Εργαστήρια παιδαγωγικού τσίρκο στα σχολεία της Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Πώς θα φαινόταν στα παιδιά αν γινόταν για λίγο ακροβάτες, κλόουν και ζογκλέρ;
Αν μπορούσαν να μπουν στον μαγικό κόσμο του τσίρκο;
Το Τσίρκο έρχεται στα σχολεία για να φέρει τη χαρά, και το γέλιο αλλά και για να προσφέρει γνώσεις, δεξιότητες, και πολύτιμες εμπειρίες στα παιδιά.
Το παιδαγωγικό τσίρκο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο της μη τυπικής εκπαίδευσης όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών ασκούνται σε τεχνικές τσίρκο βελτιώνοντας όχι μόνο τη φυσική τους κατάσταση αλλά και την ψυχοσυναισθηματική.
Μέσα στα εργαστήρια τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη των ζογκλέρ, των ακροβατών και των κλόουν. Η μάθηση μέσα από το παιχνίδι είναι ο πυρήνας των εργαστηρίων και βασική φιλοσοφία των ομάδων του τσίρκου είναι o σεβασμός, η εμπιστοσύνη, και η συνεργασία. Οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με ζογκλερικά, και ισορροπιστικά παιχνίδια, ακροβατικά εδάφους και θεατρικό παιχνίδι. Έτσι θα αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με ποιότητες όπως, ο συντονισμός κινήσεων, η φυσική ενδυνάμωση, η αυτοσυγκέντρωση και η άνοδος της αυτοεκτίμησης μέσα από την επιτυχία.
Ο συνολικός αριθμός των εργαστηρίων είναι πέντε. Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή:
Εργαστήρι 1: Γνωριμία με το Τσίρκο
Γνωριμία με τους βασικούς χαρακτήρες του κόσμου του τσίρκο και πρώτη επαφή με τα αντικείμενα.
Παιδαγωγικές τεχνικές: Θεατρικό παιχνίδι, μη παρεμβατικοί κατευθυνόμενοι πειραματισμοί με τα αντικείμενα του τσίρκο.
Εργαστήρι 2: Μα καλά πως το κάνεις αυτό;
Η τέχνη των ζογκλέρ μέσα από απλές έννοιες φυσικής και γεωμετρίας.
Παιδαγωγικές τεχνικές: Κινητικό ζέσταμα, ομαδικά παιχνίδια, ατομική εξάσκηση πάνω στα αντικείμενα, κύκλος ανατροφοδότησης και μοιράσματος με ερωτήσεις γύρω από βασικούς νόμους της φυσικής.
Εργαστήρι 3: Ακροβατικά για όλα τα παιδιά
Τα ακροβατικά εδάφους προσαρμοσμένα για όλα τα παιδιά ασχέτως με τις σωματικές τους ικανότητες ή το φύλλο τους.
Παιδαγωγικές τεχνικές: Βασικές προπαρασκευαστικές ασκήσεις ακροβατικών εδάφους, απλές ομαδικές ακροβατικές θέσεις, παιχνίδια ομάδας για την ισότητα των φύλων.
Εργαστήρι 4: Κλόουν εν δράσει
Ανακαλύπτουμε τους κλόουν που κρύβουμε μέσα μας.
Φτιάχνουμε τα νούμερα για την παράσταση μας.
Παιδαγωγικές τεχνικές: Θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια γύρω από τον χαρακτήρα του κλόουν, ομαδική συζήτηση για την παράσταση μας.
Εργαστήρι 5: Ώρα για παράσταση
Εξάσκηση για τα νούμερα της μικρής παράστασης.
Επιλογή αξεσουάρ, μουσικής και τελικές «πρόβες».
Στο τέλος του εργαστηρίου γίνεται η παρουσίαση διάρκειας 20’ στους συνοδούς των παιδιών.
Παιδαγωγικές τεχνικές: Κύκλος ομάδας και συζήτηση για την παράσταση.
Ομάδες αλληλοβοήθειας
Χρήσιμες πληροφορίες
Η δράση απευθύνεται σε παιδιά των Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού.
Ο μέγιστος αριθμός των παιδιών που θα συμμετέχει είναι 20 παιδιά.
Η επιλογή των παιδιών μπορεί να γίνει βάσει ενδιαφέροντος αλλά και διαθεσιμότητας συμμετοχής στο σύνολο των εργαστηρίων.
Οι ώρες υλοποίησης είναι από τη 13:30 έως και τις 16:00.
Η προτεινόμενη διάρκεια είναι 90’ ή 120’ ανάλογα με την ηλικία.
Η υλοποίηση των εργαστηρίων γίνεται μέσα σε διάρκεια 15 ημερών.
Η δράση παρέχεται Δωρεάν.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα τηρούνται όλα τα ισχύοντα κάθε φορά μέτρα κατά του Covid19
Λίγα λόγια για το Μονόκυκλο
Το Μονόκυκλο είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό τη διάδοση σε παιδιά και ενήλικες των τεχνών του τσίρκο, του χορού και του θεάτρου ως μέσων καλλιτεχνικής έκφρασης, παιδαγωγικής προσέγγισης, σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης. Η ομάδα αποτελείται από καλλιτέχνες, παιδαγωγούς, εκπαιδευτές και εμψυχωτές, που διακρίνονται για τη μεγάλη τους εμπειρία, το σεβασμό και την όρεξή τους για δουλειά. Από το 2012, τα μέλη της ομάδας ανήκουν σε ευρωπαϊκά δίκτυα ανταλλαγών και μετεκπαίδευσης καλλιτεχνών τσίρκου σε συνεργασία με άλλες 7 σχολές τσίρκου σε όλη την Ευρώπη.
Οι δράσεις των μελών αφορούν συνεργασίες και συμπράξεις τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον κοινωνικό χώρο. Καλλιτεχνικά, τα μέλη του Μονόκυκλου συμμετέχουν, επιμελούνται και δημιουργούν παραστάσεις εντός και εκτός της πόλης, από τις πλατείες και το δρόμο, μέχρι τα μεγάλα θέατρα και τις εναλλακτικές σκηνές. Παράλληλα, καθοδηγούν ενήλικες και παιδιά στην ενασχόληση τους με το τσίρκο, το χορό και το θέατρο, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπως σχολές χορού, στούντιο και στην έδρα-σχολή της ομάδας τους.
Κοινωνικά, το Μονόκυκλο συνεργάζεται με ΜΚΟ και κοινωνικούς φορείς και υλοποιεί ολοκληρωμένα πρότζεκτ γύρω από το κοινωνικό τσίρκο που αφορά την εφαρμογή της παιδαγωγικής του τσίρκο στις ευπαθείς ομάδες. Από το 2010 έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις 3-18 μηνών σε ανθρώπους με αναπηρίες, ενήλικες κρατούμενους, κοινότητες τσιγγάνων, ψυχιατρικούς ασθενείς, πρόσφυγες, ασυνόδευτους ανήλικους και κακοποιημένα παιδιά. Τα εργαλεία της ομάδας για αυτό, έρχονται από τον κόσμο της μη τυπικής μάθησης.
Ενδεικτικές συνεργασίες: ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS, Solidarity Now, ΚΔΑΠμεΑ “Η συμμορία των Αστεριών”, ΚΔΑΠμεΑ “Δράση για το κάτι άλλο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.α.
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.