Σταυρούπολη - Νεάπολη Archives – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης

Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης…για όλες τις εποχές

Ο Βοτανικός Κήπος της Σταυρούπολης είναι μια όαση μέσα στην καρδιά του αστικού μπετόν, ένα ησυχαστήριο μέσα στη φασαρία της πόλης, ένα κόσμημα υπερτοπικού ενδιαφέροντος και τον Νοέμβριο…

Ο Βοτανικός Κήπος, ένας περιφραγμένος χώρος στην Άνω Ηλιούπολη του Δήμου Παύλου Μελά, οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους. Περιλαμβάνει βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα, συλλογές κωνοφόρων, όπως κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα, αγρωστώδη, βολβώδη και εποχιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά.

Στο κέντρο δεσπόζει το ρομαντικό κιόσκι με ποικιλίες αναρριχώμενων φυτών και το θερμοκήπιο που φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, υδροχαρή και σαρκοφάγα φυτά.

Ο χώρος ενδείκνυται για εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολικών μονάδων, αλλά οι πόρτες έχουν ανοίξει και σε μέλη ΚΑΠΗ, περιβαλλοντικές ομάδες, μαθητικές αντιπροσωπείες από το εξωτερικό και για Άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και η προσβασιμότητα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις επισκέψεις των φοιτητών της σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ και των μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Τοπίου οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να επιτελέσουν άρτια τα εργαστηριακά τους μαθήματα λόγω της άριστης συνεργασίας του Βοτανικού με τους εκπαιδευτικούς φορείς.

 

Η ιστορία

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002 επί Δημαρχίας Σπύρου Μπαρούτα. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη γεωπόνο Αθηνά Χατζηαθανασιάδου και τον αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο, υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται αποκλειστικά από πόρους του Δήμου Παύλου Μελά.

Καταλαμβάνει ένα χώρο πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη, Ολύμπου, Περικλέους και φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Η συνολική περιοχή έκτασης είκοσι επτά στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού κήπου.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • κατεβαίνοντας την κεντρική οδό Μακρυγιάννη, από την περιφερειακή, στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας κατευθυνόμαστε δεξιά στο πάρκο Σόλωνος.
  • από την οδό Λαγκαδά, στρίβουμε στην Καραολή & Δημητρίου (έδρα του Δημαρχείου) και στη συνέχεια επιλέγουμε την Κ. Κωνσταντινίδη (οδός πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου) και οδηγούμαστε στο Βοτανικό Κήπο.
  • με το λεωφορείο επιλέγοντας τη γραμμή 34 του ΟΑΣΘ (Άνω Ηλιούπολη – Αριστοτέλους) και τη στάση με το όνομα «Βοτανικός Κήπος».

 

Ο Βοτανικός είναι ανοιχτός για το κοινό τις καθημερινές, ώρες 09:00 – 13:30.

Οι Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Το Πάρκο στο Στρατόπεδο Καρατάσιου

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, συνολικής έκτασης 689 στρεμμάτων, μπορεί να αποτελέσει για την περιοχή έναν πολύτιμο πνεύμονα ζωής, ένα χώρο διαφυγής από τον ασφυκτικό κλοιό του μπετόν και των αυτοκινήτων. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να κληροδοτήσουμε λίγο πράσινο στα παιδιά μας, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσουν ανθρώπινα.

 

Για το Στρατόπεδο Καρατάσιου διαβάστε περισσότερα εδώ:

Facebook

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Ομάδα Αστικών & Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.) δημιουργήθηκε στις αρχές του 2011 από ανθρώπους της πόλης που έχουν ως στόχο την συλλογική καλλιέργεια λαχανικών, εποχιακών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε αγρό μέσα ή κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. διαβάστε περισσότερα εδώ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη

kmst

Λίγα λόγια για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) ιδρύθηκε το 1997 και στεγάζεται στο συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Πυρήνας των συλλογών αλλά και των εκθέσεων του μουσείου αποτελεί η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη*, η οποία απαρτίζεται από 1277 έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, πορσελάνες κ.α.) των σημαντικότερων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας (πρώτες δεκαετίες του 20ου αι), ενώ το Μουσείο διαθέτει και μία αξιόλογη συλλογή έργων σύγχρονων εικαστικών.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΣΤΘ) αποτελεί τμήμα του ΚΜΣΤ και από το 2002 στεγάζεται στην Aποθήκη Β1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας περιοδικές εκθέσεις του ΚΜΣΤ αλλά και δικές του παραγωγές.

Στα χρόνια λειτουργίας του το ΚΜΣΤ έχει αναπτύξει μια εκτεταμένη εκθεσιακή δραστηριότητα με τη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων, συνεργασίες –συμπαραγωγές εκθέσεων με μουσεία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του εξωτερικού και της χώρας, την έκδοση ειδικών καταλόγων, τη διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, τον σχεδιασμό και τη λειτουργία ειδικών ιστοσελίδων, την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων. Επίσης, το ΚΜΣΤ είναι ο φορέας διοργανωτής της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται από το 2007 στην πόλη με τη συνδρομή πολλών φορέων πολιτισμού.

Εδικά σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές δράσεις, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει να επιδείξει εκτεταμένη λίστα δράσεων που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές/σπουδαστές, οικογένειες και ενήλικες, (ως ομάδες ή ως ελεύθεροι επισκέπτες). Ειδικότερα, η πλειοψηφία των εκθέσεων συνοδεύονται από ειδικά σχεδιασμένα, εκπαιδευτικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια, και αυτόνομες δράσεις για παιδιά και συνοδούς, ενώ ξεναγήσεις πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια των εκθέσεων, με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό. Προγράμματα επίσης πραγματοποιούνται και εκτός του μουσείου, όπως τα «Το μουσείο πάει…σχολείο» και «Η Μπιενάλε…πάει σχολείο». 

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ
Εύη Παπαβέργου, Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια
Κατερίνα Παρασκευά, Μουσειοπαιδαγωγός

Πληροφορίες: Τ. 2310589222  / email: education@greekstatemuseum.com

Μέρες & Ώρες λειτουργίας

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ Β1 ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Οι Εκθέσεις