Το Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο 1989, με την επωνυμία Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος της ΕΤΕ. Με τη μορφή αυτή λειτούργησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 1997. Κατά το διάστημα αυτό, το Κέντρο έδωσε το δικό του διακριτό στίγμα στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας εκθέσεις:
- τέχνης (ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας) και αρχιτεκτονικής. Σ’ αυτό το πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου εντάσσεται και η φιλοξενία της Συλλογής έργων τέχνης του ΜΙΕΤ για περισσότερο από δέκα χρόνια, καθώς και οι τμηματικές παρουσιάσεις της στο κοινό της πόλης.
- ιστορίας και μικροϊστορίας γύρω από την πόλη ή την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για το προσφυγικό πρόβλημα.
Παράλληλα, το Κέντρο συνεργάστηκε αρμονικά με άλλους πολιτιστικούς φορείς για την παρουσίαση εκθέσεων φιλολογικού, ιστορικού και εικαστικού περιεχομένου, διοργάνωσε εκδηλώσεις λόγου και μαθήματα ιστορικής τοπογραφίας και εξέδωσε καταλόγους ως συνοδευτικά έντυπα όλων αυτών των εκδηλώσεων. Μια από τις σημαντικότερες και χρονικά εκτενέστερες συνεργασίες ήταν με την Αγιορειτική Φωτοθήκη, που κατέληξε στην παρουσίαση τεσσάρων εκθέσεων με φωτογραφικό υλικό μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.
Το 1997, η ΕΤΕ υπήγαγε στην αρμοδιότητα του ΜΙΕΤ τα Πολιτιστικά της Κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Έκτοτε, το Πολιτιστικό Κέντρο αναπτύσσει τις δραστηριότητές του κυρίως με εκθέσεις στον τομέα των εικαστικών τεχνών. Το 1997, πρώτο χρόνο της υπαγωγής του στο ΜΙΕΤ, το Κέντρο συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη 1997, παρουσιάζοντας σημαντικές εκθέσεις (Φρανθίσκο Γκόγια, ‘Αλμπιν Μπρουνόφσκι).
Πολιτική του Κέντρου ήταν εξαρχής να διευκολύνει πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης που δεν διέθεταν τον αναγκαίο χώρο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε αδιάλειπτα, ήδη από το 1994, με τη μεγάλη διεθνή φωτογραφική διοργάνωση Φωτοσυγκυρία και φιλοξένησε εκθέσεις διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών φωτογράφων.
Το Κέντρο έχει οργανώσει εκθέσεις από κοινού με διάφορους φορείς: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, Βρετανικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας Καλαμαριάς Χρήστος Καλεμκερής, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Αλμπέρ-Καν (Παρίσι).
Εκτός από την εκθεσιακή του λειτουργία, το Κέντρο περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του προβολές και εκδηλώσεις λόγου, είτε στο πλαίσιο των εκθεσιακών του δραστηριοτήτων είτε σχετικές με τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ. Επιπρόσθετα, από τον Φεβρουάριο του 2000 στο Κέντρο λειτουργεί Βιβλιοπωλείο με όλες τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, της ΕΤΕ και του Ιστορικού της Αρχείου.
Το Κέντρο αξιοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο για να προβάλλει τις δραστηριότητές του σε όσο το δυνατόν ευρύτερο τμήμα του κοινού. Μάλιστα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προσέλκυση νεανικού κοινού, την οποία επιδιώκει σε συνεργασία με τις Επιθεωρήσεις Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και με τα Τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ έχει το προνόμιο να στεγάζεται σε ένα μοναδικής αξίας κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα, τη Βίλα Καπαντζή.
Διευθυντής: Ιωάννης Επαμεινώνδας