Το δικαίωμα της ασφάλειας των παιδιών στον κόσμο του διαδικτύου. Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού η σημερινή, μα οι εποχές φαίνεται πως επιτάσσουν το δικαίωμα του και στην ασφάλεια στις περιπλανήσεις του στο διαδίκτυο.
Τα παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες έχουν ήδη λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα γεγονός που προκαλεί τον έντονο προβληματισμό των γονιών
Πως μπορεί να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από ένα δίχτυ ασφάλειας που θα προσφέρουν οι γονείς, μέχρι να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες και να μπορεί να προστατεύει μόνο του τον εαυτό του;
Ο φορέας πρόληψης Ηλεκτρονικού Εθισμού για παιδιά και εφήβους «ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού δίνει απλές συμβουλές σε παιδιά αλλά και γονείς για αποφευχθούν τα επικίνδυνα κλικς.
Συμβουλές ασφαλούς πλοήγησης για τα παιδιά από το Διάδρασις
Δεν θα δίνεις προσωπικές πληροφορίες, όπως τη διεύθυνση σου, τον αριθμό τηλεφώνου, γονέων διεύθυνση ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του σχολείου σου, χωρίς την άδεια από τους γονείς.
Να μιλήσεις με τους γονείς σου αμέσως αν συναντήσεις οποιαδήποτε πληροφορία που σε κάνει να νιώθεις άβολα.
Ποτέ δεν θα συμφωνήσεις να συναντήσεις κάποιον φίλο σου που μιλάτε στο διαδίκτυο χωρίς την άδεια των γονέων σου.
Ποτέ δεν θα στείλεις προσωπική φωτογραφία ή ό,τιδηποτε άλλο χωρίς πρώτα να το ελέγξει ο γονέας σου.
Δεν θα απαντήσεις σε υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα ή άβολα. Δεν είναι δικό σου λάθος αν πάρεις ένα μήνυμα σαν αυτό. Το προτιμότερο είναι να ενημερώσεις τους γονείς σου αμέσως.
Δεν θα αποκαλύψεις τους κωδικούς πρόσβασης σου σε κανέναν (ούτε και στους καλύτερους σου φίλους), εκτός από τους γονείς σου.
Θα ελέγξεις με τους γονείς σου την ενδεχομένη λήψη εγκατάσταση λογισμικού ή πριν κάνεις οτιδήποτε που θα μπορούσε να βλάψει τον υπολογιστή σας και την κινητή συσκευή ή να θέσει σε κίνδυνο την προστασία της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας σου.
Θα λειτουργείς πάντα βοηθητικά απέναντι στους γονείς σου σε σχέση με την δική τους εξοικείωσης με το διαδίκτυο και τις παροχές του στον ψυχαγωγικό και στον ενημερωτικό τομέα.
Συμβουλές σε γονείς για ασφάλεια στο διαδίκτυο
Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν για την εκπαίδευση και την ασφάλεια στο διαδίκτυο των παιδιών τους όλων των ηλικιών. Αυτό απαιτείται για την προστασία τους από ακατάλληλο περιεχόμενο και από ακατάλληλες ή επικίνδυνες επαφές.
Οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο με τα παιδιά για να εξερευνούν μαζί ιστοσελίδες και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες τους στο διαδίκτυο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι πολλά απ’ όσα βλέπουν στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι αληθινά. Να ξέρουν ότι όταν συνομιλούν με κάποιον στο διαδίκτυο, δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος είναι και ότι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνά ψευδώνυμα.
Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ουδέποτε να δέχονται να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του διαδικτύου και να μη στέλνουν δικές τους φωτογραφίες ή της οικογένειας τους.
Για την ασφάλεια των παιδιών, οι γονείς να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ή προγράμματα που δίνουν γονικό έλεγχο στο τι αυτά επισκέπτονται και να αποκόπτονται ακατάλληλες ιστοσελίδες.
Χρειάζεται να μπαίνει όριο στο χρόνο που ένα παιδί επιτρέπεται να παραμένει στο διαδίκτυο. Οι γoνείς είναι καλά να θυμούνται ότι οι εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο δεν τα προετοιμάζουν για τις πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις.
Ο υπολογιστής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούν τα παιδιά προτιμότερο να είναι σε ανοικτό χώρο και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών για να μπορούν πιο εύκολα οι γονείς να επιβλέπουν τις δραστηριότητες του παιδιού τους.
Τα παιδιά να συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο με την ίδια ευγένεια και τους καλούς τρόπους όπως και στην κανονική ζωή. Εάν κάποιος δεν τους συμπεριφέρεται σωστά ή εάν δέχονται οποιασδήποτε μορφής επιθετική παρενόχληση ή απειλές, να ενημερώνουν άμεσα τους γονείς τους, αλλά μέλη της οικογένειας ή δασκάλους τους.
Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες στο διαδίκτυο που τους διδάσκουμε, όταν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε αλλά ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο εκτός από το σπίτι τους, δηλαδή στο σχολείο, σε βιβλιοθήκες, σε σπίτια φίλων ή άλλους χώρους.