Σεμινάριο & Ομιλία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σχεδιάζοντας το Μέλλον

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στις 18.00 η Ε’ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης προσκαλεί μαθητές Λυκείου στην εκδήλωση “Σχεδιάζοντας το Μέλλον”.

Η εκδήλωση αφορά τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι:

 • Επιλογή Ομάδας Προσανατολισμού
 • Έξυπνη συμπλήρωση Μηχανογραφικού

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του OK!THESS (Κομοτηνής 2, Περιοχή Ποσειδωνίου)

Διάλεξε το Συν που σου ταιριάζει

ΣΥΝάντηση σε μία ανοιχτή συζήτηση για την αναπηρία

Συμπερίληψη – Συνεργασία – Συμμετοχή

 

Πώς νιώθω; Πώς νιώθεις;

Πώς με βλέπεις; Πώς σε βλέπω;

Με ακούς; Θέλεις να σε ακούσω;

 

Σε μια συζήτηση χωράμε όλοι. Άτομα με αναπηρία, γονείς, φίλοι, θεραπευτές, εκπαιδευτικοί, εσύ κι εγώ!
Σε αυτή τη συνάντηση, την Παρασκευή 31 Μαΐου, στο βιβλιοπωλείο “Βινιέτα” όλοι “εμείς” θα καταθέσουμε τη δική μας μαρτυρία από καρδιάς.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, το “Μονοπάτι” και είναι προσβάσιμη σε κωφούς/βαρήκοους με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

 

Η απουσία του μπαμπά

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στις 18.00 η ψυχολόγος Χαρά Βλαχοδήμου επισκέπτεται το βιβλιοπωλείο-καφέ “Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες” για ένα σεμινάριο για ενήλικες. Ένα σεμινάριο για αυτούς/-ες που βιώνουν δύσκολα συναισθήματα, όταν ακούν τη λέξη μπαμπάς.

“Δεν έχει σημασία ποιος ήταν ο μπαμπάς μου. Σημασία έχει ποιος θυμάμαι εγώ ότι ήταν”. {Anne Sexton}

 • Πώς μας επηρεάζει η σχέση με τον μπαμπά;
 • Τι συνέπειες έχει η απουσία του;
 • Πώς διαχειριζόμαστε το τραύμα του πατέρα στην καθημερινότητα μας;
 • Ποιος είναι ο animus;
 • Πώς φροντίζεται και πως ανακτά τη χαμένη του εικόνα;
 • Το σύνδρομο της κόρης που δεν έχει μπαμπά.
 • Το σύνδρομο του γιου που δεν έχει μπαμπά.
 • Ο ρόλος του μπαμπά στην διάπλαση της προσωπικότητας μας.
 • Αυτά είναι κάποια από τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν.

 

Ένα σεμινάριο με σκοπό να δώσει χώρο στο τραύμα να φανεί και στην φροντίδα να λάβει μορφή. Με απαλότητα στην μοναδικότητα της κάθε ιστορίας.

Ένα σεμινάριο χρήσιμο και για γονείς/εκπαιδευτικούς που έχοντας βιώσει ανάλογη κατάσταση θα βοηθηθούν σε δεύτερο χρόνο στις σχέσεις τους με τα παιδιά.

Μεγαλώνοντας παρέα με σκύλους

Σεμινάριο για οικογένειες με σκύλο ή για εκείνες που σκέφτονται να αποκτήσουν σκύλο, από την θετική/ηθική εκπαιδεύτρια Καπανιέρη Εύη
Μία διαδραστική online παρουσίαση για γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών που ήδη ζουν με σκύλο ή θέλουν να αποκτήσουν σκύλο, αλλά και για γονείς που ετοιμάζονται να καλωσορίσουν το μωρό τους στο σπίτι όπου ήδη υπάρχει σκύλος. Αυτά που καλύπτει η παρουσίαση αυτή, αφορούν όλες τις περιπτώσεις, καθώς γίνεται συζήτηση για τις φυσικές συμπεριφορές του σκύλου, για τις ανάγκες του και τρόπους που μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διάφορες καταστάσεις καθημερινά ώστε να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις.
 • Πώς μπορεί να εξασκηθεί η τέχνη της παρατήρησης;
 • Πώς γίνεται κατανοητό τι λένε οι σκύλοι, αλλά και πώς οφείλουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτούς σωστά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως όλα τα μέλη θα αισθάνονται ασφαλή και όμορφα.

 

Λίγα λόγια για την Εύη Καπανιέρη 

Η Εύη είναι απόφοιτη της σχολής Nordic dog trainer και ασχολείται με την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά σκύλων προσεγγίζοντας την ευζωία και τη φροντίδα του σκύλου με σεβασμό και αγάπη. Εκτός από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, διοργανώνει σεμινάρια δια ζώσης και διαδικτυακά, ενώ παράλληλα έχει και τις δικές τις εκδόσεις, με πρώτο βιβλίο το Μπεστ σελερ “Σήματα ηρεμίας: μιλώντας τη γλώσσα των σκύλων” της Τουριντ Ρούγκας, στα ελληνικά.

Σήκω – Μίλα – Κάνε τη διαφορά

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για το θέμα του εκφοβισμού στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης!

Προσκαλούνται θερμά γονείς και μαθητές να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της σχολικής ψυχολόγου, κας Σοφίας Σπυριάδου, και να μάθουν περισσότερα για τον σχολικό εκφοβισμό και την αντιμετώπισή του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου 2024, από τις 18:00 έως τις 20:30 στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

 

Online Workshop: Ο ύπνος των παιδιών του δημοτικού

Στο διαδικτυακό workshop “Ο ύπνος των παιδιών του δημοτικού” της Νατάσας Γιαννακάκη, μπορείς να λάβεις έγκυρη πληροφορία σχετικά με τον ύπνο του παιδιού σου και να νιώσεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά ως προς τη διαχείρισή του. Επιπλέον θα μάθεις γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος των παιδιών 6 – 12 ετών, ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού σου και πώς μπορείς να τους βελτιώσεις.

Αν αποζητάς πιο ξεκούραστες και ήρεμες νύχτες και ημέρες με περισσότερη ενέργεια για το παιδί σου αλλά και όλη την οικογένεια, τότε δήλωσε τη συμμετοχή σου στο workshop που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, στις 10.00 το πρωί.

Μερικές από τις θεματικές:

 • Πως συνδέεται η μάθηση και η μνήμη με τον ύπνο;
 • Πως ο ποιοτικός ύπνος βοηθάει τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους;
 • Πως επιδρά η χρήση οθονών στη δημιουργικότητα, στην επίλυση προβλημάτων και στις συναισθηματικές τους πρώτες βοήθειες;
 • Πως επηρεάζει η διατροφή τον ύπνο;
 • Πως προσεγγίζουμε τον ύπνο αν το παιδί μας είναι highly sensitive;
 • Μύθοι/ κοινές πεποιθήσεις. Έχουν επιστημονική βάση;
 • Πότε ο ύπνος του παιδιού δεν είναι φυσιολογικός, χρειάζεται διερεύνηση και σε ποιον ειδικό να απευθυνθώ;
 • Πως διαχειριζόμαστε τις μεταβάσεις; Αλλαγή υπνοδωματίου κ.α.
 • Για ποιους λόγους κοιμάται το παιδί πολύ αργά τη νύχτα, έχει πολλές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί;
 • Ενδείκνυται η χρήση μελατονίνης;
 • Πως επηρεάζει ο τρόπος ζωής της οικογένειας και οι εξωσχολικές δραστηριότητες τον ύπνο των παιδιών;
 • Ασφαλής δεσμός & συρρύθμιση

 

Εισηγήτρια: Νατάσα Γιαννακάκη, Σύμβουλος Ύπνου Παιδιών & Ενηλίκων

Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης βρίσκονται πάντα και με κάθε δυνατό τρόπο κοντά στην οικογένεια και στα παιδιά. Μέσα στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας σχολείου-οικογένειας, διοργανώνουν για δέκατη ένατη συνεχή χρονιά τις «Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

 

Στις συναντήσεις αυτές συζητούνται και αναλύονται θέματα καθημερινά που απασχολούν και προβληματίζουν γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχέση με τον γνωστό-άγνωστο κόσμο των παιδιών μας. Κάθε Δευτέρα ή Τετάρτη από τις 14 Φεβρουαρίου έως και τις 17 Απριλίου 2024 από τις 18:00 έως τις 19:30 πραγματοποιούνται συναντήσεις στους χώρους των Εκπαιδευτηρίων, στους Ελαιώνες Πυλαίας, παίρνουν τον λόγο καταξιωμένοι ειδικοί επιστήμονες και δίνεται η δυνατότητα στους/στις συμμετέχοντες/ουσες να αφουγκραστούν, να συζητήσουν και να εκφράσουν τις απορίες και τους ιδιαίτερους προβληματισμούς τους.

 

Πεποίθηση των “Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης” είναι ότι η συμμετοχή και η συνεργασία των γονέων θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής, της ανάπτυξης και της συμπεριφοράς των παιδιών.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Φεβρουάριος

Τετάρτη 14/2

«Η οικογένεια μας: Δίνουμε ρίζες… δίνουμε φτερά;»

Κατά τη διάρκεια της εξελικτικής πορείας της οικογένειας δημιουργούνται δυναμικές που επηρεάζουν τα μέλη της ως προσωπικότητες, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις. Με ποιον τρόπο χτίζεται ένα σύστημα αξιών και επικοινωνίας και πώς καλλιεργείται γόνιμο έδαφος, για να οδηγηθούν τα παιδιά στην αυτονομία; Πώς προσδιορίζεται η ανεξαρτησία στο πλαίσιο του οικογενειακού συστήματος και ποια είναι η σημαντικότητά της; Πόσο κρίσιμη είναι η γονεϊκή εμπλοκή στο ταξίδι των παιδιών προς την ανεξαρτησία και με ποιους τρόπους μπορεί να υποστηριχθεί;

Πόπη Λάμπα, MSc Αναπτυξιακή Νευροψυχολογία, Σχολική Ψυχολόγος Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

 

Τετάρτη 21/2

«Βιοηθική και παιδί: Αλήθειες, μύθοι και θεωρίες»

Η βιοηθική είναι ένας νέος επιστημονικός κλάδος, ο οποίος δημιουργήθηκε εξαιτίας της ραγδαίας βιοτεχνολογικής ανάπτυξης στους τομείς της ιατρικής, της βιολογίας και της βιοϊατρικής. Διερευνά ηθικά ζητήματα και ερωτήματα που αφορούν κυρίως στα δικαιώματα ασθενών, στις σχέσεις ιατρού-ασθενή και νοσηλευτικού προσωπικού, στην ευθανασία, στις μεταμοσχεύσεις, στην ευγονική, καθώς και σε άλλα βιοτεχνολογικά και γενετικά θέματα. Ποιες αρχές διέπουν την εφαρμογή της βιοηθικής; Μέχρι πού προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιοι είναι οι περιορισμοί της επιστήμης και της τεχνολογίας σε διλήμματα και αποφάσεις που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας; Πόσο σίγουροι είμαστε ότι οι αποφάσεις αυτές θα είναι ορθές, ασφαλείς και προς το συμφέρον των ανηλίκων;

Μαριάννα Βασιλείου, Νομικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

 

Δευτέρα 26/2

«Όρια και επιπτώσεις μέσα στην οικογένεια. Τι μπορώ να πω, τι μπορείς να ακούσεις.»

Η δημιουργία ασφαλών ορίων βοηθά στην ομαλή λειτουργία των μελών μέσα στην οικογένεια. Πώς μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ελαχιστοποιώντας τις συγκρούσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα σαφή όρια; Ποιες είναι οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από την ύπαρξη ή απουσία ορίων; Υπάρχει όριο στα όρια;

Εύχαρις Παναγοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής και Προαγωγής Υγείας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

 

Τετάρτη 28/2

«Ο ύπνος των παιδιών: Η σημαντικότητά του στη συνολική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού»

O ύπνος αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη βιολογική ανάγκη και όταν τίθεται ως μία από τις προτεραιότητες, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το μέγιστο δυναμικό τους. Ποιες συνθήκες, συνήθειες και δυναμικές ευνοούν και ποιες εμποδίζουν τον ποιοτικό ύπνο; Ποια η σημασία του ύπνου στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία των παιδιών; Πώς μπορούμε πρακτικά να υποστηρίξουμε τον ύπνο των παιδιών μας; Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη σχολική επίδοση, τη συμπεριφορά και την ευεξία τους;

Νατάσα Γιαννακάκη, Σύμβουλος Ύπνου Παιδιών & Ενηλίκων, Ιδρύτρια του Our Nest | Integrated Sleep Support

 

Μάρτιος

Τετάρτη 13/3

«Η χρήση της οθόνης και η επιρροή αυτής σε τομείς μάθησης»

Τα τελευταία χρόνια η συνεχώς αυξανόμενη χρήση της οθόνης, σε όλες τις μορφές της, έχει προβληματίσει γονείς και εκπαιδευτικούς για τις πιθανές συνέπειές της σε τομείς που αφορούν τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού και κυρίως της μάθησης. Ποιος είναι όμως ο αντίκτυπος της διαρκούς χρήσης της οθόνης στη σχολική πορεία των παιδιών μας; Ποιες ηλικίες είναι πιο ευάλωτες στη χρήση της και γιατί; Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος, η συγκέντρωση και η πρόσληψη της γνώσης από αυτήν; Τι περιθώρια έχουμε να αξιοποιήσουμε τη χρήση της οθόνης με δημιουργικό και ασφαλή τρόπο, ώστε να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες;

Πέπη Κολαρά, MSc, Λογοθεραπεύτρια – Ειδική παιδαγωγός, Επιστημονικά Υπεύθυνη κέντρου ΑΛΜΑ

 

Τετάρτη 20/3

«Κι αν σου τύχει;» – Πρώτες βοήθειες – Α΄ μέρος

Η παροχή πρώτων βοηθειών έχει μεγάλη αξία και είναι συχνά καθοριστική για τη ζωή του ανθρώπου σε περίπτωση ατυχήματος ή ξαφνικής ασθένειας. Τι μπορούμε να κάνουμε μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια; Να παρέμβουμε ή όχι; Αν κάνουμε κάποιο λάθος και βλάψουμε τον ασθενή; Είναι εύλογα ερωτήματα και συχνά μπορεί να μην έχουμε την ψυχραιμία να δράσουμε κατάλληλα. Η έλλειψη ψυχραιμίας όμως πηγάζει από την έλλειψη γνώσης. Στο Α΄ μέρος θα μιλήσουμε για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σε ενήλικα, σε παιδί, σε βρέφος και για τη θέση ανάνηψης.

Αθανάσιος Κοτσαμπασίδης, Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου, Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης

 

Τετάρτη 27/3

«Η ασφάλεια των παιδιών μας και το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτή»

Μια περιήγηση στο διαδίκτυο ή έστω μια υποτυπώδης παρακολούθηση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών μάς κάνει συχνά να ανησυχούμε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Συχνά προκύπτουν προβληματισμοί για την προστασία τους σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση ή αποπλάνηση στην παιδική και εφηβική ηλικία. Πόσο ο νόμος προστατεύει τα παιδιά μας από το να γίνουν θύματα τέτοιων πράξεων; Πώς μπορεί να αποφευχθεί μια πιθανή εκμετάλλευσή τους; Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και να προφυλάξουμε τα νέα αυτά μέλη της κοινωνίας από κακοποιητικές συμπεριφορές τέτοιου τύπου;

 • Μαριάννα Βασιλείου, Νομικός – Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ
 • Ελένη Ζαγγελίδου, Προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης
 • Αξιωματικός της υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων ΕΛΑΣ Θεσσαλονίκης

 

Απρίλιος

Τετάρτη 3/4

«Κι αν σου τύχει;» – Πρώτες βοήθειες – Β΄ μέρος

Πώς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως: απώλεια αισθήσεων, πνιγμονή, αιμορραγίες – ρινορραγία, εγκαύματα, τσιμπήματα, έμφραγμα, εγκεφαλικό και επιληπτική κρίση. Οργάνωση οικιακού κυτίου Πρώτων Βοηθειών.

Αθανάσιος Κοτσαμπασίδης, Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου, Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης

 

Τετάρτη 10/4

«Προεφηβεία – Τρόποι Διαχείρισης»

Όλο και νωρίτερα οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την έναρξη της προεφηβείας. Πόσο εύκολο είναι να αναγνωριστούν τα σημάδια; Πώς μπορεί ο γονέας να διαχειριστεί αυτή τη μεταβατική περίοδο λαμβάνοντας υπόψη τα «θέλω» του παιδιού αλλά και τα δικά του «θέλω»; Πόσο εφικτό είναι να αποφευχθούν εντάσεις στη μεταξύ τους σχέση και να μπουν σαφή όρια και από τις δύο πλευρές;

Καμπουρίδου Φωτεινή, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

 

Τετάρτη 17/4

«Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό – Προτάσεις για την ομαλή προσαρμογή του μαθητή στο νέο σχολικό περιβάλλον»

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους ειδικούς στο θέμα της ομαλής μετάβασης των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Πόσο σημαντική θεωρείται πλέον η κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού ως παράγοντας της προσαρμοστικότητάς του στο νέο περιβάλλον; Τι είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι γονείς και ποιος ο ρόλος τους σε αυτή τη σημαντική στιγμή του παιδιού τους;

 • Βάγια Γιουβάνογλου, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης
 • Νίκος Πανουργιάς, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης
 • Πόπη Λάμπα, MSc Αναπτυξιακή Νευροψυχολογία, Σχολική Ψυχολόγος Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

 

 Δήλωση Συμμετοχής 

Παιδί και διαδίκτυο: safe surf

Tην Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα18.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο.

Χαιρετισμοί
Πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ, Δρ. Στυλιανή Μπεζεργιάννη
Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Ομιλητές

 • Χρήστος Παπαδόπουλος, Υπαστυνόμος Β΄, Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Ελληνική Αστυνομία
 • Κωνσταντίνος Σιώμος, Καθηγητής Ψυχίατρος/ Πρόεδρος ΕΕΜΔΕΔ (Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο)

Συμμετέχει, ο Χρήστος Τατσιόπουλος, μαθητής Α΄ Γυμνασίου, συγγραφέας του παιδικού μυθιστορήματος «Το Πετράδι της Ζωής»

Συντονίστρια
Μαρία Σαμολαδά, Δημοσιογράφος

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά. Ο σύνδεσμος θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 9/2 εδώ.

 

Για το κοινό που θα παραβρεθεί στο ΝΟΗΣΙΣ θα πραγματοποιηθεί κλήρωση με έπαθλο ημερήσια εισιτήρια και δώρα του φορέα.

Ομιλία: Διαχείριση θυμού στα παιδιά

Τα ξεσπάσματα θυμού των παιδιών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις περισσότερες οικογένειες.Τι είναι όμως ο θυμός στην πραγματικότητα;

Ποιες ανάγκες κρύβει από πίσω και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας (αλλά και τον εαυτό μας!) να τον διαχειρίζονται χωρίς να τον φοβούνται;

Αν το θέμα του θυμού απασχολεί και τη δική σας οικογένεια, έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στη συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή 26/1στις 18:00, στο βιβλιοπωλείο “Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες”.

Με αφορμή το βιβλίο «Διαχείριση θυμού, δραστηριότητες για παιδιά», της Σαμάνθα Σνόουντεν και των εκδόσεων Φουρφούρι οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν εμπειρίες, επιστημονικές πληροφορίες και ασκήσεις που βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του θυμού για όλη την οικογένεια!

Το πρόγραμμα ΜΑΜΑ υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη της Eurolife FFH.

Ο βιολογικά φυσιολογικός ύπνος των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών

Βελτιστοποίηση του ύπνου με πλήρη ανταπόκριση

Στο διαδικτυακό workshop, “Ο βιολογικά φυσιολογικός ύπνος των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών” της Νατάσσας Γιαννακάκη, μπορείς να λάβεις έγκυρη πληροφορία σχετικά με τον ύπνο του παιδιού σου και να μην επηρεάζεσαι από τους μύθους που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και στο διαδίκτυο. Επιπλέον θα μάθεις ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού σου και πώς μπορείς να τους βελτιώσεις.

Αν νιώθεις έτοιμος/η να αναλάβεις την ευθύνη του ύπνου του παιδιού σου με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ηρεμία, τότε δήλωσε τη συμμετοχή σου στο workshop που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024, στις 10.00 το πρωί.

Μερικές από τις θεματικές:

 • “Εκπαίδευση ύπνου” γιατί όχι;
 • Ημερήσιοι ύπνοι. Πόσους ύπνους; Τι διάρκεια πρέπει να έχουν;
 • Wake windows. Τι ισχύει τελικά;
 • Eat, play, sleep / Drowsy but awake / Self-soothing. Ναι ή όχι; Και γιατί;
 • Μύθοι/ κοινές πεποιθήσεις. Έχουν επιστημονική βάση;
 • Πότε ο ύπνος του παιδιού δεν είναι φυσιολογικός, χρειάζεται διερεύνηση και σε ποιον ειδικό να απευθυνθώ;
 • Με ποιους τρόπους μπορώ να βοηθήσω το παιδί να κοιμηθεί/ ξανακοιμηθεί;
 • Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι των πολύ συχνών ξυπνημάτων και πως μπορώ να τους φροντίσω;
 • Ασφαλής δεσμός & συρρύθμιση

 

Ομιλία: Ποιοτικός χρόνος στην οικογένεια

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 18.30 οι μπαλαρίνες συζητούν με την ψυχολόγο Στέλα Μποτόσογλου για τον ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια.

Με αφορμή τις διακοπές των Χριστουγέννων οι γονείς αναρωτιούνται:

 • Πώς μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας;
 • Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το παιχνίδι ως εργαλείο;
 • Πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας με το παιδί μας;

Είδη δραστηριοτήτων, οφέλη, tips και συζήτηση γύρω από ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τους γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών.

Οικογένεια και χρήση διαδικτύου

Το βιβλιοπωλείο “Βινιέτα” σε συνεργασία με το κέντρο ειδικής αγωγής και λογοθεραπείας “Το Μονοπάτι”, διοργανώνει ομιλία με την παιδοψυχίατρο Μπατζίνα Αίγλη με θέμα “Οικογένεια και χρήση διαδικτύου”.

Το Μονοπάτι: https://www.facebook.com/tomonopati.edu

Βινιέτα: https://www.facebook.com/vinietabooks

Σεμινάριο: Όρια με αγάπη και σεβασμό

Η πιο συχνή φράση που μπορεί να ακουστεί από όσους/ες μιλάνε για παιδιά και γονείς είναι «Τα παιδιά χρειάζονται όρια».

Αλλά τι πραγματικά σημαίνει αυτό, ποια όρια και για ποιο λόγο είναι σημαντικά στη ζωή των παιδιών μας;

Το Συναισθηματίζειν – Κέντρο Ολιστικής Συναισθηματικής Ανάπτυξης φιλοξενεί την πιστοποιημένη Parent Coach Δήμητρα Γούναρη, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, στις 18.00 για να απαντηθούν ερωτήματα όπως:

 • Πως μπορούμε να θέτουμε όρια στα παιδιά και την ίδια στιγμή να σεβόμαστε τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους;
 • Πως μπορούν τα παιδιά να μάθουν να θέτουν τα ίδια όρια για τον εαυτό τους και να σέβονται τα όρια άλλων;

 

 

Early booking έως 12/11

Δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με επιπλέον χρέωση για τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης για όποιον το επιθυμεί.

 

Ομιλήτρια

Η Δήμητρα Γούναρη είναι πιστοποιημένη Parent Coach από το Parent Coaching Institution σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Pacific University of Seattle και πιστοποιημένη Attachment Parenting Educator από το Attachment Parenting International.

 

Διαδικτυακή παρουσίαση: Τι θα ήθελαν οι Σκύλοι να γνωρίζουμε γι’ αυτούς

Την Κυριακή 05/11 συνάντηση με γονείς και παιδιά με συζήτηση για τους τετράποδους φίλους μας!

 

 • Τι αρέσει και τι δεν αρέσει στα σκυλάκια;
 • Πως θα τους καταλαβαίνουμε καλύτερα και θα μιλάμε τη γλώσσα τους;
 • Τελικά απλώνουμε το χέρι μας να μας μυρίσει ο σκύλος ή όχι;
 • Όταν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του είναι πάντα χαρούμενος;
 • Και με τις λιχουδιές τι γίνεται;

 

Αυτά και άλλα πολλά καυτά ζητήματα θα θιχτούν ώστε να εφοδιαστούν οι συμμετέχοντες με γνώσεις και να μάθουν πως να εξασκούνται στην παρατήρηση για να έχουν οι ίδιοι και οι σκύλοι γύρω τους μία όμορφη ζωή.

 

Συντονίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων Καπανιέρη Έυη.

Ο βιολογικά φυσιολογικός ύπνος των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών

Θέλετε να λάβετε έγκυρη πληροφορία σχετικά με τον ύπνο του παιδιού σας και να μην επηρεάζεστε από τους μύθους που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και στο διαδίκτυο; Θέλετε να μάθετε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού σας και πως μπορείτε να τους βελτιώσετε; Νιώθετε έτοιμος/η να αναλάβετε την ευθύνη του ύπνου του παιδιού σας με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ηρεμία;

 

Εάν ναι, τότε δηλώστε συμμετοχή στο δια ζώσης workshop “Ο βιολογικά φυσιολογικός ύπνος των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών” – Βελτιστοποίηση του ύπνου με πλήρη ανταπόκριση, 
με εισηγήτρια την Νατάσα Γιαννακάκη, στον φιλόξενο χώρο της Ψυχολόγου Στέλας Μποτόσογλου.
Εκεί θα μπορέσετε να μοιραστείτε όλα όσα αφορούν στον ύπνο των παιδιών σας.

 

Μερικές από τις θεματικές που θα καλυφθούν:
   

 • “Εκπαίδευση ύπνου” γιατί όχι;
 • Ημερήσιοι ύπνοι. Πόσους ύπνους; Πρέπει να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια;
 • Wake windows. Τι ισχύει τελικά;
 • Eat, play, sleep / Drowsy but awake. Ναι ή όχι; Και γιατί;
 • Μύθοι/ κοινές πεποιθήσεις. Έχουν επιστημονική βάση;
 • Πότε ο ύπνος του παιδιού δεν είναι φυσιολογικός, χρειάζεται διερεύνηση και σε ποιον ειδικό να απευθυνθείτε;
 • Με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να κοιμηθεί/ ξανακοιμηθεί;
 • Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι των πολύ συχνών ξυπνημάτων και πως μπορούμε να τους φροντίσουμε;
 • Ασφαλής δεσμός & συρρύθμιση.

Λίγα Λόγια για τη Νατάσα Γιαννακάκη

Η Νατάσα Γιαννακάκη είναι Σύμβουλος ύπνου παιδιών & ενηλίκων και ιδρύτρια του Our Nest | Integrated Sleep Support, που δημιουργήθηκε για να προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής ύπνου σε παιδιά & ενήλικες και εξειδικευμένες πρακτικές γιόγκα για τον ύπνο, με στόχο την βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας μέσω της φροντίδας του ύπνου. Πιστοποιήθηκε από το International Parenting & Health Institute ως Holistic Pregnancy & Child Sleep Consultant και Integrative Adult Sleep Coach και είναι συνεργάτιδα της Attachment Parenting Hellas.

θα τη βρείτε στο Facebook και στο Instagram

Fortbildung Deutschland: Εμπειρίες και εντυπώσεις

Σεμινάριο υποτρόφων | Θέματα πολιτισμού και διδακτικής της γερμανικής ως ξένης γλώσσας


Το σεμινάριο διοργανώνεται από καθηγητές και καθηγήτριες Γερμανικών που το καλοκαίρι του 2023 συμμετείχαν σε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια του 
GoetheInstitut ως υπότροφοι και οι οποίοι θα παρουσιάσουν στους / στις συναδέλφους τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από τα σεμινάρια, αλλά και τις μεθόδους και τεχνικές εφαρμογής των γνώσεων αυτών στο μάθημα.

Μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να ανανεώσουν ή και να διευρύνουν τις μεθοδολογικές και διδακτικές τους γνώσεις.

Το σεμινάριο είναι διαδικτυακό και απευθύνεται σε καθηγητές γερμανικής γλώσσας.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 27/10/2023 ΕΔΩ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Σεμινάριο βασικής υποστήριξης ζωής σε παιδιά και βρέφη από εκπαιδευτές πιστοποιημένους στις Πρώτες Βοήθειες από αναγνωρισμένους φορείς!

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το μελετητήριο Κυρία κυρία και την ομάδα του Learn to help και απευθύνεται σε όσους δεν θέλουν να μένουν παρατηρητές όταν η ζωή ενός παιδιού ή βρέφους βρίσκεται σε κίνδυνο! Είναι κατάλληλο για γονείς, φροντιστές, παιδαγωγούς και προπονητές.

Functional Juggling Teacher Training Seminar

Το σεμινάριο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους εκπαιδευτές μια θεμελιώδη κατανόηση των θεωριών και της πρακτικής του Functional Juggling. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος, οι μαθητές θα οδηγηθούν σε μια σταδιακή διαδικασία κατανόησής για το juggling και θα δοθούν νέα εργαλεία για σκοπούς αναψυχής και προσβασιμότητας. Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες θα είναι η ικανότητα δημιουργίας και αυτοσχεδιασμού νέων μορφών ζογκλερικών περιβαλλόντων για κάθε τύπο ατόμου. Επιπλέον, θα αναλυθούν σε βάθος έρευνες στρατηγικών μη-λεκτικών και αισθητηριακών επικοινωνιών.

Όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων είναι ευπρόσδεκτα. Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν είτε να παρακολουθήσουν ένα βίντεο διάλεξης μιας ώρας ή/και να κατεβάσουν και να διαβάσουν το δωρεάν διαδικτυακό βιβλίο για τα λειτουργικά ζογκλερικά ως προετοιμασία για το σεμινάριο.

Κατεβάστε το βιβλίο στα ελληνικά ΕΔΩ.

Θέματα – Περιεχόμενα

 • Φιλοσοφίες + Προθέσεις + Λύσεις
 • Λειτουργικά Ζογκλερικά + Θεωρία Σχηματισμών Διαδικασιών
 • Χάρτη Χωρικής αλληλουχίας + Διέγερση πνευματικής ροής
 • Στρατηγικές Διόρθωσης + Υποστήριξη της Ανεξαρτησίας
 • Επισκόπηση + Επιπτώσεις + Πληροφορίες ιστορικού

 

Λίγα λόγια για το Functional Juggling

Το Juggling Board στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο εξάσκησης τόσο της αδρής όσο και της λεπτής κινητικότητας των νηπίων. Καθώς είναι ένα παιχνίδι που στοχεύει στην αλληλεπίδραση των νηπίων και όχι στην ανάδειξη κάποιου νικητή, έχει παρατηρηθεί ότι τα νήπια που ασχολήθηκαν συστηματικά με το Juggling Board απέκτησαν περισσότερη υπομονή, ανέπτυξαν μεγαλύτερη ικανότητα συνεργασίας τόσο σε δυαδικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Καθώς επίσης παιδιά με δυσκολία στη συγκέντρωση κατάφεραν με τον καιρό να μένουν προσηλωμένα για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης τους με το Juggling Board. Παρατηρήθηκε επίσης ότι όσο πιο σύνθετα μοτίβα έφτασαν εις πέρας τόσο η αυτοπεποίθησή τους αυξανόταν γεγονός που επηρέασε θετικά την ακαδημαϊκή τους απόδοση.

Δήμητρα Πάτκου, Πτυχιούχος νηπιαγωγός, Απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Βόλου

 

Στόχος μου είναι να διαδώσω όσο περισσότερο μπορώ αυτή τη μέθοδο, να δείξω στον κόσμο τα οφέλη που έχουν τα ζογκλερικά στον άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης.
Έτσι μία νέα αρχή ξεκινάει στην Ελλάδα με αυτό το σεμινάριο.
Τελικός προορισμός; Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να διαλέξει το δικό του δρόμου.
Την μέθοδο Functional Juggling τη γνώρισα πριν τρία χρόνια, όταν είδα ένα βίντεο στο YouTube “Blind Can Juggle” που ένας τυφλός μαθαίνει να κάνει ζογκλερικά μέσω αυτής της μεθόδου. Κατευθείαν μου άγγιξε την καρδιά. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να μάθω για αυτό. Είναι πραγματικά ένα μοναδικό εργαλείο τόσο για θεραπευτές και εκπαιδευτικούς όσο και για καλλιτέχνες και απλούς καθημερινούς γονείς.

Μάρκος Καραμήτρος, Circus Camino

 

Διοργανωτής: Circus Camino
Υποστηρικτής: ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Δωρεάν Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών τη Δευτέρα 06/06/2022 στον πολυχώρο WE

Στο σεμινάριο οι γονείς θα μάθουν πολλά και πάρα πολύ σημαντικά πράγματα για την ασφάλεια τόσο τη δική τους, όσο και των παιδιών τους.

Ο άνθρωπος που θα δώσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη διάσωση και τις πρώτες βοήθειες, είναι ο κύριος Χαλιώτης Δημήτριος, Εκπαιδευτής Ναυαγοσώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Υπεύθυνος Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας και Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ

Δυστυχώς οι μικροί φίλοι δε θα μπορέσουν να παρευρεθούν επειδή οι σημαντικές πληροφορίες που θα δοθούν, απαιτούν την αμέριστη προσοχή των συμμετεχόντων.

Το σεμινάριο είναι ενημερωτικό και δεν παρέχεται πιστοποίηση.

 

Εφηβεία και διαδίκτυο

Το Σάββατο 09 Απριλίου και ώρα 19:00, ο Λυρικός Μικρός Πλανήτης φιλοξενεί τον παιδοψυχίατρο Αλέξη Λάππα για μια ομιλία – συζήτηση που ενδιαφέρει όλους τους γονείς.

Σε μια εποχή που όλα  αλλάζουν με απίστευτη ταχύτητα, οι γονείς καλούνται να κρατήσουν ζωντανή την επικοινωνία με τα παιδιά τους.

 • Πότε να του πάρω κινητό τηλέφωνο;
 • Με πιέζει ότι χρειάζεται smart phone.
 • Μαλώνουν  για την χρήση του υπολογιστή.
 • Ήρθε ο φίλος του και δεν αντάλλαξαν ούτε μια κουβέντα, ήταν βυθισμένοι στην αναζήτηση μιας νέας πίστας.

Νιώθετε το παιδί σας να απομακρύνεται, κλείνεται στο δωμάτιο του και δεν ξέρετε με ποιον μιλά στο διαδίκτυο. Τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα νευρικό, ειδικά αν τον διακόψετε από το ηλεκτρονικό του παιχνίδι. Σας ζητά συχνά χρήματα για το παιχνίδι που παίζει, δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε. Δεν θέλει να βγαίνει από το σπίτι, προτιμάει να είναι στο δωμάτιο του. Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν καλείστε να σταθείτε στο πλάι τους.

 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει δημιουργική φύλαξη στο χώρο της βιβλιοθήκης για τα παιδιά.