Σεμινάριο & Ομιλία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Εφηβεία στα Αγόρια: Προκλήσεις, Κοινωνικά Πρότυπα & Έμφυλη Ισότητα

Μια συζήτηση με αφορμή την σειρά Adolescence του Netflix

Ο οργανισμός Openous προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει στο Webinar: “Εφηβεία στα Αγόρια – Προκλήσεις, Κοινωνικά Πρότυπα & Έμφυλη Ισότητα”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την 10η Απριλίου 18:00-19:30 διαδικτυακά και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη σειρά Adolescence του Netflix και σκοπό έχει να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και πρακτικά εργαλεία για την υποστήριξη των εφήβων αγοριών.

 

Γιατί να συμμετάσχετε:

Η εφηβεία είναι μια περίοδος γεμάτη συναισθηματικές και κοινωνικές προκλήσεις, και τα αγόρια συχνά βιώνουν μοναδικές δυσκολίες λόγω των κοινωνικών προσδοκιών και στερεοτύπων.

 

Το webinar, θα καλύψει:

  • Στατιστικά και δεδομένα που αφορούν τα αγόρια στην εφηβεία, με έμφαση στις ψυχολογικές και κοινωνικές τους ανάγκες.
  • Τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αγόρια στο σχολείο, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην ανάπτυξη της ταυτότητάς τους.
  • Πώς ο μισογυνισμός και τα στερεότυπα της αρρενωπότητας επηρεάζουν την ψυχική υγεία τους.
  • Πρακτικά εργαλεία για εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε να δημιουργήσουμε ανοιχτές και ουσιαστικές συζητήσεις με τα αγόρια και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξή τους.
  • Τι μπορεί να κάνει η κοινωνία για να βοηθήσει στην εξάλειψη των περιοριστικών κοινωνικών προτύπων και στην προώθηση της ευημερίας των εφήβων.

 

Ομιλητές:

  • Δήμητρα Γούναρη – Σύμβουλος Γονέων Gounari Dimitra
  • Νικολέτα Ρεκατσίνα – Εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην ψυχοεκπαίδευση/Διευθύντρια οργανισμού Openous
  • Γιώργος Νικολαΐδης – Υπεύθυνος Συντονισμού & Συν-ιδρυτής του οργανισμού «Συμμαχία των Φύλων» G-All, Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων
  • Σοφία Ζουλούμη – Ψυχολόγος του οργανισμού Openous Sophia Zouloumi

 

Ποιους αφορά:

Το webinar απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σχολικούς ψυχολόγους, γονείς και κάθε επαγγελματία που εργάζεται με εφήβους και ενδιαφέρεται για τη στήριξή τους σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτήν την σημαντική συζήτηση, τους δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουν την υποστήριξη που παρέχουν στους μαθητές τους.

 

Δηλώστε συμμετοχή:

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή. Μπορείτε να εγγραφείτε ΦΟΡΜΑ.

 

 

Οικογενειακοί δεσμοί και αδελφικές σχέσεις

Το Σάββατο 12 Απριλίου στις 12.00 στο DADOO, ο Ιωάννης Γλωσσόπουλος, παιδοψυχολόγος, σύμβουλος γονέων και ιδρυτής του kidnest θα μιλήσει για τους οικογενειακούς δεσμούς και τις αδελφικές σχέσεις.

 

Τι χρειάζεται για να νιώθει ένα παιδί ασφάλεια και σύνδεση μέσα στην οικογένεια; Πώς μπορούν τα αδέλφια να χτίσουν δυνατές σχέσεις;

Σε αυτή την ομιλία, ο Ιωάννης θα μιλήσει για τη σημασία της συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών και πώς αυτή ενισχύει τον δεσμό της οικογένειας.

Οι γονείς και φροντιστές θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις, να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και να λάβουν πρακτικές συμβουλές σε ζητήματα που τους απασχολούν.

Παιδεύουσι Τέκνα;

Στην πολυθρόνα με την Εύχαρις: «Παιδεύουσι Τέκνα»

Καλεσμένοι: Κλέλια Ανδριολάτου, Γιώργος Μπένος

Bασιλικό Θέατρο

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης με θέμα “τα Συγνώμη των Γονιών”, που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου οι “γονείς” από τη δημοφιλή σειρά ΜΑΕΣΤΡΟ φώτισαν όλες τις πλευρές της σύγχρονης γονεϊκότητας, “στην Πολυθρόνα με την Εύχαρις”, κάθονται τη Δευτέρα 14 Απριλίου, στις 20.00 τα “παιδιά” της επιτυχημένης σειράς.

 

Η Ψυχολόγος, Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Εύχαρις Παναγοπούλου, σε μια Ανοιχτή Ψυχοθεραπευτική Συνεδρία στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, συζητά με την Κλέλια  (Κλέλια Ανδριολάτου) και τον Σπύρο (Γιώργος Μπένος) και καθοδηγεί το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι με κεντρικά θέματα:

  • Πόσο ξεφεύγουμε τελικά από τα παιδικά μας τραύματα;
  • Πόσο ως ενήλικες αναπαράγουμε ότι ως παιδιά δεχθήκαμε ως θύματα;
  • Μήπως τελικά γινόμαστε οι γονείς, που ως παιδιά απορρίψαμε;

 

Το ταξίδι πλαισιώνεται από  θεατρική αφήγηση, μουσική και χορό, συνθέτοντας έτσι την Πολιτιστική Ψυχοθεραπεία, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από το συνδυασμό ψυχοθεραπείας, θεάτρου, μουσικής και χορού, το κοινό συμμετέχει χωρίς να εκτίθεται, ταυτίζεται, ψυχαγωγείται και ανακαλύπτει.

 

Η εκδήλωση “Παιδεύουσι Τέκνα;”  που θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, διοργανώνεται  από το Κέντρο Επιστήμης Τέχνης, και Οικογένειας, ΣΥΖΕΥΞΗ, το ΠΜΣ «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία» του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, με τη στήριξη της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την εκδήλωση και τον σκοπό υποστηρίζουν, το ΜΑΖΙ, η Εduact και ο Μικρός Βορράς.

Η εκδήλωση υλοποιείται για την υποστήριξη του προγράμματος UNEFAM  του κέντρου Επιστήμης, Τέχνης και Οικογένειας ΣΥΖΕΥΞΗ. 

 

Μοιραστείτε το όραμα για ένα Κέντρο Τέχνης και Οικογένειας στην πόλη μας!

 

 

Το κέντρο Επιστήμης, Τέχνης και Οικογένειας, ΣΥΖΕΥΞΗ (www.syzefxi.org)είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός σε όλη την Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη που αξιοποιεί την επιστημονική γνώση ταυτόχρονα με την καλλιτεχνική δημιουργία  για την  ενδυνάμωση κάθε οικογένειας στην Ελλάδα σήμερα. Η δομή, μορφή, και δυναμική της οικογένειας σήμερα, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της. Η ΣΥΖΕΥΞΗ με μια σειρά προγραμμάτων αξιοποιεί την καλλιτεχνική δημιουργία  για να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τη σύγχρονη οικογένεια και κάθε μέλος χωριστά, στην διαχείριση τόσο των καθημερινών προκλήσεων όσο και των πιο δύσκολων μεταβάσεων (υγείας, τραυματικά γεγονότα, απώλεια, θάνατος, βία)

Πες το ψέματα..

Πρωταπριλιά στο GoetheInstitut Thessaloniki με το EUROPE DIRECT Thessaloniki

Πρωταπριλιά είναι ευκολότερο να ξεχωρίσει το ψέμα από την αλήθεια, αλλά τι γίνεται με τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου;

Το EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης και το GoetheInstitut Thessaloniki προσκαλούν το κοινό σε μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας, με παράλληλη ξενάγηση στην έκθεση  Fakeless.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, αναγνωρίζοντας την ως σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία και την κοινωνία. Παράλληλα, συνεχώς υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ώστε να εναρμονίζονται με τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Η Εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας είναι μια καθοριστική δεξιότητα, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ανθεκτικότητα απέναντι στη χειραγώγηση της πληροφορίας.

Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να διαμοιραστούν εργαλεία, πληροφορίες και σημεία αναφοράς που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους, εκπαιδευτικούς ή μη, να χειριστούν το θέμα της παραποίησης της πραγματικότητας, όπως παρουσιάζεται στα μέσα επικοινωνίας, υπό το φως κυρίως της Τεχνητής Νοημοσύνης, όσο και άλλων νέων τεχνολογιών.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν – δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού παρακολούθησης κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Κίνητρα Μάθησης

Το Κέντρο Αγωγής Λόγου, Μάθησης & Αυτονομίας ΆΛΜΑ διοργανώνει το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 18.00 Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Γονείς με Πρακτικές Τεχνικές

Τα κίνητρα μάθησης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική ευεξία, στην πρόοδο και στην αυτονομία των παιδιών μας. Συχνά όμως, ο γρήγορος ρυθμός της καθημερινής μας ζωής και οι σχολικές υποχρεώσεις μειώνουν τη αγάπη  των παιδιών μας για τη μάθηση. Το αποτέλεσμα είναι το σχολείο να γίνεται ένα καθημερινό, καταναγκαστικό έργο που επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μας με τα παιδιά μας.

Στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν τι ενδυναμώνει τα κίνητρα μάθησης και μέσα από μια σειρά πρακτικών συμβουλών και τεχνικών να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν τη μάθηση!

Το σεμινάριο αφορά γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας Δημοτικού και Γυμνασίου.

Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας

Απογευματινές Συναντήσεις Γονέων – Δωρεάν για όλους τους γονείς της πόλης

 

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης βρίσκονται πάντα και με κάθε δυνατό τρόπο κοντά στην οικογένεια και στα παιδιά. Στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας Σχολείου-οικογένειας, διοργανώνουν για εικοστή συνεχή χρονιά τις «Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

Στις συναντήσεις αυτές συζητιούνται και αναλύονται θέματα καθημερινά που απασχολούν και προβληματίζουν σε σχέση με τον γνωστό-άγνωστο κόσμο των παιδιών μας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα ή Τετάρτη από τις 5 Μαρτίου έως και τις 7 Μαΐου 2025 από τις 18:00 έως τις 20:00 στους χώρους των Εκπαιδευτηρίων, στους Ελαιώνες Πυλαίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες από καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες, με τους οποίους οι γονείς συζητούν, ενώ εκφράζουν τις απορίες και τους ιδιαίτερους προβληματισμούς τους.

 

Ισχυρή πεποίθηση των “Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης” είναι ότι η συμμετοχή και η συνεργασία Σχολείου-γονέων-ειδικών συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής, της ανάπτυξης και της συμπεριφοράς των παιδιών μας.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Τετάρτη 5 Μαρτίου

«Αν έχω εσένα, μπορώ …»

Το θετικό δυναμικό μίας σχέσης προσφέρει ασφάλεια, συναισθηματική σύνδεση και μπορεί να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που ενδυναμώνει και τους δύο συντρόφους. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επικοινωνία στο ζευγάρι; Μπορεί οι προσωπικές αξίες να εναρμονιστούν με τις κοινές αξίες; Πάνω σε ποιους πυλώνες στηρίζεται η ποιότητα των σχέσεων μέσα στο ζευγάρι και κατ’ επέκταση στην υπόλοιπη οικογένεια; Θα αναφερθούμε στους παράγοντες που προάγουν τη συναισθηματική σύνδεση και μπορούν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που ενδυναμώνει και τους δύο συντρόφους.

  • Πόπη Λάμπα, MSc Αναπτυξιακή Νευροψυχολογία, Σχολική Ψυχολόγος των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

 

Δευτέρα 10 Μαρτίου

«Συνέπειες ψηφιακής τεχνολογίας στη γραφή»

Η γραφή είναι μια σύνθετη δραστηριότητα σε σωματικό, γνωστικό και ψυχικό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι σήμερα πολλά σχολεία χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ωστόσο, αρκετοί ερευνητές αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσέγγισης για τη μάθηση. Πόσο έχει επηρεάσει η ψηφιακή τεχνολογία τη γραφή των μαθητών; Πώς θα μάθουν τα παιδιά να κρατούν ορθά το μολύβι ώστε να γράφουν σωστά και ευανάγνωστα; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

  • Θωμαή Καρπουζά, Δικαστική – Αναλυτική Γραφολόγος, Γραφοπαιδαγωγός

 

Τετάρτη 12 Μαρτίου

«Συνθέτοντας το παζλ της παιδικής ανθεκτικότητας: Η σημασία της ηθικής ανάπτυξης»

Η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών – νοητικό και ψυχικό δυναμικό – και η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους αποτελούν κεντρικούς στόχους κάθε σύγχρονου προγράμματος αγωγής και εκπαίδευσης. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός παιδιού που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πολυποίκιλες και συχνά δυσδιάκριτες προκλήσεις των σύγχρονων πλαισίων ανάπτυξης; Και πώς συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα ο ηθικός συλλογισμός, τα ηθικά συναισθήματα και οι εσωτερικευμένες ηθικές αξίες; Γιατί στα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της ανθεκτικότητας τα συστατικά της συνείδησης κατέχουν θέσεις-κλειδιά; Ενδιαφέροντα ζητήματα αναζητούν σημαντικές απαντήσεις.

  • Ελισάβετ Χρυσοχόου, Επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ, τμήμα Ψυχολογίας, τομέας Εξελικτικής και Σχολικής ψυχολογίας

 

Δευτέρα 17 Μαρτίου

«Ισορροπημένη διατροφή και γυμναστική: Δυνατοί σύμμαχοι για την υγεία παιδιών και εφήβων»

Είναι γεγονός ότι η γυμναστική και η διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία ενός παιδιού από τα πρώιμα κιόλας στάδια της ζωής του. Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά και οι έφηβοι για σωστή ανάπτυξη και καλή υγεία; Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία; Ποιος είναι ο ρόλος της σωστής διατροφής στη σωματική και πνευματική απόδοση των παιδιών και των εφήβων; Από πότε μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν την άσκηση και πόσο χρόνο χρειάζεται να γυμνάζονται για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα; Ποια είναι τα πιο ευχάριστα σπορ για ένα παιδί; Αυτά και άλλα πολλά θέματα θα συζητηθούν στη διάρκεια του σεμιναρίου.

  • Ελένη Ζέτου, Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • Φωτεινή Ραζάκου, MSc Διατροφής, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος -Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, πρ. εργ. συνεργάτης του τμ. Διατροφής και Διαιτολογία, ΔΙΠΑΕ, Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς
  • Όλγα Καραγιάννη MSc Οργάνωση-Διοίκηση Αθλητισμού-Management, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Δασκάλα Τένις, Συγγραφέας

 

Τετάρτη 19 Μαρτίου

«Πρώιμα σημάδια μαθησιακών δυσκολιών»

Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες της εξέλιξης ενός παιδιού. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια που προειδοποιούν ότι το παιδί μας μπορεί αργότερα να παρουσιάσει δυσκολίες στην μάθηση. Ποια είναι λοιπόν τα “καμπανάκια” και από ποια ηλικία μπορώ να τα διακρίνω; Πού πρέπει να απευθυνθώ; Γιατί χρειάζεται η πρώιμη παρέμβαση; Θα επιχειρήσουμε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλα τα στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζει ένας γονέας προκειμένου να ανιχνεύσει τυχόν δυσκολίες οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν τη μαθησιακή πορεία του παιδιού.

  • Ολυμπία Τσίτσουλα, MSc Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση – Σύμβουλος Μαθησιακής Υποστήριξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

 

Τετάρτη 9 Απριλίου

«Τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές στο παιδί»

Τα τελευταία χρόνια μια πρωτοποριακή επιστήμη κατακτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος στις ζωές μας. Ο λόγος για την τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Όμως ποιες είναι οι εφαρμογές της επιστήμης αυτής που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί; Πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα όριά της και πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να κατακτήσουμε την αληθινή γνώση;

  • Δημήτρης Βρακάς, Λέκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ

«Social media, παιδί και κίνδυνοι – Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς;»

Την τελευταία δεκαετία η παντοδυναμία του διαδικτύου αναπροσαρμόζει τις ζωές μας και συχνά παρασύρει το παιδί στη σπατάλη υπερβολικού χρόνου μπροστά από μια οθόνη. Μέρος της τάσης αυτής αποτελούν και τα social media, τα οποία μπορεί να ανοίγουν δρόμους προς τη δικτύωση, την ψυχαγωγία και την πληροφόρηση ενός παιδιού, κρύβουν όμως και πολλούς κινδύνους. Ηχηρό παράδειγμα αποτελούν τα επικίνδυνα challenges, που μπορεί συχνά να κοστίσουν ακόμη και την υγεία των παιδιών μας. Τελικά, πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα social media για τα ίδια; Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε; Υπάρχουν τρόποι ώστε να γίνεται ωφέλιμη η χρήση τους;

  • Ελένη Σολταρίδου, MSc Διοίκηση υγείας, Ψυχολόγος, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ψυχοθεραπείας για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

 

Τετάρτη 30 Απριλίου

«Κι αν σου τύχει;» – Πρώτες βοήθειες – Α’ μέρος

Η παροχή πρώτων βοηθειών έχει μεγάλη αξία και είναι συχνά καθοριστική για τη ζωή
του ανθρώπου σε περίπτωση ατυχήματος ή ξαφνικής ασθένειας. Τι μπορούμε να κάνουμε μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια; Να παρέμβουμε ή όχι; Αν κάνουμε κάποιο λάθος και βλάψουμε τον ασθενή; Είναι εύλογα ερωτήματα και συχνά μπορεί να μην έχουμε την ψυχραιμία να δράσουμε κατάλληλα. Η έλλειψη ψυχραιμίας όμως πηγάζει από την έλλειψη γνώσης. Στο Α’ μέρος θα μιλήσουμε για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σε ενήλικα, σε παιδί, σε βρέφος και για τη θέση ανάνηψης.

  • Αθανάσιος Κοτσαμπασίδης, Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου, Εκπαιδευτή Πρώτων Βοηθειών πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης

 

Τετάρτη 7 Μαΐου

«Κι αν σου τύχει;» – Πρώτες βοήθειες – Β’ μέρος

Πώς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως: απώλεια αισθήσεων, πνιγμονή, αιμορραγίες – ρινορραγία, εγκαύματα, τσιμπήματα, έμφραγμα, εγκεφαλικό και επιληπτική κρίση. Οργάνωση οικιακού κυτίου Πρώτων Βοηθειών.

  • Αθανάσιος Κοτσαμπασίδης, Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου, Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης

 

 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

«Ένας άνθρωπος δημιουργικός είναι ένας ευχαριστημένος άνθρωπος»

Μέσα από την αυθόρμητη, κυρίως, ζωγραφική χρησιμοποιούμε μια εναλλακτική γλώσσα με τη βοήθεια της οποίας επικοινωνούμε συμβολικά για θέματα που απασχολούν τον εσωτερικό μας κόσμο αλλά και την καθημερινότητά μας, όπως είναι η συνύπαρξη με τους άλλους, οι σχέσεις που διαλέγουμε ή που μας επιβάλλονται, η φιλία, ο εαυτός μας στο παρελθόν (αναμνήσεις, το παιδί μέσα μας) και στο μέλλον (προσδοκίες, όνειρα και επιθυμίες) αλλά και η διαφορετικότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν τρία σεμινάρια:

Δευτέρα 31 Μαρτίου

«Επικοινωνία: Πώς σχετίζομαι με τους ανθρώπους – Εγώ και οι άλλοι»

Σε μια τέτοια ομάδα δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες γονείς να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να διαμορφώσουν τη στάση τους για θέματα που τους απασχολούν, να χτίσουν καλύτερες σχέσεις επικοινωνίας με την οικογένεια και κυρίως τα παιδιά τους, ενισχύοντας τον ρόλο τους ως γονείς και βρίσκοντας ανακούφιση από το άγχος του σωστού και του λάθους κυνηγώντας την εικόνα του «τέλειου γονιού».

Η συνάντηση αυτή αφορά ομάδα ενηλίκων 12-15 ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Δευτέρα 7 Απριλίου

«Πολύχρωμη επικοινωνία»

Το σεμινάριο αυτό θα αποτελέσει μία αφορμή για τους γονείς να συνευρεθούν με τα παιδιά τους και να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω της εικαστικής έκφρασης. Πώς αυτή η δίοδος αλληλεπίδρασης προσφέρει γόνιμο έδαφος για να δημιουργήσουμε μαζί μια κοινή ιστορία ή παραμύθι και να εκφράσουμε με χρώματα συναισθήματα, εικόνες και μηνύματα. Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τα παιδιά μας;

Η συνάντηση αυτή αφορά γονείς μαζί με τα παιδιά τους με σκοπό τη δημιουργία ομάδας 12-15 ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Δευτέρα 5 Μαΐου

«Εικόνα εαυτού – Το πορτραίτο μου»

Έχω κοιτάξει ποτέ προσεκτικά πώς είμαι; Παρατηρώ και μοιράζομαι τα συναισθήματά μου. Μέσα από την αυθόρμητη ζωγραφική, διαλέγοντας μορφές, γραμμές, χρώματα, επικοινωνούμε με σύμβολα, έχοντας σαν αρχή ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός, μοναδικός, ιδιαίτερος.

Η συνάντηση αυτή αφορά ομάδα ενηλίκων 12-15 ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τα σεμινάρια είναι βιωματικά και προϋποθέτουν την ενεργή συμμετοχή των μελών.

  • Ελένη Πάλλη, MSc Art Therapy, Παιδαγωγός – εικαστικός των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

 

 

Δήλωση Συμμετοχής

 

Περισσότερες πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι ΕΔΩ. 

 

Μια Πολύγλωσση Ιστορία στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) σας προσκαλεί στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Εκπαιδευτικής Δράσης «Μια πολύγλωσση ιστορία στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», που υλοποιήθηκε από τον Νοέμβριο 2024 έως τον Φεβρουάριο 2025, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025, στις 11:30 π.μ.

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσβασιμότητας και συμπερίληψης για μικτές ομάδες ακουόντων και κωφών/βαρηκόων παιδιών στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το 43ο Δημοτικό Σχολείο  Θεσσαλονίκης και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πανοράματος. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια οπτικού και ιστορικού γραμματισμού και τη χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ), οι συμμετέχοντες/-ουσες εξερεύνησαν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στη Μακεδονία των αρχών του 20ου αιώνα και συνεργάστηκαν δημιουργικά, με κύριο άξονα όλων των δραστηριοτήτων τη συναισθηματική έκφραση και ενδυνάμωση, χωρίς αποκλεισμούς.

Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστεί η φιλοσοφία, τα στάδια και τα αποτελέσματα της Εκπαιδευτικής Δράσης που αναδεικνύει την προσβασιμότητα και την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, στο πλαίσιο συνεργασίας φορέων της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και το καινοτόμο, προσβάσιμο βίντεο αφήγησης που δημιούργησαν συλλογικά τα παιδιά που συμμετείχαν. Το βίντεο αποτελεί ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό εργαλείο, μια πρωτότυπη δημιουργία από παιδιά για παιδιά!

 

Η δράση υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και την Inclusive Lines, που εξειδικεύεται στη σχεδίαση προσβάσιμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

  • 11:30-11:45  Έναρξη-Χαιρετισμοί
    Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ
    Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
  • 11:45-12:30  Ομιλίες – Παρουσίαση Αποτελεσμάτων
    Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος – Μουσειολόγος, Διευθύντρια ΙΜΜΑ
    Δρ. Αναστασία Σαμαρά, Αρχιτέκτονας & Ιδρύτρια Inclusive Lines
    Γιώργος Γκιντίκας, Ιδρυτής Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΚΕΝΓ)– Εκπαιδευτής Διερμηνέων
    Γρηγόρης Πετρόπουλος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πανοράματος
    Δρ. Πάρης Κούρτης, Εκπαιδευτικός στο 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
  • 12:30-13:15  Ξενάγηση στο IΜΜΑ στην ΕΝΓ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΙΜΜΑ στο τηλέφωνο 2310 229 778.

Παιδιά, οθόνες & social media

 

Νέα συνάντηση γονέων για τις οθόνες και τα παιδιά!

 

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 το Media Owl πηγαίνει στο Μή.λο. Μαζί συζητάνε για τη σχέση των παιδιών και των οικογενειών με την τεχνολογία.

  • Επηρεάζουν οι οθόνες την ανάπτυξη των παιδιών;
  • Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να μας οδηγήσουν στον εθισμό;
  • Γιατί παλεύω να συγκεντρωθώ όταν το κινητό μου βρίσκεται κοντά μου;
  • Πώς το κινητό μου στερεί τον ποιοτικό ύπνο και την ξεκούραση;

Και πάνω από όλα: πώς μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα;

Η συνάντησή αποτελεί μέρος της σχολής γονέων “Ένα Σάββατο στο Μή.λο”.

Στη συνάντηση αυτή με την κατάθεση των προβληματισμών, των ερωτήσεων και των εμπειριών των γονέων, ο Κωστής Δημολιός του Media Owl μέσα από τη διάδραση με τους συμμετέχοντες θα επικεντρωθεί στο θέμα της σχέσης των παιδιών με τις ηλεκτρονικές συσκευές, τις επιπτώσεις της κατάχρησης στην ανάπτυξη αλλά και στην εύρεση λύσεων στα ζητήματα αυτά.

Στη σχολή γονέων συμμετέχουν επίσης:

  • Η ψυχολόγος Σοφία Σπυριάδου για να συζητήσει για την αναγκαιότητα και τους τρόπους οριοθέτησης των παιδιών προς την τεχνολογία.
  • Η εργοθεραπεύτρια Ελένη Παππά που θα παρουσιάσει το workshop “Juggling”.

 

Ομιλία: 11 Δεξιότητες πριν τον Λόγο

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στις 17.30 το PlayTogether θα φιλοξενήσει την Αντιγόνη Αλβανού, Λογοθεραπεύτρια – Ψυχολόγο MS σε μία ομιλία για τις πρώτες δεξιότητες επικοινωνίας που πρέπει να αναπτύσσουν τα παιδιά για να αρχίσουν να μιλούν.

Μέσα από πρακτικές προτάσεις και παραδείγματα, οι ακροατές μπορούν να μάθουν πώς να ενισχύσουν αυτές τις δεξιότητες, χτίζοντας ένα περιβάλλον γεμάτο ευκαιρίες για έκφραση και εξερεύνηση.

Αυτή η κατανόηση όχι μόνο προάγει τη γλωσσική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά ενισχύει και τη σχέση του γονέα με το παιδί, δημιουργώντας έναν ισχυρό δεσμό επικοινωνίας και εμπιστοσύνης.

 

Θα δοθεί υλικό στους γονείς και χρόνος για ερωτήσεις με την ομιλήτρια.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ομιλίτρια

https://www.facebook.com/logokinisi

Youtube: www.youtube.com/@Λογοθεραπεία

Ενημερωτική Εκδήλωση Καριέρας

  • Ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε τους τρόπους με τους οποίους τα Γερμανικά μπορούν να γίνουν το κλειδί για την εύρεση εργασίας και την επαγγελματική σας εξέλιξη;
  • Τι αναζητούν τελικά οι εταιρείες στην Ελλάδα από γερμανόφωνους υποψήφιους/-ες;

Το GoetheInstitut Thessaloniki προσκαλεί το κοινό στην καθιερωμένη πλέον ολοήμερη εκδήλωση πληροφόρησης, αφιερωμένη στα ζητήματα καριέρας, σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην Ελλάδα και σε γερμανόφωνες χώρες. Σε συνεργασία με το Recruitment Agency Grecruitment, τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το δίκτυο EURES, θα έχουν οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και εργαστήρια, καθώς και να ενημερωθούν για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με την εκμάθηση Γερμανικών για το επάγγελμα, την εργασία και τις σπουδές.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας καριέρας, θα μάθουν τεχνικές για τη διαμόρφωση βιογραφικού, τρόπους αποτελεσματικής χρήσης των κοινωνικών δικτύων για επαγγελματική δικτύωση και αναζήτηση εργασίας, καθώς και μεθόδους προετοιμασίας για συνεντεύξεις στη γερμανική γλώσσα. Στα ενημερωτικά σταντ θα έχουν επίσης την ευκαιρία να λάβουν εξατομικευμένη συμβουλευτική από ειδικούς και να δικτυωθούν με επαγγελματίες από διάφορους τομείς.

 

Εξερευνήστε πώς η γνώση Γερμανικών μπορεί να διευρύνει τους επαγγελματικούς σας ορίζοντες και να ενισχύσει τη δυναμική σας σε διεθνές επίπεδο!

 

Δείτε ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 

 

* Η Grecruitment είναι μία διεθνής συμβουλευτική εταιρία επιλογής προσωπικού, που παρέχει λύσεις στον τομέα της στελέχωσης επιχειρήσεων με απόφοιτους/-ες, νέους/-ες και έμπειρους/-ες επαγγελματίες. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εστιάζει σε γερμανόφωνες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και στις γερμανόφωνες χώρες και οι υπηρεσίες της παρέχονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλη δέσμευση για τους υποψήφιους/-ιες .

* Το EURES είναι ευρωπαϊκό δίκτυο υπηρεσιών απασχόλησης που βασίζεται στη συνεργασία. Το δίκτυό του καλύπτει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

* Η DAAD Ελλάδα αποτελεί την επίσημη αντιπροσωπεία της DAAD στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές καθώς και η παροχή υποτροφιών για σπουδές και έρευνα στη Γερμανία.

Goethe-Institut Thessaloniki

Facebook page: https://www.facebook.com/pg/goetheinstitut.thessaloniki

Instagram: @goetheinstitut_thess

Website: http://www.goethe.de/thessaloniki

Ημερίδα: Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση

Επαναπροσδιορίζοντας τη διδασκαλία και τη μάθηση

 

Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας τη διδασκαλία και τη μάθηση», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 στις 9:00 έως τις 15:00. 

Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας την κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..

Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες, τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη, μαθηματικό – θεωρητικό Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο, διευθυντή Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης. Κατά τη λήξη της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ΕΔΩ. 

 

Ο ύπνος των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών

Δεν χρειάζεται πια ο ύπνος του παιδιού σου να αποτελεί μια μόνιμη πηγή άγχους για εσένα ούτε να ξυπνάς μέσα στη νύχτα και να αναρωτιέσαι αν ανταποκρίνεσαι σωστά ή όχι. Δεν χρειάζεται να εκπαιδεύσεις το παιδί σου να μάθει να κοιμάται, ο ύπνος είναι βιολογική αναγκαιότητα, είμαστε φτιαγμένοι για να κοιμόμαστε.

Το διαδικτυακό workshop της Νατάσας Γιαννακάκη, “Ο ύπνος των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών”, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025, στις 10.00 θα σου δώσει έγκυρες πληροφορίες για να φροντίσεις πρακτικά, με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και ηρεμία τον ύπνο του παιδιού σου, με πλήρη ανταπόκριση στις ανάγκες του.

 

Μερικές από τις θεματικές:

  • Αντίσταση στους βραδινούς/ ημερήσιους ύπνους, ξυπνήματα ανά μια ώρα κάθε νύχτα, ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολία να ξανακοιμηθεί, ξύπνημα πριν τις 6 το πρωί;
  • Εκπαίδευση ύπνου γιατί όχι;
  • Ημερήσιοι ύπνοι. Πόσους ύπνους; Τι διάρκεια πρέπει να έχουν;
  • Wake windows. Τι ισχύει τελικά;
  • Eat, play, sleep / Drowsy but awake / Self-soothing. Ναι ή όχι; Και γιατί;
  • Μύθοι/ κοινές πεποιθήσεις. Έχουν επιστημονική βάση;
  • Πότε ο ύπνος του παιδιού δεν είναι φυσιολογικός, χρειάζεται διερεύνηση και σε ποιον ειδικό να απευθυνθώ;
  • Με ποιους τρόπους μπορώ να βοηθήσω το παιδί να κοιμηθεί/ ξανακοιμηθεί;
  • Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι των πολύ συχνών ξυπνημάτων και πώς μπορώ να τους φροντίσω;

 

Εισηγήτρια: Νατάσα Γιαννακάκη, Σύμβουλος Ύπνου Παιδιών & Ενηλίκων

Βιωματικά εργαστήρια για γονείς

Η κ. Πέπη Κολαρά, υπεύθυνη του κέντρου ΑΛΜΑ, σε συνεργασία με μια ομάδα δημόσιων νηπιαγωγείων της περιοχής Χαριλάου θα διοργανώσει τρία δωρεάν απογευματινά εργαστήρια για γονείς με τις εξής θεματικές:

  1. Καλλιέργεια δεξιοτήτων καθημερινής ζωής
  2. Ενδυνάμωση δεξιοτήτων μέσω παιχνιδιού
  3. Ανάπτυξη λόγου και επικοινωνίας

Η συνεργασία αυτή έχει σαν στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας και να στηρίξει τον ρόλο των γονέων μέσα από μια σειρά στοχευμένων πρακτικών.

Τα βιωματικά εργαστήρια που θα διεξαχθούν στον χώρο του 76ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης (Παπαζαφειρίου 4, Χαριλάου – δίπλα στο γήπεδο του ΑΡΗ),  είναι ανοιχτά σε όλους και μπορούν να συμμετέχουν και γονείς που τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν στα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία.

 

Περιγραφή των εργαστηρίων

  • Καλλιέργεια δεξιοτήτων καθημερινής ζωής: Ενίσχυση της Αυτονομίας των Παιδιών.

Εστιάζει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής ζωής και στην ενίσχυση της αυτονομίας των παιδιών. Θα παρουσιαστούν πρακτικές συμβουλές και δραστηριότητες που υποστηρίζουν τα παιδιά να γίνουν πιο ανεξάρτητα.

  • Ενδυνάμωση Δεξιοτήτων μέσω Παιχνιδιού: Ολιστική Ανάπτυξη του Παιδιού

Μέσω διασκεδαστικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, θα διερευνήσουμε τρόπους για την ενίσχυση κινητικών, γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

  • Ανάπτυξη Λόγου και Ενίσχυση Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη του λόγου και η ενδυνάμωση της επικοινωνιακής ικανότητας των παιδιών. Περιλαμβάνει στρατηγικές και δραστηριότητες για την υποστήριξη της γλωσσικής ανάπτυξης.

 

Για την καλύτερη διοργάνωση των εργαστηρίων, δηλώστε το ενδιαφέρον σας στη Φόρμα Συμμετοχής.

Επιλέξτε να συμμετέχετε σε όσα εργαστήρια επιθυμείτε έχοντας τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσετε και όλα.

 

 

Συντονίστρια: Κολαρά Πέπη, MSc | Λογοθεραπεύτρια – Ειδική παιδαγωγός | Νηπιαγωγός Πρώιμης Παρέμβασης | Σύμβουλος Γονέων | Ζωοθεραπεύτρια

 

Χάθηκα στον Κήπο της Φλορέτ

βιωματικό εργαστήριο

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 16.00 το βιβλιοπωλείο DADOO φιλοξενεί ένα πολύ ξεχωριστό βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες, με θέμα τους πολλαπλούς τρόπους ανάγνωσης των εικονογραφημένων βιβλίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Δύο πολύ αγαπημένα βιβλία το «Χάθηκα» με θέμα την αποξένωση των ανθρώπων στις μεγάλες πόλεις, τη φιλία και τη μεγάλη σημασία της παιδικότητας όπως και το «Φλορέτ» με θέμα τη φύση και την προσαρμογή των παιδιών σε νέα περιβάλλοντα, φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους, γίνονται εργαλείο στα χέρια της εισηγήτριας Κούλας Πανάγου, η οποία καθοδηγεί τους συμμετέχοντες να βρουν τους τρόπους να τα προσεγγίσουν και να τα συνδυάσουν.

 

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Κούλα Πανάγου είναι εκπαιδευτικός, με δεκαετή εμπειρία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθώς και επιμορφωτικών συνεδρίων για γονείς και εκπαιδευτικούς σε θέματα που αφορούν την καλλιέργεια αναγνωστικής κουλτούρας στα παιδιά. Επίσης, ασχολείται με την παιγνιοθεραπεία παιδιών, αξιοποιώντας τα βιβλία για ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς.

 

Πράσινες Βιβλιοθήκες και Εκπαίδευση

 

 

To GoetheInstitut Thessaloniki και η ομάδα Sustainable Neighbors προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τη δράση και το έργο τους γύρω από τις Βιώσιμες Βιβλιοθήκες και να μοιραστούν μαζί του χρήσιμες συμβουλές και ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Common WasteCommon Libraries. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δράσεων στην Αθήνα, οι Sustainable Neighbors επεκτείνουν τη δράση τους και στη Βόρεια Ελλάδα, με κύριο στόχο τη διάδοση γνώσεων γύρω από τις βιώσιμες βιβλιοθήκες.

Στην εκδήλωση Πράσινες Βιβλιοθήκες και Εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη του GoetheInstitut Thessaloniki, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον εκπαιδευτικό ρόλο των βιβλιοθηκών, αναδεικνύοντας τη σημαντική τους συμβολή ως κέντρα συνάντησης, πληροφόρησης  και αλληλεπίδρασης με την κοινότητα. Μέσα από αυτή τη δράση, επιδιώκεται η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και η καλλιέργεια συνεργειών προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης.


Στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί συζήτηση για τις καινοτόμες στρατηγικές που μπορούν να υιοθετήσουν οι βιβλιοθήκες, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και την αξιοποίησή τους ως εκπαιδευτικά κέντρα για την προώθηση της βιωσιμότητας.

Ομιλητές/-ριες από τον χώρο της βιβλιοθηκονομίας, της εκπαίδευσης και της περιβαλλοντικής επιστήμης θα μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και τις προτάσεις τους, προσφέροντας ουσιαστικές κατευθύνσεις για τη σύνδεση των βιβλιοθηκών με την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Η συμβολή όλων είναι καθοριστική για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης!

 

Την ομάδα Sustainable Neighbors, θα εκπροσωπήσουν ως εισηγήτριες:

  • Μαρία Απλαδά, Βιβλιοθηκονόμος (B.Sc)
  • Σοφία Παπαγεωργίου, Περιβαλλοντολόγος (M.Sc)

 

Συντονισμός συζήτησης:
Ανθή Μπάλλιου, Βιβλιοθηκονόμος, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, Διδάσκουσα-Ακαδημαϊκή Υπότροφος στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, ΔΙΠΑΕ

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Εμείς & ο Ψηφιακός Κόσμος: Παιδιά, οθόνες & Social Media

Ψηφιακή Εποχή: Εμείς και ο Ψηφιακός Κόσμος!

Μια συνάντηση που υλοποιείται από το Media Owl για γονείς και για όποιον/α δυσκολεύεται να αποχωριστεί τις ηλεκτρονικές συσκευές. Για όσους/-ες αναζητούν την ισορροπία στη σχέση με τις οθόνες.

  • Επηρεάζουν οι οθόνες την ανάπτυξη των παιδιών;
  • Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να μας οδηγήσουν στον εθισμό;
  • Γιατί παλεύω να συγκεντρωθώ όταν το κινητό μου βρίσκεται κοντά μου;
  • Πώς το κινητό μού στερεί τον ποιοτικό ύπνο και την ξεκούραση;

Και πάνω από όλα: πώς μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα;

 

Το Σάββατο 30/11 στις 11:00 – 13:00 πραγματοποιείται εργαστήρι, στο οποίο συμμετέχουν ο Κωστής Δημολιός (Εκπαιδευτικός και δημιουργός του Media Owl) και οι ιδρύτριες του δημιουργικού χώρου μάθησης, λόγου και επικοινωνίας Μη.Λο., Ελένη Καλαθά (ειδική παιδαγωγός) και Χριστίνα Ροδοπούλου (λογοθεραπεύτρια),

Στη συνάντηση, με την κατάθεση των προβληματισμών, των ερωτήσεων και των εμπειριών των γονέων, η ομάδα του Media Owl μέσα από τη διάδραση με τους συμμετέχοντες θα επικεντρωθεί στο θέμα της σχέσης των παιδιών με τις ηλεκτρονικές συσκευές, τις επιπτώσεις της κατάχρησης στην ανάπτυξη, στην εύρεση λύσεων αλλά και στη θέσπιση ορίων.

 

Στον χώρο, σε συνεργασία με το Goethe Institut Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί η έκθεση “What The Future Wants” του Tactical Tech που αφορά στη σχέση μας με τα κινητά και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

 

Ο ύπνος των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών

Στο διαδικτυακό workshop, “Ο ύπνος των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών” της Νατάσας Γιαννακάκη, μπορείς να λάβεις έγκυρη πληροφορία σχετικά με τον ύπνο του παιδιού σου και να νιώσεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά ως προς τη διαχείρισή του. Επιπλέον θα μάθεις γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος των παιδιών 0 – 5 ετών, ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού σου και πώς μπορείς να τους βελτιώσεις.

Αν αποζητάς πιο ξεκούραστες και ήρεμες νύχτες και ημέρες με περισσότερη ενέργεια για το παιδί σου αλλά και όλη την οικογένεια, τότε δήλωσε τη συμμετοχή σου στο workshop που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024, στις 10.00 το πρωί.

Μερικές από τις θεματικές:

  • Πως συνδέεται ο ύπνος με τη συνολική ανάπτυξη των παιδιών;
  • Για ποιους λόγους κοιμάται το παιδί πολύ αργά τη νύχτα, έχει πολλές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί;
  • Πως ο ποιοτικός ύπνος βοηθάει τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους;
  • Πως επιδρά η χρήση οθονών στη δημιουργικότητα, στην επίλυση προβλημάτων και στις συναισθηματικές τους πρώτες βοήθειες;
  • Ημερήσιοι ύπνοι. Πόσο και πότε πρέπει να κοιμάται;
  • Πως προσεγγίζουμε τον ύπνο αν το παιδί μας είναι highly sensitive;
  • Μύθοι/ κοινές πεποιθήσεις. Έχουν επιστημονική βάση;
  • Πότε ο ύπνος του παιδιού δεν είναι φυσιολογικός, χρειάζεται διερεύνηση και σε ποιον ειδικό να απευθυνθώ;
  • Πως διαχειριζόμαστε τις μεταβάσεις; Αλλαγή υπνοδωματίου κ.α.
  • Πως επηρεάζει ο τρόπος ζωής της οικογένειας και η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι τον ύπνο των παιδιών;
  • Ασφαλής δεσμός & συρρύθμιση

 

 

Εισηγήτρια: Νατάσα Γιαννακάκη, Σύμβουλος Ύπνου Παιδιών & Ενηλίκων

Διημερίδα για την Ψυχική Υγεία Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων

Η “Διημερίδα για την Ψυχική Υγεία Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων” θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, από τις 10:00 έως τις 16:00.

Πρόκειται για μια δράση αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και πρόληψη του κοινού για θέματα ψυχικής υγείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτώβρη του 2024 διοργανώθηκε ήδη από τη σχολική ψυχολόγο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης ένα διήμερο με ομιλίες, εργαστήρια και συζητήσεις.

Θα παραβρεθούν διάφοροι προσκεκλημένοι ομιλητές που θα μοιραστούν σημαντικά στοιχεία, νεότερα δεδομένα, συμβουλές και γενικές πληροφορίες.

Τα εργαστήρια απευθύνονται, ανάλογα με τη θεματική, σε παιδιά από την ηλικία των 5 ετών, και άλλα σε γονείς.

  • Τα εργαστήρια για παιδιά σχετίζονται με την καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω θεατρικών δρωμένων, ομιλιών και ζογκλερικών.

Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, τα παιδιά θα ενδυναμωθούν, καλλιεργώντας σημαντικές για τη ζωή δεξιότητες, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ευημερίας και κοινωνικής συμπεριφοράς.

  • Στα εργαστήρια για γονείς, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα οδηγήσουν στην καλύτερη διαχείριση καταστάσεων.

Σε όλες τις ομιλίες θα δοθούν σημαντικές πληροφορίες για ζητήματα ψυχικής υγείας και θα υπάρξει η δυνατότητα να απαντηθούν ερωτήσεις και να συζητηθούν τυχόν απορίες.

Στο τέλος κάθε ημέρας της διημερίδας, θα αφιερώνεται μία ώρα για μια διαδραστική συζήτηση, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν απορίες και να συζητήσουν θέματα ψυχικής υγείας. Μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση, με τη συμμετοχή όλων των ειδικών της εκδήλωσης, θα προσφέρεται ολοκληρωμένη ενημέρωση και υποστήριξη σε γενικότερα ζητήματα ψυχικής υγείας. Τη δράση αυτή θα τη βρείτε στο πρόγραμμα υπό τον τίτλο “Κύκλος συζητήσεων με τους ειδικούς”.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Χτίζοντας Ρουτίνες: Κλειδιά για τη Διαχείριση Χρόνου στα Παιδιά

Μια διαδραστική ομιλία/συζήτηση με την ειδική παιδαγωγό/φιλόλογο Αναστασία Τσανικίδου με πρακτικές συμβουλές και στρατηγικές για τη διαχείριση του χρόνου σε παιδιά με και χωρίς ΔΕΠΥ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο καφέ-βιβλιοπωλείο “Έτσι κάνιουν οι Μπαλαρίνες”.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το πώς μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν τα παιδιά να οργανώνουν τον χρόνο τους πιο αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το αν έχουν ΔΕΠΥ ή όχι. Θα παρουσιαστούν πρακτικές στρατηγικές για τη δημιουργία ρουτίνας, τη διαχείριση της προσοχής και τη βελτίωση της καθημερινής απόδοσης.

Μάθετε πώς μπορείτε να ενισχύσετε τον προγραμματισμό και την οργάνωση των παιδιών σας στην καθημερινή τους ζωή!

 

Ημερίδα: Ένα βιβλίο φέρνει την άνοιξη;

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: Ένα βιβλίο φέρνει την άνοιξη;

 

«Η διδασκαλία ενός πλήρους λογοτεχνικού βιβλίου» και οι ανάγκες του σημερινού σχολείου.

Ερωτήματα – σκέψεις – προβληματισμοί.

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Πάττυς Παπαδήμου.

 

Κεντρική εισήγηση: Ανδρέας Καρακίτσιος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Θέμα: «Η διδασκαλία ενός πλήρους λογοτεχνικού βιβλίου στην Εκπαίδευση: προκλήσεις και προοπτικές».

 

Συζητούν οι συγγραφείς:

Μερκούριος Αυτζής, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Παρεμβάσεις – Συζήτηση