Φεστιβάλ & Συναυλία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πικ Νικ Urban Festival 2020

Το καλύτερο Πικ Νικ της πόλης επιστρέφει -με ασφάλεια- στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης για 9η συνεχόμενη χρονιά

 

Επί 9 χρόνια, στο τέλος του Αυγούστου, συναντιόμαστε σε ένα από το πιο όμορφα και σημαντικότερα σημεία της πόλης, στη Ρωμαϊκή Αγορά -λίγο πιο πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους- για το καθιερωμένο Πικ Νικ Urban Festival. Αυτή την περίεργη για όλους χρονιά, ανανεώνεται το ραντεβού με περισσότερη ασφάλεια και τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Για 4 ημέρες, συγκεκριμένα, από τις 27 έως και τις 30 Αυγούστου, ο αρχαιολογικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς θα γεμίσει μουσικές, ταινίες και μαγεία.

 

Το Πικ-Νικ Urban Festival αποτελεί ήδη ένα καθιερωμένο θεσμό στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα είχε ως στόχο και κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της σύγχρονης πόλης και των κατοίκων της, με τους αρχαιολογικούς χώρους. Φέτος, το Πικ Νικ επιστρέφει έχοντας θέσει δυο νέους στόχους, να ενισχύσει και να στηρίξει την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή, που έχει πληγεί σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία, αλλά και να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια (χωροταξικές αποστάσεις, χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, κτλ.) στους θεατές και στους συνεργάτες του. Επιπλέον, η πραγματοποίηση του από πλευράς της διοργάνωσης αποτελεί πολιτική κίνηση και τοποθέτηση καθώς πιστεύουν πως οφείλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και ασφάλεια τηρώντας όλες τις οδηγίες που δίνονται από την πολιτεία.

Μαθημένοι πια στα δύσκολα επιλέγουν, να πραγματοποιήσουν και φέτος το Πικ Νικ Urban Festival. Ίσως φέτος να είναι λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένει ο πιο γλυκός τρόπος για να αποχαιρετήσουμε αυτό το περίεργο ελληνικό καλοκαίρι, και να καλωσορίσουμε με αισιοδοξία το φθινόπωρο!

 

Το φετινό Πικ Νικ Urban Festival 2020 υπόσχεται τέσσερις ημέρες γεμάτες με σημαντικές ελληνικές ταινίες όπως την “Winona” σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), τον “Απόστρατο” του Ζαχαρία Μαυροειδή, την “Ευτυχία” του Άγγελου Φραντζή και τα “Φτηνά Τσιγάρα” του Ρένου Χαραλαμπίδη. Επιπλέον, το μουσικό πρόγραμμα είναι πιο πολυσυλλεκτικό από ποτέ. Στη σκηνή θα ανέβουν οι Φώτης Σιώτας και Ιουλία Καραπατάκη, Χειμερινοί Κολυμβητές, The Boy & Δεσποινίς Τρίχρωμη, Usurum, Transparent Man, Me Nash, Ελπίδα Παπακοσμά – Μάττα, Φάνης Ζαχόπουλος & Δημήτρης Τάσαινας και Ερμής. Τέλος, θα παρουσιαστούν και ταινίες μικρού μήκους όπως  η “Fofo or Would you still love me”, σε σκηνοθεσία Χρήστου Γεωργουδάκη καθώς και ταινίες σπουδαστών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο

 

«Τη ζωή δε μπορείς να την προβλέψεις, μπορείς όμως να «ετοιμάσεις» ένα όμορφο Πικ-Νικ.»

 

Το Πρόγραμμα του Πικ Νικ Urban Festival 2020

Πέμπτη 27/ 8

 • 18.30 Φάνης Ζαχόπουλος & Δημήτρης Τάσαινας
 • 19.30 Ιουλία Καραπατάκη & Φώτης Σιώτας “Τα δεύτερα σε έκδοση τσέπης”
 • 21.00 Ταινίες μικρού μήκους σπουδαστών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°
 • 21.15 Ευτυχία

 

Παρασκευή 28/8

 • 18.30 Transparent Man
 • 19.30 Usurum
 • 20.45 Ερμής
 • 21.00 Fofo or Would you still love me
 • 21.15 Απόστρατος

 

Σάββατο 29/8

 • 18.30 Ελπίδα Παπακοσμά Μάττα
 • 19.15 Me Nash
 • 19.45 The Boy & Δεσποινίς Τρίχρωμη
 • 21.15 Winona

 

Κυριακή 30/8

 • 18.30 Eli & The Portraits
 • 19.30 Χειμερινοί Κολυμβητές
 • 21.00 Ταινίες μικρού μήκους σπουδαστών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°
 • 21.15 Φτηνά Τσιγάρα

 

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα: www.urbanpicnic.gr

 

 

Διοργάνωση: Parenthesis)

Η Parenthesis μετράει ήδη μια δεκαετή πορεία στον χώρο του πολιτισμού και της επικοινωνίας πραγματοποιώντας το “IN EDIT Festival Greece” το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ, το “Πικ Νικ Urban Festival” ένα αστικό Πικ Νικ στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, το “Offside Festival” ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με ιστορίες του ποδοσφαίρου, το “Yedi Kule Project” ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στα κάστρα της Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα δράσεις στον χώρο του πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

Το ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και στήριξη του ΥΠΠΟΑ και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

6ο Φεστιβάλ Δάσους

Το Φεστιβάλ Δάσους, η διοργάνωση που δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει μοναδικές εμπειρίες πολιτισμού και τέχνης, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα, τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Βορείου Ελλάδος γενικότερα.

Παρά τις δυσκολίες, επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι για έκτη συνεχή χρονιά. Τηρώντας πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας θα φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες στα ανοιχτά θέατρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει διακεκριμένους καλλιτέχνες και βραβευμένες θεατρικές παραγωγές, γι’ αυτό και φέτος είναι παρόν, πάντα με ασφάλεια και τα απαραίτητα μέτρα, βάζοντας την τέχνη και την κουλτούρα σε πρώτο πλάνο.

Εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου Φεστιβάλ Δάσους θα είναι η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020.

Ραντεβού στην μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας!

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

Ιούλιος 2020

 

Αύγουστος 2020

 

Σεπτέμβριος 2020

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

Ιούλιος 2020

 • Κυριακή 26 & Δευτέρα 27
  «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
 • Τρίτη 28 & Τετάρτη 29
  «Προσοχή ο φίλος δαγκώνει» της CaroleGreep
  Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης  – Μετάφραση:  Αντώνης Γαλέος

 

Σεπτέμβριος 2020

 • Τρίτη 1
  «Μήδεια» του Μποστ 
  Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
 • Πέμπτη 3
  «Γιάννης Χαρούλης» – Καλοκαίρι 2020
  Πληροφορίες: Μαρία Δακανάλη Κ. 6972503894 / aftofoto@aftofoto.gr
 • Δευτέρα 7
  «Ματούλα Ζαμάνη» – Ματούλα Ζαμάνη 2020
  Πληροφορίες: Four Seasons Κώστας Χριστόπουλος, Τηλ:210 6842120, 6972856600 Email: seasons@otenet.gr
 • Τετάρτη 9
  «Αλκίνοος Ιωαννίδης» Καλοκαίρι 2020 SOLO
  Υπεύθυνος επικοινωνίας: Δέσποινα Πολυχρονίδου /depi46@gmail.com
  Τηλ: 2310533533 – 6947285746
 • Σάββατο 12 & Κυριακή 13
  «Μία Όμορφη Πόλη – Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης»
  Μουσική – ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης
  Σύνθεση έργου – Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
 • Τετάρτη 16
  «Σωκράτης Μάλαμας» Περιοδεία Καλοκαίρι 2020
  Πληροφορίες: Novel Vox
  Τηλέφωνο επικοινωνίας:  210 6452420 – Λίλα Παπαματθαιάκη
  E-mail:  novelvox@novelvox.com.gr
  Web: www.novelvox.com.gr

Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2020

Η Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού διοργανώνει από τις 15 Ιουλίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2020 που απαρτίζεται από μια σειρά εκδηλώσεων συναυλιών, παραστάσεων θεάτρου και χορού που καλύπτουν και ικανοποιούν ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών και προτιμήσεων.

Με κεντρικό χώρο εκδηλώσεων το Θέατρο Κήπου, ιδανικό και σταθερό κάθε καλοκαίρι σημείο συνάντησης για το κοινό της πόλης, το φεστιβάλ ανοίγει επίσης τις εκδηλώσεις του στη Νέα Παραλία, Κήπος των Γλυπτών και την Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Συναυλία Συμφωνικής Δήμου Θεσσαλονίκης με τους Storm string quartet Symphonic ROCKstorm

Τετάρτη 15 Ιουλίου, 21.30 (ώρα προσέλευσης 20.30) – Θέατρο Κήπου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει με τους Storm string quartet και, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη, υποδέχεται το κοινό της πόλης με έναν εκρηκτικό συνδυασμό ροκ και συμφωνικής μουσικής προσφέροντας του μία δυνατή μουσική εμπειρία που ξεσηκώνει και το πιο απαιτητικό κοινό.

Σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία All και τη σχολή Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας Smiyl, η παράσταση θα είναι προσβάσιμη για κωφά και βαρήκοα άτομα.

Γενική είσοδος 10€

 

Συναυλία Bouche Fermée

Πέμπτη 16 Ιουλίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου

Στόχος του σχήματος αποτελεί η δημιουργία εικόνων μέσα από τη μουσική του Ευρωπαϊκού, και όχι μόνο, κινηματογράφου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει κυρίως κινηματογραφική μουσική ξένων αλλά και Ελλήνων συνθετών. Οι ενορχηστρώσεις αποτελούν πρωτότυπη δουλειά της Μαρίας Γούβαλη, συνθέσεις της οποίας περιλαμβάνονται, επίσης, στο ρεπερτόριο των Bouche Fermée. Μέσα από τις τολμηρές αυτές ενορχηστρώσεις, το σύνολο φέρνει στο φως έργα της μεγάλης οθόνης, διεισδύοντας στην εποχή και τη διάθεση της κάθε ταινίας.

Γενική είσοδος 10€

Η Φωτεινή Δάρρα στο Θέατρο Κήπου

Σάββατο 18 Ιουλίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου

Η υπέροχη Φωτεινή Δάρρα μαζί με τον εξαιρετικό Θεσσαλονικιό πιανίστα Γιώργο Παπαχριστούδη, έρχονται στην αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Κήπου για να προσφέρουν μια μαγική βραδιά με πιάνο και φωνή κάτω από το φως των αστεριών. Με δροσερή και καλοκαιρινή διάθεση και με την ποιοτική, ξεχωριστή φωνή της Φωτεινής, υπόσχονται ένα πρόγραμμα με ελληνικά και ξένα τραγούδια που όλος ο κόσμος αγαπάει, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες του τελευταίου καιρού!

Γενική είσοδος 10€

 

Συναυλία Pretty Sounds Like a dream….

Δευτέρα 20 Ιουλίου, 22.00 – Κήπος των Γλυπτών, Νέα Παραλία

Οι Pretty Sounds ερμηνεύουν παλιά, αγαπημένα τραγούδια από διάφορες χώρες και εποχές. Η φωνή μπλέκεται γλυκά με τους ήχους του βιολιού, του βιολοντσέλου, του πιάνου, της άρπας στις ενορχηστρώσεις του Πάνου Κοσμίδη με μια πινελιά τζαζ και δημιουργεί μια όμορφη, νοσταλγική διάθεση….like a dream….

Ελεύθερη είσοδος

 

Συναυλία Souled Out We’ve Got One Soul

Τρίτη 21 Ιουλίου, 21.15 – Κήπος των Γλυπτών, Νέα Παραλία 

Το πενταμελές συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη με εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, παρουσιάζει ένα soulful πρόγραμμα αφιερωμένο στην αμερικάνικη μουσική, και για πρώτη φορά τα κομμάτια του debut album που ετοιμάζει. Ένας δίσκος με επιρροές της jazz, neo-soul και new funk σκηνής που παντρεύει το ρετρό με την σύγχρονη αισθητική και ήχο.

Ελεύθερη είσοδος

 

Καραντίνας γελοιογραφίες

Τετάρτη 22 Ιουλίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου, Θέατρο Ανδρέας Βουτσινάς

Ανέπαφο… Ανέκφραστο.. Ανώνυμο. Τρεις συνιστώσες, ένα σημείο καμπής που θα αλλάξει τα πάντα. Άραγε η στέρηση προκαλεί την απάθεια ή το αντίθετο; Πόσο μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος υπό καθεστώς φόβου; Ίσως η αδιαπραγμάτευτη κούραση είναι το μόνο που μας απέμεινε όταν εγκαταλείψαμε το όνειρο και το πάλλευκο χιόνι.

Γενική είσοδος 10€

 

Συναυλία Sleepin Pillow

Πέμπτη 23 Ιουλίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου  

Το επταμελές συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πιο επιδραστικές και πρωτοπόρες psycho rock μπάντες της τοπικής σκηνής. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι ότι από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους κινήθηκαν έξω από στεγανά, παρουσιάζοντας πρωτότυπες συνθέσεις με έντονη ηχητική ποικιλομορφία. Κατάφεραν να εναρμονίσουν διαφορετικές μουσικές επιρροές και να συνδυάσουν με μοναδική μαεστρία την ψυχεδελική ροκ με ελληνική και ανατολίτικη παραδοσιακή μουσική, trip hop και σύγχρονα χορευτικά ηλεκτρονικά στοιχεία.

Γενική είσοδος 10€

 

Συναυλία Ομάδα Εύδουσιν Αλφάβητος

Παρασκευή 24 Ιουλίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου

Μια μουσικοοπτική εμπειρία, που γίνεται υπενθύμιση για το ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε. Το έργο Αλφάβητος, αναδεικνύει τις κορυφαίες στιγμές του Ελληνικού Λόγου, από τα Ομηρικά  Έπη, τη Θεογονία του Ησιόδου, τη Λυρική Ποίηση, της  ψαλτικής τέχνης και της παράδοσης. Ψηφιακά γραφικά μεταφέρουν στους θεατές, τη σύνθεση των γραμμάτων στο αθέατο σύμπαν.

Γενική είσοδος 10€

 

Συναυλία Kaldera

Κυριακή 26 Ιουλίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου

Οι Kaldera είναι ένα τετραμελές μουσικό συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη που παίζει ελληνόφωνο rock με επιρροές από τη μουσική της δεκαετίας του ’70, το funk, το grunge και τα blues, ενώ τα μέλη του υπηρετούν το ελληνικό ροκ από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Tον Ιούνιο του 2019 κυκλοφόρησε από την OgdooMusicGroup το άλμπουμ τους Το Πλήρωμα του Χρόνου σε παραγωγή του Κώστα Βρεττού, με τη φιλική συμμετοχή του Ηλία Ζάικου. Στο Φεστιβάλ Καλοκαιριού οι Kaldera παρουσιάζουν τόσο τη δική τους δουλειά, όσο και εμβληματικά τραγούδια της ελληνικής rock σκηνής.

Γενική είσοδος 10€

 

Συναυλία Ensemble of Jazz Mediterranean project

Δευτέρα 27 Ιουλίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου 

Η Πολιτεία Πολιτισμού, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του αρχιμουσικού και μαέστρου – καθηγητή Μιχαήλ Α. Χατζηαναστασίου, παρουσιάζει το Jazz quintet «Ensemble of Jazz», σε ένα μουσικό ταξίδι με τίτλο: Mediterranean project, με  ρεπερτόριο και σημείο αναφοράς, την jazz κουλτούρα των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης. Τέσσερις οργανοπαίχτες με ειδικότητα στην ethnic jazz και μια ερμηνεύτρια ως φωνή, μας προσφέρουν μια μουσική κρουαζιέρα στις μουσικές –  έθνικ σχολές των Βαλκανίων,  αναδεικνύοντας τις επιρροές που άσκησε η Νότια Ευρώπη, στην εξέλιξη του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά την εποχή του μεσοπολέμου και ύστερα, μέχρι τις μέρες μας.

Γενική είσοδος 10€

 

Συναυλία Μήδεια Χουρσουλίδου Ωδήσσεια

Τρίτη 28 Ιουλίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου 

Η Μήδεια εκφράζεται μέσα από διαφορετικά μουσικά ρεύματα και επιρροές  παρουσιάζοντας ένα εκρηκτικό πολύγλωσσο πρόγραμμα. Ακούσματα παραδοσιακά ταξιδεύουν τον ακροατή από τη Σμύρνη, την Κορσική, την Πορτογαλία  ως τον Καύκασο, τον Πόντο, την Αρμενία και τη Ρωσία για να αγγίξουν τη λευτεριά των τσιγγάνικων ρυθμών και από κει να επεκταθούν σε rock, jazz, σε πολλές γλώσσες και κουλτούρες με τη συνοδεία πνευστών, παραδοσιακών οργάνων και όχι μόνο.

Γενική είσοδος 10€

 

Από Θέση Ισχύος/H δύναμη του δημόσιου λόγου

Πέμπτη 30 Ιουλίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου,  ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Σύλληψη –Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι

Πρωταγωνιστούν: Φιλαρέτη Κομνηνού Αλέκος Συσσοβίτης Άννα Μάσχα Καλλιόπη Ευαγγελίδου

Λόγοι και διαγγέλματα που εκφωνήθηκαν σε κρίσιμες καμπές της Ελληνικής ιστορίας, από ανθρώπους σε θέση ισχύος. Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος. Πολίτες και Πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύνωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα  και φλερτάρουν με τη δημαγωγία.

Γενική είσοδος 10€

 

Στου Αισώπου την παρέα

Δευτέρα 24 Αυγούστου, 20.30 – Θέατρο Κήπου, Θέατρο Μαίωτρον

Μπροστά στα μάτια των παιδιών, και όχι μόνο, ζωντανεύουν οι μύθοι του Αισώπου. Οι θεατές διασκεδάζουν, γελούν, αλλά και μαθαίνουν από τα καμώματα της Αλεπούς, του Λύκου του Λιονταριού και πολλών άλλων ηρώων που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες του μεγάλου παραμυθά. Μια παράσταση στην οποία συμμετέχουν ενεργά όλα τα παιδιά.

Ελεύθερη είσοδος.

Με τη συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Ομάδα Dance and the mind Υπερσυντέλικος

Τετάρτη 26 Αυγούστου, 21.00 – Πλατεία Μ1 – Μ2 Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η μεικτή ομάδα  Dance and the Mind με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και video mapping, αλληλεπιδρούν μέσα από έντονες εναλλαγές συναισθημάτων δημιουργώντας μια παράσταση που θέλει να φέρει στο παρόν ένα δυνατό βίωμα που χάραξε αιώνια τη μνήμη. Οι δρώντες καταθέτουν τη δική τους στιγμή.

Ελεύθερη είσοδος

(προσκλήσεις διατίθενται ηλεκτρονικά στο www.tch.gr και στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης)

 

Το μήλο της Έριδας και άλλες jazz ιστορίες

Πέμπτη 27 Αυγούστου, 20.30 – Θέατρο Κήπου, TheatrAction

Δραματουργική σύνθεση με κείμενα που εξιστορούν όλα τα γεγονότα του Τρωικού Πολέμου από την αρχή ως το τέλος του, βασισμένα στα έπη του Τρωικού Κύκλου (Κύπρια Έπη, Ιλιάδα, Αιθιοπίδα, Μικρά Ιλιάδα, Ιλίου Πέρσις, Νόστοι, Οδύσσεια).Η jazz μουσική, τα hip-hop τραγούδια, οι χορογραφίες, η σύγχρονη χιουμοριστική προσέγγιση αλλά και η ανατρεπτική συγκίνηση που συνθέτουν την εικόνα της παράσταση αποτελούν έναν διαφορετικό και ενδιαφέροντα τρόπο γνωριμίας και προσέγγισης των παιδιών με τον Όμηρο αλλά και τα υπόλοιπα έπη του Τρωικού κύκλου.

Ελεύθερη είσοδος

 

Συναυλία Ta Toy Boy

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου, Θέατρο Αμαλία  

Οι Ta Toy Boy δημιουργήθηκαν το 2018 από τον Γιώργο Μπέγκα ,τον Ηλία Σμήλιο και τον Γιάννη Λιανόπουλο. Ο Lo Fi – Dream Pop ήχος που τους χαρακτηρίζει, τους έχει κάνει ευρέως γνωστούς στο κοινό της Ελλάδας και από τη στιγμή της δημιουργίας τους έχουν εμφανιστεί σε γνωστές σκηνές της χώρας με εγχώριους αλλά και διεθνείς καλλιτέχνες όπως New Order, Johnny Marr, Morcheeba, Hooverphonic και άλλους.

Ελεύθερη είσοδος

 

Οι μάρτυρες των Αθηνών

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, 21.15 – Θέατρο Κήπου, Θέατρο Αμαλία

Με κύριους άξονες την ατομικότητα και την ενσυναίσθηση οι «Μάρτυρες των Αθηνών» αφηγούνται την προσωπική και τη συλλογική ιστορία ενός ολόκληρου λαού, ογδόντα χρόνια μετά την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα παιδικά χρόνια των παππούδων μας ως ρίζα της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας.

Γενική είσοδος 10€

Φεστιβάλ Βωβούσας

29 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2020

Μήπως ήρθε η ώρα να πάρετε κι εσείς τα ελληνικά βουνά προσωπικά;

Η φετινή διοργάνωση τoυ ορεινού Φεστιβάλ Βωβούσας αφιερώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος και οι εκδηλώσεις που παρουσιάζονται ενισχύουν την αειφορία σε μία δυσπρόσιτη και συνάμα ξεχωριστή περιοχή της Ευρώπης.

Με αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας το φεστιβάλ προτείνει εργαστήρια βοτανολογίας-βοτανοθεραπείας,παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, προφορικής ιστορίας, ομιλίες, κυνήγι τρούφας, γυμναστική και πεζοπορικές εξορμήσεις.

Λόγω των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς του COVID-19, φέτος το Φεστιβάλ Βωβούσας αποφάσισε να μη διοργανώσει μουσικές εκδηλώσεις και έτσι να αποφευχθεί η συνάθροιση και ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων στον οικισμό της Βωβούσας.

 

ΛΙΓΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΒΩΒΟΥΣΑ: Δηλώστε συμμετοχή το συντομότερο

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

29, 30, 31 Ιουλίου

Βοτανοθεραπείας. 3ήμερο – δεύτερη χρονιά!

Η Κωνσταντίνα Λίτσα, έρχεται και φέρνει το Φαρμακείο της Φύσης. Τα βότανα της περιοχής και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες μέσα από περιηγήσεις, παρασκευή βαμμάτων και αλοιφών.

Δείτε περισσότερα ΈΔΩ

 

6, 7, 8 Αυγούστου

Σχεδία Aρτ. Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή. 3ήμερο

«Σχεδία αρτ», ένα πρόγραμμα όπου συναντιούνται η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η κοινωνική (επαν)ένταξη, η δημιουργία, η καινοτομία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Παλαιά, αδιάθετα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία», επαναχρησιμοποιούνται, επανασχεδιάζονται και μεταμορφώνονται σε υψηλής αισθητικής και ποιότητας προϊόντα για καθημερινή χρήση για το σπίτι ή το γραφείο, για εκδηλώσεις, ή ακόμη και για τη διακόσμηση χώρων, για δώρο κλπ.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

1 – 8 Αυγούστου

Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες. 8ήμερο-πέμπτη χρονιά!

Το κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για πέμπτη χρονιά στη Βωβούσα. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση θα δημιουργήσετε μια ομαδική μικρού μήκους ταινία (μέρος μίας μεγάλου μήκους!) υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ;

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Ομιλίες

Σάββατο 1η Αυγούστου (10:00 & 19.00)

 • Το Μπουλούκι έρχεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας για δεύτερη χρονιά και καλεί το κοινό σε μια ιδιαίτερη εξερεύνηση με θέμα την υδροκίνηση!
 • To τρίπτυχο βιοποικιλότητα-δρόμοι-αιολικά με φόντο τα Ελληνικά βουνά, μία ομιλία που συντονίζει η Βασιλική Κατή, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Παν/ο Ιωαννίνων
 • Ο Στέφανος Λεβίδης στο φεστιβάλ της Βωβούσας, θα παρουσιάσει τη δουλειά της ομάδας του, με έμφαση στην ερευνητική ενότητα Centre for Contemporary Nature, που εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις της κρατικής βίας με το φυσικό περιβάλλον.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Η συμμετοχή στις ομιλίες είναι ΔΩΡΕΑΝ και ανοιχτή προς όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και ειδίκευσης.

 

Γυμναστική

Πέμπτη 30/7 – Σάββατο 8/8 (8.15 – 10.15)

Πρωινή Γυμναστική: Hatha Yoga

Γαλάζιος ουρανός, καταπράσινο τοπίο, καθαρός αέρας συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για πρωινές ασκήσεις ευεξίας και χαλάρωσης.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τμήμα: 9 – 20 άτομα
Ηλικίες: 7 – 99
Τιμή εργαστηρίου: €5/δίωρο ή €30/οχτώ ημέρες ή €35/δέκα ημέρες

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Εξορμήσεις

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προτείνονται 3 εξορμήσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες!

 • Πέμπτη 30/7: Ανάβαση στο Αβγό
 • Τρίτη 4/8: Διάσχιση Βάλια Κάλντα
 • Πέμπτη 6/8: Κυνήγι τρούφας με τα εκπαιδευμένα σκυλιά του Troufa Club και γευσιγνωσία (Kids friendly)

Δείτε περισσότερα για τις εξορμήσεις ΕΔΩ.

Symphonic ROCKstorm

Μετά την πολύμηνη περίοδο περιοριστικών μέτρων, η 15η Ιουλίου 2020 είναι η ημέρα που σε όλη τη χώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν και πάλι να γίνουν ζωντανά.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει με τους Storm string quartet και υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη υποδέχεται το κοινό της πόλης με έναν εκρηκτικό συνδυασμό ροκ και συμφωνικής μουσικής προσφέροντας του μία δυνατή μουσική εμπειρία που ξεσηκώνει και το πιο απαιτητικό κοινό.

4 δεξιοτέχνες μουσικοί, μέλη του Storm string quartet, ο Έκτορας Λάππας (βιολί), η Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), η Μαρία Χρίστοβα (βιολοντσέλο) και ο Ρενάτο Δαμονίτσα (βιόλα) και τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης μέσα από τις πρωτότυπες διασκευές ερμηνεύουν με ενέργεια, πάθος, δυναμισμό και φαντασία την μουσική των Scorpions, Deep Purple, ACDC, Metallica, Nirvana, Guns & Roses, έτσι όπως δεν έχει ξανακουστεί.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με δύο ορχηστρικά κομμάτια του συγκροτήματος Coldplay σε διασκευή για ορχήστρα του Θοδωρή Παπαδημητρίου, θα ερμηνευτεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο «Iridium» για ορχήστρα του συνθέτη Αλέξανδρου Ραΐδη ενώ τις ενορχηστρώσεις των έργων υπογράφουν οι:  Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Εκτορας Λάππας.

Η εντυπωσιακή βραδιά θα καλωσορίσει στο κοινό και άτομα με μειωμένη ακοή. Σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία All και τη σχολή Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας Smiyl, η παράσταση θα είναι προσβάσιμη για κωφά και βαρήκοα άτομα.

Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες προστασίας και αποστάσεων, όπως και η σειρά προσέλευσης. Το κοινό παρακαλείται να προσέλθει τηρώντας τις αποστάσεις στις 20:30 για να εισέρχεται σταδιακά στο εσωτερικό του Θεάτρου Κήπου.

 

Συντελεστές

Χάρης Ηλιάδης: μουσική διεύθυνση

STORM string quartet

Έκτορας Λάππας: βιολί

Μαρία Ζαχαριάδου: βιολί

Μαρία Χρίστοβα: βιολοντσέλο

Ρενάτο Δαμονίτσα: βιόλα

Δημήτρης Βίττης:  drums

Κώστας Βρετός: ηλεκτρική κιθάρα

 

Διασκευές – ενορχηστρώσεις: Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Έκτορας Λάππας

Διασκευές εισαγωγικών ορχηστρικών έργων: Θοδωρής Παπαδημητρίου

Μουσική σύνθεση ‘’Iridium’’: Αλέξανδρος Ραΐδης

Drums στο έργο ‘’Iridium’’:  Αλέξανδρος Μακατσέλος

Ηλεκτρική κιθάρα στο έργο ‘’Iridium’’: Κώστας Αντωνόπουλος

Ηλεκτρικό μπάσο στο έργο ‘’Iridium’’: Γιάννης Παρζιάλης

Φωτισμοί:  Άγγελος Γουναράς, Τρύφων Κεχαγιάς

Κοστούμια Storm string quartet: Θώμις Παπαδημητρίου

Ηχοληψία: Φώτης Πανταζής

Εγώ ο Μότσαρτ

απ

Συναυλία για όλη την οικογένεια

Η ΚΟΘ παρουσιάζει τον τρίτο κύκλο του αγαπημένου εκπαιδευτικού προγράμματος που έχουν ήδη απολαύσει 11.500 παιδιά με το σχολείο ή την οικογένειά τους. Τα παιδιά γνωρίζουν το συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart μέσα από ένα ευφάνταστο κείμενο, ακούγοντας ζωντανά από την Κ.Ο.Θ. μερικές από τις πιο γνωστές μελωδίες του. Ο Μότσαρτ και η αδερφή του Νανέρλ παρουσιάζουν επί σκηνής έργα σταθμούς στη μουσική του πορεία και καλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα διαδραστικό ταξίδι μουσικής.

Διεύθυνση ορχήστρας: Φαίδρα Γιαννέλου
Εταιρεία Θεάτρου TheatrAction
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μάρι Χεκιμιάν – Δέσποινα Σαρόγλου
Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Σκηνογραφική παρέμβαση: Αγγελική Κουρμουλάκη

Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πραγματοποιούνται συναυλίες για σχολεία σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συναυλία περιοδεύει:

Γιαννιτσά
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020
ώρες 10:00 & 11:30
Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών

(σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και την στήριξη του ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.)

Σέρρες
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020
ώρες 10:00 & 11:30
Δημοτικό Θέατρο Σερρών ‘Αστέρια»

(σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και τη στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών)

Βέροια
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020
ώρες 10:00 & 11:30
Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας

(σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και τη στήριξη του Δήμου Βέροιας)
*στο ρόλο της Νανέρλ στη Βέροια η Σωτηρία Σακαλάκη

Μουσικές απεικονίσεις, για όμποε & έγχορδα

Συναυλία μουσικής δωματίου, 8 Φεβρουαρίου στις 20.00

Συναυλία – εργαστήριο για γονείς & παιδιά, 9 Φεβρουαρίου στις 17.00

 

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί συναυλία, ως μία πρόταση διαλόγου μεταξύ μουσικής και ζωγραφικής. Πώς αποτύπωσαν τις ιδέες και την εποχή τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες σε πίνακες και γλυπτά, και πώς οι συνθέτες σε μουσικά έργα; Πώς αναβιώνουν σήμερα, αισθήματα και βιώματα της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, του Ιμπρεσιονισμού και άλλων ρευμάτων με εικόνες και πώς με ήχους; Η οικογένεια του όμποε, με ήχο βουκολικό, μυστηριώδη και σαγηνευτικό, συνδιαλέγεται με την πολυσύνθετη ηχοχρωματική παλέτα των εγχόρδων, για να αποδώσει ολοκληρωμένες μουσικές εικόνες. Μεταφερόμαστε νοερά από την αυλή της βασίλισσας Ελισάβετ, του βασιλιά Λουδοβίκου του 14ου και από την Ισπανία του 18ου αιώνα στην ελληνική μυθολογία, στις εύθυμες γειτονιές του Παρισιού και στην αγγλική ύπαιθρο των αρχών του 20ού αιώνα. Η συναυλία πλαισιώνεται από προβολή εικαστικών έργων.

 

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 17.00, γονείς και παιδιά (ηλικίας 8 – 13 ετών) θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ήχους ενός ιδιαίτερου συνόλου μουσικής δωματίου με όμποε και έγχορδα, μέσα από μια συναυλία-εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου Ιδρύματος. Η οικογένεια του όμποε, με ήχο βουκολικό, μυστηριώδη ή σαγηνευτικό, συνδιαλέγεται με την πολυσύνθετη ηχοχρωματική παλέτα των εγχόρδων. Οι μικροί ακροατές θα μπορούν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες με οδηγό τη μουσική. Μετά τη συναυλία και με αφορμή τους πίνακες της έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης «τσίκι-τσίκι» τα παιδιά μαζί με τους μουσικούς του σχήματος, θα εκφραστούν μουσικά χρησιμοποιώντας τη φωνή τους, κρουστά σώματος και αυτοσχέδια όργανα και θα γνωρίσουν βιωματικά τις έννοιες του μοτίβου, του εικαστικού και μουσικού ρυθμού και του χρώματος/ηχοχρώματος.

 

Συντελεστές:

Κωστής Χασιώτης: όμποε, αγγλικό κόρνο, όμποε ντ’ αμόρε

Εύη Δελφινοπούλου: βιολί

Όλγα Ζέρβα: βιολί-σχεδιασμός μουσικοπαιδαγωγικού εργαστηρίου

Δημοσθένης Φωτιάδης: βιόλα

Ντμίτρι Γκουντίμοβ, Μαρία Χρίστοβα: βιολοντσέλο

Κατερίνα Γκαγκάκη: επιμέλεια παρουσίασης εικαστικών έργων-σχεδιασμός εικαστικού εργαστηρίου.

 

Το Δάσος της Μελωδίας

Μουσική δωματίου για παιδιά 0 – 3 ετών μαζί με το γονέα

Μία παράσταση με ήχους, εικόνες, χρώματα και γνωστή μουσική αγαπημένων κλασικών συνθετών, βασισμένη στο παραμύθι ‘Το Δάσος της Μελωδίας’ της Αγγελικής Κωστάκη, που επιχειρεί να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις των μικρών παιδιών μέσα από τη μαγεία της μουσικής και του θεάτρου.

Συμμετέχουν:
Ειρήνη Τοπούρια (βιολί)
Λίλα Μανώλα (βιολοντσέλο)
Αγγελική Κωστάκη (ηθοποιός)

Κείμενο: Αγγελική Κωστάκη
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαρόγλου
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Αγγελική Κουρμουλάκη

Δωρητής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Family Conceρt #15: Guitar / Violin / Voice muzike

Η Θεσσαλονίκη έχει αγαπήσει τα muzike και η παρέα όλο και μεγαλώνει. Για αυτό το λόγο οι συναυλίες κάθε μήνα διπλασιάζονται!

Το Φεβρουάριο στο Family Conceρt #15: Guitar / Violin / Voice muzike θα φιλοξενηθεί ένα νεοσύστατο μουσικό σχήμα με έδρα την Αθήνα. Ο Φώτης Σιώτας που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις (Βιολί-Τραγούδι), ο Γιώργος Φουντούκος (Κλασική Κιθάρα) και ο Σταμάτης Αναστόπουλος (Λαϊκή Κιθάρα-Τραγούδι) αποτελούν τους Κουζέν Καρτέλ. Οι τρεις μουσικοί προσεγγίζουν με εναλλακτική ενορχηστρωτική ματιά, τραγούδια και σκοπούς από το Ρεμπέτικο, την παραδοσιακή μουσική καθώς και σύγχρονες πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις. Το σχήμα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το υλικό πάνω στο οποίο δουλεύει τον τελευταίο χρόνο: Τραγούδια πρωτοηχογραφημένα με μπουζούκι και άλλα όργανα θα ακουστούν παιγμένα από βιολί, δύο κιθάρες και δύο φωνές. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τη συναυλία είναι ο «Κήπος» που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

 

Οι μουσικοί

Ο Φώτης Σιώτας είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες μουσικούς, με μια διαδρομή η οποία ξεκίνησε κάποτε στη Θεσσαλονίκη. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από εκατό δίσκους σαν βιολιστής, ενορχηστρωτής και τραγουδιστής, ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τις συνεργασίες του με το Σωκράτη Μάλαμα, το Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Μπάμπη Παπαδόπουλο και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τόσο σε ζωντανές εμφανίσεις, όσο και στη δισκογραφία. Πριν κατέβει στην Αθήνα, υπήρξε μέλος πολλών αγαπημένων συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης, όπως οι Ποδηλάτες, οι Boomstate, οι Επισκέπτες και οι Ευοί Ευάν. Μαζί με τον κιθαρίστα Κώστα Παντέλη, είναι το ντουέτο Sancho 003 με το οποίο κυκλοφόρησαν δύο δίσκους (We buy gold, MUZGA), ενώ το 2016 δημιούργησε το γκρουπ ΣΩΤΗΡΕΣ. Τον Δεκέμβριο 2019 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο «τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα», σε μουσική δική του και στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

Ο Γιώργος Φουντούκος από το 1995 εργάζεται ως λαϊκός κιθαρίστας σε κέντρα διασκέδασης και συναυλίες ενώ έχει συνεργαστεί και δισκογραφικά με πολυάριθμους γνωστούς τραγουδιστές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώτα Νέγκα, Μελίνα Κανά, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Μπάσης, Κατερίνα Κούκα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου, Λάκης Χαλκιάς, Βαγγέλης Κορακάκης, Μπάμπης Γκολές και Μανώλης Πάππος. Παράλληλα, είναι μέλος σε flamenco και latin jazz σχηματα στην Αθήνα, ενώ έχει γράψει τη μουσική για την παράσταση «Κόντρα στην ελευθερία» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, που ανέβηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2019. Τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει στην παιδική θεατρική παράσταση «Το φτερωτό άλογο» στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

Ο Σταμάτης Αναστόπουλος γεννήθηκε το 1988 και η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε στα 8 του χρόνια με τη Βυζαντινή Μουσική και το παραδοσιακό βιολί, με δάσκαλο το Γιώργο Μαρινάκη. Στη συνέχεια φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου και ως μαθητής συμμετείχε και διακρίθηκε στους διαγωνισμούς του Υπ. Παιδείας στο παραδοσιακό βιολί και το Δημοτικό Τραγούδι. Σπούδασε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα φωνητικής. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε να παίζει και Λαϊκή Κιθάρα και να τραγουδάει σε διάφορα ρεμπέτικα-λαϊκά σχήματα στην Αθήνα. Γράφει, επίσης, μουσική και στίχους για δικά του τραγούδια.

 

Ο χώρος

Ο «Κήπος» είναι ένας πολύ όμορφος και ενεργά δραστήριος χώρος της Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί εκδηλώσεις και σεμινάρια με ποικίλα θέματα. Μια υπέροχη ομάδα έφτιαξε αυτό το σύγχρονο και ζεστό μέρος, για να μπορεί να απολαμβάνει κανείς τις διαλέξεις με ένα τρόπο διαδραστικό, κατανοητό και ευχάριστο, που ενισχύει τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση μεταξύ “’μαθητή” και “δασκάλου”, ομιλητή και ακροατή, ξεφεύγοντας από τα κλασσικά εκπαιδευτικά στερεότυπα.

 

muzike. family concerts είναι μια σειρά από συναυλίες για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και φίλους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, ακούγοντας ζωντανή μουσική.

Σε διάφορους χώρους της πόλης, χωρίς να χρειάζεται να προβληματιστούν για τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που συναντάει κανείς έχοντας μικρό παιδί ή βρέφος σε μια αίθουσα συναυλιών, απολαμβάνουν ποιοτικό και ξέγνοιαστο χρόνο μαζί. Κάθε συνάντηση και διαφορετικό μέρος, κάθε συνάντηση και διαφορετική μουσική εξερεύνηση.

Τα παιδιά μπορούν να κλάψουν, να γελάσουν, να θηλάσουν, να εκφραστούν όπως αισθάνονται. Οι καλλιτέχνες είναι έτοιμοι να δεχθούν την περιέργεια των μικρών ακροατών και οι χώροι είναι ασφαλείς ώστε τα παιδιά να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα ανάλογα με τη διάθεση, τις ανάγκες και τη φαντασία τους.

 

Γιατί οργανώνονται τα family conceρts;

Η ιδέα προέκυψε όταν έγινε αντιληπτό ότι οι αίθουσες συναυλιών δεν είναι φιλικές για όλη την οικογένεια και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ποιοτικές συναυλίες μουσικής.

Με το muzike. family conceρts δημιουργούνται χώροι και καταστάσεις στις οποίες γονείς, φίλοι, φροντιστές και παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια συναυλία χωρίς τα γνωστά όρια των πολιτιστικών θεσμών. Παράλληλα τα μωρά μπορο΄υν να εκτεθούν άφοβα σε μουσικά όργανα και καλλιτεχνικά έργα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους .

Το muzike. family conceρts είναι μια αρχή για να διευρυνθούν οι επιλογές των ανθρώπων με παιδιά στην πόλη μας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.facebook.com/muzike.thessaloniki

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Αν και οι συναυλίες έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχουν έξοδα τα οποία πρέπει να καλυφθούν και για το λόγο αυτό υπάρχει εισιτήριο. Παρόλα αυτά αν πραγματικά δεν έχετε τη δυνατότητα να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή, επικοινωνήστε με την ομάδα και θα το φροντίσουν γιατί πιστεύουν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ισότιμη ευκαιρία στη διασκέδαση μέσω της τέχνης.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.facebook.com/muzike.thessaloniki

Το Παλιόπαιδο

 

Πώς η μουσική μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το νέο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece.

 

‘Το Παλιόπαιδο’ είναι ένα θεατρικό έργο της Αγγελικής Δαρλάση, βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο της, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τσιλινίκος, ενώ συμμετέχουν σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.. Στο ρόλο του ‘Παλιόπαιδου’ ο Μάριος Τζόγκανος. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την El Sistema Greece Youth Orchestra διευθύνουν ο Διονύσης Παντής και η Ζαφείρα Αντζούς Ράμος.

 

‘Το Παλιόπαιδο’ είναι η ιστορία ενός συνηθισμένου παιδιού όπως όλα τα παιδιά και ξεχωριστού σαν κάθε παιδί, που όλοι το φωνάζουν έτσι γιατί είναι φτωχό και θλιμμένο. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση εμπνεύστηκε την ιστορία του βιβλίου από αληθινές ιστορίες μουσικών του El Sistema και η Κ.Ο.Θ. φιλοξενεί στα αναλόγιά της 20 νεαρούς μουσικούς του El Sistema Greece, για να διηγηθούν μαζί αυτή την ιστορία. Μια ιστορία για τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αξία της πίστης στον άνθρωπο.

 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

 

Διεύθυνση ορχήστρας: Διονύσης Παντής / Safira Antzus Ramos

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιλινίκος

 

Με τη συμμετοχή της El Sistema Greece Youth Orchestra

 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

Παναγιώτης Γκιζώτης (άντρας)

Αναστασία Ιθακήσιου (γυναίκα)

Μυρσίνη Καρματζόγλου (κορίτσι)

Ιωάννα Κωνσταντίνου (μητέρα)

Βίκτωρ Μπενουζίλιο (μαέστρος)

Αλέξανδρος Πιεχόβιακ (φούρναρης)

Γιώργος Σκαρλάτος (Ραούλ)

Μάριος Τζόγκανος (παλιόπαιδο) – φιλική συμμετοχή

 

 

Ακούγονται τα έργα:

Κλωντ Ντεμπυσσύ (1862-1918): Πρελούδιο από το ‘Απομεσήμερο ενός Φαύνου’

Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Εισαγωγή από την όπερα ‘Η Κλέφτρα Κίσσα’

Ζαν Φιλίπ Ραμώ (1683-1764): Ροντώ από την όπερα ‘Αρχοντικές Ινδίες’

Πιέτρο Μασκάνι (1863-1945): Ιντερμέτζο από την όπερα ‘Αγροτική Ιπποσύνη’’

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Β’ μέρος (Καντσονέτα) από το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο  35 (σολίστ: Αντώνης Σουσάμογλου)

Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ (1634-1704): Ροντώ από το ‘Te Deum’

Έντβαρντ Γκρηγκ (1843-1907): ‘In The Hall Of The Mountain King’ από τη σουίτα ‘Peer Gynt, αρ1, έργο 46’

Κάρλος Μεντράνο: Merengue del Primero

 

 

Family Conceρt #14: Qanun / Voice / Lavta muzike

Το «Family Conceρt» καλωσορίζει την καινούργια χρονιά σε έναν από τους ωραιότερους χώρους της Θεσσαλονίκης, το καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας. Στο λιμάνι της πόλης, υποδέχεται τρεις νέους μουσικούς που θα παίξουν για το κοινό σμυρνέικα και μικρασιάτικα τραγούδια. Στο κανονάκι θα είναι ο Βασίλης Ζιγκερίδης, στη λάφτα ο Ιάκωβος Μωυσιάδης και στο τραγούδι η Ζωή Κελεσοπούλου. Οι τρεις μουσικοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συμπράττουν για πρώτη φορά για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από τραγούδια της παράδοσης του καφέ αμάν και παραδοσιακούς σκοπούς από Μικρά Ασία και Σμύρνη. Από το «Μενεξέδες και ζουμπούλια» μέχρι τη «Μισιρλού», η διάθεση και ο τρόπος αντιμετώπισης του ρεπερτορίου είναι πότε αυθεντικός και πότε πειραματικός, φιλτράροντας το ήδη υπάρχον υλικό από μια πιο φρέσκια ματιά.

 

Το Family Conceρt #14: Qanun / Voice / Lavta muzike θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2020 στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι.

 

Οι μουσικοί

O Βασίλης Zιγκερίδης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με ειδίκευση στο κανονάκι με διδάσκουσα την Α. Ζαχαριάδου.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και αυτές με τους Νίκο Ξυδάκη, Γιάννη Διονυσίου, Ματούλα Ζαμάνη, Christos el Papadopoulos quintet, ex Silentio, Latinitas nostras, Ορχήστρα δωματίου Contra tempo και χορωδιακό σύνολο voici contra tempo, Ηλιοδρόμιο, Alenti quintet, Γιάννης Παπαγεωργίου, Ρεβάνς, Dilek Koc, κ.α.

Η Ζωή Πατίνη-Κελεσοπούλου αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μαθήτρια του Σωκράτη Σινόπουλου, του Τάκη Μπάρμπα και του Μάρκου Σκούλιου στα Παραδοσιακά Κρουστά και στα Θεωρητικά της Μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου, έχει συναντηθεί με αξιοσημείωτους συνθέτες μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Σιγανίδης, ο Ross Daly, ο Αντώνης Απέργης και ο Yurdal Tokcan.

Ο Ιάκωβος Μωυσιάδης σπούδασε Μουσική Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου στην Κέρκυρα. Σπουδάζει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Μουσικές Τέχνες» στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική, με ειδίκευση στο Τρίχορδο Μπουζούκι.

Παίζοντας μπουζούκι και πολίτικο λαούτο, έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές και έχει συνεργαστεί με πολλά μουσικά σχήματα, κάνοντας εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ο χώρος

Στο συγκεκριμένο χώρο, σίγουρα ξεχωρίζει το μεγάλο τζάμι που μπορεί κανείς να αγναντέψει τη θέα. Πρόκειται για το καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας, όπου στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο της Αποθήκης Α’ του λιμανιού που βρίσκεται στην προβλήτα Α’. Το κτίριο χτίστηκε το 1910 με σχέδια του Αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο και είναι χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής μορφολογίας που επικράτησε στην Ευρώπη, στα βιομηχανικά κτίρια του τέλους του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.

Τα muzike. family concerts είναι μια σειρά από συναυλίες για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και φίλους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, ακούγοντας ζωντανή μουσική.

Σε διάφορους χώρους της πόλης, χωρίς να χρειάζεται να προβληματιστούν για τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που συναντάει κανείς έχοντας μικρό παιδί ή βρέφος σε μια αίθουσα συναυλιών, απολαμβάνουν ποιοτικό και ξέγνοιαστο χρόνο μαζί. Κάθε συνάντηση και διαφορετικό μέρος, κάθε συνάντηση και διαφορετική μουσική εξερεύνηση.

Τα παιδιά μπορούν να κλάψουν, να γελάσουν, να θηλάσουν, να εκφραστούν όπως αισθάνονται. Οι καλλιτέχνες είναι έτοιμοι να δεχθούν την περιέργεια των μικρών ακροατών και οι χώροι είναι ασφαλείς ώστε τα παιδιά να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα ανάλογα με τη διάθεση, τις ανάγκες και τη φαντασία τους.

 

Γιατί οργανώνονται τα family conceρts;

Η ιδέα προέκυψε όταν έγινε αντιληπτό ότι οι αίθουσες συναυλιών δεν είναι φιλικές για όλη την οικογένεια και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ποιοτικές συναυλίες μουσικής.

Με το muzike. family conceρts δημιουργούνται χώροι και καταστάσεις στις οποίες γονείς, φίλοι, φροντιστές και παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια συναυλία χωρίς τα γνωστά όρια των πολιτιστικών θεσμών. Παράλληλα τα μωρά μπορο΄υν να εκτεθούν άφοβα σε μουσικά όργανα και καλλιτεχνικά έργα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους .

Το muzike. family conceρts είναι μια αρχή για να διευρυνθούν οι επιλογές των ανθρώπων με παιδιά στην πόλη μας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.facebook.com/muzike.thessaloniki

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Αν και οι συναυλίες έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχουν έξοδα τα οποία πρέπει να καλυφθούν και για το λόγο αυτό υπάρχει εισιτήριο. Παρόλα αυτά αν πραγματικά δεν έχετε τη δυνατότητα να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή, επικοινωνήστε με την ομάδα και θα το φροντίσουν γιατί πιστεύουν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ισότιμη ευκαιρία στη διασκέδαση μέσω της τέχνης.

 

Thessaloniki Christmas Flea Market

Η ομάδα του Flea Market Thessaloniki επιστρέφει με την πιο γιορτινή έκδοση του Flea Market & Street Food!

Το Thessaloniki Christmas Flea Market έρχεται για 2 τριήμερα, από την Παρασκευή 20 μέχρι και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου & από την Παρασκευή 27 μέχρι και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στην εμβληματική Αποθήκη Γ’, εντός του Λιμανιού!

Για 2η συνεχόμενη χρονιά, έρχεται η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη αγορά της Ελλάδας. Κάτι καινούριο συμβαίνει και φέτος στην αποθήκη Γ’. Μια νέα ιστορία που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες στα Χριστούγεννα του κόσμου. Ο Άη Βασίλης, έχοντας φυσικά μαζί τους πολύτιμους βοηθούς του τα ξωτικά και τους παραμυθένιους ταράνδους ξεκίνησε το ταξίδι του για να προλάβει μέχρι τα Χριστούγεννα να επισκεφθεί τα παιδιά όλου του κόσμου και να καταλήξει στο αγαπημένο Flea Market της Θεσσαλονίκης. Μαζί του φέρνει εικόνες και αναμνήσεις από μαγικές χώρες και διαφορετικούς λαούς και στολίζει όλες τις γωνιές του Λιμανιού για να χαρούν και να διασκεδάσουν οι επισκέπτες.

Ετοιμαστείτε για πολλά και διάφορα γιορτινά happenings στη πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Χριστούγεννα 2019

Άρωμα Χριστουγέννων στο δήμο Νεάπολης – Συκεών

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει αρχίσει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι για ακόμα μία χρονιά πανέτοιμος να βάλει μικρούς και μεγάλους στο εορταστικό κλίμα, με τις λαμπρές εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει για να χαρίσει απλόχερα σε όλους, σε κάθε γειτονιά, αρώματα και γεύσεις χριστουγεννιάτικες και γιορτινές, προσφέροντας στιγμές ζεστασιάς και αισιοδοξίας.

«Σε αυτή την εορταστική περίοδο, συμμετέχουμε όλοι μαζί, με ευλάβεια και νιώθουμε τη Χριστουγεννιάτικη παράδοσή μας. Μαζί με τα παιδιά μας στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στέλνουμε γράμμα στον Άη Βασίλη, με την προσδοκία για ένα δικαιότερο και ειρηνικό μέλλον», επισημαίνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 και θα προσφέρουν μια πολύχρωμη πληθώρα επιλογών για όλα τα γούστα και για κάθε ηλικία, δίνοντας συγχρόνως τη δυνατότητα σε καλλιτεχνικές δυνάμεις του δήμου και σε σημαντικούς φιλοξενούμενους να παρουσιάσουν στους δημότες και στους επισκέπτες του δήμου το έργο τους.

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

Φωτίζουμε τα δένδρα στις γειτονιές μας  

Η πιο λαμπερή γιορτή της χρονιάς πλησιάζει και όλοι μαζί κάτω από τα φωτισμένα και στολισμένα δέντρα θα ακούσουν να ξετυλίγονται παραμύθια, να ξεχύνονται μουσικές και θα δουν να ξεδιπλώνονται παιχνίδια σε ένα πλούσιο πρόγραμμα σε κάθε γειτονιά του δήμου Νεάπολης – Συκεών.

 

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, Πάρκο Ελπίδος, Συκιές, 18:00

Συμμετέχουν: Η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, τμήματα μοντέρνου χορού και μπαλέτου από τη Σχολή Χορού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το χορευτικό συγκρότημα του δήμου, το 4ο Σύστημα Προσκόπων Συκεών, τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Συκεών, o Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκεών «ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ»

Ο Αϊ Βασίλης θα περιμένει τα γράμματα των μικρών του φίλων στο σπιτάκι του, στην Πολιτιστική Γειτονιά.

 

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, πάρκο Ανθέων, Αγ. Παύλος, 18:00

Συμμετέχουν: Μαθητές του Παραρτήματος Αγίου Παύλου του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, ο σύλλογος Χοροστάτες με το έθιμο της «Καμήλας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών και οι μαθητές των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Αγ. Παύλου.

 

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, Ρολόι, Νεάπολη,  18:00

Συμμετέχουν: Η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών,  η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, τμήματα μοντέρνου χορού και μπαλέτου από τη Σχολή Χορού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο Σύλλογος Γυναικών Νεάπολης-Συκεών«Εστία», η Ποντιακή Εστία Νεάπολης και ο σύλλογος « Ένα Παιδί Κοιτάει τα Άστρα».

Μαζί  θα είναι και οι μαθητές των 7ου  Νηπιαγωγείου  και 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης με τις δασκάλες τους!

 

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, πάρκο Λεωφ. Παπανικολάου και Κοιμήσεως Θεοτόκου, Πεύκα, 18:00

Συμμετέχουν: Μαθητές μουσικής του ΚΔΑΠ Πεύκων, ο Σύλλογος Ποντίων Πεύκων ΠΑΡΧΑΡ, ο Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων, η Χορευτική Ακαδημία Πεύκων, ο Σύλλογος Φίλων με Αναπηρία «ΑΛΛΑΖΩ», το Φιλοζωικό Σωματείο ΦΡΟΝΤΙΖΩ, η σχολή χορού «MOVE UP», ο Σύλλογος Φίλων Ρετζικίου, ο Σύλλογος  ΤΕΧΝΗΕΣΣΑ και η Καλλιτεχνική Ομάδα Πεύκων «ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ».

 

Θεατρική παράσταση

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, 18:00

Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Κομνηνών και Μεγάρων)

«Το δέντρο που έδινε» από τους νέους των ΚΔΑΠ ΜΕΑ δήμου Νεάπολης-Συκεών

σε διασκευή των θεατρολόγων Ρούλας Αγγελίδου, Αναστασίας Γυλλού και Στέλλας Τσίγγου 

«Το δέντρο που έδινε» μιλά για τη δοτικότητα, παρουσιάζει την αφιλοκερδή αγάπη και το πως μπορεί κάποιος να δώσει τον ίδιο του τον εαυτό για κάτι που αγαπάει και πιστεύει.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του Θεάτρου θα λειτουργήσει το χριστουγεννιάτικο παζάρι τους.

«Η Πλατεία του Αϊ Βασίλη»

Ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών θα τα περιμένει στο σπιτάκι του (τις μέρες και τις ώρες των παρακάτω εκδηλώσεων), για να παραλάβει έγκαιρα τα γράμματά τους αλλά και να φωτογραφηθεί μαζί τους.

Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) Νεάπολη

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, 11:30 – 14:00  

Ξωτικά του Αϊ Βασίλη και Αγιοβασιλίνες δασκάλες χορού μπλέκονται και συνεργάζονται σε απίθανα νούμερα, ταχυδακτυλουργικά τρικ, ζογκλερικά κόλπα, πολύ χορό και μουσική!

 

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου,  11:30 – 14:00  

Τα πιο σκανταλιάρικα ξωτικά του Αϊ Βασίλη, φέτος έχουν την πιο ωραία δουλειά. Πρέπει να δοκιμάσουν όλα τα παιχνίδια πριν αυτά παραδοθούν στα παιδιά σε όλο τον κόσμο! Μπάλες, ποδήλατα, σχοινιά, κορίνες, κορδέλες, καπέλα, όλα περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο! Τί γίνεται όμως όταν τα ξωτικά αντί να κάνουν έλεγχο ξεκινούν ένα τρελό διαγωνισμό για το ποιος κάνει τα πιο θεαματικά κόλπα με παιχνίδια;

 

ART BAZAAR

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου- Εγκαίνια στις 20:00

50 εικαστικοί εκθέτουν έργα τους, σε χαμηλό κόστος.

Διάρκεια: έως Τρίτη 31 Δεκεμβρίου

Εικαστικό Κέντρο «Ήλιος» (Λαγκαδά 120 και Δ. Κομνηνού, Νεάπολη)

 

Αναβιώνουμε το έθιμο «Κλαδαριές»

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, 18:00, Πρεμετής με Επταπυργίου

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα θα ανάψουν οι φωτιές και θα στηθούν οι «Κλαδαριές». Μικροί και μεγάλοι θα μαζευτούμε γύρω από τη φωτιά για να ζεσταθούμε, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!

Σε συνεργασία με το Σύλλογο «Χοροστάτες»

 

«Η αγάπη έχει δύναμη» -Τουρνουά αγάπης

Προσφέρουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

 • Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, 18:00/ Κολυμβητήριο Συκεών (Λεχόβου 7)

Τουρνουά κολύμβησης

 • Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 10:00-14:00/ Κλειστό Γήπεδο Επταπυργίου (Επταπυργίου 150)

Τουρνουά μπάσκετ

 • Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 10:00-14:00/ ΔΑΚ Κλειστό Αγίου Παύλου (τέρμα Ανθέων)

Τουρνουά βόλεϊ

 • Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, 9:00-14:00/ ΔΑΚ Τρίγωνο Συκεών (Λεχόβου & Μανδηλαρά)

Τουρνουά χάντμπολ

 

 

Παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου

Αμφιθέατρο 1ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων (Λεωφ. Δημοκρατίας 59) 

17:30  Καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά από την ΤΕΧΝΗΕΣΣΑ και την ομάδα Jinx καθώς και  εργαστήριο ζαχαροπλαστικής από την Σταυριανή Κωτούλα

18:30  «Το πνεύμα των Χριστουγέννων – Σκρουτζ». Παιδική θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Ταξίδι Ονείρου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ηλιάδη

Η τσιγκουνιά του Σκρουτζ δεν έχει προηγούμενο. Δεν είναι σε θέση να ζήσει, ν’ αγαπήσει, να χαρεί. Όλα αυτά μέχρι που τον επισκέπτεται το πνεύμα των Χριστουγέννων …

 

Κινηματογραφικά Χριστούγεννα

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

Δύο δωρεάν προβολές στις 15:00 και 17:00

«Χριστούγεννα & ΣΙΑ», σκηνοθεσία Αλέν Σαμπά

Όταν τα 92.000 ξωτικά του αρρωσταίνουν παραμονές Χριστουγέννων, ο Αϊ-Βασίλης αναγκάζεται να κατεβεί στη Γη για να βρει… βιταμίνες. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα όσο νόμιζε…

 

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη – 10 χρόνια Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, 19:00, Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας (Ζάκκα 25)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών γιορτάζουμε τα 10 χρόνια λειτουργίας του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας με προβολή ντοκιμαντέρ, μικρό απόσπασμα από τη θεατρική ομάδα του Σχολείου και αφήγηση παραμυθιού από την Action Art.

 

 

Χριστουγεννιάτικες δράσεις στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες

Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών (Οδυσσέα Φωκά 46)

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, 17:30

 • Θεατρική αφήγηση παραμυθιού από τη Νεανική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Νεάπολης-Συκεών (για παιδιά 5-12 ετών)
 • Κατασκευή ευχετήριας pop up κάρτας από την Μιλένα Ρουσίνοβα και face painting για παιδιά

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, 17:30

–      Face Painting για παιδιά

–      Κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών με ανακυκλώσιμα υλικά από τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, 18:30

–     «Μικροί ζαχαροπλάστες σε δράση», εργαστήρι ζαχαροπλαστικής με την  Ελίνα Γκεγκαμιάν.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, 18:30

 • Αφήγηση χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, «Η πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα» της Ευριδίκης Αμανατίδου, από την Αθηνά Παπαδοπούλου  (για παιδιά 5-12 ετών)
 • Εργαστήρι κατασκευής ΑγιοΒασιλιάτικων σαπουνιών από το Κέντρο Εργάνη – ΚΟΙΝΣΕΠ Διενεργώ Κοινωνικά

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 17:30

–      Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια με το 4ο Σύστημα Προσκόπων Συκεών

–      Εργαστήρι κατασκευής χριστουγεννιάτικων αρωματικών από το Κέντρο  Εργάνη -ΚΟΙΝΣΕΠ Διενεργώ Κοινωνικά.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, 18:30

–       Κατασκευάζουμε χριστουγεννιάτικα ρεσό  φαναράκια με την τεχνική του ντεκουπάζ με την Ευδοκία Γκούτζιου

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης (Αμάσειας 19-21)

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, 19:00

–        Παράσταση Καραγκιόζη, «Τα Χριστούγεννα του καραγκιόζη» από το σκιοθέατρο του Αγάπιου Αγαπίου (για παιδιά 5-12 ετών)

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, 18:30

–        Θεατρική αφήγηση παραμυθιού από τη Νεανική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Νεάπολης-Συκεών (για παιδιά 5-12 ετών)

–         Χριστουγεννιάτικη κατασκευή με τη μέθοδο ντεκουπάζ από την Αναστασία Αμοιρίδου

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, 18:00

–        Αφήγηση του παιδικού διηγήματος «Γουτού Γουπατού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,  από τη φιλόλογο Αναστασία Μπούκτση (για παιδιά 7-12 ετών)

–        Χριστουγεννιάτικη κατασκευή μικτών τεχνικών

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 18:00

–        Αφήγηση της χριστουγεννιάτικης ιστορίας «Καλό δρόμο Αϊ –Βασίλη» της Julie Sykes, από το νηπιαγωγό Φώτη Τοπάτση (για παιδιά 3-6 ετών). Θα ακολουθήσουν Xριστουγεννιάτικες κατασκευές.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, 19:00

–    Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής με τον Κωνσταντίνο Ευλαμπίδη.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, 18:00

–     Κατασκευάζουμε και κρεμάμε στο δέντρο Χριστουγεννιάτικα στολίδια με τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ

 

Πολιτιστικό Κέντρο Πεύκων (Μικράς Ασίας 32)

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, 18:00

–     Αφήγηση του παιδικού διηγήματος «Φρικαντέλα: η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» του Ευγένιου Τριβιζά, από τη λέσχη ανάγνωσης και την εκπαιδευτικό Μαρία Ψαρρά (για παιδιά 5-7 ετών)

–     Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, 17:00

–        Αφήγηση της χριστουγεννιάτικης ιστορίας «Καλό δρόμο Αϊ –Βασίλη» της Julie Sykes, από το νηπιαγωγό Φώτη Τοπάτση (για παιδιά 3-6 ετών)

–        Xριστουγεννιάτικες κατασκευές

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, 18:00

–        Αφήγηση του παιδικού διηγήματος «Γουτού Γουπατού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,  από τη φιλόλογο Αναστασία Μπούκτση (για παιδιά 7-12 ετών)

–      Χριστουγεννιάτικη κατασκευή με τη μέθοδο ντεκουπάζ από την Αναστασία Αμοιρίδου

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, 17:30

–      Δραματοποιημένη αφήγηση του παραδοσιακού παραμυθιού «Η Χρύσω, η Μαλάμω και οι Καλικάντζαροι» από τα θεατρικά εργαστήρια «Μελίνα Μερκούρη» (για παιδιά 6-12 ετών)

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 19:00

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές και ζωγραφιές από το Σύλλογο ατόμων με αναπηρία «Αλλάζω» (για παιδιά 7- 12 ετών)

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, 18:00

Αφήγηση χριστουγεννιάτικης ιστορίας με θέμα τα ζώα από το Φιλοζωικό Πολιτιστικό Σωματείο «Φροντίζω» (για παιδιά 3-6 ετών). Θα ακολουθήσει ζωγραφική.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Για τις εκδηλώσεις στις βιβλιοθήκες  είναι απαραίτητη η προεγγραφή στα τηλέφωνα 2310 217 376 (Συκιές),  2310 635 060 (Νεάπολη) και 2310  676356 (Πεύκα)  

 

Merry CLICKmas

Εορταστικές μελωδίες, πεντανόστιμα γλυκίσματα, πολλά φωτογραφικά κλικ και η… πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων περιμένουν μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 12.00, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης για να περάσουν μαζί “Merry CLICKmas”!

Η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή θα ξεκινήσει με τον Μαρμέλο, τον μοναδικό Έλληνα comedian magician και εμψυχωτή που συνδυάζει την τέχνη του clowning με αυτή του stand up comedy, μεταφέροντας τα παιδιά σε έναν μαγικό κόσμο. Παράλληλα, ο επιμελητής του MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, θα ξεναγήσει το ενήλικο κοινό στην τρέχουσα έκθεση που φιλοξενείται στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με γενικό τίτλο «Στάση». Οι μικροί επισκέπτες θα κατασκευάσουν τα δικά τους στολίδια για να διακοσμήσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Μουσείου και θα απολαύσουν τους θρυλικούς χειροποίητους λουκουμάδες του Κόκκινου Σκούφου. Κάπου εκεί, θα βρίσκεται και ο φωτογραφικός θάλαμος του Facebooth για να «αιχμαλωτίσει» όμορφες στιγμές, αστείες χριστουγεννιάτικες πόζες και πολλά χαμόγελα!
Τέλος, στο πωλητήριο του Μουσείου θα διατίθεται ποικιλία προϊόντων ιδανικών για χριστουγεννιάτικα δώρα, όπως κοσμήματα, τσάντες και εκδόσεις του Μουσείου!

Χριστούγεννα στην Πόλη!

 

Κάθε μέρα περιμένει τους επισκέπτες μια διαφορετική δράση στα 3 Χριστουγεννιάτικα Σπιτάκια!

Στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη: Τα παιδιά ετοιμάζουν γράμματα, κάρτες και ευχές, και συνομιλούν με τον Άγιο Βασίλη που θα βρίσκεται εκεί κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων.  Επίσης στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη θα φιλοξενούνται μικρές παραστάσεις.

Στο Σπίτι των Ξωτικών: Τα παιδιά θα δημιουργούν πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κατασκευές μαζί με τους γονείς και θα μαθαίνουν συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα. Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά έως 10 ετών.

Στο Σπίτι Τεχνολογίας και Παιχνιδιού: Τα παιδιά θα συμμετέχουν δημιουργικά σε εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, εκμάθησης σκακιού, εκμάθησης stratego, παιχνιδιών μυστηρίου, ψηφιδωτού, χειροποίητων κατασκευών. Οι δράσεις θα απευθύνονται στα μεγαλύτερα παιδιά 10 – 14 ετών.

Στα Κιόσκια: για πρώτη φορά φέτος, πολιτιστικοί, αθλητικοί και άλλοι σύλλογοι και φορείς, θα βρίσκονται στα Χριστουγεννιάτικα κιόσκια παρουσιάζοντας τις δράσεις τους.

Ώρες λειτουργίας Καρουζέλ – Τρενάκι: 11.00 – 15.00 & 17.00 – 21.00

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 12/12/2019

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

18:30 ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάςστον πεζόδρομο

Σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Κ.Α. το Ωδείο θα συγκροτήσει μικρά  σύνολα πνευστών και κρουστών οργάνων, καθώς και ποντιακών λυρών με συνοδεία παραδοσιακού κρουστού οργάνου, τα οποία θα βρίσκεται στον πεζόδρομο, παίζοντας Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ως “πρόδρομος” των εκδηλώσεων για το άναμμα του δέντρου.

19:00 Το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου θα καλοσωρίσουν η Παιδική χορωδία και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς.

20:00 Συναυλία «Fabulous»

Θα ακολουθήσει Συναυλία Ποπ ελληνικής και ξένης μουσικής από τις δεκαετίες 80, 90 και σήμερα. Οι «Fabulous» είναι το πλέον δυναμικό και χορευτικό μουσικό σχήμα, που σας υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη ενέργεια, τρέλα και χορό!

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: Καλλιτεχνικές δράσεις από την Κ.Ε.Δ.Κ.Α.

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι» με την ομάδα  ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικες ευχοκάρτες με τεχνική κολλάζ» με την ομάδα MOSAICISTS  (ΚΗΠΟΣ)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/12/19

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: Καλλιτεχνικές δράσεις από την Κ.Ε.Δ.Κ.Α.

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Χριστουγεννιάτικες κατασκευές» με το εργαστήριο ενδυματολογίας Cat Walk και τη Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Η τέχνη του ψηφιδωτού» με την ομάδα MOSAICISTS  (ΚΗΠΟΣ)

 

 ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12/19

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

11:30  «Με τύμπανα και με φωνές καλές σας εορτάδες»

Μουσική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση,  με την Μπάντα κρουστών «ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ» αποτελούμενη από είκοσι και πλέον μουσικούς με πολύχρωμα κοστούμια, η οποία παίζει, τραγουδά και κινείται σε βραζιλιάνικους, αφρικάνικους, latin και ελληνικούς ρυθμούς, εμψυχώνοντας και παρασύροντας το κοινό σε ένα τρελό πανηγύρι

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: Με τον Σύλλογο Κουριωτών Καλαμαριάς «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» πλέκουμε για μεγάλους και φτιάχνουμε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές για μικρούς και μεγάλους

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Σοκολοτάκια με μια εύκολη συνταγή» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Μαθαίνουμε Stratego» με την Ελληνική Ομοσπονδία STRATEGO

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: Με τον Σύλλογο Κουριωτών Καλαμαριάς «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» πλέκουμε για μεγάλους και φτιάχνουμε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές για μικρούς και μεγάλους

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Εργαστήρι κοσμήματος» με τη Μυρσίνη Μπερζουγιάννη και τη Σχολή Κοσμήματος MOKUME

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με την ομάδα Robot Set Go

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/12/19

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

10:30  Έθιμο «ΚΑΜΗΛΑ και ΝΤΙΒΙΤΖΗΣ» Παραδοσιακό δρώμενο που υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Καλαμαριάς «ΒΟΡΕΑΔΕΣ» και τη συμμετοχή του Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία Καρυωτών Γιαννιτσών»

12:00 «Μουσικό Παιχνιδοθέαμα ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟΥ» Μουσικοθεατρικό δρώμενο με τίτλο «Καλαντίσματα και Καλικαντζαριές» από την Παιδική Σκηνή του Κρουστόφωνου

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε χάρτινες φιγούρες κουκλοθεάτρου» με την ομάδα MOSAICISTS  (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε ένα μόμπιλε χριστουγεννιάτικο δεντράκι» με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με την ομάδα Robot Set Go

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Εργαστήρι κοσμήματος» με τη Μυρσίνη Μπερζουγιάννη και τη Σχολή Κοσμήματος MOKUME

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο μας» με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής» με κατασκευή και προγραμματισμό ρομποτ με την Robotixlab

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/12/19

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Τι κρύβεται στο μπισκοτόσπιτο;» εικαστικό εργαστήριο με το δημιουργικό βιβλιοπωλείο Το Πράσινο Σύννεφο

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Φτιάχνουμε χρωματιστά τρουφάκια σοκολάτας» με τη Δανάη Συμεωνίδου και το ζαχαροπλαστείο DOLCE DANAI

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Φτιάχνουμε χιονόμπαλες με το Εργαστήρι χωρίς Σύνορα

 

ΤΡΙΤΗ 17/12/19

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

20:30 “Χριστούγεννα μαζί”

Συναυλία με τον  Αλέξανδρο Τζοβάνη. Mαζί με την Μέλα Γεροφώτη και τη Νόνικα Μαλκουτζή. Τα πιο δημοφιλή ξένα και ελληνικά χριστουγεννιάτικα κομμάτια παντρεύονται με αγαπημένες επιτυχίες της σύγχρονης και ρετρό ελληνικής μουσικής, αλλά και διεθνείς swing, rock n’ roll και latin επιτυχίες.  Στο πιάνο ο Αστέρης Τσαλίκης, στο μπάσο ο Τραϊανός Αλμπανούδης, στο βιολί η Δέσποινα Σκέντου και στα τύμπανα ο Νίκος Βαργιαμίδης.

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε αλεξανδρινά λουλούδια για το γιορτινό τραπέζι» με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε λαμπερά στολίδια για το σπίτι» με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Μαθαίνουμε Stratego» με την Ελληνική Ομοσπονδία STRATEGO

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/12/19

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Ένας μονόκερος στο δέντρο μας» εικαστικό εργαστήριο με το δημιουργικό βιβλιοπωλείο Το Πράσινο Σύννεφο

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε υγιεινές μπάρες δημητριακών» με τη Δανάη Συμεωνίδου και το ζαχαροπλαστείο DOLCE DANAI

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με την ομάδα Robot Set Go

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

19:00  Εορταστική συνάντηση χορωδιών 2019

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τη Μικτή Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, τη Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Μ. Παναγίας Χαλκιδικής, την Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Τίμιου Σταύρου Γαλήνης Ωραιοκάστρου, την Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Ιωάννου Χρυσοστόμου και τη Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών

 

ΠΕΜΠΤΗ 19/12/19

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε τα αλογάκια του μαγικού καρουζέλ» με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε τρισδιάστατες κάρτες» με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Μαθαίνουμε Stratego» με την Ελληνική Ομοσπονδία STRATEGO

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/12/19

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: Ζωγραφίζουμε Χριστουγεννιάτικα παραμύθια με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: Οι γυναίκες της «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΡΩΜΝΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ» θα φτιάξουν ποντιακά εδέσματα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με κατασκευή και προγραμματισμό ρομπότ με τη Robotixlab

Σπίτι του Αϊ Βασίλη

17:30 «Το Ασχημόπαπο» Δράση-παράσταση από το Κρατικό  Θέατρο Βορείου Ελλάδος

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/12/19

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

11:30  Μπάντα κρουστών «ΠΑΡΑΝΑΟΥΕ» H πόλη μεταμορφώνεται με τους ήχους της μπάντας των ΠΑΡΑΝΑΟΥΕ. Ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο που θα μας κάνει ακόμη πιο χαρούμενους και αισιόδοξους

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Χριστουγεννιάτικες κατασκευές» με το εικαστικό εργαστήριο ΚΑΡΛΑΣ ART WORLD

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε μπισκότα βουτύρου με χριστουγεννιάτικα σχέδια» με τη Δανάη Συμεωνίδου και το ζαχαροπλαστείο DOLCE DANAI

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Μαθαίνουμε Stratego» με την Ελληνική Ομοσπονδία STRATEGO

Σπίτι του Αϊ Βασίλη

18:30 «Οι καλικάντζαροι και τα κάλαντα των γιορτών»

Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο με τη συμμετοχή των παιδιών από το Εργαστήριο Τέχνης Art Factory

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Χριστουγεννιάτικες κατασκευές» με το εικαστικό εργαστήριο ΚΑΡΛΑΣ ART WORLD

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Φτιάχνουμε τα καπέλα των ξωτικών» με το Εργαστήρι χωρίς Σύνορα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Παίζουμε σκάκι!» με την Ακαδημία Σκάκι της Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

20:30 Συναυλία «Xαίρε η Γη και οι Ουρανοί» Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς

 

KYΡIAKH 22/12/19

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Χριστουγεννιάτικες κατασκευές και θεατρικό μακιγιάζ» με το εικαστικό εργαστήριο ΚΑΡΛΑΣ ART WORLD

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε μια χριστουγεννιάτικη ιστορία σε κουτί» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

«ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με κατασκευή και προγραμματισμό ρομπότ με τη Robotixlab

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

11:30 «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ» Μουσικοχορευτικό δρώμενο σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς» και τη συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Εργαστήρι κοσμήματος» με τη Μυρσίνη Μπερζουγιάννη και τη Σχολή Κοσμήματος MOKUME

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Φτιάχνουμε διακοσμητικά γιορτινά κεριά» με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Ο μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με την ομάδα Robot Set Go

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΟΔΟΥ ΧΗΛΗΣ»

18:30 «Ο κύκλος με την κούκλα» Παράσταση κουκλοθεάτρου με μεγάλες κούκλες με τον κουκλοθίασο REDICOLO

 

ΔEYTEΡA 23/12/19

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Χριστουγεννιάτικες εικαστικές κατασκευές» με τη Μυρσίνη Μπερζουγιάννη και τη Σχολή Κοσμήματος MOKUME

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Χιονάνθρωποι – στολίδια!» με το Εργαστήρι χωρίς Σύνορα

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: Φτιάχνουμε μπισκoτο-στολίδια με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Παίζουμε σκάκι» με την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς

 

ΤΡΙΤΗ 24/12/19

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε θήκες για πετσετούλες για το γιορτινό τραπέζι» με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε μηλόπιτα με καρύδια, κάνελα και άχνη ζάχαρη» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Φτιάχνουμε παιχνίδι οπτικής ψευδαίσθησης» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

11:30  Συναυλία «ΧΑΛΚΙΝΑ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ» Τα περίφημα Χάλκινα της Γουμένισσας θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής με κλαρίνα, τρομπέτες και σαξόφωνα

Πεζόδρομος Κομνηνών

12:30  «LIFT UP» Συναυλία Ποπ & ροκ μουσικής με τους Αλέσιο Κοντοδήμο, Ανδρέα Μαρκάτη και Δημήτρη Χονδρογιάννη

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/12/19

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Τα ξωτικά των Χριστουγέννων» κατασκευή μαριονέτας με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Χριστουγεννιάτικες εικαστικές κατασκευές» με την Μυρσίνη Μπερζουγιάννη και τη Σχολή Κοσμήματος MOKUME

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Κατασκευές με την ιαπωνική τεχνική ORIGAMI» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Αστέρι Kurigami – το Αστέρι των Χριστουγέννων» με την εικαστικό Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Φτιάχνουμε τις πιο πρωτότυπες τρισδιάστατες χριστουγεννιάτικες μπάλες» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με κατασκευή και προγραμματισμό ρομπότ με τη Robotixlab

 

ΠΕΜΠΤΗ 26/12/19

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε κάρτες Pop Up» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε ροξάκια με μπόλικο σιρόπι!» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Mystery games» παιχνίδια γρίφων και μυστηρίου με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε το στέμμα της πριγκίπισσας του πάγου» με το εργαστήριο «Ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Φτιάχνουμε αστείους πιγκουίνους» με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με την ομάδα Robot Set Go

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/12/19

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Γιορτινά κοσμήματα» με την Μυρσίνη Μπερζουγιάννη και τη Σχολή Κοσμήματος MOKUME

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Χιονισμένα τοπία» με το Εργαστήρι χωρίς Σύνορα

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε σμυρναίικα βασιλοπιτάκια» με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή»

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με την ομάδα Robot Set Go

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΟΔΟΥ ΧΗΛΗΣ»

18:30   «Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ»  Παράσταση κουκλοθεάτρου με το Κουκλοθέατρο της Χριστίνας Μπήτιου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/12/19

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε την κάλτσα του Αϊ Βασίλη για τα δώρα μας» με το Εργαστήρι χωρίς Σύνορα

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε χριστουγεννιάτικα γλειφιτζούρια με χρωματιστή τρούφα» με τη Δανάη Συμεωνίδου και το ζαχαροπλαστείο DOLCE DANAI

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Μαθαίνουμε Stratego» με την Ελληνική Ομοσπονδία STRATEGO

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

11:30  Μπάντα δρόμου «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΜΥΤΕΣ» Θέατρο δρόμου με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, ξωτικά, μασκώτ, μουσικούς και παιχνίδια με το κοινό

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Ζωγραφίζουμε ομαδικά το χωριό του Αϊ Βασίλη» με το εργαστήριο «Ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Το αερόστατο του Αϊ Βασίλη» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με την ομάδα Robot Set Go

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΟΔΟΥ ΧΗΛΗΣ»

18:30 «Δώρα αγάπης» Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία μουσικών οργάνων με την Ανθή Θάνου και τον Αλέξανδρο Μακρή

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/12/19

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε γιορτινά καπελάκια για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς» με το εργαστήριο «Ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ζωγραφίζουμε με στένσιλ!» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Μαθαίνουμε Stratego» με την Ελληνική Ομοσπονδία STRATEGO

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

11:30   «ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» Παραδοσιακό δρώμενο του 12-ημέρου που υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο «ΟΙ ΜΙΘΡΙΟΙ»

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής» με την Robot Set go

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε τηγανίτες με μέλι» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Παίζουμε σκάκι» με την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΟΔΟΥ ΧΗΛΗΣ»

18:30 «Χριστουγεννιάτικη μονομαχία» Παράσταση κουκλοθεάτρου από την Παιδική Σκηνή Ονειροβάτες

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/12/19

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε τον χιονάνθρωπο Όλαφ» με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε το έλκηθρο του ‘Αι Βασίλη» με το Εργαστήρι χωρίς Σύνορα

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε κεκάκια σοκολάτας» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Παίζουμε σκάκι» με την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΟΔΟΥ ΧΗΛΗΣ»

18:30 «Καλήν εσπέραν άρχοντες!»

Κάλαντα και ιστορίες του Δωδεκαημέρου, αφήγηση με συνοδεία μουσικών οργάνων από το «Μελωμύθι». Ο Τριχάκης Δημήτρης στο λαούτο και η Αβράμπεκη Πέννυ στο ακορντεόν θα μας τραγουδήσουν και θα αφηγηθούν ιστορίες με βασιλοπούλες και πρίγκιπες, ξωτικά, καλικάντζαρους, μάγους και  χριστουγεννιάτικα αστέρια…

 

ΤΡΙΤΗ 31/12/19

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε την μπότα του Αϊ Βασίλη» με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε γιορτινά φαναράκια» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Φτιάχνουμε σελιδοδείκτες με τους τάρανδους του Αϊ Βασίλη» με το Εργαστήρι χωρίς Σύνορα

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

11:30  Συναυλία «ΘΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ,  ΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΟΥ και Φίλοι»

με μουσικές του Bregovic που συναντούν τα δικά μας παραδοσιακά τραγούδια

Πεζόδρομος Κομνηνών

12:30  Συναυλία «MR & MRS SMOOTH» με χριστουγεννιάτικη διάθεση και jazz ρυθμούς

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 01/01/20

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε μια μαγική εικόνα διπλής όψεως» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Mystery games» παιχνίδια γρίφων και μυστηρίου με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με τη Robotixlab

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε πρωτότυπες μάσκες παραμυθιών» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε νόστιμη Βασιλόπιτα με το τυχερό φλουρί» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με τη Robotixlab

 

ΠΕΜΠΤΗ 02/01/20

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: Φτιάχνουμε γούρια  «τα μαγικά σπιτάκια» με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Φτιάχνουμε κατασκευές με πηλό» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Mystery games» παιχνίδια γρίφων και μυστηρίου με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε μαριονέτες-καλικαντζαράκια» με το Εργαστήρι χωρίς Σύνορα

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Φτιάχνουμε παγωμένα καδράκια για τη διακόσμηση του σπιτιού» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Παίζουμε σκάκι» με την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/01/20

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε τα μαγικά πουγκιά με τα χρυσά φλουριά» με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε μια μινιατούρα – θέατρο σκιών» με το Εργαστήρι χωρίς Σύνορα

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε σαμπλέ μαρμελάδας» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Παίζουμε σκάκι» με την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΟΔΟΥ ΧΗΛΗΣ»

18:30 «Το σχολείο του Καραγκιόζη» Παράσταση θεάτρου σκιών με το Σκιοθέατρο Αγαπίου.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 04/01/20

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Εργαστήρι εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με τη Robotixlab

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Φτιάχνουμε δαχτυλόκουκλες» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Μαθαίνουμε Stratego» με την Ελληνική Ομοσπονδία STRATEGO

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

11:30  «Κυριαλέησον» ή «Kύριε Ελέησον» Παραδοσιακό έθιμο των Θεοφανείων που γινόταν ανήμερα των Φώτων μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, τραγουδώντας τα κάλαντα. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γρεβενών «Πίνδος».

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Ζωγραφίζουμε χειμωνιάτικα τοπία με πολικές αρκούδες» με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε ένα ξεχωριστό γούρι για το 2020» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με την ομάδα Robot Set Go

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΟΔΟΥ ΧΗΛΗΣ»

18:30 «Ιστορίες του χειμώνα!» Διαδραστική παράσταση κουκλοθεάτρου με κούκλες μάπετ από την ομάδα κουκλοθεάτρου ΤΙΚ ΝΙΚ  – Κοιν. Σ.Επ. ΚΟΥΚΛΟΤΟΠΙΑ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05/01/20

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε μαγικά ραβδάκια για τις ευχές του νέου χρόνου» με το εργαστήριο «Ο Μυστικός κήπος της Νέλλης»

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Φτιάχνουμε ρόδια για καλοτυχία» με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με τη Robotixlab

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

11:30 Παράσταση δρόμου με σαπουνόφουσκες. Διαδραστική παράσταση από την καλλιτεχνική ομάδα «LA PETITE MARGUERITE»

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε μικρούς πίνακες με μικτές τεχνικές ζωγραφικής και κολλάζ με τσόχα και ανακυκλώσιμα υλικά» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε κρέπες με μερέντα και ξηρούς καρπούς» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με την ομάδα Robot Set Go

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «ΟΔΟΥ ΧΗΛΗΣ»

18:30 «Το μαγεμένο δάσος του Λύκου» Παράσταση κουκλοθεάτρου από τον κουκλοθίασο Jinx. Επιμέλεια η Ντόμινι Λυμπέρη.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 06/01/20

11:00 – 15:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε σελιδοδείκτες» με το Εργαστήρι χωρίς Σύνορα

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Φτιάχνουμε ψηφιδωτά με χάρτινες ψηφίδες» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Εργαστήρι εκπαιδευτικής Ρομποτικής» με τη Robotixlab

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

11:30  «ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ» Παραδοσιακό δρώμενο του 12-ημέρου από το Ρουμλούκι της Ημαθίας, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης (Χ.Ο.Θ.).

17:00 – 21:00

ΣΠΙΤΙ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ: «Φτιάχνουμε κρεμαστά ημερολόγια για το 2020» με την ομάδα MOSAICISTS (ΚΗΠΟΣ)

ΣΠΙΤΙ ΞΩΤΙΚΩΝ: «Ετοιμάζουμε γιορτινό μιλφέιγ» με τη Σταυριανή Κωτούλα

ΣΠΙΤΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: «Mystery games», παιχνίδια γρίφων και μυστηρίου με την ομάδα ΛΑΛΑLAND

 

 

2o Christmas Concert

Μια ξεχωριστή Συναυλία Μουσικής Ευαισθητοποίησης για βρέφη και παιδιά! Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, εορταστική ατμόσφαιρα, μελομακάρονα και ροφήματα σε ένα περιβάλλον ασφαλές και φιλικό.
Ας παίξουμε μουσική! Ας ενεργοποιήσουμε το βρεφικό και παιδικό εγκέφαλο! Στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί η ευκαιρία ακόμη και στα πιο μικρά παιδιά να παρακολουθήσουν από κοντά μία συναυλία μουσικής, να παρατηρήσουν τους μουσικούς και τα μουσικά όργανά τους δίχως αποστάσεις, να αισθανθούν άνετα, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να διαδράσουν με το μουσικό δρώμενο.

Πιάνο |Μαρία Δηματάτη – Διπλ. Σολιστικής Πιάνου / Μουσικοπαιδαγωγός / Μουσικός Ψυχολόγος
Βιολί |Κατερίνα Παπαδοπούλου – Μέλος Trinity Electric String Trio

Χριστουγεννιάτικη συναυλία

Το «New Age Music School» προσκαλεί το κοινό στην χριστουγεννιάτικη γιορτή – συναυλία του μουσικού εργαστηρίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 στις 18:00.
Οι μαθητές και οι καθηγητές της σχολής έχουν ετοιμάσει ένα εορταστικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα δείξουν την πρόοδο τους και θα εγκλιματίσουν το ακροατήριο στον Χριστουγεννιάτικο ρυθμό.

 

Αστερόκοσμος 2019 – 2020

Στιγμές μαγείας, χαράς και ξεγνοιασιάς στον «Αστερόκοσμο», στο μεγαλύτερο στεγασμένο Χριστουγεννιάτικο πάρκο στη ΔΕΘ TIF Helexpo!

Παιχνίδια και παγοδρόμια, μεγάλες συναυλίες, δράσεις και παραστάσεις, ο μεγαλύτερος Αη-Βασίλης ύψους 5 μέτρων και ένα φαντασμαγορικό Bubble Show..

Ο Αστερόκοσμος, ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα Χριστουγεννιάτικα πάρκα ,που περιλαμβάνει ένα μοναδικό Fun Park, με 18 παιχνίδια, και 2 παγοδρόμια, σε έκταση 23.000 τ.μ., δίνει, για άλλη μια χρονιά, τον παλμό των εορτών, στη Θεσσαλονίκη!

Το Χριστουγεννιάτικο, αυτό, υπερθέαμα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του MagicPark, περιμένει το κοινό, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τις 07.12.19 – 07.01.20!

Ο Αστερόκοσμος, φέτος, διοργανώνεται εντός των στεγασμένων χώρων των περιπτέρων 13, 14 και 15 του εκθεσιακού κέντρου, δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς, και μεγάλους, επισκέπτες του, να απολαύσουν τα παιχνίδια και τα δρώμενα του πάρκου, με πλήρη προστασία, έναντι των καιρικών φαινομένων.

Με 7€ είσοδο, έχετε απεριόριστη πρόσβαση:*

 • Σε 18 παιχνίδια Λούνα Παρκ
 • Σε 2 Παγοδρόμια
 • Στο σπίτι του Άη Βασίλη, στο ταχυδρομείο του Άη Βασίλη
 • Σε παραστάσεις χορού, αγωνισμάτων, και ακροβατικών
 • Σε παραστάσεις από τον μάγο Grey Ampa
 • Σε παραστάσεις Καραγκιόζη από τον Αγάπιο Αγαπίου
 • Σε παραστάσεις θεάτρου και κουκλοθεάτρου
 • Σε πολυάριθμα άλλα δρώμενα και εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, μουσικοκινητικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια κατασκευής χειροτεχνιών, Facepainting (ζωγραφική προσώπου) και πολλά άλλα happenings, αλλά και εκπλήξεις!

* Τα  παιχνίδια που έχουν έξτρα χρέωση είναι: το UFO (1€) & το Musik Express (1€)

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ

Κάτω από το φως των αστεριών

Άναμμα δέντρων, χριστουγεννιάτικες προβολές, εκδηλώσεις στις βιβλιοθήκες, κάλαντα με τις Φιλαρμονικές  

 

Χριστούγεννα, πέρασαν αιώνες και αιώνες και δεν έχουμε να πούμε τίποτα ωραιότερο απ΄ αυτό…

Τάσος Λειβαδίτης

Έρχονται τα Χριστούγεννα και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά προετοίμασε και παρουσιάζει το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Κάτω από το φως των αστεριών» για μικρούς και μεγάλους σε Ευκαρπία, Πολίχνη, Σταυρούπολη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις, η διοργάνωσή τους υποστηρίζεται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση ΙΡΙΣ, ενώ τα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων συμμετέχουν στα ανάμματα των δέντρων.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού, Ευαγγελία Καρακούτα, μαζί με τις ευχές τους για Χρόνια Πολλά, καλές γιορτές, αληθινά γνήσια αισθήματα, σας καλούν να μοιράσετε αγάπη και να αφεθείτε στη μαγεία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

 

 • «Ελάτε να στολίσουμε μαζί τα … 6 δέντρα των ευχών», σε αντίστοιχες γειτονιές της πόλης (Άνω Ηλιούπολη, Ευκαρπία, Νικόπολη, Μετέωρα, Πρώην Δημαρχείο Πολίχνης, Πλατεία Ομόνοιας στη Σταυρούπολη), από την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και να δοθεί το έναυσμα για τα χριστουγεννιάτικα δρώμενα του 2019 στο Δήμο Παύλου Μελά.

Οι μικροί φίλοι ετοιμάζουν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες με τις ζεστές ευχές τους και φωταγωγούν τα δέντρα του Δήμου Παύλου Μελά γιορτάζοντας με ταχυδακτυλουργούς, face painting, χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα, μουσική από DJs,  Άγιο Βασίλη με δώρα και πολλές πολλές λιχουδιές!

 • «Χριστουγεννιάτικες προβολές με εκπαιδευτικές προθέσεις» που θα επιβεβαιώσουν ότι οι 266 θέσεις σε πλατεία και εξώστη της αίθουσας του «Χρήστος Τσακίρης», δεν είναι αρκετές όταν φιλοξενούν δημιουργίες με σεβασμό στο κοινό.

Το Τμήμα Πολιτισμού επέλεξε τις δύο εκπληκτικές ταινίες κινουμένων σχεδίων «Η Ντιλιλί στο Παρίσι» και «Ο Ασπροδόντης», οι οποίες θα προβληθούν τα Σαββατοκύριακα 7-8 και 14-15 Δεκεμβρίου.

Στο Παρίσι της belle époque η μικρή Ντιλιλί πάνω σε ένα σκούτερ, με συντροφιά τον νεαρό ντελιβερά φίλο της, διεξάγει έρευνα για την εξαφάνιση νεαρών κοριτσιών. Στην προσπάθειά της αυτή, δέχεται βοήθεια από μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, από τον Λοτρέκ και τον Μονέ ως τον Προυστ και τη Μαρί Κιουρί, καθώς και την εμβληματική πρωτοπόρο της αναρχίας Λουίζ Μισέλ. Ο Μισέλ Οσελό δημιουργεί μια υπέροχη περιπλάνηση στην γαλλική διανόηση των αρχών του περασμένου αιώνα με ξεναγό ένα κορίτσι από τη Μελανησία.

Το πολυδιαβασμένο κλασικό μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον «Ο Ασπροδόντης», έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Αλεξάντρ Εσπιγκάρες. Το συγκινητικό animation ζωντανεύει τις περιπέτειες ενός μικρού λυκόσκυλου που σιγά-σιγά εγκαταλείπει την άγρια φύση και γνωρίζει τη γενναιόδωρη αλλά και τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων, σε μια συναρπαστική περιπέτεια με φόντο την παγωμένη Αλάσκα.

 • Χριστουγεννιάτικες δράσεις για τα παιδιά θα πραγματοποιηθούν στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Ευκαρπίας, Σταυρούπολης, Πολίχνης, το τριήμερο 17, 18, 19 Δεκεμβρίου, με μια πληθώρα χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών, κατασκευές και θεατρική αφήγηση του παραμυθιού «Το αγόρι που αγαπούσε τα κάλαντα».
 • Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες του Δήμου Παύλου Μελά και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ, που θα πραγματοποιήσουν μουσικούς περιπάτους και θα ψάλλουν τα κάλαντα στους δρόμους της πόλης και σε δομές φροντίδας υγείας.

 

Γιορτά ΖΟΥΜΕ «Κάτω από το φως των αστεριών»

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων (6 – 19 και 24 Δεκεμβρίου 2019)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6: Άναμμα Δέντρου, 18.00,  Άνω Ηλιούπολη-Πλατεία Ελευθερίας, Αλέξανδρος Υψηλάντης,

ΣΑΒΒΑΤΟ 7: «Η Ντιλιλί στο Παρίσι», 11.30, Δημοτικό Θέατρο ΚΠ «Χρήστος Τσακίρης»

ΚΥΡΙΑΚΗ 8: «Ο Ασπροδόντης», 11.30, Δημοτικό Θέατρο ΚΠ «Χρήστος Τσακίρης»

ΔΕΥΤΕΡΑ 9: Άναμμα Δέντρου, 18.00, Ευκαρπία-Πλατεία Δημοκρατίας

ΤΡΙΤΗ 10: Άναμμα Δέντρου, 18.00, Νικόπολη-6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης

ΤΕΤΑΡΤΗ 11: Άναμμα Δέντρου, 18.00, Μετέωρα-Πλατεία Μετεώρων

ΠΕΜΠΤΗ 12: Άναμμα Δέντρου, 18.00, Πολίχνη-Πάρκο πρώην Δημαρχείου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13: Άναμμα Δέντρου, ώρα 18.00, Σταυρούπολη-Πλατεία Ομόνοιας

ΣΑΒΒΑΤΟ 14: «Η Ντιλιλί στο Παρίσι», 18.30, Δημοτικό Θέατρο ΚΠ «Χρήστος Τσακίρης»

ΚΥΡΙΑΚΗ 15: «Ο Ασπροδόντης», 11.30, Δημοτικό Θέατρο ΚΠ «Χρήστος Τσακίρης»

ΤΡΙΤΗ 17: Εκδήλωση Βιβλιοθήκης, 19.00, Ευκαρπία, πρώην Δημαρχείο, Εθνικής Αντιστάσεως 24

ΤΕΤΑΡΤΗ 18: Εκδήλωση Βιβλιοθήκης, 19.00, ΚΠ «Χρήστος Τσακίρης», 2ος όροφος

ΠΕΜΠΤΗ 19: Εκδήλωση Βιβλιοθήκης, 19.00, Πολίχνη, «Θεόκλητος Καρυπίδης», Ίμβρου 2

ΤΡΙΤΗ 24: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες, σε γειτονιές και δομές φροντίδας υγείας

 

 

Ένα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα. Χτύπησα την πόρτα και μπήκα.

Μου ’δειξε πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο σταυρό. «Είδες – μου λέει – γεννήθηκε η ευσπλαχνία».

Έσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ. Γιατί θα περνούσαν αιώνες και αιώνες και δε θα ’χαμε να πούμε τίποτα ωραιότερο απ’ αυτό.

Τάσος Λειβαδίτης, «Η Γέννηση»

4th Christmas Dance Steps

Χορευτικές συναντήσεις

Το θέατρο Σοφούλη στηρίζοντας το σύνολο των παραστατικών τεχνών, παρουσιάζει για τέταρτη χρονιά τη χορευτική εκδήλωση 4th Christmas Dance Steps. Πρόκειται για μία διοργάνωση που σκοπό έχει να δώσει την ευκαιρία σε σχολές και ομάδες χορού της Βόρειας Ελλάδας και μικρούς και μεγάλους χορευτές να εκφραστούν πάνω στην σκηνή και στο κοινό της Θεσσαλονίκης να ανανεώσει τη σχέση του με τον χορό.

Είναι μια γιορτή που ενώνει την ποικιλία των μορφών της ορχηστρικής τέχνης.