Εργαστήριο & Δρώμενο – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Βαφτίζουμε το πόνι παίζοντας!

Ο «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί τις οικογένειες της πόλης να παίξουν με το νέο μέλος της οικογένειας του, το πρώτο πόνι της ομάδας! Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για τους μικρότερους φίλους 1.5 ως 3.5 ετών και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου για τα παιδιά από 3.5 και άνω!

Μέσα από πολύ παιχνίδι όλοι μαζί θα διαλέξουν το πιο ιδιαίτερο όνομα για να της δώσουν! Πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες. Κατασκευές με φυσικά υλικά, παιχνίδια με τα άλογα και τα σκυλάκια, ζωγραφική και κολλάζ, χορός και άλλα πολλά!

Ένα όμορφο πάρτυ για το καλωσόρισμα της καινούργιας μας φίλης!

Ακολουθεί βολτίτσα με το άλογο για όποιον το επιθυμεί.

Εργαστήρι διατροφής για παιδιά

Μυρίζω κάτι γλυκό ή αλμυρό;

 

Οι 5 μου αισθήσεις συναντούν την τροφή μου.

Με τα μάτια μου βλέπω πως οι πιπεριές έχουν πολλά χρώματα, κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί!

Με τη μύτη μου τις μυρίζω και όταν τις βάζω στο στόμα μου είναι τραγανές και νόστιμες.
Τώρα που τις σκέφτομαι…τι ακούν τα’ αυτιά μου; Γουργουρίζει η κοιλιά μου!

Το εργαστήρι πραγματοποιείται από τη Δώρα Τσιλιγιάννη, Βιολόγο – Διατροφολόγο & την Ελεάννα Δαρμανή, Βιολόγο.

Sensory Play

Το Kid’s Fun Factory διοργανώνει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 17:30 – 20:30 το πρώτο event της σχολικής χρονιάς, στον παιδότοπο του στο Πανόραμα!

Ένα διαφορετικό sensory play με γεύση φθινοπώρου.

Το κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει με ατομικά sensory boxes!

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το εξής:

 • 17:30 – 18:30 

Ζωγραφική στο τζάμι – Υγρά και στερεά υλικά

 • 18:30 – 19:30

Clean the pumpkins – Κάνουμε μπάνιο τις κολοκύθες

 • 19:30 – 20:30

Autumn sensory play – Φθινοπωρινά κουτιά με υλικά του φθινοπώρου

Το μικρό εργαστήρι της μέλισσας

Οι θέσεις για το εργαστήριο του Σαββάτου εξαντλήθηκαν, αλλά για τον λόγο ότι εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα επαναληφθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 11:30 – 12:30!

 

Το πρωινό του Σαββάτου, στις 3 Οκτωβρίου, στο PlayTogether ένα είναι σίγουρο: θα στάζει μέλι!

 

Οι μικροί επισκέπτες θα μεταμορφωθούν σε μέλισσες και θα χορέψουν από λουλούδι σε λουλούδι, θα μπούνε μέσα στην κυψέλη και θα φτιάξουν μέλι!

Θα εξασκήσουν την λεπτή κινητικότητα, θα δουν τη μέλισσα στο μικροσκόπιο και θα δοκιμάσουν διαφορετικά είδη μελιού!

Η Δώρα και η Ελεάνα από το Playeat θα βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο των μελισσών!

Ο τοίχος που χάνεται

Διαδραστικό project

Ένας τοίχος από πλεξιγκλάς σκελετό στον οποίο θα τοποθετηθούν 6.000 ξύλινα τουβλάκια με αποφθέγματα, πρόκειται να στηθεί 25-26-27 Σεπτεμβρίου στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλες δράσεις με κοινή βάση τα ρητά, θα αποτελέσουν το διαδραστικό project με γενικό τίτλο “Ο τοίχος που χάνεται”.
Η διαδραστική εγκατάσταση «Ο τοίχος που χάνεται» αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα της Maria Yablonina, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου που διηύθυνε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Werner Sobek, έπειτα από πρωτοβουλία του Goethe-Insitut της Μόσχας το 2012.
Με αφορμή τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες το προσεχές διάστημα. Σε μια περίοδο κατά την οποία τα κλειστά σύνορα και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δημιουργούν ένα αίσθημα απομόνωσης, «Ο τοίχος που χάνεται» γίνεται μια ευκαιρία για τους πολίτες της Ευρώπης να μοιραστούν και να ανταλλάξουν ιδέες για το μέλλον μιας ενωμένης ηπείρου.
Αποφθέγματα που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό υψηλό και σύγχρονο ποπ πολιτισμό, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τον χειμώνα του 2020, είναι χαραγμένα πάνω στα ξύλινα τουβλάκια που στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στο πλέγμα του τοίχου δημιουργώντας θεαματικά γλυπτά. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να «παίξει» με τα τουβλάκια και φεύγοντας να πάρει μαζί του όποιο ρητό του αρέσει περισσότερο. Στο τέλος, θα μείνει μόνο το διάφανο πλέγμα από πλεξιγκλάς, στο οποίο βρίσκονταν τα τουβλάκια με τις ρήσεις και έτσι ο τοίχος θα έχει χαθεί.
Το πρόγραμμα «Ο τοίχος που χάνεται» είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut, που χρηματοδοτείται από ειδικά κονδύλια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών για τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2020 και υποστηρίζεται από το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλες Δράσεις

 • Phrases / Εξερευνώντας και μεταλλάσσοντας τη μουσικότητα της φωνής
  25,26 Σεπτεμβρίου 2020
  10:00 – 22:00
 • “Such a relief, to have a language with the right words in it!”
  (“Τόση ανακούφιση, να έχεις μια γλώσσα με τις σωστές λέξεις!”)
  27 Σεπτεμβρίου 2020
  11:00 – 19:00

Περισσότερα εδώ

Πληροφορίες:   www.goethe.de/hellas
www.goethe.de/europa/verschwindendewand

Rhinos vs Gorillas

Δύο μεγαλόσωμα ζώα διεκδικούν το πιο μεγάλο νησί στη λίμνη της ζούγκλας της Αφρικής. Ο καθένας ισχυρίζεται ότι η περιοχή του ανήκει. Η διαμάχη ανάμεσά τους κρατάει χρόνια. Μια μάχη που ο ένας παλαιστής επιχειρεί να σπρώξει τον άλλο έξω από την περιοχή του.

Ποιος θα καταφέρει να ρίξει τον αντίπαλο στο νερό;

Χτίσε τον πιο δυνατό ρινόκερο και γορίλα και προγραμμάτισέ τον ώστε να ξεπερνάει σε δύναμη τον αντίπαλο.

 

Μετά το εργαστήρι οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα μοναδικά, καινοτόμα προγράμματα του Galileo Galilei Generation, τα οποία βασίζονται στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα διδασκαλίας. 

Open Minds

Το Galileo Galilei Generation  προσκαλεί τους μικρούς φίλους να γνωρίσουν τον ειδικά διαμορφωμένο πολυχώρο του που ταξιδεύει τους μαθητές από το φυσικό περιβάλλον και τη θάλασσα μέχρι το διάστημα, με στόχο την ευχάριστη εκμάθηση των ξένων γλωσσών σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και τα απαραίτητα μέτρα.

Η παρέα του Galileo Galilei Generation περιμένει με μεγάλη χαρά τα παιδιά στα πλαίσια των εκδηλώσεων Open Minds, να συνδυάσουν τη χαρά, τη δημιουργία και την κίνηση των διαδραστικών παιχνιδιών με την εκμάθηση των ξένων γλωσσών.
Μπορούν εντελώς δωρεάν να συμμετάσχουν στα Workshops που θα πραγματοποιηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο πολυχώρο.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Ταξιδεύοντας με τον Υπερσιβηρικό

Παρασκευή 11/09/20, 18.00 – 19.00

Τι κοινό έχουν τα Ρώσικα με την μουσική; Ετοιμαστείτε να εξερευνήσετε τον μαγικό κόσμο του ρυθμού, της κίνησης και της γλώσσας παρέα με μουσικά όργανα, πολύ χορό και παιχνίδι.

 

Funpark-Sprachenpark

Παρασκευή 11/09/20, 19.00 – 20.00

Οι πόρτες του ξενόγλωσσου Λούνα Παρκ του Galileo Galilei Generation θα ανοίξουν και τα παιδιά θα εξασκήσουν, πέρα από την όσφρηση, την ακοή και την αφή, τις ικανότητές τους στην σκοποβολή χρωμάτων και τα βελάκια. Θα εισέλθουν στον κόσμο των αισθήσεων, θα κάνουν σαφάρι και ανακαλύψεις με κλειστά μάτια…στα γερμανικά!

 

Τρίτη 15/09/20, 18.00 – 19.30

«Όταν είναι να φύγει το τρένο, τον καημένο τον σταθμάρχη αγωνία τον περιζώνει. Μετράει τα πολύχρωμα βαγόνια ένα-ένα ξανά και ξανά και πεισμώνει. Η μηχανή σφυρίζει και οι επιβάτες ανυπόμονοι μετρούν τα λεπτά αντίστροφα. Τα γρανάζια είναι στη σωστή θέση να ξεκινήσουν, όμως μόνο το πράσινο βαγόνι προχωράει πάνω στις ράγες. Ο σταθμάρχης βουρκώνει. Με ματιά σφιγμένη κοιτάζει απελπισμένα το κόκκινο, μπλε και πορτοκαλί βαγόνι και η καρδιά του παγώνει. Τι συνέβη στα υπόλοιπα βαγόνια; Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Μπορείς να τον βοηθήσεις;»

 

Scooby-Doo & Batman Escape Room

Πέμπτη 17/09/20, 18.30 – 19.30

Τι κάνουν μαζί η ομάδα Scooby-Doo και ο Batman; Οι εφημερίδες αναφέρουν: «Οι κακοποιοί από τους δύο κόσμους ενώνονται για να καταστρέψουν την πόλη. Batman και Scooby-Doo συνεργάζονται για τη σωτηρία της πόλης μας.» Ή μάλλον έτσι πιστεύουμε… Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις μάσκες; Βρεθήκατε στην περιοχή που εμφανίστηκε το «φάντασμα» και είστε οι μόνοι που το έχετε δει. Ο Scooby χρειάζεται τη βοήθειά σας. Έχετε μία ώρα για να λύσετε τους γρίφους που θα σας οδηγήσουν στα κλεμμένα αντικείμενα.

 

Το ταξίδι του χαμένου έργου τέχνης

Πέμπτη 17/09/20, 19.30 – 20.30

Το καλοκαιρινό μαγικό ταξίδι για το κυνήγι του χαμένου έργου τέχνης ξεκινάει αυτό το καλοκαίρι. Κλάπηκε ο ομορφότερος καλοκαιρινός πίνακας από το εικαστικό εργαστήρι του Galileo Galilei. Οι μαθητές του ξεκινάνε με το βαγόνι από το παλιό βαγόνι του Orient Express και με το ιστιοφόρο του Ζακ-Υβ Κουστώ σε όλες τις χώρες να το βρούνε. Μαζί τους έχουν τις σημειώσεις από όλες τις γλώσσες και για οδηγούς τους καθηγητές. Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε…

 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε παιδιά και γονείς και έχει ως στόχο τη γνωριμία με τα μοναδικά και καινοτόμα προγράμματα τα οποία βασίζονται στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα διδασκαλίας.

Το Ινστιτούτο Galileo Galilei Generation ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο για την υγεία των μαθητών του αλλά και των μικρών επισκεπτών έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες απολύμανσης όλων των χώρων, εγκατάσταση φίλτρων ενεργού άνθρακα, προμήθειας αντισηπτικών χεριών, γαντιών, μασκών, καθώς και μείωσης του αριθμού διαθέσιμων καρεκλών τηρώντας τις αποστάσεις του 1,5 μέτρου. Για το λόγο αυτό, η παρακολούθηση των εργαστηρίων απευθύνεται σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και καλείστε να κλείσετε τη θέση σας έγκαιρα.

Ακολουθήστε το «Galileo Galilei Generation» στο μαγικό ταξίδι της γνώσης.

Εκπαιδευτικό εργαστήριο Origami

Εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιού με την τεχνική χαρτοδιπλωτικής origami

 

Παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών θα δημιουργήσουν με την καθοδήγηση του προσωπικού του μουσείου το δικό τους χάρτινο παιχνίδι – πουλί με κινούμενα φτερά.

 

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Μικροί & μεγάλοι εξερευνητές: Με χρώμα & φαντασία φτιάχνουμε τοπία

Το #familytime επιστρέφει!

Μετά την επιτυχημένη περσινή σεζόν το οικογενειακό μουσείο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα #familytime επιστρέφει ανανεωμένο, με νέες φανταστικές θεματικές και εκθέσεις, από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου!

 

…Παρατήρησε προσεχτικά, άκου και έπειτα μοιράσου τις ιδέες και τις σκέψεις σου, ενώ εξερευνείς την έκθεση «Νίκος Σαχίνης & Όμηρος Γεωργιάδης» στον δεύτερο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος…

 

Κατά τη διάρκεια του οικογενειακού μουσείο-εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά αλλά και οι συνοδοί τους, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της τέχνης μέσα από προσεχτικά επιλεγμένες δραστηριότητες που προϋποθέτουν και ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη όλων των μελών της οικογένειας και της ομάδας.

Τα παιδιά με τους γονείς θα εξερευνήσουν μαζί τον μαγικό κόσμο των τοπίων ενώ θα κινηθούν σε μέρη αφηρημένου εξπρεσιονισμού και λυρικής αφαίρεσης.

Το πρόγραμμα διάρκειας ενενήντα λεπτών, περιλαμβάνει μια ολιγόλεπτη εισαγωγή στη θεματική της έκθεσης και μικρής διάρκειας εργαστήριο ζωγραφικής με ακουαρέλες και τέμπερες που θα λάβει χώρα καιρού επιτρέποντος στην αυλή!

Τι μαγικούς κόσμους άραγε θα φτιάξετε εσείς στο εργαστήριο;

 

 • Δεδομένων των συνθηκών για την αντιμετώπιση του Covid-19 και λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά αριθμός προτεραιότητας.
 • Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου.
 • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος.

2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Η 2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων έρχεται το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη, στις 26/09/2020!

 

Φέτος για δεύτερη χρονιά τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας ενώνονται και γιορτάζουν την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις Λέσχες Ανάγνωσης. Στις μικρές ή μεγάλες παρέες ανθρώπων που συναντιούνται μια φορά το μήνα και μιλούν για βιβλία!

Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι τα στέκια των Λεσχών Ανάγνωσης. Είναι οι χώροι που φέρνουν κοντά τους βιβλιόφιλους της κάθε γειτονιάς, οι χώροι που προωθούν το διάλογο γύρω από το βιβλίο. Είναι το ζεστό σκηνικό των αναζητήσεων όσων ψάχνονται και όσων θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν.

Την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να γίνουν έστω και για λίγο, μέλη μιας Λέσχης Ανάγνωσης σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο. Να ζήσουν την εμπειρία που για μερικούς κρατά χρόνια ολόκληρα, ενώ για άλλους τώρα πρόκειται να ξεκινήσει.

Στις 26 Σεπτεμβρίου θα γιορτάσουμε #mialesxistamikra και θα γίνουμε μια μεγάλη Λέσχη Ανάγνωσης. Θα γνωρίσουμε από πρώτο χέρι έναν ιστορικό θεσμό και την περιπέτεια της ανάγνωσης ενός βιβλίου που μοιράζεται. Και όλα αυτά στους χώρους που αγαπάμε περισσότερο: τα μικρά βιβλιοπωλεία!

 

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου θα γίνει ΌΛΗ Η ΧΩΡΑ ΜΙΑ ΛΕΣΧΗ.

Τι σημαίνει αυτό; Τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν στην Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων ετοιμάζουν νέες Λέσχες Ανάγνωσης, για μικρούς και μεγάλους, καθώς και εορταστικές θεματικές συναντήσεις. Οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες που θα επισκεφτούν τα μικρά βιβλιοπωλεία θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μια παρέα, να συζητήσουν για βιβλία και να συναντήσουν αγαπημένους και αγαπημένες συγγραφείς. Τα μικρά παιδιά θα συμμετάσχουν σε πρωτότυπες δράσεις  και θα παίξουν με αφορμή αγαπημένα βιβλία!

 

Δείτε ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Δείτε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

 

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων όμως δεν αρχίζει και τελειώνει μέσα σε μια μέρα!

Θέλοντας τα «Μικρά Βιβλιοπωλεία» να συμβάλλουν στην προώθηση της ανάγνωσης μέσα από δράσεις αποδοτικές για τους βιβλιόφιλους, πραγματοποιείται μια μεγάλη καμπάνια για τη χαρτογράφηση των ενεργών Λεσχών Ανάγνωσης!

Δείτε την ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

 

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 28 Απριλίου του 2018 ως μια πρωτοβουλία της κοινότητας μικρών βιβλιοπωλείων LITTLE BOOKSTORES και της βιβλιοφιλικής σελίδας So much reading. Βασίζεται σε μια ιδέα που έρχεται από το εξωτερικό, όπου αρκετές χώρες αφιερώνουν μια ημέρα ή ακόμη και μία εβδομάδα στα μικρά τους βιβλιοπωλεία.

Σκοπός της είναι να αναδείξει πως τα μικρά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των κοινοτήτων μας. Είναι το μέρος όπου οι συγγραφείς μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες, όπου ανακαλύπτουμε νέους, άγνωστους κόσμους, όπου τα παιδιά γοητεύονται από τη συγκίνηση της ανάγνωσης που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

 

Τη 2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων διοργανώνει η κοινότητα μικρών βιβλιοπωλείων LITTLE BOOKSTORES.

 

Χορηγοί: ΑΙΩΡΑ, ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ, ΔΩΜΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΧΛΗ, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Υποστηρικτές: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΜΙΚΡΗ ΣΕΛΗΝΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΟΣ, ΠΕΔΙΟ

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΛΕΠΟΥ, ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ, BOOKIA

Γνωριμία με το Scuba Diving

Ανακαλύπτουμε την κατάδυση… και ένα νέο, μαγικό κόσμο!

Πάρτε τους φίλους ή τους συμμαθητές σας και κάντε ένα πρώτο μάθημα γνωριμίας με το scuba diving!

Την Παρασκευή, 24/7/20 το απόγευμα, στην πισίνα της Ομάδας κολύμβησης Ιχθύς στην Καλαμαριά, τα παιδιά καλούνται να αφήσουν τις οθόνες, να σταματήσουν να βαριούνται στο σπίτι…και να προετοιμαστούν για ένα νέο, μαγικό κόσμο!

Μαζί τους θα είναι οι φοβεροί και τρομεροί NGUE-Northern Greece Underwater Explorers!

Και τι θα κάνουν; Θα πάρουν τον καταδυτικό εξοπλισμό και θα μάθουν πώς να τον χρησιμοποιούν! Θα γίνουν πραγματικά ψάρια και το το νερό θα γίνει το φυσικό τους περιβάλλον!  Θα νιώσουν όπως νιώθει ένας πραγματικός δύτης! Θα αισθανθούν τη μηδενική βαρύτητα και ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ!

Το έχετε ξανακάνει; Φιδάκι και γκρινιάρη κάτω από το νερό!

Και φυσικά! Θα βγάλουν τις πιο τέλειες, φαντασμαγορικές και υπέροχες αναμνηστικές φωτογραφίες και videos!

Το κόστος συμμετοχής είναι 65 ή 80 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει: το μάθημα κατάδυσης, τον καταδυτικό εξοπλισμό, το οπτικοακουστικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή.

 

 

Μέτρα προφύλαξης ενάντια στον Covid-19:

Οι NGUE-Northern Greece Underwater Explorers και η Ομάδα Κολύμβησης Ιχθύς έχουμε φροντίσει για τη λήψη μέτρων ενάντια στον Covid-19!

Πιο συγκεκριμένα:

 • οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, οι ρυθμιστές και το oral inflator του bcd απολυμαίνονται σχολαστικά (ότι έρχεται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια του δύτη)

 • οι στολές, κουκούλες, γάντια, μποτάκια και bcd απολυμαίνονται και στεγνώνουν σε ανοιχτό χώρο

 • οι καταδυτικές φιάλες και σταθμός πλήρωσης φιαλών (compresser) απολυμαίνονται

 • το φίλτρο του σταθμού πλήρωσης φιαλών (compresser) αλλάζει στο μισό από τον προβλεπόμενο χρόνο

 • ο σταθμός πλήρωσης φιαλών (compresser) παίρνει αέρα από ανοιχτό χώρο και όχι μέσα από τις εγκαταστάσεις της NGUE

 • η απολύμανση γίνεται με κατάλληλο διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες

 • το διάλυμα απολύμανσης είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν καταστρέφει τον καταδυτικό εξοπλισμό

 • τα πρώτα και δεύτερα στάδιο των ρυθμιστών (μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απολύμανσης) σφραγίζονται σε αποστειρωμένες σακούλες μίας χρήσεως

 • καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστείρωσης το προσωπικό της NGUE φοράει γάντια μιας χρήσεως, τα οποία απορρίπτονται κατάλληλα

Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι να γνωρίζετε ότι οι πισίνες είναι ο πιο αποστειρωμένος χώρος άθλησης, λόγω της ύπαρξης χλωρίου. Πράγματι, το χλώριο σε συνδυασμό με τις επιπλέον μεθόδους απολύμανσης του νερού μας, (όζον και UV), προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια! Σύμφωνα με τις νέες έρευνες όχι μόνο δε μεταδίδεται στο νερό της πισίνας ο ιός, αλλά εξουδετερώνεται!

Ακόμη, η πισίνα στην Καλαμαριά διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού όπου εφαρμόζεται ψύξη-θέρμανση-αφύγρανση! Για την ακρίβεια είναι σαν να βρίσκεται κανείς σε ανοιχτή πισίνα, μιας και ο φρέσκος αέρας ανανεώνεται 8 φορές τη μέρα!

Γοργονοπειρατεία 

Η ομάδα του Kids’ Fun Factory, εν όψει καλοκαιριού, έχει ετοιμάσει μια ημέρα αφιερωμένη στους πειρατές και στις γοργόνες!
Την Πέμπτη 2 Ιουλίου περιμένει μικρούς και μεγάλους να εξερευνήσουν παρέα, με τρία ολοκαίνουργια workshops, το μαγικό κόσμο του βυθού.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

18:00 – 19:00
Ocean in a bottle
Sensory play με μαγικά κοχύλια, χαμένους θησαυρούς και χρωματιστά νομίσματα
19:00 – 20:00
Πεινασμένοι πειρατές
Φτιάχνουμε υγιεινά σουβλάκια
20:00 – 21:00
Βρέχει λέπια
Μουσικοκινητικά παιχνίδια
Το πλήρωμα του πλοίου αναζητά το χαμένο σεντούκι με τη βοήθεια των γοργόνων

Ψάχνοντας τη Ντόρι

Για την Τετάρτη 24 Ιουνίου, η ομάδα του Kids’ Fun Factory, έχει ετοιμάσει μια ημέρα αφιερωμένη στη θάλασσα και περιμένει μικρούς και μεγάλους να εξερευνήσουν παρέα, με τρία ολοκαίνουργια workshops, το βυθό της θάλασσας!

 

Το Πρόγραμμα

 

18:00-19:00
Ice Ιce Βaby – sensory play

Μαγικά κουτιά με μοναδικά υλικά :
Παγωμένα αυγά
Παγόβουνα
Πολύχρωμα συντριβάνια
Frozen flowers

 

19:00-20:00
Φαλαινέζικα

Μουσικοκινητικά παιχνίδια στον βυθό της θάλασσας

 

20:00-21:00
Fish-άει

Μικροί ψαράδες αναζητούν νόστιμα και λαχταριστά ψάρια για την μεγαλύτερη ψαρόσουπα της γης

Open Minds

Το Galileo Galilei Generation  προσκαλεί τους μικρούς φίλους να γνωρίσουν τον ειδικά διαμορφωμένο πολυχώρο του που ταξιδεύει τους μαθητές από το φυσικό περιβάλλον και τη θάλασσα μέχρι το διάστημα, με στόχο την ευχάριστη εκμάθηση των ξένων γλωσσών σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και τα απαραίτητα μέτρα.

Η παρέα του Galileo Galilei Generation περιμένει με μεγάλη χαρά τα παιδιά στα πλαίσια των εκδηλώσεων Open Minds, να συνδυάσουν τη χαρά, τη δημιουργία και την κίνηση των διαδραστικών παιχνιδιών με την εκμάθηση των ξένων γλωσσών.
Μπορούν εντελώς δωρεάν να συμμετάσχουν στα Workshops που θα πραγματοποιηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο πολυχώρο.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο τη γνωριμία με μοναδικά και καινοτόμα προγράμματα τα οποία βασίζονται στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα διδασκαλίας.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Funpark – Sprachenpark 

Παρασκευή 19/06/20, 19.00 – 20.00

Οι πόρτες του ξενόγλωσσου Λούνα Παρκ του Galileo Galilei Generation θα ανοίξουν και τα παιδιά θα εξασκήσουν, πέρα από την όσφρηση, την ακοή και την αφή, τις ικανότητές τους στην σκοποβολή χρωμάτων και τα βελάκια. Θα εισέλθουν στον κόσμο των αισθήσεων, θα κάνουν σαφάρι και ανακαλύψεις με κλειστά μάτια…στα γερμανικά!

 

Το ταξίδι του χαμένου έργου τέχνης

Τρίτη 23/06/20, 19.00 – 20.00

Το καλοκαιρινό μαγικό ταξίδι για το κυνήγι του χαμένου έργου τέχνης ξεκινάει αυτό το καλοκαίρι. Κλάπηκε ο ομορφότερος καλοκαιρινός πίνακας από το εικαστικό εργαστήρι του Galileo Galilei. Οι μαθητές του ξεκινάνε με το βαγόνι από το παλιό βαγόνι του Orient Express και με το ιστιοφόρο του Ζακ-Υβ Κουστώ σε όλες τις χώρες να το βρούνε. Μαζί τους έχουν τις σημειώσεις από όλες τις γλώσσες και για οδηγούς τους καθηγητές. Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε…

 

Scooby-Doo & Batman Escape Room

Παρασκευή 26/06/20 στις 18.30 – 19.30

Τι κάνουν μαζί η ομάδα Scooby-Doo και ο Batman; Οι εφημερίδες αναφέρουν: «Οι κακοποιοί από τους δύο κόσμους ενώνονται για να καταστρέψουν την πόλη. Batman και Scooby-Doo συνεργάζονται για τη σωτηρία της πόλης μας.» Ή μάλλον έτσι πιστεύουν… Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις μάσκες; Βρεθήκατε στην περιοχή που εμφανίστηκε το «φάντασμα» και είστε οι μόνοι που το έχετε δει. Ο Scooby χρειάζεται τη βοήθειά σας. Έχετε μία ώρα για να λύσετε τους γρίφους που θα σας οδηγήσουν στα κλεμμένα αντικείμενα.

 

Το Ινστιτούτο Galileo Galilei Generation ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο για την υγεία των μαθητών του αλλά και των μικρών επισκεπτών έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες απολύμανσης όλων των χώρων, εγκατάσταση φίλτρων ενεργού άνθρακα, προμήθειας αντισηπτικών χεριών, γαντιών, μασκών, καθώς και μείωσης του αριθμού διαθέσιμων καρεκλών τηρώντας τις αποστάσεις του 1,5 μέτρου. Για το λόγο αυτό, η παρακολούθηση των εργαστηρίων απευθύνεται σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και παρακαλείσθε να κλείσετε τη θέση σας έγκαιρα.

Το Galileo Galilei Generation σας καλεί να το ακολουθήσετε στο μαγικό ταξίδι της γνώσης.

Φτιάχνουμε σαπούνια;

Ο παιδότοπος Μικροφυίες Θεσσαλονίκης προσκαλεί τους φίλους του την Τετάρτη 11/3 στις 18:00 η ώρα, για να δημιουργήσουν μαζί υπέροχα σαπουνάκια σε διάφορα σχέδια, μεγέθη και χρώματα, ώστε να γίνει το πλύσιμο των χεριών πιο διασκεδαστικό!

 

Διαβάζοντας Άλκη Ζέη…

«Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά» – εργαστήρι φιλαναγνωσίας

Αφιέρωμα στη σπουδαία συγγραφέα παιδικών βιβλίων Άλκη Ζέη. Τα παιδιά θα γνωρίσουν το έργο της αλλά και τους ήρωες από το «Καπλάνι της Βιτρίνας» και τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου».

Μέσα από δραματοποίηση και παιχνίδια έκφρασης και φαντασίας θα ταξιδέψουν μαζί τους σε άλλες εποχές!

Ο Θαυμαστός Κόσμος των Κρουστών

Εργαστήρι παραδοσιακών κρουστών από τον Στέφανο Κωφίδη

 

«Αν η καρδιά μας ήταν μουσικό όργανο, θα ήταν τύμπανο…»

Και η ψυχή μας θα ήταν η ανάσα του… Και η ανάσα του θα έβγαινε από μεμβράνες, πηλό και ξύλο, δέρμα και μέταλλο και θα χάιδευε απαλά το νου των ανθρώπων και θα τους ιστορούσε παραμύθια θαυμαστά από μέρη σκορπισμένα σε όλη τη γη.

 

Έτσι, το μπεντίρ, οι νταïρέδες, τα τουμπελέκια, τα κουτάλια, τα ντέφια, τα ζήλια, τα νταούλια, οι στάμνες περιμένουν το άγγιγμα των ανθρώπινων χεριών για να υφάνουν το χαλί στους ρυθμούς και στα λόγια της χαράς, της αγάπης, του πόνου, του καημού…

Περιμένουν να πάρουν το νου και να τον ταξιδέψουν σε ποτάμια μακρινά και λίμνες, σε βουνά και πεδιάδες, πέρα από σύνορα, ενώνοντας τους ανθρώπους και μονοιάζοντάς τους…

 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και σε ενήλικες.

Αν έχετε δικά σας κρουστά μπορείτε να τα φέρετε για να τα χρησιμοποιήσετε.

Λάμα και Κάκτος

Εργαστήριο ραπτικής

Τα παιδιά θα ράψουν ένα γλυκό λάμα κι έναν κάκτο σε γλαστράκι.

Το Μήλο της Έριδος

Η πρώτη εκδήλωση του εργαστηρίου θεάτρου «Ο Κύκλος της Μελπομένης» για τη νέα χρονιά αφορά σε έναν από τους πιο γνωστούς μύθους της αρχαιότητας και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών!

Πώς μπορεί να πάνε τα πράγματα στραβά σε μια ωραία γιορτή;  Μα, φυσικά, αν μπλεχτεί σε αυτήν η θεά του τσακωμού και της ζήλιας, η Έριδα! Η Έριδα έχει αδυναμία στο να τους κάνει όλους άνω-κάτω. Ο γάμος του Πηλέα και της Θέτιδας θα μετατραπεί σε έναν διαγωνισμό… καλλιστείων, όπου οι καλεσμένες θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη διεκδικούν ένα χρυσό μήλο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην «καλλίστη», στην ομορφότερη! Ο Πάρης καλείται να αποφασίσει ποια από όλες τις θεές το αξίζει περισσότερο. Θα κάνει, άραγε, την σωστή επιλογή;

Η ιστορία ζωντανεύει μέσα από την αφήγηση και εξελίσσεται σε μια διαδραστική παράσταση.Η ηθοποιός Αννέτα Κορτσαρίδου και η θεατροπαιδαγωγός Μαρία Καστανάρα, μέσα από παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμούς, δραματοποιημένη αφήγηση και πολύ χορό, καλούν τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην ιστορία, να παίξουν, να διασκεδάσουν και να έρθουν σε επαφή με την ελληνική μυθολογία. Η εκδήλωση έχει στόχο να μυήσει τα παιδιά στον ιδιαίτερο μύθο και μέσω αυτού να τα ωθήσει στο να εκφραστούν, να μάθουν και να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους!

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αφήγηση: Μαρία Καστανάρα, θεατροπαιδαγωγός
Εμψύχωση: Αννέτα Κορτσαρίδου, ηθοποιός
Εικονογράφηση – Γραφιστικός σχεδιασμός: Αφρούλα Μπερέα
Επικοινωνία: Νίκος Γρυλλάκης

 

Οι εφευρέσεις του χαρταετού και του αερόστατου

«Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά» –  εργαστήρι μάθησης και δημιουργίας

Πότε οι άνθρωποι έφτιαξαν για πρώτη φορά τους χαρταετούς και τα αερόστατα; Με τι υλικά και πώς λειτουργούν αυτές οι ξεχωριστές εφευρέσεις; Πώς μπορούμε εμείς να κατασκευάσουμε τα δικά μας δημιουργήματα και να πετάξουμε με τη φαντασία μας ψηλά στον ουρανό;

Αυτά και πολλά άλλα θα ανακαλύψουν τα παιδιά σε αυτό το εργαστήριο!