Εργαστήριο & Δρώμενο – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Drama and messy storytelling

Το καλοκαιράκι έχει ήδη μπει για τα καλά, τα σχολεία κλείνουν για τις θερινές διακοπές και το  Dadoo, την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 11.00 οργανώνει μια δράση με πολύ παιχνίδι και λέρωμα, ιδανικό για μικρούς βρομύλους, στον Ελαιώνα δίπλα στο βιβλιοπωλείο.

 

Η Νικολέτα Λιλιδέρη, νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού και αισθητηριακού παιχνιδιού με αφορμή το βιβλίο «Η Φυλή των Βρομύλων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη θα αφηγηθεί την ιστορία με τον πιο διαδραστικό τρόπο. Μια ιστορία για τη φιλία, την παιδική ευρηματικότητα και ξεγνοιασιά και φυσικά την αγάπη για το περιβάλλον.

 

Αν θέλετε να περάσετε ένα πρωινό μέσα στη φύση, να γνωρίσετε ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο, να δημιουργήσετε με πηλό, να λερωθείτε με oobleck (μίγμα από κορν φλαουρ και νερό) και να παίξετε, τότε το Dadoo ανυπομονεί να σας καλωσορίσει.

 

Ο Καλύτερος Μπαμπάς του Κόσμου

Σαββατοκύριακο στο Μουσείο για όλους

Ένα εργαστήρι αφιερωμένο στους μπαμπάδες του κόσμου.
Μέσα από πίνακες, ποιήματα και βιβλία τα παιδιά ανακαλύπτουν τις υπερδυνάμεις του δικού τους μπαμπά και ετοιμάζουν δώρα γεμάτα αγάπη.

 

Messy Story: Δέκα κίτρινα παπάκια

Messy παιχνιδοϊστορία

Το PlayTogether περιμένει τους μικρούς του φίλους το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 11.00 για ένα messy play πολύ πολύ διαφορετικό! Η εμψυχώτρια Νικολέτα Λιλιδέρη συντονίζει ένα εργαστήρι βασισμένο στο αγαπημένο βιβλίο του Eric Carle “10 Κίτρινα Παπάκια”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. και περιλαμβάνει:

 • Διαδραστική αφήγηση
 • Θεατρικό παιχνίδι
 • Αισθητηριακό παιχνίδι

Στο εργαστήρι αυτό, παιδιά και γονείς μεταμορφώνονται σε 10 κίτρινα παπάκια, αλλά και στα υπόλοιπα ζωάκια που συνάντησε το παπάκι της ιστορίας.

Βουτάνε μέσα στην ιστορία, παίζουν, διασκεδάζουν και έπειτα εξερευνούν με αισθητηριακό παιχνίδι, την υγρή άμμο, το oobleck, το χρωματιστό ρύζι και πολλά άλλα υλικά.

 

Γιόγκα και κινητικά παιχνίδια

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 18.30 το βιβλιοπωλείο/καφέ Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες” περιμένει τους μικρούς φίλους για γιόγκα και κινητικό παιχνίδι στο παρκάκι απέναντί του.

Ενώ οι γονείς/φροντιστές θα απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους, τα παιδιά απέναντι θα ανακαλύψουν νέους τρόπους σύνδεσης με τον εαυτό τους και με τους άλλους.

Εμψύχωση: Νατάσα Μισαηλίδου

Επιθυμητό το στρωματάκι της γιόγκα, εάν είναι διαθέσιμο.

Φιλική υπενθύμιση: Οι μπαλαρίνες Τετάρτη – Κυριακή ανοιχτές μέχρι τις 12.00 π.μ.

Nature Play Workshop

Ετοιμαστείτε για το απόλυτο καλοκαιρινό “nature play workshop” του Trees Trees, για όλη την οικογένεια

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, το Trees trees μοιράζεται την αυλή του με τους επισκέπτες του και τους προσκαλεί να παίξουν εκεί, φορώντας τα πιο πρόχειρα και άνετα ρούχα τους και να δημιουργήσουν με φυσικά υλικά!

Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν με φρούτα και λαχανικά εποχής, θα δημιουργήσουν τη δική τους πλαστελίνη και θα φτιάξουν τις πιο απίθανες ιστορίες. Τέλος θα φυτέψουν τα δικά τους λουλούδια.

 

Βουτιά στα Βαθιά 

Σαββατοκύριακο στο Μουσείο για Όλους

Τι συμβαίνει άραγε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας;
Ένα παιχνίδι ανακάλυψης της Χαμένης Ατλαντίδας, γεμάτο γρίφους και δοκιμασίες, περιμένει την Κυριακή 9 Ιουνίου τους μικρούς φίλους του μουσείου.

 

Kinder – Thek: Το περιβάλλον και το μέλλον της ανθρωπότητας

KINDER-THEK: «μικροί και μεγάλοι εν δράσει»

Δημιουργικά Εργαστήρια στο Makerspace του Goethe-Institut Thessaloniki

Διαγενεακό εργαστήριο coding και physical computing

 

Το Goethe-Institut Thessaloniki αναλαμβάνει και φέτος δράση, μαζί με την ομάδα KIDOT, τη διοργανώτρια του μεγάλου family festival της Ελλάδας!

Για 6η χρονιά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενότητας “Kinder-Thek”, σας προσκαλούν σε δράσεις αφιερωμένες στην εμπλοκή των παιδιών, των γονέων και των κηδεμόνων τους με το περιβάλλον και την προστασία του, την αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων και τεχνολογικών εργαλείων και την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων.

Μέσα από μια δημιουργική διαδικασία με στόχο τη διαγενεακή συνύπαρξη, οι μικροί φίλοι/-ες, πάντα μαζί με τους ενήλικους συνοδούς τους – τη μαμά, το μπαμπά, τη γιαγιά ή τον παππού – θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε καινοτόμα βιωματικά εργαστήρια, να γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη και τις δυνατότητες σύνδεσής της με την τεχνολογία και να ανακαλύψουν τρόπους αλλά και μέσα, για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

 

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 διοργανώνουν το διαγενεακό εργαστήριο coding και physical computing στη Βιβλιοθήκη του Goethe, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά 8 ετών και άνω αλλά και στους γονείς/κηδεμόνες τους.

Το Micro:bit είναι ένα μικρός υπολογιστής, που μας δίνει την δυνατότητα να δώσουμε ζωή στις ιδέες μας, μέσω του προγραμματισμού & του physical computing. Με τη χρήση των αισθητήρων του, μπορούμε να δημιουργήσουμε συσκευές προστασίας της άγριας ζωής, μετεωρολογικούς και κλιματικούς σταθμούς και ό, τι άλλο σκεφτούμε, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Παιδιά και συνοδοί, θα εργαστούν σε ομάδες και μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων θα εξερευνήσουν τον κόσμο της ρομποτικής, του physical computing και του προγραμματισμού, με στόχο τη γνωριμία με περιβαλλοντικά προβλήματα και τις λύσεις τους! Επιπλέον θα προγραμματίσουν συσκευές-ρομπότ προστασίας του περιβάλλοντος, που θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην αυλή του Ινστιτούτου, επιχειρώντας να προσομοιώσουν τις πραγματικές συνθήκες και να τις παρουσιάσουν στην υπόλοιπη ομάδα!

 

 

 

Συνδιοργανωτές

KIDOT

Facebook: https://www.facebook.com/kidot.team/

Instagram: @kidot.team

Website: www.kidot.gr

Τηλ.: 2313 036 708

Email: info@kidot.gr

 

Goethe-Institut Thessaloniki

Facebook page: https://www.facebook.com/pg/goetheinstitut.thessaloniki

Instagram: @goetheinstitut_thess

Website: http://www.goethe.de/thessaloniki

 

Εργαστήρι Πειραμάτων 

Σαββατοκύριακο στο Μουσείο για Όλους

Όταν η φυσική και η χημεία γίνονται παιχνίδι!
Τα παιδιά δοκιμάζουν πειράματα και ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα.

 

Εγ-κλιματολογία

Νέα εκπαιδευτική δράση για παιδιά Γ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS!

Ήρθε η ώρα να λύσουμε το μυστήριο της κλιματικής κρίσης και να γίνουμε εμείς η αλλαΓΗ!


90 λεπτά βιωματικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας με θέμα το κλίμα του πλανήτη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική κρίση, όπου αγόρια και κορίτσια ως ειδικοί και ειδικές στην εγ-Κλιματολογία:

 • Παρατηρούν, συλλέγουν δεδομένα και ερευνούν.
 • Διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσω των πειραμάτων.
 • Ενισχύουν την κριτική τους σκέψη.
 • Χρησιμοποιούν επιστημονικά εργαλεία για μία μοναδική STEAM κατασκευή που θα πάρουν μαζί τους, ως αναμνηστικό της εμπειρίας τους.

 

Δώσε μια δεύτερη ευκαιρία στα πράγματά σου

Διαγενεακό εργαστήριο upcycling

Το παλιό αγαπημένο παντελόνι, η χαλασμένη μπάλα, το σπασμένο πιάτο της γιαγιάς ξαναζωντανεύουν με φαντασία και αποκτούν καινούργια χρήση.
H άλλη χρήση των “σκουπιδιών” μας έχει πολλαπλή αξία. Με την αξιοποίηση τους δημιουργούμε στο χώρο μας το δικό μας στυλ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι, ότι η ανακύκλωση μας βοηθά να εξοικονομήσουμε πόρους κι έτσι να φροντίσουμε ενεργά τον πλανήτη μας και το μέλλον του.

Με την εμπλοκή των ενηλίκων (γονέων ή και άλλων συνοδών) στις φετινές δράσεις, το Goethe ενισχύει τις σχέσεις συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και ενσυναίσθησης των διαφορετικών γενεών. Μέσω του εργαστηρίου, δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσει και μια συζήτηση, για το πόσο σημαντικά είναι τα παλαιότερα αντικείμενα στο σπίτι για καθέναν/καθεμιά από εμάς, πότε τα επισκευάζουμε και πότε τα πετάμε.

 

Ιδέες και παραδείγματα για αντικείμενα επαναχρησιμοποίησης:

Χαλασμένα κουζινικά σκεύη, τετράδια, βιβλία, φάκελοι, άδειοι μαρκαδόροι
σπασμένα βάζα, κούπες, πιάτα, ρούχα με τρύπες/λεκέδες, παλιές τηλεκάρτες, CD, κασέτες μουσικής/ βιντεοκασέτες κ.α.

 

Γιορτή του Παιδιού

Μια μεγάλη γιορτή για παιδιά την Κυριακή 26/05 στην Ευκαρπία

Την Κυριακή 26 Μαΐου η Ευκαρπία θα γεμίσει από παιδικά χαμόγελα. Ο Δήμος Παύλου Μελά διοργανώνει για πρώτη φορά τη «Γιορτή του Παιδιού». Πρόκειται για μια διοργάνωση που απευθύνεται όχι μόνο στα παιδιά της περιοχής αλλά και στα παιδιά ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.

 

Δύο πλατείες της Ευκαρπίας, η πλατεία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και η πλατεία των «14 Παλικαριών», θα μετατραπούν σε παιδότοπους. Εκεί τα μικρά παιδιά, ηλικίας άνω των 3 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με αθλοπαιδιές, κατασκηνωτικά παιχνίδια, πινγκ πονγκ, σκάκι, κατασκευές, face painting και πολλές άλλες εκπλήξεις!

 

 

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στην Αντιδημαρχία Δομών Παιδικής Φροντίδας και Οικογένειας, στην Αντιδημαρχία Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας και Τοπικής Οικονομίας, στον Τομέα Πολιτισμού και στη Δημοτική Κοινότητα Ευκαρπίας. Στη διοργάνωση συμμετέχουν τοπικοί σύλλογοι και φορείς.

Παραθινούπολη 2024

 

Παιδικό φεστιβάλ Δήμου Καλαμαριάς

Η μεγάλη γιορτή των παιδιών, 31 Μαΐου ως 2 Ιουνίου, Ακτή Αρετσού παιχνίδια, εργαστήρια, καλλιτεχνικές παραστάσεις

Ο Δήμος Καλαμαριάς και η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Πολιτισμού διοργανώνουν για 22η χρονιά το παιδικό φεστιβάλ «ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ 2024», το  φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας για παιδιά έως 12 ετών.

Για τρεις ημέρες, από τις 31 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου,  η Ακτή Αρετσού θα φορέσει τα γιορτινά της για να υποδεχθεί παιδιά και γονείς!

Φιλοξενούνται περισσότερες από 75 εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις ενώ ένα πολύχρωμο πρόγραμμα περιμένει τους επισκέπτες στις Γωνιές παιχνιδιών και στις Γωνιές των Εργαστηρίων. Διασκεδαστικά παιχνίδια περιπέτειας, sensory & messy play, ρομποτική, S.T.E.A.M. τσίρκο, σκάκι, πρωτότυπα καλλιτεχνικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων οικολογικές δράσεις, πειράματα, εργαστήρια για τον λαϊκό πολιτισμό, τη φιλία.

Στη μικρή και μεγάλη σκηνή θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις παραμυθιών, κουκλοθέατρο, παιδικές χορωδίες, εναέρια ακροβατικά και μουσικές παραστάσεις. Συμμετέχουν 40 σημαντικοί φορείς, οργανώσεις, εργαστήρια, παιδαγωγικές και καλλιτεχνικές ομάδες.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να προσφέρει στα παιδιά και στις οικογένειές τους ξεχωριστές στιγμές χαράς και δημιουργικά ερεθίσματα μέσα από προσεκτικά επιλεγμένες εκδηλώσεις.  Όλες οι δράσεις αξιοποιούν καινοτόμες σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Δίνεται έμφαση στην ανάδειξη της αξίας του παιχνιδιού, της βιωματικής μάθησης και στη σημασία της γονεϊκότητας της συμπερίληψης και της επικοινωνίας.

 

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 

Μικροί & Μεγάλοι Αρχαιολόγοι: Μπορείς να βρεις στο χώμα, ένα στοιχείο ακόμα;

Το Σάββατο 15 Ιουνίου στη συνάντηση του family time, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα μυστικά των ανασκαφών, θα περιηγηθούν σε επιλεγμένα σημεία των εκθέσεων και θα μάθουν πως εξελίσσεται μια αρχαιολογική ανασκαφή, δοκιμάζοντας κι οι ίδιοι να ανακαλύψουν ευρήματα μέσα στο ‘’χώμα’’, ακολουθώντας τις επιστημονικές διαδικασίες που έχουν συζητηθεί.

 

Η δράση απαιτεί την παρουσία γονέα/κηδεμόνα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος

3, 2, 1… Εκτόξευση

Σαββατοκύριακο στο Μουσείο για Όλους

Η διαστημική αποστολή του Παιδικού Μουσείου αναχωρεί και ζητά απαντήσεις την Κυριακή 26 Μαΐου.

Τι κρύβει άραγε το σύμπαν; Ποιοι πλανήτες περιβάλλουν τη γη; Υπάρχει αλλού ζωή εκεί έξω;

Ετοιμαστείτε για το ταξίδι στο διάστημα.

Τα χαμένα αγάλματα

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, στις 18.30 το βιβλιοπωλείο/καφέ “Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες” γιορτάζουν την παγκόσμια ημέρα μουσείων με ένα ζωντανό διαδραστικό παιχνίδι από τη δημιουργική ομάδα Gamecraft.

Ο νεαρός Τζον Γουάτσον έχει μόλις αρχίσει να τακτοποιείται στο καινούριο του σχολείο, την Ακαδημία της Οδού Μπέικερ, και έχει πιάσει φιλίες με τους συμμαθητές του, τον Σέρλοκ Χολμς και τη Μάρθα, όταν
…ένα από τα διασημότερα μουσεία στον κόσμο βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Όχι για καλό λόγο όμως! Κάθε βράδυ, μπροστά στα μάτια του έκπληκτου φύλακα, εξαφανίζεται ένα άγαλμα από την Αρχαιοελληνική συλλογή του μουσείου. Πλέον, έχει μείνει μόνο ένα! Θα καταφέρει ο Σέρλοκ και οι φίλοι του να λύσουν το απίστευτο μυστήριο την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή;

Πάρτε μέρος σ’ ένα παιχνίδι μυστηρίου ως βοηθοί της διάσημης και πιο απίστευτης παρέας νεαρών ερευνητών!

Α.Π.Θ. την Κυριακή

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας 

 

Η μεγάλη διοργάνωση «ΑΠΘ την Κυριακή», με στόχο την εξωστρέφεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επανέρχεται ύστερα από πέντε χρόνια απουσίας.

 

Τις επόμενες δύο Κυριακές 19 Μαΐου και 26 Μαΐου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές/τριες του ΑΠΘ καλούν το κοινό και τους επισκέπτες της πόλης, να επισκεφτούν την πανεπιστημιούπολη, τα Εργαστήρια, το Αστεροσκοπείο, τον Σεισμολογικό Σταθμό, τα Μουσεία, την Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, το Παιδικό Κέντρο, το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα και τις εγκαταστάσεις του στον Φοίνικα, στις Σέρρες και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Μικροί και μεγάλοι, μπορούν να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 51 δράσεις και εκδηλώσεις, δημιουργικά εργαστήρια, να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές, να μπουν στον μαγικό κόσμο των πειραμάτων, να κάνουν παρατηρήσεις, να εξαφανίσουν αντικείμενα, να έχουν πρόσβαση σε σπάνια αρχεία και συλλογές του ΑΠΘ, να γίνουν μικροί βοσκοί ή διερμηνείς και πολλά άλλα και να γνωρίσουν το σημαντικό εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έργο του ΑΠΘ.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»

Στις 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων η είσοδος σε όλα τα Μουσεία και τον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

 

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2024 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα  «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα».

Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.

Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.

 

Δράσεις σε Μουσεία της Πόλης

Το ΝΟΗΣΙΣ, συμπληρώνοντας 20 χρόνια λειτουργίας, συμμετέχει στον εορτασμό  με τη διεξαγωγή της πρώτης ημερίδας σχετικά με την εκπαίδευση στο μουσείο, με ομιλίες εξεχόντων επιστημόνων οι οποίοι υπηρετούν την Αστρονομία, αλλά και με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Τεχνολογίας, το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 11.30 έως τις 18.30. 

 

Ημερίδα – Η εκπαίδευση στο Μουσείο: ποιος και πώς

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12.00 – 14.00

Αναγνωρίζοντας το διττό ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει ένα σύγχρονο μουσείο, αφενός με την ανάπτυξη συλλογών και αφετέρου μέσα από τον κοινωνικό του ρόλο, επιτελώντας εκπαιδευτικό, αλλά και ψυχαγωγικό έργο, καθιστώντας το έναν ακόμη χώρο εθνικής παιδείας, μάθησης και απόκτησης γνώσεων, για πρώτη φορά οι άνθρωποι των μουσείων, τόσο σε επίπεδο Διοίκησης όσο και από τα τμήματα εκπαίδευσης, θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές και απόψεις, για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.

Οι Διευθύνσεις του MOMus στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν ενεργά στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά ξεναγήσεων στις τρέχουσες εκθέσεις, ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας έως τις 20.00, σε όλους τους χώρους του MOMus, στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

 

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Θεσσαλονίκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών)

 

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Αυτό το κάτι στην αυλή», σε συνεργασία με το «Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος» και την περιβαλλοντική οργάνωση «Μαμαγαία».

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 10:00 – 13:00

Με αφετηρία το έργο του Κρις Γιανάκος «Gridlock», θα αποτυπώσουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ανθεκτική διαδρομή του μέχρι να φτάσει στην πίσω αυλή ενός αστικού μουσείου,  θα αποπειραθούμε να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε το έργο, να εντοπίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μαρτυρούν τη ζωή του μέσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να αλληλεπιδράσουμε με αυτό, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα. Στη συνέχεια θα ερευνήσουμε όλα τα φυτά που συνυπάρχουν μαζί του και θα φυτέψουμε μέσα και γύρω από αυτό, καινούρια μυρωδικά και καλλωπιστικά φυτά διαμορφώνοντας το μουσείο του μέλλοντος. Η δράση θα κορυφωθεί με ζωγραφική al fresco, πικνίκ και δροσιστικά αναψυκτικά!  

Για όλες τις ηλικίες.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 589222 (Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-17:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ξενάγηση στην έκθεση «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή».

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12:00

Η έκθεση-σενάριο για τη ζωή και το έργο του Σολομόν Νικρίτιν ξεδιπλώνεται μέσα από 300 έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και αντικείμενα από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου και ιδιωτικές συλλογές, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικό υλικό. Στο τέλος της, οι θεατές συγκεντρώνουν όλες τις εικόνες σε μια συνεκτική «ιστορία» με ενδιαφέρουσα πλοκή σαν να έχουν μόλις τελειώσει την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος ή να έχουν παρακολουθήσει μια κινηματογραφική ταινία, με ήχο και κίνηση.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 2310 589143 (Τρίτη-Κυριακή 12:00-17:00).

 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 154 / εντός ΔΕΘ-Helexpo)

 

5ο διεθνές συνέδριο «Fast Forward»

Παρασκευή 17 Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η έκθεση «Ιστορίες της / Herstories» συνδέεται με το 5ο διεθνές συνέδριο «Fast Forward» που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus, με ειδικό τίτλο «Hidden (hi)stories: new perspectives of women’s phοtographies».

Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, University for the Creative Arts, University of Sunderland. Υποστηρικτές: British Council, Goethe Institut.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ.

 

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Σεισμός και έκρηξη: εικαστικοί πειραματισμοί και συνδημιουργία»

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 10:00 – 12:00

Ελάτε να μοιραστούμε αναμνήσεις, συζητήσεις και σκέψεις στον υπαίθριο χώρο του μουσείου! Να διερευνήσουμε το λευκό του χαρτιού σαν ένα ανεξερεύνητο τοπίο που καλούμαστε να χαρτογραφήσουμε. Με αφετηρία τα τρία έργα του Dennis Oppenheim από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου -«Σεισμός», «Εγκέφαλος», «Εκρήξεις»-, οι συμμετέχοντες σε αυτή την ιδιαίτερη διαδρομή θα πειραματιστούν με μια ποικιλία μέσων και υλικών, για να συν-δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο και να στοχαστούν πάνω στους κεντρικούς προβληματισμούς του έργου του Oppenheim, όπως η δημιουργική σκέψη, το συναίσθημα, η μνήμη και η ανατροπή.

Για παιδιά 10 – 12 ετών με τους συνοδούς τους.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310240002 (εσωτ. 20) ή/και education.contemporary@momus.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Θεματική ξενάγηση και βιωματικό εργαστήριο «Τέχνης Αφηγήματα – Μουσείων Ιστορίες»

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12:00 – 14:00

Επιλεγμένα αφηγήματα της περιοδικής έκθεσης «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο» λειτουργούν ως «σταθμοί» μέσα από τους οποίους στοιχειοθετείται η συγκρότηση και λειτουργία του μουσείου σε όλες του τις διαστάσεις: ίδρυση, αρχιτεκτονική, πρόσκτηση έργων, συλλογές, επιμέλεια, εκπαίδευση, συντήρηση. Οι συμμετέχοντες της ειδικής, θεματικής ξενάγησης-βιωματικού εργαστηρίου, αξιοποιώντας ποικίλες τεχνικές γραφής προτείνουν τη δική τους εκδοχή και ερμηνεία των ιστοριών που αφηγούνται τα ίδια τα έργα τέχνης.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310240002 (εσωτ. 20) ή/και education.contemporary@momus.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Προβολή «Hear, we go again!»

Τετάρτη 15 – Κυριακή 19 Μαΐου 2024 | κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Προβολή του video τεκμηρίωσης της δράσης “Hear, we go again!” με αντικείμενο τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης στο ερευνητικό πρόγραμμα SMOOTH-Educational Spaces (Horizon 2020), όπου και διαμόρφωσαν συνεργατικά τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας με βάση την εκπαιδευτική θεωρία των Κοινών (Commons).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:

 

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων «Γνωρίζω την αρχαία επιγραφική. Χαράσσω σύγχρονες σκέψεις.»

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 | 10:00 – 13:00

Βιωματικό εργαστήριο με διάρκεια τρεις ώρες κατά το οποίο το κοινό γνωρίζει επιγραφές της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει μια αρχαία γραμματοσειρά του ελληνικού αλφαβήτου και χαράσσει ένα δικό του σύντομο κείμενο επάνω σε τμήμα πορώδους λίθου.

Δήλωση συμμετοχής από τις 8 Μαΐου στο 2313 310 201, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00.

 

Γνωρίστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέσα από τις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές του.

Παρασκευή 17 Μαΐου | 11:00 – 14:00

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το Μουσείο και να γνωρίσει τις τέσσερις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν για τον εμπλουτισμό της πληροφόρησης και της εμπειρίας των επισκεπτών:

 1. Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που μεταφέρει τους επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη της εποχής του Γαλερίου.
 2. Ψηφιακές εφαρμογές που προσφέρουν ξενάγηση (με κείμενο και ομιλία) για εκθέματα του Μουσείου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.
 3. Κοινωνικό ρομπότ που διεξάγει παιχνίδια γνώσεων και παρατήρησης και συζητά με το κοινό.
 4. Εφαρμογή ξενάγησης σε επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου στην ελληνική νοηματική γλώσσα (για κωφά/βαρήκοα άτομα).

Δήλωση συμμετοχής από τις 8 Μαΐου στο 2313 310 201, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00.  Η κράτηση ισχύει για μία (1) από τις προτεινόμενες ξεναγήσεις ανά άτομο.

 

Συμπεριληπτική ξενάγηση στην έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας»

Σάββατο 18 Μαΐου | 10:30

Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ

Ξενάγηση στην έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

 

Συμπεριληπτικό θεατρικό εργαστήρι για παιδιά «Θέατρο για όλους»

Σάββατο 18 Μαΐου | 12:00

Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ

Παιδικό θεατρικό εργαστήρι, με τη συμμετοχή και των γονέων ή των συνοδών. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται στον χώρο της  περιοδικής έκθεσης «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» και περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά με και χωρίς αναπηρία.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Το Ολυμπιακό Μουσείο προσκαλεί το κοινό το Σάββατο 18 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο (10:00 – 18:00 *τελευταία είσοδος 17:30) στις παρακάτω δράσεις:

“Ολυμπιακοί Αγώνες”

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις ενηλίκων και παιδιών στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου “Ολυμπιακοί Αγώνες”. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, αλλά και τα highlights των διοργανώσεων!!

11:00 – 12:00 & 13:00 – 14:00

 

“Move for the Future”
Επισκέψεις οικογενειών στη διαδραστική έκθεση “Επιστήμη των Αθλημάτων”. Ανακαλύπτουμε τις ικανότητές μας και νέους τρόπους για να εντάξουμε τον αθλητισμό στην καθημερινότητά μας!

12:00 – 13:00 & 14:00 – 15:00

 

“Enter the Olympic Mystery”
Μια μοναδική Ολυμπιακή εμπειρία περιμένει τους φίλους. Παρέες και μεμονωμένοι συμμετέχοντες (ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών) παρατηρούν, συλλέγουν πληροφορίες, ακολουθούν στοιχεία, λύνουν γρίφους και εκπληρώνουν αποστολές εντός της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου με σκοπό να λύσουν το μυστήριο στον χρόνο που διαθέτουν!!

15:00 – 18:00 (*διάρκεια 30’)

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεων: Τ 2310968531

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) συμμετέχει στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ξεναγήσεις, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 18 Μαΐου. Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, το ΙΜΜΑ διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις:

 

Εκδήλωση «Το εκδοτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ» |Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 | Ώρα 14:00

ΔΕΘ HELEXPO, Περίπτερο 15, Αίθουσα ΕΙΠ

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΙΜΜΑ στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, θα παρουσιαστεί το εκδοτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) στα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του. Για την ιστορία, το παρόν και τις σύγχρονες προκλήσεις του ΚΕΜΙΤ, συζητούν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΜΙΤ, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ/ Διευθύντρια ΚΕΜΙΤ-ΙΜΜΑ και κ. Ελευθερία Μαντά, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Την εκδήλωση χαιρετίζει η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος και συντονίζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΜΙΤ-ΙΜΜΑ.

 

Ψηφιακές Εξερευνήσεις στο ΙΜΜΑ για μικρούς και μεγάλους | Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | Ώρα 10:00 – 16:00

Το κοινό θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εξερευνήσει τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου μέσα από τις νέες ψηφιακές εφαρμογές του. Με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων ή των tablet του Μουσείου μικροί και μεγάλοι μπορούν να ξεναγηθούν στο Μουσείο χρησιμοποιώντας τον νέο ψηφιακό ηχητικό ξεναγό και να ανακαλύψουν τα εκθέματά του παίζοντας ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα νέα αφηγηματικά video του Μουσείου, να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές του στην εικονική 360° περιήγησή του, αλλά και να παρατηρήσουν λεπτομέρειες των εκθεμάτων του μέσα από την 3D απεικόνισή τους.

 

Ξενάγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του ΙΜΜΑ | Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | Ώρα 12:00

Το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου θα πραγματοποιήσει διαδραστική περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ.

Στο  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ώρα 10:00, θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο «Ανασκάπτοντας… μνήμες».

Πρόκειται για δράση για άτομα τρίτης ηλικίας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Αντιδημαρχία Μέριμνας για την τρίτη ηλικία. Ομάδα ατόμων τρίτης ηλικίας από ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επισκεφτεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες, θα αντλήσουν πληροφορίες για επιλεγμένα αντικείμενα από την αίθουσα 2 «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία», τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως έναυσμα για να ανασυρθούν προσωπικές μνήμες και να οδηγηθούν οι συμμετέχοντες στην αφήγηση προσωπικών αφηγήσεων.

Το  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ από τις 10.00 έως τις 18.00 θα έχει ελεύθερη είσοδο.

 

Το Μουσείο των Ονείρων μου

Σαββατοκύριακο στο Μουσείο για Όλους

Τι μπορεί να υπάρχει σε ένα μουσείο; Πόσες ιδέες μπορούν να χωρέσουν ανάμεσα στα εκθέματα; Πώς θα θέλαμε να μοιάζει το μουσείο των ονείρων μας;

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προσκαλεί τα παιδιά να φτιάξουν παρέα μία νέα έκθεση με αφετηρία την φαντασία και τη δημιουργία.

 

Birthday Party στο Σπιτόδενδρο

Το Σπιτόδενδρο γίνεται 5 χρονών και οργανώνει ένα μεγάλο Party γενεθλίων! 

Την Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 11:00π.μ. το Σπιτόδενδρο περιμένει όλους τους μικρούς φίλους, να γιορτάσουν τα χρόνια που μεγαλώσανε και μάθανε μαζί, να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια, αλλά και να ονειρευτούν όλα όσα θα έρθουν στο σχολείο τους στο μέλλον.

 

Γονείς και παιδιά, εκπαιδευτικοί και όλη η παρέα του Family School, θα είναι εκεί για μια αξέχαστη Κυριακή με μουσικές, χορό και πολλά πολλά παιχνίδια:

 •  Ψυχαγωγία από τον Τιμολέων Τιραμόλα
 • Show με ξυλοπόδαρους
 •  Show με φούσκες από τις “Full of Joy”
 •  Φύτεμα λουλουδιών
 •  Messy play, Γωνίες παιχνιδιού και δημιουργιών
 • και φυσικά τούρτα γενεθλίων

Καν’ το να σταθεί

Μηχανική & τέχνη – εργαστήρι για παιδιά Γ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού και τους γονείς τους

Μαστορεύω και μαθαίνω…και το εργαστήριο γίνεται οικογενειακή υπόθεση!

 

Εξερευνούμε την ισορροπία και τη σταθερότητα

Παιδιά και γονείς χρησιμοποιούν καθημερινά αντικείμενα και πειραματίζονται με τη συμμετρία και το κέντρο βάρους. Φτιάχνουν από τυχαία στατικά γλυπτά μέχρι και «ιδιότροπα» κινητικά γλυπτά που ισορροπούν. Όλα τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρειαστούν θα είναι στη διάθεσή τους.

Στον χώρο της Βιβλιοθήκης, στο εργαστήριο Tinkering παιδιά και γονείς κάθονται στο ίδιο τραπέζι και ενώνουν τις δυνάμεις τους! Επιστρατεύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και δουλεύουν παρέα για ένα κοινό σκοπό, εξερευνώντας υλικά, εργαλεία και μεθόδους και αναπτύσσοντας δεξιότητες που δημιουργούν πραγματικές συνδέσεις με την επιστήμη, την τεχνολογία και τη μηχανική.

Περνούν 120΄ δημιουργικής απασχόλησης και ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους!

Κάθε παιδί συνοδεύεται υποχρεωτικά από ενήλικα. Ένας ενήλικας μπορεί να συνοδεύσει έως και 2 παιδιά.