Έκθεση & Bazaar – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Τεχνοφετιχισμός: Whip it into Shape

Εύα Παπαμαργαρίτη, ëDesire, 2016, βίντεο HD, έγχρωμο με ήχο
Παραχώρηση: η καλλιτέχνιδα

 

Ένα τραγούδι από ένα συγκρότημα της δεκαετίας του ’80 (Whip it, Devo), εμπνευσμένο από μια νουβέλα της δεκαετίας του ’70 (Gravitys Rainbow, Thomas Pynchon) βάζουν στο επίκεντρο την κατάρρευση μιας κοινωνίας που αποχαυνωμένη μέσα σε ένα παραλήρημα υπερκατανάλωσης και υπερφόρτωσης πληροφοριών, προσκυνά τις σχεδόν λατρευτικές υποταγές της τεχνολογίας, μέσω της οποίας η εξουσία εκδηλώνεται, επεκτείνεται και κανονικοποιείται. Και αν αυτά υπήρξαν για την εποχή τους απλώς παράξενα σημεία των καιρών, στις μέρες μας συζητούμε τις συνέπειες αυτής της αλληλεπίδρασης και αναζητούμε τους τρόπους συμβίωσης, αν όχι αναθεώρησης της σχέσης μας με την τεχνολογία.

 

Η έκθεση «Τεχνοφετιχισμός: Whip it into shape» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α΄, Λιμάνι) στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου 2025, συνοψίζει και διερευνά τη φετιχοποίηση της τεχνολογίας στη σύγχρονη τεχνο-καπιταλιστική κοινωνία, όπου τα τεχνολογικά αντικείμενα έχουν μετατραπεί σε πηγές ερωτικής διέγερσης, υποκατάστατα επιθυμιών και φετίχ λατρείας. Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως κριτικός στοχασμός πάνω στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία διαμεσολαβεί –και ενίοτε διαστρεβλώνει– την αντίληψή για την οικειότητα, τον ερωτισμό, την επιθυμία και την επικοινωνία, την ίδια μας την ταυτότητα, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ελευθερίας, καταναγκασμού και περιορισμού.

Έμφαση δίνεται στις σχέσεις εξουσίας και εξάρτησης που προκύπτουν ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία λειτουργούν πλέον ως προεκτάσεις του σώματος, με τις σχέσεις αυτές να είναι ευδιάκριτες και άμεσα συνδεδεμένες με την κατανάλωση και τον έλεγχο.

Η τεχνολογική έκσταση της εποχής έχει, επίσης, αναδείξει σύγχρονες πρακτικές αυτο-απεικόνισης και αναπαραστάσεις φύλου, επιβάλλοντας παραποιημένες αντιλήψεις για την ομορφιά και δημιουργώντας στρεβλά πρότυπα. Μέσα από τα έργα τους οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες θέτουν το ερώτημα: ζούμε, άραγε, την απόλυτη ικανοποίηση μιας τεχνoφετιχιστικής κοινωνίας;

 

Άννα ΒάσωφFacecase, 2023, βίντεο
Παραχώρησηη καλλιτέχνιδα

 

Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Καλλιτέχνες / Καλλιτέχνιδες: Μαρία Άντελμαν, Άννα Βάσωφ, Βασίλης Βλασταράς, Μαρία Βοζαλή, Μαρία Γλύκα, Θωμάς Διάφας, Carla Gannis, Faith Holland, Kalos&Klio, Casey Kauffmann, Echo Can Luo, Rosa Menkman, Ζήσης Μπλιάτκας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Moises Sanabria σε συνεργασία με τους Tom Galle και John Yuyi, Super G (Γιώργος Ουζούνης), Τεό Τριανταφυλλίδης, Emilio Vavarella

 

Στο παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης εντάσσεται και η συνεργασία με το Φεστιβάλ Pure Identities 2 – HERizons, μια διοργάνωση της ομάδας In contACT org, με έκθεση φωτογραφίας και σειρά ζωντανών δράσεων, 21 – 23 Μαρτίου 2025 στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

 

Moises Sanabria σε συνεργασία με τους Tom Galle και John YuyiTech Shibari II από τη σειρά Body Tech, 2017, φωτογραφία, μικτή τεχνική
Παραχώρηση: οι καλλιτέχνες. Σε συνεργασία με τον οίκο μόδας Luar

Vintage Toys Thessaloniki

Η Νοσταλγία στα καλύτερα της

 

Η μοναδική έκθεση παιχνιδιών, νοσταλγίας και αναμνήσεων γιορτάζοντας τα 10 Χρόνια παρουσίας έρχεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στις 5-6 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης“.

Μια έκθεση εντελώς διαφορετική για μικρούς και μεγάλους. Μια μοναδική έκθεση προσωπικών συλλογών από τις εποχές των 80’s – 90’s αλλά και παρουσία καταστημάτων εξειδικευμένα στο συλλεκτικό παιχνίδι

Όλα θα είναι εκεί..
Playmobil | Lego | Τσίγκινα | Επιτραπέζια | Subbuteo | Arcades | Retro Υπολογιστές | Κούκλες | Λούτρινα | Αυτοκόλλητα | Υπερατού | Ποδήλατα | Video Games | Ψιλικά Εποχής | Κόμικς | Βιντεοκασέτες | Pinballs και πολλά άλλα…

 

Επιπλέον ένας παιδότοπος για τους μικρούς φίλους από την Desyllas Games θα είναι εκεί στον χώρο με τα διαδραστικά.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Περί ανθρώπων

Ο άνθρωπος και όλες οι πτυχές αναπαράστασής του, σε κάθε πλαίσιο -οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό, έμφυλο, μικροϊστορίας και μακροϊστορίας- μπαίνει στο… κάδρο στη νέα, φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Περί ανθρώπων» του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι), από τις 5 Μαρτίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2025.

Η έκθεση παρουσιάζει μια ανθολογία 107 φωτογραφικών έργων, Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής φωτογράφων, ιστορικών και σύγχρονων, από τις συλλογές του Μουσείου. Τα έργα σκιαγραφούν, στη διάρκεια ενός αιώνα, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, στημένα οικογενειακά και γυμνά πορτρέτα σε φωτογραφικά στούντιο, αποτυπώσεις της τρέχουσας ή ιστορικής κοινωνικής και πολιτικής συνθήκης, την απόλυτη στιγμή με την πηγαία ενέργειά της, τη σκηνοθετική επινόηση με την πλήρως ελεγχόμενη διάταξη.

Στα έργα ενσωματώνονται επίσης ιδιαίτερες αφηγήσεις, εικαστικοί πειραματισμοί, ημερολογιακά ιδιώματα, μεταφορές για κεντρικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως ο θάνατος ή το οικείο και το ξένο, αλλά και τη διερεύνηση του εαυτού στην εποχή του me culture. Η έκθεση κλείνει με μια νότα από το αύριο και την απεικόνιση του μετα-ανθρώπινου μέσα από ειδικό λογισμικό και εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

 

 

Μια ιστορική διαδρομή

Από την επίσημη ανακοίνωσή της το 1839, η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε ως «καθρέφτης με μνήμη» της ανθρώπινης ύπαρξης (Oliver Wendell Holmes, 1859), χαρίζοντας μια ψευδαίσθηση αθανασίας σε περιόδους υψηλής θνησιμότητας. Οι αρχικά συμβατικές πόζες, ατομικές ή ομαδικές, επικύρωναν την ταυτότητα και περιέγραφαν τη μορφή, και εμπλουτίστηκαν σταδιακά καθώς εξελισσόταν η ίδια η τεχνολογία του μέσου, με εικόνες πιο αυθόρμητες, ακόμη και ανύποπτες. Η πληθώρα φωτογραφιών με ανθρώπινα θέματα κατέγραφε αποσπασματικά όσο και καίρια στοιχεία για τις κοινωνικές σχέσεις, τα ήθη κάθε εποχής, τις συνθήκες εργασίας, τα σημαντικά γεγονότα, σαρώνοντας την προσωπική και τη συλλογική ζωή, τη μικροϊστορία και τη μακροϊστορία. Μέσα από αυτή την πανσπερμία εικόνων και διασχίζοντας όλες τις σαρωτικές αλλαγές, κοινωνικές και τεχνολογικές, ο άνθρωπος μοιάζει να παρέμεινε στο επίκεντρο του πεδίου ορατότητας της φωτογραφίας: από τη φωτογραφική τέχνη, τη φωτοδημοσιογραφία και το κοινωνικό ντοκουμέντο, μέχρι τη μόδα, τη διαφήμιση και πάνω απ’ όλα την αναμνηστική φωτογραφία, αυτή την κανονικοποιημένη όσο και αστάθμητη κατηγορία εικόνων που ανθεί σήμερα κυρίως μέσα από την εικονογραφική θύελλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και όταν ο άνθρωπος δεν ήταν εμφανώς παρών στο κάδρο παρέμεναν πολύ συχνά τα ίχνη αλλά και οι επιπτώσεις των πράξεών του. Με αυτόν τον τρόπο, η φωτογραφία μοιάζει να συνέργησε, έστω και ακούσια, στην περαιτέρω έκταση του ανθρωποκεντρισμού στη σύγχρονη εποχή παρά στην εξασθένισή του.

 

Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου

Συμμετέχοντες φωτογράφοι: Περικλής Αλκίδης, Καλλιόπη Βουτζαλή, Όλγα Δέικου, Νικολέττα Ζήση, Σωκράτης Ιορδανίδης, Νίκος Ι. Καλλιανιώτης, Λίζη Καλλιγά, Νατάσα Καντεμίρη, Viktor Koen, Πάνος Κοκκινιάς, Νίκος Κουκής, Ευαγγελία Κρανιώτη, Γιάννης Κωνσταντίνου, Δημήτρης Λέτσιος, Πέπη Λουλακάκη, Δημήτρης Μιχαλάκης, Katharina Mouratidi, Γιώργος Μουτάφης, Κώστας Μπαλάφας, Ηλίας Μπουργιώτης, Θόδωρος Νικολέρης, Σταύρος Ξηρός, Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος, Λεωνίδας Παπάζογλου, Λία Σμαράγδα, Σπύρος Στάβερης, Γιάννης Στυλιανού, Κατερίνα Τσακίρη, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Παύλος Φυσάκης

 

Μιχάλης Αρφαράς: Αφιέρωμα στον Καβάφη

Πρωτότυπα έγχρωμα χαρακτικά σε λινόλεουμ του εικαστικού Μιχάλη Αρφαρά για τον Καβάφη περιλαμβάνει η νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Πρόκειται για 34 χαρακτικά για το αυθεντικό βιβλίο έργο τέχνης Κ. Π. Καβάφη Ποιήματα. Αποκηρυγμένα, κρυμμένα, ανολοκλήρωτα (Ίδρυμα Ωνάση, Εκδόσεις Διάττων, 2022) του Μιχάλη Αρφαρά. Επιμελητής της έκθεσης στο Τελλόγλειο είναι ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Miguel Fernandez Belmonte.

Το βιβλίο αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδιαίτερο δημιουργικό σταθμό στην εικαστική διαδρομή του καλλιτέχνη, στον οποίον ανήκει η αισθητική εικόνα του έργου. Για την εικονογράφηση των ποιημάτων ο Μιχάλης Αρφαράς δημιούργησε 34 έγχρωμα χαρακτικά σε λινόλεουμ και 50 μονόχρωμες οξυγραφίες σε μέταλλο. Την τυπογραφία επιμελήθηκε ο Νίκος Βοζίκης.

Έχουν τυπωθεί 90 αντίτυπα σε ελληνική γλώσσα και 90 αντίτυπα σε αγγλική μετάφραση. Όλα τα αντίτυπα είναι υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη και σφραγισμένα από τον εκδότη. Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί μία έκδοση με όλα τα χαρακτηριστικά ενός διαχρονικού καλλιτεχνικού επιτεύγματος στον εκδοτικό χώρο της καλλιτεχνικής τυπογραφίας και της χαρακτικής.

 

Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Αρφαρά

Ο Μιχάλης Αρφαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών πρωτεύουσας (1972-1974) και στη Γερμανία (1975-1980). Εργάστηκε ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Hildesheim (1988-2006). Είναι Ομότιμος Καθηγητής Χαρακτικής της ΑΣΚΤ της Αθήνας. Παράλληλα με το εικαστικό και το κινηματογραφικό του έργο, για το οποίο έχει βραβευτεί επανειλημμένα, ασχολείται με την εικονογράφηση και την επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων. Εκθέτει τακτικά το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Μιχάλη Αρφαρά θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα στον εκθεσιακό του Τελλογλείου λειτουργεί μέχρι τις 11 Μαΐου η έκθεση «Σικελιώτης-Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες».

 

 

Άννα Βιλδιρίδου: Ζωγραφική και Κόσμημα

Μια εικαστική διαδρομή 34 χρόνων με περισσότερα από 70 έργα και εγκαταστάσεις της Άννας Βιλδιρίδου, από το 1989 έως το 2023, μαζί με μια επιλογή σχεδίων και κοσμημάτων, παρουσιάζεται στη νέα φιλοξενούμενη έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Τα περισσότερα ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα χαρακτηρίζονται από έντονες χρωματικές αντιθέσεις και από τη χρήση διαφορετικών υλικών και τεχνικών (ακρυλικά, κολλάζ, ακουαρέλα κ.ά.).

Οι κύριες θεματικές τους αφορούν την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την ιστορία του Ελληνικού Κράτους έως τη σύγχρονη εποχή, με έμφαση στο νόμισμα και στις χρηματικές συναλλαγές.

Η Άννα Βιλδιρίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Είναι μέτοχος και σχεδιάστρια κοσμημάτων της Εταιρίας «Δημιουργικό Βιλδιρίδης», στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Άννα Βιλδιρίδου – Ζωγραφική και Κόσμημα» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα στον εκθεσιακό του Τελλογλείου λειτουργεί μέχρι τις 11 Μαΐου η έκθεση «Σικελιώτης-Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες».

 

 

Από τον Worth στον Warhol

με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ και 36 δημιουργούς στο Τελλόγλειο

Εγκαίνια: Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 19:30

 

Ένα μοναδικό ταξίδι από το ξεκίνημα της μόδας και της ομορφιάς των fashion show, από τον πατέρα της Haute Couture, τον Worth, έως την εισαγωγή της pop art μέσω της διαφήμισης και της έντονης παρουσίας σε βαθμό επιρροής του Andy Warhol, κάνουν 36 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες από τον Φεβρουάριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

 

«Με αφορμή και έμπνευση την ιστορία της μόδας και την εισαγωγή στην pop art φιλοτεχνούμε και ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός, το οποίο αποτελείται από έργα τέχνης με την εικαστική συλλογικότητα της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ», σημειώνει η Χρύσα Μπαρζόκα, η οποία έχει την έμπνευση και την επιμέλεια της έκθεσης με τίτλο «Από τον Worth στον Warhol».

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 19:30 και σε αυτήν συμμετέχουν οι παρακάτω 36 καλλιτέχνες:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & DOTA STAMPOULI, ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΟΥΔΗ,  ΝΤΙΝΑ ΜΠΑΚΑΝΙΑΡΗ, ΜΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΖΗ, ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΡΟΥΚΗΣ,  ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, KIRSIKKA SOUSTIEL,  ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΠΙΤΖΑΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΖΑΜΑΝΗ, ΣΥΝΗ ΒΥΖΟΒΙΤΟΥ,  MARINA SUZDALTSEVA, ΘΑΝΟΣ ΚΟΣΥΒΑΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΑΜΠΕΤΟΓΛΟΥ,  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΜΠΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΗΔΟΝΗΣ, EVA JULI, ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ, ELVIRA GURALNIK, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΟΓΑΛΗΣ, ΑΝΝΑ ΜΠΟΤΟΥ, NELLY ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΣΙΑΚΥΡΙΔΟΥ,  ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΤΤΑΣ, ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΚΑΜΠΟΥΡΑ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ, ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας: αναμνήσεις

από τη Σχολή Φωτογραφίας Photoglobe

Η γνωστή σχολή φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, Photoglobe παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αναμνήσεις», μια οπτική εξερεύνηση του παρελθόντος μέσα από το φακό των μαθητών της. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo στην Καλαμαριά, από τις 8 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2025.

«Σε αυτή την έκθεση, οι μαθητές μας κλήθηκαν να εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας, αποτυπώνοντας τις δικές τους αναμνήσεις, αλλά και δημιουργώντας νέες για τους θεατές», αναφέρει η Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της σχολής φωτογραφίας Photoglobe. «Μέσα από το φακό τους, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο. Οι φωτογραφίες τους δεν είναι απλώς εικόνες, αλλά παράθυρα σε προσωπικές ιστορίες, σε στιγμές που αξίζει να θυμόμαστε και να μοιραζόμαστε. Είναι μια πρόσκληση να ανακαλύψουμε την ομορφιά στην απλότητα της καθημερινότητας και να εκτιμήσουμε τη δύναμη της φωτογραφίας να μας συνδέει με το παρελθόν, να μας εμπνέει στο παρόν και να μας οδηγεί στο μέλλον.»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους σπουδαστές και να απολαύσουν τα έργα τους σε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Συμμετέχοντες σπουδαστές (αλφαβητικά):

  • Αλεξιάδης Ορέστης
  • Αντουλινάκης Γιώργος
  • Αντωνιάδης Δημήτρης
  • Αντωνιάδης Γιώργος
  • Βάβλη Μαρία
  • Βαβλή Στέλλα
  • Βασιλειάδου Ιωάννα
  • Βούλγαρης Βασίλης
  • Βούλγαρης Κωνσταντίνος
  • Γιαντσίδης Νίκος
  • Γκεσούλη Κατερίνα
  • Δήμου Άννα
  • Δόγρανλης Θάνος
  • Ηλιοπούλου Αγγελική
  • Ιωαννίδης Χρήστος
  • Καπακτσή Δήμητρα
  • Καραγιαννίδου Χρύσα
  • Καργάκη Βιργινία
  • Κατσικιώτης Γιώργος
  • Κιλινγκαρίδου Νικολέτα
  • Κορωνιάδου Ιωάννα
  • Λαμπροπούλου Μαρία
  • Μπιτσιλή Άννα
  • Παπαδημητρίου Ελένη
  • Παπαζογλου Σιμόνα
  • Παππά Δόμνα
  • Παπασταματίου Δέσποινα
  • Πασχάλη Σοφία
  • Πέτρου Ράνια
  • Σαμολαδά Μαρία
  • Σαχινίδου Σμαρώ
  • Σπάργια Ανθή
  • Σφώλκος Κωνσταντίνος
  • Τζελέπης Γιώργος
  • Τζέλης Λουκάς
  • Τσαλίκης Δημήτρης
  • Τσιλιμπάκου Λία

Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου

Στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή: Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»

Την πορεία του από τη Μακεδονία έως την Κόρινθο ιχνηλατεί η έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», που παρουσιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή: Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» με πόρους που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το μουσειακό αφήγημα της έκθεσης δομήθηκε με βάση την Β΄ Αποστολική Περιοδεία του Παύλου στον ελλαδικό χώρο, σε ένα αναθεωρημένο πλαίσιο τεκμηρίωσης και ανασύνθεσης, σύμφωνα με το κείμενο των Πράξεων των Αποστόλων, τις επιστολές του προς τις νεοϊδρυθείσες χριστιανικές Εκκλησίες και τους συνεργάτες του, την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, αλλά και την προφορική παράδοση που διατήρησε αναλλοίωτη τη μνήμη του Αποστόλου. Στόχο αποτελεί η σύνδεση της αποστολικής διαδρομής με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της ελληνορωμαϊκής εποχής, της εβραϊκής Διασποράς και του χριστιανικού κόσμου στους τότε σταθμούς της περιοδείας του Αποστόλου και νυν πόλεις της σύγχρονης Ελλάδας. Η έκθεση απευθύνεται στους κατοίκους και φορείς των περιοχών αυτών και σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί και να φιλοξενηθεί σε όποιο μουσείο ή εκθεσιακό χώρο επιθυμήσει να την παρουσιάσει στο κοινό του.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αποτελεί τον πρώτο σταθμό της έκθεσης «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», η οποία θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας που βρίσκονται πλησίον των τόπων της Αποστολικής Περιοδείας. Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εμπλουτίζεται με αντικείμενα από τις συλλογές του, τα οποία φωτίζουν όψεις της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης την περίοδο πριν και μετά το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου και απηχούν την επίδραση της διδασκαλίας του.

Παράλληλα με την έκθεση θα διατίθεται στο παιδικό κοινό μουσειοσκευή, όπου η Αποστολική Περιοδεία και ο κόσμος του Παύλου ζωντανεύουν μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ»

Παρασκευή 14 και Πέμπτη 20 Μαρτίου, 12:00, συμμετοχή με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου. Οι ξεναγήσεις θα ολοκληρώνονται με περιήγηση σε εκθέματα των μονίμων εκθέσεων, τα οποία σχετίζονται με τον κόσμο του Αποστόλου Παύλου.

Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση απαιτείται επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου
Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 | Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00

Απόστολος Βέττας: Σκηνές από χαρτί

Νέα περιοδική έκθεση και παρουσίαση δίτομου εικονογραφημένου εγκυκλοπαιδικού λεξικού «Α. Φ. Βέττας. Σκηνές. Σημειώσεις για την Τέχνη και την Τεχνική της Σκηνογραφίας» | Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, 18:00 – 20:30

 

Η τεχνική της σκηνογραφίας «πρωταγωνιστεί» στην έκθεση με τίτλο «Σκηνές από χαρτί» καθώς και στο δίτομο εικονογραφημένο εγκυκλοπαιδικό λεξικό του Απόστολου Φωκίωνα Βέττα, ομότιμου καθηγητή σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, και εν τέλει γίνεται φανερό πως υπήρξε η βασική πρωταγωνίστρια και αγάπη του ίδιου, μια ολόκληρη ζωή.

Η διακαλλιτεχνική διάσταση της σκηνογραφίας (θέατρο, λόγος, κίνηση, εικαστικά, ήχος, αρχιτεκτονική) καθώς και οι δυνατότητες που προκύπτουν από κάθε μορφή εφαρμοσμένης τέχνης συνθέτουν ένα ιδιαίτερο, νέο, εύπλαστο, κονστρουκτουβιστικό σκηνικό στην εν λόγω έκθεση, στους εκθεσιακούς χώρους στο ισόγειο του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών, από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2025. Παιδιά και ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν με ειδικές τεχνικές φωτισμούς στα ήδη υπάρχοντα σκηνικά στον χώρο και να τα ζωντανεύουν με όποιον τρόπο επιθυμούν.

Η έκθεση μακετών και χαρτογλυπτών λειτουργεί παράλληλα και ως ιδανικό πλαίσιο για την παρουσίαση του δίτομου εικονογραφημένου εγκυκλοπαιδικού λεξικού για τη σκηνογραφία, την αρχιτεκτονική της σκηνής και τη θεατρική τεχνολογία με τίτλο «Α. Φ. Βέττας. Σκηνές. Σημειώσεις για την Τέχνη και την Τεχνική της Σκηνογραφίας», πραγματικό πόνημα ζωής του Απόστολου Βέττα, υψηλής εκπαιδευτικής προσφοράς που εκδόθηκε από το MOMus με την επίβλεψη του ίδιου και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, 18:00-20:30. 

 

Ομιλητές στην εκδήλωση είναι οι: Απόστολος Βέττας, ομότιμος καθηγητής σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Πέτρος Μαρτινίδης, ομότιμος καθηγητής θεωρίας και κριτικής της αρχιτεκτονικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και συγγραφέας, Πλάτων Μαυρομούστακος, καθηγητής της ιστορίας του θεάτρου του 20ού αιώνα του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Λόης Παπαδόπουλος, ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, δρ. θεατρολογίας και τον συντονισμό της εκδήλωσης θα πραγματοποιήσει η Μαρία Τσαντσάνογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη.

Το λεξικό είναι γραμμένο με απλό τρόπο, ώστε να λειτουργεί και ως διδακτικό βοήθημα στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο, ενώ είναι διαθέσιμο προς πώληση στα πωλητήρια του MOMus.

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Απόστολος Φωκίων Βέττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εδιμβούργο της Σκωτίας (College of Art, School of Αrchitecture, Herriot-Watt University). Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ως αρχιτέκτων ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με την όψη του θεατρικού χώρου, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, τη μορφή και τη λειτουργία του. Από το 1981 ως σκηνογράφος έχει συνεργαστεί με θεατρικούς οργανισμούς και επιχορηγούμενα σχήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκηνογραφίες του έχουν παρουσιαστεί στα φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών, Δημητρίων κ.α. Έχει συνεργαστεί με τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Πάτρας, Λάρισας, Βόλου, Καβάλας και Βέροιας, με το Θέατρο Κάρολος Κουν, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και άλλους θιάσους της περιφέρειας, καθώς και με ιδιωτικούς θιάσους της Αθήνας. Το 2003 ήταν ο επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στη Prague Quadrennial, η οποία απέσπασε ειδική τιμητική διάκριση «Για την ποιότητα της παρουσίασης». Για το έργο του απέσπασε κατά καιρούς αρκετές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για το συνολικό του έργου τιμήθηκε από το κέντρο μελέτης και έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου και το Θεατρικό Μουσείο με το βραβείο Πάνου Αραβαντινού. Έχει κατά καιρούς διατελέσει πρόεδρος του ΚΘΒΕ (1995-97), πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (1997-99 και 2003-05). Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (2000-03), και πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου (2006-07). Διετέλεσε μέλος των γνωμοδοτικών Επιτροπών του ΥΠΠΟ (Υπουργείο Πολιτισμού) για θέματα επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΘΕΧ (Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού) που ασχολήθηκε με τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ.

 

Έκθεση: «Future Perfect»

Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025, 20:30

Διάρκεια: 23 Ιανουαρίου – 30 Μαρτίου 2025

 

Συντελεσμένο ή τέλειο μέλλον; Με τη διττή ανάγνωση του όρου «Future Perfect» υποβάλλεται ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -εντός ΔΕΘ-Helexpo– στη Θεσσαλονίκη, από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου 2025 σε συνδιοργάνωση με το ifa – Institut für Auslandsbeziehungen και το GoetheInstitut Thessaloniki και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση έχει στον πυρήνα της την αναρώτηση: πώς θα έχουμε ζήσει;

Μέσα από τις εικαστικές προτάσεις 19 καλλιτεχνών προκύπτουν ισάριθμες, διαφορετικές απαντήσεις και υποθέσεις για το (συντελεσμένο) μέλλον.

Ταινίες, φωτογραφίες, γλυπτά, αντικείμενα, πίνακες και κολάζ συνθέτουν την εικαστική πρόταση/έκθεση, ως άλλο τρόπο εξέτασης εικασιών για την πορεία της ιστορίας. Σήμερα το μέλλον θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια κρίσιμη έννοια. Ακόμα και το πολύ κοντινό μέλλον, παρά την ψηφιακή επιτάχυνση, είναι δύσκολο να προβλεφθεί και φαίνεται αδύνατο να καταλήξουμε σε μια αξιόπιστη κατανόηση για αυτό.

Αν στη νότια περιοχή της Μεσογείου κοινωνίες των πολιτών διεκδικούν και ενσαρκώνουν το μέλλον σε πείσμα της μαζικής αντίστασης που συναντούν, στην Κεντρική Ευρώπη το μέλλον μοιάζει να αποτελεί περισσότερο πηγή ανησυχίας παρά κίνητρο δράσης.

Ωστόσο, η ικανότητα να κάνουμε εικασίες, να κατονομάζουμε προθέσεις, προσδοκίες και φόβους και στη συνέχεια να τα κάνουμε αυτά τη βάση για δράση είναι αυτό που κρατάει ενωμένες τις κοινωνίες. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση δημιουργούν χώρους φαντασίας, δράσης (και παιχνιδιού) για το μέλλον και «μεταφράζουν» σημαντικά κοινωνικά ερωτήματα σε καλλιτεχνικές έννοιες.

 

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου

Επιμέλεια: Angelika Stepken, επιμελήτρια και πρώην διευθύντρια της Villa Romana-Φλωρεντία, Philipp Ziegler, επιστημονικός συνεργάτης του ZKM | Μουσείο Νέας Τέχνης-Καρλσρούη, Θοδωρής Μάρκογλου, ιστορικός τέχνηςεπιμελητής MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αρβανίτης, Nairy Baghramian, Βαγγέλης Βλάχος, DAS INSTITUT (Kerstin Brätsch & Adele Röder), Mariana Castillo Deball, Cyprien Gaillard, Dani Gal, Λίνα Θεοδώρου, Annette Kelm, Jutta Koether, Armin Linke, Antje Majewski, Henrik Olesen, Γιώργος Σαπουντζής, Nora Schultz, Nasan Tur, Danh Vo, Clemens von Wedemeyer

Με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

 

Χριστουγεννιάτικα Bazaar για τα Αδέσποτα

Στήριξε και εσύ την προσπάθεια!

To Φιλοζωικό Σωματείο ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ σας προσκαλεί σε δύο ξεχωριστά Χριστουγεννιάτικα Bazaar, γεμάτα αγάπη και προσφορά! Στόχος είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται, όπως ιατρικά έξοδα, φάρμακα, τροφή, στειρώσεις και φιλοξενία.

 

Πού θα βρείτε τα Bazaar:

  • 16 – 17 Δεκεμβρίου: 11:00 – 20:00 Mediterranean College (Ίωνος Δραγούμη 21)
  • 21 Δεκεμβρίου: 10:00 – 20:00 Φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης( Είσοδος από 3ης Σεπτεμβρίου)                                                                                      Bazaar & Ημέρα Υιοθεσίας – Με παράλληλες δράσεις για τα παιδία (face painting/ κατασκευή χριστουγεννιάτικης κάρτας/ animateur – οι ώρες των δράσεων αναγράφονται στην αφίσα της εκδήλωσης)

 

 

 

Τι θα βρείτε στα Bazaar:

  • Χειροποίητα δώρα
  • Χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια
  • Αρωματικά κεριά
  • Προϊόντα για τους τετράποδους φίλους μας!
  • Και πολλά άλλα εκπληκτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές!

Γιατί να στηρίξετε το Bazaar:

  • Κάθε αγορά σας συμβάλλει στην παροχή βασικής φροντίδας για τα αδέσποτα ζώα.
  • Μπορείτε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο και να προσφέρετε ένα ζεστό σπίτι σε ένα αδέσποτο.
  • Μπορείτε να ενημερωθείτε για θέματα πραγματικής ή εικονικής υιοθεσίας, στείρωσης και φροντίδας των ζώων.

 

 

Ο Φιντέλ, που κακοποιήθηκε έντονα, έχασε την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους αλλά χάρη στον ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ κοινωνικοποιήθηκε ξανά και αναζητά ένα ζεστό σπίτι. Η ιστορία του είναι μόνο μία από τις πολλές που μας θυμίζουν την ανάγκη για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Στα Χριστουγεννιάτικα Bazaar, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ζώα όπως ο Φιντέλ που αναζητούν μια οικογένεια. Με την αγορά των προϊόντων, συμβάλλεις στην κάλυψη των αναγκών τους και δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα αθώα πλάσματα. Συμμετέχοντας στα Bazaar, γίνεσαι κι εσύ μέρος της προσπάθειας!

 

 

YMCA x-mas Bazaar

Όπως τόσα χρόνια, έτσι και φέτος, η Χ.Α.Ν.Θ. και ειδικότερα οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της Σχολής Στελεχών, διοργανώνουν το Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar και περιμένουν μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν μαζί την έναρξη της εορταστικής περιόδου στις 13 Δεκεμβρίου 2024, ώρες 17:00 – 23:00 στον προαύλιο χώρο του κεντρικού της κτιρίου καθώς και εντός αυτού!

Στον ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο, θα βρείτε φαγητά της ώρας, αναψυκτικά και ποτά, ενώ μέσα στις αίθουσες του κεντρικού κτιρίου, θα βρείτε πάγκους ειδών και αντικειμένων second hand – εκστρατεία #zerowaste, πολλές λιχουδιές (αλμυρά και γλυκά) οι οποίες κατασκευάστηκαν με αγάπη και μεράκι από τα νεαρά μας στελέχη, κρέπες, βάφλες, glühwein και πολλά άλλα!

Θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δραστηριότητες για να ψυχαγωγηθούν οι επισκέπτες, καθώς και βιωματικές δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών για το κοινωνικό πρόσημο του Χριστουγεννιάτικου Bazaar!

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για το πρόγραμμα υποτροφιών της Χ.Α.Ν.Θ. και πιο συγκεκριμένα στην δωρεάν συμμετοχή παιδιών από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στα προγράμματά της.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ Χ.Α.Ν.Θ.

Από το 2010 η Χ.Α.Ν.Θ. έχει προσφέρει περισσότερες από 883 υποτροφίες – συνολικής αξίας 295.800€ – σε παιδιά από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για δωρεάν συμμετοχή στα προγράμματά της (αθλητισμού, δημιουργικής απασχόλησης, κατασκηνωτικά προγράμματα, ψυχαγωγικές δραστηριότητες). Τα παιδιά προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και ανεργία, ευπαθείς οικονομικά οικογένειες από τις τοπικές κοινωνίες, όπου αναπτύσσει δράση, οικογένειες προσφύγων καθώς και παιδιά από κοινωνικούς φορείς όπως ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS, ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΥ, AΡΣΙΣ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΦΙΛΥΡΟΥ, ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΧΕΠΑ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», ΝΑΟΜΙ «ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ».

Το 2023 δόθηκαν συνολικά 46 συνολικά υποτροφίες, των οποίων η οικονομική αξία ήταν περίπου 16.000€. Οι ωφελούμενοι συμμετείχαν σε μερικά από τα προγράμματα χειμερινής λειτουργίας (ρυθμική, hip hop, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, μπαλέτο, κολύμβηση), στις κατασκηνώσεις της Χ.Α.Ν.Θ. κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και στα προγράμματα Θερινής Απασχόλησης. Ακόμη, άτομα – ενήλικες & παιδιά – ευάλωτου πληθυσμού συμμετείχαν σε προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ., με μειωμένη συνδρομή, μέσω του προγράμματος «Ανοιχτές πόρτες».

 

Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’

Έκθεση  στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη) από 8 Δεκεμβρίου 2024 – 27 Απριλίου 2025

H πρώτη διεθνώς αναδρομική έκθεση για τη ζωή και το έργο της Anna Andreeva (1917-2008), της Σοβιετικής σχεδιάστριας κλωστοϋφαντουργίας που εργάστηκε στο Red Rose Silk Factory στη Μόσχα από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1980, είναι η βασική αφήγηση της έκθεσης με τίτλο «Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη, από τις 8 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 27 Απριλίου 2025, σε επιμέλεια της Christina Kiaer, καθηγήτριας ιστορίας της τέχνης στο Northwestern University του Σικάγου.

Η έκθεση το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο 12:00 – 15:00, με αφορμή την ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο τις ίδιες ώρες με τη συμμετοχή διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών για τις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο 10:00-18:00.

Φέροντας το όνομα της Γερμανίδας επαναστάτριας Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’ (που στα ρωσικά διαβάζεται και ως ‘Κόκκινο Τριαντάφυλλο’) υπήρξε ένας χώρος συλλογικής γυναικείας σχεδίασης που διαμόρφωσε τη μόδα και την υλική κουλτούρα στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η έκθεση παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τα αφηρημένα, γεωμετρικά μοτίβα της Andreeva με θέματα εμπνευσμένα από τον ηλεκτρισμό, το διάστημα και την πρώιμη ψηφιακή τεχνολογία (cyber), που την αναδεικνύουν ως μεμονωμένο ταλέντο του οποίου η εφευρετικότητα συχνά ξεπερνούσε το έργο των συντρόφων της ενώ αρκετές φορές έπρεπε να βρει τρόπους προκειμένου να ξεφύγει από τη λογοκρισία του Κόμματος.

Ταυτόχρονα, η έκθεση προβάλλει την επιτυχημένη και ενθουσιώδη συμβολή της Andreeva στην οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, παρουσιάζοντας επίσης σχέδια που αντανακλούσαν τις απαιτήσεις της οικονομίας για δημοφιλή, παραδοσιακά και εορταστικά θέματα. Παρουσιάζονται, λ.χ., έργα για υφάσματα που φιλοτεχνήθηκαν με την ευκαιρία των εορτασμών ιστορικών γεγονότων, όπως η πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα του κοσμοναύτη Yuri Gagarin το 1961 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μόσχα το καλοκαίρι του 1980.

Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά σχέδια, μελέτες και ιστορικά δείγματα υφασμάτων της Andreeva, καθώς και φωτογραφίες, αποσπάσματα ταινιών και ντοκιμαντέρ από τη κολεκτίβα του εργοστασίου ‘Κόκκινη Ρόζα’, σοβιετικά περιοδικά μόδας και εκθέσεις. Συμπληρώνεται από μεγάλης κλίμακας σύγχρονες αναπαραγωγές των υφασμάτων της Andreeva που οι θεατές θα μπορούν να αγγίξουν.

Επίσης, το έργο της Andreeva βρίσκεται σε διάλογο με τη Ρωσική Πρωτοπορία από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του MOMus, με μια σειρά από σχέδια υφασμάτων από τη δεκαετία του 1920, καθώς και έργα τέχνης που ενέπνευσαν το βιομηχανικό σχέδιο στα πρώτα σοβιετικά χρόνια, τα οποία διασώθηκαν χάρη στις άοκνες προσπάθειες του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.

Ο πλούτος των διαθέσιμων ντοκιμαντέρ για το Εργοστάσιο Μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’, για τις διαδικασίες παραγωγής εκεί και την συνεργασία της Andreeva με τους/τις συντρόφους της στην κολεκτίβα, αποκαλύπτουν μια καλλιτέχνιδα της οποίας η δουλειά στο πολυσύχναστο και διάσημο στα σοβιετικά χρόνια εργοστάσιο, την ανέδειξε σε ηγετική μορφή και αυτόνομη καλλιτεχνική παρουσία με ιδιαίτερο ύφος. Αναγνωρίζοντας τη μοναδική καλλιτεχνική αξία του έργου της Andreeva το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης εμπλούτισε πρόσφατα τις συλλογές του με 12 έργα της.

Η έκθεση συμβάλλει στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για την τέχνη που έχει ως αντικείμενο την ύφανση και που πρόσφατα σε τρέχουσες εκθέσεις δεθνώς (λ.χ. «Unravel» στο Barbican το 2024 και «Woven Histories: Textiles and Modern Abstraction» που θα ολοκληρώσει την τρέχουσα περιοδεία του στο MoMA το 2025), τονίζοντας αφενός τη φεμινιστική έμφαση στις γυναίκες δημιουργούς, μετατοπίζοντας, όμως, ταυτόχρονα το επίκεντρο από τις χειρονακτικές τεχνικές, όπως η υφαντική, το κέντημα και το καπιτονέ, και την στερεότυπη «θηλυκότητά» τους, σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής κλωστοϋφαντουργίας μεγάλης βιομηχανικής κλίμακας που οργανώθηκε ως κολεκτίβα μέσα στο κομμουνιστικό σύστημα.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο (εκδ. Scheidegger & Spiess, Ζυρίχη) με κείμενα διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Επιμέλεια: Christina Kiaer, ειδικός στην Σοβιετική Ιστορία της Τέχνης, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Northwestern University, ΗΠΑ

Βοηθός Επιμελήτρια: Αγγελική Χαριστού, Ιστορικός της Τέχνης, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με: Anna Andreeva Estate (Βασιλεία), Layr Gallery (Βιέννη)

Υποστήριξη έκθεσης: Kristina Krasnyanskaya

Υποστήριξη καταλόγου: Konstantin & Victoria Yanakov

 

Ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό:

Σάββατο 14, 21 Δεκεμβρίου | 11, 18 Ιανουαρίου | 01, 08, 22 Φεβρουαρίου | 08, 22 Μαρτίου στις 12:00

Πέμπτη 9, 23 Ιανουαρίου | 13 Φεβρουαρίου | 13, 27 Μαρτίου στις 18:00

 

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις γίνεται με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ComeTogether εδώ ή διά ζώσης από την Υποδοχή του Μουσείου, μισή ώρα πριν την έναρξη της ξενάγησης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Ισχύουν μειωμένες τιμές για συγκεκριμένες κατηγορίες.

*Απαιτείται η προσκόμιση σχετικής ταυτότητας ή κάρτας.

Πληροφορίες στο τηλ. 2310 589 143

Θορυβότονα

Ήχος, μουσική, κινητική γλυπτική 

Έκθεση του Νίκου Τσινίκα με κινητικά ηχητικά γλυπτά

Εγκαίνια: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024, στις 17:00

 

Μια ξεχωριστή έκθεση με κινητικά γλυπτά που παράγουν ήχους θα φιλοξενήσει το ΝΟΗΣΙΣ.

Πρόκειται για την έκθεση «Θορυβότονα» του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, αρχιτέκτονα, κ. Νίκου Τσινίκα, που ήδη εντυπωσίασε το κοινό στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενήθηκε πρόσφατα.

Η έκθεση αποτελείται από 8 ηχητικά-κινητικά γλυπτά και μια μεγάλη οθόνη με βίντεο 6 λεπτών, όπου ακούγονται οι ήχοι από κάθε ηχογόνο αντικείμενο.

Ο κ. Νίκος Τσινίκας δημιούργησε τα γλυπτά «παντρεύοντας» την επιστήμη με τις τέχνες και τις γνώσεις του στο σχέδιο, τη μηχανολογία και την ακουστική των χώρων με την αγάπη του για τη μουσική.

Μάλιστα το κοινό θα μπορεί να αγγίξει τα περίπλοκα και πρωτότυπα έργα και να ακούσει ηχητικά εφέ, καθώς τα ξεχωριστά γλυπτά του κ. Τσινίκα παράγουν και ήχους.

Τα εκθέματα θα αναπτυχθούν στη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, δίπλα στο Μουσείο Τεχνολογίας και θα παραμείνουν στο ΝΟΗΣΙΣ μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2025.

 

 

29ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια

Καθώς η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης πλησιάζει, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης την υποδέχονται για 29η συνεχή χρονιά με την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εορταγορά, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 από τις 10:00 έως τις 15:00, στις εγκαταστάσεις τους, στους Ελαιώνες Πυλαίας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στην προετοιμασία των πακέτων αγάπης για συνανθρώπους μας που η συνεισφορά μας τους είναι πολύτιμη, να γευτούν χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, να παρακολουθήσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα από τους ίδιους τους μαθητές αλλά και από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και φορείς της Θεσσαλονίκης στην εξέδρα και στο θεατράκι του σχολείου, να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες στην αυλή και να παίξουν στην Παιχνιδούπολη, να κερδίσουν όλοι στη λαχειοφόρο αγορά και να διαλέξουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα από πολλά εργαστήρια που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με μουσεία και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς της πόλης.

Τα έσοδα θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, στον Σύλλογο Βορείου Ελλάδας για Άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές» και στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος. Τα «πακέτα αγάπης» που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και συσσίτια σε συνεργασία με τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνας, Αγίου Χριστοφόρου και Αγίου Νικολάου και Δημητρίου και το Δίκτυο Κοινωνικής Μέριμνας «Εύνοια».

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης καλούν όλους να υποδεχτούν μαζί τους τη μεγάλη γιορτή της γέννησης του Θεανθρώπου μέσα από έναν κόσμο γεμάτο από… τη μαγική αστερόσκονη των Χριστουγέννων.

 

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

 

Μάρκος Καμπάνης 1990 – 2020: Ένας πολυδιάστατος δημιουργός

Την εικαστική δραστηριότητα των τριών τελευταίων δεκαετιών του Μάρκου Καμπάνη φιλοξενεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

Η αναδρομική έκθεση «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020: Ένας πολυδιάστατος δημιουργός» θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 19 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ.

 

Το 1990 σηματοδοτεί μια στροφή στη δουλειά του ζωγράφου Μάρκου Καμπάνη, όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά το Άγιον Όρος. Έκτοτε αρχίζει μια πολυετή, γόνιμη συνεργασία με τα μοναστικά ιδρύματα. Στις συχνότατες επισκέψεις του, ζωγραφίζει το αγιορείτικο τοπίο και εκτελεί τοιχογραφικές παραγγελίες για μοναστήρια, χωρίς να εγκαταλείπει όμως τα υπόλοιπα θεματογραφικά ή τεχνοτροπικά του ενδιαφέροντα. Οι ζωγραφικές ενότητες των «Δέντρων», των «Ερειπίων», η αυτοβιογραφική σειρά «365» και η χαρακτική αποτελούν κομβικά σημεία της πορείας του κατά τη διάρκεια αυτής της τριακονταετίας. Η δουλειά του συνδέει τα παραδοσιακά διδάγματα με σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Σημειώνεται πως αρχικά, η έκθεση παρουσιάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) σε επιστημονική επιμέλεια του Γιώργου Μυλωνά (Δεκέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024).

Στο Τελλόγλειο την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Νικόλαος Βιάνας και η Ραφαέλα Νίκα.

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά σημειώνει πως «η έκθεση του Μάρκου Καμπάνη συμπληρώνει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο την έκθεση “Σικελιώτης/Τάσσος: μια φιλία με κοινές ρίζες” που φιλοξενούμε επίσης αυτήν την περίοδο».

 

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο όπου έζησε ως το 1980. Σημαντική επιρροή στο έργο του άσκησαν οι συχνές επισκέψεις του στο Παρίσι και η πολύμηνη παραμονή του στη Φλωρεντία. Είναι κατά κύριο λόγο ζωγράφος και χαράκτης, ενώ έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εκκλησιαστική τέχνη και ιδιαιτέρως τις τοιχογραφίες (Μονές Σίμωνος Πέτρα, Ιβήρων, Βατοπαιδίου, Αγίας Αικατερίνης Σινά και σε ιδιωτικά παρεκκλήσια). Παράλληλα, είναι σημαντικός ο ρόλος του στην προσπάθεια προβολής και μελέτης της αγιορείτικης χαρακτικής, καθώς και των ζωγράφων των οποίων το έργο σχετίζεται με το Άγιον Όρος, ιδιαιτέρως δε του Σπύρου Παπαλουκά. Εικονογραφήσεις του κοσμούν βιβλία πολλών εκδοτικών οίκων (Αστήρ, Ίνδικτος, Εστία, Εκδοτική Αθηνών, εκδόσεις του Φοίνικα κ.ά.) ενώ περιστασιακά έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία στο θέατρο.

Η πρώτη του έκθεση έγινε στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «ΩΡΑ» το 1979 και έκτοτε ακολούθησαν πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις. Εκτός από τις ιδιωτικές αίθουσες τέχνης, η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην 15η Biennale Αλεξάνδρειας, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, στην Αγιορειτική Εστία, στην Πολιτιστική Εταιρεία «Πανόραμα», στο Ίδρυμα Ηπειρωτικών Μελετών, στο Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο», στο Μουσείο Κλασσικής Αρχαιολογίας του Κέιμπριτζ και αλλού.

 

Με Καμπάνη και Μυλωνά η τελευταία ξενάγηση

Ο Μάρκος Καμπάνης και ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς έρχονται στη Θεσσαλονίκη και στο Τελλόγλειο για να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στην έκθεση «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020: Ένας πολυδιάστατος δημιουργός» και να συζητήσουν με το κοινό.

Μετά από τρεις μήνες λειτουργίας της, η έκθεση αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, όσο και από ευρύτερη περιοχή. Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, είτε μεμονωμένα είτε ως μαθητές από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακάλυψαν και γοητεύτηκαν από τα υπέροχα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που παρουσιάστηκαν.

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, ο Μάρκος Καμπάνης και ο Γιώργος Μυλωνάς θα βρίσκονται στο Τελλόγλειο.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar της Μέριμνας Παιδιού

H Μέριμνα Παιδιού προσκαλεί μικρούς και μεγάλους το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο χριστουγεννιάτικο παζάρι που θα πραγματοποιηθεί, από τις 10:00 έως τις 19:30 στο ισόγειο του σχολείου, Εθνικής Αμύνης 17.

Μέσα σε ένα ζεστό και χριστουγεννιάτικα διακοσμημένο περιβάλλον θα βρείτε στολίδια, διακοσμητικά, χριστουγεννιάτικες χειροποίητες κατασκευές που δημιουργήθηκαν από τις κυρίες του Δ.Σ. και από  μέλη της Μέριμνας Παιδιού χειροποίητα γλυκά, δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κρασιά και ηδύποτα, διάφορα τρόφιμα, καινούρια εργαλεία, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, παιδικά βιβλία κ. ά.

Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν για τη στήριξη της Ζεστής Αγκαλιάς, ενός τμήματος που λειτουργεί αυτόνομο μέσα στο κτήριο και φιλοξενεί παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες από 2,5 ετών με κύριο στόχο την πρώιμη παρέμβαση, εξαιρετικής σημασίας για την πορεία της ανάπτυξής τους, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παιδιατρείου της Μέριμνας και τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών με οικονομικές δυσκολίες.

 

Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ΜΟΝΟ μετρητών και όχι πιστωτικών καρτών.

 

Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου

Έκθεση Ναυτικών Χαρτών

 

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να διοργανώνει την Έκθεση Ναυτικών Χαρτών του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Παρασκευά Σαββαΐδη, με τίτλο: «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου»,  και προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Η έκθεση χαρτών αναφέρεται στις προσπάθειες και τις περιπέτειες των Βρετανών υδρογράφων, για να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν ακτές, νησιά και λιμάνια, για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Τα νερά της Μεσογείου συγκέντρωναν διαχρονικά το ενδιαφέρον πολλών κρατών και λαών σε ένα μεταβαλλόμενο ιστορικό περιβάλλον πολέμων, παιχνιδιών εξουσίας και ανταγωνισμών για το εμπόριο, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για την επικράτηση των επιδιώξεων της Μεγάλης Βρετανίας, τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία της που διέπλεαν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος χρειάζονταν αξιόπιστους ναυτικούς χάρτες, για να πλοηγηθούν στις θαλάσσιες διαδρομές και να βρουν ασφαλή αγκυροβόλια και λιμάνια. Αυτό το έργο έφεραν σε πέρας οι Βρετανοί υδρογράφοι σε διάστημα περίπου εξήντα χρόνων (1810-1870).

Καπετάνιοι και ναυτικοί σε υδρογραφικά σκάφη ερεύνησαν και χαρτογράφησαν με ακρίβεια τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (τότε ονομαζόταν και Ελληνικό Αρχιπέλαγος), τις ακτές της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Κρήτης και της Κύπρου. Όμως, μαζί τους, αρχαιολόγοι κατέγραψαν για πρώτη φορά τα αρχαία μνημεία της ελληνικής ιστορίας σε ανεξερεύνητα μέρη. Φυσικοί επιστήμονες μελέτησαν το θαλάσσιο περιβάλλον, την πανίδα και τη χλωρίδα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην πρόοδο της επιστήμης.

Έτσι, σε μια εποχή που η γεωγραφική γνώση των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, οι Βρετανοί υδρογράφοι δημιούργησαν εξαιρετικής ποιότητας ναυτικούς χάρτες και το έργο τους βοήθησε την αρχαιολογική μελέτη και τη φυσική ιστορία τουλάχιστον τόσο, όσο τη ναυσιπλοΐα, τη χαρτογραφία και τη γεωγραφία.

 

Η έκθεση οργανώνεται θεματικά στις πέντε παρακάτω ενότητες:

  1. Οι Βρετανοί υδρογράφοι στο Αιγαίο Πέλαγος
  2. Οι υδρογραφικοί χάρτες του Βρετανικού Ναυαρχείου
  3. Σχεδίαση παράκτιων όψεων στους χάρτες
  4. Υδρογράφοι, αρχαιολογία και ελληνική ιστορία
  5. Υδρογράφοι, περιβάλλον και φυσικές επιστήμες

 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

Επιμέλεια Έκθεσης: Παρασκευάς Σαββαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.

Διοργάνωση Έκθεσης: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας.

 

Ομιλίες και Ξεναγήσεις  στην έκθεση ναυτικών χαρτών του ΙΜΜΑ «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου» 

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00 – 19:00

Το έργο των Βρετανών υδρογράφων στο Αιγαίο Πέλαγος κατά τον δέκατο ένατο αιώνα: Οι άνθρωποι πίσω από τους χάρτες

Θα ακολουθήσει ξενάγηση.

Τρίτη 4 Μαρτίου, ώρα 18:00 – 19:00

Βρετανοί υδρογράφοι, αρχαιολόγοι, αρχαιοκάπηλοι και φυσιοδίφες στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τον δέκατο ένατο αιώνα

Θα ακολουθήσει ξενάγηση.

 

Εισηγητής των ομιλιών θα είναι ο ίδιος ο συλλέκτης και επιμελητής της έκθεσης, κ. Π. Σαββαΐδης, όπου με την γλαφυρή περιγραφή άγνωστων προσωπικών ιστοριών των Βρετανών υδρογράφων και των συνεργατών τους, θα παρουσιάσει την ανθρώπινη και κοινωνική διάσταση της διαδρομής τους, αποκαλύπτοντας την αθέατη πλευρά της ιστορίας των χαρτών και τον τρόπο που συνδέονται με την σύγχρονη εποχή της γεωγραφίας, της χαρτογράφησης και της τεχνολογικής εξέλιξης.

 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό, κατόπιν συμπλήρωσης της σχετικής φόρμας ΕΔΩ.

 

I am Jamilia

Έκθεση | 25.11. – 20.12.2024 | Goethe-Institut Thessaloniki

Μια φωτογραφική τεκμηρίωση της Irina Unruh για την απαγωγή νυφών στο Κιργιστάν και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Τα τελευταία χρόνια, οι δράσεις του φεμινιστικού κινήματος όπως το κίνημα #MeToo φαίνεται ότι έχουν φέρει αποτελέσματα, ώστε το φαινόμενο της έμφυλης βίας να γίνει περισσότερο ορατό. Ωστόσο, από την εποχή ακόμα της πανδημικής κρίσης έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως, όπως επίσης και στην Ελλάδα.

«Ας οικοδομήσουμε έναν κόσμο που αρνείται να ανεχθεί τη βία κατά των γυναικών οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε μορφή»

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

 

Η έκθεση: I am Jamillia

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με τη γκαλερί Pinakotheke και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη θα εγκαινιάσουν στις 25 Νοεμβρίου την έκθεση “I am Jamilia”. Η έκθεση αποτελεί μια φωτογραφική τεκμηρίωση της Γερμανίδας φωτογράφου Irina Unruh που εστιάζει στις γυναίκες από το Κιργιστάν που έχουν υποστεί απαγωγή και αναγκαστικό γάμο, μια ακραία μορφή σωματικής βίας που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες. Η Unruh πραγματοποίησε συνεντεύξεις και τις παρουσιάζει μέσα από τα κείμενά της σε διάλογο με τις φωτογραφίες των πορτραίτων τους.

«Του άρεσα, του ανθρώπου που με απήγαγε, αλλά δεν τον συμπαθούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου μαζί του. Και ιδού το αποτέλεσμα· μετά την απαγωγή, πήρα μερικά χάπια, έπεσα σε κώμα και έμεινα ανάπηρη (χρόνια σε συναισθηματική δυσφορία). Θέλω να τον ρωτήσω: Πώς πάει η ζωή σου; Η ζωή μου έχει σπάσει. Είμαι μοναχική. Άρρωστη»

Αυτά γράφει μια γυναίκα από το Κιργιστάν που έπεσε θύμα του εθίμου Ala Kachuu, που μεταφράζεται χονδρικά ως «άρπαξε και τρέξε». H Τζαμίλια (εικονικό όνομα) είναι μια μόνο από τις 12.000 περίπου γυναίκες στο Κιργιστάν που απάγονται ετησίως για γάμο. To φωτογραφικό έργο της Irina Unruh δίνει φωνή σε γυναίκες που βίω­σαν μόνες τους μια απαγωγή νύφης, αλλά και προσφέρει μια αχτίδα ελπί­δας για αλλαγή στο Κιργιστάν.

Στη Θεσσαλονίκη, η καλλιτέχνις φέρνει το έργο της σε διάλογο με τοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, τη φεμινιστική κοινότητα και το ενδιαφερόμενο κοινό, στο πλαίσιο των παγκόσμιων δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στο ίδιο πλαίσιο, προγραμματίζονται συνοδευτικές εκδηλώσεις στο Goethe-Institut Thessaloniki με θέμα την έμφυλη βία, όπως και εργαστήρια για νέους καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς με τοπικούς καλλιτέχνες.


Η έκθεση παρουσιάζεται από το
 GoetheInstitut Thessaloniki σε συνεργασία με τη γκαλερί Pinakotheke και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

 

H φωτογραφος

Η Irina Unruh είναι φωτογράφος ντοκιμαντέρ με καταγωγή από το Κιργιστάν. Το 1988, όταν ήταν 9 ετών, η οικογένεια της μετανάστευσε στη Γερμανία. Η Irina Unruh εστιάζει σε μακροπρόθεσμα έργα και η δουλειά της έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση. Εκτέθηκε διεθνώς σε μέρη όπως στη Ρώμη, στο Κέντρο Καλών Τεχνών «BOZAR» στις Βρυξέλλες, στην Τιφλίδα, την Τζακάρτα και τη Νέα Υόρκη. Το έργο της έχει δημοσιευτεί στα FR7 Frankfurter Rundschau, Geo, Stern, Le Monde και National Geographic, μεταξύ άλλων. Το 2021, η Irina Unruh έγινε υπότροφος του προγράμματος VII Academy Fellowship 2022. Την ίδια χρονιά, έγινε εξερευνητής του National Geo­graphic και τεκμηριώνει τα δάση καρυδιάς στη νότια περιοχή JalalAbad, στα βουνά Fergana του Κιργιστάν.

 

Ισότοποι εκδήλωσης

https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/the/ver.cfm?event_id=26180749

&

https://www.facebook.com/events/513473915021754

Papermosaics

Έκθεση έργων κολάζ του Δήμου Τσορμπατζόγλου

Βιβλιοθήκη Bissell, ACT – The American College of Thessaloniki

Εγκαίνια Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024, 19:00

 

Η βιβλιοθήκη Bissell του ACT ( the American College of Thessaloniki) φιλοξενεί την έκθεση κολάζ “Papermosaics” του Δήμου Τσορμπατζόγλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00 και η διάρκειά της είναι μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2024.

Ο Δήμος Τσορμπατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων και σήμερα εργάζεται στην Αθήνα ως συντηρητής παλαιών χειρογράφων στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων. Έχει εργαστεί επίσης στις ιστορικές βιβλιοθήκες των μοναστηριών του Αγίου Όρους, όπου ειδικεύτηκε στην αποκατάσταση Μεσαιωνικών Κωδίκων και χειρογράφων.

Με τις εκτεταμένες γνώσεις του για το χαρτί ως υλικό, ο Τσορμπατζόγλου άρχισε να δημιουργεί χειροποίητα χάρτινα κολάζ το 2007. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2010, ενώ ακολούθησαν επιπλέον ατομικές εκθέσεις και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Μύκονο, το Αϊντχόφεν (Ολλανδία), το Μιλάνο (Ιταλία), το Δουβλίνο (Ιρλανδία) και τις Βρυξέλλες (Βέλγιο).

Τα χαρακτηριστικά papermosaics συντίθενται με επιμέλεια κομμάτι-κομμάτι· συχνά εκτείνονται σε μεγάλους καμβάδες και είναι εντυπωσιακά ως προς τα ανθρωποκεντρικά τους θέματα. Κάθε κολάζ είναι κατασκευασμένο από διαφορετικά είδη χαρτιού – εφημερίδες, free press έντυπα, vintage βιβλία και ταπετσαρίες, αντανακλώντας τη δέσμευση του καλλιτέχνη στην εξερεύνηση της ευελιξίας του υλικού.