Έκθεση & Bazaar – Πυγολαμπίδες
Skip to content

28o Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης υποδέχονται τα Χριστούγεννα με τη μεγάλη καθιερωμένη τους γιορτή!

Το 28ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar του γνωστού Σχολείου της πόλης θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου (3/12) τις ώρες 10:00-15:00 και θα περιλάβει ένα τετράπτυχο δράσεων που έχει στόχο να ψυχαγωγήσει, να διασκεδάσει μικρά και μεγάλα παιδιά, να μεταδώσει γνώσεις στους μαθητές και να συγκεντρώσει βοήθεια για συνανθρώπους μας που η συνεισφορά μας τους είναι πολύτιμη. 

Αναλυτικά στο πλαίσιο της φετινής μεγάλης Εορταγοράς που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων (Ελαιώνων 24, Πυλαία) οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία: 

α) να επιλέξουν δώρα για τους ίδιους, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα από μια μεγάλη αγορά ειδών συνεργαζόμενων επαγγελματιών, αλλά και χειροποίητων εκπληκτικών δημιουργιών των μαθητών του Σχολείου. 

β) Να γευτούν χριστουγεννιάτικες (αρμυρές και γλυκές) λιχουδιές, να διασκεδάσουν στο μεγάλο χριστουγεννιάτικο Λούνα Παρκ που θα στηθεί στην αυλή και στο γήπεδο του Σχολείου με καρουζέλ, τρενάκι, baby καρτ κ.α., να ακούσουν μουσική, να τραγουδήσουν, να χορέψουν με πολυποίκιλα θεάματα από καλλιτέχνες της πόλης, παιδιά και εκπαιδευτικούς του Σχολείου στην εξέδρα των εκδηλώσεων, αλλά και στην αίθουσα θεάτρου των Εκπαιδευτηρίων. Να παίξουν, μικροί και μεγάλοι στο σιμουλτανέ που διοργανώνει η Ακαδημία Σκάκι των Εκπαιδευτηρίων. 

γ) να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να ψυχαγωγηθούν και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους στα πολλά εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται στα παιδιά και αφορούν μια πλειάδα πεδίων, όπως τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, εικαστικά, κατασκευές, face painting, κοτσιδοχτενίσματα, εκπαίδευση σκύλων, νέα χρήση παλιών ρούχων, ανακύκλωση, πρώτες βοήθειες, cheer leading κ.α. σε συνεργασία με μουσεία, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης και επαγγελματίες. 

δ) να συμβάλουν στη δημιουργία «πακέτων αγάπης» που θα διοχετευτούν σε συνεργασία με συσσίτια, κοινωνικό εθελοντικό δίκτυο και ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης σε οικογένειες και συνανθρώπους μας που χρειάζονται φροντίδα και αγάπη. Να αγοράσουν λαχνούς από τη μεγάλη λαχειοφόρο αγορά του Σχολείου, από την οποία φεύγουν όλοι κερδίζοντας υπέροχα δώρα!

Συγκεκριμένα, τα έσοδα και τα «πακέτα αγάπης» που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, στον Σύλλογος Βορείου Ελλάδας για Άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες Παιδικές Καρδιές και στον οργανισμό κοινωνικής φροντίδας Αγκαλιά για Τα Παιδιά, σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και συσσίτια σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Μέριμνας «Εύνοια» και τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνας, Αγίου Χριστοφόρου και Αγίου Νικολάου και Δημητρίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Σχολείο απευθύνει πρόσκληση προς όλους να συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση σαν μια τεράστια ανοιχτή αγκαλιά και να μοιραστούν μαζί του χαρά, ελπίδα και λίγο από το φως και τη λάμψη της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, της γέννησης του Θεανθρώπου. 

On the road για την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

To “Νους και Γνώση on the road” δε θα μπορούσε να λείψει από την αναδρομική έκθεση Γιάννη Γαΐτη 100 χρόνια από τη γέννησή του. 

 

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στις 11.30, η επιμελήτρια της έκθεσης και μουσειολόγος Thalia-Maria Alexaki φιλοξενεί το “Νους και Γνώση on the road” στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca).

Τα παιδιά θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό παιχνίδι με ρίγες, καπέλα, κουβεντούλα και τη μουσειολόγο – παιδαγωγό Despoina Tsiptse ενώ οι συνοδοί θα απολαύσουν στις 12.00 ξενάγηση στα έργα του καλλιτέχνη!

 

Ετήσια έκθεση ΣΚΕΤΒΕ: Ο καλλιτέχνης στο γίγνεσθαι της πόλης

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του παρουσιάζει την ετήσια έκθεσή του με τίτλο: “Ο καλλιτέχνης στο γίγνεσθαι της πόλης”, και τιμά ιδρυτές και διατελέσαντες προέδρους του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. Προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της Έκθεσης την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20.00 στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ.

 

 Η επετειακή έκθεση των 40 χρόνων του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) για το 2023 γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στην προβολή των μελών του και γενικότερα των καλλιτεχνών της Βόρειας Ελλάδας. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στάθηκε αρωγός και υποστηρικτής του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως στις επετείους του. (Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος)

 

101 καλλιτέχνες – μέλη του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε θα παρουσιάσουν το πώς η ΤΈΧΝΗ μπορεί να εκφράσει ζητήματα κοινωνικά – πολιτικά και πολιτιστικά και εάν γεφυρώνονται τα κενά που δημιουργεί η πολιτεία.

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος δίνει ένα πολιτισμικά σημαίνον νόημα στην ζωή της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τις αξίες του σε συνδυασμό με την διαβίωσή του σε μια Ιστορική πόλη. Παράγεται από μια συλλογικότητα που προέρχεται μέσα από τον ίδιο το κοινωνικό περιβάλλον που μας περιβάλει και εκφράζει τη ζωή μιας κοινότητας.

 

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

 

Thessaloniki PhotoΒiennale 23

Περισσότεροι από 100 φωτογράφοι και καλλιτέχνες από 18 χώρες συμμετέχουν και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα πολυθεματικό πρόγραμμα 25 εκθέσεων, εκδηλώσεων λόγου, ανοιχτών δράσεων στο κοινό και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα φιλοξενηθούν σε 19 μουσεία, χώρους πολιτισμού και αίθουσες τέχνης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για τέσσερις μήνες.

Η Thessaloniki PhotoΒiennale, διοργάνωση του MOMus, σε επιμέλεια και συντονισμό του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνει φέτος τριάντα πέντε χρόνια παρουσίας και είναι ένα από τα παλαιότερα φωτογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό βήμα παρουσίασης της σύγχρονης και ιστορικής ελληνικής φωτογραφικής δημιουργίας και ένα ζωτικό σταυροδρόμι ζύμωσής της με την αντίστοιχη διεθνή σκηνή.

Στη φετινή διοργάνωση, την κεντρική έκθεση με τίτλο «Το φάντασμα του λαού» επιμελείται ο διεθνούς φήμης Βρετανός ιστορικός τέχνης, φωτογράφος και επιμελητής Julian Stallabrass. Διαρθρωμένη στους χώρους του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, η έκθεση διερευνά τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο. Καθώς το φάντασμα του λαϊκισμού στοιχειώνει τον πλανήτη, πολλοί καλλιτέχνες έχουν εξερευνήσει τις πολυάριθμες διαστάσεις του φαινομένου: πώς και εάν θα πρέπει να αναπαρίστανται ο «λαός» (εάν θεωρήσουμε ότι υφίσταται ως έννοια), η δημοκρατική εξουσία, η φύση των χαρισματικών ηγετών, η λαϊκή διαμαρτυρία και εξέγερση. Ο φακός, ως μέσο που από τη γέννησή του υπήρξε στενά συνυφασμένο με την ιστορία της μαζικής πολιτικής, εύλογα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της καλλιτεχνικής διερεύνησης, που έχει πάρει πολλές διαφορετικές μορφές – τεκμηριωτική, επιτελεστική, σατιρική, εννοιολογική.

Στο πρόγραμμα της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 παρουσιάζονται εκθέσεις ιστορικές και σύγχρονες, ομαδικές και ατομικές, πρωτοεμφανιζόμενων και καταξιωμένων φωτογράφων, μια ανθολόγηση του εγχώριου photobook τα τελευταία είκοσι χρόνια, ταυτόχρονα με παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.

Ζώντας πλέον σε ένα περιβάλλον με τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που άφησε η πανδημία τα τελευταία τρία χρόνια παντού παρούσες, αντιμέτωποι πλέον και με άλλου τύπου κρίσεις, όπως η κλιματική, ή και πολέμους, η φωτογραφία είναι το μέσο που αποτυπώνει την όχι πάντα αισιόδοξη πραγματικότητα, δημιουργώντας συγχρόνως αφορμές για ζωηρή και ενεργή σκέψη για το μέλλον που είναι ήδη εδώ.

 

Δείτε στο Πρόγραμμα της Διοργάνωσης αναλυτικά πότε είναι τα εγκαίνια της κάθε έκθεσης, τη διάρκεια της και τον χώρο στον οποίο φιλοξενείται.

Δύναμη και οδύνη στο Αφγανιστάν: το καθεστώς Ταλιμπάν 1996-2001, Δημήτρης Μεσσίνης 

 

Ghost Cemetery, Martin Barzilai

 

Φορέας Διοργάνωσης

MOMus-Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

«Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821)»

Περιοδική έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας; Πώς διατηρήθηκε, όχι μόνον η γλώσσα, αλλά και η ελληνική παιδεία, μέσα στους τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας; 

Τι γνωρίζουμε για τους χιλιάδες ανώνυμους ιερωμένους και δάσκαλους και για τους μαθητές τους που μάθαιναν τα «κολλυβογράμματα»; Τι είναι άραγε τα «μαθηματάρια»; Σε ποιες περιοχές άνθησαν μεγάλα πνευματικά κέντρα όπου έδρασαν σπουδαίες μορφές της εκπαίδευσης; Και πώς, τελικά, η παιδεία έθρεψε την ιδέα του αγώνα για την ελευθερία;

Επιλεγμένα εκθέματα και σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές θα αποπειραθούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτή την ουσιαστική, αλλά ελάχιστα γνωστή όψη της ελληνικής παιδείας πριν την Επανάσταση του 1821. Η έκθεση «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση» (1453-1821)» μας καλεί να μάθουμε ανάγνωση συλλαβίζοντας γνωστές προσευχές· να ξεφυλλίσουμε σχολικά εγχειρίδια και να αποκρυπτογραφήσουμε τα άγνωστα σε μας «μαθηματάρια»· να ανακαλύψουμε άγνωστες όψεις της μαθητικής ζωής· να εξερευνήσουμε τον χάρτη των σχολών του ελληνισμού· να κάνουμε πειράματα φυσικής· και τέλος, να γράψουμε και το δικό μας όνομα όπως οι μαθητές της εποχής.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης  ανοίγει τους θησαυρούς του Ιστορικού Παλαιογραφικού Αρχείου του, που παρουσιάζονται δίπλα σε σπάνια βιβλία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα εμβληματικό κτήριο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα φιλοξενηθεί η έκθεση: τη Βίλα Καπαντζή, ένα μοναδικό αρχοντικό του τέλους του 19ου αιώνα, από τα ελάχιστα σωζόμενα της “Συνοικίας των Εξοχών”.

Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτη φορά την άνοιξη του 2022 στο κτήριο του Παλαιού Χρηματιστηρίου, στην Αθήνα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Γενικός συντονισμός: Ασπασία Λούβη-Κίζη

Σύμβουλοι: Χρύσα Μαλτέζου, Πασχάλης Κιτρομηλίδης

Επιστημονική επιμέλεια – Τεκμηρίωση – Κείμενα: Ίκαρος Μαντούβαλος, Αγαμέμνων Τσελίκας

Μουσειολογική μελέτη: Έλια Βλάχου

Μουσειογραφική μελέτη και εφαρμογή: Σπύρος Νάσαινας

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου (σχεδιασμός), Κάκια Καμπάνταη

Συντήρηση και ανάρτηση εκθεμάτων: Μαρία Αλεξίου, Μαρία Αργυρού

Γραφιστικός σχεδιασμός: Ακριβή Αναγνωστάκη

Ψηφιακές εφαρμογές: 2monochannels – Γιώργος Λαμπρόπουλος

Παραγωγή εποπτικού υλικού: Paskalidis digital printing

Εκθεσιακές κατασκευές: Εμμανουήλ Λιγνός – Λιγνού Α. & ΣΙΑ Ε.Ε.

Κατασκευές αναρτήσεων: Δημήτρης Δρόσος

Φωτισμός: LightingWorks – Ν. Σταματόπουλος & ΣΙΑ Ε.Ε.

Διοικητική υποστήριξη: Σωσάννα Καλογηράτου

Δημόσιες σχέσεις: Δημήτρης Θεοδωράκος, Χαρά Φασουλή

Φορείς δανεισμού: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Μουσείο Μπενάκη, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Μεταφορά εκθεμάτων: Move Art

Ασφάλιση εκθεμάτων: Karavias

Γιάννης Γαΐτης – Αναδρομική έκθεση: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Μια έκθεση σταθμός στην ιστορία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης γίνεται φέτος πραγματικότητα. Στόχος της να τιμήσει τον πρωτοπόρο Έλληνα εικαστικό Γιάννη Γαΐτη, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πραγματώνεται με την πολύτιμη συμβολή φορέων και ιδιωτών συλλεκτών και με την αμέριστη συμπαράσταση της κόρης του κυρίας Loretta Gaitis.
Ο Γιάννης Γαΐτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, όπου και πέθανε πολύ πρόωρα, αφήνοντας ένα τεράστιο έργο, μια αστείρευτη παρακαταθήκη. Με σπουδές την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και εν συνεχεία στο Παρίσι, μελετά τα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα, έχοντας πάντα το βλέμμα του στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις. Δουλεύοντας αδιάκοπα, αναζητά το προσωπικό του ιδίωμα, τη δική του γραφή, η οποία σταδιακά διαμορφώνεται και παγιώνεται στις τόσο οικείες σε όλους μας φιγούρες του: τα ανθρωπάκια.
Άλλα δεν είναι μόνο αυτό. Το έργο του είναι ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης και ατέρμονης εξέλιξης. Μέχρι το τέλος. Και πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα, επιτοίχια, γλυπτά, κατασκευές, αντικείμενα – παιχνίδια, αρχειακό υλικό, ενώ γίνεται και μια ιδιαίτερη μνεία στις αφιερωματικές εκθέσεις και δράσεις που συνδέονται με τον ίδιο και το έργο του και έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν στη Θεσσαλονίκη.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την προβολή του επεισοδίου – αφιερώματος στον Γιάννη Γαΐτη από τη σειρα Μονόγραμμα, σε παραγωγή των Γιώργου και Ήρως Σγουράκη, 1984, ευγενική παραχώρηση του ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ Α.Ε.

Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις

Νέα έκθεση στο Τελλόγλειο

Εγκαίνια: Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στις 19:00

Μετά την ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου ζευγαριών καλλιτεχνών, του Πάρι Πρέκα και της Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα, του Άγγελου Βλάσση και της Μαρίας Ζιάκα, του Εδουάρδου Σακαγιάν και της Άννας Μαρίας Τσακάλη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα επανέρχεται σε αυτή την παράδοση με τους Μιχάλη Κατζουράκη και Αγνή Μεγαρέως Κατζουράκη.

Από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στη ζωή και την εργασία, που συνένωσε την εφαρμογή (γραφιστική) με την “καθαρή” τέχνη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μοναδικά υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, χιούμορ, θεμελιώνοντας τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο. Περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες θα εκτεθούν στον ισόγειο χώρου του Ιδρύματος, ενώ γλυπτά μεγάλων διαστάσεων θα στηθούν στον προαύλιο χώρο.

 

«Καλλιτεχνικές προσωπικότητες, ευγενικές φυσιογνωμίες σπάνιας ποιότητας, ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη, εκλεκτοί φορείς της απροσποίητης σεμνότητας, γνωρίζουν από πολύ νωρίς πώς να εκφράζονται χωρίς τα περιττά και τα ανούσια, πέτυχαν με το σύνολο της εικαστικής τους κατάθεσης να προσφέρουν αισθητική συγκίνηση και να μεταπλάσουν με καθαρά προσωπικό κώδικα τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες σε αέναη ομορφιά, σε παντοτινό όραμα ζωής» γράφει η Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού στην έκδοση της έκθεσης.

 

«Δύο διαφορετικά δέντρα -αλλά μία ιδέα: η φύση, η μητέρα γη- ενώνουν τους δύο καλλιτέχνες. Δύο άνθρωποι, συνοδοιπόροι στη ζωή για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, δίνουν έτσι τα χέρια και γίνονται σάρκα μία», συμπληρώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής.

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, αναφέρει για τους δύο καλλιτέχνες:

«Ο Μιχάλης, πρωτεργάτης της γεωμετρικής τέχνης, που εμφανίζεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60, διακρίνεται για τη σταθερή και συνεπή του παρουσία στον ελληνικό και διεθνή χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με το πολύπλευρο έργο του (ζωγραφική, επιτοίχια, γλυπτά).

Μετά τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2015 βρίσκουμε τον Μιχάλη Κατζουράκη στο Τελλόγλειο, να επανέρχεται σε παλιότερες θεματικές και να πειραματίζεται με νέα φρεσκάδα σε κάποια υλικά: ο καθρέφτης, τα σπασμένα μπουκάλια, φώτα νέον, led, τυπογραφικοί σφιγκτήρες, μεταλλικές περσίδες και σωλήνες με φως, χαρτί οντουλέ, επανεμφανίζονται τώρα σε νέες σχέσεις και συνδυασμούς. «Καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα», δηλώνει ο ίδιος για την ανεξάντλητη ποικιλία των υλικών.

Η Αγνή μπήκε από νωρίς στον χώρο της γραφιστικής και του αφιερώθηκε αυτοδίδακτη, όπως δηλώνει, μαθαίνοντας στο πεδίο. Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει να επιδείξει σπουδαίες επιδόσεις στην αφίσα με εξαιρετική στόχευση στο μήνυμα, με λιτότητα, φαντασία και πνευματώδες χιούμορ. Η ζωγραφική της είναι ένα ξέσπασμα που εκφράζει τις αγωνίες, τους φόβους της καθώς περνάει ο χρόνος, το άγχος για τη φθορά και τον θάνατο, ενώ επανέρχονται στην επιφάνεια παιδικά τραύματα που επιτείνουν σύγχρονες τραγωδίες, καταστροφές, το προσφυγικό.

Τόσο ο Μιχάλης, όσο και η Αγνή, διακρίνονται για τη συνέπεια των προβληματισμών τους στην εφαρμοσμένη γραφιστική δουλειά τους που συνδέεται απόλυτα και δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την εικαστική παραγωγή του.

Η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους, με μεγάλες διαφορές θεματικά και μορφολογικά (γεωμετρικότητα, ποίηση αφαίρεσης και κρυμμένος συναισθηματισμός του Μιχάλη -διαδρομές ψυχής της Αγνής με έντονη εσωτερική φόρτιση), οδηγεί τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που κοινές εμπειρίες και αγωνίες μετουσιώνονται σε καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Το έργο τους συνολικά προσφέρει τη γνωριμία με ποιότητες και πολιτισμικές αξίες που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ».

 

Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Στο πωλητήριο εντός του Ιδρύματος, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο eshop, θα πωλείται η δίγλωσση έκδοση της έκθεσης.

 

 

Eco Zoo

Tο πρώτο «ζωολογικό πάρκο στον κόσμο», χωρίς αιχμάλωτα ζώα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NΟΗΣΙΣ – Θεσσαλονίκη

Από 17 Οκτωβρίου 2023 έως 4 Φεβρουαρίου 2024

 

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, μαζί με τους Dream Workers και την Eksagon Exhibitions, συνεχίζουν το σχεδιασμό και τη δημιουργία νέου τύπου δράσεων, που συνδυάζουν την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση με έναν μοναδικό τρόπο.

Το Eco Zoo είναι το πρώτο και μοναδικό πάρκο ζώων στον κόσμο, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με την αιχμαλωσία ζωντανών πλασμάτων, δεν απαιτεί τη σπατάλη ενέργειας, τροφών, φαρμάκων, δεν χρειάζεται ούτε καν νερό για την καθαριότητά τους και συνολικά λειτουργεί χωρίς την εξάντληση ανθρώπινων πόρων για τη φροντίδα τους. Όλα τα ζώα και τα άγρια θηρία είναι ρομποτικά και διαθέτουν εντυπωσιακή κίνηση και ήχο.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε μια σπάνια και πραγματική εμπειρία ανακάλυψης. Ταυτόχρονα παίρνουν για πρώτη φορά μέρος σε ένα ανεπανάληπτο «ταξίδι» στον πλανήτη γη, στο χρόνο, στο χώρο και επιπλέον γνωρίζουν τη φύση και το περιβάλλον με έναν απίστευτο τρόπο.

 

Τι θα συναντήσουν οι «ταξιδιώτες» στο «Eco Zoo»;

Η «συνάντηση» και η γνωριμία με τα ζώα όλων των ηπείρων του πλανήτη που αποτελούν μέρος από τα βασικά εκθέματα του πάρκου, είναι απλά η αφορμή για να ανοίξει με έναν ξεχωριστό τρόπο το τεράστιο και σημαντικό κεφάλαιο του φυσικού περιβάλλοντος, της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των επιπτώσεών της, της βιοποικιλότητας, του κινδύνου εξαφάνισης χιλιάδων ζώων κλπ.

Η εισαγωγή των επισκεπτών στο πάρκο γίνεται μέσα από την αίθουσα προβολής και ένα εφυέστατο και γεμάτο χιούμορ βίντεο, που επιμελήθηκε ο συγγραφέας και παρουσιαστής Γιάννης Σερβετάς.

Η συνέχεια είναι εντυπωσιακή με τα ζώα που εξαφανίστηκαν. Τεράστιοι Δεινόσαυροι και Μαμούθ αλλά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θαυμαστός κόσμος των Θαλάσσιων Δεινοσαύρων είναι στο Eco Zoo. Τεράστια αλλά και λίγο μικρότερα εκθέματα με κίνηση και ήχο, τα συναντούν οι επισκέπτες μέσα σε ένα σκηνογραφημένο θαλάσσιο περιβάλλον που κόβει την ανάσα. Αμέσως μετά μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τα ζώα του πλανήτη σε κάθε Ήπειρο.

Το «ταξίδι» των επισκεπτών σε κάθε γωνιά της γης είναι απλά η ευκαιρία να ανακαλύψουν τις αιτίες των ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών αλλά και τους τρόπους που ο πλανήτης μας μπορεί να γίνει πιο φιλικός και φιλόξενος για κάθε ζωντανό οργανισμό.

Το προγράμματα ξενάγησης, που απευθύνεται στους μαθητές της Προσχολικής και Α’ βάθμιας εκπαίδευσης, έχει προσεγμένο χιούμορ, είναι προσαρμοσμένο στη δική τους γλώσσα και στο γνωστικό τους επίπεδο.
Για τους μαθητές της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης σχεδιάστηκε διαφορετικό πρόγραμμα ξενάγησης, ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον και να εξασφαλίζεται η έντονη και ενεργός συμμετοχή τους.

 

 

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ διαθέτει:

 • Εγκαταστάσεις που παρέχουν ασφάλεια
 • Δωρεάν πάρκινγκ
 • Στεγασμένο χώρο για αναμονή και ξεκούραση
 • Άμεση και εύκολη πρόσβαση
 • Συνεχή παρουσία προσωπικού υγείας
 • Εύκολη πρόσβαση σε ΑΜΕΑ

Δείτε πληροφορίες εδώ.

 

Ωράριο λειτουργίας

Τρίτη έως Παρασκευή 09:00 – 14:00
Σάββατο 11:00 – 19:00
Κυριακή 10:00 – 15:00

 

Thrift Festival

Το τρίτο Thrift Festival έρχεται στις 6-7-8 Οκτωβρίου στην αποθήκη Γ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το δεύτερο φεστιβάλ με πάνω από 12.000 επισκέπτες.

Οι λάτρεις του vintage και του second hand θα έχουν την ευκαιρία να βρουν προϊόντα από όλες τις δεκαετίες, από τα πιο κλασικά μέχρι τα πιο ανατρεπτικά και όχι μόνο. Θα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα, από ρούχα και αξεσουάρ μέχρι έργα τέχνης και οικολογικά προϊόντα.

Το Thrift Festival δεν είναι απλώς ένα από τα πολλά flea markets που βρίσκουμε στην Ελλάδα, αλλά ένα πραγματικό φεστιβάλ που απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν το vintage, την ανακύκλωση και την τέχνη σε διάφορες μορφές. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα που ανταλλάσσει ιδέες, εμπειρίες και προϊόντα, προωθώντας την αναγνώριση νέων μικρών επιχειρήσεων.

Για το δεύτερο φεστιβάλ, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει ακόμα περισσότερες εκπλήξεις και δραστηριότητες για τους επισκέπτες!

Θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες, όπως live εμφανίσεις, workshops και διαγωνισμούς, που θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και δημιουργικότητας για μικρούς και μεγάλους.

Οι διοργανωτές του Thrift Festival έχουν σκεφτεί και τους φίλους της μόδας, που θέλουν να ανακαλύψουν νέα brands και σχέδια. Στο φεστιβάλ θα βρείτε ανεξάρτητα εμπορικά brands με μοναδικά σχέδια και κομμάτια που μπορείτε να φορέσετε σε κάθε περίσταση. Μάλιστα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους σχεδιαστές και να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργική τους διαδικασία.

Το Thrift Festival είναι μια ευκαιρία να βρείτε προϊόντα που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού, να ανταλλάξετε ιδέες και εμπειρίες με άλλους λάτρεις του vintage και της τέχνης περνώντας μια ευχάριστη και δημιουργική μέρα στο κέντρο της πόλης.

Είτε είστε μια μεγάλη παρέα είτε απλώς θέλετε να περάσετε ένα διαφορετικό Σαββατοκύριακο, το Thrift Festival είναι ένα must-see για όλους. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε καινούργια πράγματα και να στηρίξετε ανεξάρτητους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

 

ROBOTOLOGY interactive: Διαδραστική Έκθεση Ρομποτικής Τεχνολογίας

Μια συναρπαστική εκδήλωση που συνδυάζει τη μαγεία της τεχνολογίας και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, η έκθεση Robotology ανοίγει τις πύλες της από Πέμπτη 07/09/2023 έως Κυριακή 10/09/2023 στον χώρο της Robotixlab, Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 27, Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση:

Η έκθεση απευθύνεται σε μικρούς (πάνω από 6 ετών) και μεγάλους και έχει στηθεί με φιλοσοφία “close up” παρουσιάζοντας διαδραστικά ρομποτικά εκθέματα σε 5 διαφορετικές θεματικές ζώνες. Η περιήγηση στη έκθεση θα πραγματοποιείται σε μικρές ομάδες των 6 ατόμων με συνοδεία ειδικού που θα εξηγεί και θα απαντά σε τυχόν απορίες. Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

 • Ρομπότ και Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.).
 • Ρομπότ εμπνευσμένα από το ζωικό βασίλειο.
 • Βιομηχανικές εφαρμογές και ψηφιακή κατασκευή.
 • Ρομπότ που παράγουν τέχνη.
 • Έξυπνα σπίτια και το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ)

Τα κυριότερα εκθέματα:

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν καινοτόμα ρομπότ και εφαρμογές όπως: ρομπότ που κάνουν αναγνώριση ήχου και εικόνας, ρομπότ που μαθαίνουν βασισμένα σε νευρωνικά δίκτυα, ρομπότ που όχι απλά μοιάζουν, αλλά και συμπεριφέρονται σαν ζώα, ρομπότ ‘έξυπνο σπίτι’ που κάνει την ζωή σου πιο εύκολη, ρομπότ που παράγουν τέχνη, ρομπότ που κατασκευάζουν αντικείμενα από το μηδέν με μεγάλη ακρίβεια και άλλα πολλά.

Διαδραστικά παιχνίδια:

Επιπλέον, στο φουαγιέ του χώρου οι επισκέπτες θα μπορούν να διασκεδάζουν με μοναδικά διαδραστικά παιχνίδια με gamified learning robots και να ανακαλύπτουν μυστικά της ρομποτικής τεχνολογίας παίζοντας. Οι σταθμοί παιχνιδιού περιλαμβάνουν video game με ρομπότ που χειρίζεσαι με τις κινήσεις του σώματος, robot game που παίζεται χοροπηδώντας σε συνεργασία με τον συμπαίκτη σου, αλλά και ρομποτικό ποδοσφαιράκι.

Εργαστήρια:

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα πραγματοποιηθούν και εργαστήρια ρομποτικής και τεχνολογίας για μικρούς και μεγάλους. Μια εμπειρία team bonding για την οικογένεια ή την παρέα με άξονα τη δημιουργικότητα, την καινοτόμο σκέψη και τη συνεργασία, που θα κριθούν απαραίτητα συστατικά, για να σωθεί ένας διαστημικός σταθμός. 

Opening event

‘Χωράει η αρχαιότητα στο ίδιο ασανσέρ με τα ρομπότ;’

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 ώρα 21:00

Την έναρξη των εκδηλώσεων θα πλαισιώσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Δρ. Θοδωρής Παπακώστας aka archaeostoryteller (αρχαιολόγος – συγγραφέας) με μια παρουσίαση που αναδεικνύει τις πιο cool πλευρές της αρχαιολογίας και συνδέει την αρχαία με τη σύγχρονη τεχνολογία. Θα ακολουθήσει Q&A session. 

Ελεύθερη συμμετοχή για τους επισκέπτες της έκθεσης (οποιασδήποτε ημέρας) κατόπιν προεγγραφής ηλεκτρονικά στο https://robotixlab.com/event/robotology-interactive/

Παζάρι Βιβλίου

στη βιβλιοθήκη του Goethe – Institut Thessaloniki

 

Την Πέμπτη 19 Μαΐου η Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki στήνει ένα ολοήμερο παζάρι βιβλίων σε γερμανική και ελληνική γλώσσα στον όμορφο κήπο του Ινστιτούτου.

Από τις 12:00 έως τις 19:00, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μυθιστορήματα, παιδικά και εφηβικά βιβλία, γλωσσικά/εκπαιδευτικά βιβλία αλλά και μουσικά CD που έχουν αποσυρθεί από το αρχείο της βιβλιοθήκης μας, στη συμβολική τιμή των 0,50€ το καθένα!

 

Μην ξεχάσετε να πάρετε πάνινες τσάντες μαζί σας – ας προστατέψουμε μαζί το περιβάλλον!

 

Φιλοζωικό Bazaar

Τα παιδιά του Spectral ζωγραφίζουν για τα αδέσποτα

Ένα φιλοζωικό bazaar πραγματοποιείται, το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Μαΐου στο Spectral, εργαστήριο μουσικής και ζωγραφικής στο Ωραιόκαστρο.

Τα παιδιά έχουν ζωγραφίσει σκυλάκια και γατάκια και καλούν τον κόσμο σε μία φιλοζωική δράση για να βοηθήσουν τα αδέσποτα.

Τα έργα των παιδιών που θα παρουσιαστούν στο χώρο, έχουν τυπωθεί πάνω σε κούπες, θερμός και τσάντες με το δικό τους μήνυμα επάνω.

Έκθεση: Connected

ΝΕΑ περιοδική έκθεση για την ιστορία των υπολογιστών και τη ζωή με το διαδίκτυο

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, στις 17.30, εγκαινιάζεται η νέα έκθεση του ΝΟΗΣΙΣ, “Connected – Η ιστορία των υπολογιστών και η ζωή με το Διαδίκτυο”. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.

 

Οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον άνθρωπο έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, τον τρόπο που ζει, εργάζεται, ταξιδεύει, πληροφορείται, συνδέεται.

Η νέα περιοδική έκθεση “Connected” έρχεται να ανιχνεύσει την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα (εξέλιξη της μηχανής: υπολογιστής, σύνδεση των μηχανών: διαδίκτυο), να αποτυπώσει την έκταση της διασύνδεσης ανθρώπων και μηχανών, να επισημάνει τις προοπτικές που αυτή φαίνεται να έχει και να θέσει ερωτήματα για τις ευκαιρίες που αναδύονται και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

 • Πρόσβαση στο διαδίκτυο από παντού. Απεριόριστες πληροφορίες on line.
 • Ίντερνετ των πραγμάτων. Δισεκατομμύρια άνθρωποι συνδεδεμένοι.
 • Οι υπολογιστές που άλλαξαν την ιστορία. Η εξέλιξη του ίντερνετ.
 • Η ζωή πριν και μετά το διαδίκτυο.
 • Μπορείς να ζήσεις χωρίς το κινητό σου;  Είσαι βέβαιος πως δεν διαβάζεις fake news;

 

* Στην έκθεση εκτίθενται και αντικείμενα τα οποία παραχωρήθηκαν προσωρινά προς τούτο από το Retroclub Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Connected – Η ιστορία των υπολογιστών και η ζωή με το Διαδίκτυο” θα δώσει διάλεξη ο Γιώργος Χατζηβασιλείου, υπ. διδάκτορας Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας (ΑΠΘ) και δημοσιογράφος για την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή επανάσταση με τίτλο «Η Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης: Σε ποιον ανήκει το μέλλον;»  .

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου 2022, στις 17:30, στο ΝΟΗΣΙΣ, με ελεύθερη είσοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

 

Πασχαλινό Bazaar 2022

 

Οι Φίλοι Μέριμνας Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν την πρώτη δια ζώσης εκδήλωση της χρονιάς. Η γιορτή «Πάσχα 2022» οργανώνεται στην Αποθήκη των ΦΜΘ στον Φοίνικα, για το Σαββατοκύριακο 16 & 17 Απριλίου.

Στις αθλητικές δραστηριότητες της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθούν για τους μικρούς φίλους, θα συμμετέχει με μεγάλη χαρά η ομάδα κολύμβησης Ιχθύς.

Για δυο μέρες, οι προπονητές της ομάδας με τα παιδιά θα παίξουν πολλά παιχνίδια, θα διασκεδάσουν, θα γελάσουν, θα ξαναβρεθούν, θα τα πουν και πάνω απ’ όλα θα χαλαρώσουν. Μικροί και μεγάλοι θα γεμίσουν άνοιξη!

 

Δηλώστε συμμετοχή, καλέστε τους φίλους σας, φέρτε τα παιδιά σας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον μεγάλο προαύλιο χώρο, με  παιχνίδια, δώρα, μουσική και χαρά!

Προγραμματίστε να πάρετε τα δώρα σας, τις λαμπάδες, τα βιβλία, τα παιχνίδια, κοσμήματα, ρούχα, κρασί, στολίδια…στηρίζοντας το έργο της Μέριμνας.

 

Με την υποστήριξή μας δηλώνουμε έμπρακτα για άλλη μια φορά:

“Υπάρχει ελπίδα, αγάπη, συμπαράσταση, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση

μέσα μας, γύρω μας, στην πόλη μας, στον κόσμο μας”.

 

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την στήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου της Μέριμνας  στη Θεσσαλονίκη.

Έκθεση: Σαρδηνία μεγαλιθικό νησί. Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου

“Sardinia Megalithic Island. From menhirs to nuraghi: stories of stone in the heart of the Mediterranean”

Το υπέροχο ταξίδι της σαρδηνιακής αρχαιολογίας και του Νουραγκικού πολιτισμού συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη! Ξεκίνησε από το Βερολίνο, συνεχίστηκε στην Αγία Πετρούπολη και πριν τελειώσει στη Νάπολη, κάνει τον τρίτο του σταθμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 εγκαινιάζεται η έκθεση  με τίτλο «Σαρδηνία, μεγαλιθικό νησί. Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου».

Πρόκειται για μια συναρπαστική έκθεση αφιερωμένη στον αρχαίο πολιτισμό της Σαρδηνίας, τον Νουραγκικό πολιτισμό, με τα επιβλητικά μεγαλιθικά κτίρια, τα νουράγκι, τα ντολμέν, τα μενχίρ και τους τάφους των γιγάντων. Τα 188 εκθέματα μάς δείχνουν τον δρόμο, μέσα από ιστορίες, θρύλους αλλά και τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, να ανακαλύψουμε έναν από τους πιο γοητευτικούς πολιτισμούς της Μεσογείου που συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών.

Η μουσειακή παρουσίαση των εκθεμάτων εμπλουτίζεται με ενημερωτικά κείμενα αλλά και πλούσιο  οπτικό και ηχητικό υλικό.

 

Άγαλμα πυγμάχου, Νεκρόπολη του Mont’e Prama

 

Η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο Προϊστορίας & Πρωτο-ιστορίας του Βερολίνου και το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ ο τελευταίος της σταθμός μετά Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα είναι το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Η διοργάνωση αποτελεί την τελευταία δράση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Πολιτισμικής Κληρονομιάς & Τουρισμού για την αρχαιολογία της Σαρδηνίας στη Μεσόγειο, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οργανώνεται από την Περιφέρεια Σαρδηνίας-Τμήμα Τουρισμού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάλιαρι και την Περιφερειακή Διεύθυνση Μουσείων της Σαρδηνίας –σε συνεργασία με τα τέσσερα μουσεία που τη φιλοξενούν– υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών & Διεθνούς Συνεργασίας (MAECI) και του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού (MIC), τη συνεργασία της Fondazione di Sardegna και τη Villaggio Globale International που έχει αναλάβει την οργάνωση και τον γενικό συντονισμό.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος σε πέντε γλώσσες (ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και ελληνικά).

 

Su Nuraxi, νουραγκικός οικισμός στο Barumini

 

Θεματική Ξενάγηση

Θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου το Σάββατο 19.02.2022

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ

 

Παράτασης έκθεσης έως Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Η μυθιστορηματική ζωή του σημαντικού Έλληνα γλύπτη μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή. Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την παράταση της έκθεσης με τίτλο: «Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ», σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture, έως και την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022.

 

Η έκθεση επιχειρεί μια επανεκτίμηση ολόκληρου του έργου του «μεγάλου μοντέρνου» της νεοελληνικής γλυπτικής, μια διείσδυση στον τρόπο σκέψης του κάτω από το περίβλημα του μύθου που έχει δημιουργήσει η τραγική του μοίρα, η μυθιστορηματική ζωή του. Από την Τήνο, το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, το Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα, την Ακαδημία του Μονάχου, την τεράστια φήμη της Κοιμωμένης, το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, μετά από τα βασανιστικά μοναχικά χρόνια στην Τήνο την επάνοδο στη δημιουργία και την καθολική αναγνώριση και παραγωγή των τελευταίων χρόνων της ζωής του, ο Χαλεπάς αποκαλύπτεται: διαχρονικά θα αποτελεί σύμβολο ανόδου, πτώσης και αναγέννησης στον χώρο της δημιουργίας. Δούναι και Λαβείν -δάνειο όρων από τα κατάστιχα της πατρικής επιχείρησης, εκφράζει το αμφίδρομο δίνω-παίρνω της εικαστικής του πορείας, αναφορές, δάνεια, επιδράσεις από την παράδοση, από σύγχρονούς του καλλιτέχνες, από την αρχαιότητα, εμμονικές αναζητήσεις σε ζητήματα και αρχές γλυπτικής, νέες δημιουργίες, κτλ.

 

Το μεγαλύτερο σύνολο έργων του Χαλεπά, που ανήκει σήμερα στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, συμπληρώνεται στην έκθεση και στον κατάλογο με γλυπτά και σχέδια από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, όπως τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) Τήνου και το Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου.

 

Περισσότερα από 150 έργα, γλυπτά, σχέδια, εκμαγεία, σπάνιο αρχειακό υλικό και -για πρώτη φορά στο κοινό- κάποια έργα μαζί με το σύνολο των σωζόμενων σχεδίων στα κατάστιχα, παρουσιάζονται στον κατάλογο αναλυτικά σε θεματικές ενότητες, όπου τονίζεται η εσωτερική σχέση και διασύνδεση όλου αυτού του υλικού.

Το έργο του Χαλεπά χωρίζεται σε τρεις περιόδους:

 • Η πρώτη περίοδος, 1870-1878, καλύπτει τα νεανικά του χρόνια μέχρι την εμφάνιση της αρρώστιας του.
 • Η δεύτερη περίοδος, 1902-1930, καλύπτει τα χρόνια που έζησε και εργάστηκε στην Τήνο μετά την επάνοδό του από το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας.
 • Η τρίτη περίοδος ταυτίζεται με την εποχή που έζησε και δημιούργησε στην Αθήνα, δηλαδή τα χρόνια 1930-1938.

 

 

Στην έκθεση δίνεται έμφαση σε θέματα που ο Γιανούλης επέλεξε να δουλέψει σε όλη του τη ζωή: παρουσιάζονται μαζί και οι Μήδειες (μία από κάθε περίοδο), δέκα από τους 12 Σάτυρους και Έρωτα, το Παραμύθι της Πεντάμορφης κ.ά. Εμβληματικό για την περίοδο της Αθήνας είναι το γλυπτό Οιδίπους και Αντιγόνη. Εξαιρετικά επιτύμβια, αμφίπλευρα έργα, έργα σε σχέση με την αρχαιότητα, πορτρέτα και θέματα με τύπους καθημερινής ζωής, ολοκληρώνουν μια ανανεωμένη διεισδυτική περιδιάβαση στο έργο του. Πρώιμα έργα του στο Βουκουρέστι, καθώς και η ζωή του καλλιτέχνη στην Τήνο και στην Αθήνα, ζωντανεύουν με σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Στην έκθεση αυτή για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό όλα μαζί τα κατάστιχα που σώζονται, με αναφορές και συνδέσεις -όπου υπάρχουν- με έργα της έκθεσης και όχι μόνο. Αναφέρονται στο εργαστήριο του πατέρα του και τη συνεργασία του με άλλους γλύπτες (Δημήτριος Φιλιππότης-Θεριστής σε μάρμαρο, επίσης στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση), σε επιτύμβια στο Βουκουρέστι της α’ περιόδου κ.ά. Από τις σελίδες τους προέρχεται ο τίτλος ΔΟΥΝΑΙ-ΛΑΒΕΙΝ, που ταιριάζει με την παραγωγική διαδικασία στη γλυπτική του Γιανούλη (πρότυπα, επιρροές, νέες δημιουργίες).

 

Το ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ στις σελίδες των κατάστιχων, εκφράζει απόλυτα το πάρε-δώσε μορφών, θεμάτων, παραγγελιών και τις συνέπειές τους μέσα στο έργο του Χαλεπά, αλλά και του εργαστηρίου του πατέρα του: ανταλλαγές (δάνεια, αναφορές) με γλύπτες, σύγχρονούς του ή παλιότερων εποχών, που επηρεάζουν τις επιλογές, το έργο του, την καλλιτεχνική του δημιουργία. «Όποιος παίρνει δίνει και όποιος δίνει παίρνει», διατυπώνει σοφά ο Δημήτρης Μαρωνίτης για «την παραγωγική αξία που έχει στον καλλιτεχνικό τομέα η μέθοδος της αμοιβαιότητας».

 

«Σε όλο το έργο του Γιανούλη, το «αμφίδρομο» δίνω-παίρνω, κατά το ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ στα κατάστιχα λογαριασμών της επιχείρησης του πατέρα του, μοιάζει μοιραία να καθορίζει τη διαδικασία της δημιουργικής του πορείας, αποδεικνύοντας τη δύναμη της αμοιβαιότητας στον καλλιτεχνικό τομέα. «Λαβείν», δηλαδή δάνεια, αναφορές, επιδράσεις από έργα του πατρικού εργαστηρίου ή άλλους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες (π.χ. αναφορές στον Ξυλοθραύστη του Φιλιππότη ή στο ανάγλυφο Καλλιβούρσου), ή από έργα της αρχαιότητας (προτομή Δημητρίου Πολιορκητή, μικρό κεφάλι κόρης από αττικό επιτύμβιο, Αφροδίτη Άργους κ.ά.), στα οποία στηρίζει συχνά το δικό του, νέο δημιούργημα. Αλλά και «Δούναι», δηλαδή νέα δική του δημιουργία, παραγωγή, στο πατρικό εργαστήριο, όπως η Κοιμωμένη, ο Σάτυρος και ο Έρωτας, το Άγαλμα κόρης (Πύργος Τήνου), το επιτύμβιο της οικογένειας Β. Φωτίου και η σημασία τους για τον Άγγελο στο Βουκουρέστι, τον Άγγελο στο Λεωνίδιο κ.ά. Επίσης, αυτοαναφορές σε έργα της πρώτης περιόδου, αλλά και, αργότερα στην Αθήνα, επιστροφές σε θέματα της Τήνου αναδεικνύουν –παρ’ όλους τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι εξωτερικές δύσκολες συνθήκες της ζωής του– μια έντονη δημιουργικότητα με πληθωρικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια της ωριμότητας, χωρίς σκοπιμότητες, εξωτερικούς συμβιβασμούς σε μόδες, μοντερνισμούς ή τεχνοτροπίες. Στο έργο του μοιάζει τελικά να αποτυπώνονται συμπυκνωμένα οι εσωτερικές διεργασίες ελευθερίας επιλογών και έκφρασης που χαρακτηρίζουν τη γνήσια δημιουργία στην τέχνη» αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενό της η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.

«Με την έκθεση ‘Δούναι και λαβείν’ τονίζονται οι ανταλλαγές ανάμεσα σε μορφές και μοτίβα στο έργο του Χαλεπά. Τα δάνεια και οι αναφορές σε γλύπτες σύγχρονούς του ή παλιότερων εποχών. Αυτή την ανατρεπτική δύναμη της αμοιβαιότητας είναι που αγκαλιάζει το Ίδρυμα Ωνάση. Τη δημιουργία του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, ακόμη και όταν συγκρούεται με τους κανόνες που άλλοι έχουν θέσει. Μια περιγραφή για τον κόσμο, έξω από καλούπια, χωρίς βεβαιότητες, αλλά με πίστη στο προσωπικό πάθος. Ο Χαλεπάς μάς θυμίζει ότι πολλοί μπορούν να κατασκευάζουν, αλλά λίγοι δημιουργούν» αναφέρει στο κείμενο του καταλόγου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

 

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε βιβλιοπωλεία, σε παραγωγή του τμήματος Εκδόσεων του Ιδρύματος Ωνάση και σχεδιασμό του Grid Office.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, διαλέξεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Επιστημονική επιμέλεια έκθεσης και δίγλωσσης έκδοσης/καταλόγου: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος, Σκηνογράφος.

 

 

Λίγα λόγια για τον Γιανούλη Χαλεπά

Ο Γιανούλης Χαλεπάς γεννήθηκε το 1851 στον Πύργο της Τήνου, σε έναν τόπο με ιδιαίτερη παράδοση στην τέχνη και ιδιαίτερα στη γλυπτική τον 19ο αιώνα: Φιλιππότης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Σώχοι κ.ά., για να μείνουμε στα γνωστότερα ονόματα, κατάγονται από τον Πύργο, τα Υστέρνια, την περιοχή Πανόρμου Τήνου. Ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά του Ιωάννη Χαλεπά: Γιανούλης, Νικόλαος, Αριστοκλής, Πραξιτέλης, Κατερίνα και Αννεζούλα. Ο πατέρας του, Ιωάννης Χαλεπάς, αρχιτέκτονας-μαρμαρογλύπτης, δημιούργησε ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε ο Γιανούλης Χαλεπάς και ήρθε σε επαφή με την τέχνη του. Ο Γιανούλης σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με τον Λεωνίδα Δρόση (1869-1872). Το 1873 με υποτροφία του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας Τήνου συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου με καθηγητή τον Max Windmann. Το 1876 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου άρχισε να εργάζεται στο πατρικό εργαστήριο. Το 1877, χρονιά της Κοιμωμένης, εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα της ψυχικής αρρώστιας του. Ταξίδεψε στη Ιταλία μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο το 1878-79 σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η υγεία του. Σταδιακή επιδείνωση οδήγησε στον εγκλεισμό του στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας το 1888. Μετά τον θάνατο του πατέρα του (τέλη του 1900) η μητέρα του τον έφερε στον Πύργο όπου έζησε στο πατρικό του σπίτι από το 1902 έως το 1930. Η μητέρα του ‒ η δύστυχη μάνα που συνδέει την τρέλα του με τη γλυπτική-  πέθανε το 1916 και από το 1918 σώζονται χρονολογημένα έργα του. Επομένως υπάρχει μια διακοπή στο έργο του περίπου σαράντα χρόνια (1878-1918). Το 1925 έγινε έκθεση έργων του στην Ακαδημία Αθηνών, από την οποία βραβεύτηκε το 1927 με το Αριστείο των Τεχνών. Το 1928 έγινε δεύτερη έκθεση των έργων του στην Αθήνα από τον Βέλμο στο Άσυλο Τέχνης. Στις 24 Αυγούστου του 1930 η ανεψιά του Ειρήνη B. Χαλεπά (σύζυγος του Βασίλη) τον έφερε στην Αθήνα στο σπίτι της οδού Δαφνομήλη, όπου ο Χαλεπάς έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, δουλεύοντας με άνεση και έχοντας κερδίσει τη γενική αναγνώριση. Πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1938.

 

Tο 26ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazzar στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια

 

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης επιθυμώντας να εμπνεύσουν και τα ενθαρρύνουν τα παιδιά στην προσφορά, την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη πραγματοποιούν και αυτά τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα το 26ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar τους με σκοπό να βιώσουν όλοι και κυρίως οι μαθητές του Σχολείου το εορταστικό κλίμα των ημερών, πραγματοποιώντας παράλληλα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις με ασφάλεια.

Έτσι, τιμώντας τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης το Σχολείο προχωρά στη διοργάνωση μιας ξεχωριστής από άλλες χρονιές Εορταγοράς που πραγματοποιείται  από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα που συνδυάζει ποικίλες δράσεις τόσο δια ζώσης όσο και με ψηφιακό χαρακτήρα.

Στις εκδηλώσεις με φυσική παρουσία περιλαμβάνονται οι πωλήσεις των ημερολογίων του ιστορικού Σχολείου, η λαχειοφόρος αγορά, η πώληση των κατασκευών των μαθητών κ.α.

Στο ψηφιακό τμήμα που θα φιλοξενηθεί εξ’ ολοκλήρου στο site των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης (protypa.gr) οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν να παρακολουθήσουν μουσικές συναυλίες από την ΚΟΘ, τους καθηγητές του Προτύπου Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και κάλαντα από τα μέλη της Χορωδίας του Σχολείου, εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια για παιδιά και γονείς με επαγγελματίες, επιστήμονες και άλλους ειδικούς κ.α.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις της Εορταγοράς θα διατεθούν στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς: Άσυλο του Παιδιού, ΕΛΕΠΑΠ, ΚΕΠΕΠ Άγιος Δημήτριος, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα συνδρομής στο Χαμόγελο του Παιδιού με ενεργοποίηση SMS, αλλά και στο Ίδρυμα Άγιος Στυλιανός μέσα από τη σύμπραξη με το site  Christmas Time | OHMYGOD

Αναλυτικά, όλες οι δράσεις:  26ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar 2021 (protypa.gr)

Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Baazar

Οι “Φίλοι της Μέριμνας” πραγματοποιούν χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό baazar, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021.

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που έρχεται να μας θυμίσει ότι είμαστε όλοι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου.
Μας ξυπνά τα αισθήματα της αγάπης, της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της φροντίδας για τους άλλους.
Με πλήρη συναίσθηση του τι γίνεται στον κόσμο και στην πόλη μας, τις δυσκολίες στις συναθροίσεις, οι Φίλοι της Μέριμνας  θα ανοίξουν τις πόρτες της αποθήκης τους, όχι για γιορτή και πανηγύρι.
Το “Χριστουγεννιάτικο Baazar” έχει σκοπό, με προσοχή και με όλα τα μέτρα που απαιτούνται, να τη βοηθήσει να συνεχίσει τη στήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου της Μέριμνας.
Στην αποθήκη θα βρείτε:
 • Παιδικά Παιχνίδια και Βιβλία
 • Βιβλία για Ενήλικες
 • Πολλά Δώρα (Χριστουγεννιάτικα στεφάνια, στολίδια, γλυκά, καλλυντικά, κοσμήματα, γούρια κλπ)
 • Ρούχα καινούργια και τσάντες.
Τα περισσότερα πράγματα που διατίθενται είναι από χορηγίες και είναι ολοκαίνουργια και σε πολύ καλές τιμές.
Προσφέρεται υπέροχο κρασί (ποτήρια μιας χρήσεως) και εδέσματα (τυλιγμένα)!

Είσοδος στον εσωτερικό χώρο:

 • με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού
 • με rapid test 48 ωρών (για ανεμβολίαστους & παιδιά)

 

 

Λίγα λόγια για τους “Φίλους της Μέριμνας”

Οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στηρίζουν το συμβουλευτικό κέντρο της ΜΕΡΙΜΝΑΣ όπου, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν δωρεάν στήριξη σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, που βιώνουν θάνατο ή απειλητική για την ζωή ασθένεια.

Μήνυμα Αγάπης στα παιδιά

 

Χριστουγεννιάτικο Bazaar από το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου

 

Ένα χριστουγεννιάτικο Bazaar γεμάτο αγάπη, στα πλαίσια των επερχόμενων εορτών, διοργανώνει το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021.

Από τις 11.00 το πρωί μέχρι και τις 19.00 το απόγευμα, ο φιλόξενος και ζεστός χώρος του “All Day Restaurant Canteen”, στην οδό Δημ. Γούναρη 7, θα ανοίξει τις πόρτες του, στηρίζοντας τα παιδιά που χρειάζονται προστασία.

 

Το Bazaar αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για να πραγματοποιήσετε τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας. Στο χριστουγεννιάτικο Bazaar θα βρείτε πρωτότυπες ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα για τους αγαπημένους σας, ξεχωριστά στολίδια και πολλά λαχταριστά γλυκίσματα, σε προσιτές τιμές.

 

 

Λίγα λόγια για τα “Παιδικά Χωριά SOS”

Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975. Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, (β) Προώθηση της Αναδοχής, σε συνεργασία με 5 Περιφέρειες στην Ελλάδα, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων και τον Ξενώνα Βρεφών SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους. Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της, όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.

 

Το χωριό των αστεριών

Φιλανθρωπικό bazaar για τη στήριξη του Σωματείου Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Α.ΜΕ.Α «Ο ΣΩΤΗΡ» στο Κολέγιο “Δελασάλ” 

 

Χειροποίητες δημιουργίες των μαθητών του Κολεγίου, γαστρονομικές λιχουδιές και χριστουγεννιάτικα στολίδια, προϊόντα από το Σωματείο «Ο Σωτήρ», παιχνίδια για τα παιδιά, εθελοντικές δράσεις και αιμοδοσία περιλαμβάνει το φετινό bazaar του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ».

Τα έσοδα της φιλανθρωπικής εκδήλωσης, με τίτλο «Το χωριό των αστεριών», θα διατεθούν στο Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Α.ΜΕ.Α «Ο Σωτήρ».

 

Το χριστουγεννιάτικο bazaar ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου, στα Πεύκα της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τις γιορτινές ημέρες, οι μαθητές, καθώς και το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του «ΔΕΛΑΣΑΛ» θα υποδεχτούν τους προσκεκλημένους για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά κυρίως για να εκφράσουν όλοι μαζί την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Την ίδια μέρα, από τις 10:00 έως και τις 13:00 η κινητή μονάδα του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», με σκοπό την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος «ΔΕΛΑΣΑΛ».

 

Κατά την είσοδο των επισκεπτών στους χώρους της εκδήλωσης θα τηρηθούν τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας κατά του COVID-19.

 

 

Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος ανήκει στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο La Salle. Λειτουργεί από το 1888, προσφέροντας αγωγή και ουσιαστική παιδεία σε μαθητές από τον Παιδικό Σταθμό έως και το Λύκειο.