Έκθεση & Bazaar – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Χριστουγεννιάτικα Bazaar για τα Αδέσποτα

Στήριξε και εσύ την προσπάθεια!

To Φιλοζωικό Σωματείο ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ σας προσκαλεί σε δύο ξεχωριστά Χριστουγεννιάτικα Bazaar, γεμάτα αγάπη και προσφορά! Στόχος είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται, όπως ιατρικά έξοδα, φάρμακα, τροφή, στειρώσεις και φιλοξενία.

 

Πού θα βρείτε τα Bazaar:

  • 16 – 17 Δεκεμβρίου: 11:00 – 20:00 Mediterranean College (Ίωνος Δραγούμη 21)
  • 21 Δεκεμβρίου: 10:00 – 20:00 Φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης( Είσοδος από 3ης Σεπτεμβρίου)                                                                                      Bazaar & Ημέρα Υιοθεσίας – Με παράλληλες δράσεις για τα παιδία (face painting/ κατασκευή χριστουγεννιάτικης κάρτας/ animateur – οι ώρες των δράσεων αναγράφονται στην αφίσα της εκδήλωσης)

 

 

 

Τι θα βρείτε στα Bazaar:

  • Χειροποίητα δώρα
  • Χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια
  • Αρωματικά κεριά
  • Προϊόντα για τους τετράποδους φίλους μας!
  • Και πολλά άλλα εκπληκτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές!

Γιατί να στηρίξετε το Bazaar:

  • Κάθε αγορά σας συμβάλλει στην παροχή βασικής φροντίδας για τα αδέσποτα ζώα.
  • Μπορείτε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο και να προσφέρετε ένα ζεστό σπίτι σε ένα αδέσποτο.
  • Μπορείτε να ενημερωθείτε για θέματα πραγματικής ή εικονικής υιοθεσίας, στείρωσης και φροντίδας των ζώων.

 

 

Ο Φιντέλ, που κακοποιήθηκε έντονα, έχασε την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους αλλά χάρη στον ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ κοινωνικοποιήθηκε ξανά και αναζητά ένα ζεστό σπίτι. Η ιστορία του είναι μόνο μία από τις πολλές που μας θυμίζουν την ανάγκη για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Στα Χριστουγεννιάτικα Bazaar, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ζώα όπως ο Φιντέλ που αναζητούν μια οικογένεια. Με την αγορά των προϊόντων, συμβάλλεις στην κάλυψη των αναγκών τους και δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα αθώα πλάσματα. Συμμετέχοντας στα Bazaar, γίνεσαι κι εσύ μέρος της προσπάθειας!

 

 

YMCA x-mas Bazaar

Όπως τόσα χρόνια, έτσι και φέτος, η Χ.Α.Ν.Θ. και ειδικότερα οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της Σχολής Στελεχών, διοργανώνουν το Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar και περιμένουν μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν μαζί την έναρξη της εορταστικής περιόδου στις 13 Δεκεμβρίου 2024, ώρες 17:00 – 23:00 στον προαύλιο χώρο του κεντρικού της κτιρίου καθώς και εντός αυτού!

Στον ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο, θα βρείτε φαγητά της ώρας, αναψυκτικά και ποτά, ενώ μέσα στις αίθουσες του κεντρικού κτιρίου, θα βρείτε πάγκους ειδών και αντικειμένων second hand – εκστρατεία #zerowaste, πολλές λιχουδιές (αλμυρά και γλυκά) οι οποίες κατασκευάστηκαν με αγάπη και μεράκι από τα νεαρά μας στελέχη, κρέπες, βάφλες, glühwein και πολλά άλλα!

Θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δραστηριότητες για να ψυχαγωγηθούν οι επισκέπτες, καθώς και βιωματικές δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών για το κοινωνικό πρόσημο του Χριστουγεννιάτικου Bazaar!

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για το πρόγραμμα υποτροφιών της Χ.Α.Ν.Θ. και πιο συγκεκριμένα στην δωρεάν συμμετοχή παιδιών από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στα προγράμματά της.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ Χ.Α.Ν.Θ.

Από το 2010 η Χ.Α.Ν.Θ. έχει προσφέρει περισσότερες από 883 υποτροφίες – συνολικής αξίας 295.800€ – σε παιδιά από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για δωρεάν συμμετοχή στα προγράμματά της (αθλητισμού, δημιουργικής απασχόλησης, κατασκηνωτικά προγράμματα, ψυχαγωγικές δραστηριότητες). Τα παιδιά προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και ανεργία, ευπαθείς οικονομικά οικογένειες από τις τοπικές κοινωνίες, όπου αναπτύσσει δράση, οικογένειες προσφύγων καθώς και παιδιά από κοινωνικούς φορείς όπως ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS, ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΥ, AΡΣΙΣ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΦΙΛΥΡΟΥ, ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΧΕΠΑ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», ΝΑΟΜΙ «ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ».

Το 2023 δόθηκαν συνολικά 46 συνολικά υποτροφίες, των οποίων η οικονομική αξία ήταν περίπου 16.000€. Οι ωφελούμενοι συμμετείχαν σε μερικά από τα προγράμματα χειμερινής λειτουργίας (ρυθμική, hip hop, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, μπαλέτο, κολύμβηση), στις κατασκηνώσεις της Χ.Α.Ν.Θ. κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και στα προγράμματα Θερινής Απασχόλησης. Ακόμη, άτομα – ενήλικες & παιδιά – ευάλωτου πληθυσμού συμμετείχαν σε προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ., με μειωμένη συνδρομή, μέσω του προγράμματος «Ανοιχτές πόρτες».

 

Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’

Έκθεση  στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη) από 8 Δεκεμβρίου 2024 – 27 Απριλίου 2025

H πρώτη διεθνώς αναδρομική έκθεση για τη ζωή και το έργο της Anna Andreeva (1917-2008), της Σοβιετικής σχεδιάστριας κλωστοϋφαντουργίας που εργάστηκε στο Red Rose Silk Factory στη Μόσχα από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1980, είναι η βασική αφήγηση της έκθεσης με τίτλο «Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη, από τις 8 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 27 Απριλίου 2025, σε επιμέλεια της Christina Kiaer, καθηγήτριας ιστορίας της τέχνης στο Northwestern University του Σικάγου.

Η έκθεση το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο 12:00 – 15:00, με αφορμή την ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο τις ίδιες ώρες με τη συμμετοχή διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών για τις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο 10:00-18:00.

Φέροντας το όνομα της Γερμανίδας επαναστάτριας Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’ (που στα ρωσικά διαβάζεται και ως ‘Κόκκινο Τριαντάφυλλο’) υπήρξε ένας χώρος συλλογικής γυναικείας σχεδίασης που διαμόρφωσε τη μόδα και την υλική κουλτούρα στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η έκθεση παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τα αφηρημένα, γεωμετρικά μοτίβα της Andreeva με θέματα εμπνευσμένα από τον ηλεκτρισμό, το διάστημα και την πρώιμη ψηφιακή τεχνολογία (cyber), που την αναδεικνύουν ως μεμονωμένο ταλέντο του οποίου η εφευρετικότητα συχνά ξεπερνούσε το έργο των συντρόφων της ενώ αρκετές φορές έπρεπε να βρει τρόπους προκειμένου να ξεφύγει από τη λογοκρισία του Κόμματος.

Ταυτόχρονα, η έκθεση προβάλλει την επιτυχημένη και ενθουσιώδη συμβολή της Andreeva στην οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, παρουσιάζοντας επίσης σχέδια που αντανακλούσαν τις απαιτήσεις της οικονομίας για δημοφιλή, παραδοσιακά και εορταστικά θέματα. Παρουσιάζονται, λ.χ., έργα για υφάσματα που φιλοτεχνήθηκαν με την ευκαιρία των εορτασμών ιστορικών γεγονότων, όπως η πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα του κοσμοναύτη Yuri Gagarin το 1961 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μόσχα το καλοκαίρι του 1980.

Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά σχέδια, μελέτες και ιστορικά δείγματα υφασμάτων της Andreeva, καθώς και φωτογραφίες, αποσπάσματα ταινιών και ντοκιμαντέρ από τη κολεκτίβα του εργοστασίου ‘Κόκκινη Ρόζα’, σοβιετικά περιοδικά μόδας και εκθέσεις. Συμπληρώνεται από μεγάλης κλίμακας σύγχρονες αναπαραγωγές των υφασμάτων της Andreeva που οι θεατές θα μπορούν να αγγίξουν.

Επίσης, το έργο της Andreeva βρίσκεται σε διάλογο με τη Ρωσική Πρωτοπορία από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του MOMus, με μια σειρά από σχέδια υφασμάτων από τη δεκαετία του 1920, καθώς και έργα τέχνης που ενέπνευσαν το βιομηχανικό σχέδιο στα πρώτα σοβιετικά χρόνια, τα οποία διασώθηκαν χάρη στις άοκνες προσπάθειες του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.

Ο πλούτος των διαθέσιμων ντοκιμαντέρ για το Εργοστάσιο Μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’, για τις διαδικασίες παραγωγής εκεί και την συνεργασία της Andreeva με τους/τις συντρόφους της στην κολεκτίβα, αποκαλύπτουν μια καλλιτέχνιδα της οποίας η δουλειά στο πολυσύχναστο και διάσημο στα σοβιετικά χρόνια εργοστάσιο, την ανέδειξε σε ηγετική μορφή και αυτόνομη καλλιτεχνική παρουσία με ιδιαίτερο ύφος. Αναγνωρίζοντας τη μοναδική καλλιτεχνική αξία του έργου της Andreeva το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης εμπλούτισε πρόσφατα τις συλλογές του με 12 έργα της.

Η έκθεση συμβάλλει στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για την τέχνη που έχει ως αντικείμενο την ύφανση και που πρόσφατα σε τρέχουσες εκθέσεις δεθνώς (λ.χ. «Unravel» στο Barbican το 2024 και «Woven Histories: Textiles and Modern Abstraction» που θα ολοκληρώσει την τρέχουσα περιοδεία του στο MoMA το 2025), τονίζοντας αφενός τη φεμινιστική έμφαση στις γυναίκες δημιουργούς, μετατοπίζοντας, όμως, ταυτόχρονα το επίκεντρο από τις χειρονακτικές τεχνικές, όπως η υφαντική, το κέντημα και το καπιτονέ, και την στερεότυπη «θηλυκότητά» τους, σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής κλωστοϋφαντουργίας μεγάλης βιομηχανικής κλίμακας που οργανώθηκε ως κολεκτίβα μέσα στο κομμουνιστικό σύστημα.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο (εκδ. Scheidegger & Spiess, Ζυρίχη) με κείμενα διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Επιμέλεια: Christina Kiaer, ειδικός στην Σοβιετική Ιστορία της Τέχνης, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Northwestern University, ΗΠΑ

Βοηθός Επιμελήτρια: Αγγελική Χαριστού, Ιστορικός της Τέχνης, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με: Anna Andreeva Estate (Βασιλεία), Layr Gallery (Βιέννη)

Υποστήριξη έκθεσης: Kristina Krasnyanskaya

Υποστήριξη καταλόγου: Konstantin & Victoria Yanakov

 

SAVE THE DATES

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

12:00-15:00

Ημερίδα με τη συμμετοχή διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών για τις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Πρώτη επίσκεψη/preview στην έκθεση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ομιλητές:

  • Christina Kiaer – Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Northwestern University, ΗΠΑ, Επιμελήτρια της έκθεσης
  • Anna DumontΜεταδιδακτορικός Συνεργάτης, Max Planck Institute for Art History, Ρώμη 
  • Ευάγγελος Κοτσιώρης – Βοηθός Επιμελητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου, MoMA, Νέα Υόρκη 
  • Julia TulovskyΕπιμελήτρια, Zimmerli Museum, Rutgers University, ΗΠΑ
  • Xenia Vytuleva-HerzAnna Andreeva Estate (Βασιλεία)

Συντονισμός: Μαρία Τσαντσάνογλου – Καλλιτεχνική Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.

 

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

10:00-18:00

Open day για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Θορυβότονα

Ήχος, μουσική, κινητική γλυπτική 

Έκθεση του Νίκου Τσινίκα με κινητικά ηχητικά γλυπτά

Εγκαίνια: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024, στις 17:00

 

Μια ξεχωριστή έκθεση με κινητικά γλυπτά που παράγουν ήχους θα φιλοξενήσει το ΝΟΗΣΙΣ.

Πρόκειται για την έκθεση «Θορυβότονα» του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, αρχιτέκτονα, κ. Νίκου Τσινίκα, που ήδη εντυπωσίασε το κοινό στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενήθηκε πρόσφατα.

Η έκθεση αποτελείται από 8 ηχητικά-κινητικά γλυπτά και μια μεγάλη οθόνη με βίντεο 6 λεπτών, όπου ακούγονται οι ήχοι από κάθε ηχογόνο αντικείμενο.

Ο κ. Νίκος Τσινίκας δημιούργησε τα γλυπτά «παντρεύοντας» την επιστήμη με τις τέχνες και τις γνώσεις του στο σχέδιο, τη μηχανολογία και την ακουστική των χώρων με την αγάπη του για τη μουσική.

Μάλιστα το κοινό θα μπορεί να αγγίξει τα περίπλοκα και πρωτότυπα έργα και να ακούσει ηχητικά εφέ, καθώς τα ξεχωριστά γλυπτά του κ. Τσινίκα παράγουν και ήχους.

Τα εκθέματα θα αναπτυχθούν στη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, δίπλα στο Μουσείο Τεχνολογίας και θα παραμείνουν στο ΝΟΗΣΙΣ μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2025.

 

 

29ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια

Καθώς η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης πλησιάζει, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης την υποδέχονται για 29η συνεχή χρονιά με την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εορταγορά, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 από τις 10:00 έως τις 15:00, στις εγκαταστάσεις τους, στους Ελαιώνες Πυλαίας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στην προετοιμασία των πακέτων αγάπης για συνανθρώπους μας που η συνεισφορά μας τους είναι πολύτιμη, να γευτούν χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, να παρακολουθήσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα από τους ίδιους τους μαθητές αλλά και από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και φορείς της Θεσσαλονίκης στην εξέδρα και στο θεατράκι του σχολείου, να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες στην αυλή και να παίξουν στην Παιχνιδούπολη, να κερδίσουν όλοι στη λαχειοφόρο αγορά και να διαλέξουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα από πολλά εργαστήρια που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με μουσεία και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς της πόλης.

Τα έσοδα θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, στον Σύλλογο Βορείου Ελλάδας για Άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές» και στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος. Τα «πακέτα αγάπης» που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και συσσίτια σε συνεργασία με τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνας, Αγίου Χριστοφόρου και Αγίου Νικολάου και Δημητρίου και το Δίκτυο Κοινωνικής Μέριμνας «Εύνοια».

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης καλούν όλους να υποδεχτούν μαζί τους τη μεγάλη γιορτή της γέννησης του Θεανθρώπου μέσα από έναν κόσμο γεμάτο από… τη μαγική αστερόσκονη των Χριστουγέννων.

 

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

 

Μάρκος Καμπάνης 1990 – 2020: Ένας πολυδιάστατος δημιουργός

Την εικαστική δραστηριότητα των τριών τελευταίων δεκαετιών του Μάρκου Καμπάνη φιλοξενεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

Η αναδρομική έκθεση «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020: Ένας πολυδιάστατος δημιουργός» θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 19 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ.

 

Το 1990 σηματοδοτεί μια στροφή στη δουλειά του ζωγράφου Μάρκου Καμπάνη, όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά το Άγιον Όρος. Έκτοτε αρχίζει μια πολυετή, γόνιμη συνεργασία με τα μοναστικά ιδρύματα. Στις συχνότατες επισκέψεις του, ζωγραφίζει το αγιορείτικο τοπίο και εκτελεί τοιχογραφικές παραγγελίες για μοναστήρια, χωρίς να εγκαταλείπει όμως τα υπόλοιπα θεματογραφικά ή τεχνοτροπικά του ενδιαφέροντα. Οι ζωγραφικές ενότητες των «Δέντρων», των «Ερειπίων», η αυτοβιογραφική σειρά «365» και η χαρακτική αποτελούν κομβικά σημεία της πορείας του κατά τη διάρκεια αυτής της τριακονταετίας. Η δουλειά του συνδέει τα παραδοσιακά διδάγματα με σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Σημειώνεται πως αρχικά, η έκθεση παρουσιάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) σε επιστημονική επιμέλεια του Γιώργου Μυλωνά (Δεκέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024).

Στο Τελλόγλειο την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Νικόλαος Βιάνας και η Ραφαέλα Νίκα.

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά σημειώνει πως «η έκθεση του Μάρκου Καμπάνη συμπληρώνει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο την έκθεση “Σικελιώτης/Τάσσος: μια φιλία με κοινές ρίζες” που φιλοξενούμε επίσης αυτήν την περίοδο».

 

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο όπου έζησε ως το 1980. Σημαντική επιρροή στο έργο του άσκησαν οι συχνές επισκέψεις του στο Παρίσι και η πολύμηνη παραμονή του στη Φλωρεντία. Είναι κατά κύριο λόγο ζωγράφος και χαράκτης, ενώ έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εκκλησιαστική τέχνη και ιδιαιτέρως τις τοιχογραφίες (Μονές Σίμωνος Πέτρα, Ιβήρων, Βατοπαιδίου, Αγίας Αικατερίνης Σινά και σε ιδιωτικά παρεκκλήσια). Παράλληλα, είναι σημαντικός ο ρόλος του στην προσπάθεια προβολής και μελέτης της αγιορείτικης χαρακτικής, καθώς και των ζωγράφων των οποίων το έργο σχετίζεται με το Άγιον Όρος, ιδιαιτέρως δε του Σπύρου Παπαλουκά. Εικονογραφήσεις του κοσμούν βιβλία πολλών εκδοτικών οίκων (Αστήρ, Ίνδικτος, Εστία, Εκδοτική Αθηνών, εκδόσεις του Φοίνικα κ.ά.) ενώ περιστασιακά έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία στο θέατρο.

Η πρώτη του έκθεση έγινε στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «ΩΡΑ» το 1979 και έκτοτε ακολούθησαν πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις. Εκτός από τις ιδιωτικές αίθουσες τέχνης, η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην 15η Biennale Αλεξάνδρειας, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, στην Αγιορειτική Εστία, στην Πολιτιστική Εταιρεία «Πανόραμα», στο Ίδρυμα Ηπειρωτικών Μελετών, στο Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο», στο Μουσείο Κλασσικής Αρχαιολογίας του Κέιμπριτζ και αλλού.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar της Μέριμνας Παιδιού

H Μέριμνα Παιδιού προσκαλεί μικρούς και μεγάλους το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο χριστουγεννιάτικο παζάρι που θα πραγματοποιηθεί, από τις 10:00 έως τις 19:30 στο ισόγειο του σχολείου, Εθνικής Αμύνης 17.

Μέσα σε ένα ζεστό και χριστουγεννιάτικα διακοσμημένο περιβάλλον θα βρείτε στολίδια, διακοσμητικά, χριστουγεννιάτικες χειροποίητες κατασκευές που δημιουργήθηκαν από τις κυρίες του Δ.Σ. και από  μέλη της Μέριμνας Παιδιού χειροποίητα γλυκά, δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κρασιά και ηδύποτα, διάφορα τρόφιμα, καινούρια εργαλεία, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, παιδικά βιβλία κ. ά.

Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν για τη στήριξη της Ζεστής Αγκαλιάς, ενός τμήματος που λειτουργεί αυτόνομο μέσα στο κτήριο και φιλοξενεί παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες από 2,5 ετών με κύριο στόχο την πρώιμη παρέμβαση, εξαιρετικής σημασίας για την πορεία της ανάπτυξής τους, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παιδιατρείου της Μέριμνας και τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών με οικονομικές δυσκολίες.

 

Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ΜΟΝΟ μετρητών και όχι πιστωτικών καρτών.

 

Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου

Έκθεση Ναυτικών Χαρτών

 

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να διοργανώνει την Έκθεση Ναυτικών Χαρτών του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Παρασκευά Σαββαΐδη, με τίτλο: «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου»,  και προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Η έκθεση χαρτών αναφέρεται στις προσπάθειες και τις περιπέτειες των Βρετανών υδρογράφων, για να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν ακτές, νησιά και λιμάνια, για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Τα νερά της Μεσογείου συγκέντρωναν διαχρονικά το ενδιαφέρον πολλών κρατών και λαών σε ένα μεταβαλλόμενο ιστορικό περιβάλλον πολέμων, παιχνιδιών εξουσίας και ανταγωνισμών για το εμπόριο, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για την επικράτηση των επιδιώξεων της Μεγάλης Βρετανίας, τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία της που διέπλεαν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος χρειάζονταν αξιόπιστους ναυτικούς χάρτες, για να πλοηγηθούν στις θαλάσσιες διαδρομές και να βρουν ασφαλή αγκυροβόλια και λιμάνια. Αυτό το έργο έφεραν σε πέρας οι Βρετανοί υδρογράφοι σε διάστημα περίπου εξήντα χρόνων (1810-1870).

Καπετάνιοι και ναυτικοί σε υδρογραφικά σκάφη ερεύνησαν και χαρτογράφησαν με ακρίβεια τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (τότε ονομαζόταν και Ελληνικό Αρχιπέλαγος), τις ακτές της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Κρήτης και της Κύπρου. Όμως, μαζί τους, αρχαιολόγοι κατέγραψαν για πρώτη φορά τα αρχαία μνημεία της ελληνικής ιστορίας σε ανεξερεύνητα μέρη. Φυσικοί επιστήμονες μελέτησαν το θαλάσσιο περιβάλλον, την πανίδα και τη χλωρίδα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην πρόοδο της επιστήμης.

Έτσι, σε μια εποχή που η γεωγραφική γνώση των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, οι Βρετανοί υδρογράφοι δημιούργησαν εξαιρετικής ποιότητας ναυτικούς χάρτες και το έργο τους βοήθησε την αρχαιολογική μελέτη και τη φυσική ιστορία τουλάχιστον τόσο, όσο τη ναυσιπλοΐα, τη χαρτογραφία και τη γεωγραφία.

 

Η έκθεση οργανώνεται θεματικά στις πέντε παρακάτω ενότητες:

  1. Οι Βρετανοί υδρογράφοι στο Αιγαίο Πέλαγος
  2. Οι υδρογραφικοί χάρτες του Βρετανικού Ναυαρχείου
  3. Σχεδίαση παράκτιων όψεων στους χάρτες
  4. Υδρογράφοι, αρχαιολογία και ελληνική ιστορία
  5. Υδρογράφοι, περιβάλλον και φυσικές επιστήμες

 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

Επιμέλεια Έκθεσης: Παρασκευάς Σαββαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.

Διοργάνωση Έκθεσης: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας.

 

I am Jamilia

Έκθεση | 25.11. – 20.12.2024 | Goethe-Institut Thessaloniki

Μια φωτογραφική τεκμηρίωση της Irina Unruh για την απαγωγή νυφών στο Κιργιστάν και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Τα τελευταία χρόνια, οι δράσεις του φεμινιστικού κινήματος όπως το κίνημα #MeToo φαίνεται ότι έχουν φέρει αποτελέσματα, ώστε το φαινόμενο της έμφυλης βίας να γίνει περισσότερο ορατό. Ωστόσο, από την εποχή ακόμα της πανδημικής κρίσης έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως, όπως επίσης και στην Ελλάδα.

«Ας οικοδομήσουμε έναν κόσμο που αρνείται να ανεχθεί τη βία κατά των γυναικών οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε μορφή»

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

 

Η έκθεση: I am Jamillia

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με τη γκαλερί Pinakotheke και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη θα εγκαινιάσουν στις 25 Νοεμβρίου την έκθεση “I am Jamilia”. Η έκθεση αποτελεί μια φωτογραφική τεκμηρίωση της Γερμανίδας φωτογράφου Irina Unruh που εστιάζει στις γυναίκες από το Κιργιστάν που έχουν υποστεί απαγωγή και αναγκαστικό γάμο, μια ακραία μορφή σωματικής βίας που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες. Η Unruh πραγματοποίησε συνεντεύξεις και τις παρουσιάζει μέσα από τα κείμενά της σε διάλογο με τις φωτογραφίες των πορτραίτων τους.

«Του άρεσα, του ανθρώπου που με απήγαγε, αλλά δεν τον συμπαθούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου μαζί του. Και ιδού το αποτέλεσμα· μετά την απαγωγή, πήρα μερικά χάπια, έπεσα σε κώμα και έμεινα ανάπηρη (χρόνια σε συναισθηματική δυσφορία). Θέλω να τον ρωτήσω: Πώς πάει η ζωή σου; Η ζωή μου έχει σπάσει. Είμαι μοναχική. Άρρωστη»

Αυτά γράφει μια γυναίκα από το Κιργιστάν που έπεσε θύμα του εθίμου Ala Kachuu, που μεταφράζεται χονδρικά ως «άρπαξε και τρέξε». H Τζαμίλια (εικονικό όνομα) είναι μια μόνο από τις 12.000 περίπου γυναίκες στο Κιργιστάν που απάγονται ετησίως για γάμο. To φωτογραφικό έργο της Irina Unruh δίνει φωνή σε γυναίκες που βίω­σαν μόνες τους μια απαγωγή νύφης, αλλά και προσφέρει μια αχτίδα ελπί­δας για αλλαγή στο Κιργιστάν.

Στη Θεσσαλονίκη, η καλλιτέχνις φέρνει το έργο της σε διάλογο με τοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, τη φεμινιστική κοινότητα και το ενδιαφερόμενο κοινό, στο πλαίσιο των παγκόσμιων δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στο ίδιο πλαίσιο, προγραμματίζονται συνοδευτικές εκδηλώσεις στο Goethe-Institut Thessaloniki με θέμα την έμφυλη βία, όπως και εργαστήρια για νέους καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς με τοπικούς καλλιτέχνες.


Η έκθεση παρουσιάζεται από το
 GoetheInstitut Thessaloniki σε συνεργασία με τη γκαλερί Pinakotheke και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

 

H φωτογραφος

Η Irina Unruh είναι φωτογράφος ντοκιμαντέρ με καταγωγή από το Κιργιστάν. Το 1988, όταν ήταν 9 ετών, η οικογένεια της μετανάστευσε στη Γερμανία. Η Irina Unruh εστιάζει σε μακροπρόθεσμα έργα και η δουλειά της έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση. Εκτέθηκε διεθνώς σε μέρη όπως στη Ρώμη, στο Κέντρο Καλών Τεχνών «BOZAR» στις Βρυξέλλες, στην Τιφλίδα, την Τζακάρτα και τη Νέα Υόρκη. Το έργο της έχει δημοσιευτεί στα FR7 Frankfurter Rundschau, Geo, Stern, Le Monde και National Geographic, μεταξύ άλλων. Το 2021, η Irina Unruh έγινε υπότροφος του προγράμματος VII Academy Fellowship 2022. Την ίδια χρονιά, έγινε εξερευνητής του National Geo­graphic και τεκμηριώνει τα δάση καρυδιάς στη νότια περιοχή JalalAbad, στα βουνά Fergana του Κιργιστάν.

 

Ισότοποι εκδήλωσης

https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/the/ver.cfm?event_id=26180749

&

https://www.facebook.com/events/513473915021754

Papermosaics

Έκθεση έργων κολάζ του Δήμου Τσορμπατζόγλου

Βιβλιοθήκη Bissell, ACT – The American College of Thessaloniki

Εγκαίνια Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024, 19:00

 

Η βιβλιοθήκη Bissell του ACT ( the American College of Thessaloniki) φιλοξενεί την έκθεση κολάζ “Papermosaics” του Δήμου Τσορμπατζόγλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00 και η διάρκειά της είναι μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2024.

Ο Δήμος Τσορμπατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων και σήμερα εργάζεται στην Αθήνα ως συντηρητής παλαιών χειρογράφων στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων. Έχει εργαστεί επίσης στις ιστορικές βιβλιοθήκες των μοναστηριών του Αγίου Όρους, όπου ειδικεύτηκε στην αποκατάσταση Μεσαιωνικών Κωδίκων και χειρογράφων.

Με τις εκτεταμένες γνώσεις του για το χαρτί ως υλικό, ο Τσορμπατζόγλου άρχισε να δημιουργεί χειροποίητα χάρτινα κολάζ το 2007. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2010, ενώ ακολούθησαν επιπλέον ατομικές εκθέσεις και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Μύκονο, το Αϊντχόφεν (Ολλανδία), το Μιλάνο (Ιταλία), το Δουβλίνο (Ιρλανδία) και τις Βρυξέλλες (Βέλγιο).

Τα χαρακτηριστικά papermosaics συντίθενται με επιμέλεια κομμάτι-κομμάτι· συχνά εκτείνονται σε μεγάλους καμβάδες και είναι εντυπωσιακά ως προς τα ανθρωποκεντρικά τους θέματα. Κάθε κολάζ είναι κατασκευασμένο από διαφορετικά είδη χαρτιού – εφημερίδες, free press έντυπα, vintage βιβλία και ταπετσαρίες, αντανακλώντας τη δέσμευση του καλλιτέχνη στην εξερεύνηση της ευελιξίας του υλικού.

 

Game ON: Ελάτε να παίξετε video games που έχουν γράψει ιστορία! 

Αφιέρωμα σε ρετρό υπολογιστές και παιχνιδομηχανές

Το ΝΟΗΣΙΣ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυσή του, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιστορία και την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των παιχνιδομηχανών και των video games.

Σε έναν χώρο 1.000 τ.μ. επισκέπτες και επισκέπτριες όλων των ηλικιών μπορούν να:

  • Διασκεδάσουν παίζοντας δεκάδες video games που άφησαν ιστορία, όπως: Pac Man, Bubble Bobble, Tetris, Super Mario, Donkey Kong κ.ά.
  • Γνωρίσουν τον γίγαντα ΙΒΜ 1620, έναν υπολογιστή του 1960, με μέγεθος δύο δωματίων.
  • Μάθουν για την ιστορία και την εξέλιξη των υπολογιστών.
  • Δουν αυθεντικούς κλασικούς υπολογιστές από τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80.
  • Θυμηθούν παλιές διαφημίσεις γνωστών βιντεοπαιχνιδιών.

Το αφιέρωμα «Game ON» παρουσιάζεται στον όροφο του Μουσείου Τεχνολογίας.

 

 

Σε ειδικές εκδηλώσεις θα γίνεται επίδειξη λειτουργίας αναπαλαιωμένων υπολογιστών και παιχνιδομηχανών της ομάδας «Retroclub Θεσσαλονίκης». Σχετική ενημέρωση θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΝΟΗΣΙΣ.

 

Έκθεση: Ανάμεσα σε πατρίδα και ξενιτειά

Έκθεση | 02.10. – 08.11.2024 | GoetheInstitutThessaloniki

Η ιστορία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στη Λειψία και τη Σαξωνία (1949/50 – 1989)

Το εγχείρημα “Ανάμεσα σε πατρίδα και ξενιτειά” για την διατήρηση της μνήμης και η ιστορία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στη Λειψία και τη Σαξωνία (1949/50 – 1989), παρουσιάζονται με μια έκθεση της Έλμας Πετρίδου και μια ταινία ντοκιμαντέρ της Susanne Grütz και του Κώστα Κηπουρού στη Γκαλερί του GoetheInstitut Thessaloniki.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται η πολιτική επεξεργασία της ιστορίας, αλλά η προσωπική ιστορία των εμπλεκομένων: η ζωή τους στην «παλιά» πατρίδα, ο τρόπος που ένιωσαν τον εμφύλιο πόλεμο του 1947 μέχρι το 1949, η άφιξη στη Σαξωνία και η ζωή στη νέα πατρίδα, καθώς και η, εν μέρει, επιστροφή στην Ελλάδα.

Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφορεί και το βιβλίο των Κώστα Κηπουρού και της Susanne Grütz, το οποίο περιέχει όλες τις συνεντεύξεις με τους σύγχρονους μάρτυρες, καθώς και μια μελέτη του Ιονίου Πανεπιστημίου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Αγγελάκου. Τα αποτελέσματα του έργου θα δημοσιευθούν σε ειδική ιστοσελίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα έληξε το 1949. Χιλιάδες αντάρτες μαχητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για να αποφύγουν τη σύλληψη, τη δολοφονία και τα βασανιστήρια. Περίπου 1.300 πρόσφυγες έφτασαν επίσης στη σοβιετική ζώνη κατοχής, αργότερα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά και νέοι. Σε αυτό το έργο, έχουν τον πρώτο λόγο και αφηγούνται τις ιστορίες τους.

Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες και κείμενα, και συνοδεύεται από ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ και έναν κατάλογο.

 

Απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό το κεφάλαιο της ελληνογερμανικής ιστορίας.
Προσκαλούνται οι εκπαιδευτικοί και οι τάξεις τους να επισκεφθούν την έκθεση στο Goethe-Institut τις επόμενες εβδομάδες. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας έχει αναπτύξει συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό και έχει ψηφιοποιήσει την έκθεση.

Εταίροι του έργου: Griechenhaus Leipzig e.V., Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Το έργο υποστηρίχθηκε με πόρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας / Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Έκθεση: Χαράγματα από τη συλλογή της οικογένειας Μαριάννας Κατράκη

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 η αναδρομική έκθεση Βάσω Κατράκη – Χαράγματα, με έργα από τη συλλογή της οικογένειας Μαριάννας Κατράκη.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την οικογένεια Μαριάννας Κατράκη, παρουσιάζει περί τα 90 έργα, που διατρέχουν το σύνολο της δουλειάς της: από τα πρώτες ξυλογραφίες της στα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως τις συνθέσεις της δεκαετίας του 1980. Πλούσιο εποπτικό υλικό πλαισιώνει την έκθεση, ενώ ξεχωριστή έμφαση δίνεται στα έργα, τα οποία η χαράκτρια φιλοτέχνησε την περίοδο 1967-1974, με αφορμή και την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη: “Η Κατράκη πλάθει ένα ολόκληρο σύμπαν εικόνων, μορφοποιεί τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, καταθέτει μια στάση ζωής και μια κοινωνική-πολιτική διαμαρτυρία, επικεντρώνεται στη μοίρα του ανθρώπου μέσα από την υποβλητική αντίθεση του άσπρου-μαύρου. (…) Και δίπλα στην τέχνη της, σε άμεση αλληλεξάρτηση με αυτήν, η ζωή της, οι καταβολές και τα βιώματά της· ο γενέθλιος τόπος, το Αιτωλικό και η λιμνοθάλασσά του· ο Πόλεμος και η Κατοχή, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος, η χούντα των συνταγματαρχών· η αγωνιστική συνείδηση, η ένταξη στην Αριστερά· “.

Η έκθεση εντάσσεται στα 59α Δημήτρια.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης

 

Έκθεση: «Σικελιώτης – Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες»

Εγκαίνια: Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 19:30

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει τον Οκτώβριο την έκθεση «Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες», μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στα 59α Δημήτρια Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται θεματικά, περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Πέρα από τη μακρόχρονη φιλία τους, αυτοί οι «παράλληλοι βίοι» χαρακτηρίζονται από ορισμένα «σημεία συνάντησης», όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ε.Α.Μ. καλλιτεχνών, η ομάδα «Στάθμη», το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και τη διάδοση της τέχνης και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μια πρόσθετη διάσταση αφορά τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη με εκθέσεις («Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ‘Τέχνη’», «Διαγώνιος», «Κοχλίας»), ομιλίες, παρουσιάσεις εκδόσεων και παραγγελίες-αγορές έργων.

 

Ευχαριστίες θερμές στους: Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, οικογένεια Σικελιώτη (Φωτίκα Σικελιώτη-Χατζή, Φωτεινή Τριανταφύλλη-Θεριού, Τάκη Μαυρωτά -ιδιαίτερα σημαντικό υλικό με έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά), Μουσείο Βορρέ, Περικλή Σφυρίδη και άλλους συλλέκτες και φορείς ιδίως από Θεσσαλονίκη, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Αρχείο Ντίνου Χριστιανόπουλου-Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ, το ΚΘΒΕ, ΚΩΘ, ΤΜΣ-ΑΠΘ, κ.ά.

 

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση, που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και δράσεις εικαστικού περιεχομένου για παιδιά και ενήλικες

 

Έναρξη μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην έκθεση «Σικελιώτης-Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες»

Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου ξεκινούν τα  εκπαιδευτικά προγράμματα του Τελλογλείου Ιδρύματος, που έχουν ως βάση τις αρχές της βιωματικής μάθησης και λειτουργούν με σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού, οικοδομώντας νέα γνώση πάνω στην ήδη υπάρχουσα. Επιδιώκουν τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών, την καλλιέργεια της αισθητικής, μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας και την ενίσχυση της ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικότητας των παιδιών.

Πληροφορίες: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, 2310991614

 

Η Μεγάλη Επιστροφή των Δεινοσαύρων | Θεματικό Πάρκο

Για 3 ολόκληρους μήνες, η Θεσσαλονίκη θα ζήσει στη σκιά των Δεινοσαύρων. Η Helexpo, και συγκεκριμένα το Περίπτερο 5, μεταμορφώνεται σε μια προϊστορική εποχή! Μέσα από πρωτοποριακή τεχνολογία και ρεαλιστικές αναπαραστάσεις, μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν από κοντά αυτά τα εντυπωσιακά πλάσματα όπως ποτέ άλλοτε!
Ο πιο επιβλητικός δεινόσαυρος είναι ο κολοσσιαίος Τυραννόσαυρος Ρεξ, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος να τραβάει την προσοχή, κάνοντάς μας ευγνώμονες που δεν υπήρξαμε στην εποχή του! Εκτός από τον Ρεξ, θα παρουσιαστούν επίσης ο Σπινόσαυρος, ο Διπλόδοκος με την τεράστια ουρά του, ο Βραχιόσαυρος με τον πανύψηλο λαιμό του και 27 ακόμα προϊστορικά ζώα διαφορετικών μεγεθών.
Το χαμόγελο και η διασκέδαση θα συνδυάζονται με την ένταση της αδρεναλίνης. Προσοχή όμως, προχωρήστε αργά και προσεκτικά… για να αποφύγετε τα «χτυπήματα» από τις δυνατές ουρές των Δεινοσαύρων!

Μεγάλοι καλλιτέχνες & μικροί δημιουργοί 2024 Yayoi Kusama

Ο Νίκος και η Ανθή Τσιμπισκάκη παρουσιάζουν στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo για έκτη χρονιά την έκθεση “Μεγάλοι καλλιτέχνες & Μικροί δημιουργοί” και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της, την Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024 στις 19.30 το απόγευμα, στον χώρο της Πινακοθήκης του Πολυχώρου Τέχνης REMEZZO, Νικολάου Πλαστήρα 2, παραλία Αρετσούς, Καλαμαριά.

Η έκθεση είναι φέτος αφιερωμένη στην γνωστή καλλιτέχνιδα Yayoi Kusama (Γιαγιόι Κουσάμα), γιαπωνέζα σύγχρονη καλλιτέχνης που ασχολείται κυρίως με τη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις, αλλά δραστηριοποιείται επίσης στη ζωγραφική, τη βίντεο αρτ, τη μόδα, την ποίηση, τη μυθοπλασία και άλλες τέχνες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την 01.10.2024 και ώρα 19.30, παρουσία των συντελεστών της και των μικρών καλλιτεχνών που θα παρευρεθούν στα εγκαίνια.

Η έκθεση θα φιλοξενήσει έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων κορυφαίων ζωγράφων με την διαμεσολάβηση του βλέμματος και της ερμηνείας των παιδιών.

Πρόκειται για τους μαθητές δημοτικών σχολείων της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα μαθητών των 2ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, 4ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, 10ου Δημοτικού σχολείο Καλαμαριάς, 11ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, 20ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς 1ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, καθώς και για μαθητές του εργαστηρίου των ζωγράφων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έξι ημέρες 01.10.2024 έως και 06.10.2024 και θα είναι επισκέψιμη καθημερινές 11.00 – 13.00 και 18:00 – 20:30 το Σάββατο 05.10.2024 12.30 – 20.30 και την Κυριακή 06.10.2024 12:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00.

Ο Νίκος Τσιμπισκάκης, ζωγράφος, διδάσκει χρώμα και σχέδιο από το 1995 και υπήρξε υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών. Η Ανθή Τσιμπισκάκη είναι ψυχολόγος με ερευνητικό έργο πάνω στην παιδική ζωγραφική και ασχολείται με την διδασκαλία της ζωγραφικής τα τελευταία 18 χρόνια. Η αγάπη για την ζωγραφική και για τα παιδιά καθώς και η επικοινωνιακή αμεσότητά τους είναι τα συστατικά της επιτυχίας.

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.zografiki.gr.

Σχετικά με τον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo

Πρόκειται για έναν πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο. Στους χώρους του φιλοξενούνται εκθέσεις, που στηρίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία, πραγματοποιούνται διαλέξεις και μουσικές εκδηλώσεις. Επίσης λειτουργεί καθημερινά και ως χώρος συνάντησης και αναψυχής των νέων.

 

Συμμετοχή στην έκθεση θα έχουν και μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα μέσω του διαδικτυακού εργαστηρίου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι μικροί καλλιτέχνες:

ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΕΛΙΖΑ 

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΠΑΪΣΙΑ-ΑΡΙΑΔΝΗ 

ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΑΛΙΚΗ

ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΑΣΤΡΕΙΔΗ ΖΩΗ

ΑΣΤΡΕΙΔΗ ΣΥΛΙΑ

ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΒΑΚΟΝΔΙΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ

ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ

ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΒΛΑΣΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΒΟΥΚΟΥΤΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ 

ΒΡΑΧΝΟΥ ΔΑΦΝΗ

ΓΕΡΕΜΠΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΝΑΣΙΑ

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΓΚΙΛΕΚΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

ΓΚΙΛΕΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΔΙΟΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΖΕΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗ

ΖΙΩΓΑ ΑΝΝΑ

ΚΑΛΟΨΙΚΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΚΑΡΑΜΙΧΟΥ ΜΥΡΤΩ

ΚΑΡΑΤΑΓΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΛΥ

ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΣΚΑΡΗ ΑΘΗΝΑ

ΚΑΣΜΕΡΙΔΗΣ ΕΡΜΗΣ

ΚΕΝΣΤΑΝΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΚΕΝΣΤΑΝΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΚΕΡΕΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΤΑΝΙΑ

ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

ΚΟΥΡΟΥΚΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ ΑΘΗΝΑ

ΚΟΥΦΑΕΛΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΣΟΝΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΧΑΡΙΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΛΕΛΕΚΑΝΟΥ ΡΕΑ

ΜΑΚΡΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΤΣΑΜΠΙΚΑ

ΜΑΚΡΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΜΑΥΡΟΣ BILLY

ΜΙΜΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΜΠΕΡΜΠΕΡΟΓΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΜΠΛΑΝΤΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ

ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΑΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ-ΧΑΡΑ

ΝΑΚΟΣ  ΧΑΡΗΣ

ΝΤΑΒΑΡΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΝΤΑΒΑΡΙΝΟΥ ΧΑΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΠΑΓΟΥΝΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 

ΠΑΝΤΑΖΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΠΕΔΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗΣ ΜΙΝΩΑΣ

ΠΟΥΛΑΚΑ ΜΑΓΔΑ

ΠΟΥΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΠΡΑΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΡΩΜΟΥΔΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΣΕΪΣΗ ΕΛΕΝΗ

ΣΙΔΗΡΑΔΗ ΛΥΔΙΑ

ΣΙΜΩΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΣΙΟΡΔΙΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΤΑΝΑΓΙΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΤΕΡΖΟΥΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΤΕΡΜΕΝΤΖΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΤΕΡΜΕΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΟΥΡΟΥΤΟΥΤΟΥΔΗ ΕΛΕΝΑ

ΤΟΥΡΟΥΤΟΥΤΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΙΜΠΙΣΚΑΚΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ-ΣΟΦΙΑ

ΤΣΙΜΠΙΣΚΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΤΣΙΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΣΙΡΟΣ ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ

ΤΣΙΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΦΟΥΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΕΛΕΝΗ

ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ –ΓΙΩΡΓΟΣ

ΧΑΣΑΠΗ ΕΛΕΝΗ

ΧΑΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διεύθυνση Νικολάου Πλαστήρα 2, παραλία Αρετσού, Καλαμαριά.

Παζάρι Βιβλίου στο Goethe

H Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki στήνει και φέτος παζάρι βιβλίων σε γερμανική και ελληνική γλώσσα στον όμορφο κήπο του Ινστιτούτου.

Μικροί και μεγάλοι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μυθιστορήματα, παιδικά και εφηβικά βιβλία, γλωσσικά/εκπαιδευτικά βιβλία αλλά και μουσικά CD που έχουν αποσυρθεί από το αρχείο της βιβλιοθήκης, στη συμβολική τιμή των 0,50€ το καθένα! 

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου από τις 10:00 μέχρι και τις 18:00 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου από τις 09:00 μέχρι και τις 13:30.

Μην ξεχάσετε να πάρετε πάνινες τσάντες μαζί σας – ας προστατέψουμε μαζί το περιβάλλον!

Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης

Το τριήμερο 20 ως και 22 Σεπτεμβρίου 2024 στο φιλόξενο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η 24η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.

“Keep Farming – Τρώμε Υπεύθυνα” είναι το φετινό θέμα της Οικογιορτής. Αφιέρωμα στην πράσινη ενέργεια, είναι τελικά οικολογική;

Ομιλίες και δράσεις για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην τροφή μας αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Ψυχοσωματική Υγεία, εναλλακτικές θεραπείες. Δωρεάν διάθεση σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες και πολλά ακόμη δρώμενα για το περιβάλλον και την υγιεινή διατροφή. Στη Γιορτή συμμετέχουν μικροί παραγωγοί, μεταποιητές και χειροτέχνες, από όλη την Ελλάδα, τράπεζες σπόρων, Κοινσεπ, επιστημονικοί φορείς, οικολογικές -περιβαλλοντολογικές ομάδες, ΜΚΟ, καλλιτεχνικές ομάδες και άλλες συλλογικότητες της πόλης.

Καθ όλη την διάρκεια του τριημέρου θα υπάρχει Έκθεση Αγροοικολογικών Προϊόντων, δράσεις για παιδιά, εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες, προβολές, μαγειρέματα, παραδοσιακοί χοροί, έκθεση φωτογραφίας, παραστάσεις, μουσική – συναυλίες και πολλά ακόμη δρώμενα.

Το πρόγραμμα

Έκθεση: «Ένδυμα Ψυχής»

Η έκθεση που μάγεψε το κοινό της Αθήνας, έρχεται στη Θεσσαλονίκη εμπλουτισμένη με νέα έργα από μοναδικές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

Από τις 06 Σεπτεμβρίου 2024 έως και τις 06 Ιανουαρίου 2025, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζεται στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή, η εμπλουτισμένη εμβληματική έκθεση με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μετά το ταξίδι της έκθεσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τη μοναδική απήχηση στο κοινό σε όλους τους προορισμούς, και ιδιαίτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, το «Ένδυμα Ψυχής» έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια έκθεση μοναδική, όπου ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ παρουσιάζουν το «ελληνικό ένδυμα» με έναν ιδιαίτερο τρόπο και μια καλλιτεχνική οπτική, φορεμένο από σύγχρονους ανθρώπους, και μέσα από την ώσμωση της φωτογραφίας με το ύφασμα και την κεντητική τέχνη.

Στην έκθεση, που θα παρουσιάζεται για τέσσερις μήνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πάνω από 70 φορεσιές του παρελθόντος «ντύνουν» πρόσωπα του παρόντος, σε μια μοναδική σύνδεση που αναδεικνύει τον πλούτο, την ευφάνταστη ποικιλία, την αριστοτεχνία των λεπτομερειών, την κατασκευαστική δεξιότητα των ενδυμάτων. Ταυτόχρονα, μέσα από το διαπεραστικό βλέμμα, τη στάση και κίνηση του σώματος, οι ενδυμασίες γίνονται το αφήγημα της ιστορίας του τόπου, των ιστορικών προσώπων, των ιστοριών των κοινωνιών και της καθημερινότητάς τους.

 

Όπως γράφει ο δημιουργός και φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης «Με χάρτη πλαισίου τεσσάρων τετραγωνικών ως φόντο, ήθελα να ταξιδέψω στον χώρο και τον χρόνο, όπου ανθίζει ο ελληνισμός. Μέσα από τα βλέμματα θέλησα να φτάσω ως την ψυχή και ο Ανατόλι με τα κεντήματα, να δώσει ζωή στην ύλη. Ένα ταξίδι και αυτό από τα βάθη της ψυχής στο τρισδιάστατο της ύλης, κρατώντας ως κέντρο το επίπεδο της φωτογραφίας».

Για την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί η έκθεση στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Γιώργος Ν. Παπαγεωργίου, αναφέρει: «Η έκθεση αυτή παρουσιάζει το ένδυμα ως έκφραση της ψυχής. Μια έκφραση της ψυχής των ανθρώπων, στην μακροϊστορία και τη μικροϊστορία της ελληνικής κοινωνίας. Από την πρώτη στιγμή το συγκεκριμένο έργο κίνησε το ενδιαφέρον του Ιδρύματος Παπαγεωργίου για τον εμπλουτισμό και την εκ νέου παρουσίαση της έκθεσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Το  Ίδρυμα Παπαγεωργίου, με ευαισθησία σε θέματα τόσο υγείας, εκπαίδευσης και επιστήμης, όσο και τέχνης/πολιτισμού, πήρε την πρωτοβουλία όχι μόνο να παρουσιάσει την έκθεση στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση της περιοχής με την έρευνα, αναζήτηση και φωτογράφιση νέου υλικού, τη δημιουργία έργων-εκθεμάτων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και με έργα ενδεικτικά της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης των περασμένων αιώνων.

 

Η πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την βάση της αρχικής παρουσίασης με ενδυμασίες των συλλογών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του Λυκείου Ελληνίδων Ηράκλειου, πλαισιώθηκε από μια ουσιαστική σύμπραξη φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας: το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, το Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος της ΧΑΝΘ, άνοιξαν τις προθήκες, τα ερμάρια και τη μνήμη των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν, για να είναι εφικτή η σύνθεση της έκθεσης με τα νέα εκθέματα.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις και επισκέψεις σχολείων, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ακόλουθες ώρες:

Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη: 10.00 – 17.00
Πέμπτη-Παρασκευή: 12.00 – 20.00
Σάββατο: 13.00-19.00
Κυριακή: 11.00-15.00

 

 

88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πάνω από 1.300 εκθέτες, 32.000 τ.μ εκθεσιακού χώρου, Τιμώμενη Χώρα η Γερμανία με 135 εκθέτες, 25 κρατικές, διεθνείς συμμετοχές, εννέα αφιερώματα από όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας, δυναμική παρουσία των Επιμελητηρίων με 350 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, ένα εντυπωσιακό  σόου με drones που θα φωτίσει τον ουρανό της πόλης, πολιτιστικές δράσεις και ποικίλα μουσικά events συνθέτουν το «μωσαϊκό» της 88ης ΔΕΘ, η οποία διοργανώνεται από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στην 88η ΔΕΘ θα συμμετάσχουν πάνω από 1.300 εκθέτες (έμμεσοι και άμεσοι), ενώ οι θεματικές της, AKADEMIA, Ενέργεια-Κυκλική Οικονομία, Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές, Περιφέρειες-Γεύσεις από Ελλάδα, Γαστρονομία-Ξένες και Ελληνικές Λιανικές Πωλήσεις, Έπιπλα-Οικιακός Εξοπλισμός, Δημόσιοι Φορείς-Οργανισμοί θα παρουσιάσουν ό,τι πιο πρωτοποριακό και μοντέρνο έχει να επιδείξει η αγορά και η οικονομία.

Το Hobby Festival έρχεται να εμπλουτίσει τα ειδικά αφιερώματα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τα χόμπι από επαγγελματίες και οργανισμούς, οι οποίοι διαχειρίζονται μέσα και τεχνογνωσία ερασιτεχνικών ασχολιών και δράσης ελεύθερου χρόνου! Στο Hobby Festival συμμετέχουν μη φονικά χόμπι, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην ευζωία και στην προοπτική της ευτυχίας – ενισχύοντας παράλληλα προσωπικές δεξιότητες – στην ανακάλυψη και την καλλιέργεια κλίσεων και ταλέντων, καθώς και στη συνάντηση ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και ικανότητες. Εκθέτες με βιωματική παρουσία και showtimes θα είναι εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ για να γνωρίσουν στο ευρύ κοινό διάφορα είδη χόμπι σε μια άκρως ψυχαγωγική ατμόσφαιρα που τα έχει όλα: μουσική, διασκέδαση, κληρώσεις και δώρα!

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

Hallo Ελλάδα!

Στη φετινή διοργάνωση, τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία υπό το brand “made in Germany” καταλαμβάνοντας περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία θα παρουσιάζονται εκθέματα και υπηρεσίες κορυφαίων εταιριών της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Η συμμετοχή της Γερμανίας παράλληλα, θα υποστηρίξει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με προγραμματισμένες θεματικές ημέρες για εκπαιδευτικά θέματα, συναντήσεις δικτύωσης, καθώς και εταιρικές παρουσιάσεις. Επιπλέον, ένα ποικίλο πολιτιστικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα ευρύτερα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, το Γερμανικό Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, το Γερμανοελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, το Goethe-Institute και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ).

 

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα των πολιτιστικών δράσεων της τιμώμενης χώρας.

 

Δείτε ΕΔΩ τη συμμετοχή το Goethe Institut στη ΔΕΘ.

 

Παράλληλες Δράσεις

Πολυδιάστατο σε περιεχόμενο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 88ης ΔΕΘ, που αντλεί έμπνευση από τον πολιτισμό, την οικονομία, την κοινωνία, την τεχνολογία και τον αθλητισμό, πέραν του αμιγώς εκθεσιακού σκέλους.

Αναλυτικά:

  • Μια μοναδική και ταυτόχρονα συναρπαστική θεματική έκθεση με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του CERN, θα φιλοξενήσει η φετινή ΔΕΘ. Η έκθεση, με τίτλο «Από την έρευνα στην καθημερινότητά μας», θα παρουσιάσει τα απίστευτα επιτεύγματα και τη συνεισφορά, του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής, CERN, στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής και της επιστημονικής ανακάλυψης.
  • Drone Light Shows. Η ΔΕΘ φέτος θα… φωτίσει τον ουρανό της Θεσσαλονίκης με το μεγαλύτερο drone light show που έχει γίνει στην Ελλάδα έως σήμερα! Σε ανάμνηση της ρίψης πυροτεχνημάτων που παραδοσιακά διοργανωνόταν στη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Θεσσαλονίκης τρία drone light shows, τα οποία σχεδιάζονται από μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στο σχεδιασμό τέτοιων θεαμάτων, την Grizzly Entertainment. Τα τρία drone shows θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7/9, την Κυριακή 8/9 και τη Κυριακή 15/9 στις 21.00 με περίπου 500 drones και διάρκεια 15 λεπτών.
  • Στο Περίπτερο 6 θα πραγματοποιείται καθημερινά γιορτή γευσιγνωσίας από Περιφέρειες. Οι Περιφέρειες μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων και εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ θα «στρώσουν το τραπέζι» στους επισκέπτες. Συμμετέχουν η Κεντρική Μακεδονία, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.
  • Στο Περίπτερο 1 και στον Υπαίθριο Χώρο 14 θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δράσεις από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συναντήσεις με Ολυμπιονίκες, Ποδόσφαιρο 5Χ5, Καλαθοσφαίριση και Τοξοβολία.
  • Περισσότερα από 1.000 μικρά και μεγάλα δώρα προσφέρει το «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» στο οποίο καλεί τους επισκέπτες της η 88η ΔΕΘ. Καθημερινά περισσότερα από 100 μαγνητάκια, με το λογότυπο της ΔΕΘ-HELEXPO και το σύμβολό της, τον πύργο του ΟΤΕ, θα βρίσκονται κρυμμένα σε όλους τους χώρους της ΔΕΘ (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Όσοι βρίσκουν τα μαγνητάκια του κρυμμένου θησαυρού, σκανάρουν το QR code και βλέπουν άμεσα τι κέρδισαν. Όλα τα μαγνητάκια κερδίζουν μικρά ή μεγάλα δώρα.
  • Στο περίπτερο 12 φιλοξενείται το Digital Legacy HELEXPO, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη των δεκαετιών του 1920 και του 1950, μέσα από εικονικές περιηγήσεις, ηλεκτρονικά παιχνίδια και μία έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων.
  • Επίσης, μια μουσική γιορτή, που φιλοδοξεί να ξεσηκώνει κάθε βράδυ το κοινό της Θεσσαλονίκης, ταξιδεύοντάς το παρέα με μεγάλες επιτυχίες και κορυφαία ονόματα του διεθνούς και εγχώριου μουσικού στερεώματος έρχεται στην 88η ΔΕΘ με τα Music Events Live. 
  • Το ΡΑΛΛΥ ΔΕΘ, ένας ξεχωριστός και ιστορικός αγώνας, θα υλοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά το 2ο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ.
  • Η ΡΑΑΕΥ διοργανώνει για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με την Πρυτανεία του ΑΠΘ και τηνΣχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Διαγωνισμό Ζωγραφικής για νέους/νέες με θέμα «Έξυπνα και πράσινα νησιά».

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα το δείτε ΕΔΩ.