Έκθεση & Bazaar – Πυγολαμπίδες
Skip to content

8η Art Thessaloniki International Contemporary Fair

Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η 8η Art Thessaloniki International Contemporary Fair από τις 15 έως τις 18 Μαΐου

Τιμώμενοι καλλιτέχνες οι Michelangelo Pistoletto και P. Tanimanidis

Με αφιέρωμα σε δύο πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες, που θα είναι οι Τιμώμενοι της διοργάνωσης, τον Michelangelo Pistoletto και τον P. Tanimanidis, με νέες συνεργασίες με art fairs της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και με διευρυμένη συμμετοχή ξένων γκαλερί εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Μαΐου η 8η Art Thessaloniki International Contemporary Fair στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, την οποία διοργανώνει ο κ. Παντελής Τσάτσης, καλλιτεχνικός της διευθυντής, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, θα διαρκέσει έως τις 18 του μηνός και θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα 10, 9 και 8.

Για το 2025 η Art Thessaloniki Fair έχει ξεκινήσει συνεργασία και ανταλλαγή με τις Art Fair της Ρουμανίας MOBU Bucharest, την Sofia Art Fair της Βουλγαρίας και την OSTEN Biennale Skopje, με σκοπό την ενδυνάμωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, των ανταλλαγών και τη διαμόρφωση ενός πολιτισμικού δικτύου στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης.

H 8η Art Thessaloniki Fair παρουσιάζει γκαλερί από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, projects ανεξάρτητων καλλιτεχνών για τρίτη χρονιά, μουσειακές εκθέσεις και κορυφαίες ιδιωτικές συλλογές (Hellenic DIASPORA, Μουσείο Ξενάκη, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, OSTEN Museum of Drawing), ενώ συνεργάζεται με διεθνή ιδρύματα: Fondazione Burri (Perugia, Italy), Boghossian Foundation (Brussels, Belgium), Greenland National Art Gallery (Greenland/Denmark), Mice Jankulovski Foundation (Skopje).

Για πέμπτη χρονιά θα δοθούν στο πλαίσιο της έκθεσης τα χρηματικά βραβεία ΜΑΤΑΡΟΑ για νέους καλλιτέχνες έως 33 ετών (ΠΕΕΒΕ), ενώ φέτος θα πραγματοποιηθούν και τρεις βραβεύσεις «ΟΡΥ ΖΟΥΝΙ» σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, οι οποίες θα μεταφράζονται σε χρηματικό έπαθλο. Παράλληλα, θα υπάρξει και διεθνής βράβευση από τη World Association of Visual Arts για τους Pistoletto και Τανιμανίδη.

 

Έργο του Σταύρου Παναγιωτάκη, Εικαστικού – Διδάκτορα Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Διδάσκοντα (ΕΕΠ) Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης στην 8η Art Thessaloniki International Contemporary Fair

Διευρυμένη Υπόθεση (μια ιστορία της πόλης) project

Για 4 μέρες, από την Πέμπτη 15 έως την Κυριακή 18 Μαΐου, η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή της Τέχνης μαζί με εικαστικούς και πολιτιστικούς φορείς από όλο τον κόσμο.
Φέτος, όπως και κάθε χρονιά, θα τη βρείτε στο περίπτερο 9 – booth 45 σε έναν υπέροχο χώρο με μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση, αποτέλεσμα μιας καταπληκτικής συνεργασίας!

Η φετινή της πρόταση έχει τίτλο “Διευρυμένη Υπόθεση (μια ιστορία της πόλης)”.
Πρόκειται για μία εγκατάσταση με τη χρήση ψηφιακών μέσων και σύγχρονης τεχνολογίας. Ένα πολυδιάστατο, διαδραστικό εικαστικό έργο διευρυμένων και μεικτών τεχνικών, που διασυνδέει έργα της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης της Θεσσαλονίκης με στοιχεία από εμβληματικά έργα της διεθνούς Ιστορίας της Τέχνης.
Πιο συγκεκριμένα, γίνονται αναφορές σε έργα που αποτέλεσαν σταθμούς στην παγκόσμια ιστορία της σύγχρονης τέχνης, διεθνών καλλιτεχνών, όπως του Ρενέ Μαγκρίτ, του Μαρσελ Ντυσάν, του Γιοχάνες Βερμέερ κ.α. όσο και Ελλήνων καλλιτεχνών, που τα έργα τους βρίσκονται στη συλλογή της Πινακοθήκης, όπως του Γιώργου Παραλή, Νίκου Σαχίνη, Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Γιάννη Σβορώνου κ.α.
Ταυτόχρονα, υπάρχει παράλληλη αναφορά σε συνθετικά στοιχεία που αποδίδονται σε έργα καλλιτεχνών και που χαρακτηρίζουν – συσχετίζονται με την πόλη, τη δομή και την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Επιμέλεια: Σταύρος Παναγιωτάκης, Εικαστικός – Διδάσκων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ

 

 

Δημιουργία εικαστικού έργου από τον Χρήστο Λαχανά, δημοπρασίες έργων και διοργάνωση performance από τη Μαρία Ζούρου.

  • Μεταξύ άλλων, το Σάββατο θα γίνει δημοπρασία με έργα των γκαλερί που συμμετέχουν.
  • Το έργο του Χρήστου Λαχανά θα υλοποιηθεί μπροστά στο κοινό την Πέμπτη 15.05 και την Παρασκευή 16.05, στις 17:00-21:00, καθώς και το Σάββατο, στις 12:00-19:00. Θα δημοπρατηθεί στη διάρκεια της έκθεσης. Μέρος των εσόδων των δύο δημοπρασιών θα διατεθεί στον Οργανισμό «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας».
  • Η Μαρία Ζούρου, το Σάββατο 17.05.2025, στις 17:00-21:00, θα πραγματοποιήσει performance κινούμενη ανάμεσα στους επισκέπτες.

Στη σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως

Το ΑΜΘ εγκαινιάζει τη νέα περιοδική έκθεση: “Στη σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως”

296 αντικείμενα από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα νεότερα χρόνια, 30 σπήλαια, βραχοσκεπές και σπηλαιοβάραθρα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της βόρειας Ελλάδας και δύο αίθουσες μεταμορφωμένες σε δαιδαλώδες σπήλαιο συνθέτουν τη νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: Στη σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ), στο οποίο και παρουσιάζεται, και την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας (ΕΠΣ).

Στην έκθεση τα σπήλαια αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων και αυτή η άρρηκτη σχέση αποτυπώνεται πολυεπίπεδα. Μάλιστα, σε αυτή την ιδέα βασίζεται και η μουσειολογική αφήγηση της έκθεσης αλλά και η μουσειογραφική προσέγγιση, η οποία εκλαμβάνει το μοναδικό και εύθραυστο οικοσύστημα των σπηλαίων όχι απλώς ως έναν γεωλογικό σχηματισμό αλλά ως ένα περιβάλλον, έναν βιωμένο χώρο, με τον άνθρωπο να συνδέεται μαζί του από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του.

Το σπήλαιο είναι τόπος όπου βιώθηκε το αίσθημα της καταφυγής και της ασφάλειας, του εγκλεισμού, του τραύματος, της γιορτής και της τελετουργίας, της αποκαλυπτικής εμπειρίας, της επαφής με τις θεότητες, της αναγέννησης, της μετάβασης, της φιλοσοφικής αναζήτησης. Το ποικίλο αυτό φάσμα παρουσιάζεται στον επισκέπτη μέσα από πέντε κύριες ενότητες:

  1. Ένα ημερολόγιο του παρελθόντος
  2. Η αρχαιολογία των σπηλαίων
  3. Η άλλη όψη των σπηλαίων
  4. Ακολουθώντας τις διαδρομές
  5. Ρίχνοντας φως στη σπηλιά

Λίθινα και οστέινα εργαλεία, κεραμική, γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα, χάλκινα εργαλεία και όπλα, πήλινα ειδώλια, χάλκινα και χρυσά κοσμήματα, λατρευτικές εικόνες, ανθρωπολογικό, αρχαιοβοτανολογικό και αρχαιοζωολογικό υλικό, αλλά και έργα  σύγχρονης τέχνης, φωτίζουν τις διαφορετικές πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με το σπήλαιο. Ιδιαίτερη ενότητα αφιερώνεται στους επιστήμονες που εμπλέκονται  στην εξερεύνηση των σπηλαίων.

Η έκθεση αποτελεί καρπό της εξαιρετικής συνεργασίας με έντεκα Εφορείες Αρχαιοτήτων (Άρτας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας-Θάσου, Λάρισας, Μαγνησίας, Σερρών, Ροδόπης, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Φλώρινας και Χίου), και τρία μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Μουσείο του Τελλογλείου Ιδρύματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) που δάνεισαν αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών τους, τα περισσότερα αδημοσίευτα ευρήματα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό.

 

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με παράλληλες δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες, ξεναγήσεις, μουσικές συναυλίες, δράσεις φιλαναγνωσίας και επιστημονικές διαλέξεις. Συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο που τεκμηριώνει την έκθεση και θα διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου από 15 Μαΐου 2025.

 

Γιάννης Μενεσίδης: Ο ζωγράφος της “κεκρυμμένης” χαράς

Νέα έκθεση στο Τελλόγλειο

Εγκαίνια: Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στις 19:00

«Παραλληλίζω τη ζωγραφική μου με τη ροδιά που μεταφέρει έννοιες κεκρυμμένης χαράς. Γλυκαίνομαι, χάνομαι και αποσαθρώνομαι στη ζωγραφική επιφάνεια. Φορώ ρούχα δανεικά, σκορπίζομαι και γίνομαι πολύμορφος. Κοπιάζω, απογοητεύομαι, η επιφάνειά μου όταν φωτίζεται δωρεάν, υπερίπταμαι…». Με αυτά τα λόγια περιγράφει τις δημιουργίες του ο ζωγράφος Γιάννης Μενεσίδης ο οποίος φιλοξενείται στη νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 46 έργα του ζωγράφου των τελευταίων δύο δεκαετιών, έχει τίτλο «Γιάννης Μενεσίδης: Ο ζωγράφος της «κεκρυμμένης» χαράς» και θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στις 19:00, στο Τελλόγλειο (Αγίου Δημητρίου 159Α).

Τα έργα του, σε σινική μελάνη, τέμπερα και λαδοπαστέλ χαρακτηρίζονται από τον πολλαπλασιασμό των μοτίβων, τη γοητεία της επιφάνειας και τη σχηματοποίηση των μορφών. Ο άνθρωπος κατέχει κεντρική θέση στην τέχνη του είτε πρόκειται για θρησκευτικά είτε για λαϊκά θέματα. Παράλληλα, η φύση εμφανίζεται διαρκώς σαν θεματική: στην επιβλητική παρουσία δέντρων (πλατάνια, οξιές, ελιές, πεύκα), στη βλάστηση και στα πουλιά, στον βυθό της θάλασσας, στο υδάτινο στοιχείο και στα τοπία (η Σάμος, τα βράχια της Καππαδοκίας, το φαράγγι της Βίκου, τα Φηρά στη Σαντορίνη, η έρημος της Ιορδανίας κτλ.).

Ο Miguel Fernández Belmonte, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής του Τελλογλείου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «στα έργα του Μενεσίδη, είτε πρόκειται για τοπία, είτε για θρησκευτικά ή λαϊκά θέματα (παζάρια, γιορτές), υπάρχει πάντα ο άνθρωπος, ως σχήμα και ως σύμβολο. Είναι μια τέχνη αποδεσμευμένη από τη φυσιοκρατική αναπαράσταση, πνευματική και συμβολική που δεν εγκλωβίζεται σε μια αυστηρή μεθοδολογία ή φόρμουλα. Είναι μια τέχνη που επιτρέπει την αυτογνωσία και την εξερεύνηση, γεμάτη διάχυτη χαρά, γαλήνη και ελπίδα. Παρατηρείται στη ζωγραφική του μια παράλληλη διεύρυνση σε σχέση με τη πινελιά. Στα πρώιμα έγχρωμα του έργα, οι πινελιές είναι μικρές, στρόγγυλες και γραμμοειδές και συνθέτουν αλλεπάλληλες στρώσεις που πυκνώνουν και δημιουργούν βάθος. Στις τελευταίες δεκαετίες το χρώμα του αποτελείται από μεγάλες επιφάνειες οι οποίες δημιουργούν μεγαλύτερες αντιθέσεις. Ταυτόχρονα, σημαντική είναι σε αυτούς τους πίνακες η επίτευξη μιας διάχυτης και ισορροπημένης έντασης χωρίς υπερβολές, αποτέλεσμα στο οποίο συμβάλει η έλλειψη φωτοσκίασης». Επίσης, ο ίδιος αναφερόμενος στην έκθεση Μενεσίδη έχοντας και την επιμέλεια της έκθεσης επισημαίνει πως «στο άλλο μεγάλο σύνολο της εικαστικής του παραγωγής, στα ασπρόμαυρα έργα σε σινική μελάνη, όλη η επιφάνεια αποκτάει μια ιδιαίτερη δυναμική κυρίως σε δύο κατευθύνσεις. Η μια αφορά τις πυκνώσεις των γραμμών που «υφαίνουν» τις σκιές και τις λευκές επιφάνειες που συνθέτουν τα “φωτίσματα”. Η άλλη αφορά τον διαμερισμό των μορφών σε επί μέρους σχήματα – μορφές. Αυτός ο πολλαπλασιασμός των μοτίβων και οι αντιθέσεις του άσπρου και του μαύρου ενεργοποιούν, παρά την έλλειψη γραμμικής προοπτικής, τη δισδιάστατη επιφάνεια και προκαλούν μια αίσθηση βάθους. Χαρακτηριστικές είναι, επίσης, οι μικρές διαστάσεις των έργων του, οι αλλαγές της κλίμακας (ό, τι θεωρείται πιο σημαντικό απεικονίζεται σε μεγαλύτερο μέγεθος) και η σχηματοποίηση των μορφών που συμβάλλει στην ομογένεια της ζωγραφικής επιφάνειας».

Η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ και Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος μιλώντας για τον Μενεσίδη και τη νέα έκθεση που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου υπογραμμίζει πως  «με αφάνταστη υπομονή και επιμέλεια δουλεύει αρχικά μικρογραφικά τα σχέδιά του με μελάνι: δημιουργεί αραβουργήματα που μοιάζει να χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να αναδειχθούν οι λεπτές λεπτομέρειες, να διαβαστούν συμπιλήματα και σύμβολα. Τα θέματά του, κυρίως θρησκευτικά, περιέχουν κείμενα κρυπτογραφημένα που ταυτόχρονα λειτουργούν εικαστικά στη ζωγραφική σύνθεση. Η ζωγραφική επιφάνεια γεμίζει ασφυκτικά -χωρίς κενό- από επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά μοτίβα, στιγμές, τα οποία υφαίνουν έναν καμβά πάνω στον οποίο αναπτύσσεται το θέμα. Για τη σύνθεση, συνήθως δισδιάστατη, επιλέγει διάφορες οπτικές, από ψηλά, κατενώπιον, από χαμηλά, αποφεύγοντας την προοπτική. Έχοντας ζήσει σε αστικά κέντρα για μικρά ή μεγάλα διαστήματα (Δράμα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Θάσο, Σάμο, Χαλκιδική) κινείται ανάμεσα στον πραγματικό χώρο και την ονειρική του πλευρά, ανάμεσα σε αγγέλους, βίους αγίων, θρησκευτικές γιορτές, πανηγύρια, μικρομάγαζα».

Η κ. Γουλάκη-Βουτυρά τονίζει επίσης πως η έκθεση του Μενεσίδη στο Τελλόγλειο λειτουργεί και «επιπλέον ως αναφορά και τιμή στον δάσκαλο Πεντζίκη, μας εισάγει στον χώρο της Διαγωνίου του Χριστιανόπουλου με την οποία ο Μενεσίδης συνεργάστηκε στη διάρκεια 20 χρόνων (1975-1995) και η οποία θα αποτελεί μέρος του αφιερώματος στην εικαστική ιστορία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Τελλογλείου Ιδρύματος».

Δημήτρης Φραγκάκης. SPLats

Ένας νέος χώρος ενεργοποιείται στη ροτόντα του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη με τον δικό του προγραμματισμό, το Case Studio, αφιερωμένος στο εδώ-και-τώρα της σύγχρονης τέχνης, που επιδιώκει να προσφέρει ορατότητα σε νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες και να φέρει το Μουσείο ακόμη πιο κοντά στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Πρώτη έκθεση-παραγωγή, το «Splats» του εικαστικού Δημήτρη Φραγκάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Μαρτίου έως την 1 Ιουνίου 2025.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα ζωγραφικές συνθέσεις, σχέδια, γλυπτά του Φραγκάκη των τελευταίων δέκα χρόνων, με «πρωταγωνιστές» τη δημιουργική του φαντασία, τον εξαιρετικό έλεγχο των καλλιτεχνικών του μέσων, τη μετάβαση από το πραγματικό στο εξωπραγματικό.

Ο συγκροτημένος πειραματισμός, η στέρεη καλλιτεχνική παιδεία, η συνοχή και η συνέπεια των μορφοπλαστικών αναζητήσεών του επικυρώνουν τη μέχρι τώρα πορεία του. Με τις συνθέσεις του, όπως η ενότητα «Κολυμβητές», ο Δημήτρης Φραγκάκης επιβεβαιώνει την ποιότητα των καθαρά εικαστικών αξιών της τέχνης του, μεγιστοποιεί τη δύναμη των συμβόλων του, απεικάζει τη ζωτική του σχέση με τον κόσμο, θέτει ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξεως και τέλος επικαλείται μια βαθύτερη επικοινωνία.

 

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελητής MOMus

 

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Φραγκάκη

Ο Δημήτρης Φραγκάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1982). Το 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Καβάλας. Το 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. Το 2024 ξεκίνησε να διδάσκει ζωγραφική, ως Επιστημονικός Συνεργάτης, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. Η έκθεση SPLats στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι η 5η ατομική του έκθεση. Συμμετείχε σε διεθνείς διοργανώσεις και σε ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Ιδρύματα και χώρους τέχνης (επιλογή): 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης-Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Crux Galerie (Αθήνα), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Art Athina (Ζάππειο Μέγαρο), Space 52 (Αθήνα), Apodec (Θεσσαλονίκη), KYAN Project Space (Αθήνα), Ωδείο Αθηνών, Μουσείο Φρυσίρα (Αθήνα), Πεδίο Δράσης Κόδρα (Θεσσαλονίκη). Ζει και εργάζεται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

 

Πρόγραμμα ξεναγήσεων στη μόνιμη έκθεση-συλλογές του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στις περιοδικές εκθέσεις «Case Studio #1: Δημήτρης Φραγκάκης. SPLats» και «Inspire Project 2025: Επιστροφή» .

Σάββατο 26 Απριλίου | 3, 10, 24, 31 Μαΐου 2025 στις 12:00
Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 στις 18:00

Κλείστε τη θέση σας!

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις γίνεται με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται διαδικτυακά μέσω της ComeTogether ΕΔΩ  ή διά ζώσης από την Υποδοχή του Μουσείου.

Ισχύουν μειωμένες τιμές για συγκεκριμένες κατηγορίες.
*Απαιτείται η προσκόμιση σχετικής ταυτότητας ή κάρτας.

Πληροφορίες στο τηλ. 2310 240002

Μεγάλοι καλλιτέχνες & μικροί δημιουργοί

Remezzo Gallery | Μεγάλοι καλλιτέχνες & μικροί δημιουργοί 2025

Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent van Gogh)

 

Ο Νίκος και η Ανθή Τσιμπισκάκη παρουσιάζουν στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo για έβδομη χρονιά την έκθεση “Μεγάλοι καλλιτέχνες & Μικροί δημιουργοί”. Η έκθεση είναι φέτος αφιερωμένη στον γνωστό καλλιτέχνη Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent van Gogh). Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία, ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά τον θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φαβισμού αλλά και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την 23.04.2025 και ώρα 19:30, παρουσία των συντελεστών της και των μικρών καλλιτεχνών που θα παρευρεθούν στα εγκαίνια.

Η έκθεση θα φιλοξενήσει έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων κορυφαίων ζωγράφων με την διαμεσολάβηση του βλέμματος και της ερμηνείας των παιδιών. Πρόκειται για τους μαθητές δημοτικών σχολείων της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα μαθητών των 2ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, 4ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, 10ου Δημοτικού σχολείο Καλαμαριάς, 11ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, 20ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς 1ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, 3ου-17ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, 94ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης καθώς και για μαθητές του εργαστηρίου των ζωγράφων. Συμμετοχή στην έκθεση θα έχουν και μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα μέσω του διαδικτυακού εργαστηρίου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι μικροί καλλιτέχνες:

  • ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΕΛΙΖΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • ΑΝΝΑ ΑΓΝΑΝΤΗΣ
  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ
  • ΠΑΪΣΙΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
  • ΑΛΑΜΙΣΗ ΗΛΙΑΝΑ
  • ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • ΒΑΚΟΝΔΙΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
  • ΒΑΛΑΣΙΔΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
  • ΒΑΣΑΡΜΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  • ΒΑΣΑΡΜΙΔΟΥ ΜΥΡΤΩ
  • ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  • ΒΕΝΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
  • ΒΕΡΓΟΥΛΙΑΔΗ ΙΩΑΝΝΑ
  • ΒΛΑΣΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
  • ΒΟΥΚΟΥΤΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
  • ΒΡΑΧΝΟΥ ΔΑΦΝΗ
  • ΓΑΡΟΥΦΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
  • ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΝΑΣΙΑ
  • ΓΕΩΡΓΟΥΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  • ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • ΓΚΑΡΓΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
  • ΓΚΑΡΓΚΑ ΕΛΕΝΗ
  • ΓΚΟΤΣΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ
  • ΓΟΛΥΚΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
  • ΓΟΛΥΚΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
  • ΓΟΥΡΔΟΥΚΗ ΜΑΡΙΑ
  • ΔΑΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
  • ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΕΜΜΕΛΕΙΑ
  • ΖΑΜΠΕΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  • ΖΑΧΑΡΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ
  • ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  • ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  • ΖΙΟΥΤΑ ΜΕΛΙΝΑ
  • ΖΙΩΓΑ ΑΝΝΑ
  • ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΘΩΜΑΣ
  • ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • ΚΑΛΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  • ΚΑΛΟΨΙΚΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  • ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  • ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  • ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
  • ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ ΖΩΗ
  • ΚΑΡΑΜΙΧΟΥ ΜΥΡΤΩ
  • ΚΑΡΑΤΑΓΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΛΥ
  • ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  • ΚΑΡΓΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
  • ΚΑΣΚΑΡΗ ΑΘΗΝΑ
  • ΚΕΡΕΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
  • ΚΙΣΤΟΓΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  • ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΤΑΝΙΑ
  • ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ
  • ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΣΙΛΙΑ
  • ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ ΑΘΗΝΑ
  • ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΣΟΝΑΣ
  • ΚΥΦΩΝΙΔΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  • ΛΟΝΤΙΔΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
  • ΜΑΥΡΙΚΗ ΣΟΦΙΑ
  • ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  • ΜΑΥΡΟΣ BILLY
  • ΜΙΜΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
  • ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΜΠΑΚΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ
  • ΜΠΑΤΣΑΚΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ
  • ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • ΜΠΑΤΣΙΟΥΔΗ ΣΟΦΙΑ
  • ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  • ΜΠΕΡΜΠΕΡΟΓΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
  • ΜΠΛΑΝΤΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ
  • ΝΑΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
  • ΝΤΑΒΑΡΙΝΟΥ ΧΑΡΑ
  • ΝΤΕΜΙΡΑΪ ΒΕΡΟΝΙΚΑ
  • ΠΑΓΟΥΝΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • ΠΑΛΛΑ ΜΑΡΙΑ
  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΕΛΕΝΑ
  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΛΥΔΙΑ
  • ΠΑΝΤΑΖΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
  • ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
  • ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  • ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
  • ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
  • ΠΕΪΚΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
  • ΠΕΔΗ ΕΙΡΗΝΗ
  • ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
  • ΠΙΣΤΟΦΙΔΟΥ ΖΩΗ
  • ΠΟΥΛΑΚΑ ΜΑΓΔΑ
  • ΠΟΥΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  • ΠΡΑΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
  • ΡΟΔΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
  • ΣΕΪΣΗ ΕΛΕΝΑ
  • ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΝΑΗ
  • ΣΙΜΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
  • ΣΙΟΡΔΙΛΗ ΣΤΕΛΛΑ
  • ΣΚΛΕΠΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
  • ΣΟΥΒΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
  • ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
  • ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • ΤΑΝΑΓΙΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
  • ΤΕΡΜΕΝΤΖΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  • ΤΕΡΜΕΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  • ΤΖΑΒΑΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ
  • ΤΡΥΨΑΝΗ ΜΑΡΙΑ
  • ΤΣΑΤΣΟΥ ΕΛΕΑΝΑ
  • ΤΣΙΑΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  • ΤΣΙΜΑΧΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ
  • ΤΣΙΜΠΙΣΚΑΚΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΟΦΙΑ
  • ΤΣΙΜΠΙΣΚΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
  • ΤΣΙΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
  • ΦΑΤΙΣΗΣ ΗΛΙΑΣ
  • ΦΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΝΑΗ
  • ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΕΛΕΝΗ
  • ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΧΑΪΚΑΣ ΘΑΝΟΣ
  • ΧΑΪΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΧΑΛΑΤΣΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
  • ΧΑΣΑΠΗ ΕΛΕΝΗ
  • ΧΑΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
  • ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  • ΧΡΙΣΤΑΡΑΣ ΦΩΤΗΣ

 

Ο Νίκος Τσιμπισκάκης, ζωγράφος, διδάσκει χρώμα και σχέδιο από το 1995 και υπήρξε υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών. Η Ανθή Τσιμπισκάκη είναι ψυχολόγος με ερευνητικό έργο πάνω στην παιδική ζωγραφική και ασχολείται με την διδασκαλία της ζωγραφικής τα τελευταία 18 χρόνια. Η αγάπη για την ζωγραφική και για τα παιδιά καθώς και η επικοινωνιακή αμεσότητά τους είναι τα συστατικά της επιτυχίας.

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.zografiki.gr.

 

Σχετικά με τον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo:

Πρόκειται για έναν πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο. Στους χώρους του φιλοξενούνται εκθέσεις, που στηρίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία, πραγματοποιούνται διαλέξεις και μουσικές εκδηλώσεις. Επίσης λειτουργεί καθημερινά και ως χώρος συνάντησης και αναψυχής των νέων.

Διεύθυνση Νικολάου Πλαστήρα 2, παραλία Αρετσού, Καλαμαριά.

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιταλία

8 – 11 Μαΐου 2025

 

21 χρόνια Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ένας από τους πλέον σημαντικούς, διεθνώς αναγνωρισμένους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας που φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά από το νέο φορέα του βιβλίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ). Το ΕΛΙΒΙΠ ιδρύθηκε το 2024 με σκοπό την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας διεθνώς.

Με σύνθημα «Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα», η μεγάλη συνάντηση του κόσμου του βιβλίου πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO.

Τιμώμενη Χώρα η Ιταλία

Τιμώμενη χώρα για το 2025 είναι η γειτονική μας Ιταλία, με την οποία μας συνδέουν κοινές αξίες και στενοί ιστορικοί αλλά και λογοτεχνικοί δεσμοί – μας ενώνουν «Κοντινοί Ορίζοντες», όπως και το μότο της. Καλεσμένοι συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, εικονογράφοι, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, διοργάνωση αφιερωμάτων και εκθέσεων, όπως αυτές για τον Andrea Camilleri και τον Hugo Pratt, επαγγελματικά προγράμματα, συζητήσεις και δράσεις συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, στο πλούσιο πρόγραμμα της Ιταλίας, το οποίο έχει ανακοινωθεί και θα βρείτε ΕΔΩ.

Με έμπνευση εξάλλου από την τιμώμενη χώρα, οι Έλληνες εκδότες προτείνουν στην έκθεση ένα επιπλέον συναρπαστικό πρόγραμμα με έντονη γεύση Ιταλίας, το οποίο θα βρείτε ΕΔΩ.

Στην έκθεση θα συμμετέχουν πάνω από 1000 Έλληνες και ξένοι ομιλητές και περισσότεροι από 400 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ προγραμματίζονται 450 εκδηλώσεις από εκδότες και πολιτιστικούς φορείς.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, Νίκος Μπακουνάκης: «Με περισσότερους από 400 εκθέτες, Έλληνες και ξένους, με την παρουσία πολλών πολιτιστικών οργανισμών, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, με εκατοντάδες εκδηλώσεις και εκατοντάδες ομιλητές, με ειδικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Μανώλη Αναγνωστάκη, με ένα πολύπτυχο επαγγελματικό πρόγραμμα και μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, η πρώτη
έκθεση που οργανώνει το ΕΛΙΒΙΠ, το νέο Ίδρυμα για το βιβλίο, θα είναι η πιο δυναμική στην ιστορία του θεσμού. Σε αυτό συμβάλλει και το πρόγραμμα “Ιταλία, τιμώμενη χώρα”, που θα φέρει στην Θεσσαλονίκη πολλούς συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες αλλά και εκθέσεις, όπως η έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Αντρέα Καμιλέρι. Το άρωμα του Ιταλού συγγραφέα θα απλωθεί και στην πόλη, καθώς εστιατόρια θα προσφέρουν τις μέρες της έκθεσης ειδικά μενού με τα φαγητά που αγαπούσε ο ήρωας του Καμιλέρι, ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην προβολή της έκθεσης μέσα στη Θεσσαλονίκη, από το αεροδρόμιο μέχρι τα περίπτερα του Δήμου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ή τους χώρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Μου έκανε εντύπωση με πόση προθυμία οι οργανισμοί, από την Fraport μέχρι τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, στηρίζουν την Έκθεση».

Βασικές θεματικές της 21ης ΔΕΒΘ

Ο φετινός τίτλος της ΔΕΒΘ, Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα, θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της: Από τα Fake news, τα ΜΜΕ και τα πνευματικά δικαιώματα μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τα ψηφιακά βιβλία, τη βιβλιοθηκονομία, την αγορά βιβλίου μέχρι τις μεταφράσεις και τη συγγραφή και από την εκπαίδευση μέχρι τους μηχανισμούς της διαφήμισης. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι ενδεικτικά ο Nadim Sadek, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Shimmr AI, μιας επιχείρησης που αναλύει το λεγόμενο «BookDNA» για την βελτιστοποίηση της προώθησης και πώλησης βιβλίων. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει πάνελ για τον πολιτισμό στην εποχή των αλγορίθμων και των ολιγαρχιών, η Εταιρεία Συγγραφέων μιλά για το βιβλίο στην εποχή του ΑΙ, ενώ έντονη είναι η συζήτηση για τον ψηφιακό εγγραματισμό και την παιδεία στα μέσα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση/Translation Slam που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών με τίτλο «Άνθρωπος εναντίον Τεχνητής Νοημοσύνης στη Μετάφραση Λογοτεχνίας» όπου εξετάζονται στην πράξη οι δυνατότητες, τα όρια και οι ιδιαιτερότητες της αυτόματης μετάφρασης έναντι της μετάφρασης από άνθρωπο στο πλαίσιο της λογοτεχνίας.

Έμφαση δίνεται επίσης σε ζητήματα ταυτότητας φύλου, καθώς και σε θέματα ψυχικής υγείας. Η ποίηση έχει κεντρικό ρόλο, οι «σκοτεινοί ήρωες» αναλύονται και η Ιστορία με τις αθέατες, συχνά μυστηριώδεις πλευρές της, φωτίζεται σε πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της 21ης ΔΕΒΘ.

Συγγραφείς απ’ όλον τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη

Αγαπημένοι Έλληνες δημιουργοί, αλλά και σημαντικοί ξένοι συγγραφείς, εικονογράφοι και ακαδημαϊκοί επισκέπτονται και αυτή τη χρονιά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και τα μορφωτικά ινστιτούτα, φέρνοντας τη δική τους ματιά στον κόσμο.

3ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα ΔΕΒΘ

Το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ που πραγματοποιείται στο Κέντρο Δικαιωμάτων ΔΙΑΛΟΓΟΣ, αποτελεί πλέον θεσμό που προσελκύει διακεκριμένους εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες από το εξωτερικό, δίνοντας και την ευκαιρία μεγαλύτερης εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής σε συνδυασμό και με την επανεκκίνηση του μεταφραστικού προγράμματος GreekLit. Στην τρίτη του χρονιά το επαγγελματικό πρόγραμμα εξασφάλισε 30 συμμετοχές από επιφανείς εκδοτικούς οίκους και 19 σημαντικές χώρες, όπως Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ινδία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Σερβία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Τουρκία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Αρμενία. Από τις 30 αυτές συμμετοχές, οι 9 προέρχονται από την τιμώμενη χώρα, Ιταλία. Ανεξάρτητα από το πρόγραμμα Fellowship, άλλοι δέκα επαγγελματίες του βιβλίου έχουν δηλώσει ανεξάρτητα συμμετοχή στο επαγγελματικό πρόγραμμα.

Θα συζητηθούν θέματα έκδοσης και αγοράς βιβλίου για παιδιά και για ενήλικες, ο ρόλος του μύθου και του πολιτισμού στις διεθνείς αγορές, ενώ καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες θα μας εισάγουν σε θέματα επίδρασης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον εκδοτικό κλάδο. Θα γνωρίσουμε καλύτερα τον εκδοτικό κόσμο της Ιταλίας – τιμώμενης χώρας και τις ευκαιρίες συστηματικότερης συνεργασίας με την Ελλάδα. Θα συζητηθούν ζητήματα μετάφρασης σπανιότερων γλωσσών, αλλά και θέματα φύλου. Από το βιβλίο στην οθόνη είναι ο τίτλος ενός ακόμα από τα ενδιαφέροντα πάνελ του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και το ThinkPub, ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών του βιβλίου με τη συμμετοχή Ελλήνων εκδοτών.

Παρόντες στη φετινή διοργάνωση θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Giovanni Hoepli, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (International Publishers Association, IPA), η Sonia Dranga, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, FEP), η Elena Pasoli, Διευθύντρια της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και ο Jacks Thomas, guest director της Bologna Book Plus και τέως διευθυντής της έκθεσης βιβλίου του Λονδίνου.

Επετειακές εκδηλώσεις και Αφιερώματα

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του διοργανώνονται εκδηλώσεις για έναν από τους σπουδαιότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, τον Μανώλη Αναγνωστάκη. Τιμάται επίσης ο εμβληματικός συγγραφέας της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας, Γιώργος Ιωάννου, με αφορμή την επέτειο των σαράντα χρόνων από τον θάνατό του. Επίσης, σε συνδιοργάνωση της Helexpo με τον IANOS, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με πλούσιο υλικό από το προσωπικό του αρχείο. Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει τον αφιερωματικό τόμο για τον Λόρδο Βύρωνα με διακεκριμένους ομιλητές και το ΕΛΙΒΙΠ διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Ιταλία με συντονιστή τον Νίκο Καραπιδάκη και ομιλητές τους/τις Κατερίνα Καρπινάτο, Φραντσέσκο Σκαλόρα και Μαρία Καρακάουσι. Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα παρουσιάσει την τριλογία «Αφιέρωμα στον Γ.Θ. Βαφόπουλο», καθώς και το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής για εφήβους, My keywords, είμαι οι λέξεις μου. Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Τόμας Μαν δίνουν το έναυσμα για μια συζήτηση σχετικά με τον δημόσιο λόγο των συγγραφέων και την ευθύνη του διανοουμένου στον σύγχρονο κόσμο.

Διοργανώσεις-θεσμοί της ΔΕΒΘ

Σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες εκδότες, φορείς, ινστιτούτα και ομάδες, η 21η ΔΕΒΘ συνεχίζει και φέτος τις διοργανώσεις της που πλέον αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της: Το 11ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών θα παρουσιάσει ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα ποιητών και πεζογράφων και θα ετοιμάσει και φέτος το πετυχημένο Poetry Black Box, όπου θα φιλοξενούνται videopoems, αλλά αυτή τη φορά και εκδηλώσεις. Οι Λέσχες Ανάγνωσης θα πραγματοποιήσουν την 3η τους πανελλαδική συνάντηση στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ. Στο 9ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, πέρα από το γνωστό ραντεβού με το συναρπαστικό Translation Slam, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στις μεταφραστικές σπουδές και το αντίκρισμά τους, καθώς και στις αμοιβές των μεταφραστών, αλλά και στη μετάφραση θεατρικών έργων. Παρουσιάζεται επίσης η πλατφόρμα LEILA, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συντονισμό της Γαλλίας, που από το 2023 προωθεί τη σύγχρονη αραβική λογοτεχνία στην Ευρώπη, με πάνω από 90 συγγραφείς και 70 τίτλους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα το δείτε ΕΔΩ.

Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά περιμένει και φέτος τους μικρούς και μεγάλους φίλους της!

Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά επιστρέφει φέτος στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ-HELEXPO για την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα πάντα: Μυθικά πρόσωπα, αγαπημένα κόμικς, νέους επαναστάτες, αντισυμβατικούς ήρωες, μουσικούς και καλλιτέχνες, βαθιές αναζητήσεις, φύση και ζώα, ορόσημα της λογοτεχνίας, ιστορικά πρόσωπα, επιστημονική φαντασία, κρυμμένους θησαυρούς! Από τις συνολικά 450 εκδηλώσεις της φετινής ΔΕΒΘ, περισσότερες από 100 απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Στη δε κεντρική έκθεση Ρίμας και Εικονογράφησης «Μικρά και Ιταλικά», 70 συγγραφείς και εικονογράφοι μοιράζονται στίχους με ρίμα και ζωγραφιές με έμπνευση τη φετινή τιμώμενη χώρα, την Ιταλία, τη λογοτεχνία της, τα σύμβολά της, τους ήρωές της, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της.

Πενήντα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς θα επισκεφθούν την έκθεση. Τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι, ατομική ή ομαδικά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια, ακόμα και πρόγραμμα πρώτων βοηθειών που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και διάφοροι φορείς. Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, book parties, πυγολαμπίδες και βόλτες στο διάστημα, χώρος για περιπέτειες, παιχνίδι, γνώσεις αλλά και επαφή με τα συναισθήματα, ενσυναίσθηση, φιλία, αλληλεγγύη, υπάρχει για όλα τα παιδιά στο πρόγραμμα της φετινής Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς. Εκπαιδευτικοί και γονείς θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ημερίδες, εργαστήρια και συζητήσεις που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.

Ανάμεσα στις δράσεις και εκδηλώσεις, το κοινό θα συναντήσει την ομάδα των Bookbusters από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης που μεταφέρουν τον τρόπο δουλειάς της συντακτικής ομάδας και μοιράζονται την εμπειρία της έκδοσης του περιοδικού Λόγου και Τέχνης.

Συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί – μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, επιλέγουν και διαβάζουν αγαπημένα αποσπάσματα από ιστορίες του μεγάλου Ιταλού παραμυθά Τζιάνι Ροντάρι, βραβευμένου με Βραβείο Άντερσεν ΙΒΒΥ 1970, ταξιδεύοντάς μας στον γεμάτο από ‘γραμματική της φαντασίας’ κόσμο του.

 

Έκθεση Ρίμας και Εικονογράφησης «Μικρά και Ιταλικά»:

Ένα κάλεσμα όχι ξεχωριστά σε συγγραφείς και εικονογράφους, όπως συνήθως, αλλά σε όλους μαζί. Όπως έχει αποδειχθεί, οι εικονογράφοι γράφουν πολύ καλά, και οι συγγραφείς… όλο και κάτι ζωγραφίζουν! Συγγραφείς και εικονογράφοι, λοιπόν, μοιράζονται στίχους με ρίμα και ζωγραφιές με έμπνευση τη φετινή τιμώμενη χώρα, την Ιταλία, τη λογοτεχνία της, τα σύμβολά της, τους ήρωές της, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της.

Στην Έκθεση συμμετέχουν 70 συγγραφείς και εικονογράφοι, καθώς και, για πρώτη φορά, έφηβοι μαθητές και μαθήτριες. Συγκεκριμένα, οι: Έρικα Αθανασίου, Κυριακή Ακριτίδου, Ιωάννα Αλεξάκου, Αθανασία Αμπαριώτη, Μαρία Ανδρικοπούλου, Χριστίνα Αποστολίδη, Κατερίνα Γαγανέλη, Ελισσαβέτα Δανδάλη, Μαρία Δασκαλάκη, Χρήστος Δημόπουλος, Γιώτα Διάκου, Ελένη Δικαίου, Ματίνα Ζαγκότη, Εμμανουέλα Κακαβιά, Ιωάννα Καλοστεφάνου, Μιμίκα Καπούλα, Mαρία Κατσικανδαράκη, Θεοδώρα Κατσιφή, Ζωή Κοσμίδου, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Χριστίνα Κρητικού, Εβίτα Κωνσταντίνου, Άννα Κωσταλλά, Έφη Λαδά, Γαρυφαλλιά Λευθέρη, Ελένη Λεωνίδα, Σοφία Μαντουβάλου, Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Λίνα Μουσιώνη, Αναστασία Μπαλάσκα, Ουρανία Νικολάου, Oμάδα Guagua – Αφροδίτη Ρίζου, Δημήτρης Τρακόσας, Ελένη Παναγίδου, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Σωτήρης Παστάκας, Μαρία Παχιαδάκη, Δήμητρα Πέππα, Μαρία Πετκανοπούλου, Κώστας Πούλος, Μαρία Σαββίδου, Ελένη Σβορώνου, Μαρία Σκιαδαρέση, Έλενα Στανιού, Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Κατερίνα Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Βασίλης Τερζόπουλος, Νίκος Τογγιαλίδης, Aλέκα Τρίπου – Μάνου, Γεωργία Τρούλη, Ελένη Τσαλδίρη, Χρίστος Τσιάβος, Μαρία Φραγκουδάκη, Ελένη Φωτάκη, Φίλιππος Φωτιάδης, Μαιρηλία Φωτιάδου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ιταλίας – τιμώμενης χώρας, οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να θαυμάσουν την έκθεση I colori dellantico (Τα χρώματα του αρχαίου), που διοργανώνεται από την Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια σε συνεργασία με την Ένωση Ιταλών Εκδοτών με την επιμέλεια της Ακαδημίας Drosselmeier. Πρόκειται για μια έκθεση Ιταλών εικονογράφων που έχουν δώσει νέες μορφές και νέα χρώματα στον κλασικό κόσμο, δηλώνοντας την ισχυρή έλξη που ασκεί ακόμη και σήμερα η αρχαία τέχνη σύμφωνα με τις κλασικές και ψηφιακές τεχνικές και τους ποπ χρωματισμούς.

Επιπλέον, η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ, έκθεση με έργα βραβευμένων εικονογράφων απ’ όλον τον κόσμο.

 

 

Photo: Thomas Feibel

Με δύναμη από το εξωτερικό:

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης το κοινό συναντά τον Batem (Luc Collin), σκιτσογράφο και σεναριογράφο κόμικς, γνωστό για την αναβίωση του θρυλικού χαρακτήρα του Marsupilami, του ιστορικού χαρακτήρα που δημιούργησε ο Αντρέ Φρανκέν, ο οποίος τον επέλεξε και τον εκπαίδευσε για να τον διαδεχθεί. Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη δημιουργία του Marsupilami από τον Αντρέ Φρανκέν, το 1952, 110 σκίτσα που σχεδίασε ο Batem συγκεντρώθηκαν σε ένα επετειακό άλμπουμ. Καλλιτέχνης με εκπληκτική δυναμική στο σχέδιο και με εξαιρετική αίσθηση της σύνθεσης, ο Batem δεν περιορίζεται απλώς στο να συντηρήσει τον μύθο, αλλά τον ζωντανεύει, φέρνοντας ευτυχία στη φαντασία χιλιάδων παθιασμένων αναγνωστών.

Η συγγραφέας και εικονογράφος Lidia Branković από το Βερολίνο θα ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στο best seller «Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων» (εκδ. Διόπτρα) και στο νέο της βιβλίο, «Το τσίρκο των σκιών». Η Marta Bartolj, πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα και εικονογράφος από τη Σλοβενία, θα εισάγει το κοινό σε «Μικρές πράξεις καλοσύνης» (εκδ. Μεταίχμιο), με ένα δημιουργικό εργαστήριο, όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν διαλέγοντας κάρτες. Προσοχή, όμως, υπάρχει μια μικρή ανατροπή! Όλες οι κάρτες είναι γυρισμένες ανάποδα, οπότε οι εικόνες που κρύβουν είναι έκπληξη! Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φύλλο χαρτί, μερικά χρωματιστά μολύβια και μπόλικη φαντασία! Ο Berislav Blagojević από τη Σερβική Δημοκρατία θα μας συστήσει τον «Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο του σύμπαντος», που θα επιχειρήσει να μας εισάγει και στην κυριλλική γραφή.

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης φέρνει από τη Γερμανία τον Thomas Feibel, κορυφαίο δημοσιογράφο και συγγραφέα για ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τα ψηφιακά μέσα, Ο Feibel θα παρουσιάσει στους έφηβους αναγνώστες το βιβλίο του #Selbstschuld: Was heißt schon privat?, το οποίο πραγματεύεται τους πειρασμούς και τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου και μας εξηγεί τι μπορεί να συμβεί όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

 

Παιδιά, Παιδεία και ψηφιακός κόσμος:

Ο ψηφιακός εγγραμματισμός και η παιδεία στα μέσα σε συνδυασμό με τις προσκλήσεις του διαδικτύου και της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι άλλωστε θέματα που θίγονται στο γενικό πρόγραμμα ενηλίκων της φετινής έκθεσης. Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Κατερίνας Χρυσανθοπούλου «Εγγράμματοι σε έναν ψηφιακό κόσμο: Παιδεία στα μέσα και την Πληροφορία» (εκδ. Τόπος) με ερωτήματα για το ρόλο του σχολείου και της εκπαίδευσης, τον ψηφιακό γραμματισμό, την οθόνη και το χαρτί, την αξιολόγηση της πληροφορίας στο διαδίκτυο. Με αφορμή το βιβλίο «Οθόνη vs Εγκέφαλος» (εκδ. Σταμούλη) θα γίνει συζήτηση για τη χρήση των οθονών και τις επιπτώσεις στα παιδιά και στους νέους, ενώ η Κάπα εκδοτική θα παρουσιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα και παιδαγωγικές προσεγγίσεις με τίτλο «Διανόηση ή Διαδίκτυο». Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος οργανώνει εκδήλωση για την «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση & τον Πολιτισμό: Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Μετασχηματισμός». Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στη συζήτηση με τίτλο «Από την τηλεκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Οικολογίες σχολικού γραμματισμού και το μέλλον του ελληνικού σχολείου», παρουσιάζει ερευνητικά δεδομένα από την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και από τις προσπάθειες αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ισχύουσες οικολογίες σχολικού γραμματισμού και να διατυπωθούν προτάσεις για απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό σχολείο.

 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς θα το βρείτε ΕΔΩ.

 

Η έκθεση εμπνέει την πόλη

Σαν να μην τις χωρούν τα 16.000τμ της HELEXPO, πολλές από τις εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ απλώνονται σε αγαπημένα σημεία της πόλης: Ανάμεσά τους, παρουσιάσεις βιβλίων στο Cafe Ζώγια – Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια και στη Μουσική Σκηνή Πριγκιπέσσα.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 21ης ΔΕΒΘ θα ανακοινώνονται στο προσεχές διάστημα. Μπορείτε να επισκέπτεστε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.thessalonikibookfair.gr/.

 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

 

Inspire Project 2025: Επιστροφή

 

Ο νόστος, ο βίαιος εκπατρισμός και το αίτημα της επιστροφής, ενώ θα έπρεπε να αποτελούν παρελθόν, παραδόξως γίνονται ολοένα και πιο επίκαιρα. Η φετινή εκδοχή του Inspire Project 2025 που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) από τις 11 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου 2025, αναδεικνύει την «Επιστροφή», ως έννοια που ξεκινάει μεν από την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ωστόσο επεκτείνεται στο διαγενεακό τραύμα του «νόστου», της χαμένης πατρίδας και του χαμένου σπιτιού, της βίαιης εκτόπισης και μετανάστευσης, αλλά και στη μελλοντολογική φαντασία γύρω από αυτό που έχει χαθεί, αλλά διαρκώς αναζητείται.

Στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, παρουσιάζονται τα νέα έργα που προέκυψαν από το φετινό καλλιτεχνικό εργαστήριο κατά το οποίο 20 εικαστικοί εργάστηκαν με τον επικεφαλής, προσκεκλημένο εικαστικό Νίκο Χαραλαμπίδη, πάνω στην έννοια της Επιστροφής. Οι νέες δημιουργίες βρίσκονται σε διάδραση, διάλογο ακόμη και αντιπαράθεση με έργα, αναδρομικού κυρίως χαρακτήρα του Χαραλαμπίδη, τα οποία αποτελούν την κεντρική ενότητα του φετινού Inspire Project 2025, υπό τον τίτλο «Αφού βόσκεις πρόβατα γιατί δεν παίζεις αυλό;».

Με την έκθεση του Νίκου Χαραλαμπίδη επιχειρείται να φωτιστεί ο νοηματικός άξονας της εστίας και της πατρίδας, μέσα από μη αναμενόμενους συνδυασμούς διαφορετικών θεμάτων και εμπειριών του παγκοσμιοποιημένου κόσμου, όπως η αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας και η αμφισβήτηση της εθνικότητας, το μετα-αποικιοκρατικό κληροδότημα, το μοντερνιστικό παρελθόν και οι μετασχηματισμοί της προσφυγοποίησης.

Υπό το πρίσμα του Κυπριακού ζητήματος, στο χρονικό διάστημα μισού αιώνα, το αίτημα για «Επιστροφή» στις πατρογονικές εστίες, όχι μόνο δεν βρήκε δικαίωση, αλλά έγινε αίτημα και χιλιάδων άλλων ανθρώπων στις χώρες της γύρω περιοχής που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπόκεινται στα δεινά αιματηρών πολεμικών συρράξεων. Η αγάπη για την πατρίδα και η νοσταλγία για αυτήν φαίνεται να είναι καθοριστικά συναισθήματα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Οι σχετικοί συλλογισμοί αποτελούν το έναυσμα για ευρύτερη δημόσια συζήτηση, ενώ λειτουργούν και ως βάση για το κοινό έργο τέχνης που θα προκύψει στον χώρο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον Νίκο Χαραλαμπίδη.

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία»).

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου

Βοηθός παραγωγής: Σίλια Φασιανού

Επιτροπή επιλογής συμμετεχόντων στα εργαστήρια: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου, επιμελητής & επιμελήτριες MOMus

Προσκεκλημένος καλλιτέχνης: Νίκος Χαραλαμπίδης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Sarkis Hambaryan, Δάφνη Βλασίδου, Στέφανος Ζαφειρίου, Δέσποινα Δούζη, Ρένα Κακλαμάνη, Κωνσταντίνος Καλαθάκης, Ζωή Καλογιάννη, Ξένια Κασαπόγλου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Νίκος Λάριος, Άννα Μπότου, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Γεώργιος Όθωνας, Ελένη Πασιάτα, Σοφία Πεχλιβανίδου, Όλγα Σουβερμεζόγλου, Βάσω Χατζημανώλη, Χριστίνα Χατζημιχαηλίδου, Χρίστος Χατζηχριστοφής, Σταύρος Χριστοφή (Yeti).

 

Βιογραφικό προσκεκλημένου καλλιτέχνη

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης και Τακτικός Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατατάσσεται στους πλέον σημαντικούς εικαστικούς εκπροσώπους της γενιάς του ‘90, με εκτενή διεθνή δραστηριότητα και καταξίωση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης του το 2007, από το Σύνδεσμο Τεχνοκριτικών AICA HELLAS, θεωρείται ο κύριος εκφραστής της Πολιτικής Τέχνης στην Ελλάδα, ενώ η επιδραστικότητα του έργου του υπήρξε καθοριστική στην εδραίωση μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών πιο ευαισθητοποιημένων σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Το πολυσχιδές ερευνητικό του έργο διακρίνεται από πολύ νωρίς, με το 1ο Βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη & Ζωής Σπυροπούλου να του απονέμεται το 1992, πριν καν ολοκληρώσει ακόμη τις φοιτητικές του σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, θέτοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα μιας ανοδικής πορείας που αποτελεί σήμερα αντικείμενο μελέτης.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, οι παράτολμες παρεμβατικές δράσεις του καλλιτέχνη στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και σε εμπόλεμες ζώνες άλλων χωρών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του, υπερβαίνουν τις κυρίαρχες καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής. Ο Χαραλαμπίδης καθιερώνει μια πρωτογενή, ρηξικέλευθη εικαστική δράση που πραγματεύεται ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικής θεματολογίας, υιοθετώντας πρωτόγνωρες εικαστικές πρακτικές. Παράλληλα, επιστρατεύει πρωτοποριακά ψηφιακά μέσα ρομποτικής και άλλης τεχνολογίας αιχμής, αναπτύσσοντας διεπιστημονικές μεθοδολογίες και συνεργασίες με ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων. Η εξέταση των αρχείων που αφορούν στο διαταραγμένο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τίθεται στον πυρήνα της έρευνας του, με άξονα το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Ο βίαιος εκπατρισμός και η προσφυγοποίηση, το κληροδότημα της αποικιοκρατίας και οι επιδράσεις της, η μετανάστευση και ο νομαδισμός, η εθνική ταυτότητα και η αμφισβήτησή της, η εντοπιότητα και ο «μη τόπος», ακόμη και η αποικιοποίηση του Διαστημικού χώρου και οι στρατηγικές εκμετάλλευσής του, είναι ζητήματα που πρωτοεμφανίζονται ήδη στο πρώιμο έργο του καλλιτέχνη, τα οποία θα αποτελούσαν, δεκαετίες μετά, κοινή θεματογραφία για πολλούς καλλιτέχνες.

Ο «εμβληματικός αποστάτης της Πράσινης Γραμμής», όπως έχει αποκαλέσει τον Χαραλαμπίδη ο Henry Meyric Hughes, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών, στο εκτενές θεωρητικό κείμενό του για την ατομική έκθεση που του διοργάνωσε στην Μπιενάλε Βενετίας το 2003, έχει πραγματοποιήσει με την επιμέλεια και άλλων διεθνώς διακεκριμένων επιμελητών και ιστορικών τέχνης, περισσότερες από 65 ατομικές εκθέσεις σε διεθνή κέντρα τέχνης και εκθεσιακούς χώρους, θεσμικές διοργανώσεις και Μπιενάλε, καθώς και σε μουσεία, όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Γαλλίας, στο Centre Pompidou, στην Turner Contemporary στο Λονδίνο, στο Palazzo Querrini Stampalia και στο Palazzo Giustinian Lolin Querini στη Βενετία, στο Pavilion Ciccillo Matarazzo στο Σάο Πάολο, στο Institute of Contemporary Art στη Σόφια, στο Musée des Archives Nationales στο Παρίσι κ.α.

 

Πρόγραμμα ξεναγήσεων στη μόνιμη έκθεση-συλλογές του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στις περιοδικές εκθέσεις «Case Studio #1: Δημήτρης Φραγκάκης. SPLats» και «Inspire Project 2025: Επιστροφή» .

Σάββατο 26 Απριλίου | 3, 10, 24, 31 Μαΐου 2025 στις 12:00
Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 στις 18:00

Κλείστε τη θέση σας!

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις γίνεται με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται διαδικτυακά μέσω της ComeTogether ΕΔΩ  ή διά ζώσης από την Υποδοχή του Μουσείου.

Ισχύουν μειωμένες τιμές για συγκεκριμένες κατηγορίες.
*Απαιτείται η προσκόμιση σχετικής ταυτότητας ή κάρτας.

Πληροφορίες στο τηλ. 2310 240002

Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα

Εγκαίνια της έκθεσης: Τρίτη 8 Απριλίου στις 19:30

Η αναδρομική έκθεση με τίτλο «Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα», εγκαινιάζεται την Τρίτη 8 Απριλίου στις 19:30 και θα διαρκέσει έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2025.

Η νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει έργα του Χρήστου Αλαβέρα από την πρώιμη φάση έως και σήμερα, κάποια από αυτά μνημειακών διαστάσεων, που αναμένεται να συναρπάσουν και να συγκλονίσουν το κοινό.

Η καλλιτεχνική πορεία του Χρήστου Αλαβέρα μετράει περισσότερα από 40 χρόνια.

Οι επιμελητές της έκθεσης του Τελλογλείου Νίκος Βιάνας και Ραφαέλα Νίκα επισημαίνουν ότι «παρουσιάζονται δημιουργίες πρωτότυπες από ποικίλα υλικά -κάρβουνο, μολύβι, λάδια, ακρυλικά- και τα έργα του άλλοτε εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, άλλοτε να αφηγούνται ιστορίες προσωπικού ή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, αλλά πάντα δίνουν το χαρακτηριστικό ύφος του καλλιτέχνη». Οι ίδιοι τονίζουν πως «πρόκειται για μια στάση καλλιτεχνικής έκφρασης που μετουσιώνεται σε πληθωρική δημιουργία, με κύριο μέσο το σχέδιο και ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων, γνωστών και μη, όπως ο Τραμπ, ο Σόιμπλε, ο Μπέκετ, ο Κάφκα κ.ά».

 

Η Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά σημειώνει ότι «η αναδρομική του Χρήστου Αλαβέρα τη χρονιά που το Τελλόγλειο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας αποτελεί το επιστέγασμα (και όχι το τέρμα) μιας μακρόχρονης σχέσης, μιας μακράς φιλίας που έχει τις ρίζες της στην Αλίκη Τέλλογλου. Γιατί εκεί στη δεκαετία του ’80 έζησα και μοιράστηκα μαζί της τη συνάντηση με τον Χρήστο, με τη δουλειά του (ψυχοπαθείς της Λέρου), που η Αλίκη θαύμαζε, υποστήριζε με πάθος εξαρχής. Ο Χρήστος, σπουδαίος καλλιτέχνης, προικισμένος με έμφυτο ταλέντο, που αναπτύχθηκε σε γόνιμο έδαφος με λογοτεχνικές-ποιητικές καταβολές (γιος του Τηλέμαχου και της Ρούλας Αλαβέρα), έχει γαλουχηθεί στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο θέατρο, παρέα με τους Μπρεχτ, Μπέκετ, Όργουελ, Κόλβιτς, Σολωμό κ.ά.». Η κ. Γουλάκη – Βουτυρά αναφερόμενη στον Χρήστο Αλαβέρα επισημαίνει πως πρόκειται για «χαρακτηριστική περίπτωση αγνού καλλιτέχνη, αφοσιωμένου σε αξίες, με ιδιορρυθμίες που συναντούμε σε ιδιοφυή άτομα εκτός μέτρου, πιστεύει απόλυτα στη δύναμη της τέχνης. «Ο κίνδυνος δεν είναι να μην έχω ψωμί να φάω, αλλά να χάσω την πίστη μου σ’ αυτό που κάνω» (το δανείζεται από τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο). Αυτή τη στάση τη μετατρέπει σε πληθωρική έκφραση με κύριο μέσο το σχέδιο, την ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων-πορτρέτων. Μια ζωγραφική που αντλεί από το οπτικό ερέθισμα -συνήθως την ανθρώπινη μορφή- το μεταφέρει με κάρβουνο ή χρώμα σε γρήγορη νευρική γραφή-χειρονομία, συχνά σε μεγάλες επιφάνειες όπου έντονα συναισθήματα, βιωματικά στοιχεία αναπτύσσονται σε ένα συναρπαστικό πηγαίο ειλικρινή σχολιασμό στιγμών που επιλέγει να κρατήσει στο χαρτί».

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου μιλώντας για τον Χρήστο Αλαβέρα τονίζει πως «με την ευαισθησία που τον διακρίνει αντιμετωπίζει σύγχρονα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, μάχεται για το μάθημα της τέχνης στα σχολεία, καυτηριάζει αδικίες, συχνά καυστικά και ανελέητα, με δικό του ιδιότυπο χιούμορ, συμπάσχει, στέκει με τρυφερότητα κοντά στους πρόσφυγες, στις κάθε είδους καταστροφές».

Σημειώνεται πως ο Χρήστος Αλαβέρας έχει συνεργαστεί στο Τελλόγλειο με ζωντανές εικαστικές δράσεις σε ιδιαίτερες εκθέσεις, μεταξύ άλλων στον Γκόγια, (2011), Ντελακρουά (2016), στον Χαλεπά (2022-23) και σε άλλες περιπτώσεις αποτυπώνοντας σχεδιαστικά στιγμιότυπα του κοινού αλλά και της έκθεσης, σαν ένα εικαστικό… ρεπορτάζ.

 

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Aki Akademie voor Beelndende Kunst του Enschede της Ολλανδίας και το 1991 ξεκινά την διδακτορική του διατριβή γύρω από τη σύγχρονη ελληνική λαϊκή ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε δεκάδες εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει καλλιτεχνικά δρώμενα και performances σε διάφορες πόλεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έργα του –ζωγραφικά, γλυπτά και χαρακτικά– βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

 

Πασχαλινό Smile Bazaar

Μία λαμπάδα… ένα Χαμόγελο!

Πασχαλινό Smile Bazaar στη Θεσσαλονίκη, ΔΕΘ Helexpo (Νότια Πύλη, απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ)

4 έως 13 Απριλίου 2025

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσκαλεί το κοινό από την Παρασκευή 4 Απριλίου έως και την Κυριακή 13 Απριλίου 2025, στη ΔΕΘ Helexpo (Νότια Πύλη, απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ), καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ., στο Πασχαλινό Smile Bazaar στη Θεσσαλονίκη, για να πραγματοποιήσετε τις πασχαλινές αγορές σας, στηρίζοντας παράλληλα τα παιδιά, που έχουν ανάγκη.

Σε έναν ευρύχωρο και φιλόξενο χώρο, διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία από επώνυμα ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, αξεσουάρ και είδη σπιτιού, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, με εκπτώσεις που αγγίζουν έως και το 70%.

Παράλληλα, στο Smile Bazaar θα βρείτε μοναδικές, χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες και δημιουργίες, φτιαγμένες με αγάπη από τους εθελοντές και τους εργαζόμενους των Εθελοντικών Δημιουργικών Εργαστηρίων του Οργανισμού.

Αγαπημένα brands στηρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχοντας στο Smile Bazaar, όπως Access, Anna’s Home Store, Aristoteli Bitsiani, Cozykids, Design Plus, Energiers, Farcom, Flexa Greece, Garden, Grand Realm, Hangermou, Happy Sizes, Kiddo, Lavish Care, Loisir, Marmalady Clothing Bar, Mercan Print, Oxette, Sostar και πολλά ακόμα.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πανελλαδικά, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

 

Φιλόλαος 1923 – 2023: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Απριλίου και ώρα 20:00 η έκθεση “Φιλόλαος 1923 – 2023”.

Mία συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι . Κατσίγρα.

Η έκθεση “Φιλόλαος 1923 – 2023”, παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, οργανώθηκε στη γενέτειρα του καλλιτέχνη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και επανασχεδιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης με βάση τις προδιαγραφές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκθεσιακού χώρου της Casa Bianca.

Η έκθεση έχει χαρακτήρα αναδρομικό και παρουσιάζει την εξελικτική πορεία του Φιλόλαου ως προς την εικαστική έκφραση και δημιουργία, με στόχο να προβάλλει το μέγεθος της προσωπικότητας του διεθνούς καλλιτέχνη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του σε Ελλάδα και Γαλλία.

Συνδέοντας το έργο και το όνομά του με τη δημόσια μνημειακή γλυπτική μεγάλης κλίμακας, επιτηδεύτηκε με βιομηχανικά υλικά, δημιουργώντας συνθέσεις και γλυπτά σε δημόσιους αστικούς, κυρίως, χώρους και περιβάλλοντα. Με την ίδια αισθητική αξία και μορφοπλαστική δεινότητα αντιμετώπισε και τα μικρότερης κλίμακας γλυπτά του από πηλό, ξύλο σίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Προσφιλή θέματά του σε πηλό και ξύλο οι “Γκογκότοι”, ζωόμορφα πλάσματα του μύθου, οι τορνευτές εύχυμες ξύλινες  “Κυρίες”,  έργα που παραπέμπουν στην αρχαία θεά των φιδιών και της γονιμότητας, αλλά και θαλασσινά τοπία και ανάγλυφα, καθώς και αφρόξυλα, που επίμονα λειαίνει η θάλασσα. Επίσης, μακέτες και έργα μικρότερου μεγέθους σε σίδηρο, αλλά και ανοξείδωτο χάλυβα, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας φιάλες, κούπες, καρέκλες, κοσμήματα.

Ο Φιλόλαος τιμήθηκε το 2005 από τη Γαλλική Κυβέρνηση για το σύνολο του έργου του, η οποία τον ανακήρυξε Αξιωματικό του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών. Μεταξύ άλλων διακρίσεων είναι και αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής με το μετάλλιο Πλαστικών Τεχνών.

Ανάμεσα στα εμβληματικά έργα του ξεχωρίζουν οι υδατοδεξαμενές της Valence στη Γαλλία (2003), τα συντριβάνια της Ορλεάνης (1993), το “μηχανικό πουλί” στη La Défense στο Παρίσι (1989), καθώς και έργα ανάπλασης και ενσωμάτωσης, όπως η  παρέμβαση στους τοίχους του Collège du Remalard (1979), η γλυπτή διαμόρφωση στον αύλειο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (1999) κ.α.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Γιαννούτσος, εικαστικός, π.  Διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας

 

Έκθεση Φωτογραφίας: “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”

Ο Δήμος Θέρμης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”, στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου Θέρμης». Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική συλλογή οπτικών αφηγήσεων που φωτίζουν τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών στις δεκατέσσερις κοινότητες του Δήμου.

Η έκθεση και το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα που την συνοδεύει, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που υλοποιήθηκε μέσα από εργαστήρια δια βίου μάθησης και συλλογικές δράσεις, στις κοινότητες του Δήμου Θέρμης. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, “ζωντάνεψαν” και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά εκφράσεις και παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μουσικές, χοροί και στιγμιότυπα της καθημερινότητας, πολύτιμα στοιχεία που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, αλλά συχνά δεν καταγράφονται. Οι αφηγήσεις των γυναικών ανέδειξαν πτυχές της ζωής τους που παραμένουν αθέατες, από τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι τους ρόλους τους σε σημαντικά τοπικά έθιμα και κοινωνικές δομές. Μέσα από την δράση αυτή, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και ενδυνάμωσης, όπου οι γυναίκες όλων των ηλικιών μοιράστηκαν βιώματα και ιστορίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αφηγήσεις τους αποτυπώθηκαν σε φωτογραφικά ντοκουμέντα, αποδίδοντας το συναίσθημα, τη ζωντάνια και την ατμόσφαιρα μιας διαχρονικής πραγματικότητας, μέσα από τον φακό της Αθηνάς Ακώνη, του Παναγιώτη Μπατατόλη και του Θανάση Ράπτη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 19:00. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο “Σαν έρθω στο φως” από τους ηθοποιούς της παράστασης «Θελεστίνα», μια πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.

Η πρωτοβουλία της συλλογικής δράσης ανήκει στη Διεύθυνση Παιδείας, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης του Δήμου Θέρμης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θέρμης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μέσα από τις φωτογραφίες, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τον συχνά αόρατο, αλλά καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και την ιστορία του τόπου.

Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδίδεται στα Τοπικά Συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα Κ.Α.Π.Η., τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και όλους τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης, σε όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, καθώς και στα μέλη του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης για τη βοήθειά τους.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος των συνεχών πρωτοβουλιών του Δήμου Θέρμης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

Συντονίστριες των Βιωματικών Εργαστηρίων: Νάγια Τσελέπη: Ανθρωπογεωγράφος και Σοφία Κυπριανίδου: Εκπαιδεύτρια, Σκηνοθέτιδα.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του λευκώματος έγινε από την Έλλη Αγιαννίδη και το Γιώργο Βέργαδο, ιδρυτές της φωτογραφικής και social media κοινότητας Greek Instagramers Events.

Γυναίκες, η δύναμη της δημιουργίας

Εγκαίνια Έκθεσης Εικαστικών Έργων στο ΙΜΜΑ

 

Το  Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να φιλοξενήσει την πολυσυλλεκτική έκθεση εικαστικών έργων πέντε σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας», και προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Πρέσβης Ελένη Βακάλη, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα.

 

Η γυναίκα ως σύμβολο και ως εικόνα, απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την τέχνη. Πέντε σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί ενώνουν την τέχνη τους μέσα από την προσωπική και συλλογική Μνήμη και αντανακλούν την ανησυχία τους για τις γυναικείες εμπειρίες ανά τους αιώνες, προβάλλοντας τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία του 21ου αιώνα μέσα στα έργα τους. Το κοινό χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η παρουσίαση «αναμνήσεων», τις οποίες κουβαλάει κάθε γυναίκα μέσα από την προσωπική της ιστορία και το οικογενειακό της παρελθόν.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη: «Είμαστε οι «αναμνήσεις» μας. Μέσα από αυτό και χάρη σε αυτό αντιλαμβανόμαστε, κινούμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε. Η ικανότητά μας να θυμόμαστε επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουμε και καθορίζει την προσωπική μας ταυτότητα». 

 

Οι δημιουργίες τους είναι ένα «όχημα» για την κατανόηση μιας εποχής, μιας έννοιας ή ενός νέου χώρου. Ιστορίες και μύθοι, θέματα ταυτότητας και καταγωγής, ακουμπούν συνειρμικά τις αισθήσεις στο πλαίσιο του «διαλόγου» με τους θεατές. Η πολυμορφία της έκφρασης και των υλικών που χρησιμοποιούνται συνδέεται και αποτυπώνεται στα έργα μέσα από το ατομικό φίλτρο της θέασης του οικογενειακού κόσμου και τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με εικαστικές δημιουργίες οι:

  • Ελένη Θεοφυλάκτου
  • Μαρία Κομπατσιάρη
  • Σπυριδούλα Πολίτη
  • Ιωάννα Τερλίδου
  • Ζέφη Τιφτικτσόγλου 

 

Βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών μπορείτε να δείτε εδώ:

Διοργάνωση: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)

Επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια ΚEMIT- ΙΜΜΑ

Συντονισμός: Αθηνά Παυλίδου,  Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια ΙΜΜΑ

Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ

 

Τεχνοφετιχισμός: Whip it into Shape

Εύα Παπαμαργαρίτη, ëDesire, 2016, βίντεο HD, έγχρωμο με ήχο
Παραχώρηση: η καλλιτέχνιδα

 

Ένα τραγούδι από ένα συγκρότημα της δεκαετίας του ’80 (Whip it, Devo), εμπνευσμένο από μια νουβέλα της δεκαετίας του ’70 (Gravitys Rainbow, Thomas Pynchon) βάζουν στο επίκεντρο την κατάρρευση μιας κοινωνίας που αποχαυνωμένη μέσα σε ένα παραλήρημα υπερκατανάλωσης και υπερφόρτωσης πληροφοριών, προσκυνά τις σχεδόν λατρευτικές υποταγές της τεχνολογίας, μέσω της οποίας η εξουσία εκδηλώνεται, επεκτείνεται και κανονικοποιείται. Και αν αυτά υπήρξαν για την εποχή τους απλώς παράξενα σημεία των καιρών, στις μέρες μας συζητούμε τις συνέπειες αυτής της αλληλεπίδρασης και αναζητούμε τους τρόπους συμβίωσης, αν όχι αναθεώρησης της σχέσης μας με την τεχνολογία.

 

Η έκθεση «Τεχνοφετιχισμός: Whip it into shape» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α΄, Λιμάνι) στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου 2025, συνοψίζει και διερευνά τη φετιχοποίηση της τεχνολογίας στη σύγχρονη τεχνο-καπιταλιστική κοινωνία, όπου τα τεχνολογικά αντικείμενα έχουν μετατραπεί σε πηγές ερωτικής διέγερσης, υποκατάστατα επιθυμιών και φετίχ λατρείας. Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως κριτικός στοχασμός πάνω στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία διαμεσολαβεί –και ενίοτε διαστρεβλώνει– την αντίληψή για την οικειότητα, τον ερωτισμό, την επιθυμία και την επικοινωνία, την ίδια μας την ταυτότητα, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ελευθερίας, καταναγκασμού και περιορισμού.

Έμφαση δίνεται στις σχέσεις εξουσίας και εξάρτησης που προκύπτουν ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία λειτουργούν πλέον ως προεκτάσεις του σώματος, με τις σχέσεις αυτές να είναι ευδιάκριτες και άμεσα συνδεδεμένες με την κατανάλωση και τον έλεγχο.

Η τεχνολογική έκσταση της εποχής έχει, επίσης, αναδείξει σύγχρονες πρακτικές αυτο-απεικόνισης και αναπαραστάσεις φύλου, επιβάλλοντας παραποιημένες αντιλήψεις για την ομορφιά και δημιουργώντας στρεβλά πρότυπα. Μέσα από τα έργα τους οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες θέτουν το ερώτημα: ζούμε, άραγε, την απόλυτη ικανοποίηση μιας τεχνoφετιχιστικής κοινωνίας;

 

Άννα ΒάσωφFacecase, 2023, βίντεο
Παραχώρησηη καλλιτέχνιδα

 

Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Καλλιτέχνες / Καλλιτέχνιδες: Μαρία Άντελμαν, Άννα Βάσωφ, Βασίλης Βλασταράς, Μαρία Βοζαλή, Μαρία Γλύκα, Θωμάς Διάφας, Carla Gannis, Faith Holland, Kalos&Klio, Casey Kauffmann, Echo Can Luo, Rosa Menkman, Ζήσης Μπλιάτκας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Moises Sanabria σε συνεργασία με τους Tom Galle και John Yuyi, Super G (Γιώργος Ουζούνης), Τεό Τριανταφυλλίδης, Emilio Vavarella

 

Στο παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης εντάσσεται και η συνεργασία με το Φεστιβάλ Pure Identities 2 – HERizons, μια διοργάνωση της ομάδας In contACT org, με έκθεση φωτογραφίας και σειρά ζωντανών δράσεων, 21 – 23 Μαρτίου 2025 στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

 

Moises Sanabria σε συνεργασία με τους Tom Galle και John YuyiTech Shibari II από τη σειρά Body Tech, 2017, φωτογραφία, μικτή τεχνική
Παραχώρηση: οι καλλιτέχνες. Σε συνεργασία με τον οίκο μόδας Luar

Vintage Toys Thessaloniki

Η Νοσταλγία στα καλύτερα της

 

Η μοναδική έκθεση παιχνιδιών, νοσταλγίας και αναμνήσεων γιορτάζοντας τα 10 Χρόνια παρουσίας έρχεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στις 5-6 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης“.

Μια έκθεση εντελώς διαφορετική για μικρούς και μεγάλους. Μια μοναδική έκθεση προσωπικών συλλογών από τις εποχές των 80’s – 90’s αλλά και παρουσία καταστημάτων εξειδικευμένα στο συλλεκτικό παιχνίδι

Όλα θα είναι εκεί..
Playmobil | Lego | Τσίγκινα | Επιτραπέζια | Subbuteo | Arcades | Retro Υπολογιστές | Κούκλες | Λούτρινα | Αυτοκόλλητα | Υπερατού | Ποδήλατα | Video Games | Ψιλικά Εποχής | Κόμικς | Βιντεοκασέτες | Pinballs και πολλά άλλα…

 

Επιπλέον ένας παιδότοπος για τους μικρούς φίλους από την Desyllas Games θα είναι εκεί στον χώρο με τα διαδραστικά.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Περί ανθρώπων

Ο άνθρωπος και όλες οι πτυχές αναπαράστασής του, σε κάθε πλαίσιο -οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό, έμφυλο, μικροϊστορίας και μακροϊστορίας- μπαίνει στο… κάδρο στη νέα, φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Περί ανθρώπων» του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι), από τις 5 Μαρτίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2025.

Η έκθεση παρουσιάζει μια ανθολογία 107 φωτογραφικών έργων, Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής φωτογράφων, ιστορικών και σύγχρονων, από τις συλλογές του Μουσείου. Τα έργα σκιαγραφούν, στη διάρκεια ενός αιώνα, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, στημένα οικογενειακά και γυμνά πορτρέτα σε φωτογραφικά στούντιο, αποτυπώσεις της τρέχουσας ή ιστορικής κοινωνικής και πολιτικής συνθήκης, την απόλυτη στιγμή με την πηγαία ενέργειά της, τη σκηνοθετική επινόηση με την πλήρως ελεγχόμενη διάταξη.

Στα έργα ενσωματώνονται επίσης ιδιαίτερες αφηγήσεις, εικαστικοί πειραματισμοί, ημερολογιακά ιδιώματα, μεταφορές για κεντρικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως ο θάνατος ή το οικείο και το ξένο, αλλά και τη διερεύνηση του εαυτού στην εποχή του me culture. Η έκθεση κλείνει με μια νότα από το αύριο και την απεικόνιση του μετα-ανθρώπινου μέσα από ειδικό λογισμικό και εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

 

 

Μια ιστορική διαδρομή

Από την επίσημη ανακοίνωσή της το 1839, η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε ως «καθρέφτης με μνήμη» της ανθρώπινης ύπαρξης (Oliver Wendell Holmes, 1859), χαρίζοντας μια ψευδαίσθηση αθανασίας σε περιόδους υψηλής θνησιμότητας. Οι αρχικά συμβατικές πόζες, ατομικές ή ομαδικές, επικύρωναν την ταυτότητα και περιέγραφαν τη μορφή, και εμπλουτίστηκαν σταδιακά καθώς εξελισσόταν η ίδια η τεχνολογία του μέσου, με εικόνες πιο αυθόρμητες, ακόμη και ανύποπτες. Η πληθώρα φωτογραφιών με ανθρώπινα θέματα κατέγραφε αποσπασματικά όσο και καίρια στοιχεία για τις κοινωνικές σχέσεις, τα ήθη κάθε εποχής, τις συνθήκες εργασίας, τα σημαντικά γεγονότα, σαρώνοντας την προσωπική και τη συλλογική ζωή, τη μικροϊστορία και τη μακροϊστορία. Μέσα από αυτή την πανσπερμία εικόνων και διασχίζοντας όλες τις σαρωτικές αλλαγές, κοινωνικές και τεχνολογικές, ο άνθρωπος μοιάζει να παρέμεινε στο επίκεντρο του πεδίου ορατότητας της φωτογραφίας: από τη φωτογραφική τέχνη, τη φωτοδημοσιογραφία και το κοινωνικό ντοκουμέντο, μέχρι τη μόδα, τη διαφήμιση και πάνω απ’ όλα την αναμνηστική φωτογραφία, αυτή την κανονικοποιημένη όσο και αστάθμητη κατηγορία εικόνων που ανθεί σήμερα κυρίως μέσα από την εικονογραφική θύελλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και όταν ο άνθρωπος δεν ήταν εμφανώς παρών στο κάδρο παρέμεναν πολύ συχνά τα ίχνη αλλά και οι επιπτώσεις των πράξεών του. Με αυτόν τον τρόπο, η φωτογραφία μοιάζει να συνέργησε, έστω και ακούσια, στην περαιτέρω έκταση του ανθρωποκεντρισμού στη σύγχρονη εποχή παρά στην εξασθένισή του.

 

Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου

Συμμετέχοντες φωτογράφοι: Περικλής Αλκίδης, Καλλιόπη Βουτζαλή, Όλγα Δέικου, Νικολέττα Ζήση, Σωκράτης Ιορδανίδης, Νίκος Ι. Καλλιανιώτης, Λίζη Καλλιγά, Νατάσα Καντεμίρη, Viktor Koen, Πάνος Κοκκινιάς, Νίκος Κουκής, Ευαγγελία Κρανιώτη, Γιάννης Κωνσταντίνου, Δημήτρης Λέτσιος, Πέπη Λουλακάκη, Δημήτρης Μιχαλάκης, Katharina Mouratidi, Γιώργος Μουτάφης, Κώστας Μπαλάφας, Ηλίας Μπουργιώτης, Θόδωρος Νικολέρης, Σταύρος Ξηρός, Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος, Λεωνίδας Παπάζογλου, Λία Σμαράγδα, Σπύρος Στάβερης, Γιάννης Στυλιανού, Κατερίνα Τσακίρη, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Παύλος Φυσάκης

 

Μιχάλης Αρφαράς: Αφιέρωμα στον Καβάφη

Πρωτότυπα έγχρωμα χαρακτικά σε λινόλεουμ του εικαστικού Μιχάλη Αρφαρά για τον Καβάφη περιλαμβάνει η νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Πρόκειται για 34 χαρακτικά για το αυθεντικό βιβλίο έργο τέχνης Κ. Π. Καβάφη Ποιήματα. Αποκηρυγμένα, κρυμμένα, ανολοκλήρωτα (Ίδρυμα Ωνάση, Εκδόσεις Διάττων, 2022) του Μιχάλη Αρφαρά. Επιμελητής της έκθεσης στο Τελλόγλειο είναι ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Miguel Fernandez Belmonte.

Το βιβλίο αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδιαίτερο δημιουργικό σταθμό στην εικαστική διαδρομή του καλλιτέχνη, στον οποίον ανήκει η αισθητική εικόνα του έργου. Για την εικονογράφηση των ποιημάτων ο Μιχάλης Αρφαράς δημιούργησε 34 έγχρωμα χαρακτικά σε λινόλεουμ και 50 μονόχρωμες οξυγραφίες σε μέταλλο. Την τυπογραφία επιμελήθηκε ο Νίκος Βοζίκης.

Έχουν τυπωθεί 90 αντίτυπα σε ελληνική γλώσσα και 90 αντίτυπα σε αγγλική μετάφραση. Όλα τα αντίτυπα είναι υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη και σφραγισμένα από τον εκδότη. Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί μία έκδοση με όλα τα χαρακτηριστικά ενός διαχρονικού καλλιτεχνικού επιτεύγματος στον εκδοτικό χώρο της καλλιτεχνικής τυπογραφίας και της χαρακτικής.

 

Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Αρφαρά

Ο Μιχάλης Αρφαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών πρωτεύουσας (1972-1974) και στη Γερμανία (1975-1980). Εργάστηκε ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Hildesheim (1988-2006). Είναι Ομότιμος Καθηγητής Χαρακτικής της ΑΣΚΤ της Αθήνας. Παράλληλα με το εικαστικό και το κινηματογραφικό του έργο, για το οποίο έχει βραβευτεί επανειλημμένα, ασχολείται με την εικονογράφηση και την επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων. Εκθέτει τακτικά το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Μιχάλη Αρφαρά θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα στον εκθεσιακό του Τελλογλείου λειτουργεί μέχρι τις 11 Μαΐου η έκθεση «Σικελιώτης-Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες».

 

 

Άννα Βιλδιρίδου: Ζωγραφική και Κόσμημα

Μια εικαστική διαδρομή 34 χρόνων με περισσότερα από 70 έργα και εγκαταστάσεις της Άννας Βιλδιρίδου, από το 1989 έως το 2023, μαζί με μια επιλογή σχεδίων και κοσμημάτων, παρουσιάζεται στη νέα φιλοξενούμενη έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Τα περισσότερα ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα χαρακτηρίζονται από έντονες χρωματικές αντιθέσεις και από τη χρήση διαφορετικών υλικών και τεχνικών (ακρυλικά, κολλάζ, ακουαρέλα κ.ά.).

Οι κύριες θεματικές τους αφορούν την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την ιστορία του Ελληνικού Κράτους έως τη σύγχρονη εποχή, με έμφαση στο νόμισμα και στις χρηματικές συναλλαγές.

Η Άννα Βιλδιρίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Είναι μέτοχος και σχεδιάστρια κοσμημάτων της Εταιρίας «Δημιουργικό Βιλδιρίδης», στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Άννα Βιλδιρίδου – Ζωγραφική και Κόσμημα» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα στον εκθεσιακό του Τελλογλείου λειτουργεί μέχρι τις 11 Μαΐου η έκθεση «Σικελιώτης-Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες».

 

 

Από τον Worth στον Warhol

με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ και 36 δημιουργούς στο Τελλόγλειο

Εγκαίνια: Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 19:30

 

Ένα μοναδικό ταξίδι από το ξεκίνημα της μόδας και της ομορφιάς των fashion show, από τον πατέρα της Haute Couture, τον Worth, έως την εισαγωγή της pop art μέσω της διαφήμισης και της έντονης παρουσίας σε βαθμό επιρροής του Andy Warhol, κάνουν 36 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες από τον Φεβρουάριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

 

«Με αφορμή και έμπνευση την ιστορία της μόδας και την εισαγωγή στην pop art φιλοτεχνούμε και ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός, το οποίο αποτελείται από έργα τέχνης με την εικαστική συλλογικότητα της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ», σημειώνει η Χρύσα Μπαρζόκα, η οποία έχει την έμπνευση και την επιμέλεια της έκθεσης με τίτλο «Από τον Worth στον Warhol».

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 19:30 και σε αυτήν συμμετέχουν οι παρακάτω 36 καλλιτέχνες:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & DOTA STAMPOULI, ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΟΥΔΗ,  ΝΤΙΝΑ ΜΠΑΚΑΝΙΑΡΗ, ΜΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΖΗ, ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΡΟΥΚΗΣ,  ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, KIRSIKKA SOUSTIEL,  ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΠΙΤΖΑΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΖΑΜΑΝΗ, ΣΥΝΗ ΒΥΖΟΒΙΤΟΥ,  MARINA SUZDALTSEVA, ΘΑΝΟΣ ΚΟΣΥΒΑΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΑΜΠΕΤΟΓΛΟΥ,  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΜΠΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΗΔΟΝΗΣ, EVA JULI, ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ, ELVIRA GURALNIK, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΟΓΑΛΗΣ, ΑΝΝΑ ΜΠΟΤΟΥ, NELLY ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΣΙΑΚΥΡΙΔΟΥ,  ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΤΤΑΣ, ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΚΑΜΠΟΥΡΑ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ, ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας: αναμνήσεις

από τη Σχολή Φωτογραφίας Photoglobe

Η γνωστή σχολή φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, Photoglobe παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αναμνήσεις», μια οπτική εξερεύνηση του παρελθόντος μέσα από το φακό των μαθητών της. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo στην Καλαμαριά, από τις 8 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2025.

«Σε αυτή την έκθεση, οι μαθητές μας κλήθηκαν να εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας, αποτυπώνοντας τις δικές τους αναμνήσεις, αλλά και δημιουργώντας νέες για τους θεατές», αναφέρει η Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της σχολής φωτογραφίας Photoglobe. «Μέσα από το φακό τους, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο. Οι φωτογραφίες τους δεν είναι απλώς εικόνες, αλλά παράθυρα σε προσωπικές ιστορίες, σε στιγμές που αξίζει να θυμόμαστε και να μοιραζόμαστε. Είναι μια πρόσκληση να ανακαλύψουμε την ομορφιά στην απλότητα της καθημερινότητας και να εκτιμήσουμε τη δύναμη της φωτογραφίας να μας συνδέει με το παρελθόν, να μας εμπνέει στο παρόν και να μας οδηγεί στο μέλλον.»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους σπουδαστές και να απολαύσουν τα έργα τους σε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Συμμετέχοντες σπουδαστές (αλφαβητικά):

  • Αλεξιάδης Ορέστης
  • Αντουλινάκης Γιώργος
  • Αντωνιάδης Δημήτρης
  • Αντωνιάδης Γιώργος
  • Βάβλη Μαρία
  • Βαβλή Στέλλα
  • Βασιλειάδου Ιωάννα
  • Βούλγαρης Βασίλης
  • Βούλγαρης Κωνσταντίνος
  • Γιαντσίδης Νίκος
  • Γκεσούλη Κατερίνα
  • Δήμου Άννα
  • Δόγρανλης Θάνος
  • Ηλιοπούλου Αγγελική
  • Ιωαννίδης Χρήστος
  • Καπακτσή Δήμητρα
  • Καραγιαννίδου Χρύσα
  • Καργάκη Βιργινία
  • Κατσικιώτης Γιώργος
  • Κιλινγκαρίδου Νικολέτα
  • Κορωνιάδου Ιωάννα
  • Λαμπροπούλου Μαρία
  • Μπιτσιλή Άννα
  • Παπαδημητρίου Ελένη
  • Παπαζογλου Σιμόνα
  • Παππά Δόμνα
  • Παπασταματίου Δέσποινα
  • Πασχάλη Σοφία
  • Πέτρου Ράνια
  • Σαμολαδά Μαρία
  • Σαχινίδου Σμαρώ
  • Σπάργια Ανθή
  • Σφώλκος Κωνσταντίνος
  • Τζελέπης Γιώργος
  • Τζέλης Λουκάς
  • Τσαλίκης Δημήτρης
  • Τσιλιμπάκου Λία

Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου

Στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή: Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»

Την πορεία του από τη Μακεδονία έως την Κόρινθο ιχνηλατεί η έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», που παρουσιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή: Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» με πόρους που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το μουσειακό αφήγημα της έκθεσης δομήθηκε με βάση την Β΄ Αποστολική Περιοδεία του Παύλου στον ελλαδικό χώρο, σε ένα αναθεωρημένο πλαίσιο τεκμηρίωσης και ανασύνθεσης, σύμφωνα με το κείμενο των Πράξεων των Αποστόλων, τις επιστολές του προς τις νεοϊδρυθείσες χριστιανικές Εκκλησίες και τους συνεργάτες του, την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, αλλά και την προφορική παράδοση που διατήρησε αναλλοίωτη τη μνήμη του Αποστόλου. Στόχο αποτελεί η σύνδεση της αποστολικής διαδρομής με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της ελληνορωμαϊκής εποχής, της εβραϊκής Διασποράς και του χριστιανικού κόσμου στους τότε σταθμούς της περιοδείας του Αποστόλου και νυν πόλεις της σύγχρονης Ελλάδας. Η έκθεση απευθύνεται στους κατοίκους και φορείς των περιοχών αυτών και σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί και να φιλοξενηθεί σε όποιο μουσείο ή εκθεσιακό χώρο επιθυμήσει να την παρουσιάσει στο κοινό του.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αποτελεί τον πρώτο σταθμό της έκθεσης «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», η οποία θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας που βρίσκονται πλησίον των τόπων της Αποστολικής Περιοδείας. Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εμπλουτίζεται με αντικείμενα από τις συλλογές του, τα οποία φωτίζουν όψεις της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης την περίοδο πριν και μετά το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου και απηχούν την επίδραση της διδασκαλίας του.

Παράλληλα με την έκθεση θα διατίθεται στο παιδικό κοινό μουσειοσκευή, όπου η Αποστολική Περιοδεία και ο κόσμος του Παύλου ζωντανεύουν μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ»

Παρασκευή 14 και Πέμπτη 20 Μαρτίου, 12:00, συμμετοχή με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου. Οι ξεναγήσεις θα ολοκληρώνονται με περιήγηση σε εκθέματα των μονίμων εκθέσεων, τα οποία σχετίζονται με τον κόσμο του Αποστόλου Παύλου.

Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση απαιτείται επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου
Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 | Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00