Έκθεση & Bazaar – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μνήμη της πόλης

Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης

«Ὡς οὐδείς ἂπολις, μέχρις ἂν ἡ τῶν Θεσσαλονικέων ᾖ πόλις»
Νικηφόρος Χούμνος, λόγιος της Θεσσαλονίκης (1250-1327)

H φωτογραφική έκθεση «Μνήμη της πόλης», αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «f14 Κοινόν φωτογράφων», αποτελεί ένα φωτογραφικό πανόραμα των μνημείων και των κτιρίων της Θεσσαλονίκης και στόχο έχει να ταξιδέψει τον επισκέπτη στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της, από την εποχή της ίδρυσής της έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Περπατώντας σε αυτήν την πόλη των 2500 χρόνων, σου μένει μία εικόνα τόσο οξύμωρη όσο και οικεία. Νησίδες του χθες μέσα στον ασφυκτικό κλοιό του σήμερα. Ανατρέχοντας στην ιστορία, διαπιστώνει κανείς ότι, από τη δημιουργία της έως σήμερα ακόμη, υπήρξε η πιο πολυπολιτισμική πόλη του ελλαδικού χώρου. Κάσσανδρος ο ιδρυτής της, σημαντικότατη πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, συμβασιλεύουσα των Βυζαντινών, Νορμανδοί κατακτητές, Παλαιολόγειος Αναγέννηση, Οθωμανική αυτοκρατορία και τέλος η ένταξή της στο ελληνικό κράτος. Ταυτόχρονα, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξής της και του κομβικού της ρόλου συρρέουν σε αυτήν διάφορες εθνότητες: Βαλκάνιοι, Εβραίοι, Ιταλοί, Αυστριακοί, Γάλλοι, Αρμένιοι και πολλοί άλλοι. Όλοι έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πόλη.

Στην έκθεση συμμετέχουν δεκαέξι φωτογράφοι, οι οποίοι παρουσιάζουν, με την επιμέλεια της καλλιτεχνικής επιτροπής του «f14 Κοινόν φωτογράφων», εκατόν έντεκα φωτογραφικά έργα, έγχρωμα, ασπρόμαυρα και υπέρυθρα. Μέσα από τη ματιά τους τα διάφορα μνημεία της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε μάρτυρες του πολυπολιτισμικού παρελθόντος και σε μνήμη της πόλης.

 

Συμμετέχουν: Βασιλική Βαρσακέλη, Βασίλης Βαρσακέλης, Γιώργος Καρακατσάνης, Άρης Κυρατζόγλου, Κατερίνα Μαρνέλλου, Ελένη Μαυροπούλου, Βασίλης Μόσχοβος, Φώτης Παλαιολόγος, Αναστασία Παλαιολόγου, Κώστας Παρασκευαΐδης, Σάκης Πετμεζάς, Νίκος Πετρίδης, Χριστίνα Σιούλα, Τάσος Σούπαρης, Κώστας Τσουκαλάς και Στέλιος Φιλίππου.

Ομαδική έκθεση: Εγώ

Το μουσείο συμμετέχει όλο και περισσότερο ενεργά όχι μόνο στην παρουσίαση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και στη διαχείρισή της, με καίρια την επικοινωνιακή διάσταση. Η έλξη που το μουσείο ασκεί στους καλλιτέχνες και ο διάλογος που αυτοί αναπτύσσουν με αυτό ξεκινά από παλιά και γίνεται προοδευτικά όλο και πιο σύνθετη και πολυσήμαντη, αντανακλώντας και εκφράζοντας το υποκειμενικό στοιχείο, την ιδιοσυγκρασία και τις αναζητήσεις του κάθε δημιουργού, αλλά ως ένα βαθμό και τα ιστορικά και κυρίως τα πολιτισμικά συμφραζόμενα της κάθε εποχής. Η φιλοσοφική, η ψυχολογική και η κοινωνική διάσταση του διαλόγου εντοπίζεται στη σχέση Εγώ-Αυτό, Εγώ-Εσύ, Εγώ-Εαυτός, Εγώ-Άλλος, Εμείς-Αυτοί. Στην παρούσα έκθεση ο καλλιτέχνης έχει την εμπειρία του κοινού εαυτού με τους άλλους, την αίσθηση διασύνδεσης με την κοινότητα, όπως και την αίσθηση οικειότητας με το μουσειακό χώρο, κάτι που αποτελεί έδαφος για την ανάπτυξη του διάλογου με το κοινό. Με αυτόν τον τρόπο η συγκρότηση της αισθητικής και της γνωσιακής εμπειρίας στο μουσειακό χώρο γίνεται μια σύνθετη διαδικασία, με καθοριστική τη διαλεκτική σύμπραξη της εγκεφαλικής-εννοιολογικής και της αισθητηριακής-βιωματικής διάστασης.

Δρ. Βίκυ Κερτεμελίδου, αρχιτέκτων μουσειολόγος

 

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας οι καλλιτέχνες:

Ανυφαντάκης Δημήτρης,Αργυριάδης Γιάννης, Γιαλαμά Μελίνα, Γκάγκας Σαράντης, Γκούγκας Θεόδωρος, Γουσίδης Χρήστος, Γούσιου Ευτυχία, Γωγούση Αλεξάνδρα, Δεληγκάρη Σιβόν, Δελλαπόρτα Μαρία, Καμαράκη Δήμητρα, Κουσακσίδου Γεωργία, Κρανιώτης Χρήστος, Μαυρίδης Γιώργος, Μπαρδάκας Γιώργος, Μπουδαλής Γιώργος, Ξυπολίτου Κατερίνα, Παλατζίδης Γιάννης, Πατραμάνης Γιάννης, Τερζής Νίκος, Τσιαπάρας Νίκος, Τσίρη Ελένη, Τσούκας Θανάσης, Φωτοπούλου Μαρία, Χατζηκύργιος Στέλιος, Χρήστου Κατερίνα, Ceckauskaite Rolana, Feldman Barry, Kllogjeri Fotis, Luigi Caroline

 

Επιμέλεια Εκθεσης: Γιάννης Αργυριάδης, Δελλαπόρτα Μαρία

 

Χριστουγεννιάτικη γιορτή & φιλανθρωπικό vintage bazaar

Ένας αρκούδος, μια μελωδία, πολλά τσίκι-τσίκι, χριστουγεννιάτικες κατασκευές και δώρα, θα πρωταγωνιστήσουν στη φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., την Κυριακή 15/12 στις 12.30.

Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, το στολισμένο Τελλόγλειο, περιμένεi μικρούς και μεγάλους φίλους την Κυριακή για να περάσουν ένα δημιουργικό δίωρο στον χώρο του μουσείου.

Μετά την επιτυχία του vintage bazaar της ανοιξιάτικης γιορτής, το Τελλόγλειο Ίδρυμα, θα πλαισιώσει τη χριστουγεννιάτικη γιορτή με ένα ακόμη ιδιαίτερο bazaar, ένα χειμερινό ταξίδι στη vintage εποχή. Ρούχα, διακοσμητικά, υφάσματα, μαξιλάρια κ.α. είναι μόνο κάποια από τα μοναδικά κομμάτια τα οποία θα διατεθούν, ιδανικά και για δώρα.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν έντυπες εκδόσεις του Ιδρύματος σε χαμηλές τιμές.

Τα έσοδα από το bazaar θα διατεθούν στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος.

Christmas Bazaar

Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Κολλεγίου Ανατόλια 2019

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 οι μαθητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι του Κολλεγίου Ανατόλια υποδέχονται το κοινό στο Anatolia College Christmas Bazaar, μία από τις πιο ιστορικές και ατμοσφαιρικές χριστουγεννιάτικες γιορτές της Θεσσαλονίκης.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή μαθητών και του προσωπικού και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων του Κολλεγίου Ανατόλια (Anatolia Elementary School, Ενιαίο Γυμνάσιο και Λύκειο & International Baccalaureate Diploma Program, ACT – American College of Thessaloniki), των Συλλόγων Γονέων, Αποφοίτων και Φίλων. Όπως κάθε χρόνο, τα έσοδα του Χριστουγεννιάτικου Bazaar θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς, τιμώντας την προϊστορία του θεσμού που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’30 για να υποστηρίξει τους προσφυγικούς πληθυσμούς μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 21 σωματεία, ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι πόρτες του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού θα ανοίξουν στις 15:00 με τη Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου, την μπάντα μαθητών του Γυμνασίου, καθώς και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Στις 17:30 θα ακολουθήσει το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου από τον Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Ανατόλια Δρα Πάνο Βλάχο.

Η παρουσία των μαθητών του σχολείου θα είναι και φέτος ενισχυμένη με προϊόντα που οι ίδιοι κατασκεύασαν και παρασκεύασαν, όπως φυσικά καλλυντικά και αρώματα, χρηστικά και διακοσμητικά είδη, στολίδια και γλυκά. Παράλληλα τα παιδιά θα παρουσιάζουν πρωτότυπα projects και θα σχεδιάσουν δράσεις μέσα από τη συμμετοχή τους σε clubs του σχολείου,  τα οποία συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά.

Το Bazaar θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Macedonia Hall (στην πλευρά του πρώην Αρρένων) και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τσάι θα σερβιριστεί στο Ingle Hall (στην πλευρά του πρώην Θηλέων).

Χριστουγεννιάτικο Bazaar Χ.Α.Ν.Θ.

Όπως τόσα χρόνια, έτσι και φέτος, η Χ.Α.Ν.Θ. και ειδικότερα οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της Σχολής Στελεχών, διοργανώνει το Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό Bazaar και περιμένει το κοινό να γιορτάσουν μαζί την έναρξη της εορταστικής περιόδου στις 13 & 14 Δεκεμβρίου 2019, ώρες 17:00 – 22:00 & 10:00 – 16:00 αντίστοιχα, στον προαύλιο χώρο του κεντρικού της κτιρίου καθώς και εντός αυτού!

Ο βασικός πυλώνας στον οποίο Εθελοντές και Εκπαιδευόμενα Στελέχη επέλεξαν και φέτος να δουλέψουν, είναι η ενημέρωση, η προώθηση καθώς και η υλοποίηση δραστηριοτήτων, οι οποίοι στόχο έχουν την προβολή προς το κοινό της Θεσσαλονίκης των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης «Ατζέντα 2030», που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της εκδήλωσής, τίθεται ως προτεραιότητα η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σχετικά με προβλήματα της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας, όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, οι κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή και στη συνέχεια η πρόταση κάποιων λύσεων τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, υιοθετώντας έναν φιλικό προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον τρόπο ζωής για μια ζωή, φράση που άλλωστε αποτελεί «λεκτική» απεικόνιση των ιδανικών της Χ.Α.Ν.Θ..

Υπό το πρίσμα μιας θετικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας και χωρίς ποτέ να παραμελείται η διασκέδαση, μιας και λεκτικό του Τμήματος αποτελεί η φράση «Μαθαίνοντας να παίζουμε, παίζοντας για να μάθουμε», η εκδήλωση που θα διοργανώσουν οι νεαροί εθελοντές, θα αποτελείται από :

 • συναυλίες με νεανικά συγκροτήματα (από τις 7.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. ημέρα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου).
 • Πάγκους πώλησης μικροαντικειμένων και λιχουδιών, παιχνίδια, side events, δράσεις και άλλες βιωματικές δραστηριότητες για την ενημέρωση και τη διασκέδαση των επισκεπτών (από τις 5.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ. ημέρα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου & 10:00 π.μ. – 4:00μ.μ. ημέρα Σάββατο 14 Δεκεμβρίου).

Στον ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο, θα βρείτε φαγητά της ώρας, αναψυκτικά και ποτά, καθώς και την Παρασκευή, θα συνοδεύσουν μουσικά την εκδήλωση νεανικά συγκροτήματα από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα διεξαχθούν side events έκπληξη! Μέσα στο κεντρικό κτίριο, θα βρείτε πάγκους πώλησης μικροαντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά –εκστρατεία #zeroplastic, πάγκους ειδών second hand– εκστρατεία #zerowaste, πολλές λιχουδιές (αλμυρά και γλυκά) τα οποία κατασκευάστηκαν με αγάπη και μεράκι από τα νεαρά στελέχη, καφέ και πολλά άλλα!

Θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δραστηριότητες για να ψυχαγωγηθούν μικροί και μεγάλοι, καθώς και βιωματικές δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών για το κοινωνικό πρόσημο του Χριστουγεννιάτικου Bazaar και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης!

Η καρδιά του Χριστουγεννιάτικου Bazaar καθώς και της Χ.Α.Ν.Θ., βρίσκεται στην προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που θέσπισε ο ΟΗΕ – Ατζέντα 2030.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς και το έργο της Χ.Α.Ν.Θ., των προγραμμάτων κοινωνικής προσφοράς και το πρόγραμμα υποτροφιών της, το οποίο τα τελευταία 9 χρόνια πρόσφερε 700 υποτροφίες – συνολικής αξίας 209.009€, σε παιδιά από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για δωρεάν συμμετοχή στα προγράμματά της.

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης

                                       

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Υποτροφιών Χ.Α.Ν.Θ.

Τα τελευταία 9 χρόνια η Χ.Α.Ν.Θ. πρόσφερε 700 υποτροφίες – συνολικής αξίας 209.009 € – σε παιδιά από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για δωρεάν συμμετοχή στα προγράμματά της. Τα παιδιά προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και ανεργία, ευπαθείς οικονομικά οικογένειες από τις τοπικές κοινωνίες όπου αναπτύσσει δράση, οικογένειες προσφύγων καθώς και παιδιά από κοινωνικούς φορείς όπως:

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS, ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΥ, AΡΣΙΣ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΦΙΛΥΡΟΥ, ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΧΕΠΑ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», ΝΑΟΜΙ «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ».

 

 

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το Χριστουγεννιάτικο Bazaar:

Σχολή Στελεχών Χ.Α.Ν.Θ., Τ : 231 600 1000 εσωτ.: 4 & 0854

Instagram: @sxoli_stelexon, email : sxstelexon@ymca.gr

https://www.facebook.com/sxolistelexon/

  

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το Πρόγραμμα Υποτροφιών:

Τομέας Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς Χ.Α.Ν.Θ.

Τ : 231 600 1000 εσωτ.: 0884 & 0894

email : socialaction@ymca.gr

https://www.facebook.com/YmcaThessalonikiSocialAction/

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στη Λάμψη

Το Δ.Σ. της «Λάμψης» προσκαλεί το κοινό στο χριστουγεννιάτικο Bazaar του συλλόγου το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 18.00. Η ατμόσφαιρα θα είναι γιορτινή, με χριστουγεννιάτικες μελωδίες! Τα έργα και οι δημιουργίες φτιάχτηκαν με αγάπη και μεράκι, με ελπίδες και πολλά όνειρα για τα παιδιά της «Λάμψης».

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα: 11.00 – 18.00

Αλέξης Ακριθάκης «τσίκι-τσίκι»

«Το Όνειρο του Πυλάδη, 1967»

Η έκθεση ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ «τσίκι-τσίκι» εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, στις 19.00.

Σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, Αλέξη Ακριθάκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου 2019.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των «τσίκι-τσίκι», έργων φτιαγμένων με τη χαρακτηριστική γραφή του καλλιτέχνη με μελάνι σε χαρτί και μερικές φορές με την προσθήκη χρωματιστής τέμπερας και σπάνια άλλων υλικών. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, η οποία είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα έργα αυτά. Συγκεντρώνει περισσότερα από 60 έργα, προερχόμενα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Ο Αλέξης Ακριθάκης (Αθήνα 1939-1994), δημιούργησε τα «τσίκι-τσίκι» συστηματικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και είναι αυτά τα έργα με τα οποία καθιερώθηκε ως ένας ανατρεπτικός και αυθεντικός καλλιτέχνης της εποχής του. Η ορμητική ζωγραφική του αναγνωρίστηκε ως μια σοβαρή πρόταση. Η επιτυχία των πρώτων του εκθέσεων στην Ελλάδα και το Βερολίνο του εξασφάλισαν την υποτροφία DAAD το 1968 με την οποία εγκαθίσταται μόνιμα στο Βερολίνο, όπου και παράγει το μεγαλύτερο μέρος των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση. Ο Αλέξανδρος Ιόλας εξέθεσε στην γκαλερί του στη Γενεύη αποκλειστικά ασπρόμαυρα «τσίκι-τσίκι» το 1971 και στον κατάλογο της έκθεσης το κείμενο υπογράφει ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής. Εξάλλου, η σχέση του με τη λογοτεχνία και τους συγγραφείς υπήρξε χαρακτηριστική. Συχνά συνεργάζεται στον σχεδιασμό εκδόσεων και φτιάχνει «τσίκι-τσίκι» για βιβλία των Κώστα Ταχτσή, Ηλία Πετρόπουλο και της αυστριακής ποιήτριας Friederike Mayröcker. Μετά από τα μέσα του ’70 κι ως το τέλος της ζωής του το «τσίκι-τσίκι» ως μια χαρακτηριστική γραφή και γλωσσικό ιδίωμα επανεμφανίζεται στα έργα του.

Έργα του Αλέξη Ακριθάκη παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 1963 στην γκαλερί Βέλτσου, ενώ ακολούθησαν οι γκαλερί Κλειώ (1966), ΖΜ (1971) και Kalfayan (2011). Το 1997, τρία περίπου χρόνια μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, εγκαινιάστηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αναδρομική έκθεση του έργου του.

Επιμέλεια έκθεσης: Χλόη Geitmann-Ακριθάκη και Αλέξιος Παπαζαχαρίας.

 

Η ομότιτλη έκδοση, η οποία συνοδεύει την έκθεση, θα διατίθεται στα πωλητήρια του Τελλογλείου.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι στη Μέριμνα Παιδιού!

Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό παζάρι ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ               

Με γιορτινή διάθεση η ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ οργανώνει στο χώρο του σχολείου της Χριστουγεννιάτικο  φιλανθρωπικό παζάρι, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου από τις 10:00 π.μ. έως τις 19:00 μ.μ. Οι επισκέπτες θα  απολαύσουν τη χορωδία των μικρών μαθητών και μέσα σε ένα ζεστό Χριστουγεννιάτικο περιβάλλον,  θα έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν για τους αγαπημένους τους μοναδικά στολίδια, διακοσμητικά αντικείμενα, ευφάνταστα γούρια, γλυκίσματα, μαρμελάδες και πολλές άλλες χειροποίητες λιχουδιές!

Στόχος του Χριστουγεννιάτικου παζαριού  είναι η ενίσχυση του κοινωνικού έργου της ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ και πιο συγκεκριμένα η υποστήριξη της Ζεστής Αγκαλιάς (ενός τμήματος πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, που λειτουργεί αυτόνομο στο χώρο της ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ), η δωρεάν φοίτηση παιδιών με οικονομικές δυσκολίες στον παιδικό σταθμό – νηπιαγωγείο της ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ και η ενίσχυση του Κοινωνικού Παιδιατρείου της, που εξυπηρετεί δωρεάν παιδιά ανέργων γονέων της πόλης μας μέχρι 12 ετών.

 

Για τη ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ:

Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ιδρύθηκε το 1921 με σκοπό την προστασία του παιδιού και της υγείας του και μέσω των παιδικών εξοχών και της παιδιατρικής της κλινικής πρόσφερε επί μισό αιώνα  πολύτιμες υπηρεσίες σε εκατοντάδες παιδιά της Β.Ελλάδος.  Σήμερα η ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ λειτουργεί έναν παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο, σύμφωνα με τα σύγχρονα ψυχοπαιδαγωγικά δεδομένα της προσχολικής ηλικίας, με απώτερο στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, ενώ παράλληλα συνεχίζει να προσφέρει κοινωνικό έργο.                               

24o Χριστουγεννιάτικο Bazaar

 

24η Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εορταγορά

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης διοργανώνουν για 24η συνεχή χρονιά τη Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εορταγορά, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 από τις 10:00 έως τις 16:00, στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων, στους Ελαιώνες Πυλαίας.

Τα έσοδα και τα «πακέτα αγάπης» που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, στο ΚΕΠΕΠ (Κέντρο Περίθαλψης Παίδων) «Άγιος Δημήτριος», στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και συσσίτια, σε συνεργασία με την οργάνωση «Άρτος και Δράση» και τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνας και Αγίου Νικολάου και Δημητρίου.

Όλοι θα γευτούν λίγη από την επερχόμενη μαγεία των Χριστουγέννων σε έναν γιορτινό κόσμο με ξεναγούς τον Μίκυ και τη Μίνι, τους ήρωες της Disney, που θα βρίσκονται ολοζώντανοι στον χώρο του Σχολείου ντυμένοι χριστουγεννιάτικα…

Σε μια μέρα γιορτής και αλληλεγγύης, ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθεί αλλά και να προσφέρει σε ανθρώπους που η συνεισφορά του τους είναι πολύτιμη. Όλοι θα γίνουν μια αγκαλιά, θα μοιραστούν χαρά, αγάπη, ελπίδα και…

 

…μπορούν φυσικά να διαλέξουν τα  δώρα τους από την «Αγορά» του Δημοτικού:

 • Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες που έγιναν από τους μαθητές (χριστουγεννιάτικα στολίδια από πινέλα, διακοσμητικά βάζα, πήλινα καραβάκια, γούρια για το 2020, μπάλες-αφρόλουτρα σε σχήμα στολιδιών, το γλαστράκι του Αϊ-Βασίλη, χριστόψωμα, διακοσμητικά μπουκάλια-τάρανδοι, χιονόμπαλες, πινέλα Άγιοι Βασίληδες, γούρια-κλειδιά από ξύλο, γυάλινα βάζα τάρανδοι με σοκολατάκια, χιονάνθρωποι από κάλτσες, χριστουγεννιάτικες μπάλες από plexiglas, χριστουγεννιάτικα ποτήρια-κηροπήγια, ζωγραφισμένα μπουκάλια, στολίδια-δεντράκια από ξύλο και τσόχα)
 • Κατασκευές και λιχουδιές φτιαγμένα από τους μαθητές της Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης
 • Κεριά, σουπλά και πάνινες τσάντες ζωγραφισμένες με ανεξίτηλα χρώματα, ειδικά για ύφασμα, καθώς και πίνακες με έργα ζωγραφικής των παιδιών που φιλοτεχνήθηκαν στο μάθημα της Εικαστικής Αγωγής.
  Ημερολόγια «Matisse και Φωβιστές» με έργα των μαθητών του Τμήματος Εικαστικών με ομαδική φωτογραφία κάθε τμήματος
 • Χριστουγεννιάτικες κάρτες που φιλοτέχνησαν τα παιδιά στο μάθημα της Πληροφορικής
 • Λαχταριστά γλυκίσματα, ζαχαρωτά, σοκολάτες και μπισκότα, ξύλινα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο φιλοτεχνημένα από τους μαθητές του European Languages Programme (E.L.P.)
 • Βιβλία για μικρούς και μεγάλους από τα Βιβλιοπωλεία Κωνσταντινίδη book and style μέσα από μια μεγάλη ποικιλία παιδικής λογοτεχνίας, κλασικών έργων της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, μαγειρικής, χόμπι, τέχνης κτλ.
 • Προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας από τον γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης
 • Κοσμήματα… τσάντες, χριστουγεννιάτικα στολίδια, γούρια από δημιουργούς συνεργαζόμενες με το Σχολείο
 • Μελισσοκομικά προϊόντα από την Ι. Μ. Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου

 

 την «Αγορά» του Νηπιαγωγείου – Παιδικού Σταθμού «Πρότυπα 2-4»:

 • Μοναδικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού  (τα γλυκά του Αϊ-Βασίλη, οι λιχουδιές των ξωτικών, καλή χρονιά με όνειρα γλυκά, χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια με παιδικά χαμόγελα από τους μαθητές των Νηπίων μας, χιονανθρωπάκια-πατουσάκια, δενδράκια με πηλό, σκανδαλιάρικα ξωτικά, κορνίζες με ταρανδάκια από τους μαθητές των Προνηπίων, γούρι σπιτάκι για καλή χρονιά, χαρούμενα ταρανδάκια, κουμπί κουμπάκι το πιο όμορφο δενδράκι, χεράκι – δενδράκι)
 •  «Το κρασί των Χριστουγέννων» σε εντυπωσιακή, γιορτινή, «τυχερή» συσκευασία για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας και ίσως να σας ταξιδέψει κάπου μακριά
 • Ιδιαίτερες κατασκευές που έγιναν με φροντίδα και μεράκι από τις εκπαιδευτικούς μας, όπως επιτραπέζια διακοσμητικά, ξύλινα κάδρα με πέτρες, νήμα ή ντεκουπάζ, χριστουγεννιάτικες πινιάτες, αέρινες ονειροπαγίδες και ξύλινα ταρανδάκια
 • Ιδιαίτερες προσφορές από γονείς μαθητών του Σχολείου και από συνεργάτες
 • Ημερολόγια  «Matisse και Φωβιστές» με έργα των μαθητών του Τμήματος Εικαστικών με ομαδική φωτογραφία κάθε τμήματος
 • Παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις «Διάπλους»

 

Να επισκεφτούν «Το Ταχυδρομείο Αγάπης»

Η ατμόσφαιρα στο Νηπιαγωγείο θα τους μεταφέρει σ’ ένα «ταχυδρομείο αγάπης» με αποστολείς όλους, ταχυδρόμους τα παιδιά  και παραλήπτες ανθρώπους που η συνεισφορά τους τους είναι πολύτιμη.

Στην είσοδο του «ταχυδρομείου»θα ετοιμάζονται δέματα για τους συνανθρώπους μας

 

Στην «αίθουσα της αγάπης»

Θα φωτογραφηθούν στην πρωτότυπη φάτνη, θα δημιουργήσουν με την τεχνική του ντεκουπάζ δωράκια για την καλή χρονιά και με τη ραπτομηχανή του Αϊ-Βασίλη θα κατασκευάσουν γεμιστά γιορτινά πουγκιά

 

 Στην «αίθουσα των γεύσεων»

Θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τα δικά τουςχριστουγεννιάτικα μπισκότα, να τα διακοσμήσουν και να τα χαρίσουν σε αυτούς που αγαπούν

 

Στην «αίθουσα του Λούνα Παρκ»

Θα διασκεδάσουν με το παιχνίδι «Ρίξε και φτιάξε τον χιονάνθρωπο» και θα ψαρέψουν «τυχερά ψαράκια»

 

Στην «αίθουσα των αλεξανδρινών»

Θα δοθούν πινελιές στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με καλλιτεχνικά έργα σε καμβά με θέματα «Αλεξανδρινά λουλούδια» και «Χριστουγεννιάτικα δενδράκια», Face painting  και Kοτσιδοχτενίσματα

 

Στην «αίθουσα των παιχνιδιών»

Μαζί με το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα μετρήσουν τον χρόνο αντίστροφα δημιουργώντας χριστουγεννιάτικα ημερολόγια και παράλληλα με πινέλο και ακρυλικά χρώματα «μικροί ζωγράφοι» θα δημιουργήσουν μοναδικά έργα ζωγραφικής

 

Να απολαύσουν….

Στα καφέ του Σχολείου που θα λειτουργήσουν στη σάλα του Νηπιαγωγείου και στον 3ο όροφο του νέου κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου

 • Φυσικούς χυμούς και smoothies
 • Ζεστό καφέ, ροφήματα και αναψυκτικά
 • Χριστουγεννιάτικα γλυκά, παραδοσιακές πίτες και βουτήματα
 • Γαλλικά παραδοσιακά γλυκίσματα από τους μαθητές του Τμήματος Γαλλικών της Ε΄ και Στ΄ τάξης
 • Παραδοσιακά γερμανικά γλυκά από τους μαθητές του Τμήματος Γερμανικών της Ε΄ και Στ΄ τάξης
 • Τραγούδια και μελωδίες στο πνεύμα των Χριστουγέννων από τη  Βίκη Κελίδου  (πιάνο – φωνή) και τον Θεόφιλο Σωτηριάδη (σαξόφωνο)

 

Στον κήπο του Σχολείου…

 • Glühwein, το παραδοσιακό ζεστό κρασί της Γερμανίας
 • Λαχταριστούς λουκουμάδες
 • Χριστουγεννιάτικα donuts
 • Σοκολατένιους πειρασμούς στο συντριβάνι σοκολάτας
 • Μυρωδάτα ψημένα κάστανα και ποπ κορν
 • Πεντανόστιμα χειροποίητα σουβλάκια
 • Κρύο κόκκινο ημίγλυκο κρασί  

 

Να διασκεδάσουν…

 • Στο εορταστικό Λούνα Παρκ, μικροί και μεγάλοι με carusel, τρενάκι, ρομποτάκια, ηλεκτρικά αυτοκίνητα (cart), baby hockey, basket, virtual reality, κουνιστά παιχνίδια
 • Με ελληνικά και ξένα τραγούδια από τη Βασιλική Αλεξίου (φωνή), τον Στέργιο Μοσχογιάννη (σαξόφωνο) και τον Χρήστο Χαλναρίδη (πιάνο) – (εξέδρα, 10:30-12:00, 13:00-13:50)
 • Με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη που θα παρουσιάσει  χριστουγεννιάτικες μελωδίες (εξέδρα, 12:00-12:30)
 • Ευρωπαϊκά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ελληνικά κάλαντα που θα τραγουδήσουν οι δάσκαλοι σε συνεργασία με μαθητές του Πρότυπου Ωδείου (εξέδρα, 12:30-13:00)
 • Με τη Χορωδία των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης, που θα ευχηθεί τραγουδώντας τα κάλαντα (εξέδρα, 13:50-14:10)
 • Με χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τους μαθητές του European Languages Programme (E.L.P.) (εξέδρα, 14:10-14:15)
 • Με τα Τμήματα Χορού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού που καλούν το κοινό να ταξιδέψει παρέα σε Βραζιλία, Ισπανία, Γαλλία και μία έκπληξη για τους… θαρραλέους που θα ακολουθήσουν αυτό το ταξίδι  αλλά και με ένα πρωτότυπο challenge «zumba vs football» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του Τμήματος Χορού και της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου (εξέδρα, 14:15-15:00).

 

Να παρακολουθήσουν…

 • Τις μικρές αθλήτριες του Τμήματος Ενόργανης Γυμναστικής του Σχολείου σε μια γιορτινή επίδειξη (αίθουσα θεάτρου, 10:30-10:40)
 • Τις μπαλαρίνες της Σχολής Χορού Χαλικιά να «στροβιλίζονται» σε αγαπημένους κλασικούς ρυθμούς (αίθουσα θεάτρου, 10:40-10:50)
 • Τα παιδιά του Τμήματος Θεατρικής Αγωγής της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του  Σχολείου που αποφάσισαν να παρουσιάσουν στη θεατρική σκηνή το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι». «Αν καμιά χειμωνιάτικη νύχτα, την ώρα που κοιτάς πίσω απ’ το τζάμι του παράθυρου, δεις έναν χιονάνθρωπο να στρίβει τη γωνία του δρόμου, μπορεί να κάνεις λάθος, μπορεί να μην είδες καλά, αλλά πάλι -ποιος ξέρει- μπορεί να είδες έναν χιονάνθρωπο που πηγαίνει στον Βόρειο Πόλο…». (αίθουσα θεάτρου, 10:50-11:40)
 • Αφήγηση χριστουγεννιάτικων παραδοσιακών παραμυθιών με συνοδεία μουσικών οργάνων από τη γνωστή παραμυθού Κατερίνα Κλεάρχου, εμπλουτισμένη με τραγούδια, κάλαντα και μουσικοκινητικές δραστηριότητες, χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα του τόπου μας (αίθουσα θεάτρου, 13:30-14:30)
 • Τους καθηγητές και τους μαθητές του Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης σε μια χριστουγεννιάτικη συναυλία (αίθουσα θεάτρου, 14:30-15:00)

 

Να θαυμάσουν

Τους μικρούς αθλητές να «ακονίζουν» το μυαλό τους σε ένα άκρως ενδιαφέρον Τουρνουά Σκάκι

 

Να δοκιμάσουν την τύχη τους…

Με τους λαχνούς στη λαχειοφόρο αγορά. Όλοι θα είναι κερδισμένοι, γιατί όλοι οι λαχνοί κερδίζουν!

 

Να προσφέρουν…

 «Πακέτα αγάπης» που θα ετοιμάσουμε στο Σχολείο μας με τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη προσωπικής υγιεινής για τους συμπολίτες μας που η συνεισφορά μας τους είναι πολύτιμη.

 

Να παίξουν, να χαρούν, να δημιουργήσουν και να μάθουν στα πολλά εργαστήρια…

 

Εκπαιδευτική ρομποτική & Lego

Θα κατασκευάσουν, θα προγραμματίσουν και θα «τεστάρουν» ρομπότ με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών της Ο3 (Out Of Odrinary), στρατηγικού συνεργάτη της eduACT, που εφαρμόζει πρωτοπόρες εκπαιδευτικές μεθόδους,  σε δύο εργαστήρια ανάλογα με την ηλικία των παιδιών (κεντρικό κτήριο, 2ος όροφος, αίθουσα Δ΄4, 11:00-13:25):

 

 • LEGO Education WeDo 2.0 – Ενισχύοντας τις δεξιότητες του 21ου αιώνα (παιδιά 6-9 ετών/ Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη):

Χρησιμοποιώντας τον εκπαιδευτικό ρομποτικό εξοπλισμό της LEGO Education WeDo  2.0 θα κατασκευάσουμε και θα προγραμματίσουμε τον τάρανδο του Αϊ-Βασίλη και θα προσπαθήσουμε να μοιράσουμε όλα τα χριστουγεννιάτικα δώρα

 

 • LEGO Education EV3 – Λύνοντας πραγματικά προβλήματα (παιδιά 10-12 ετών/Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξη):

Με αφορμή το χριστουγεννιάτικο παζάρι, θα κατασκευάσουμε και θα προγραμματίσουμε ένα ρομπότ το οποίο θα ξεχωρίζει τα δώρα, ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένα. Θα τοποθετεί σήματα που θα διευκολύνουν την ανακύκλωση προϊόντων μετά τη χρήση τους. Για να δούμε, ποιος μπορεί να ξεχωρίσει τα περισσότερα υλικά σε συγκεκριμένο χρόνο!

 

Γνωρίζοντας τη νεότερη ιστορία μας  

Θα αναβιώσει ο κόσμος των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα όπως θα τον «αφηγηθεί» το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Θα φορέσουν τον περίφημο μακεδονικό ντουλαμά (την παραδοσιακή ενδυμασία των Μακεδονομάχων), θα ψυχαγωγηθούν με παιχνίδια μνήμης μέσα από φωτογραφίες των επαγγελμάτων στις αρχές του 20ου αιώνα και θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε χαρακτηριστικά μακεδονικά τοπία της εποχής μέσα από αισθητικές δραστηριότητες. Τέλος, θα παίξουν ένα μικρό κυνήγι θησαυρού με αφορμή τον αυθεντικό κώδικα του Παύλου Μελά και την αποκωδικοποίηση κρυφών μηνυμάτων (νέο κτήριο, 2ος όροφος, αίθουσα 2, 11:00-13:00, Ε΄ τάξη)

 

«Chirstmas Calendar» – Δημιουργώντας χριστουγεννιάτικα ημερολόγια 

 Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, γι’αυτό όλοι θα κατασκευάσουν, με την καθοδήγηση του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, χριστουγεννιάτικα ημερολόγια με τη μορφή χιονάνθρωπου (Νηπιαγωγείο, 12:00-14:00)

 

 Κατασκευάζοντας κτήρια και πόλεις

Μέσα από τουβλάκια lego και άλλο εποπτικό υλικό θα χτίσουν ο καθένας το δικό του κτήριο και όλοι μαζί μια ολόκληρη πόλη. Η δράση πραγματοποιείται από το archiΖΩ (Workshop Of Children and Youth Architects) (νέο κτήριο, 2ος όροφος, αίθουσα 1, 11:00-13:00, Α΄, Β΄ τάξη)

 

«Christmas feelings» – Εμβαθύνοντας στα συναισθήματά μας

 «Ο τροχός των Χριστουγέννων», «Το μαγικό ραβδί», «Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο των συναισθημάτων», «Η παλέτα των συναισθημάτων», «Το φίλτρο των Χριστουγέννων», «Το θερμόμετρο της χαράς», «Το βιβλίο του Αϊ Βασίλη» είναι οι επτά ξεχωριστές και πρωτότυπες γωνιές του Εργαστηρίου Συναισθημάτων που πραγματοποιεί το PlayLab  (νέο κτήριο, 1ος όροφος, Στ΄1, 11:00-13:00)

 

Δημιουργώντας χριστουγεννιάτικα πουγκιά στο Εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη

Με τη ραπτομηχανή του Αϊ-Βασίλη, την οποία χειρίζεται η εορταστικά ντυμένη βοηθός του, κατασκευάζουν γεμιστά γιορτινά πουγκιά που μπορούν να αξιοποιήσουν ως δώρα γι’ αυτούς ή τους ανθρώπους που αγαπούν. Το εργαστήρι πραγματοποιείται από την Catwalk (Νηπιαγωγείο, 11:00-14:00)

 

 Δουλεύοντας το σκίτσο του χριστουγεννιάτικου εαυτού μας

Με τη βοήθεια ενός σκιτσογράφου θα μεταμορφωθούν στη χριστουγεννιάτικη εκδοχή του εαυτού τους, αφού ο καλλιτέχνης μάς απεικονίζει μέσα από τα στοιχεία της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου. Το εργαστήρι πραγματοποιείται από την Catwalk (υπόστεγο νέου κτηρίου, 11:00-14:00)

 

Ζωγραφίζοντας και καλλιεργώντας την οικολογική μας συνείδηση

Σε τρία εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο θα δημιουργήσουν ζωγραφιές με θέμα τα Χριστούγεννα και την ανακύκλωση, θα γράψουν μηνύματα για το περιβάλλον πάνω σε τσόχινα στολιδάκια που θα κρεμάσουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες πάνω σε ανακυκλώσιμα υλικά και όλα αυτά με «φόντο» τα βραβεία που έχει αποσπάσει κατά καιρούς το Αειφόρο Σχολείο (κεντρικό κτήριο, ισόγειο)

 

Κατασκευάζοντας με εικαστικές πινελιές

Σε δύο παράλληλα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ θα φτιάξουν κάρτες και στολίδια (από χαρτί, αλατοζύμη κ.ά.) (Νηπιαγωγείο, 10:00-15:00)

 

 Καλλωπίζονται με  face painting και κομμωτική

Τα Χριστούγεννα δίνουν την ευκαιρία για ξεχωριστές πινελιές στην εμφάνισή τους. Γι’ αυτό οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ θα τους κάνουν πρωτότυπα face paintings με θέμα τα Χριστούγεννα και θα επιμεληθούν το εορταστικό τους hair styling (Νηπιαγωγείο, 10:00-15:00)

 

 Φτιάχνοντας τα δικά τους γλυκά

Με την καθοδήγηση των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΛΦΑ, θα διακοσμήσουν με τη δική τους ζαχαρόπαστα μπισκότα για αυτούς και την οικογένειά τους (Νηπιαγωγείο, 10:00-15:00)

 

 Πλάθοντας τα… χριστουγεννιάτικα όνειρά τους

Πολλές και ξεχωριστές κατασκευές από πηλό, τις οποίες θα φτιάξουν οι ίδιοι, θα «ντύσουν» τα φετινά τους Χριστούγεννα. Στο εργαστήρι αυτό θα μάθουν να χειρίζονται το πιο… εύπλαστο υλικό του κόσμου και βάζοντας τη φαντασία τους, θα δημιουργήσουν τα πιο πρωτότυπα στολίδια! (κεντρικό κτήριο, 2ος όροφος, αίθουσα Δ΄3)

 

 

Στα εργαστήρια πολύτιμη είναι η υποστήριξη και συμβολή των: Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα,  Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ΙΕΚ ΑΛΦΑ, Ο3-Eduact, archiΖΩ, Playlab 

Ευχαριστίες στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης που, στο πλαίσιο του Bazaar, θα διαθέσει προϊόντα προς πώληση παραχωρώντας όλα τα έσοδα στον φιλανθρωπικό σκοπό.

Σε εγρήγορση η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης με την παρουσία ατόμων εκπαιδευμένων σε θέματα πρώτων βοηθειών

Το χωριό των αστεριών

Φιλανθρωπικό bazaar του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» για τη στήριξη του Συλλόγου «Αχτίδα»,
Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων με Ν.Υ. Βορείου Ελλάδας

Χειροποίητες δημιουργίες των μαθητών του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», γαστρονομικές λιχουδιές και χριστουγεννιάτικα στολίδια, προϊόντα από τον Σύλλογο «Αχτίδα», παιχνίδια και εργαστήρια για τα παιδιά, εθελοντικές δράσεις και αιμοδοσία περιλαμβάνει το φετινό bazaar του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ».

Τα έσοδα της φιλανθρωπικής εκδήλωσης, με τίτλο «Το χωριό των αστεριών», θα διατεθούν στον Σύλλογο «Αχτίδα».

Το χριστουγεννιάτικο bazaar ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου, στα Πεύκα της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τις γιορτινές ημέρες, οι μαθητές, καθώς και το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του «ΔΕΛΑΣΑΛ» θα υποδεχτούν τους προσκεκλημένους για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά κυρίως για να εκφράσουν όλοι μαζί την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κολεγίου, θα παρουσιαστούν μουσικοχορευτικές παραστάσεις από μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στους Ομίλους Δραστηριοτήτων του Δημοτικού σχολείου.

 

Genesis – Πορεία στο Άπειρο

Έκθεση τέχνης της σκιάς (shadow art)

Το ΝΟΗΣΙΣ παρουσιάζει μια διαφορετική έκθεση βασισμένη στην τέχνη της σκιάς (shadow art). Αποτελείται από γλυπτά σκιάς*, τα οποία ακολουθούν χρονικά τη δημιουργία και εξέλιξη της γης, καθώς και την πορεία του ανθρώπου πάνω σε αυτή. Τα γλυπτά είναι φτιαγμένα από διάφορα υλικά, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ανακυκλώσιμα και ακολουθούν κατά σειρά τις χρονικές περιόδους της ιστορίας, από την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα.

Πρόκειται για μια ευχάριστη εκπαιδευτική διαδικασία, ένα ταξίδι στο χρόνο και την εξέλιξη της γης και του ανθρώπου. Μέσα από τα γλυπτά σκιάς ο επισκέπτης κατανοεί την “οπτική γωνία”, όχι μόνο ως φυσική παράμετρο, αλλά και ως φιλοσοφική. Η γενικότερη φιλοσοφία της Τέχνης της Σκιάς αφορά στο ότι μπορούμε να δούμε-εξετάσουμε μία κατάσταση, ένα γεγονός, ένα αντικείμενο από πολλές πλευρές και να βγάλουμε διαφορετικά κάθε φορά συμπεράσματα (έως και αντίθετα) ή να δούμε διαφορετικές εικόνες, η σύγκριση των οποίων μπορεί να καθορίσει την τελική μας άποψη. Με τον τρόπο αυτό ο επισκέπτης και κυρίως οι έφηβοι, εφοδιάζονται με τα κατάλληλα μέσα, ώστε ν’ ανακαλύψουν τον κόσμο, την προσωπικότητά τους και το μοναδικό τρόπο σκέψης τους.

Παράλληλα, υπάρχει προβολή βίντεο μικρής διάρκειας, όπου αναλύεται ο τρόπος κατασκευής των γλυπτών σκιάς.

 

*Τι είναι τα γλυπτά σκιάς;

Έργα τέχνης από σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά φωτίζονται κατάλληλα και μετατρέπονται σε σκιές στους τοίχους. Πρόκειται για γλυπτά που με την πρώτη ματιά δείχνουν άμορφα (δεν έχουν συγκεκριμένο σχήμα), ενώ όταν φωτιστούν από ένα (ή δύο) μοναδικά σημεία παράγουν αναγνωρίσιμες παραστάσεις ή μορφές.

Ο καλλιτέχνης που δημιούργησε τα γλυπτά σκιάς, είναι ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης.

Ένα αρκούδος μια φορά

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ/ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ!

Έρχεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα ο αρκούδος από το ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου «Ένας Αρκούδος μια φορά», μία έκθεση η οποία ζωντανεύει τριάντα περίπου παιχνίδια από το υπέροχο βιβλίο σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, με επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν πλούσια μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα για σχολεία και μεμονωμένους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με τον αρκούδο να χαρίζει τη τρυφερή του αγκαλιά σε όλους όσους έρθουν να τον γνωρίσουν από κοντά και να ταξιδέψουν μαζί του μέχρι να βρει το σπίτι του.

Θεοί του Ολύμπου

Η εταιρεία Placebo Events δημιουργεί ένα τεράστιο θεματικό πάρκο και «ζωντανεύει» τους Θεούς του Ολύμπου. Από τις 4 Οκτωβρίου 2019 έως τις 15 Ιανουαρίου 2020, το θεματικό πάρκο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, έτοιμο να υποδεχθεί εκπαιδευτικούς και μαθητές κάθε ηλικίας. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, μέσα από την οποία θα διασκεδάσουν αλλά και θα μάθουν τα πάντα για το μεγαλείο του αρχαίου ελληνισμού και της ελληνικής μυθολογίας.

Οι Θεοί του Ολύμπου παρουσιάζονται σε ένα χώρο 2100 τετραγωνικών μέτρων με επιβλητικά εκθέματα, 3D mapping, ξεναγήσεις και διαδραστικά acts για να ταξιδέψουν το κοινό στην αρχαιότητα! Οι επισκέπτες θα περιπλανηθούν στις ζωές και τα βιώματα των Θεών, ανακαλύπτοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές των χαρακτήρων τους.

Δίας, Ήρα, Δήμητρα, Αθηνά, Αφροδίτη, Απόλλων, Άρτεμις, Ερμής, Άρης, Ποσειδώνας, Εστία και Ήφαιστος. 12 Θεοί που εκπροσωπούσαν και προστάτευαν τις παραδόσεις, τις ηθικές αξίες ή τα πάθη των ανθρώπων. 12 οντότητες που αγαπήθηκαν και ταξίδεψαν πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, εμπνέοντας εκατοντάδες λαούς παγκοσμίως. 12 ιστορίες γεμάτες έρωτα, διεκδικήσεις, διαμάχες και συμβολισμούς έρχονται να ταξιδέψουν τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή.

Η ελληνική μυθολογία είναι ιστορία, η αρχαιότερη ιστορία των λαών της γης και η ραχοκοκκαλιά της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Η μελέτη της μας βοηθά να κατανοήσουμε τον βαθύτερο συμβολισμό που κρύβουν οι μύθοι και την αρχαία ελληνική γνώση και σοφία. Γι’ αυτό την επιστημονική επιμέλεια και εκπαιδευτική εγκυρότητα του θεματικού πάρκου έχει αναλάβει ο καταξιωμένος ιστορικός Θάνος Βερέμης. Τη δική της καλλιτεχνική πινελιά προσθέτει η έγκριτη σκηνοθετική ομάδα με τρόπο που συνδέει άμεσα την χιουμοριστική περιγραφή με την εκπαιδευτική προσέγγιση.

Το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης αυτό το φθινόπωρο, θα είναι ένας επιβλητικός και εκπαιδευτικός χώρος.

Όλοι οι χώροι του πάρκου είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ. Στο χώρο θα βρείτε ράμπες αμαξιδίου, καθώς επίσης και ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες για ΑμεΑ.

Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος – Τα Ορυκτά και η Τέχνη

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ/ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ!

 

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος εγκαινίασε επίσημα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 την Έκθεση «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ» που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

Πρόκειται για μια έκθεση εξαιρετικού ενδιαφέροντος με Πολιτιστικές, Εκπαιδευτικές και Εικαστικές προεκτάσεις. Τα ορυκτά αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων. Χωρίς αυτά δεν ζούμε, αφού βρίσκονται παντού γύρω μας, είτε στο φαγητό που τρώμε, στις μετακινήσεις, την επικοινωνία μας, την εργασία, την σύγχρονη τεχνολογία, την τέχνη και  σε πολλαπλές μορφές της καθημερινότητας μας αλλά και των επιστημών του μέλλοντος.

Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τη συνδρομή του ΣΜΕ και παρουσιάζεται στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο νέο κτήριο στο λιμάνι (Προβλήτα Α΄), προκειμένου να φιλοξενηθεί και να προβληθεί στο ευρύ κοινό της  Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, ύστερα από την μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε στην Αθήνα από μικρούς και μεγάλους.

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και του ΣΜΕ, ο οποίος έχει και την οργανωτική φροντίδα της Έκθεσης. Έχει ως σκοπό να φέρει τo ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα  τους μαθητές όλων των βαθμίδων,  κοντά στη χρησιμότητα των ορυκτών στην καθημερινή ζωή και τη διαχρονική αναγκαιότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Παράλληλα με τα εκθέματα θα υπάρχει προβολή βίντεο και ξεναγήσεις όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και πως αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία  αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή του ΣΜΕ και εταιρειών μελών του στη Βόρεια Ελλάδα.

Παζάρι κεραμικών

Το Hehe κλείνει τα 10 χρόνια και το γιορτάζει, διοργανώνοντας μια έκθεση-τεκμήριο της μαγείας του πηλού, που θα ενισχύσει δύο καλούς σκοπούς!

Στην έκθεση, που θα συναντήσουμε στον χώρο του Hehe Art, Play & Therapy, από 27 έως και 29 Σεπτεμβρίου 2019, θα εκτεθούν πολλά από τα απίθανα κεραμικά που έχουν φιλοτεχνήσει τα παιδιά και οι γονείς των ομάδων του Hehe, κάποια από αυτά ακατέργαστα και πρωτόγονα, κάποια πιο προσεγμένα και «ενήλικα», όλα όμως μοναδικά, φτιαγμένα με αγάπη και πάθος!

Ο αρχικός στόχος του Hehe, να φέρει τον φυσικό πηλό πίσω στις ζωές των ανθρώπων και να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν την μαγεία του και να δημιουργήσουν με αυτόν, έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω, όπως αποδεικνύει η έκθεση!

Συγχρόνως, ο χώρος θα φιλοξενεί ένα μικρό δείγμα κεραμικών από τη συλλογή του γλύπτη και κεραμίστα Έκτορα Γιαλαμά και μια έκθεση φωτογραφιών της Στέλλας Μούκα, εικόνες που αποτυπώνουν το πάθος, την ορμή, την ελευθερία και τη χαρά που βιώνουν μικροί και μεγάλοι καθώς παίζουν το πιο ανέμελο και messy παιχνίδι!

Τόσο τα κεραμικά, όσο και οι φωτογραφίες, θα πωλούνται σε συμβολική τιμή με σκοπό να συγκεντρωθεί ένα ποσό, το οποίο με μεγάλη χαρά το Hehe θα δωρίσει στους συλλόγους «Λάμψη» και «Μέριμνα», δύο φορείς που προσφέρουν ανιδιοτελώς το έργο τους σε γονείς και παιδιά.

Το Hehe θα χαρεί να υποδεχτεί τόσο εσάς που θέλετε να γνωρίσετε την ομάδα, τον χώρο και το έργο του, όσο και εσάς που το τιμάτε όλα αυτά τα χρόνια!

 

 

Παζάρι Βιβλίων

Oλοήμερο παζάρι γερμανικών και ελληνικών βιβλίων στον κήπο του GoetheInstitut Thessaloniki

 

Αγαπάτε τα βιβλία;

Η Βιβλιοθήκη του GoetheInstitut Thessaloniki σας προσκαλεί σε ένα ολοήμερο παζάρι βιβλίων σε γερμανική και ελληνική γλώσσα, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στον πανέμορφο κήπο του Ινστιτούτου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 66.

Από τις 10:00 έως τις 19:00, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μυθιστορήματα, παιδικά και εφηβικά βιβλία, γλωσσικά/εκπαιδευτικά βιβλία αλλά και μουσικά CD που έχουν αποσυρθεί από το αρχείο της βιβλιοθήκης, στη συμβολική τιμή των 0,50€ το καθένα!

 

Μην ξεχάσετε να πάρετε πάνινες τσάντες μαζί σας – ας προστατέψουμε μαζί το περιβάλλον!

 

 

Οδύσσεια

 

Το Θεματικό Πάρκο «Οδύσσεια»

Στο NOESIS η πιο συναρπαστική ιστορία του κόσμου!

Ο Οδυσσέας σάλπαρε για το ταξίδι της επιστροφής και λίγο πριν φτάσει στην Ιθάκη, κάνει μια στάση στη Θεσσαλονίκη και στο NOESIS από 22 Οκτωβρίου του 2019 ως τις 23 Φεβρουαρίου του 2020! Οι Λαιστρυγόνες, οι Λωτοφάγοι, η Σκύλλα και η Χάρυβδη θα είναι επίσης στο NOESIS!

Οι εταιρίες παραγωγής Dream Workers και Eksagon Exhibitions, δημιουργοί του πετυχημένου μυθολογικού πάρκου «Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι», αλλά και του «Εργοστασίου και Μουσείου Σοκολάτας», των «Μυστικών Κόσμων του Ευγένιου Τριβιζά» και των γιγαντιαίων «Δεινόσαυρων» συνεχίζουν τις μεγάλες εκπλήξεις με μια μοναδική υπερπαραγωγή, αυτήν τη φορά σε έναν νέο, ποιοτικό και ασφαλή χώρο στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών, NOESIS. 

Με όχημα τον Δούρειο Ίππο, το θρυλικό ξύλινο άλογο που μηχανεύτηκε ο Οδυσσέας, ξεκίνησε το συναρπαστικό ταξίδι στο Θεματικό Πάρκο και Μουσείο «Οδύσσεια» και το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που ήδη έχουν κλείσει πάνω από 37.000 μαθητές.

Σ’ έναν χώρο μεταμορφωμένο σε σκηνικό της αρχαιότητας, με τρισδιάστατα, μηχανοκίνητα ομοιώματα των θηρίων και των τεράτων που διαθέτουν κίνηση και ήχο, όλες οι περιπέτειες του Οδυσσέα ξετυλίγονται ζωντανά μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

 

Το σημαντικό και ξεχωριστό στο θεματικό αυτό πάρκο είναι ότι οι επισκέπτες δεν θα μένουν αμέτοχοι σε αυτά που διαδραματίζονται μπροστά τους, καθώς το πάρκο έχει έντονο βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα.

Την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση του θεματικού πάρκου έχει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννης Καζάζης.

Η «Οδύσσεια» είναι το μόνο θεματικό πάρκο με 4 διαφορετικές ξεναγήσεις: για πολύ μικρά παιδιά, για μαθητές Γυμνασίου, στα Αγγλικά και πλέον στα Ποντιακά!

«Καλώς έρθετεν» θα ακούσετε να σας λένε οι μυθικοί ήρωες της Οδύσσειας λίγο πριν αρχίσει το ταξίδι σας στον χρόνο αλλά και στον χώρο. Με αυτή την ενέργεια οι δημιουργοί του πάρκου θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 

Την επίβλεψη και την μετάφραση των κειμένων στην ποντιακή διάλεκτο έχει αναλάβει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Άννυ – Ανατολή Καριπίδου.

Μετά τον «Ηρακλή – Οι 12 Άθλοι» ο αγαπημένος παρουσιαστής και συγγραφέας Γιάννης Σερβετάς συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στα θεματικά πάρκα και φέτος αναβαθμίστηκε και από Κάβειρος – υπηρέτης του Ήφαιστου, έγινε ο θεός Ποσειδώνας και θα υποδέχεται καθημερινά με έναν διαφορετικό τρόπο τους επισκέπτες.

Εκτός από την υποδοχή ο κ. Σερβετάς βάζει την υπογραφή του και στο τέλος του πάρκου καθώς, μαζί με τον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Ευγένιο Τριβιζά επιμελούνται και υπογράφουν το πιο απίθανο φινάλε του θεματικού πάρκου με ένα παιχνίδι-έκπληξη που δεν πρέπει να χάσει κανένα παιδί.

 

Τo Δεινοθήριο της Λέσβου

H έκθεση Τo Δεινοθήριο της Λέσβου ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη

Η έκθεση «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη και αποτελεί την πρώτη εκδήλωση που θα παρουσιαστεί στις νέες εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην Προβλήτα 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η έναρξη λειτουργίας της Έκθεσης θα γίνει με τετραήμερο εκδηλώσεων, στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου, στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η παράδοση του κτιρίου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 και ώρα 19.00  σε εκδήλωση στον χώρο της Έκθεσης, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Ι. Μπουτάρη, και του Πρυτάνεως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Π. Μήτκα.

Η παρουσίαση της έκθεσης «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» στην Θεσσαλονίκη αποτελεί συνέχεια των συντονισμένων δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση που δομείται με κεντρικό έκθεμα το ακριβές πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση. Η έκθεση παρουσιάζει, με έναν ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τεκμήρια παλαιοντολογικών ανασκαφών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που ανασυνθέτουν την εικόνα του παλαιο-περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκει το Δεινοθήριο. Ειδικότερα, παρουσιάζονται φυτά και σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια. Εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναλυτικά ενημερωτικά κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να συλλάβει τις γεωλογικές διεργασίες των τελευταίων 20 εκατομμυρίων ετών στον ελληνικό χώρο που διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων οικοσυστημάτων.

 

Λίγα λόγια για το Δεινοθήριο της Λέσβου

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 – 18,4 εκατομμυρίων ετών και ανήκει σε κατηγορία ζώων που μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία εκείνη την περίοδο. Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου Γαβαθάς. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος με τα μασητικά δόντια και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.

Οι παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς ελέφαντες. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από πρωτόγονα ζώα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και, συγκεκριμένα, σε Προδεινοθήριο. Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με Προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά. Προέκυψε τελικά το συμπέρασμα πως το ζώο αυτό έζησε πριν από 18,4 -19 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στο Γαβαθά της Λέσβου ήταν πολύ σημαντική επειδή:

 1. το απολίθωμα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα,
 2. η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,
 3. αποτελεί το παλαιότερο απολίθωμα της ομάδας των δεινοθηρίων στην Ευρώπη και
 4. με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των δεινοθηρίων από το χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη μέσω της Μικράς Ασίας -Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.

la mamart 2019

15 χρόνια la mamart – Thessaloniki arts & crafts fair!

15 χρόνια τέχνη και δημιουργία!

Όταν το μεράκι και το χειροποίητο γίνονται Τέχνη.

 

Η παράδοση του χειροποίητου χάνεται στο παρελθόν. Αντανακλά τον πολιτισμό του τόπου μέσα από παλιές τεχνικές της γιαγιάς και του τεχνίτη. Έχει μια ιστορία να διηγηθεί γιατί είναι αυθεντικό, μοναδικό. Έχει ταυτότητα. Έμεινε για χρόνια στην αφάνεια, καθώς η τεχνολογία, η μαζική παραγωγή, το εύκολο και το φτηνό επικράτησαν.  Ήρθε όμως  ξανά η εποχή που το βελονάκι, ο αργαλειός, η ραπτομηχανή, υλικά όπως το μέταλλο, η πέτρα, το χαρτί, το ξύλο, το τσιμέντο πέρασαν στα χέρια ανθρώπων που τους δώσανε σύγχρονη πνοή. Εμπνεύστηκαν απ’ το παλιό και δημιούργησαν πρωτοποριακά σύγχρονα αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά.  Οι δημιουργίες τους μπήκαν στα πωλητήρια μουσείων, στις γκαλερί, αποκτώντας όλο και μεγαλύτερο κοινό.

Κοιτώντας πίσω στο παρελθόν μετράμε δεκάδες δημιουργούς της πόλης μας που συμμετείχαν στην έκθεση και με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε πως πολλοί από αυτούς έχοντας ξεκινήσει δειλά τα πρώτα τους βήματα στη la mamart είναι πλέον καταξιωμένοι στον χώρο τους.  Εικαστικοί με συμμετοχές σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργοί  που καθιέρωσαν τα δικά τους brands , ή ακόμα δημιουργοί που η καλλιτεχνική τους δραστηριότητα έδωσε νόημα στη ζωή τους.

Όταν πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2005 στην Αίθουσα Τέχνης Μεταμόρφωσις από μια παρέα μαμάδων, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς το ταξίδι της στον χρόνο διανύοντας μία σταθερή πορεία, ότι θα έγραφε ιστορία  και θα εξελισσόταν σε έναν καλλιτεχνικό θεσμό της πόλης μας. Θεσμό που στηρίζει πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και δημιουργούς, με όποια τεχνική κι αν έχουν επιλέξει να εκφραστούν.

Η έκθεση φιλοξενεί πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, αντικείμενα design, εικαστικά κοσμήματα, εικαστικές κούκλες, natural cosmetics και πρωτότυπα ρούχα και αξεσουάρ εμπνευσμένα από ethnic στοιχεία.  Όλα χαρακτηρίζονται από τη μοναδικότητα της χειροποίητης δημιουργίας και το μεράκι και την αγάπη που δόθηκε σ’ αυτά από τους δημιουργούς τους.

Την έκθεση θα πλαισιώσει ένα φεστιβάλ  εκδηλώσεων για παιδιά με εικαστικά εργαστήρια, κουκλοθέατρο και παιδικές χορωδίες.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πέμπτη 18 Απριλίου

19:00 Συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 19 Απριλίου

18:00 “Τα σκουπίδια είναι θησαυρός”

Εργαστήριο αναβαθμιστικής ανακύκλωσης για έφηβους & ενήλικες με τη Νικολέτα Τσικώτη

Σάββατο 20 Απριλίου

11:00 Εγκαίνια έκθεσης μαθητών του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με θέμα “Η μαμά μου ένα λουλούδι…”

12:00 Συναυλία της Χορωδίας του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου

13:30 «απόΝερα – 6 ταξίδια με λίγο νερό» Παράσταση με το θέατρο κούκλας Μαρμίτα

Ένα κουκλοθεατρικό ταξίδι σ’ έναν κόσμο που διψάει για παιχνίδι, για ζωή, για καθαρό νερό. Πληροφορίες στο fb Marmita Marmitapuppets & 6934 114808

14:30 “Φτιάχνουμε πασχαλινά λαγουδάκια με pom pom και τσόχες” με την Έλενα Χλιοπάνου και τη μικρή Κωνσταντίνα Δηλώσεις συμμετοχής: echliopa@gmail.com

17:00 “Ας φτιάξουμε … λουλούδια”

Εργαστήριο εικαστικών με ανακυκλώσιμα υλικά για παιδιά 6 – 10 ετών με τη Νικολέττα Αντωνάκου. Δηλώσεις συμμετοχής: 6944 433513 (10:00 – 13:00)

Κυριακή 21 Απριλίου

12:00 “Φτιάχνουμε την Άνοιξη με φυσικό πηλό», σε ένα ομαδικό παιχνίδι αυτοσχεδιασμού και φαντασίας! Για παιδιά 2-99 ετών! Με τους Hehe Art, Play & Therapy – Δηλώσεις συμμετοχής: 2310 911941

16:30 “Ηρακλής Πουά-Ροζ, ένα κατασκοπικό παιχνίδι” για παιδιά 4 – 8 ετών από την ομάδα του Genderhood. Δηλώσεις συμμετοχής: 6978315745

 

Η έκθεση θα στηρίξει το φιλανθρωπικό έργο του Συλλόγου Φίλων Αυτιστικού Ατόμου της Μονάδας ΕΛΠΙΔΑ

 

Συμμετέχοντες 2019

Νίκη Αθανασάκη, Alia Jewelries, anaesKeramik, AnaitK., Anna P., Barbara’s Resort wear, Glass Fiction, Different art by K&M, dot & dash creations, Εικοσιτρία, eutuxia amano, Ioannis Trigonis Woodworks, Iovi Bags Alive, Καπελόνειρα, Ιωάννα Καρακώστα, Katrin’s Art Soaps, Γεωργία Κτενίδου, Linabug, Little Helen handmade cosmetics, Little Sweethearts-΄Ελενα Χλιοπάνου, LotusMoon_design, marina loves paper boats, Όλγα Μπεληγιάννη, Μαριλένα Μπιτζάνη, MiniArts, neniu, Ντίνα Παπαδοπούλου, Παραδείγματος Χάριν, Μαριάννα Πατινιώτη, Ρούλα Πιτιά, Τίνα Ρεΐση, Δήμητρα Σδράλη, Κατερίνα Σιαμούλη, Silia & the Pink Dragonfly, Ανθή Σουλτάνη, Μάνθα Τσιάλιου, Uriel-Εύα Μαυρουδίδου, Φως Διά Χειρός-Σταυρούλα Παντελίδου

 

Τιμώμενη Καλλιτέχνης Χριστίνα Λάππα – εικαστικός

Η Χριστίνα Λάππα πήρε μέρος στην έκθεση la mamart για πρώτη φορά το 2007 κι έκτοτε, ζωγραφίζοντας ασταμάτητα και με πάθος, έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία ως εικαστικός στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεννήθηκε στη Βενεζουέλα και σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων στην Ισπανία. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο δικό της γραφείο και ασχολείται με την αρχιτεκτονική και διακόσμηση κατοικιών, επαγγελματικών χώρων και ξενοδοχείων.

Ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία με ακρυλικά και λάδια σε καμβά. Οι ψηλόλιγνες φιγούρες των γυναικών με τα αέρινα φουστάνια, καθώς προεκτείνονται μέσα από τη σκιά τους στο έδαφος, τα γεμάτα φως έντονα χρώματα και η κινητικότητα, προικίζουν με μια ξεχωριστή προσωπικότητα το κάθε έργο της. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στον κόσμο.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί το roof garden café από την DUBLINER Irish bar & restaurant.

Berliner Mythen – Βερολινέζικοι Μύθοι

Εξερευνώντας την ιστορία του Βερολίνου με ένα ταξί

Από 15.04. – 14.05.2019 μπορεί να επισκεφθεί κανείς στη γκαλερί του Goethe-Institut την έκθεση γκράφικ νόβελς „Berliner Mythen“. Στην έκθεση παρουσιάζονται επτά γκράφικ νόβελς που έχουν να κάνουν με τοποθεσίες της πόλης του Βερολίνου και προέρχονται από το ομώνυμο έργο του σκιτσογράφου Reinhard Kleist.

Οι  „Berliner Mythen“ βασίζονται σε καταρχήν προφορικές ιστορίες και θρύλους τεσσάρων αιώνων για διάφορες τοποθεσίες της πόλης του Βερολίνου. Η ιδέα για το βιβλίο προέρχεται από τον επιμελητή κειμένων Michael Groenewald και τον Lutz Göllner, συντάκτη του Βερολινέζικου περιοδικού Zitty. Ο Reinhard Kleist δημιούργησε μέσω του ήρωά του, του εικονικού ταξιτζή Οζάν, μια αυθεντική φιγούρα για τους «Βερολινέζικους Μύθους» του, που συνοδεύει τους επιβάτες και αναγνώστες από τον ένα ιστορικό χώρο στον επόμενο, έχοντας σε κάθε περίπτωση έτοιμη και μια ανέκδοτη ιστορία. Αυτή η συλλογή από ανέκδοτες ιστορίες σε μορφή κόμικς αποτελούν ένα έργο τέχνης και ρίχνουν ένα ευρύ βλέμμα στην βαρυφορτωμένη ιστορία και τους μύθους της γερμανικής πρωτεύουσας. Έτσι δημιουργείται ένας ιδιαίτερος ταξιδιωτικός οδηγός της πόλης.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα λάβει χώρα στις 12.04.2019 και το εργαστήριο για καθηγητές και καθηγήτριες «Berliner Mythen – Τα κόμικς στη διδασκαλία της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας». Δείτε ΕΔΩ.

Χάρη στο συνδυασμό εικόνων και σύντομων κειμένων τα γκράφικ νόβελς είναι πλέον κατάλληλα για τη διδασκαλία και την εκμάθηση μιας γλώσσας. Τα κόμικς επιτρέπουν την κατανόηση του αντίστοιχου λεξιλογίου και καθιστούν προσιτή την έκθεση σε μαθητές της Γερμανικής με γνώσεις μεσαίου επιπέδου της γλώσσας (Β1 και άνω).