Εκδρομή & Φύση – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Οι φυλές της γης

Δράσεις του Σαββατοκύριακου στον Ιχνηλάτη Ονείρων

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων προσκαλεί τις οικογένειες στο κτήμα Κλημεντίνη το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00μμ σε ένα ανοιχτό πάρτι για όλους με μουσική, παιχνίδι, μπάρμπεκιου και κοπή της βασιλόπιτας για το 2024.

Στην είσοδο θα υπάρχει κουμπαράς, όπου ο καθένας θα αφήνει το ποσό που επιθυμεί για την οικογένειά του. Το σύνολο του ποσού θα πάει σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 με 14.00μμ, θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε μία δράση με ταξιδιάρικο και αποκριάτικο χαρακτήρα.

Θα βιώσετε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο με κατασκευές, μαγειρική με συνταγές από όλον τον κόσμο, παιχνίδια από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, χρώματα, μουσικές, sensory and messy play και βέβαια πολύ παιχνίδι στη φύση!

Τα παιδιά θα κατασκευάσουν τοτέμ, θα φτιάξουν τίπι σαν Ινδιάνοι, θα πετάξουν χαρταετούς από Κίνα και θα χαρούν με πολλές ακόμη εκπλήξεις που τους περιμένουν εκεί.

Όποιο παιδί το επιθυμεί θα απολαύσει δωρεάν μία βόλτα με το αλογάκι!

Ταξίδι Αγάπης

Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου ο Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί όλες τις οικογένειες να κάνουν παρέα ένα πολύ αγαπησιάρικο ταξίδι στο κτήμα Κλημεντίνη.

Το ταξίδι ξεκινάει από τους πόλους και συνεχίζει σε όλη τη γη!

Πώς φιλιούνται οι Εσκιμώοι; Τι κάνουν οι πιγκουίνοι όταν χάσουν το ταίρι τους; Ποια ζώα δεν θέλουν σύντροφο; Ποια διαλέγουν έναν σύντροφο για όλη τους τη ζωή; Ποια ζώα τρώνε το ταίρι τους μετά την αναπαραγωγή; Πως δείχνουν την αγάπη τους στην Αφρική;

Το πνεύμα του αγίου Βαλεντίνου πρωταγωνιστεί με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο σε αυτή τη δράση! Παιχνίδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορός, face painting, διαγωνισμοί, messy play, όλα σε ένα μεγάλο πάρτι για την αγάπη!

 

Όσα δεν βλέπουμε

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτοβελτίωσης | 10 – 11 Φεβρουαρίου 2024

Η ομάδα της Αιθήρ σας υποδέχεται μόνους ή με τα παιδιά – την οικογένεια στο μαγευτικό Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου για να ανακαλύψετε παρέα τις εκπλήξεις που κρύβει η Φύση!

Μακριά από το «τρέξιμο» της καθημερινότητας, θα δημιουργηθεί ο χρόνος για να εξερευνήσει ο καθένας τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του, άλλα και τις σχέσεις του. Στην διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα βρεθούν κοντά στη φύση, θα παίξουν βιωματικά εκπαιδευτικά παιχνίδια ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, θα δοκιμάσουν εύκολες πεζοπορίες στο δάσος που θα τους δώσουν την ηρεμία που αναζητούν, και θα πάρουν μέρος σε πολλές άλλες δραστηριότητες που θα τους εξιτάρουν και θα ανεβάσουν τα επίπεδα ενέργειας τους.

Το εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες χωρίς προηγούμενη εμπειρία με ή χωρίς την συνοδεία παιδιών. Θα βιώσουν ένα Σαββατοκύριακο μακριά από την πόλη, έξω από την ζώνη άνεσης τους και μέσα στη Φύση. Η διαμονή θα γίνει σε παραδοσιακούς ξενώνες στη περιοχή του Λιτόχωρου και θα υπάρχουν δραστηριότητες κοινές με παιδιά αλλά και μεμονωμένες ενηλίκων.

 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

 • Βιωματικά παιχνίδια για Γονείς και Παιδιά σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους
 • Μικρές εκπαιδευτικές βόλτες παρατήρησης στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
 • Εισαγωγή στην Θεραπευτική του δάσους

 

Τι να περιμένω από αυτό το διήμερο

 • βιωματικές δραστηριότητες για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας
 • εύκολες πεζοπορίες στην φύση, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων
 • ασκήσεις εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και συνεργασίας
 • βελτίωση των ικανοτήτων μας, κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των άλλων ανθρώπων
 • αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης μας
 • έκθεση εαυτού και πολλά άλλα

 

Τι περιλαμβάνει η τιμή

 • Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
 • Διανυκτέρευση σε παραδοσιακό ξενώνα με πρωινό
 • 2 Γεύματα σε εστιατόρια της περιοχής
 • Απασχόληση για τα παιδιά τις ώρες που απαιτείται η ξεχωριστή συμμετοχή στις δραστηριότητες

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στη παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

Ο μύθος της Αλκυόνης

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 με 14.00 o Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί όλες τις οικογένειες στη φάρμα του στο κτήμα Κλημεντίνη. Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας των υδροβιότοπων, διοργανώνει μία δράση μοναδική και παιχνιδιάρικη.
Ο μύθος της αλκυόνης θα ζωντανέψει μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι. Ζωγραφική στον τοίχο, κατασκευές, μυθολογία μέσω διασκεδαστικών παιχνιδιών, face painting, φωλιές για τα αυγά της αλκυόνης στο δάσος με θέα τη λίμνη, messy and sensory play με τα χρώματα της αλκυόνης, λιμνούλες με τους πιο δημιουργικούς τρόπους είναι μερικά από αυτά που περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες.
Όπως πάντα μία βόλτα δώρο με το αλογάκι για όποιον το επιθυμεί!

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στον Ιχνηλάτη

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων προσκαλεί οικογένειες και φίλους την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00μμ σε ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο πάρτι στο κτήμα Κλημεντίνη!

Μουσική, χορός, κάλαντα και έθιμα από όλον τον κόσμο, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, face painting, παιχνίδια στη φύση, βολτίτσα με τα αλογάκια, φαγητό και ποτό είναι λίγα από αυτά που περιμένουν τους επισκέπτες!

Οι παραβρισκόμενοι μπορούν να διαλέξουν ένα δωράκι για αυτούς ή τους φίλους τους από το χριστουγενιάτικο bazaar μας!

Το σύνολο των εσόδων του bazaar και του μπάρμπεκιου εκείνης της ημέρας, θα πάνε σε φιλανθρωπικό σκοπό!

 

Δασοπεριπέτειες των Χριστουγέννων

Ακολουθήστε την ομάδα της Αιθηρ σε μια χειμερινή, Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια στην αυλή του Trees Trees

 

Τα παιδιά με τη βοήθεια της “Αιθήρ” θα εξερευνήσουν το δάσος, θα παίξουν παιχνίδια και θα αφήσουν ελεύθερη την φαντασία τους.

Το βιωματικό παιχνίδι είναι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η ομάδα της Αιθήρ για να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν τη φύση και να γίνουν πιο ανεξάρτητα μέσα από αυτή. Με αυτόν τον τρόπο στην ήδη τρυφερή τους ηλικία αναπτύσσουν δεξιότητες πολύτιμες για το μέλλον τους.

 

Χριστούγεννα στον κόσμο

Ο “Iχνηλάτης Oνείρων” προσκαλεί τις οικογένειες να συμμετέχουν την Κυριακή 10/12, στις 12.00 σε μία διασκεδαστική χριστουγεννιάτικη δράση στο δασάκι!

Γονείς και παιδιά θα κάνουν ένα φανταστικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο και στις στάσεις θα μάθουν πώς γιορτάζουν εκεί τα Χριστούγεννα!

Κινητικά παιχνίδια με τη μάγισσα Μπεφάνα στην Ιταλία, χριστουγεννιάτικα δέντρα με ιστούς αράχνης στην Ουγγαρία, καραβάκια στην Ελλάδα, στεφάνια από έλατα στην Γερμανία και πολλές άλλες εκπλήξεις τους περιμένουν.

Δώρο μία βολτίτσα με το αλογάκι για τα μικρά ξωτικά.

Προσδεθείτε, οπλιστείτε με γιορτινή διάθεση και ας αρχίσει το ταξίδι!

Ψάχνοντας τους θησαυρούς των Χριστουγέννων με την Αιθήρ

Δασοπεριπέτειες σε γιορτινή ατμόσφαιρα! 

Η Αιθήρ ψάχνει τους Θησαυρούς των Χριστουγέννων! Θα τn βοηθήσεις;

Αυτά τα Χριστούγεννα η Αιθήρ ετοιμάζει μια περιπέτεια για παιδιά σε μοναδικούς προορισμούς στη φύση.

Το πρόγραμμα αποτελείται από βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και το πλήθος των παιδιών. Κύριοι σκοποί του είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στο δάσος, να τα βοηθήσει να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα του, καθώς και να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη χωρίς περιορισμούς.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω έρχονται να συνδεθούν με τη μαγεία των Χριστουγέννων και να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι στο δάσος που θα μείνει αξέχαστο στη μνήμη κάθε παιδιού.

 

Μπορείτε να μάθετε για τις δράσεις της Aether στην σελίδα: www.aethercreative.gr/

Πρωτοβρόχια και ουράνια τόξα

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων  σας προσκαλεί στο κτήμα Κλημεντίνη, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 – 15.00, σε μία φθινοπωρινή οικογενειακή δράση με θέμα τα πρωτοβρόχια!

Τα παιδιά θα μάθουν για τις εποχές, τα καιρικά φαινόμενα και το φαινόμενο του ουράνιου τόξου παίζοντας διασκεδαστικά παιχνίδια στη φύση και θα κάνουν πειράματα και messy play με πολλά ενδιαφέροντα υλικά με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Στη συνέχεια θα φτιάξουν μπουρμπουλήθρες, θα παίξουν με το νερό και θα δημιουργήσουν μοναδικές ομπρέλες με κρυφά μηνύματα για τα ζωάκια του δάσους. Τέλος θα ζωγραφίσουν και χορεύοντας θα  καλέσουν τη βροχή σε αυτή τη χρωματιστή φθινοπωρινή δράση για όλη την οικογένεια!

Δε θα λείψει βέβαια, η καθιερωμένη βόλτα με τα αλογάκια και έκπληξη face painting!

Φθινοπωρινό εργαστήρι στη φύση

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ο Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί τις οικογένειες στο κτήμα Κλημεντίνη σε φθινοπωρινές δράσεις, στην mixed age ομάδα από 2 έως 10 ετών

Τα παιδιά θα γίνουν γεωργοί και θα σπείρουν το χωράφι με αληθινά εργαλεία.

Θα φυτέψουν στον λαχανόκηπο και θα κάνουν σκιάχτρα.

Θα φτιάξουν με φυσικά υλικά τα ζώα που ετοιμάζονται να πέσουν σε χειμερία νάρκη και χειμερινά σπιτάκια για τις χελώνες τους.

Θα μάθουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου παίζοντας και θα δημιουργήσουν έργα γνωστών ζωγράφων με αυτά που έχουν θέμα το φθινόπωρο!

Και βέβαια θα πάνε βολτίτσα με το αλογάκι ή το πόνι!

Φθινοπωρινά εργαστήρια στον Ιχνηλάτη Ονείρων

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Οκτωβρίου λόγω κακοκαιρίας την προγραμματισμένη ημέρα.

 

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί τις οικογένειες της πόλης να γιορτάσουν την Πέμπτη 26/10, στις 11.00 στο κτήμα Κλημεντίνη.

Δράσεις και θεματικές γωνιές σε σχέση με το φθινόπωρο, το halloween και βέβαια την πόλη μας που γιορτάζει! Την όμορφή μας Θεσσαλονίκη!

Messy play, μαγειρική, κατασκευές, παιχνίδια, μουσική, βόλτα με τα αλογάκια….όλα θα τα έχει αυτό το πρωινό!

Halloween party

Halloween party for all ages. Και ας μην είχαμε και στο χωριό μας.

Γιατί όπου υπάρχει ευκαιρία για παιχνίδι και διασκέδαση…ο Ιχνηλάτης Ονείρων βρίσκεται εκεί!

 

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στον Ιχνηλάτη Ονείρων -κτήμα Κλημεντίνη- οι μικροί επισκέπτες θα σκαλίσουν κολοκύθες, θα φτιάξουν τρομακτικά σκιάχτρα για τον λαχανόκηπο, φαντασματάκια, μαγισσούλες και τερατάκια και θα κάνουν face painting με απίθανα σχέδια.

Ο Ιχνηλάτης υπόσχεται ένα αξέχαστο Messy play με ιδιαίτερα υλικά και μαγειρική από παιδικά χεράκια με συνταγές εμπνευσμένες από το halloween. Τεράστιοι ιστοί αράχνης με υλικά από τη φύση, ζωγραφική στον τοίχο και βέβαια βολτίτσα με το αλογάκι.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

12.00  –  13.00 Ελεύθερο παιχνίδι στα messy play corners, μαγειρική halloween και βολτίτσα με το αλογάκι ενώ οι γονείς μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους!

13.00  –  15.00 Δομημένες δραστηριότητες halloween στο κτήμα και το δασάκι

15.00  –  16.00 Πάρτι με μπουφέ ο οποίος αποτελείται από λιχουδιές που μαγείρεψαν στο εργαστήρι μαγειρικής

Ο τρύγος παρέα με τα αλογάκια

Τρύγος, μούστος, σταφύλι, κρασί, φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου!

Ο «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί τις οικογένειες , την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 σε μία μοναδική δράση για μικρούς και μεγάλους!

 

Αυτή η Κυριακή τα έχει όλα! Αρχικά τα παιδιά θα κάνουν βόλτα με το αλογάκι ενώ οι γονείς θα απολαύσουν το ρόφημά τους και τον φθινοπωρινό καιρό! Έπειτα τα παιδιά θα βρουν και θα πατήσουν τα σταφύλια από τις κληματαριές, θα φυτέψουν αμπέλια και θα φτιάξουν γλυκά με μούστο. Στη συνέχεια θα κάνουν κατασκευές, θα ζωγραφίσουν και θα ζωγραφιστούν, θα φτιάξουν σκιάχτρα και θα παίξουν κινητικά παιχνίδια στο δάσος με τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής. Αφού γνωρίσουν και ταΐσουν τα ζωάκια της φάρμας, θα ακολουθήσει ένα υπέροχο πικνίκ και μπάρμπεκιου!

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

12.00  – 13.00: βόλτα με το αλογάκι ενώ οι γονείς απολαμβάνουν το ρόφημά τους

13.00  –  15.00: όλα τα δομημένα παιχνίδια

15.00  – 16.00  πικνίκ και μπάρμπεκιου

12η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

12η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού την Κυριακή 15/10 στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στην προστατευόμενη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και έχει γίνει θεσμός για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Φέτος, θα περιλαμβάνει ένα ιδιαιτέρως πλούσιο πρόγραμμα δραστηριότητων με σεμινάρια και εργαστήρια για την φιλοσοφία του Zero Waste, αλλά και παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις, τοξοβολία, απελευθέρωση πουλιών.

 

Αφιερωμένη στη φιλοσοφία του Zero Waste θα είναι φέτος η 12η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κερκύρας, στο Καλοχώρι, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μία όμορφη γιορτή -που έχει γίνει πλέον θεσμός στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης-, με ένα πλούσιο πρόγραμμα με παιχνίδια, εργαστήρια, παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις και άλλες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μηδενικών Απορριμμάτων, η Zero Waste φιλοσοφία έχει ως σκοπό «τη διατήρηση όλων των πόρων μέσω της υπεύθυνης παραγωγής, κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, συσκευασιών και υλικών, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή τους, με σκοπό να εξαλειφθούν όλα τα απορρίμματα στο νερό, στο έδαφος και τον αέρα, καθώς αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων, της χλωρίδας και της πανίδας». Στη διάρκεια της Οικογιορτής, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή, μέσω εργαστηρίων και σεμιναρίων, με πρακτικές που έχουν σκοπό τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουν. Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- εργαστήρια Trash Art, κατασκευής χειροποίητου παιχνιδιού με ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και εργαστήρια εκμάθησης αυτοσχέδιου αργαλειού με τη χρήση ανακυκλωμένων νημάτων.

 

Η φύση πάντα στο επίκεντρο

Παρότι η Οικογιορτή φέτος είναι αφιερωμένη στη Zero Waste φιλοσοφία, στο επίκεντρο, όπως πάντα, θα είναι η φύση και η άγρια ζωή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν επίσης να ξεναγηθούν στη λιμνοθάλασσα, να παρατηρήσουν φλαμίνγκο και άλλα πουλιά και να ενημερωθούν μέσω βιωματικού παιχνιδιού για το λαγόγυρο, το προστατευόμενο σκίουρο του εδάφους που στην περιοχή αυτή διατηρεί τη μεγαλύτερη αποικία του στην Ελλάδα! Όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχει έκθεση προϊόντων παραγωγών βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνών. Στις δραστηριότητες θα περιλαμβάνεται ακόμη τοξοβολία με την εθελοντική οργάνωση Εχεδώρου Φύσις, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

10:30 – 12:30: «Σκουπίδια ή θησαυρός: φτιάξε το δικό σου έργο σε ένα εργαστήριο Trash Art»: εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, Βερένα Φινκ (2 ώρες)

10:45 – 11:45: «Εκπαιδευτικό Παιχνίδι για τη διαχείριση απορριμμάτων» για μικρούς και μεγάλους, Cosmus DIY

11:00 – 11:30: «Γνωρίζουμε τον Λαγόγυρο και μαθαίνουμε πώς να τον προστατεύσουμε», βιωματικό εργαστήριο με την Λήδα Ράμμου, Δρ Βιολογίας, και την Στεφανία Κλάγκου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ

11:15-12:15 «Εργαστήριο εκμάθησης αυτοσχέδιου αργαλειού με τη χρήση ανακυκλωμένων νημάτων», εργαστήριο για παιδιά, ΑΜΚΕ «Βρες Φτερά»

12:00 – 13:00: «Εργαστήριο Κατασκευής Χειροποίητου Παιχνιδιού με περισσεύματα και ανακυκλώσιμα υλικά», για παιδιά και ενήλικες, Cosmus DIY

12:15 – 13:15: «Το νήμα που ενώνει τις μνήμες μας. Θύμησες και τεχνικές ανακύκλωσης υφασμάτων», ανοιχτή συζήτηση με την ΑΜΚΕ «Βρες Φτερά»

12:15-13:15: «Της γης τα παραμύθια», μουσική αφήγηση παραμυθιών με την Παραμυθωνία

12:30 – 13:15: «Σιτηρά: σπόροι αυτάρκειας και πολιτισμού», σεμινάριο, Βασίλειος Παπατριανταφύλλου, παραγωγός σιτηρών

13:15: Απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή

 

ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ (10.00 – 14.00)

«Εργαστήρι για παιδιά με οικολογικά υλικά», κατασκευές για παιδιά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου του ΚΠΟΔΔ

«Φτιάχνουμε κιάλια!» εργαστήριο για παιδιά έως 8 ετών, ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας – Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

«Κατασκευές με πηλό με θέματα από χλωρίδα και την πανίδα των λιμνών», ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας – Εθνικό Πάρκο Κορώνειας Βόλβης

Ορνιθοπαρατήρηση με κιάλια και τηλεσκόπια

Τοξοβολία με την εθελοντική ομάδα Εχεδώρου Φύσις Ενημέρωση/μίνι ξεναγήσεις στον υγρότοπο της Λιμνοθάλασσας ΚαλοχωρίουΈκθεση προϊόντων βιολογικής παραγωγής και χειροτεχνίας. Χαριστικό παζάρι με το Thrift Shop

Facepainting

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

 

Η Οικογιορτή διοργανώνεται από το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με τη συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων Δράση για την Άγρια Ζωή και Εχεδώρου Φύσις, καθώς και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλοχωρίου.

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Σαββατοκύριακο στον Ιχνηλάτη γιορτάζουν τα ζώα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα (4/10), ο “Ιχνηλάτης Ονείρων” προσκαλεί τις οικογένειες να γιορτάσουν παρέα στο κτήμα Κλημεντίνη, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου την υπέροχη αυτή ημέρα.

Τα παιδιά θα παίξουν με τα ζώα της φάρμας, του δάσους, της ζούγκλας και της λίμνης! Θα ακολουθήσει ζωγραφική και παιχνίδι με πηλό. Θα χτίσουν σπίτια για τα πουλιά του δάσους, θα παρατηρήσουν τα έντομα, θα παίξουν στο στίβο με τα αλογάκια και θα πάνε βόλτα στην πλάτη τους.
Και βέβαια θα υπάρχει δραστηριότητα έκπληξη για το πουλαράκι που έχει γενέθλια και κλείνει τα 2 του χρόνια!

 

Την Κυριακή 8/10 το μικρό πουλάρι του “Ιχνηλάτη Ονείρων” γίνεται 2 ετών και είναι όλοι καλεσμένοι να γιορτάσουν μαζί του τα γενέθλιά του στο κτήμα.

Χορός, face painting, μπαλονάκια, διαγωνιστικά παιχνίδια γονέων με παιδιά, μία τούρτα διαφορετική από όσες έχετε φτιάξει, μπορμπουλήθρες, ζωγραφική στον τοίχο, πηλός, παιχνίδια στον στίβο με τα αλογάκια και βόλτα στην πλάτη τους.
Και βέβαια δραστηριότητα έκπληξη για τα γενέθλια του μεγάλου ιχνηλάτη…του Γιάννη!

Φθινοπωρινές Δασοπεριπέτειες

Δραστηριότητες & Παιχνίδια στη Φύση για παιδιά 3 – 12 ετών | Προαιρετική παράλληλη δράση για γονείς

Το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει και τα χρώματα της φύσης έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η ομάδα της Αιθήρ προσκαλεί παιδιά και γονείς για Φθινοπωρινές Δασοπεριπέτειες, αυτή την φορά στη Θεσσαλονίκη!

Τα παιδιά μυρίζουν και ακούν το Δάσος, παρατηρούν, παίζουν και λερώνονται, ανακαλύπτουν τις εποχές του χρόνου και τον εαυτό τους. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια τα παιδιά παροτρύνονται να αφεθούν σε ελεύθερο παιχνίδι και αυθόρμητες δραστηριότητες.

Η φύση ως συν-διδάσκουσα τούς βοηθά να ανακαλύψουν το περιβάλλον και να αντιληφθούν την σύνδεση τους μαζί του.

 

 • Οι συνοδοί αν επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα, των παιδιών 3 – 5 ετών που μπορεί να χρειάζονται κάποια προσαρμογή. Για την μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα δεν είναι απαραίτητο.
 • Παράλληλα με τα παιδιά μπορούν και οι γονείς/συνοδοί  να αφεθούν στην αγκαλιά του δάσους παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα διαλογισμού σχεδιασμένο για εκείνους.

 

Μπείτε και εσείς με την Αιθήρ βαθιά μέσα στο δάσος….

Η ομάδα της Αιθήρ είναι ανοιχτή στο να συμμετέχετε και εσείς στον σχεδιασμό των δράσεων της, κάνοντας τις προτάσεις σας για προγράμματα προς υλοποίηση.

Φόρμα ιδεών και προγραμμάτων: ΕΔΩ

Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2023

1η Οκτωβρίου: Γιορτή Πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη Πιερίας

Κάλεσμα σε μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών απευθύνει το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ. Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή των Πουλιών στο Παρατηρητήριο Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας και θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, ξεναγήσεις στον υγρότοπο, κατασκευές με θέματα από τον κόσμο των πουλιών, αλλά και facepainting! H εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και αποτελεί την ιστορικότερη δράση παγκόσμιας εμβέλειας της BirdLife International. Στην Ελλάδα, η πρώτη Γιορτή των Πουλιών πραγματοποιήθηκε από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ το 1987, και από τότε οι Γιορτές των Πουλιών διοργανώνονται αδιάλειπτα με το συντονισμό της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, σε συνεργασία με κατά τόπους φορείς και εθελοντές. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης με κεντρικές ημερομηνίες το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη.

 

Το Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης

Το Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η Γιορτή Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, βρίσκεται στα νότια του Δέλτα Αλιάκμονα και είναι ένα από τα πιο όμορφα παρατηρητήρια πουλιών στη χώρα μας. Διαθέτει για τους επισκέπτες του κιάλια και τηλεσκόπια, με τα οποία μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα πουλιά που επισκέπτονται τον υγρότοπο, αλλά και να απολαύσει τη θέα.

Ο υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης είναι ένας χαρακτηριστικός παράκτιος μεσογειακός υγρότοπος, γνωστός για τις χιλιάδες πάπιες που φιλοξενεί το χειμώνα, όταν έρχονται για να ξεχειμωνιάσουν κιρκίρια, γκισάρια, σφυριχτάρια, πρασινοκέφαλες, ψαλίδες, χουλιαρόπαπιες και άλλα είδη. Ακόμη, ο καλαμόκιρκος, ο στικταετός, ο πορφυροτσικνιάς, η χαλκόκοτα, η βαρβάρα, ο θαλασσοσφυριχτής και ο αργυροπελεκάνος είναι κάποια από τα σημαντικά ή και σπάνια είδη πουλιών που μπορεί κανείς να δει στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής είναι ο εντυπωσιακός θαλασσαετός, που εφορμά από το δέλτα του Αλιάκμονα στον υγρότοπο για να αναζητήσει τροφή. Η περιοχή φιλοξενεί ένα από τα λίγα ζευγάρια θαλασσαετών που ζουν στην Ελλάδα.

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Ολυμπιακοί Αγώνες Ζώων

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών στο κτήμα Κλημεντίνη, 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης, το Σαββατοκύριακο 30/9 & 1/10 και ώρα 12.00 με 16.00 για μία ξεχωριστή μέρα στη φύση!

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας σχολικού αθλητισμού και της παγκόσμιας ημέρας των ζώων…στο κτήμα θα διεξαχθούν οι ολυμπιακοί αγώνες των ζώων και πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες για ηλικίες 1 έως 99 ετών!

Βόλτα με τα αλογάκια, παιχνίδια ταχύτητας και ποδόσφαιρο με τα άλογα, υπερπήδηση εμποδίων με stick horses, κατασκευές, στεφάνια από ελιά για τους συμμετέχοντες και χειροποίητα μετάλλια, παιχνίδια στόχων, τραμπολίνο, ενόργανη….όλα με έναν άκρως παιχνιδιάρικο τρόπο για όλη την οικογένεια!

 

Οι δραστηριότητες αλλάζουν κάθε 45 λεπτά και μπορείτε να συμμετάσχετε σε όσες θέλετε!

Απαραίτητη η κράτηση θέσης!

 

On the Road Workshop: Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο

Στην καρδιά του φθινοπώρου, την Κυριακή 15 Οκτώβρη, το “Νους & Γνώση”  πάει βουνό, πάει στην Ήπειρο!

Για τρίτη χρονιά θα πάρουν τους δρόμους του πολιτισμού, της ιστορίας μας στην πόλη αλλά και στην περιφέρεια. Πολιτιστικοί προορισμοί που αξίζει τον κόπο να τους επισκεφτούν όλοι! Η ομάδα του Νους & Γνώση γνωστή για τις ανησυχίες της, τον σωστό προγραμματισμό και οργάνωση αλλά και για το χιούμορ της!

Πρώτη και καλύτερη η Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Πρόκειται για μια συλλογή μοναδική και έναν υπέροχο χώρο πολιτισμού, ανοιχτόκαρδο, φιλικό και με υψηλή αισθητική. Στα απόλυτα συν της εκδρομής είναι η συγκλονιστική φύση της Πίνδου, την οποία οι συμμετέχοντες θα χαρούν συνδυαστικά!

Έχει προγραμματιστεί ξενάγηση για τους συνοδούς και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τους μικρούς φίλους ενώ μπορεί να πάρουν μέρος παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού.

 

On The road εργαστήριο πολιτιστικών εκδρομών και συναντήσεων με το ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ και με την εκπαιδευτική επιμέλεια της μουσείο- παιδαγωγού Despoina Tsiptse.

 

Λίγα λόγια για την Πινακοθήκη

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ έχει σε μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμα. Η Συλλογή έργων τέχνης του μουσείου θεωρείται μια από τις πληρέστερες και σημαντικότερες αυτής της περιόδου.

Ranch Mama_ελάτε με τις οικογένειές σας

Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου….πάρτε τις οικογένειές σας και επισκεφτείτε το κτήμα Κλημεντίνη, για το μεγάλο πάρτι του “Ιχνηλάτη Ονείρων”.
Με τη γενική είσοδο (12 ευρώ ανά παιδί / 20 ευρώ για δυο αδέρφια), μπορείτε να λάβετε μέρος ΔΩΡΕΑΝ σε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας!
Messy play με θέμα το φθινόπωρο, παιχνίδια με πηλό και άμμο, βόλτες με τα αλογάκια, ομαδικά παιχνίδια δράσης, κηπουρική, κατασκευές, ζωγραφική στον τοίχο, μουσική και χορός…είναι λίγα από αυτά που σας περιμένουνε!