Εκδρομή & Φύση – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ζωάκια εγκλωβίστηκαν στους Πάγους

Ο  «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί όλες τις οικογένειες της πόλης την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, στις 12.30 στο κτήμα Δέδα για χειμερινό παιχνίδι, παρέα με τα αλογάκια!

Η δράση θα είναι γεμάτη πειραματισμούς σχετικά με το φαινόμενο της τήξης και της πήξης, κινητικά παιχνίδια, παιχνίδια με τα ζωάκια της μικρής Φάρμας και τα αλογάκια και πολλές κατασκευές!

Τα παιδιά θα βρουν τα κρυμμένα ζώα που εγκλωβίστηκαν στους πάγους και μέσω πειραματισμών θα προσπαθήσουν να λιώσουν τον πάγο. Θα φτιάξουν το δικό τους χιόνι, θα κατασκευάσουν φωλιές με πηλό και φυσικά υλικά για τα ζωάκια για να μείνουν το χειμώνα προφυλαγμένα από το κρύο αλλά κυρίως θα  παίξουν και θα διασκεδάσουν!

 

Δυνατότητα βόλτας με τα αλογάκια για όποιον το επιθυμεί.

Παιχνίδια και γενέθλιο πάρτι με τα αλογάκια!

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί τις οικογένειες της πόλης την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, στις 12.00 στο κτήμα Δέδα παρέα με τα αλογάκια, σε μία οικογενειακή δράση, άκρως αλογοκεντρική και παιχνιδιάρικη!

Τα παιδιά θα παίξουν παρέα με τα αλογάκια, θα κάνουν μια βόλτα στη ράχη τους, θα μάθουν πώς να τα προσεγγίζουν μέσω παιχνιδιού, θα παίξουν κινητικά παιχνίδια για να μάθουν τα πάντα για τη ζωή και τον χαρακτήρα των αλόγων, θα κάνουν κατασκευές με φυσικά υλικά και γούρια με αληθινά πέταλα αλόγων. Έπειτα θα φτιάξουν μια βασιλόπιτα με φυσικό πηλό και ο νικητής θα κερδίσει ένα δώρο από την ομάδα του ιχνηλάτη ονείρων. Τέλος θα ακολουθήσει γενέθλιο πάρτι για την μικρότερη ιχνηλάτισσα, τη μικρή Κλημεντ΄΄ινη που γίνεται 2 χρονών!

Θα γίνει ενημέρωση για τις εκδρομές που ετοιμάζονται στο βουνό για τους μικρότερους φίλους με τις οικογένειες τους,

Ιππασία Στο Βουνό Των Μουσών

Ο  Ιχνηλάτης Ονείρων  καλεί όλους τους μικρούς φυσιολάτρες με τις οικογένειές τους να κόψουν την ετήσια βασιλόπιτα στα Πιέρια Όρη, στο Βουνό Των Μουσών παρέα με τα αλογάκια!

Ο «Ιχνηλάτης Ονείρων» μεγαλώνει και οργανώνει εκδρομές για μικρούς και μεγάλους στο πανέμορφο βουνό των Μουσών, μόλις μια ώρα από την Θεσσαλονίκη. Μέσα σε δάση από οξιές, έλατα, κερασιές, ποτάμια και παραδοσιακά χωριά.

Η οικογένεια του «Ιχνηλάτη Ονείρων» ετοιμάζει με αγάπη και μεράκι μια ομάδα δέκα αλόγων για εξωτερικές διαδρομές στο βουνό μόνο για τους φίλους της ομάδας! Αρχάριοι ενήλικες και μη, οικογένειες με παιδιά και οι μαθητές του θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν την αληθινή μαγεία της ελεύθερης ιππασίας!

Η πρώτη εκδρομή θα γίνει την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου και Παρασκευή 7 Ιανουαρίου το πρωί!

Στις 6 Ιανουαρίου στις 14.00 το μεσημέρι θα γίνει και η κοπή της βασιλόπιτας για το καλό της νέας αρχής και της νέας χρονιάς!

Υπάρχει δυνατότητα βόλτας με τα αλογάκια!

Χριστουγεννιάτικες Δράσεις Παρέα Με Τα αλογάκια

 

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί τις οικογένειες της πόλης την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στις 12.00 στην τελευταία οικογενειακή δράση του έτους, μία δράση με άκρως γιορτινή ατμόσφαιρα!

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, στολίδια με φυσικά υλικά, κάλαντα από όλες τις περιοχές της χώρας μας, ήθη και έθιμα του παρελθόντος, κατασκευές καραβιών από ξύλα για στολισμό!

Παιχνίδια με τα αλογάκια… και φυσικά μια βόλτα στην ράχη τους για όποιον το επιθυμεί!

 

Χριστούγεννα Στον Κόσμο

Ο  «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί τις οικογένειες της πόλης να παίξουν όλοι μαζί στο πνεύμα των Χριστουγέννων, παρέα με τα αλογάκια!

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στις 12μμ μικροί και μεγάλοι θα κάνουν ένα ταξίδι στον κόσμο για να μάθουν τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων σε κάθε πλευρά της γης παίζοντας! Η μάγισσα Μπεφάνα στην Ιταλία, τα κρυμμένα σκουπόξυλα στη Νορβηγία, οι ιστοί αράχνης στα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Ουκρανία, τα στεφάνια στην Γερμανία, τα στολισμένα καράβια στην Ελλάδα και άλλα πολλά σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε!

Ακολουθεί προαιρετική βόλτα με το αλογάκι για όποιον το επιθυμεί.

Ζώα σε χειμερία νάρκη

Τα παιδιά μαθαίνουν για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη!

Ο  «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί όλες τις οικογένειες της πόλης την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στις 12.00 στο κτήμα Δέδα να μάθουν παίζοντας όλοι μαζί, παρέα με τα αλογάκια!

Τα παιδιά θα μάθουν τα πάντα γύρω από τις αλλαγές στη φύση αυτή την εποχή, αποχαιρετώντας το φθινόπωρο και καλωσορίζοντας τον χειμώνα! Θα μάθουν για τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και θα ετοιμάσουν φωλίτσες για αυτά. Θα φτιάξουν σπιτάκια για να προστατεύονται τα πουλάκια από το κρύο και θα ετοιμάσουν τον λαχανόκηπο για να δεχτεί τα κρύα του χειμώνα!

Κινητικά παιχνίδια, κατασκευές, messy play, η δημιουργία ενός παραμυθιού είναι κάποιες από τις εκπλήξεις που τους περιμένουν!

Η μέρα με τα χρώματα

Ο  «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί όλες τις οικογένειες της πόλης την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στις 12.00 σε μία μέρα αφιερωμένη στα χρώματα, παρέα με τα αλογάκια!

Μία δράση για παιδιά από 2 ως 99 χρονών! Όλοι μαζί θα παίξουν με τα χρώματα του φθινοπώρου και τα χρώματα του ουράνιου τόξου!

Ηλιοπαγίδες και κολλάζ με φθινοπωρινά φύλλα, messy play με χρώματα, ζυμαρικά, πηλό, πέτρες και ξύλα!Σπιτικές πλαστελίνες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, κινητικά παιχνίδια για να μάθουν για το φαινόμενο του ουράνιου τόξου και τα επτά χρώματά του!

Πολύχρωμες σαλάτες για τα αλογάκια με τα χρώματα του φθινοπώρου, που θα φτιάξουν μέσω κινητικών παιχνιδιών και πολλές άλλες εκπλήξεις σας περιμένουν σε μία δράση που συντονίστηκε από την ομάδα για να αποχαιρετήσουν όλοι αυτή την τόσο όμορφη εποχή!

Ακολουθεί μικρή βόλτα με το αλογάκι για όποιο παιδί το επιθυμεί!

 

Όργωμα και σπορά

Ο  «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί όλες τις οικογένειες της πόλης την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 12.00 στο κτήμα Δέδα να παίξουν όλοι μαζί και να μάθουν τα πάντα γύρω από την σπορά μέσω παιχνιδιού!

Θα γίνουν μικροί κηπουροί, θα σκάψουν και θα ετοιμάσουν για σπορά το χωράφι, θα σπείρουν σιτηρά, σπανάκι και όσπρια. Θα μάθουν τις διαφορές μεταξύ σποράς και φύτευσης στον λαχαν΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄οκηπο, θα φτιάξουν σκιάχτρο για να τρομάζουν τα πουλιά και κατασκευές στην αισθητηριακή κουζίνα με πηλό για να μάθουν τα στάδια ανάπτυξης του φυτού. Θα μάθουν για τις βροχές του φθινοπώρου και το φαινόμενο του ουράνιου τόξου σαν μικροί γεωργοί.

Τέλος θα φτιάξουν ένα ουράνιο τόξο με χρώματα, πέτρες, πηλό και άλλα υλικά στην κουζίνα των κατασκευών!

 

Λιομάζωμα

Ο  «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί όλες τις οικογένειες της πόλης το Σάββατο 6 & την Κυριακή 7 Νοεμβρίου να παίξουν και να μάθουν τα πάντα γύρω από την ελιά και το μάζεμα της!

Θα παίξουν παιχνίδια κινητικά στον ελαιώνα, θα μαζέψουν τις ελιές με παραδοσιακό τρόπο παίζοντας, θα φτιάξουν κατασκευές με φυσικά υλικά που θα απεικονίζουν το λιομάζωμα, θα παίξουν αισθητηριακά παιχνίδια με την ελιά και τα παράγωγά της και θα φτιάξουν ελαιόψωμα.

Τέλος θα παίξουν παιχνίδια ολυμπιακών αγώνων και θα στεφθούν οι νικητές με στεφάνι από ελιά! Ακολουθεί προαιρετική βόλτα με το αλογάκι για όποιον το επιθυμεί.

 

Φθινόπωρο, Κολοκύθες, Άλογα, Χρώματα!

Ο «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί όλες τις οικογένειες, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου να παίξουν με τα αλογάκια με άκρως φθινοπωρινή διάθεση!

Θα σκαλίσουν κολοκύθες για να φτιάξουν τρομαχτικά σκιάχτρα για το λαχανοκήπο, θα φυτέψουν κολοκυθόσπορους και όχι μόνο!

Θα κάνουν κατασκευές με τα πιο χρωματιστά φθινοπωρινά φύλλα και θα φτιάξουν βρώσιμες τέμπερες για να ζωγραφίσουν και πλαστελίνες χρησιμοποιώντας φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου!

Τέλος θα μαγειρέψουν στην αισθητηριακή κουζίνα. Θα παίξουν κινητικά παιχνίδια με το πόνι της ομάδας και θα κάνουν όσοι επιθυμούν μια βόλτα στη ράχη των αλόγων!

 

10η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

Η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, στο Καλοχώρι

Μετά την αναβολή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της προηγούμενης Κυριακής, η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου στο Πάρκο Κερκύρας, μπροστά από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα κυριακάτικο πρωινό με παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις στον υγρότοπο, παιχνίδια, τοξοβολία και βόλτες με άλογο.

Η εκδήλωση προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί με εθελοντικό καθαρισμό στο παράκτιο ανάχωμα από την Οικοτοπία και θα συνεχιστεί με παιχνίδια και εργαστήρια από τη Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου, την περιβαλλοντική οργάνωση iSea και την εθελοντική ομάδα Εχεδώρου Φύσις, ενώ περίπου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή.

Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη σε ένα προστατευόμενο ζωάκι που ζει στην περιοχή, το λαγόγυρο, γι αυτό και την τιμητική τους θα έχουν εργαστήρια και παιχνίδια για το λαγόγυρο από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, ενώ επίσης θα πραγματοποιηθεί μίνι έκθεση φωτογραφίας με το θέμα αυτό από φωτογράφους άγριας ζωής.

Στην Οικογιορτή θα συμμετέχουν, όπως κάθε χρόνο, χειροτέχνες και παραγωγοί βιολογικών προϊόντων. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ψωνίσουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, στηρίζοντας παράλληλα μικρούς παραγωγούς από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην Οικογιορτή παρακαλούνται να αναζητήσουν ενημέρωση της τελευταίας στιγμής στην ιστοσελίδα (axiosdelta.gr) ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φορέα Διαχείρισης  για τυχόν πραγματοποίηση ή πιθανή αναβολή της εκδήλωσης.

Η 10η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τις 2:30 μετά το μεσημέρι και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Δέλτα και του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού (ΚΠΟΔΔ).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

10.00: Eθελοντικός καθαρισμός στο παράκτιο ανάχωμα Καλοχωρίου, Οικοτοπία

10.00 – 12:00: «Κατασκευάζουμε φωλιές πουλιών με ανακυκλώσιμα υλικά», εργαστήριο για παιδιά έως 8 ετών, Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου

10.00 – 11.00: «Κατασκευάζουμε κιάλια», εργαστήριο για παιδιά έως 8 ετών, Φ.Δ.Π.Π Θερμαϊκού Κόλπου

10.00 – 13.00: Τοξοβολία με την εθελοντική ομάδα Εχεδώρου Φύσις

11.00 – 12.00: «Ο φίλος μου στο κλουβί;» μαθαίνω για τα άγρια πουλιά που παγιδεύονται σε κλουβιά και τι μπορώ να κάνω για να τα βοηθήσω. Εργαστήριο για παιδιά από 8 – 14 ετών. Φ.Δ.Π.Π Θερμαϊκού Κόλπου σε ένα πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

11.15 – 11.45: «Μαθαίνω για το λαγόγυρο», μία βιωματική παρουσίαση για ενήλικες και παιδιά, Λήδα Ράμμου/Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

11.45 – 12.15: «Παιχνίδια με το λαγόγυρο», για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών, Λήδα Ράμμου/Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

11.45 – 12.00: Εικαστικό δρώμενο με θέμα την πλαστική ρύπανση, Κατερίνα Αναστασίου, Χάρης Κουρουζίδης/Οικοτοπία

12.00 –  12.15: Απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή

12.15 – 12.30: «Γίνε επιστήμονας πολίτης: Καταγραφή της βιοποικιλότητας με το iNaturalist Greece!», παρουσίαση για ενήλικες και παιδιά, Δήμητρα Κατσάδα, iSea

12.30 – 13.00: «Thermaikos Dolphin Project», βιωματική παρουσίαση για τα δελφίνια του Θερμαϊκού, Αναστασία Χαρίτου, iSea

12.30 – 13.00: «Μαθαίνω για το λαγόγυρο», μία βιωματική παρουσίαση για ενήλικες και παιδιά, Λήδα Ράμμου/Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

13.00 – 13.30: «Παιχνίδια με το λαγόγυρο», για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών, Λήδα Ράμμου/Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

13:00 – 14.00: «Ο φίλος μου στο κλουβί;» μαθαίνω για τα άγρια πουλιά που παγιδεύονται σε κλουβιά και τι μπορώ να κάνω για να τα βοηθήσω. Εργαστήριο για παιδιά από 8-14 ετών. Φ.Δ.Π.Π Θερμαϊκού Κόλπου σε ένα πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

 

Φθινοπωρινά παιχνίδια με τα αλογάκια

Ο «Ιχνηλάτης Ονείρων»  καλεί τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης να παίξουν όλοι μαζί και να γιορτάσουν την άφιξη του φθινοπώρου παρέα με τα αλογάκια της ομάδας.

Θα κάνουν παγίδες για τον ήλιο με φθινοπωρινά φύλλα, θα παίξουν παιχνίδια με φυσικά υλικά, βρώσιμα και μη, και θα μάθουν για ΄΄΄΄όλη τη χρωματική παλέτα αυτής της υπέροχης εποχής. Θα παίξουν παιχνίδια κινητικά για να μάθουν για τα πρωτοβρόχια και θα μαγειρέψουν με φρούτα και λαχανικά της εποχής. Θα παίξουν παιχνίδια με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και θα υπάρξει δράση κηπουρικής.

Ακολουθεί προαιρετική βόλτα με το αλογάκι για όποιον το επιθυμεί.

Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2021

Μια γιορτή αφιερωμένη στη φθινοπωρινή μετανάστευση

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία προσκαλεί το κοινό και φέτος να γιορτάσουν μαζί τη φθινοπωρινή μετανάστευση εκατομμυρίων πουλιών που ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα στη Μεσόγειο και την Αφρική!

Η «Γιορτή των Πουλιών» (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1993 σε όλη την Ευρώπη. Όπως κάθε χρόνο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης!

Φέτος, η Γιορτή των Πουλιών διοργανώνεται για 28η συνεχή χρονιά και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώνεται από τους ευρωπαίους εταίρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εθνικό εταίρο της BirdLife, σε συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, κ.ά.

 

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη μετανάστευση των πουλιών, ο κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των τόπων διαχείμασης και των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές.
Εκτός  από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά  στο μακρύ τους ταξίδι, πάνω από 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, εκτιμώντας ότι θανατώνονται ή παγιδεύονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 700.000 πουλιά κάθε χρόνο.

 

Μέχρι σήμερα, στις εκδηλώσεις της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε ηλικίας, που παρατήρησαν περισσότερα από 86 εκατομμύρια πουλιά!

Δείτε το φετινό Πρόγραμμα εκδηλώσεων *ΕΔΩ και βρείτε τη κοντινότερη σε εσάς Γιορτή των Πουλιών για να γνωρίσετε από κοντά τον εκπληκτικό κόσμο των μεταναστευτικών πουλιών!

*η λίστα ανανεώνεται συνεχώς

 

Κυριακές στο δάσος του Χορτιάτη

Διαδρομές, παιχνίδια και δράσεις για γονείς και παιδιά με την ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes

Το φθινόπωρο είναι μία ιδανική εποχή για επισκέψεις στο βουνό και η ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes προσκαλεί οικογένειες και παιδιά σε μία όμορφη, διασκεδαστική και εκπαιδευτική περιήγηση στο βουνό του Χορτιάτη.

Η Ecoroutes ανακοίνωσε τις ημερομηνίες που θα πραγματοποιήσει φέτος το φθινόπωρο το πρόγραμμά της «Κυριακές στο δάσος του Χορτιάτη» και είναι οι εξής: Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, Κυριακή 17 Οκτωβρίου και Κυριακή 7 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα, με διάρκεια περίπου 3 ωρών, απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών και τους γονείς τους. Περιλαμβάνει διαδρομή και ξενάγηση στο δάσος, αλλά και περιβαλλοντικά παιχνίδια με τη συμμετοχή τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων! Το ραντεβού θα είναι στις 10 το πρωί, στο καταφύγιο του Χορτιάτη.

 

Για κάθε συνάντηση θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του COVID 19, ενώ θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απαραιτήτως να δηλώσουν συμμετοχή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα www.ecoroutes.gr.

Φρούτα Και Λαχανικά Του Φθινοπώρου

Ο «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης να παίξουν όλοι μαζί και να μάθουν τα πάντα γύρω από τα φρούτα και λαχανικά της εποχής που διανύουμε!

Φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου λοιπόν… μέσα από πολύ κινητικό παιχνίδι, δράσεις κηπουρικής, μαγειρικής, messy play και παιχνίδια με πηλό και φυσικά υλικά! Θα τρέξουν, θα παίξουν, θα μάθουν, θα γελάσουν και θα λερωθούν πολύ!

Γονείς και παιδιά η ομάδα του «Ιχνηλάτη Ονείρων» σας περιμένει για ένα άκρως φθινοπωρινό πρωινό!

Ακολουθεί προαιρετική βόλτα με το αλογάκι για όποιον το επιθυμεί!

Open Farm Days 2021: Ανακαλύψτε τα ανοιχτά αγροκτήματα

To Open Farm Days είναι ένας ετήσιος θεσμός που δίνει την ευκαιρία σε συμμετέχοντες όλων των ηλικιών να επισκεφτούν τα ανοιχτά αγροκτήματα της Ελλάδας, να γνωρίσουν τους παραγωγούς και να κατανοήσουν από πού προέρχεται η τροφή τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ζουν σε μεγαλουπόλεις ή περιφερειακές πόλεις, εντελώς αποσυνδεδεμένοι από τους επαγγελματίες που φροντίζουν για την παραγωγή της τροφής τους. Συνήθως αγνοούν πλήρως το εύρος των εργασιών που εκτελεί ένας αγρότης ή το πως τεχνολογία και εφαρμοσμένη γνώση χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της τροφής. Πολλοί επίσης δεν συνειδητοποιούν ότι παράλληλα με την παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων, οι αγρότες διαδραματίζουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των κοινοτήτων της υπαίθρου.

Από την άλλη, οι περισσότερες αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Μεσόγειο είναι οικογενειακές, μικρού ή μικρομεσαίου μεγέθους και δεν διαθέτουν τους πόρους και τα εργαλεία να προσεγγίσουν άμεσα τους καταναλωτές στις πόλεις και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Η κοινότητα openfarm επιχειρεί να αναδείξει τα «ανοιχτά» επισκέψιμα αγροκτήματα και τις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται δίπλα μας ή είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Μονάδες που εκτός από την παραγωγή εξαιρετικών, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προσφέρουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, βιωματικής εμπειρίας, φιλοξενίας και αναψυχής.

Ο επισκέπτης του openfarm επιλέγει τα κριτήρια που τον ενδιαφέρουν (περιοχή, παραγωγική κατεύθυνση, πιστοποιήσεις και δραστηριότητες στο κτήμα), βλέπει τις μονάδες που ικανοποιούν την αναζήτησή του και οργανώνει την επίσκεψή του είτε σε απευθείας συνεννόηση με το αγρόκτημα ή με την βοήθεια της ομάδας του openfarm.

 

Βρείτε αγρόκτημα εδώ

Ο Τρύγος παρέα με τα Αλογάκια

Ο «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 18 & την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 να παίξουν όλοι μαζί και να μάθουν τα πάντα γύρω από τον τρύγο!

Με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στο κτήμα, τα παιδιά θα βρουν τα κρυμμένα σταφύλια, θα παίξουν με τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους για να φτιάξουν με φυσικά υλικά το δικό τους κάδρο για τον τρύγο, θα πατήσουν τα σταφύλια στο πατητήρι για να βγει ο μούστος…θα φτιάξουν όλα μαζί μουστοκούλουρα και το δικό τους μενταγιόν για τον καλύτερο τρυγητή της χρονιάς!

Θα μάθουν παίζοντας!

 

Αλογο… παιχνιδίσματα 

Ο «Ιχνηλάτης Ονείρων» καλεί τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 να ξεκινήσουν όλοι μαζί τη νέα σχολική χρονιά παίζοντας στη φύση παρέα με τα αλογάκια!

Θα παίξουν κινητικά παιχνίδια στο κτήμα και θα γνωρίσουν τον εξοπλισμό των αλόγων.. θα τα βουρτσίσουν, θα τα χτενίσουν και θα τα κεράσουν λιχουδιές!

Θα λάβουν μέρος σε διαγωνιστικά παιχνίδια ταχύτητας, χορού και γνώσεων σε σχέση με αυτό το υπέροχο ζώο και θα μάθουν τα πάντα για τις συνήθειες του!

Θα κάνουν κατασκευές με φυσικά υλικά και θα περάσουν ένα όμορφο μεσημέρι παρέα με την ομάδα του «Ιχνηλάτη Ονείρων».

Όλες οι δραστηριότητες γίνονται σε εξωτερικό χώρο.

Τα παιδιά ταξιδεύουν με ασφάλεια στον Βοτανικό Κήπο

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί προσκαλούν τα παιδιά των παιδικών σταθμών και τους γονείς – κηδεμόνες τους στις εκδηλώσεις “Τα παιδιά ταξιδεύουν με ασφάλεια”, που θα πραγματοποιηθούν στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης (οδός Περικλέους 9Α) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, τις ώρες 17:30 – 21:30.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ θα πλαισιώσει μουσικά τις εκδηλώσεις.

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς τα παιδιά των παιδικών σταθμών του Δήμου Παύλου Μελά θα επισκεφθούν τον πανέμορφο «Βοτανικό Κήπο» σε μικρές ομάδες, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις και τα ισχύοντα μέτρα. Μέσα από την περιήγησή τους στον Βοτανικό Κήπο, τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να “ταξιδέψουν” με ασφάλεια στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες του κόσμου (Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία).

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης που είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 Βοτανικοί Κήποι (ολοκληρωμένοι), περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων, μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο και σας καλεί να τον επισκεφτείτε απολαμβάνοντας τα χρώματα και τα αρώματά του κάθε εποχή!

Στα χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί πάνω από 60.000 μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών.

Το Μονόκυκλο στο Νερό

Ημερήσια εκδρομή στη λίμνη Βόλβη

Επειδή το τσίρκο πάει παντού, φέτος το καλοκαίρι θα βρεθεί στη λίμνη Βόλβη μαζί με την ομάδα «StoNero».

Θα κάνουν ακροβατικά πάνω σε σανίδες SUP, θα δοκιμάσουν Windsurf και πολλές ακόμη εκπλήξεις.