Αφήγηση & Παρουσίαση – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μέρες Μύθων, Μουσικής & Παραμυθιών

4, 5, 6, 7 Αυγούστου 2024

«Καβείρια 2024» Δήμος Σαμοθράκης

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σαμοθράκης, η Αction Art για όγδοη χρονιά, διοργανώνει τις εκδηλώσεις «Μέρες Μύθων, Μουσικής & Παραμυθιών», υπό την Αιγίδα του Δήμου Σαμοθράκης, σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Κοινότητας, με τη χορηγία του Ηotel Niki Beach, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων & Επαγγελματιών Θέρμων, του συλλόγου Βιώσιμη Σαμοθράκη/Sustainable Samothraki και με τη χορηγία επικοινωνίας του Samothraki web radio.

Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση, η οποία επιμελείται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και η εξαίρετη μουσικός Έλσα Μουρατίδου θα συμπράξουν με αφήγηση και τραγούδια για να ζωντανέψουν μύθους, παραμύθια, θρύλους του νησιού, της Μικράς Ασίας, της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης παραμύθια από διάφορες χώρες με μουσική και τραγούδια στη γλώσσα της χώρας των παραμυθιών. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τον αφηγηματικό περίπατο στο Πλατανόδασος του Αη Γιώργη σε συνεργασία με τη «Βιώσιμη Σαμοθράκη».

Το πρόγραμμα ξεκινά 4 Αυγούστου, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, στον Αρχαιολογικό χώρο στην Παλιάπολη, στις 19:00, με την ιστόρηση μύθων των Θεών της Σαμοθράκης, της Μεγάλης Μητέρας, του Μεγάλου Θεού Κάδμιλου, του Διόνυσου του θεού της χαράς, του κρασιού, του αρχαίου δράματος, πλαισιωμένων από φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς.

Συνεχίζει στις 5 Αυγούστου με την παράσταση αφήγησης «Θρύλοι του τόπου μας, παραμύθια του τόπου μας, παραμύθια & μουσική» στην πλατεία Παπά Γιώργη στη Χώρα, 21:00 – 22:30. Μια βραδιά αφιερωμένη σε τραγούδια, παραμύθια, θρύλους, ιστορίες της Σαμοθράκης, της Μικράς Ασίας και της ευρύτερης περιοχής.

Στις 6 Αυγούστου, με την παράσταση αφήγησης «Παραμύθια & Μουσικές του κόσμου», στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο στα Θέρμα, 20:30 – 22:00. Μια βραδιά με ιστορίες και παραμύθια από διάφορους λαούς του κόσμου, από την Ελλάδα, την Αφρική, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ιταλία, παραμύθια από τις χίλιες και μια νύχτες με μουσική και τραγούδια στη γλώσσα της χώρας των παραμυθιών.

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στις 7 Αυγούστου με τον αφηγηματικό περίπατο στο Πλατανόδασος του Αη Γιώργη. Μια βόλτα στο πλατανόδασος του Αη Γιώργη με παραμύθια και μύθους και θρύλους για τα δέντρα, τα νερά, τα πλάσματα του δάσους και του ουρανού, τη Σαμοθράκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

4 Αυγούστου

19:00

ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΑΛΙΑΠΟΛΗΣ

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ»

ΑΦHΓΗΣΗ: ΡΟΔΑΝΘΗ ΔΗΜΗΤΡΕΣΗ

ΦΩΝΗΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ: ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

Είσοδος Ελεύθερη

5 Αυγούστου

21:00-22:30

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ-ΧΩΡΑ

«ΘΡΥΛΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΗ»

ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΑΦΗΓΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΘΡΥΛΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ & ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΦHΓΗΣΗ: ΡΟΔΑΝΘΗ ΔΗΜΗΤΡΕΣΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

Συμμετοχή: 5 ευρώ/ενήλικα, 2 ευρώ/παιδί

6 Αυγούστου

20:30-22:00

ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΘΕΡΜΑ

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ.

ΑΦHΓΗΣΗ: ΡΟΔΑΝΘΗ ΔΗΜΗΤΡΕΣΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

Συμμετοχή: 5 ευρώ/ενήλικα, 2 ευρώ/παιδί

7 Αυγούστου

18:30-20:00

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

«ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ»

ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ & ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ.

ΑΦΗΓΗΣΗ : ΡΟΔΑΝΘΗ ΔΗΜΗΤΡΕΣΗ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ( ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ )

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: ΓΗΠΕΔΟ – ΧΩΡΑ, 18:15 μ.μ

Συμμετοχή: 5 ευρώ/ενήλικα, 2 ευρώ/παιδί

Ταμανγκούρ

παρουσίαση του μυθιστορήματος με τη συγγραφέα Λέτα Σεμάντενι

Το Goethe-Institut Thessaloniki και οι Εκδόσεις Loggia σας προσκαλούν την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Λέτα Σεμάντενι «Ταμανγκούρ» στη Βιβλιοθήκη του Goethe Institut Thessaloniki.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ένα χωριό στην κοιλάδα γεμάτο σκιές. Το ποτάμι έχει χαράξει βαθιές αυλακιές μες στον βράχο. Μια εκκλησία, ένα σχολείο, η πλατεία του χωριού με το παγκάκι των ψεμάτων. Εδώ ζουν το παιδί με τη γιαγιά. Η τρίτη καρέκλα στο τραπέζι είναι άδεια. Ο παππούς, ο οποίος ήταν κυνηγός, είναι τώρα στο Ταμανγκούρ …».

«Έχεις αμυδρά την εντύπωση ότι πρόκειται για μια ιστορία που ξετυλίγεται σε ένα μέρος μακρινό ή θα μπορούσε και οπουδήποτε κι αρχίζεις να μεταφέρεσαι, με έναν αργό αλλά αποφασιστικό τρόπο, σ’ αυτό το απροσδιόριστο μυθιστορηματικό τοπίο, στο οποίο σύντομα καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι όχι για να συναντήσεις μια κλασική πλοκή, αλλά για να παρατηρήσεις, μέσα από μία τριτοπρόσωπη αφήγηση χαμηλόφωνη χωρίς εξάρσεις –πότε υπό το βλέμμα του μικρού παιδιού και πότε της γιαγιάς του– τον κόσμο». (Αλεξάνδρα Μητσιάλη, bookpress.gr, 23.01.2024)

Ομιλητές/ -τριες:

 • Λέτα Σεμάντενι, συγγραφέας
 • Τέο Βότσος, μεταφραστής

Συντονισμός/ εισήγηση: Αλεξάνδρα Μητσιάλη, συγγραφέας

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Λέτα Σεμάντενι (1944, Σκουόλ, Ένγκαντιν) σπούδασε γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Κατά διαστήματα έζησε κι εργάστηκε στη Λατινική Αμερική, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη. Η Σεμάντενι γράφει ποίηση, είτε στα ραιτορομανικά είτε στα γερμανικά. Για το Ταμανγκούρ, το πρώτο της μυθιστόρημα, που στο μεταξύ έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, τιμήθηκε το 2016 με το Ελβετικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Για το σύνολο του έργου της τής απονεμήθηκε το 2023 το Grand Prix Suisse de Littérature (Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας της Ελβετικής Συνομοσπονδίας).

 

 

Jeux Olympiques

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, το φροντιστήριο La Route Correcte (Τσαχουρίδου Παρέσσα), τα βιβλιοπωλεία Sublime και Hippo, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προσκαλούν τα παιδιά στην παρουσίαση “Jeux Olympiques”, εκδόσεις Κώμος στον χώρο του φροντιστηρίου τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 7.00 το απόγευμα.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο προσφέρει μια ψυχαγωγική, συναρπαστική και εκπαιδευτική εμπειρία στους αναγνώστες κάθε ηλικίας. Εξερευνά την ιστορία των αγώνων και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της εποχής. Ταυτόχρονα προωθεί σημαντικά μηνύματα όπως την αξία της ευγενούς άμμιλας, τη φιλία και την προσπάθεια για επίτευξη υψηλών στόχων.

Η ιστορία της Λυδίας και του Καλλία προσφέρει μια συναρπαστική ευκαιρία να εξερευνήσουν την 87η Ολυμπιάδα του 432 π.Χ. Σε αυτήν την εποχή, η πόλη της Ήλιδας ήταν η διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ιστορία των αγώνων και να «συμμετάσχουν» στις θρησκευτικές τελετές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν παράλληλα με τους αθλητικούς αγώνες.

Αυτή η μοναδική εμπειρία θα επιτρέψει στα παιδιά να βιώσουν την αρχαιοελληνική κουλτούρα και τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το ταξίδι στον χρόνο θα αφήσει ανεξίτηλες αναμνήσεις και θα εμπλουτίσει την κατανόησή τους για τον αρχαίο πολιτισμό και την πνευματική κληρονομιά της Ελλάδας. Θα έρθουν σε επαφή με τους Φειδία, Σωκράτη και Ευριπίδη, και θα ανακαλύψουν το Ολυμπιακό Πνεύμα που γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα.

Ομιλητές:

Τάσος Αποστολίδης (συγγραφέας)

Pelamides Michael (εκπρόσωπος του Γαλλικού Ινστιτούτου)

 

Με τη συνοδεία γαλλικής μουσικής και ερμηνείας από τον Γρηγόρη Λαγκούση.

Νερό! Νερόοοο…

Το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 12:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική διοργανώνουν παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Κυριακής Φράγκου, με τίτλο «Νερό νεροοό».

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι

Αγνοείται το νερό! Οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται.

Σε πόσα μέρη της Γης άνθρωποι, ζώα και φυτά αποζητούν νεράκι, για να ζήσουν;

Αυτή η ιστορία θα σας πάει στην Τανζανία, εκεί που η ζωή στέκεται απελπισμένη κάτω από τον καυτό ήλιο.

Γράφτηκε, για να στείλει παντού το μήνυμα της ανάγκης, ώστε να μην ξεχνάμε όσους διψούν και πεινούν.

Ας μη θεωρούμε δεδομένα όσα εκείνοι δεν έχουν. Η ελπίδα τους είμαστε όλοι εμείς!

 

Ομιλητές

 • Μαρία Μαυρομάτη, Νηπιαγωγός στο 16ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς .
 • Χριστίνα Βελβελίδου, Νηπιαγωγός στο 9οΝηπιαγωγείο Καλαμαριάς
 • Κυριακή Φράγκου, Συγγραφέας & Πρόεδρος της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων.
 • Σοφία Γκοτζαμάνη, Μαθηματικός Γυμνάστρια Συγγραφέας

 

 

Από την πώληση κάθε βιβλίου προσφέρονται 2€ από το κέρδος της συγγραφέως στην Ιεραποστολική Στέγη Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω για μια γεώτρηση καθαρού πόσιμου νερού.

Απόδραση από το πειρατικό καράβι

Την Κυριακή 02 Ιουνίου το βιβλιοπωλείο/καφέ “Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες” και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος περιμένουν τα παιδιά σε μια διαδραστική παρουσίαση με πολλή φαντασία, δημιουργικότητα και παιχνίδι, παρέα με τη συγγραφέα Βίκυ Ξανθοπούλου.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο για μονόφθαλμους πειρατές, πλοία φαντάσματα, παπαγάλους που μιλάνε, κρυμμένους θησαυρούς και έρημα νησιά.

Είναι ένα βιβλίο απόδρασης από ένα πειρατικό ταξίδι που πρωταγωνιστείς εσύ!

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Έλα μαζί μας κι εσύ

Με αφορμή το βιβλίο “Έλα μαζί μας κι εσύ” της Halls Smriti από τις εκδόσεις Πατάκη, η αφηγήτρια Σουλτάνα Ξένου θα παρουσιάσει το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 12.00 στον χώρο του βιβλιοπωλείου “Βινιέτα”, με έναν ιδιαίτερο παιγνιώδη τρόπο ένα ντουέτο φοβερό!

Αυτό του σκίουρου και του αρκούδου. Έλα όμως που θέλει να μπει στην παρέα τους μια κότα αλανιάρα. Θα μπορέσουν να της κάνουν χώρο;

Μια εύθυμη ξεσηκωτική ιστορία που μιλάει για την αρμονία που δημιουργεί μια ειλικρινής φιλία και την ανάγκη που νιώθουμε όλοι μας να ανήκουμε σε μια παρέα.

 

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

 

Μικρός Οδηγός Βιβλίων

Τι μπορείς να κάνεις με ένα βιβλίο;

Οι Εκδόσεις Ίκαρος – παιδικό βιβλίο  και οι συγγραφείς Σταυρούλα Παγώνα και Ντανιέλα Σταματιάδη προτείνουν πολλές ιδέες και χρήσεις για τα αγαπημένα βιβλία των παιδιών.

Ένας μικρός οδηγός βιβλίων, με τον μικρό Έντι να τα καθοδηγεί ανάμεσα στις σελίδες ώστε να ανακαλύψουν τα βιβλία, όπως δεν τα είχαν φανταστεί ποτέ μέχρι σήμερα!

Το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 12.00 στο βιβλιοπωλείο – καφέ “Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες”  τα παιδιά γνωρίζουν τη συγγραφέα Σταυρούλα Παγώνα και παίζουν παρέα με το βιβλίο της, γιορτάζοντας όλοι μαζί την “Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων”.

 

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Ο κύκλος της ζωής μέσα από τα μάτια της Μέλιας

Την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 18.30 το βιβλιοπωλείο – καφέ “Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες”,  οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και η συγγραφέας Αλεξία Καλαϊτζή με χαρά σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο κύκλος της ζωής μέσα από τα μάτια της Μέλιας”.

 

Μέσα από διαδραστικό παιχνίδι οι μικροί φίλοι θα αφουγκραστούν το παραμύθι. Ένα παραμύθι το οποίο περιγράφει μια τρυφερή ιστορία για το διάβα της ζωής και την ολοκλήρωσή της. Ένα παραμύθι όπου αγκαλιάζει τις ανησυχίες και εστιάζει στο παρόν.

Ένα παραμύθι που σου θυμίζει πως ο δημιουργός της ζωή σου είσαι εσύ και μπορείς να επιλέξεις με ποιον τρόπο θέλεις να χρωματίσεις τις εμπειρίες σου.

 

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Βλέπω τον Κόσμο όπως είμαι

Το βιβλιοπωλείο – καφέ “Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες” υποδέχεται την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων – Little Bookstores Week και προσκαλεί την Πέμπτη 30 Μαΐου, στις 18.30 παιδιά άνω των τριών ετών να γνωρίσουν τη συγγραφέα Σοφία Πανίδου και το νέο της βιβλίο “Βλέπω τον Κόσμο όπως είμαι” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

“Είναι ο κόσμος ίδιος για τον ελέφαντα και την πεταλούδα;

Έχουν δίκιο σε όσα λένε;

Δες τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους και πρόσθεσε τη δική σου ματιά”

 

Ένα βιβλίο γεμάτο βεβαιότητες, που γεννά αμφιβολίες.

 

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Το ξενοδοχείο των Συναισθημάτων

Δύο βιβλιοπωλεία, σε μια πόλη που αγαπά τα βιβλία και τον πολιτισμό, σε μια αυλή φιλόξενη, δίνουν ραντεβού την πρώτη μέρα του καλοκαιριού για να αφηγηθούν την ιστορία ενός αλλιώτικου ξενοδοχείου, του “ξενοδοχείου των συναισθημάτων” των εκδόσεων Διόπτρα.

Τα δημιουργικά βιβλιοπωλεία Νους και Γνώση και Κάτι Γίνεται  προσκαλούν γονείς και παιδιά το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 10 π.μ στη μαγευτική αυλή της Villa Bianca, σε ένα βιωματικό και παιχνιδιάρικο εργαστήριο, για να γιορτάσουν  την “Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων“!

 

Παιδιά και συνοδοί ετοιμαστείτε να γίνετε ξενοδόχοι!

 

Συντονίστριες:

 • Δέσποινα Τσιπτσέ (Μουσειολόγος – παιδαγωγός)
 • Ελισσάβετ Παρθενιώτη (Ψυχοθεραπεύτρια)
 • Όλγα Σταματοπούλου (δραματοθεραπεύτρια)

 

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Το κόλλησες!

Το Σάββατο 1 Ιουνίου στις 11:00 π.μ., η συγγραφέας Σταυρούλα Μαστροδήμου θα  παρουσιάσει το νέο βιβλίο της, σε εικονογράφηση Λίας Φωτιάδου, Το κόλλησες!” από τις Εκδόσεις Πουά.

Αν αισθάνεσαι κάτι να σε γαργαλά. Ένα χαμόγελο μπορεί να ξεκινά. Μην το εμποδίσεις.
Ελευθέρωσέ το. Μεγάλωσε το. Και, σε κάθε ευκαιρία, φώτισέ το!
Ελάτε να μάθουμε να χαμογελάμε!

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Τα γενέθλια του Μέλιου

Ο Μέλιος, ο αγαπημένος ήρωας του Θοδωρή Παπαϊωάννου γίνεται 10 χρονών!

Την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 7:00 μ.μ. θα στηθεί μία γιορτούλα στο βιβλιοπωλείο “The Green Lama” με παιχνίδι και τραγούδια!

Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο “Τα γενέθλια του Μέλιου” σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή από τις Εκδόσεις Ίκαρος – Ikaros Publishing .

 

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Η καπετάνισσα της μπουγάδας

Το Σάββατο 25 Μαΐου στις 18.00 το βιβλιοπωλείο-καφέ “Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες” φιλοξενεί τη βρεφική παράσταση της εταιρείας βρεφικού θεάτρου The little foxesΗ καπετάνισσα της μπουγάδας”.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το παιχνίδι ανάμεσα στα απλωμένα ρούχα είναι η καλύτερη διασκέδαση για μια ζωηρή μικρούλα. Πόσα καινούρια υλικά, πόσες καινούριες ιδέες! Μπορεί να τσαλαβουτήσει στα νερά, να γίνει «αδιάβροχη», ακόμη και να γίνει καπετάνισσα!

Θα μπορέσει το μικρό του καράβι να ταξιδέψει στα κύματα;

Τι θα γίνει όταν πέσει λίγο απορρυπαντικό μέσα στο νερό;

Η Ντετέκτιβ Ρόζα – Το ημερολόγιο των μυστικών

Το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 12.00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Κομνηνός διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Παπαδοπούλου, με τίτλο «Η Ντετέκτιβ Ρόζα – Το ημερολόγιο των μυστικών», που θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό Ιανό της Θεσσαλονίκης.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

 • Βούλα Παπατσιφλικιώτη: Παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος.
 • Δομνίκη Καράντζιου: Συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός.
 • Χριστίνα Γεωργιάδου: Εκπαιδευτικός, ποιήτρια, συγγραφέας.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των έντεκα ετών. Πρόκειται για υπόθεση μυστηρίου με ιστορικά στοιχεία, γρήγορη εξέλιξη, ένταση, συγκίνηση, αλλά και χιουμοριστική διάθεση. Κεντρική ηρωίδα η Ρόζα, ένα κόκκινο κοκόνι που υιοθετείται από μία οικογένεια στην Πιερία.

“Η πρώτη μου συνάντηση με τη Φόνη ήταν επεισοδιακή, αφού με πέρασε για αλεπού κι άρχισε να τσιρίζει. Και κάπως έτσι γνώρισα τη νέα μου οικογένεια και τους φίλους μου: Τη Φόνη, τον αδερφό της τον Θανάση, τον Γιάννη, τον Ορέστη και την Έλλη. Εγκαταστάθηκα στο μεγάλο, γαλάζιο σπίτι, έξω από το χωριό “Περίσταση” της Πιερίας. Και τότε άρχισαν τα μυστήρια: Περίεργοι θόρυβοι, βιβλία και μολυβένιοι πολεμιστές να πέφτουν από τη βιβλιοθήκη, το κόκκινο ημερολόγιο της γιαγιάς Περσεφόνης, μία διάρρηξη, αλλά και η εξαφάνιση του ηλικιωμένου γείτονα, του κυρίου Αγησίλαου.

Η Ρόζα και οι φίλοι της, λοιπόν, προσπαθούν να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά που συνδέονται με το παρελθόν της οικογένειας, μέσα στους αιώνες. Υπάρχουν πολλές αναφορές στην ιστορία του νομού την περίοδο της Κατοχής και πιο περιορισμένες στην Ποντιακή Γενοκτονία, στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, αλλά και στον Αγιογράφο του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, τον Μανουήλ Πανσέληνο.”

Οι αναδρομές στις διάφορες χρονικές περιόδους τονίζουν τη σύνδεση των ηρώων με το παρελθόν, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορικής μνήμης από γενιά σε γενιά. Η αναφορά σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα ενθαρρύνει τον νεαρό αναγνώστη να ερευνήσει ο ίδιος τις λεπτομέρειες μέσα στα βιβλία και στις σχετικές σελίδες του διαδικτύου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο ΕΔΩ.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη, με καταγωγή από την Τραπεζούντα και τη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης. Εργάζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ενώ ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και το ραδιόφωνο, ως συμπαραγωγός στην παιδική εκπομπή “Μουσικό Αερόστατο” του «Ράδιο Ενημέρωση Κατερίνης». Γράφει κυρίως ιστορίες για παιδιά και για ανθρώπους που η ψυχή τους μένει παιδική στο πέρασμα των χρόνων. Εκτός από το βιβλίο της “Ντετέκτιβ Ρόζα”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “ΚΟΜΝΗΝΟΣ”, έχουν εκδοθεί άλλα δύο βιβλία: Το παραμύθι “Ο μάγος Μαεστρίνο και οι κλεμμένες νότες”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ 1900” και το θεατρικό έργο “Ο Εγκέλαδος”, από τις εκδόσεις “ΔΩΔΩΝΗ”. Έχει λάβει αρκετές διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

 

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων 2024

Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει στις 27 Μαΐου – 1 Ιουνίου!

 

H τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μικρά βιβλιοπωλεία που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ενώνονται και γιορτάζουν την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων! Από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, 122 αγαπημένα μικρά βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα υποδέχονται τους φίλους και τις φίλες του βιβλίου, με πολλές εκδηλώσεις και μια ξεχωριστή θεματική!

 

Η θεματική: Το ΣΥΝ!

Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι μια δράση που βασίζεται στην ιδέα της σύνδεσης πολλών μικρών βιβλιοπωλείων για έναν κοινό σκοπό: την προώθηση της ανάγνωσης στις τοπικές μας κοινότητες.

Έτσι, φέτος τα μικρά βιβλιοπωλεία θα αναδείξουν μέσα από τις εκδηλώσεις τους τη δύναμη της συνεργασίας και της συμμετοχής, την αξία της συνάντησης και της συνύπαρξης. Μας καλούν να ανακαλύψουμε βιβλία που μιλούν για τη σημασία της συμβίωσης, της συμπερίληψης, της συλλογικότητας αλλά και της συναίνεσης. Να πειραματιστούμε με τη σύνθεση διαφορετικών ιδεών και λογοτεχνικών ειδών, με τη συγγραφή και πολλά ακόμη!

 

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων για παιδιά!

Οι μικροί αναγνώστες και οι μικρές αναγνώστριες θα ανακαλύψουν τη δύναμη του “ΣΥΝ” μέσα από ένα ξεχωριστό πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια, μουσική και αφηγήσεις παραμυθιών!

 

Βιβλιοπώλης & Βιβλιοπώλισσα για μια μέρα!

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος συγγραφείς και εικονογράφοι γίνονται “Βιβλιοπώλες & Βιβλιοπώλισσες για μια μέρα” στα μικρά βιβλιοπωλεία! Συναντούν βιβλιόφιλους και βιβλιόφιλες, προτείνουν αγαπημένα βιβλία και υπογράφουν τα δικά τους!

 

Πότε και πού θα γίνουν όλα αυτά;

Από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου στα βιβλιοπωλεία του ΧΑΡΤΗ της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων!

 

Δείτε το πρόγραμμα των μικρών βιβλιοπωλείων στη Θεσσαλονίκη ΕΔΩ. 

 

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων όλων των βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα, που θα συμμετέχουν στη δράση, στην ιστοσελίδα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων και αναζητήστε τη δράση στο facebook και το instagram.

 

 

Την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων διοργανώνει το LITTLE BOOKSTORES. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΔΙΟΠΤΡΑ, ΚΕΛΕΥΘΟΣ, KEY BOOKS, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΜΙΝΩΑΣ, ΠΑΤΑΚΗΣ, ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: ΑΙΟΛΟΣ, ΙΚΑΡΟΣ, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, CARNIVORA, ΚΡΙΤΙΚΗ, ΜΑΡΤΗΣ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΝΗΣΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, PETITES MAISONS, ΠΟΛΙΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Book Press, Κόκκινη Αλεπού, ο αναγνώστης

Μαμά…αγκαλιά

Το DADOO γιορτάζει την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11.00 το πρωί, τη γιορτή της μητέρας με θεατρική παράσταση. Η βρεφική θεατρική εταιρεία The Little foxes θα αφηγηθεί σε βρέφη και νήπια το παραμύθι τους «Μαμά..αγκαλιά».

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι

Ο Timo, το γλαροπούλι, ζει ευτυχισμένος με τη μαμά του, η οποία τον αγαπά πολύ και του μαθαίνει πολλά νέα πράγματα. Στην περιοχή που μένουν έχει μόνο καλοκαίρι και απολαμβάνουν παρέα τις πτήσεις ανάμεσα στα σύννεφα, τη ζεστασιά του ήλιου και την ομορφιά από ψηλά. Όμως, ο Timo μεγαλώνει και θέλει να ανακαλύψει όλες τις εποχές, να γνωρίσει νέους φίλους και να ταξιδέψει μακριά!

Θα τα καταφέρει;

Μήπως, όμως, θα του λείψει η αγκαλιά της μαμάς;

 

Οι Little Foxes υποστηρίζουν πως:το θέατρο σε ηλικίες από 8 μηνών – 5 ετών λειτουργεί καταλυτικά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις παρά μόνο να συμμετέχουν στη διαδικασία παιχνιδιού, είναι απόλυτα λανθασμένη.

 

Περιπέτεια στην Ιερουσαλήμ – Μια ιστορία για το Πάσχα

Τη Μ. Τετάρτη στις 17.30 η αγαπημένη συγγραφέας Ευλαμπία Τσιρέλη θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο The Green Lama για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο, «Περιπέτεια στην Ιερουσαλήμ – Μια ιστορία για το Πάσχα», σε εικονογράφηση της Μελίτας Αντωνιάδου, από τις εκδόσεις της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας.

 

Η συγγραφέας θα αφηγηθεί αποσπάσματα και θα αλληλεπιδράσει με μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Το βιβλίο είναι μια ιστορία αναζήτησης και περιπέτειας, με φόντο τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη, η πραγματική φιλία και η ανιδιοτελής αγάπη είναι τα θέματα αυτής της όμορφης ιστορίας που μιλάει στις καρδιές μικρών και μεγάλων.

Μα που πήγαν όλοι;

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου

Η Βινιέτα και οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσκαλούν το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 12.00 τους μικρούς φίλους σε μία εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Σοφίας Δάρτζαλη “Μα πού πήγαν όλοι;

 

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι συμβαίνει το βράδυ μέσα σε ένα κλειστό μουσείο;

Η συγγραφέας του βιβλίου θα δώσει στα παιδιά την απάντηση και θα τα συντροφεύσει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Τέχνη, με κολάζ, ζωγραφική, κυνήγι θησαυρού και πολύ πολύ χρώμα!

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα

Την Κυριακή 21 Απριλίου στις 13.00 η συγγραφέας Σοφία Αλεξίου και οι εκδόσεις Ψυχογιός, έρχονται στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση του δεύτερου ταξιδιωτικού οδηγού για παιδιά “Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα”.

Είστε έτοιμοι να συμμετέχετε στο πιο συναρπαστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού;