Εκτός Πόλης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

19η Γιορτή Παραμυθιών «1821: Από την Άλωση στην Επανάσταση»

 

Για 19η χρονιά, η Γιορτή Παραμυθιών συνεχίζεται στην Κέα από τις 24 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου 2021.  Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων, η Γιορτή έχει θέμα το «1821: Από την Άλωση στην Επανάσταση», τα χρόνια της πικρής σκλαβιάς από την Άλωση μέχρι τον ξεσηκωμό του Γένους και την απελευθέρωση.

Αφηγητές, μουσικοί, ηθοποιοί και καραγκιοζοπαίχτες θα ανταμώσουν στο κυκλαδίτικο νησί και θα σκορπίσουν σε κάθε του γωνιά, λόγια, φωνές και μελωδίες. Θα ζωντανέψουν ήρωες του ’21, ξακουστούς μα και αφανείς, μπροστά στα μάτια μεγάλων και μικρών. Θα πειραματιστούν και θα τολμήσουν να χωρέσουν την επανάσταση του «χθες» στο ανήσυχο και αβέβαιο «σήμερα». Ένα αλλιώτικο ταξίδι παρελθόντος αλλά και παρόντος με όχημα τον λόγο και τη μουσική.

Ιστορίες του Αγώνα ευτράπελες και τραγικές, ανθρώπινα πάθη, κρυμμένα μυστικά, έριδες, στιγμές μεγαλοσύνης και ηρωικές εξάρσεις, προδοσίες, ήρωες στα ψιλά γράμματα και αντρειωμένες γυναίκες θα συνθέσουν το ψηφιδωτό της φετινής Γιορτής. Όλες οι ιστορίες των αγωνιστών κρύβουν την ίδια λαχτάρα για τη λευτεριά και προβάλλουν, από διαφορετικά στόματα ειπωμένες, τα ίδια βασανιστικά ερωτήματα:

Σήμερα, ύστερα από διακόσια χρόνια, «Είμαστε στο εμείς» του στρατηγού Μακρυγιάννη; Ξορκίσαμε το κακό και φτιάξαμε με το προγονικό αίμα έναν κόσμο δίκαιο κι αδερφικό για τα παιδιά μας;

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς)
Ώρα 13:00. (Για παιδιά και ενήλικες)

«Κρυφό Σχολειό»
Όλα τα παιδιά ουρά κι η αλφαβήτα στη σειρά.. φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ, να πηγαίνω στο σχολειό, να μαθαίνω γράμματα, γράμματα σπουδάγματα του Θεού τα πράματα!
Το καντηλάκι αναμμένο μες στο σκότος φωτισμένο κι η φλόγα της καρδιάς για τη γνώση να διψά.
Φεγγαράκι μου γεμάτο σαν φλουρί κωνσταντινάτο, φέγγε μου τώρα στη στράτα, στο σχολειό να κατεβώ, να μάθω γράμματα, γράμματα σπουδάγματα, του Θεού τα πράγματα.

Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη
Μουσική: Ηλίας Μαρκαντώνης

Στενό Λάμπρου Κατσώνη / Ώρα 20:00. (Για παιδιά και ενήλικες)

«Λάμπρος Κατσώνης: O πρώτος ήρωας του αγώνα»
«Αν η Τσαρίνα υπέγραψε την ειρήνη με την Τουρκία, ο Λάμπρος Κατσώνης δεν υπέγραψε τη δική του! Αυτή είναι η απόκρισή μου! Αυτό να της πείτε! Κι από σήμερα, πέστε της, δεν είμαι ο ιππότης της, ούτε χιλίαρχός της, αλλά μόνο Έλληνας Επαναστάτης-Πρίγκηψ της Μάνης, Ελευθερωτής της Ελλάδος!» Ο μέγας καπετάνιος, άφταστος πελαγομάχος, έγινε ο πρώτος ήρωας του αγώνα για την ελευθερία. Ξεκίνησε τη θαλάσσια επανάσταση κι είχε για ορμητήριο την Κέα.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική: Ηλίας Μαρκαντώνης

 

«Στα χνάρια των πρώτων Φιλικών»
Τρεις άσημοι, απλοί άνθρωποι. Τρεις άνθρωποι που δε δίστασαν να κάνουν φλόγα το όραμά τους και μ’ αυτήν να πυρπολήσουν το φιτίλι του Αγώνα· Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ: ακολουθούμε τα χνάρια τους, από τα πρώτα τους βήματα έως την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τους αγώνες τους μέχρι αυτή να σημάνει τον Μεγάλο Ξεσηκωμό. Τρεις γενναίες ψυχές που έδωσαν σάρκα και οστά στις κρυφές ελπίδες αμέτρητων γενιών σκλαβωμένων Ελλήνων και απέδειξαν πως τίποτα δεν είναι αδύνατο, φτάνει να το πιστέψεις…

Έρευνα – Ελεύθερη απόδοση κειμένου – Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου – Ηλίας Γιαννικόπουλος
Μουσική: Ηλίας Μαρκαντώνης

 

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Ποίσσες (Παραλία) / Ώρα 12:30. (Για παιδιά και ενήλικες)

«Η συνταγή της ελευθερίας»
Ο μικρός Θόδωρος μεγαλώνει λίγο πριν τη μεγάλη επανάσταση και αναρωτιέται. Τα γιατί και τα πώς του πολέμου. Τα παραμύθια θα του μάθουν πως η ελευθερία έχει κι αυτή τη δική της συνταγή. Τη συνταγή που θα ακολουθήσει όντας πια σπουδαίος οπλαρχηγός. Τρεις ιστορίες που μιλάνε για την αξία του αγώνα, για τον φόβο μπροστά σε κάποιον πιο δυνατό από εμάς, για τη δύναμη που μας δίνει η πίστη μας σ’ αυτό που κάνουμε.

Έρευνα, επιμέλεια, αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου

 

«Φτιάχνοντας τα πουλιά της ελευθερίας»
Μέσα σε ένα σακί βρίσκουμε λέξεις που αγαπάει ο πόλεμος και λέξεις που αγαπάει η ελευθερία. Φτιάχνουμε χρωματιστά πουλιά που στα πόδια τους κρατάνε τις λέξεις της ειρήνης. Αυτές του πολέμου θα τις καταπιεί το μαύρο πουλί του πολέμου για να μην ξαναβγούν ποτέ πια.

Υλοποίηση: Βιργινία Κοκκίνου

 

Δημαρχείο Κέας ( Ιουλίδα, Περιστύλιο) / Ώρα 20:30. (Για εφήβους και ενήλικες)

«Ο αγώνας θέλει γέλιο: η εύθυμη πλευρά του 21»
Ένας διαβόητος κλέφτης με το όνομα «Πανωραία», ένας ήρωας που προσπαθεί να αυτοκτονήσει στη φυλακή αλλά δεν τα καταφέρνει γιατί… έχει μεγάλη κοιλιά, ένας φόρος που λέγεται ο «αργομουνιάτικος» και άλλες ευτράπελες ιστορίες για την επανάσταση και τους ήρωές της, γνωστούς και αφανείς, γιατί το πάθος για την ελευθερία πηγάζει πρώτα απ’ όλα από την αγάπη για τη χαρά της ζωής.

Έρευνα, διασκευή, αφήγηση: Ανεζούλα Κατσιμπίρη
Μουσική: Άννα Κατσούλη

 

Δημαρχείο Κέας (Ιουλίδα, Προαύλιο) / Ώρα 21:30. (Για εφήβους και ενήλικες)

«Επτά γυναίκες και μία λιμνοθάλασσα»
Αρχόντισσα-κυρά, κόρη, παρακόρη, μάνα που πολέμησε ντυμένη άνδρας, γερόντισσα, έχθρισσα του γένους, Ευρωπαία φιλελληνίδα. Επτά σύγχρονες γυναίκες χτίζουν το ψηφιδωτό των προσωπικών ιστοριών επτά άλλων γυναικών που έζησαν, πολέμησαν, έχασαν, κέρδισαν, εναντιώθηκαν, συμπόνεσαν, επέζησαν ή θυσιάστηκαν, με φόντο την πτώση και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Η αφήγηση ζωντανεύει μαρτυρίες μέσ’ από ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα, ενώ η μουσική φέρνει στ’ αυτιά και την καρδιά μας ήχους από τον Θούριο και τον ύμνο στην ελευθερία.
Κείμενο – Αφήγηση: Σταυρούλα Θεοδωροπούλου, Κάτια Καντούρη, Κυριακή Κυριακουλέα, Βούλα Μανουσαρίδου, Λίλα Πιττά, Ερμίνα Ποτουρίδου, Ειρήνη Συμεωνίδου

Μουσική: Άννα Κατσούλη
Σύλληψη, καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Ευγενικός
Οργάνωση: Ομάδα 360°

 

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Κορησσία (Σοκάκια παλιάς Κορησσίας) / Ώρα 21:00. (Για εφήβους και ενήλικες)
Ακολουθούμε την κόκκινη κλωστή από το Λιμάνι.

«Ο κόμης, ο διπλωμάτης, ο κυβερνήτης, ο άνθρωπος»
Η πορεία του Ιωάννη Καποδίστρια, από τη γέννησή του προς τη δόξα κι ως τον θάνατό του. Μια πορεία στρωμένη από δάφνες μα κι από αγκάθια. Ο κόμης, ο διπλωμάτης, ο κυβερνήτης, ο άνθρωπος που βάδισε μόνο με τις αρχές του για το καλό της πατρίδας του θυσιάζοντας τη ζωή του, την καρδιά του και την αγάπη του για τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε!

Έρευνα, επιμέλεια κειμένου σε ελεύθερη απόδοση, αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου

Μουσική: Άννα Κατσούλη

 

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Ιουλίδα (Βρύση Κουρέντη) / Ώρα 21:00. (Για εφήβους και ενήλικες)

«Να ‘τανε το 21 – Ανέκδοτες μνήμες και μαρτυρίες»
Μέρος Α: Ποιος να φανταζόταν ότι γέρος του Μοριά από τη μια πάλευε με τους Τούρκους, κι από την άλλη αγωνιζόταν να κόψει το τσιγάρο. Ότι  η Μπουμπουλίνα θα έπεφτε νεκρή  από χέρι…συμπέθερου. Τι σχέση μπορεί να έχει  ένα κομμάτι κρέας με το χτίσιμο των  Ανακτόρων, τότε που στην ελεύθερη πια  Αθήνα δοκίμαζαν για πρώτη φορά παγωτό; Αν μπορούσε να αποτυπωθεί σε έναν πίνακα η προσωπικότητα ενός ήρωα, ποιες θα ήταν οι τελευταίες πινελιές;

Έρευνα, διασκευή, επιμέλεια και αφήγηση: Άννα Θεοδωρίδου

Μέρος Β: Ξεριζωμένες μανάδες, άφοβοι καπεταναίοι, ουρανός και θάλασσα, γεύση μαστίχας, ήχος μπουρλότου, αυλαία θεάτρου… Πόσο μακριά και πόσο κοντά! Ανείπωτες ιστορίες γνωστών και άγνωστων ηρώων θα ζωντανέψουν από το χαρτί και θα μας ταξιδέψουν στον χάρτη μιας άλλης Ελλάδας, παλιάς και σκονισμένης. Κι αν φυσήξουμε τη σκόνη; Τότε μπορεί και να βρούμε απαντήσεις για το χθες, δύναμη για το σήμερα, όνειρο για το αύριο.

Έρευνα, διασκευή, επιμέλεια και αφήγηση: Χαράλαμπος Μπουρέκας

Ο μουσικός, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, συνοδεύει με μουσική και τα δύο μέρη.

 

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Οτζιάς (Αγ. Γεώργιος) / Ώρα 21:00. (Για εφήβους και ενήλικες)

«Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό»
Η Ζάκυνθος, η Ιταλία και η Κέρκυρα του 19ου αιώνα. Μια μεγάλη οικογένεια με αγάπες και δράματα, η φωτιά της Ελληνικής Επανάστασης. Όλα είναι οι δρόμοι που πέρασε ο Διονύσιος, οι εικόνες και τα αισθήματα που τον διαμόρφωσαν, ο διαρκής αγώνας με τη γλώσσα ώσπου να βρει ο ιταλοθρεμμένος ποιητής τα λόγια να εκφράσει μοναδικά την καρδιά και την πατρίδα του.

Κείμενο: Μάρια Μπαχά
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα
Μουσική: Μάρα Καίσαρη

 

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Κάτω Μεριά (Σχολείο) / Ώρα 21:00. (Για παιδιά και ενήλικες)

«Ο καπετάν Δρόσος και ο Καραγκιόζης παλικαράς»
Ο γερο-Σαμπάν αγάς θέλει να παντρέψει τη θετή του κόρη με τον γιο του πασά για χίλιες λίρες. Η ελληνόπουλα κόρη όμως εξαιτίας του αδικοχαμένου αδερφού της αρνείται να παντρευτεί Τούρκο. Τα πράγματα αλλάζουν από τη στιγμή που ο Καραγκιόζης θα βρεθεί σαν υπηρέτης στο σπίτι του γέρου. Η συνέχεια στον μπερντέ…

Θίασος Νικόλα Π. Κούλελη
Βοηθός καραγκιοζοπαίχτη: Ηλίας Κυρατσούς

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Ελληνικά (Πηγή) / Ώρα 21:00. (Για εφήβους και ενήλικες)

«Η Βγερού»
Η Βγερού ήταν η Χιώτισσα που κατάφερε να επιζήσει από τη σφαγή του 1822. Η Βγερού κατάφερε να επιζήσει από τη δουλεία στη Σμύρνη. Η Βγερού κατάφερε να γυρίσει στη Χίο να κάνει παιδιά κι εγγόνια και να τους κληροδοτήσει τούτη την ιστορία. Μια ιστορία για την ανθρώπινη αγριότητα, μια ιστορία-διαμαρτυρία ενάντια στη βία, μια ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης της ψυχής. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του Γιώργου Χατζόπουλου  «Βγερού γλυκά φανού»

Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική – Τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής

 

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

 

Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς)
Ώρα 13:00. (Για παιδιά και ενήλικες)

«Ηχόδρακος»
Ένα μουσικό παραμύθι με μια φωνή κι ένα βιολί μάς καλεί να βρούμε μαζί με τον Ηχόδρακο την «υπερδύναμη» που ο καθένας κρύβει μέσα του.

Η ιστορία μας μεταφέρει στην εποχή που οι δράκοι δούλευαν για τους ανθρώπους. Θα ξυπνήσει άραγε ο Ηχόδρακος τη φωνή που κάθε δράκος είχε μέσα του για να επαναστατήσει απέναντι στους ανθρώπους; Με κίνηση, μουσική και παιχνίδι θα το ανακαλύψουμε μαζί με τα παιδιά!

Επινόηση – Αφήγηση – Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου

Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς)
Ώρα 21:30 (για παιδιά (άνω των 7 ετών) και ενήλικες)


«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού
Η παράσταση βασίζεται στο έργο του Δ. Σολωμού, σε στίχους του Λόρδου Βύρωνα, αλλά και τον μύθο του Άη Γιώργη: την ιστορία του αφηγούνται οι γυναίκες που έμειναν πίσω την τελευταία νύχτα πριν από την Έξοδο του Μεσολογγίου για να βρουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τον εχθρό έξω από τα τείχη και να πεθάνουν ηρωικά, ανατινάζοντας τις πυριτιδαποθήκες λίγο πριν το ξημέρωμα. Απόηχοι της δημοτικής παράδοσης και του μοιρολογιού συνυπάρχουν με τον λυρικό ήχο, τα φυσικά όργανα και το ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική, πρωτότυπο κείμενο: Γιώργος Στεφανακίδης
Ερμηνεύουν: Oι ηθοποιοί Εβελίνα Αραπίδη και Βαγγέλης Ρόκκος και η υψίφωνος Μάιρα Μηλολιδάκη.
Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Στεφανακίδης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Hallelujah design
Οργάνωση: Oμάδα μουσικού θεάτρου ΕΥΤΟΠΙΑ

 

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Μονοπάτι Προφήτη Ηλία / Ώρα 13:00. (Για παιδιά και ενήλικες)

«Προτού, ήρωας να γενώ…»
Πόσα και πόσα δεν ξέρουμε όλοι μας πια, για τους μεγάλους κι ατρόμητους ήρωες του ’21! Μα, ξέρουμε πιο πολύ, για τα κατορθώματα και τις μάχες τους. Σαν γίνανε παλικάρια αντρειωμένα.
Όμως κι αυτοί, όπως όλοι μας, υπήρξανε-πρώτα-παιδιά. Και σαν παιδιά, κάποια, ανέμελα παίζανε στα σοκάκια. Άλλα βασανιστήκαν από μικρά. Κι άλλα, πιάσαν τα καραούλια απ’ την κούνια τους. Και κάπως έτσι… μεγάλωσαν!

Διασκευή, Αφήγηση, Επιμέλεια παράστασης: Αγγελική Γκόγκου
Μουσική: Νικόλας Κούλελης, Ηλίας Κυρατσούς

 

 

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα εργαστηρίων 19ης Γιορτής Παραμυθιών

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης και η προεγγραφή. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ.: 6977453597 ή μήνυμα στο viber. Για όλα τα εργαστήρια θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

 

 

Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Γιορτής είναι ο Γιώργος Ευγενικός

Τη «Γιορτή Παραμυθιών» διοργανώνει το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» με τη συνδιοργάνωση του «Δήμου Κέας». Φέτος, στη συνδιοργάνωση συμμετέχει και η «Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου». Τη «Γιορτή» υποστηρίζουν, ελληνικά και διεθνή ιδρύματα και οργανισμοί.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε στην ιστοσελίδα: www.e-mythos.eu

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ  ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

«Γιορτή Παραμυθιών»

Κορησσία, Κέα,  ΤΚ 840 02, Κυκλάδες

«Το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς»

Ιωσήφ των Ρογών 11,  Ακρόπολη, Αθήνα, TK 117 43

ΤΗΛ: +30 210 4313332, FAX: +30 210 4313322

E-mail: mythoscentre@gmail.com   Web site: www.e-mythos.eu

 

CENTRE FOR THE STUDY AND DISSEMINATION OF MYTHS AND FOLKTALES

«Folktales Festival»

Korissia, 840 02, Κea Island, Cyclades – Greece

«The Folktales House – The Museum Otherwise»

Iosif ton Rogon 11, Akropoli, Athens, PC 117 43

Tel: +30 210 4313332, FAX: +30 210 4313322

E-mail: mythoscentre@gmail.com    Web site: www.e-mythos.eu

 

Το Μονόκυκλο στο Νερό

Ημερήσια εκδρομή στη λίμνη Βόλβη

Επειδή το τσίρκο πάει παντού, φέτος το καλοκαίρι θα βρεθεί στη λίμνη Βόλβη μαζί με την ομάδα «StoNero».

Θα κάνουν ακροβατικά πάνω σε σανίδες SUP, θα δοκιμάσουν Windsurf και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

 

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Καλοχώρι!

Με μία σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών και καταγραφή της βιοποικιλότητας, μίνι ξεναγήσεις, ποδηλατοπορεία και περίπατο στη φύση θα γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου 2021, σε ένα διήμερο που οργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, την περιβαλλοντική ομάδα Εχεδώρου Φύσις, την εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή, τη Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα και την περιβαλλοντική οργάνωση iSea.

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η «αποκατάσταση των οικοσυστημάτων». Στην περιοχή του Καλοχωρίου συναντά κανείς πολύτιμα προστατευόμενα οικοσυστήματα που έχουν ανάγκη από την φροντίδα και την προσοχή όλων μας για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.

 

Το πρόγραμμα δράσεων

Όσον αφορά τις δράσεις που προγραμματίζονται, το απόγευμα του Σαββάτου 5 Ιουνίου η iSea, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου, θα παρουσιάσει διαδικτυακά το iNaturalistGR, το οποίο είναι η «πύλη» της Ελλάδας στον κόσμο του iNaturalist, μιας από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επιστήμης πολιτών παγκοσμίως. Το iNaturalist δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην καταγραφή της βιοποικιλότητας αναρτώντας παρατηρήσεις από φυτά ή ζώα που συναντούν δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά δεδομένα μεγάλης αξίας για τη μελέτη της βιοποικιλότητας. H ενημέρωση θα γίνει στις 18:00 μέσω Zoom.

Οι δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή Γαλλικού-Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή είναι μία ιδανική ευκαιρία για τους πολίτες-επιστήμονες να ξεκινήσουν τις καταγραφές στην πλατφόρμα του iNaturalistGR!

Ειδικότερα, την Κυριακή 6 Ιουνίου, από τις 9:30 το πρωί ως 13:30 το μεσημέρι, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου θα υποδέχεται τους επισκέπτες στο χώρο εκδηλώσεων του Πάρκου Κερκύρας, στην αρχή του «Κόκκινου Δρόμου» που διασχίζει στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, για ορνιθοπαρατήρηση και μίνι ξεναγήσεις σε μικρά γκρουπ. Τις ίδιες ώρες θα υποδέχονται το κοινό και οι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή του Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων για μία ενημέρωση για το έργο της.

Στις 9:30 θα ξεκινήσει ποδηλατοπορεία 28 klm υπό την καθοδήγηση της ομάδας Εχεδώρου Φύσις, με εκκίνηση από τον Κόκκινο Δρόμο, η οποία θα διατρέξει το παράκτιο ανάχωμα, τους αγρούς και θα φτάσει έως και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή της Χαλάστρας. Η ποδηλατοπορεία απευθύνεται σε ενήλικες με καλή φυσική κατάσταση που διαθέτουν ποδήλατο mountain bike ή trekking.

Για τους επισκέπτες που επιθυμούν μία πιο χαλαρή βόλτα στον υγρότοπο, στις 10:00   θα ξεκινήσει περίπατος διάρκειας περίπου μίας ώρας, με σημείο εκκίνησης τη διασταύρωση του παράκτιου αναχώματος στο Καλοχώρι. Ο περιπατητές, μέσω των εκβολών του Γαλλικού Ποταμού, θα φτάσουν στις εγκαταστάσεις Δράσης για την Άγρια Ζωή, όπου θα γίνει απελευθέρωση πουλιών από εθελοντές της.

Οι δράσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός των επισκεπτών, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, καλούνται να τηρούν τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά της εξάπλωσης της COVID-19. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό, καπέλα, αντιηλιακό, και ενδυμασία κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες οι επισκέπτες μπορούν να προσέρχονται από τις 9:30 και μετά στο σημείο υποδοχής του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, στο Πάρκο Κερκύρας.

 

 

Συνοπτικά το Πρόγραμμα

Σάββατο 5 Ιουνίου

18.00: Διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος iNaturalistGR: ένα νέο εργαλείο μεγάλης κλίμακας για τη συλλογή δεδομένων βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.

Κυριακή 6 Ιουνίου

9.30 – 13.30: Παρακολούθηση πουλιών και μίνι ξεναγήσεις στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου – Πάρκο Κερκύρας/Κόκκινος Δρόμος

9.30 – 13.30: Ενημέρωση επισκεπτών στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

9.30 – 12.00: Ποδηλατοπορεία 28 klm. Εκκίνηση: Πάρκο Κερκύρας/Κόκκινος Δρόμος

10.00 – 11.00: Πεζοπορία 60 min στις εκβολές του Γαλλικού Ποταμού. Εκκίνηση: Διασταύρωση παράκτιου αναχώματος/ιστός σημαίας

11.00: Απελευθέρωση πουλιών στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

 

Μουσικό Χωριό 2021


Αύγουστος, Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου

 

Για δέκατη πέμπτη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία arTree με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, την Τοπική Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου καθώς και την αρωγή του ΥΠΠΟΑ.

Φέτος, θα πραγματοποιηθούν 16 συμβιωτικά εργαστήρια τα οποία θα συντονίζονται από  20 καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες του ήχου, της κίνησης και του θεάτρου. Οι δράσεις αυτές εκτείνονται στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, σε δύο περιόδους με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα φέρνοντας σε επαφή τις τέχνες του ήχου με το ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία, τη μουσική παραγωγή, το θέατρο, τον χορό, τον λόγο, τις λαϊκές και έντεχνες προφορικές παραδόσεις και τον αυτοσχεδιασμό. Όπως κάθε χρονιά, με αφορμή τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθούν ζωντανές παρουσιάσεις και αυθόρμητα δρώμενα.

Με μεγάλη ανυπομονησία, χαρά και προσδοκία για φυσική συνύπαρξη, προσκαλούνται σπουδαστές και επαγγελματίες από το χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών και εκπαιδευτικοί, να συμμετέχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού. Μαζί με αυτούς, περιμένουμε και όλους τους φίλους – φιλότεχνους που επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας την καλλιτεχνική συνύπαρξη και ώσμωση που κάθε καλοκαίρι αγκαλιάζεται από τους ανθρώπους του Αγίου Λαυρεντίου.

 

Πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, η διοργάνωση, όπως και πέρυσι, θα εφαρμόσει όλα τα προληπτικά μέτρα τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κι αφορούν την πανδημία covid – 19/sars – 2.

 

Συνοπτικά το πρόγραμμα:

 

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (18 – 24 Αυγούστου 2021)

Εργαστήριο Πιανιστικής Τέχνης
Στα Ίχνη Των Μεγάλων Ερμηνευτών
Συντονισμός: Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης

OperaLab
Λυρικό εργαστήρι με το Δημήτρη Τηλιακό
Συντονισμός: Δημήτρης Τηλιακός

Σεμινάριο Θεατρικού Κλόουν
Ένα έπος αστάθειας
Συντονισμός: Gözde Atalay Kokkoris

Εργαστήριο Κατασκευής Θεατρικής Μάσκας
Συντονισμός: Μάρθα Φωκά

Η Άλλη Πλευρά – Α
Συντονισμός: Σίμος Κακάλας

Η Άλλη Πλευρά – Β
Συντονισμός: Περικλής Λιακάκης

We are Movers
Συντονισμός: Κωνσταντίνος Μωραΐτης

Το Πολυφωνικό Σώμα: ένας Ακτινοβόλος Αφηγητής
Εργαστήριο για το σωματικό θέατρο και τη φωνή
Συντονισμός: Julianna Bloodgood & Rafał Habel (ΠΛΗΡΕΣ – επικοινωνήστε με την γραμματεία για εναλλακτικές επιλογές) 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (25 – 31 Αυγούστου 2021)

H Ψυχοσύνθεση του Μουσικού
Συντονισμός: Λευτέρης Μουμτζής

Μουσική Ομάδα – Dance Orchestra
Συντονισμός: James Wylie – Fausto Sierakowski

Η Ποιητική του Σώματος
Συντονισμός: Αθανασία Κανελλοπούλου

Φωνητικό Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής
Συντονισμός: Αυγερινή Γάτση

Εργαστήριο για το Ρεμπέτικο
Κώστας Σκαρβέλης: πρακτική και τροπική προσέγγιση του έργου του
Συντονισμός: Δημήτρης Μυστακίδης, Ευγένιος Βούλγαρης

Το Νέυ και η Τροπική Μουσική των Μακάμ
Συντονισμός: Νίκος Παραουλάκης

Εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού
Συντονισμός: Σαβίνα Γιαννάτου (ΠΛΗΡΕΣ – επικοινωνήστε με την γραμματεία για εναλλακτικές επιλογές) 

Διαλογισμός σε Κίνηση και Ακινησία
Αναπνοή και Ανθρώπινο Ενεργειακό Πεδίο
Συντονισμός: Γιώργος Φωτιάδης, Μαριάννα Αστρακά

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο περιόδων ΕΔΩ.

 

 

 

Δείτε το άρθρο μας από το δικό μας ταξίδι στον Άγιο Λαυρέντιο, με αφορμή το Μουσικό  Χωριό, μερικά χρόνια πριν!

Η Μεταμόρφωση των Γυρίνων

Ο Ξενώνας Δημοσθένης προσκαλεί τους φυσιολάτρες το Σάββατο 29/05 ή το 5/06 σε:

 

 • Οικογενειακή πεζοπορία (εύκολη, διάρκεια μιας ώρας) στους πρόποδες του Πάικου στο Πεντάλοφο.
 • Χαλάρωση και Πικ-νικ με παιχνίδι στην όχθη της λιμνούλας του χωριού.
 • Παρατήρηση των γυρίνων και εξοικείωση μικρών και μεγάλων με την Μεταμόρφωση!
 • Rafting για τα παιδιά στην λίμνη, σε μικρές ομάδες με συνοδεία πιστοποιημένου έμπειρου οδηγού δραστηριοτήτων νερού

 

 

….και για όσες οικογένειες θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να χαρούν  λίγο παραπάνω τη φύση της περιοχής, ο Ξενώνας Δημοσθένης   προτείνει  την Κυριακή 30/5 και αντίστοιχα την Κυριακή 6/6 επιπλέον δράσεις, όπως:

 

 • Πεζοπορία στο πυκνόφυτο παραποτάμιο μονοπάτι Πραματάρι, στο Πάικο
 • Χαλάρωση στον χώρο αναψυχής του Στραβοποτάμου
 • Μάθημα Τοξοβολίας και Αυτοπαρατήρησης

 

Μπορείτε να επιλέξετε λίμνη ή βουνό ή και τα δύο!

Φεστιβάλ Βωβούσας

Από 16 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου, πάρτε τα βουνά προσωπικά!

Ως ορεινό φεστιβάλ -από το 2015- η διοργάνωση αφιερώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ οι εκδηλώσεις που προτείνονταιε ενισχύουν την αειφορία και τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Πίνδου.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις καθώς και σύγχρονου χορού, πεζοπορικές εξορμήσεις, κυνήγι τρούφας, εργαστήρια βοτανοθεραπείας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και προφορικής ιστορίας.
Το βουνό έχει για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Φίλοι και φανατικοί του μοναδικού ορεινού φεστιβάλ μπορεί ο ακατανόμαστος ιός να παιδεύει ακόμα τον κόσμο αλλά φανταστείτε να μη γινόντουσαν σχέδια για το μέλλον…

Καταρχάς λάβετε υπόψη σας πως η περίοδος διεξαγωγής του Φεστιβάλ Βωβούσας επεκτάθηκε στις είκοσι τρεις ημέρες. Ναι καλά διαβάσατε, τρεις και πλέον εβδομάδες από εργαστήρια, ομιλίες και υπαίθριες εκδηλώσεις ανάμεσα στα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου. Δεν είναι όνειρο;

Όπως επιβάλλεται λοιπόν, προτείνονται εκπαιδευτικά εργαστήρια με επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο όπως:

 • βοτανοθεραπείας με την Κωνσταντίνα Λίτσα
 • κατασκευής αντικειμένων από ανακυκλωμένο χαρτί με την ομάδα της Σχεδίας
 • παραδοσιακής παρασκευής κατραμιού με το Μπουλούκι,
 • ντοκιμαντέρ για την προφορική ιστορία του τόπου με τον Βασίλη Λουλέ
 • χορού hip hop με τον Γιαν-Άγγελο Αποστολίδη (Fuerza Negra)

Αν αντέχετε βέβαια υπάρχει και η καθημερινή πρωινή γυμναστική με την Ξανθή Χατζή…

 

7 Εργαστήρια, 5 Ομιλίες, 7 Εκδηλώσεις, 4 Εξορμήσεις

Όσο για τα πουλάκια σας 5 έως 10 ετών, θα φροντίσει η φημισμένη Παρέα του δάσους να περάσουν μία δημιουργική και άκρως φυσιολατρική εβδομάδα. Γιατί η νέα γενιά είναι η ελπίδα μας!

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Καθημερινή γυμναστική με την Ξανθή Χατζή

17 Ιουλίου – 7 Αυγούστου (κάθε μέρα)

Κάθε πρωί στις 8:00, το ραντεβού για τη γυμναστική δίνεται στον Άγιο Αθανάσιο στη Rive Gauche… όπως λένε τον Πέρα Μαχαλά στη Βωβούσα!

Πληροφορίες ΕΔΩ.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ

Παρέα του δάσους, δημιουργικό παιδαγωγικό εργαστήριο στη φύση

17 – 24 Ιουλίου

Η Παρέα του Δάσους αποτελεί μια πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση, που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο -αυτό της φύσης- ως πεδίο μάθησης κι ανάπτυξης. Τα βιωματικά παιδαγωγικά εργαστήρια της Παρέας του δάσους για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους και οικογένειες, υλοποιούνται αποκλειστικά σε υπαίθριους φυσικούς χώρους με στόχο τη σύνδεση μικρών και μεγάλων με τη φύση και την ανάπτυξη της φιλοπεριβαλλοντικής τους συνείδησης, με ευχάριστο, δημιουργικό και αβίαστο τρόπο.

Σημειώστε πως όσο τα πουλάκια σας ανακαλύπτουν τα μυστικά της φύσης εσείς μπορείτε να συμμετέχετε δωρεάν σε πλήθος άλλων προτάσεων..

Πληροφορίες ΕΔΩ

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ: Gruapa di katrani. 3ήμερο-τρίτη χρονιά!

16, 17, 18 Ιουλίου

Το Μπουλούκι έρχεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας για τρίτη χρονιά και σας καλεί σε μια ιδιαίτερη εξερεύνηση με θέμα το κατράμι. Σε τρεις ημέρες και δύο νύχτες θα στήσουν και θα «κάψουν» ένα μικρό κατρανοκάμινο με την καθοδήγηση του τελευταίου κατρανά από την Βριάζα (Δίστρατο Κόνιτσας).

Πληροφορίες ΕΔΩ.

 

Χαρακτικής. 3ήμερο-τρίτη χρονιά!

19, 20, 22, 23 Ιουλίου

Print your own souvenir and keep Vovousa with you for ever.

Ένα σεμινάριο για αρχάριους, φοιτητές ή καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν εναλλακτικές τεχνικές ή να τελειοποίησουν τις δικές τους, μέσα σε ένα περιβάλλον-πηγή υλικών αλλά και έμπνευσης.

Πληροφορίες ΕΔΩ.

Βοτανοθεραπείας. 3ήμερο-τρίτη χρονιά!

27, 28, 29, Ιουλίου

Η Κωνσταντίνα Λίτσα, έρχεται και μας φέρνει το Φαρμακείο της Φύσης. Τα βότανα της περιοχής και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες μέσα από περιηγήσεις, παρασκευή βαμμάτων και αλοιφών.

Το must του ορεινού φεστιβάλ!

Πληροφορίες ΕΔΩ.

“A reason to dance” – a day with Fuerza Negra 

2 Αυγούστου

Θα διδαχθούν κινήσεις από party dance moves και grooves τα οποία απασχολούν την κινησιολογική σφαίρα της hip-hop κουλτούρας και ό,τι αφορά τα street dance styles.

Πληροφορίες ΕΔΩ.

Σχεδία αρτ. Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή. 3ήμερο-δεύτερη χρονιά!

5, 6, 7 Αυγούστου

«Σχεδία αρτ», ένα πρόγραμμα όπου συναντιούνται η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η κοινωνική (επαν)ένταξη, η δημιουργία, η καινοτομία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Παλαιά, αδιάθετα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία», επαναχρησιμοποιούνται, επανασχεδιάζονται και μεταμορφώνονται σε υψηλής αισθητικής και ποιότητας προϊόντα για καθημερινή χρήση για το σπίτι ή το γραφείο, για εκδηλώσεις, ή ακόμη και για τη διακόσμηση χώρων, για δώρο κλπ.

Πληροφορίες ΕΔΩ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες. 8ήμερο-έκτη χρονιά!

31 Ιουλίου – 7 Αυγούστου

Το κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για έκτη χρονιά στη Βωβούσα. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση θα δημιουργήσετε μια ομαδική μικρού μήκους ταινία (μέρος μίας μεγάλου μήκους!) υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.

Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ;

Πληροφορίες ΕΔΩ.

 

Και αυτό το καλοκαίρι λοιπόν… πάρτε τα βουνά προσωπικά!

 

To Φεστιβάλ Βωβούσας 2021 τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Τo Τσίρκο του Δάσους

Family Edition – Εκδρομή 01- 04 Ιουλίου στον Παρνασσό

Το «Μονόκυκλο» προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά σε μια ξεχωριστή εκδρομή στη μαγευτική Αράχωβα, από 1 έως 4 Ιουλίου 2021.

Τσίρκο για μικρούς και μεγάλους, παιχνίδια στο δάσος και περιπατητικές διαδρομές στο βουνό θα συνθέσουν 4 μέρες χαράς και ξεγνοιασιάς για όλη την οικογένεια.

Οι εκδρομείς θα φιλοξενηθούν στον ιδιαίτερα περιποιημένο και φιλικό ξενώνα Livadi Suites.

 

Κυριακές στο δάσος του Χορτιάτη

Διαδρομές, παιχνίδια και δράσεις για γονείς και παιδιά με την ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes

 

Τι θα λέγατε για ένα όμορφο πρωϊνό στο δάσος του Χορτιάτη; Μετά το διάλειμμα του καλοκαιριού, ήρθε η στιγμή να επιστρέψουμε στο δάσος που φοράει τα φθινοπωρινά του χρώματα και μας περιμένει.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes προσκαλεί γονείς και παιδιά σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στη φύση με παιχνίδι, γνώσεις για τη φύση και πολλή θετική ενέργεια!

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω, αλλά και για τους γονείς τους, που καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδρομή και ξενάγηση στο δάσος, αλλά και περιβαλλοντικά παιχνίδια που παίζουν για να μάθουν για την πολύτιμη φύση και βέβαια για να περάσουν καλά!

Η δράση έχει διάρκεια περίπου 3 ωρών και θα πραγματοποιείται τις Κυριακές του φθινοπώρου, από την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη έως ότου… το επιτρέψει ο καιρός.

Το ραντεβού θα είναι στις 10 το πρωί, στο καταφύγιο του Χορτιάτη, το οποίο προσφέρει –για όσους το επιθυμούν- φαγητό και ροφήματα.

 

Πριν κάθε συνάντηση επικοινωνείτε με την ομάδα για να ενημερωθείτε αν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση σε περίπτωση κακοκαιρίας.

2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Η 2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων έρχεται το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη, στις 26/09/2020!

 

Φέτος για δεύτερη χρονιά τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας ενώνονται και γιορτάζουν την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις Λέσχες Ανάγνωσης. Στις μικρές ή μεγάλες παρέες ανθρώπων που συναντιούνται μια φορά το μήνα και μιλούν για βιβλία!

Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι τα στέκια των Λεσχών Ανάγνωσης. Είναι οι χώροι που φέρνουν κοντά τους βιβλιόφιλους της κάθε γειτονιάς, οι χώροι που προωθούν το διάλογο γύρω από το βιβλίο. Είναι το ζεστό σκηνικό των αναζητήσεων όσων ψάχνονται και όσων θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν.

Την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να γίνουν έστω και για λίγο, μέλη μιας Λέσχης Ανάγνωσης σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο. Να ζήσουν την εμπειρία που για μερικούς κρατά χρόνια ολόκληρα, ενώ για άλλους τώρα πρόκειται να ξεκινήσει.

Στις 26 Σεπτεμβρίου θα γιορτάσουμε #mialesxistamikra και θα γίνουμε μια μεγάλη Λέσχη Ανάγνωσης. Θα γνωρίσουμε από πρώτο χέρι έναν ιστορικό θεσμό και την περιπέτεια της ανάγνωσης ενός βιβλίου που μοιράζεται. Και όλα αυτά στους χώρους που αγαπάμε περισσότερο: τα μικρά βιβλιοπωλεία!

 

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου θα γίνει ΌΛΗ Η ΧΩΡΑ ΜΙΑ ΛΕΣΧΗ.

Τι σημαίνει αυτό; Τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν στην Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων ετοιμάζουν νέες Λέσχες Ανάγνωσης, για μικρούς και μεγάλους, καθώς και εορταστικές θεματικές συναντήσεις. Οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες που θα επισκεφτούν τα μικρά βιβλιοπωλεία θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μια παρέα, να συζητήσουν για βιβλία και να συναντήσουν αγαπημένους και αγαπημένες συγγραφείς. Τα μικρά παιδιά θα συμμετάσχουν σε πρωτότυπες δράσεις  και θα παίξουν με αφορμή αγαπημένα βιβλία!

 

Δείτε ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Δείτε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

 

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων όμως δεν αρχίζει και τελειώνει μέσα σε μια μέρα!

Θέλοντας τα «Μικρά Βιβλιοπωλεία» να συμβάλλουν στην προώθηση της ανάγνωσης μέσα από δράσεις αποδοτικές για τους βιβλιόφιλους, πραγματοποιείται μια μεγάλη καμπάνια για τη χαρτογράφηση των ενεργών Λεσχών Ανάγνωσης!

Δείτε την ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

 

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 28 Απριλίου του 2018 ως μια πρωτοβουλία της κοινότητας μικρών βιβλιοπωλείων LITTLE BOOKSTORES και της βιβλιοφιλικής σελίδας So much reading. Βασίζεται σε μια ιδέα που έρχεται από το εξωτερικό, όπου αρκετές χώρες αφιερώνουν μια ημέρα ή ακόμη και μία εβδομάδα στα μικρά τους βιβλιοπωλεία.

Σκοπός της είναι να αναδείξει πως τα μικρά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των κοινοτήτων μας. Είναι το μέρος όπου οι συγγραφείς μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες, όπου ανακαλύπτουμε νέους, άγνωστους κόσμους, όπου τα παιδιά γοητεύονται από τη συγκίνηση της ανάγνωσης που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

 

Τη 2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων διοργανώνει η κοινότητα μικρών βιβλιοπωλείων LITTLE BOOKSTORES.

 

Χορηγοί: ΑΙΩΡΑ, ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ, ΔΩΜΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΧΛΗ, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Υποστηρικτές: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΜΙΚΡΗ ΣΕΛΗΝΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΟΣ, ΠΕΔΙΟ

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΛΕΠΟΥ, ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ, BOOKIA

Φεστιβάλ Βωβούσας

29 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2020

Μήπως ήρθε η ώρα να πάρετε κι εσείς τα ελληνικά βουνά προσωπικά;

Η φετινή διοργάνωση τoυ ορεινού Φεστιβάλ Βωβούσας αφιερώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος και οι εκδηλώσεις που παρουσιάζονται ενισχύουν την αειφορία σε μία δυσπρόσιτη και συνάμα ξεχωριστή περιοχή της Ευρώπης.

Με αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας το φεστιβάλ προτείνει εργαστήρια βοτανολογίας-βοτανοθεραπείας,παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, προφορικής ιστορίας, ομιλίες, κυνήγι τρούφας, γυμναστική και πεζοπορικές εξορμήσεις.

Λόγω των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς του COVID-19, φέτος το Φεστιβάλ Βωβούσας αποφάσισε να μη διοργανώσει μουσικές εκδηλώσεις και έτσι να αποφευχθεί η συνάθροιση και ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων στον οικισμό της Βωβούσας.

 

ΛΙΓΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΒΩΒΟΥΣΑ: Δηλώστε συμμετοχή το συντομότερο

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

29, 30, 31 Ιουλίου

Βοτανοθεραπείας. 3ήμερο – δεύτερη χρονιά!

Η Κωνσταντίνα Λίτσα, έρχεται και φέρνει το Φαρμακείο της Φύσης. Τα βότανα της περιοχής και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες μέσα από περιηγήσεις, παρασκευή βαμμάτων και αλοιφών.

Δείτε περισσότερα ΈΔΩ

 

6, 7, 8 Αυγούστου

Σχεδία Aρτ. Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή. 3ήμερο

«Σχεδία αρτ», ένα πρόγραμμα όπου συναντιούνται η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η κοινωνική (επαν)ένταξη, η δημιουργία, η καινοτομία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Παλαιά, αδιάθετα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία», επαναχρησιμοποιούνται, επανασχεδιάζονται και μεταμορφώνονται σε υψηλής αισθητικής και ποιότητας προϊόντα για καθημερινή χρήση για το σπίτι ή το γραφείο, για εκδηλώσεις, ή ακόμη και για τη διακόσμηση χώρων, για δώρο κλπ.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

1 – 8 Αυγούστου

Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες. 8ήμερο-πέμπτη χρονιά!

Το κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για πέμπτη χρονιά στη Βωβούσα. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση θα δημιουργήσετε μια ομαδική μικρού μήκους ταινία (μέρος μίας μεγάλου μήκους!) υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ;

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Ομιλίες

Σάββατο 1η Αυγούστου (10:00 & 19.00)

 • Το Μπουλούκι έρχεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας για δεύτερη χρονιά και καλεί το κοινό σε μια ιδιαίτερη εξερεύνηση με θέμα την υδροκίνηση!
 • To τρίπτυχο βιοποικιλότητα-δρόμοι-αιολικά με φόντο τα Ελληνικά βουνά, μία ομιλία που συντονίζει η Βασιλική Κατή, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Παν/ο Ιωαννίνων
 • Ο Στέφανος Λεβίδης στο φεστιβάλ της Βωβούσας, θα παρουσιάσει τη δουλειά της ομάδας του, με έμφαση στην ερευνητική ενότητα Centre for Contemporary Nature, που εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις της κρατικής βίας με το φυσικό περιβάλλον.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Η συμμετοχή στις ομιλίες είναι ΔΩΡΕΑΝ και ανοιχτή προς όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και ειδίκευσης.

 

Γυμναστική

Πέμπτη 30/7 – Σάββατο 8/8 (8.15 – 10.15)

Πρωινή Γυμναστική: Hatha Yoga

Γαλάζιος ουρανός, καταπράσινο τοπίο, καθαρός αέρας συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για πρωινές ασκήσεις ευεξίας και χαλάρωσης.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τμήμα: 9 – 20 άτομα
Ηλικίες: 7 – 99
Τιμή εργαστηρίου: €5/δίωρο ή €30/οχτώ ημέρες ή €35/δέκα ημέρες

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Εξορμήσεις

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προτείνονται 3 εξορμήσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες!

 • Πέμπτη 30/7: Ανάβαση στο Αβγό
 • Τρίτη 4/8: Διάσχιση Βάλια Κάλντα
 • Πέμπτη 6/8: Κυνήγι τρούφας με τα εκπαιδευμένα σκυλιά του Troufa Club και γευσιγνωσία (Kids friendly)

Δείτε περισσότερα για τις εξορμήσεις ΕΔΩ.

18η Γιορτή Παραμυθιών «Χίλιες και Μια Νύχτες»

Το θέμα της αφίσας της φετινής γιορτής είναι της ζωγράφου Γεωργίας Μπλιάτσου και απεικονίζει τον Σουλτάνο Σαχριάρ και την Σεχραζάτ.

 

Για 18η χρονιά, η Γιορτή Παραμυθιών συνεχίζεται στην Κέα  από τις 18 έως τις 26 Ιουλίου. Φέτος είναι αφιερωμένη στις «Χίλιες και Μια Νύχτες», την περίφημη συλλογή ιστοριών και παραμυθιών από την Ανατολή που μέχρι σήμερα γοητεύει και μαγεύει μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο.

Ανοίγουμε πανιά και ταξιδεύουμε παρέα με τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, συναντάμε μαγεμένες βασιλοπούλες, βρίσκουμε κρυμμένους θησαυρούς με τον Αλαντίν, γνωρίζουμε τζίνι και εξωτικά πλάσματα. Ακολουθούμε στα πέρατα της γης ήρωες και ηρωίδες σε περιπέτειες και δοκιμασίες. Αφηνόμαστε στην έκπληξη και τη συγκίνηση που μας επιφυλάσσουν η φιλία, η αγάπη, ο έρωτας, όταν μας οδηγούν σε άγνωστα μέρη.

Με πίστη και πάθος στην ανάδειξη και διάδοση του λαϊκού πολιτισμού, περνάμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες και πορευόμαστε δυναμικά. Αποφεύγουμε τον συνωστισμό και δημιουργούμε μικρές συντροφιές φίλων των παραμυθιών. Ξετυλίγουμε τον μίτο των ιστοριών και ακολουθούμε διαδρομές στο δρυοδάσος, σε μονοπάτια και σοκάκια, σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραλίες, σε όλο το νησί.

Η Ιουλίδα, η πριγκίπισσα της Κέας, φέτος έχει την τιμητική της. Σε πέντε διαδρομές οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν και θα γνωρίσουν τις όμορφες γωνιές της. Λιθόστρωτα δρομάκια, μικρά περάσματα, γραφικά σοκάκια, ιστορικά μνημεία, αυλές σπιτιών και πέτρινα τείχη, εκκλησάκια και κρήνες με τρεχούμενο νερό συνθέτουν το φυσικό σκηνικό των παραμυθιών.

Στο διάβα τους θα συναντήσουν αφηγητές αλλά και τους ήρωες των παραμυθιών, σε ένα μοναδικό αντάμωμα. Αφηγήσεις σε μικρούς εναλλασσόμενους κύκλους, εκεί όπου ο καθένας μοιράζει και μοιράζεται, τον ζωντανό προφορικό λόγο, όπως τόσα χρόνια.

Γιορτάζονται οι συναντήσεις μας με ιστορίες και παραμένουμε ασφαλείς. Προστατεύουμε την υγεία μας, το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής. Τα παραμύθια μάς παρηγορούν και μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.
Κι όπως εμείς βιώσαμε τον εγκλεισμό και παλέψαμε μέρα τη μέρα με τους φόβους μας, το ίδιο έκανε κάποτε και η ξακουστή Σεχραζάντ, μπροστά στους δαίμονες της ψυχής του σκληρόκαρδου βασιλιά Σαχριάρ. Το γιατρικό για να σωθεί, ήταν οι ίδιες οι ιστορίες της. Αυτές της χάρισαν στο τέλος τη ζωή και την αγάπη.

Πόσο ταιριάζει στους καιρούς μας ο αγώνας και η αγωνία της Σεχραζάντ! Για κάθε νύχτα κι από ένα παραμύθι, μια ημέρα κερδισμένης ζωής, νικώντας το φόβο, παρηγορώντας και ελπίζοντας.

 

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ

 

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Γιώργου Ευγενικού.

Ο Δήμος Κέας στηρίζει έμπρακτα τον πολιτισμό και την λαϊκή παράδοση αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνδιοργανώνοντας τη Γιορτή Παραμυθιών με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, συνδιοργανωτής είναι και η «Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

 

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ  ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

«Γιορτή Παραμυθιών»

Κορησσία, Κέα,  ΤΚ 840 02, Κυκλάδες

ΤΗΛ: +30 210 4313332,

E-mail: mythoscentre@gmail.com   Web site: www.e-mythos.eu

Ποδηλατικό Safari στα ύψη του Χορτιάτη

Η διαδρομή στις πλαγιές του Χορτιάτη είναι μοναδική. Οι ποδηλάτες θα χαθούν μέσα στο δάσος, θα διασχίσουν λιβάδια και θα απολαύσουν μία πανοραμική θέα της Θεσσαλονίκης, των λιμνών Λαγκαδά και Βόλβη. Με λεωφορείο θα μεταβούν στις κεραίες του Χορτιάτη από όπου θα ξεκινήσει το safari. Στην Περιστερά παίρνουν μια στροφή και κατηφορίζουν μέχρι τα Λουτρά Θέρμης. Η επιστροφή θα είναι με ποδήλατο μέσω Θέρμης για Καλαμαριά.

Στάσεις για ξεκούραση θα γίνουν σε κατάλληλα σημεία της διαδρομής.

Τύπος ποδηλάτου
Για τη συμμετοχή απαιτείται ποδήλατο τύπου ΜΤΒ/Trekking ή all terrain σε καλή λειτουργική κατάσταση (τύπου city bike ή road bike δεν είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη εκδρομή).

Ενοικίαση ποδηλάτου ΜΤΒ με €5. (παράδοση μόνο από το CYCLE SAFARI PARKING στην οδό Παπακυρίτση, δίπλα στη SHELL στη Πόντου)

Να έχετε μαζί σας:

• Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα κτλ
• Ρούχα κατάλληλα για την εποχή
• Αθλητικά παπούτσια
• Γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο
• Νερό
• Αντισηπτικό χεριών
• Μάσκα προσώπου (απαραιτήτως για το λεωφορείο)
• Κράνος (προαιρετικό)

Επίσης για δικό σας ποδήλατο
• Τρόμπα
• Σαμπρέλλα
• Πολυεργαλείο ή σχετικά εργαλεία

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

• Μεταφορά με ιδιωτικό λεωφορείο Θεσσαλονίκη-Χορτιάτης (επιστροφή με ποδήλατο)
• Μεταφορά ποδηλάτων με τρέιλερ Θεσσσαλονίκη-Χορτιάτη
• Όχημα υποστήριξης
• Συνοδός
• Καφές, τσάι & χυμοί (λόγω των περιορισμών στην εστίαση δεν θα γίνει πικνίκ)

Κυριακές στο δάσος του Χορτιάτη

Διαδρομές, παιχνίδια και δράσεις για γονείς και παιδιά με την ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes

 

Τι θα λέγατε για ένα όμορφο πρωινό στο δάσος του Χορτιάτη;

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes ξεκινά τις δράσεις της και προτείνει ένα κυριακάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στη φύση, σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω, αλλά και για τους γονείς τους.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδρομή και ξενάγηση στο δάσος, αλλά και περιβαλλοντικά παιχνίδια που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων!

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια περίπου 3 ωρών και προσφέρεται δωρεάν με τη στήριξη του Κέντρου Εργάνη, καθώς εντάσσεται στο έργο Families Share που υλοποιεί το Κέντρο.

 

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις εξής ημερομηνίες:

 • Κυριακή 28 Ιουνίου
 • Κυριακή 5 Ιουλίου
 • Κυριακή 19 Ιουλίου

Το ραντεβού θα είναι στις 10 το πρωί, στο καταφύγιο του Χορτιάτη, το οποίο προσφέρει -για όσους το επιθυμούν- φαγητό και ροφήματα.

Για κάθε συνάντηση θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, για έως δέκα παιδιά, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του COVID 19, ενώ θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα .

 

Μουσικό Χωριό 2020

 

Αύγουστος, Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου

 

Για δέκατη τέταρτη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία arTree με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου και βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Φέτος, τα εργαστήρια, οι παραστάσεις και οι συμβιωτικές δράσεις των δύο κεντρικών εβδομάδων έχουν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα φέρνοντας σε επαφή τις τέχνες του ήχου με το ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία, τη μουσική βιομηχανία, το θέατρο, τον χορό, τον λόγο, τις λαϊκές και έντεχνες προφορικές παραδόσεις και τον αυτοσχεδιασμό. Από τις θεματικές αυτές θα αντληθούν ποικίλες εργαστηριακές και συμβιωτικές δράσεις, ζωντανές παρουσιάσεις και αυθόρμητα δρώμενα, όπως κάθε χρονιά.

 

Λόγω του COVID – 19 και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, η διοργάνωση θα εφαρμόσει τα εξής προληπτικά μέτρα:

 • Tα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μόνο σε ανοικτούς χώρους
 • Θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα άτομα της κάθε ομάδας και θα υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των μαθημάτων
 • Δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου συναυλίες με κοινό σε εσωτερικούς χώρους. Αντ’ αυτού θα πραγματοποιηθούν βιντεοσκοπημένες συναυλίες με live streaming και ελεγχόμενες δράσεις σε εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις ασφαλείας
 • Θα υπάρχει τακτική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων στο κτήριο διαμονής των καλλιτεχνών και στους χώρους διεξαγωγής των εργαστηρίων.
 • Δεν θα υπάρξει υπέρβαση των 12 ατόμων ανά εργαστήριο ώστε να είναι εφικτή η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.

 

Προσκαλούνται λοιπόν σπουδαστές ή επαγγελματίες από το χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, καθώς και ελεύθεροι ή ακαδημαϊκοί ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών να συμμετέχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού, αλλά και όλοι οι φιλότεχνοι που επιθυμούν να γευθούν την καλλιτεχνική συνύπαρξη και ώσμωση τις μέρες εκείνες στον Άγιο Λαυρέντιο.

Είκοσι συντονιστές από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, της performance, των επιστημών και των σωματικών τεχνών θα συντονίσουν και θα εμψυχώσουν το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης, στο πλαίσιο τριών εβδομαδιαίων περιόδων:

 

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (3 – 9 Αυγούστου 2020) 

Κέντρο Φωνητικών Τεχνών – Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας

Η φωνή πέραν των σημερινών ορίων
Σπύρος Σακκάς, Νατάσσα Ζούκα, Ταξιάρχης Χάνος

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (18–24 Αυγούστου 2020)

Ρίζα και κορμός – perpetual momentum
Συντονισμός, διδασκαλία: Yuko Kaseki

Πίσω από τη μάσκα
Συντονισμός: Σίμος Κακάλας

Διαλογισμός σε Κίνηση και Ακινησία
Αναπνοή και Ανθρώπινο Ενεργειακό Πεδίο
Συντονισμός: Γιώργος Φωτιάδης, Μαριάννα Αστρακά

Μουσική επί σκηνής – Μουσική σύνθεση και δραματουργία
Συντονισμός: Περικλής Λιακάκης

Εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού
Συντονισμός: Σαβίνα Γιαννάτου

 

ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (25 – 31 Αυγούστου 2020)

Εισαγωγή στον Ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ και στον Ινδικό Πολιτισμό
Θεωρία και πρακτική
Συντονισμός: Λήδα Σάνταλα

Η Μουσική του Λόγου – η Μουσική ως Λόγος
Συντονισμός: Κατερίνα Φωτεινάκη, Εύη Φιλίππου

Η Φύσα και τα Μυστικά της
Τεχνικές ενστομισμού στο ελληνικό κλαρίνο
Συντονισμός: Μάνος Αχαλινωτόπουλος

Η Μουσική Φόρμα του Sarki στο Προπολεμικό Ρεμπέτικο
Συντονισμός: Ευγένιος Βούλγαρης

“Ας κελαηδούν και χαίρουν”
Έπος, προφορικότητα και αυτοσχεδιασμός στη μουσική του Πόντου
Συντονισμός:
Γιάννης Τσανασίδης: λύρα Πόντου, σύνθεση, συντονισμός ομάδας
Νατάσα Τσακηρίδου: τραγούδι, συντονισμός τραγουδιστών

Το Πολυφωνικό Σώμα: ένας Ακτινοβόλος Αφηγητής
Εργαστήριο για το σωματικό θέατρο και τη φωνή
Συντονισμός – εμψύχωση: Julianna Bloodgood & Rafał Habel

Μακάμ και Αυτοσχεδιασμός
Συντονισμός: Νίκος Παραουλάκης

 

 

Δείτε το άρθρο μας από το δικό μας ταξίδι στον Άγιο Λαυρέντιο, με αφορμή το Μουσικό  Χωριό, μερικά χρόνια πριν!

Το Catwalk πάει Λονδίνο!

London Calling!
Μετά από την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του ταξιδιού στο Παρίσι, το CatWalk ετοιμάζει βαλίτσες για Λονδίνο!
Mind the Gap!
Το Catwalk ταξιδεύει στην Μητρόπολη της Μόδας και παγκόσμια πρωτεύουσα της μουσικής για ένα τετραήμερο κατά τη διάρκεια του Fashion Week!
Ξενάγηση στο Λονδίνο και τα αξιοθέατα του, Fashion Week επισκέψεις και events καθώς και μια σούπερ εμπειρία στο Warner Bros Studios όπου οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στα μυστικά του Harry Potter!
All on Board!

Trigiro Νάουσα tour

Εκδρομή με πεζοπορία στη φύση για ενήλικες και παιδιά

H trigiro – unique travel experience έχοντας ήδη στο ιστορικό της μία πετυχημένη έναρξη εκδρομών με άξονα την οικογένεια, τώρα συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την διοργάνωση της Trigiro Νάουσα tour.

Την Κυριακή 27.10.2019 με σκηνικό πλαίσιο το φυσικό περιβάλλον, στον καθαρό αέρα, μικροί και μεγάλοι χαλαρώνουν, ελευθερώνονται και καλούνται να συμμετέχουν σε ομαδικά διαδραστικά παιχνίδια με στόχο την ψυχαγωγία τους. Στην πανέμορφη φύση της Νάουσας Ημαθίας, μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν μία μοναδική εμπειρία που περιλαμβάνει πεζοπορία, ξενάγηση στο κτήμα Κυρ – Γιάννη με γευστική δοκιμή κρασιών για τους ενήλικες και ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι για τους μικρούς φίλους σε εξωτερικό χώρο του οινοποιείου.

 

Πρόγραμμα εκδρομής

 • 10:30  Συνάντηση στην Στράντζα-Νάουσας (MAP) όπου θα γίνει γνωριμία και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες
 • 11:00 Πεζοπορία μέσα στους αμπελώνες με παράλληλο διαδραστικό παιχνίδι/ ψυχαγωγική δράση για μικρούς & μεγάλους στην φύση με την συνοδεία της Trigirο (περίπου 1 ώρα, εύκολη διαδρομή, χωματόδρομος)
 • 12:00  Άφιξη στο οινοποιείο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, ξενάγηση μικρών & μεγάλων στο οινοποιείο
 • 12.30 Οινογνωσία «Ξινόμαυρο» με συνοδευτικό σνακ (για τους ενήλικες)
 • 12:30  Ελεύθερος χρόνος για τους μικρούς με ελεύθερο παιχνίδι στη φύση στο χώρο του οινοποιείου
 • 14:00  Επιστροφή (οδικώς ή με πεζοπορία) στο σημείο εκκίνησης

 

Για δηλώσεις συμμετοχής στο παρακάτω link: https://trigiro.com/tour2019/

 

Λίγα λόγια για την Trigiro – unique travel experience

H trigiro – unique travel experience είναι μία νέα εταιρία στο κλάδο του τουρισμού που οργανώνει  εκδρομές υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Τέσσερις νέοι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες του κόσμου, Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, ένωσαν τις εμπειρίες τους, τις κουλτούρες τους και εμπνεύστηκαν, οραματίστηκαν, προβληματίστηκαν, ταξίδεψαν, ποδηλάτησαν, δοκίμασαν και δημιούργησαν την trigiro.

H trigiro – unique travel experience  διοργανώνει  εκδρομές λίγων ατόμων, σε «μυστικούς» προορισμούς που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Οι εκδρομές έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να προσφέρουν στους ταξιδιώτες την ευκαιρία  να γνωρίσουν τον τόπο που επισκέπτονται μέσα από εμπειρίες και να ζήσουν σαν ντόπιοι με τον  πιο αυθεντικό τρόπο .

trigiro | unique travel experience

Stougiannaki 15 | GR 59200 Naoussa

T +30 23320  22092 | M +30 693 875 0310

hello@trigiro.com | www.trigiro.com

Ο Μύλος των Ξωτικών

Ο Καρυοθραύστης στο Βασίλειο των Χριστουγέννων

Ο Μύλος Ματσόπουλου μεταμορφώνεται και σε περίπου ένα μήνα θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχτεί τους επισκέπτες που προγραμματίζουν να επισκεφθούν την πόλη των Τρικάλων.

Για 9η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων και η e-Trikala Α.Ε. διοργανώνουν ένα από τα μεγαλύτερα Χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα της Ελλάδας.

Ο Μύλος των Ξωτικών, στα 8 χρόνια λειτουργίας του, με σταθερή φιλοσοφία για δωρεάν είσοδο και δράσεις στο πάρκο, κατάφερε να γίνει η Ελληνική πρωτεύουσα των Χριστουγέννων και να δώσει την δυνατότητα για λίγες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς την περίοδο των γιορτών.

Η 9η διοργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει και προετοιμάζει ένα ακόμη εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η ανανεωμένη θεματολογία, η αναδιαμόρφωση του πάρκου και η λειτουργία του Μύλου, θα ευχαριστήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κάτι καινούριο συμβαίνει στον Μύλο των Ξωτικών. Η διασημότερη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, ο Καρυοθραύστης, ένα παραμύθι του Γερμανού συγγραφέα Έρνστ Χόφμαν το οποίο μετά από αρκετά χρόνια ο Ρώσος συνθέτης Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι συνέθεσε και το έκανε μπαλέτο σε δυο πράξεις, θα χαρίσει στο κοινό μοναδικές και παραμυθένιες εμπειρίες φέτος, στο Χριστουγεννιάτικο πάρκο.

Φέτος ο Μύλος των Ξωτικών ανοίγει τις πύλες του στις 29 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2020, καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ.

Ο Μύλος των Ξωτικών αλλά και ολόκληρη η πόλη είναι έτοιμοι να υποδεχτούν αλλά και να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες τους.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας 2019

Φέτος στην Βέροια από τις 11 έως τις 21 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η γνωστή διεθνής συνάντηση του θεάτρου με τις κούκλες και όχι μόνο! Παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και πολλές ακόμα εκπλήξεις περιμένουν όσους επισκεφτούν το υπέροχο αυτό Φεστιβάλ!

Συμμετέχουν:
13 θίασοι από ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ , ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ , ΕΛΒΕΤΙΑ , ΙΤΑΛΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και ΕΛΛΑΔΑ.

Θα πραγματοποιηθούν:
11 παραστάσεις για Σχολεία, στο θέατρο
12 παραστάσεις για το κοινό, στο θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ~ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ
27 περάσματα στην εικαστική εγκατάσταση
1 Διεθνές Σεμινάριο για ενήλικες
12 εργαστήρια για μαθητές
1 έκθεση

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Veria ThessPuppet Festival 2019 εδώ.

 

9η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

Στην κυκλική οικονομία και την επανάχρηση υλικών θα είναι αφιερωμένη η 9η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Πάρκο Κερκύρας, στο Καλοχώρι. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, παρατήρηση πουλιών και ξεναγήσεις στον υγρότοπο, βόλτες με ποδήλατα, αγορά βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, προσφέροντας έτσι μία εξαιρετική ευκαιρία για επίσκεψη και γνωριμία με την προστατευόμενη περιοχή.

Θέλοντας να περάσει το μήνυμα για την ανάγκη μείωσης της χρήσης του πλαστικού και τις δυνατότητες αξιοποίησης των απορριμμάτων, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου διοργανώνει μία σειρά δράσεων και εργαστηρίων με θέμα την κυκλική οικονομία, όπως κατασκευή ψηφιδωτού από πλαστικά καπάκια με την ομάδα Mosaicists, εργαστήριο Land Art και  αναβαθμιστική ανακύκλωση απορριμμάτων με την Ionian Recycling.

Ανταλλακτικό bazaar

Επίσης, στο χώρο της Οικογιορτής θα λειτουργήσει ανταλλακτικό παζάρι με τη συμμετοχή του Χαρισομάγαζου (Xariseto.gr). Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν ρούχα και αντικείμενα (σε καλή κατάσταση) που τυχόν δεν χρειάζονται, ενώ μπορούν να διαλέξουν αντικείμενα και να πάρουν μαζί τους δωρεάν.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλοχωρίου, καθώς και ο Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα» που θα παρουσιάσουν χορούς και παραδοσιακά δρώμενα. Επίσης, θα συμμετέχουν οι Φορείς Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής και Λίμνης Κερκίνης, που θα παρουσιάσουν τις προστατευόμενες περιοχής που βρίσκονται υπό την ευθύνη τους, καθώς και οι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή που θα πραγματοποιήσουν απελευθέρωση ζώων που δέχτηκαν περίθαλψη.

 

Η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί την βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Παρότι βρίσκεται στις παρυφές ενός μεγάλου αστικού κέντρου, της Θεσσαλονίκης, και δέχεται σημαντικές πιέσεις, είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου. Φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών και άλλων οργανισμών, όλες τις εποχές του χρόνου. Συχνά καταφεύγουν στη λιμνοθάλασσα μεγάλοι αριθμοί φοινικοπτέρων, των γνωστών φλαμίνγκο, που βρίσκουν άφθονη τροφή στα αβαθή νερά της. Η λιμνοθάλασσα προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, με τα πουλιά να τρέφονται στα νερά της και στο βάθος το αστικό τοπίο και οι γερανοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2019

Μια Γιορτή διαφορετική από όλες τις άλλες διοργανώνει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου: σε πλήθος περιοχών ανά την Ελλάδα, από την Κρήτη ως τον Έβρο αλλά και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης, χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα μεταναστευτικά πουλιά και να ευαισθητοποιηθούν για τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο μεταναστευτικό τους ταξίδι, μέσω των κατά τόπους εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch).

Η «Γιορτή των Πουλιών» σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης, με εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά να ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η χώρα μας βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης, για τον λόγο αυτόν οι εκδηλώσεις εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να συνεχίσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς τις περιοχές διαχείμασης.Φέτος γιορτάζουμε την 26η επέτειο της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών!

Η «Γιορτή των Πουλιών» αποτελεί ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα.Στις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν το 2018 σε 20 περιοχές στη Ελλάδα συμμετείχαν περισσότερα από 4.000 άτομα, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η «Γιορτή των Πουλιών» διοργανώθηκε σε 34 χώρες, όπου 41 εταίροι της BirdLife International οργάνωσαν 956 διαφορετικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 25.000 άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων παρατηρήθηκαν και καταμετρήθηκαν περίπου 5,2 εκατομμύρια πουλιά που ταξίδευαν προς τις περιοχές διαχείμασής τους!

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, περιηγήσεις σε σημαντικούς βιότοπους, παρουσιάσεις και προβολές, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, περιβαλλοντικά παιχνίδια, δρώμενα, εκθέσεις, απελευθέρωση πουλιών και άλλες πρωτότυπες δράσεις, σε συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Δήμους, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, εκπαιδευτικές ομάδες κ.ά.

 

Δείτε τη λίστα των εκδηλώσεων στην Ελλάδα και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτές ΕΔΩ  (η λίστα ανανεώνεται συνεχώς) και βρείτε μια κοντινή σε εσάς εκδήλωση για να γιορτάσετε τη φθινοπωρινή μετανάστευση!