έφηβοι – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μεταμορφώνοντας την τεχνολογία

Upcycling workshop με την Λιζέττα Φώτογλου

Στο εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί στο PHOS ArtLab την Κυριακή 27 Απριλίου, οι συμμετέχοντες θα διακοσμήσουν έναν ξύλινο πίνακα χρησιμοποιώντας καλώδια, μεμβράνες και πλακέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών, υλικά που θα δώσουν το χρώμα και τις υφές.

 

Τι θα απεικονίζει ο πίνακας;

Καθώς ο Απρίλιος είναι αφιερωμένος στην τζαζ μουσική και λίγo πριν την Διεθνή Ημέρα Τζαζ (30 Απριλίου) η Λιζέτα Φώτογλου επιλέγει μια ηλεκτρική κιθάρα, ένα σαξόφωνο και ντραμς για το σχέδιο που θα σχηματιστεί στους πίνακες.

 

Live music: Χρήστος Σιδηρόπουλος | ηλεκτρική κιθάρα

 

 

 

 

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιταλία

8 – 11 Μαΐου 2025

 

21 χρόνια Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ένας από τους πλέον σημαντικούς, διεθνώς αναγνωρισμένους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας που φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά από το νέο φορέα του βιβλίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ). Το ΕΛΙΒΙΠ ιδρύθηκε το 2024 με σκοπό την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας διεθνώς.

Με σύνθημα «Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα», η μεγάλη συνάντηση του κόσμου του βιβλίου πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO.

Τιμώμενη Χώρα η Ιταλία

Τιμώμενη χώρα για το 2025 είναι η γειτονική μας Ιταλία, με την οποία μας συνδέουν κοινές αξίες και στενοί ιστορικοί αλλά και λογοτεχνικοί δεσμοί – μας ενώνουν «Κοντινοί Ορίζοντες», όπως και το μότο της. Καλεσμένοι συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, εικονογράφοι, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, διοργάνωση αφιερωμάτων και εκθέσεων, όπως αυτές για τον Andrea Camilleri και τον Hugo Pratt, επαγγελματικά προγράμματα, συζητήσεις και δράσεις συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, στο πλούσιο πρόγραμμα της Ιταλίας, το οποίο έχει ανακοινωθεί και θα βρείτε ΕΔΩ.

Με έμπνευση εξάλλου από την τιμώμενη χώρα, οι Έλληνες εκδότες προτείνουν στην έκθεση ένα επιπλέον συναρπαστικό πρόγραμμα με έντονη γεύση Ιταλίας, το οποίο θα βρείτε ΕΔΩ.

Στην έκθεση θα συμμετέχουν πάνω από 1000 Έλληνες και ξένοι ομιλητές και περισσότεροι από 400 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ προγραμματίζονται 450 εκδηλώσεις από εκδότες και πολιτιστικούς φορείς.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, Νίκος Μπακουνάκης: «Με περισσότερους από 400 εκθέτες, Έλληνες και ξένους, με την παρουσία πολλών πολιτιστικών οργανισμών, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, με εκατοντάδες εκδηλώσεις και εκατοντάδες ομιλητές, με ειδικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Μανώλη Αναγνωστάκη, με ένα πολύπτυχο επαγγελματικό πρόγραμμα και μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, η πρώτη
έκθεση που οργανώνει το ΕΛΙΒΙΠ, το νέο Ίδρυμα για το βιβλίο, θα είναι η πιο δυναμική στην ιστορία του θεσμού. Σε αυτό συμβάλλει και το πρόγραμμα “Ιταλία, τιμώμενη χώρα”, που θα φέρει στην Θεσσαλονίκη πολλούς συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες αλλά και εκθέσεις, όπως η έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Αντρέα Καμιλέρι. Το άρωμα του Ιταλού συγγραφέα θα απλωθεί και στην πόλη, καθώς εστιατόρια θα προσφέρουν τις μέρες της έκθεσης ειδικά μενού με τα φαγητά που αγαπούσε ο ήρωας του Καμιλέρι, ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην προβολή της έκθεσης μέσα στη Θεσσαλονίκη, από το αεροδρόμιο μέχρι τα περίπτερα του Δήμου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ή τους χώρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Μου έκανε εντύπωση με πόση προθυμία οι οργανισμοί, από την Fraport μέχρι τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, στηρίζουν την Έκθεση».

Βασικές θεματικές της 21ης ΔΕΒΘ

Ο φετινός τίτλος της ΔΕΒΘ, Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα, θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της: Από τα Fake news, τα ΜΜΕ και τα πνευματικά δικαιώματα μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τα ψηφιακά βιβλία, τη βιβλιοθηκονομία, την αγορά βιβλίου μέχρι τις μεταφράσεις και τη συγγραφή και από την εκπαίδευση μέχρι τους μηχανισμούς της διαφήμισης. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι ενδεικτικά ο Nadim Sadek, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Shimmr AI, μιας επιχείρησης που αναλύει το λεγόμενο «BookDNA» για την βελτιστοποίηση της προώθησης και πώλησης βιβλίων. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει πάνελ για τον πολιτισμό στην εποχή των αλγορίθμων και των ολιγαρχιών, η Εταιρεία Συγγραφέων μιλά για το βιβλίο στην εποχή του ΑΙ, ενώ έντονη είναι η συζήτηση για τον ψηφιακό εγγραματισμό και την παιδεία στα μέσα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση/Translation Slam που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών με τίτλο «Άνθρωπος εναντίον Τεχνητής Νοημοσύνης στη Μετάφραση Λογοτεχνίας» όπου εξετάζονται στην πράξη οι δυνατότητες, τα όρια και οι ιδιαιτερότητες της αυτόματης μετάφρασης έναντι της μετάφρασης από άνθρωπο στο πλαίσιο της λογοτεχνίας.

Έμφαση δίνεται επίσης σε ζητήματα ταυτότητας φύλου, καθώς και σε θέματα ψυχικής υγείας. Η ποίηση έχει κεντρικό ρόλο, οι «σκοτεινοί ήρωες» αναλύονται και η Ιστορία με τις αθέατες, συχνά μυστηριώδεις πλευρές της, φωτίζεται σε πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της 21ης ΔΕΒΘ.

Συγγραφείς απ’ όλον τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη

Αγαπημένοι Έλληνες δημιουργοί, αλλά και σημαντικοί ξένοι συγγραφείς, εικονογράφοι και ακαδημαϊκοί επισκέπτονται και αυτή τη χρονιά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και τα μορφωτικά ινστιτούτα, φέρνοντας τη δική τους ματιά στον κόσμο.

3ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα ΔΕΒΘ

Το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ που πραγματοποιείται στο Κέντρο Δικαιωμάτων ΔΙΑΛΟΓΟΣ, αποτελεί πλέον θεσμό που προσελκύει διακεκριμένους εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες από το εξωτερικό, δίνοντας και την ευκαιρία μεγαλύτερης εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής σε συνδυασμό και με την επανεκκίνηση του μεταφραστικού προγράμματος GreekLit. Στην τρίτη του χρονιά το επαγγελματικό πρόγραμμα εξασφάλισε 30 συμμετοχές από επιφανείς εκδοτικούς οίκους και 19 σημαντικές χώρες, όπως Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ινδία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Σερβία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Τουρκία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Αρμενία. Από τις 30 αυτές συμμετοχές, οι 9 προέρχονται από την τιμώμενη χώρα, Ιταλία. Ανεξάρτητα από το πρόγραμμα Fellowship, άλλοι δέκα επαγγελματίες του βιβλίου έχουν δηλώσει ανεξάρτητα συμμετοχή στο επαγγελματικό πρόγραμμα.

Θα συζητηθούν θέματα έκδοσης και αγοράς βιβλίου για παιδιά και για ενήλικες, ο ρόλος του μύθου και του πολιτισμού στις διεθνείς αγορές, ενώ καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες θα μας εισάγουν σε θέματα επίδρασης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον εκδοτικό κλάδο. Θα γνωρίσουμε καλύτερα τον εκδοτικό κόσμο της Ιταλίας – τιμώμενης χώρας και τις ευκαιρίες συστηματικότερης συνεργασίας με την Ελλάδα. Θα συζητηθούν ζητήματα μετάφρασης σπανιότερων γλωσσών, αλλά και θέματα φύλου. Από το βιβλίο στην οθόνη είναι ο τίτλος ενός ακόμα από τα ενδιαφέροντα πάνελ του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και το ThinkPub, ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών του βιβλίου με τη συμμετοχή Ελλήνων εκδοτών.

Παρόντες στη φετινή διοργάνωση θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Giovanni Hoepli, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (International Publishers Association, IPA), η Sonia Dranga, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, FEP), η Elena Pasoli, Διευθύντρια της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και ο Jacks Thomas, guest director της Bologna Book Plus και τέως διευθυντής της έκθεσης βιβλίου του Λονδίνου.

Επετειακές εκδηλώσεις και Αφιερώματα

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του διοργανώνονται εκδηλώσεις για έναν από τους σπουδαιότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, τον Μανώλη Αναγνωστάκη. Τιμάται επίσης ο εμβληματικός συγγραφέας της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας, Γιώργος Ιωάννου, με αφορμή την επέτειο των σαράντα χρόνων από τον θάνατό του. Επίσης, σε συνδιοργάνωση της Helexpo με τον IANOS, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με πλούσιο υλικό από το προσωπικό του αρχείο. Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει τον αφιερωματικό τόμο για τον Λόρδο Βύρωνα με διακεκριμένους ομιλητές και το ΕΛΙΒΙΠ διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Ιταλία με συντονιστή τον Νίκο Καραπιδάκη και ομιλητές τους/τις Κατερίνα Καρπινάτο, Φραντσέσκο Σκαλόρα και Μαρία Καρακάουσι. Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα παρουσιάσει την τριλογία «Αφιέρωμα στον Γ.Θ. Βαφόπουλο», καθώς και το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής για εφήβους, My keywords, είμαι οι λέξεις μου. Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Τόμας Μαν δίνουν το έναυσμα για μια συζήτηση σχετικά με τον δημόσιο λόγο των συγγραφέων και την ευθύνη του διανοουμένου στον σύγχρονο κόσμο.

Διοργανώσεις-θεσμοί της ΔΕΒΘ

Σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες εκδότες, φορείς, ινστιτούτα και ομάδες, η 21η ΔΕΒΘ συνεχίζει και φέτος τις διοργανώσεις της που πλέον αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της: Το 11ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών θα παρουσιάσει ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα ποιητών και πεζογράφων και θα ετοιμάσει και φέτος το πετυχημένο Poetry Black Box, όπου θα φιλοξενούνται videopoems, αλλά αυτή τη φορά και εκδηλώσεις. Οι Λέσχες Ανάγνωσης θα πραγματοποιήσουν την 3η τους πανελλαδική συνάντηση στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ. Στο 9ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, πέρα από το γνωστό ραντεβού με το συναρπαστικό Translation Slam, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στις μεταφραστικές σπουδές και το αντίκρισμά τους, καθώς και στις αμοιβές των μεταφραστών, αλλά και στη μετάφραση θεατρικών έργων. Παρουσιάζεται επίσης η πλατφόρμα LEILA, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συντονισμό της Γαλλίας, που από το 2023 προωθεί τη σύγχρονη αραβική λογοτεχνία στην Ευρώπη, με πάνω από 90 συγγραφείς και 70 τίτλους.

Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά περιμένει και φέτος τους μικρούς και μεγάλους φίλους της!

Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά επιστρέφει φέτος στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ-HELEXPO για την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα πάντα: Μυθικά πρόσωπα, αγαπημένα κόμικς, νέους επαναστάτες, αντισυμβατικούς ήρωες, μουσικούς και καλλιτέχνες, βαθιές αναζητήσεις, φύση και ζώα, ορόσημα της λογοτεχνίας, ιστορικά πρόσωπα, επιστημονική φαντασία, κρυμμένους θησαυρούς! Από τις συνολικά 450 εκδηλώσεις της φετινής ΔΕΒΘ, περισσότερες από 100 απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Στη δε κεντρική έκθεση Ρίμας και Εικονογράφησης «Μικρά και Ιταλικά», 70 συγγραφείς και εικονογράφοι μοιράζονται στίχους με ρίμα και ζωγραφιές με έμπνευση τη φετινή τιμώμενη χώρα, την Ιταλία, τη λογοτεχνία της, τα σύμβολά της, τους ήρωές της, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της.

Πενήντα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς θα επισκεφθούν την έκθεση. Τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι, ατομική ή ομαδικά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια, ακόμα και πρόγραμμα πρώτων βοηθειών που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και διάφοροι φορείς. Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, book parties, πυγολαμπίδες και βόλτες στο διάστημα, χώρος για περιπέτειες, παιχνίδι, γνώσεις αλλά και επαφή με τα συναισθήματα, ενσυναίσθηση, φιλία, αλληλεγγύη, υπάρχει για όλα τα παιδιά στο πρόγραμμα της φετινής Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς. Εκπαιδευτικοί και γονείς θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ημερίδες, εργαστήρια και συζητήσεις που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.

Ανάμεσα στις δράσεις και εκδηλώσεις, το κοινό θα συναντήσει την ομάδα των Bookbusters από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης που μεταφέρουν τον τρόπο δουλειάς της συντακτικής ομάδας και μοιράζονται την εμπειρία της έκδοσης του περιοδικού Λόγου και Τέχνης.

Συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί – μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, επιλέγουν και διαβάζουν αγαπημένα αποσπάσματα από ιστορίες του μεγάλου Ιταλού παραμυθά Τζιάνι Ροντάρι, βραβευμένου με Βραβείο Άντερσεν ΙΒΒΥ 1970, ταξιδεύοντάς μας στον γεμάτο από ‘γραμματική της φαντασίας’ κόσμο του.

 

Έκθεση Ρίμας και Εικονογράφησης «Μικρά και Ιταλικά»:

Ένα κάλεσμα όχι ξεχωριστά σε συγγραφείς και εικονογράφους, όπως συνήθως, αλλά σε όλους μαζί. Όπως έχει αποδειχθεί, οι εικονογράφοι γράφουν πολύ καλά, και οι συγγραφείς… όλο και κάτι ζωγραφίζουν! Συγγραφείς και εικονογράφοι, λοιπόν, μοιράζονται στίχους με ρίμα και ζωγραφιές με έμπνευση τη φετινή τιμώμενη χώρα, την Ιταλία, τη λογοτεχνία της, τα σύμβολά της, τους ήρωές της, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της.

Στην Έκθεση συμμετέχουν 70 συγγραφείς και εικονογράφοι, καθώς και, για πρώτη φορά, έφηβοι μαθητές και μαθήτριες. Συγκεκριμένα, οι: Έρικα Αθανασίου, Κυριακή Ακριτίδου, Ιωάννα Αλεξάκου, Αθανασία Αμπαριώτη, Μαρία Ανδρικοπούλου, Χριστίνα Αποστολίδη, Κατερίνα Γαγανέλη, Ελισσαβέτα Δανδάλη, Μαρία Δασκαλάκη, Χρήστος Δημόπουλος, Γιώτα Διάκου, Ελένη Δικαίου, Ματίνα Ζαγκότη, Εμμανουέλα Κακαβιά, Ιωάννα Καλοστεφάνου, Μιμίκα Καπούλα, Mαρία Κατσικανδαράκη, Θεοδώρα Κατσιφή, Ζωή Κοσμίδου, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Χριστίνα Κρητικού, Εβίτα Κωνσταντίνου, Άννα Κωσταλλά, Έφη Λαδά, Γαρυφαλλιά Λευθέρη, Ελένη Λεωνίδα, Σοφία Μαντουβάλου, Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Λίνα Μουσιώνη, Αναστασία Μπαλάσκα, Ουρανία Νικολάου, Oμάδα Guagua – Αφροδίτη Ρίζου, Δημήτρης Τρακόσας, Ελένη Παναγίδου, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Σωτήρης Παστάκας, Μαρία Παχιαδάκη, Δήμητρα Πέππα, Μαρία Πετκανοπούλου, Κώστας Πούλος, Μαρία Σαββίδου, Ελένη Σβορώνου, Μαρία Σκιαδαρέση, Έλενα Στανιού, Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Κατερίνα Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Βασίλης Τερζόπουλος, Νίκος Τογγιαλίδης, Aλέκα Τρίπου – Μάνου, Γεωργία Τρούλη, Ελένη Τσαλδίρη, Χρίστος Τσιάβος, Μαρία Φραγκουδάκη, Ελένη Φωτάκη, Φίλιππος Φωτιάδης, Μαιρηλία Φωτιάδου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ιταλίας – τιμώμενης χώρας, οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να θαυμάσουν την έκθεση I colori dellantico (Τα χρώματα του αρχαίου), που διοργανώνεται από την Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια σε συνεργασία με την Ένωση Ιταλών Εκδοτών με την επιμέλεια της Ακαδημίας Drosselmeier. Πρόκειται για μια έκθεση Ιταλών εικονογράφων που έχουν δώσει νέες μορφές και νέα χρώματα στον κλασικό κόσμο, δηλώνοντας την ισχυρή έλξη που ασκεί ακόμη και σήμερα η αρχαία τέχνη σύμφωνα με τις κλασικές και ψηφιακές τεχνικές και τους ποπ χρωματισμούς.

Επιπλέον, η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ, έκθεση με έργα βραβευμένων εικονογράφων απ’ όλον τον κόσμο.

 

 

Photo: Thomas Feibel

Με δύναμη από το εξωτερικό:

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης το κοινό συναντά τον Batem (Luc Collin), σκιτσογράφο και σεναριογράφο κόμικς, γνωστό για την αναβίωση του θρυλικού χαρακτήρα του Marsupilami, του ιστορικού χαρακτήρα που δημιούργησε ο Αντρέ Φρανκέν, ο οποίος τον επέλεξε και τον εκπαίδευσε για να τον διαδεχθεί. Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη δημιουργία του Marsupilami από τον Αντρέ Φρανκέν, το 1952, 110 σκίτσα που σχεδίασε ο Batem συγκεντρώθηκαν σε ένα επετειακό άλμπουμ. Καλλιτέχνης με εκπληκτική δυναμική στο σχέδιο και με εξαιρετική αίσθηση της σύνθεσης, ο Batem δεν περιορίζεται απλώς στο να συντηρήσει τον μύθο, αλλά τον ζωντανεύει, φέρνοντας ευτυχία στη φαντασία χιλιάδων παθιασμένων αναγνωστών.

Η συγγραφέας και εικονογράφος Lidia Branković από το Βερολίνο θα ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στο best seller «Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων» (εκδ. Διόπτρα) και στο νέο της βιβλίο, «Το τσίρκο των σκιών». Η Marta Bartolj, πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα και εικονογράφος από τη Σλοβενία, θα εισάγει το κοινό σε «Μικρές πράξεις καλοσύνης» (εκδ. Μεταίχμιο), με ένα δημιουργικό εργαστήριο, όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν διαλέγοντας κάρτες. Προσοχή, όμως, υπάρχει μια μικρή ανατροπή! Όλες οι κάρτες είναι γυρισμένες ανάποδα, οπότε οι εικόνες που κρύβουν είναι έκπληξη! Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φύλλο χαρτί, μερικά χρωματιστά μολύβια και μπόλικη φαντασία! Ο Berislav Blagojević από τη Σερβική Δημοκρατία θα μας συστήσει τον «Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο του σύμπαντος», που θα επιχειρήσει να μας εισάγει και στην κυριλλική γραφή.

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης φέρνει από τη Γερμανία τον Thomas Feibel, κορυφαίο δημοσιογράφο και συγγραφέα για ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τα ψηφιακά μέσα, Ο Feibel θα παρουσιάσει στους έφηβους αναγνώστες το βιβλίο του #Selbstschuld: Was heißt schon privat?, το οποίο πραγματεύεται τους πειρασμούς και τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου και μας εξηγεί τι μπορεί να συμβεί όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

 

Παιδιά, Παιδεία και ψηφιακός κόσμος:

Ο ψηφιακός εγγραμματισμός και η παιδεία στα μέσα σε συνδυασμό με τις προσκλήσεις του διαδικτύου και της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι άλλωστε θέματα που θίγονται στο γενικό πρόγραμμα ενηλίκων της φετινής έκθεσης. Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Κατερίνας Χρυσανθοπούλου «Εγγράμματοι σε έναν ψηφιακό κόσμο: Παιδεία στα μέσα και την Πληροφορία» (εκδ. Τόπος) με ερωτήματα για το ρόλο του σχολείου και της εκπαίδευσης, τον ψηφιακό γραμματισμό, την οθόνη και το χαρτί, την αξιολόγηση της πληροφορίας στο διαδίκτυο. Με αφορμή το βιβλίο «Οθόνη vs Εγκέφαλος» (εκδ. Σταμούλη) θα γίνει συζήτηση για τη χρήση των οθονών και τις επιπτώσεις στα παιδιά και στους νέους, ενώ η Κάπα εκδοτική θα παρουσιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα και παιδαγωγικές προσεγγίσεις με τίτλο «Διανόηση ή Διαδίκτυο». Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος οργανώνει εκδήλωση για την «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση & τον Πολιτισμό: Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Μετασχηματισμός». Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στη συζήτηση με τίτλο «Από την τηλεκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Οικολογίες σχολικού γραμματισμού και το μέλλον του ελληνικού σχολείου», παρουσιάζει ερευνητικά δεδομένα από την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και από τις προσπάθειες αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ισχύουσες οικολογίες σχολικού γραμματισμού και να διατυπωθούν προτάσεις για απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό σχολείο.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η έκθεση εμπνέει την πόλη

Σαν να μην τις χωρούν τα 16.000τμ της HELEXPO, πολλές από τις εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ απλώνονται σε αγαπημένα σημεία της πόλης: Ανάμεσά τους, παρουσιάσεις βιβλίων στο Cafe Ζώγια – Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια και στη Μουσική Σκηνή Πριγκιπέσσα.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 21ης ΔΕΒΘ θα ανακοινώνονται στο προσεχές διάστημα. Μπορείτε να επισκέπτεστε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.thessalonikibookfair.gr/.

 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

 

3o Hoppy Festival

Το Hoppy Festival, ένα από τα ομορφότερα παιδικά φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης επιστρέφει δυναμικά για 3η χρονιά!

Δημιουργούμε αναμνήσεις με τα παιδιά μας!

Στις 24 & 25 Μαΐου, η καρδιά της πόλης θα χτυπά στο ρυθμό του Hoppy Festival 2025, με ένα μοναδικό πρόγραμμα, γεμάτο δράσεις, αθλητικές δραστηριότητες, διασκέδαση και ανεκτίμητες εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους!

Οι οικογένειες θα ζήσουν αξέχαστες στιγμές μέσα από πρωτότυπες δράσεις και θα ανακαλύψουν έναν κόσμο παιχνιδιού, επιστήμης και αθλητισμού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσια ποικιλία δραστηριοτήτων για κάθε ηλικία!

Στις 25 Μαΐου, στους φιλόξενους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ, οι μικροί φίλοι και οι οικογένειές τους θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία σειρά από ψυχαγωγικά Workshops ρομποτικής, μουσικής και εικαστικών! Ακόμη τα παιδιά θα «μεταμορφωθούν» σε μικρούς Chef και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε εργαστήρια μαγειρικής, με τη βοήθεια γνωστών blogger! Θα διασκεδάσουν μέσα από τα πρωτότυπα action games, θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους στον τοίχο αναρρίχησης και την τοξοβολία και θα ανακαλύψουν τον ξεκαρδιστικό κόσμο των bubble balls!

Άλλη μία μοναδική εμπειρία τους περιμένει, μέσα από μουσικά δρώμενα, συναυλίες, σύγχρονο χοροθέατρο, KPop, Hip Hop και Break Dance χορευτικά, αλλά και εντυπωσιακές επιδείξεις BMX!

Ένα από τα μεγάλα highlights του φεστιβάλ είναι το Hoppy Tournament! Ένα μοναδικό τουρνουά ποδοσφαίρου στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου σε συνεργασία με το PAOK Action, φιλοξενώντας πολλές και σπουδαίες συμμετοχές από τις μεγαλύτερες ακαδημίες (ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΧΑΝΘ, ΑΜΟ Εθνικός Πυλαίας, ΑΟ Γιάννινα-Ελπίδες, ΑΣ Ακαδημίες Πρωταθλητών Πεύκων).

Ελάτε να διασκεδάσετε, να παίξετε και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί με τις οικογένειές σας, δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις!

Το Hoppy Festival υπόσχεται να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και συναρπαστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

Σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων, γεμάτο εκπλήξεις! Μείνετε συντονισμένοι.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ και τη Loudminds Culture Management και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης.

Inspire Project 2025: Επιστροφή

 

Ο νόστος, ο βίαιος εκπατρισμός και το αίτημα της επιστροφής, ενώ θα έπρεπε να αποτελούν παρελθόν, παραδόξως γίνονται ολοένα και πιο επίκαιρα. Η φετινή εκδοχή του Inspire Project 2025 που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) από τις 11 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου 2025, αναδεικνύει την «Επιστροφή», ως έννοια που ξεκινάει μεν από την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ωστόσο επεκτείνεται στο διαγενεακό τραύμα του «νόστου», της χαμένης πατρίδας και του χαμένου σπιτιού, της βίαιης εκτόπισης και μετανάστευσης, αλλά και στη μελλοντολογική φαντασία γύρω από αυτό που έχει χαθεί, αλλά διαρκώς αναζητείται.

Στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, παρουσιάζονται τα νέα έργα που προέκυψαν από το φετινό καλλιτεχνικό εργαστήριο κατά το οποίο 20 εικαστικοί εργάστηκαν με τον επικεφαλής, προσκεκλημένο εικαστικό Νίκο Χαραλαμπίδη, πάνω στην έννοια της Επιστροφής. Οι νέες δημιουργίες βρίσκονται σε διάδραση, διάλογο ακόμη και αντιπαράθεση με έργα, αναδρομικού κυρίως χαρακτήρα του Χαραλαμπίδη, τα οποία αποτελούν την κεντρική ενότητα του φετινού Inspire Project 2025, υπό τον τίτλο «Αφού βόσκεις πρόβατα γιατί δεν παίζεις αυλό;».

Με την έκθεση του Νίκου Χαραλαμπίδη επιχειρείται να φωτιστεί ο νοηματικός άξονας της εστίας και της πατρίδας, μέσα από μη αναμενόμενους συνδυασμούς διαφορετικών θεμάτων και εμπειριών του παγκοσμιοποιημένου κόσμου, όπως η αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας και η αμφισβήτηση της εθνικότητας, το μετα-αποικιοκρατικό κληροδότημα, το μοντερνιστικό παρελθόν και οι μετασχηματισμοί της προσφυγοποίησης.

Υπό το πρίσμα του Κυπριακού ζητήματος, στο χρονικό διάστημα μισού αιώνα, το αίτημα για «Επιστροφή» στις πατρογονικές εστίες, όχι μόνο δεν βρήκε δικαίωση, αλλά έγινε αίτημα και χιλιάδων άλλων ανθρώπων στις χώρες της γύρω περιοχής που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπόκεινται στα δεινά αιματηρών πολεμικών συρράξεων. Η αγάπη για την πατρίδα και η νοσταλγία για αυτήν φαίνεται να είναι καθοριστικά συναισθήματα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Οι σχετικοί συλλογισμοί αποτελούν το έναυσμα για ευρύτερη δημόσια συζήτηση, ενώ λειτουργούν και ως βάση για το κοινό έργο τέχνης που θα προκύψει στον χώρο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον Νίκο Χαραλαμπίδη.

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία»).

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου

Βοηθός παραγωγής: Σίλια Φασιανού

Επιτροπή επιλογής συμμετεχόντων στα εργαστήρια: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου, επιμελητής & επιμελήτριες MOMus

Προσκεκλημένος καλλιτέχνης: Νίκος Χαραλαμπίδης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Sarkis Hambaryan, Δάφνη Βλασίδου, Στέφανος Ζαφειρίου, Δέσποινα Δούζη, Ρένα Κακλαμάνη, Κωνσταντίνος Καλαθάκης, Ζωή Καλογιάννη, Ξένια Κασαπόγλου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Νίκος Λάριος, Άννα Μπότου, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Γεώργιος Όθωνας, Ελένη Πασιάτα, Σοφία Πεχλιβανίδου, Όλγα Σουβερμεζόγλου, Βάσω Χατζημανώλη, Χριστίνα Χατζημιχαηλίδου, Χρίστος Χατζηχριστοφής, Σταύρος Χριστοφή (Yeti).

 

Βιογραφικό προσκεκλημένου καλλιτέχνη

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης και Τακτικός Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατατάσσεται στους πλέον σημαντικούς εικαστικούς εκπροσώπους της γενιάς του ‘90, με εκτενή διεθνή δραστηριότητα και καταξίωση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης του το 2007, από το Σύνδεσμο Τεχνοκριτικών AICA HELLAS, θεωρείται ο κύριος εκφραστής της Πολιτικής Τέχνης στην Ελλάδα, ενώ η επιδραστικότητα του έργου του υπήρξε καθοριστική στην εδραίωση μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών πιο ευαισθητοποιημένων σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Το πολυσχιδές ερευνητικό του έργο διακρίνεται από πολύ νωρίς, με το 1ο Βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη & Ζωής Σπυροπούλου να του απονέμεται το 1992, πριν καν ολοκληρώσει ακόμη τις φοιτητικές του σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, θέτοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα μιας ανοδικής πορείας που αποτελεί σήμερα αντικείμενο μελέτης.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, οι παράτολμες παρεμβατικές δράσεις του καλλιτέχνη στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και σε εμπόλεμες ζώνες άλλων χωρών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του, υπερβαίνουν τις κυρίαρχες καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής. Ο Χαραλαμπίδης καθιερώνει μια πρωτογενή, ρηξικέλευθη εικαστική δράση που πραγματεύεται ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικής θεματολογίας, υιοθετώντας πρωτόγνωρες εικαστικές πρακτικές. Παράλληλα, επιστρατεύει πρωτοποριακά ψηφιακά μέσα ρομποτικής και άλλης τεχνολογίας αιχμής, αναπτύσσοντας διεπιστημονικές μεθοδολογίες και συνεργασίες με ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων. Η εξέταση των αρχείων που αφορούν στο διαταραγμένο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τίθεται στον πυρήνα της έρευνας του, με άξονα το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Ο βίαιος εκπατρισμός και η προσφυγοποίηση, το κληροδότημα της αποικιοκρατίας και οι επιδράσεις της, η μετανάστευση και ο νομαδισμός, η εθνική ταυτότητα και η αμφισβήτησή της, η εντοπιότητα και ο «μη τόπος», ακόμη και η αποικιοποίηση του Διαστημικού χώρου και οι στρατηγικές εκμετάλλευσής του, είναι ζητήματα που πρωτοεμφανίζονται ήδη στο πρώιμο έργο του καλλιτέχνη, τα οποία θα αποτελούσαν, δεκαετίες μετά, κοινή θεματογραφία για πολλούς καλλιτέχνες.

Ο «εμβληματικός αποστάτης της Πράσινης Γραμμής», όπως έχει αποκαλέσει τον Χαραλαμπίδη ο Henry Meyric Hughes, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών, στο εκτενές θεωρητικό κείμενό του για την ατομική έκθεση που του διοργάνωσε στην Μπιενάλε Βενετίας το 2003, έχει πραγματοποιήσει με την επιμέλεια και άλλων διεθνώς διακεκριμένων επιμελητών και ιστορικών τέχνης, περισσότερες από 65 ατομικές εκθέσεις σε διεθνή κέντρα τέχνης και εκθεσιακούς χώρους, θεσμικές διοργανώσεις και Μπιενάλε, καθώς και σε μουσεία, όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Γαλλίας, στο Centre Pompidou, στην Turner Contemporary στο Λονδίνο, στο Palazzo Querrini Stampalia και στο Palazzo Giustinian Lolin Querini στη Βενετία, στο Pavilion Ciccillo Matarazzo στο Σάο Πάολο, στο Institute of Contemporary Art στη Σόφια, στο Musée des Archives Nationales στο Παρίσι κ.α.

Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα

Εγκαίνια της έκθεσης: Τρίτη 8 Απριλίου στις 19:30

Η αναδρομική έκθεση με τίτλο «Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα», εγκαινιάζεται την Τρίτη 8 Απριλίου στις 19:30 και θα διαρκέσει έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2025.

Η νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει έργα του Χρήστου Αλαβέρα από την πρώιμη φάση έως και σήμερα, κάποια από αυτά μνημειακών διαστάσεων, που αναμένεται να συναρπάσουν και να συγκλονίσουν το κοινό.

Η καλλιτεχνική πορεία του Χρήστου Αλαβέρα μετράει περισσότερα από 40 χρόνια.

Οι επιμελητές της έκθεσης του Τελλογλείου Νίκος Βιάνας και Ραφαέλα Νίκα επισημαίνουν ότι «παρουσιάζονται δημιουργίες πρωτότυπες από ποικίλα υλικά -κάρβουνο, μολύβι, λάδια, ακρυλικά- και τα έργα του άλλοτε εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, άλλοτε να αφηγούνται ιστορίες προσωπικού ή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, αλλά πάντα δίνουν το χαρακτηριστικό ύφος του καλλιτέχνη». Οι ίδιοι τονίζουν πως «πρόκειται για μια στάση καλλιτεχνικής έκφρασης που μετουσιώνεται σε πληθωρική δημιουργία, με κύριο μέσο το σχέδιο και ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων, γνωστών και μη, όπως ο Τραμπ, ο Σόιμπλε, ο Μπέκετ, ο Κάφκα κ.ά».

 

Η Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά σημειώνει ότι «η αναδρομική του Χρήστου Αλαβέρα τη χρονιά που το Τελλόγλειο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας αποτελεί το επιστέγασμα (και όχι το τέρμα) μιας μακρόχρονης σχέσης, μιας μακράς φιλίας που έχει τις ρίζες της στην Αλίκη Τέλλογλου. Γιατί εκεί στη δεκαετία του ’80 έζησα και μοιράστηκα μαζί της τη συνάντηση με τον Χρήστο, με τη δουλειά του (ψυχοπαθείς της Λέρου), που η Αλίκη θαύμαζε, υποστήριζε με πάθος εξαρχής. Ο Χρήστος, σπουδαίος καλλιτέχνης, προικισμένος με έμφυτο ταλέντο, που αναπτύχθηκε σε γόνιμο έδαφος με λογοτεχνικές-ποιητικές καταβολές (γιος του Τηλέμαχου και της Ρούλας Αλαβέρα), έχει γαλουχηθεί στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο θέατρο, παρέα με τους Μπρεχτ, Μπέκετ, Όργουελ, Κόλβιτς, Σολωμό κ.ά.». Η κ. Γουλάκη – Βουτυρά αναφερόμενη στον Χρήστο Αλαβέρα επισημαίνει πως πρόκειται για «χαρακτηριστική περίπτωση αγνού καλλιτέχνη, αφοσιωμένου σε αξίες, με ιδιορρυθμίες που συναντούμε σε ιδιοφυή άτομα εκτός μέτρου, πιστεύει απόλυτα στη δύναμη της τέχνης. «Ο κίνδυνος δεν είναι να μην έχω ψωμί να φάω, αλλά να χάσω την πίστη μου σ’ αυτό που κάνω» (το δανείζεται από τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο). Αυτή τη στάση τη μετατρέπει σε πληθωρική έκφραση με κύριο μέσο το σχέδιο, την ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων-πορτρέτων. Μια ζωγραφική που αντλεί από το οπτικό ερέθισμα -συνήθως την ανθρώπινη μορφή- το μεταφέρει με κάρβουνο ή χρώμα σε γρήγορη νευρική γραφή-χειρονομία, συχνά σε μεγάλες επιφάνειες όπου έντονα συναισθήματα, βιωματικά στοιχεία αναπτύσσονται σε ένα συναρπαστικό πηγαίο ειλικρινή σχολιασμό στιγμών που επιλέγει να κρατήσει στο χαρτί».

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου μιλώντας για τον Χρήστο Αλαβέρα τονίζει πως «με την ευαισθησία που τον διακρίνει αντιμετωπίζει σύγχρονα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, μάχεται για το μάθημα της τέχνης στα σχολεία, καυτηριάζει αδικίες, συχνά καυστικά και ανελέητα, με δικό του ιδιότυπο χιούμορ, συμπάσχει, στέκει με τρυφερότητα κοντά στους πρόσφυγες, στις κάθε είδους καταστροφές».

Σημειώνεται πως ο Χρήστος Αλαβέρας έχει συνεργαστεί στο Τελλόγλειο με ζωντανές εικαστικές δράσεις σε ιδιαίτερες εκθέσεις, μεταξύ άλλων στον Γκόγια, (2011), Ντελακρουά (2016), στον Χαλεπά (2022-23) και σε άλλες περιπτώσεις αποτυπώνοντας σχεδιαστικά στιγμιότυπα του κοινού αλλά και της έκθεσης, σαν ένα εικαστικό… ρεπορτάζ.

 

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Aki Akademie voor Beelndende Kunst του Enschede της Ολλανδίας και το 1991 ξεκινά την διδακτορική του διατριβή γύρω από τη σύγχρονη ελληνική λαϊκή ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε δεκάδες εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει καλλιτεχνικά δρώμενα και performances σε διάφορες πόλεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έργα του –ζωγραφικά, γλυπτά και χαρακτικά– βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

 

Πασχαλινό Smile Bazaar

Μία λαμπάδα… ένα Χαμόγελο!

Πασχαλινό Smile Bazaar στη Θεσσαλονίκη, ΔΕΘ Helexpo (Νότια Πύλη, απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ)

4 έως 13 Απριλίου 2025

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσκαλεί το κοινό από την Παρασκευή 4 Απριλίου έως και την Κυριακή 13 Απριλίου 2025, στη ΔΕΘ Helexpo (Νότια Πύλη, απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ), καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ., στο Πασχαλινό Smile Bazaar στη Θεσσαλονίκη, για να πραγματοποιήσετε τις πασχαλινές αγορές σας, στηρίζοντας παράλληλα τα παιδιά, που έχουν ανάγκη.

Σε έναν ευρύχωρο και φιλόξενο χώρο, διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία από επώνυμα ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, αξεσουάρ και είδη σπιτιού, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, με εκπτώσεις που αγγίζουν έως και το 70%.

Παράλληλα, στο Smile Bazaar θα βρείτε μοναδικές, χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες και δημιουργίες, φτιαγμένες με αγάπη από τους εθελοντές και τους εργαζόμενους των Εθελοντικών Δημιουργικών Εργαστηρίων του Οργανισμού.

Αγαπημένα brands στηρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχοντας στο Smile Bazaar, όπως Access, Anna’s Home Store, Aristoteli Bitsiani, Cozykids, Design Plus, Energiers, Farcom, Flexa Greece, Garden, Grand Realm, Hangermou, Happy Sizes, Kiddo, Lavish Care, Loisir, Marmalady Clothing Bar, Mercan Print, Oxette, Sostar και πολλά ακόμα.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πανελλαδικά, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

 

25η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Πενήντα Παραγωγοί και Χειροτέχνες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί την 25η Οικογιορτή. Σε όλη την διάρκεια του τριημέρου θα υπάρχει έκθεση Αγροοικολογικών προϊόντων και Χειροτεχνημάτων. Επίσης εργαστήρια – σεμινάρια για την διάδοση της γνώσης και της Οικολογικής συνείδησης, δωρεάν διάθεση σπόρων κηπευτικών από παραδοσιακές ποικιλίες καθώς και δωρεάν διάθεση αρωματικών φυτών, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, μουσικές με αφροβραζιλιάνικα κρουστά, πινελιές από την ελληνική δισκογραφία και τις γειτονιές του κόσμου και πολλές άλλες δράσεις και εκπλήξεις!

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της 25ης Οικογιορτής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11|04|2025

11:00 Έναρξη Οικογιορτής Καλωσόρισμα.

15:00-16:00 Δωρεάν διάθεση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο κοινό.

17:00-18:00 Γενική Συνέλευση Συμμετεχόντων

18:00-19:00 Η κατσίκα και το γάλα της, παράγοντας αυτάρκειας για την Οικογένεια. Από το βιοκαλλιεργητή & βιοκτηνοτρόφο Αγγελοστογιάννη Χρήστο.

19:00-20:00 Βότανα: Καλλιέργεια – Ιδιότητες και Χρήσεις. Iperos herbs.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΜΟΥΣΙΚΕΣ ♪

20:30-21:00 Paranauê – αφροβραζιλιάνικα κρουστά.

21:00-22:30 Μουσικές πινελιές από όλη την ελληνική δισκογραφία. Γιώργος Γελαράκης και Χριστίνα Κυριακίδου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 12|04|2025

12:00-13:00 QI GONG – Κινέζικη Ενεργειακή Τέχνη. από Camilla Bombarini.

13:00-13:30 Επισκευή: Είναι φαν! Επιδαπέδιο παιχνίδι κυκλικής οικονομίας για παιδιά. ΚΥΚΛΟΣ iNCOMMON

13:30-14:00 Επισκευή: Είναι φαν! Επιδαπέδιο παιχνίδι κυκλικής οικονομίας για παιδιά ΚΥΚΛΟΣ iNCOMMON

14:00-15:00 Παρασκευή ελαιοσάπουνου ψυχρής μεθόδου από τη Λιβελούλα.

15:00-16:00 Όλη η Θεσσαλονίκη ένας συνεταιρισμός Παναγιώτης Χαλέμος – Συντονιστής του Παν. Κινήματος Αυτοοργάνωσης και Αυτοδιαχείρισης.

16:00-17:00 Παιχνιδίσματα με τη ΦΡΟΥΤΙΕΡΑ.

17:00-18:00 Παρουσίαση Εγχειρήματος. Από ΒΙΟΚΟΦΙΝΑΚΙ

18:00-19:00 Σαϊνατούδης Παναγιώτης : Συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια – Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια, από τον ιδρυτή του ΠΕΛΙΤΙ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΜΟΥΣΙΚΕΣ ♪

21:00-22:00 Ροκ ν Ρολλ στη Ροκ Σίτυ από τους Arta Salta.

22:00-23:00 ALBENA & FRIENDS με τραγούδια δικά της και αγαπημένα από τις γειτονιές του κόσμου.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13|04|2025

11:00-12:00 Παιχνίδι στη Φύση (για παιδιά 4-12ετών) από ΚΟΙΝΣΕΠ LOUD

12:00-13:00 Σπορείο – Δράση για μικρούς και μεγάλους. από Σπορίτες Ροδόπης

13:00-14:00 Φτιάχνοντας λαμπάδες με τις μέλισσες. Από InTheBeeBox

15:00-17:00 Ανοιχτή συνέλευση των συμμετεχόντων της γιορτής.

17:30-18:30 “ AGRIOS! “ Οι περιπέτειες ενός μπιζελιού. από τους DROMOCOSMICAS.

19:00-20:00 Μητροπολιτικό Πάρκο ή ανάπλαση-real estate στη ΔΕΘ? Η Θεσσαλονίκη να αποφασίσει για το μέλλον της. ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΟΛΗ Η ΔΕΘ ένα ΠΑΡΚΟ (Με προτζέκτορα).

 

 

Τι ομάδα είσαι, ρε;

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ρωτάει: ΤΙ ΟΜΑΔΑ ΕΙΣΑΙ, ΡΕ;

Μια παράσταση για την οπαδική βία στα πλαίσια του 4ου U_th Festival Τετάρτη 9 Απριλίου, στις 21:30 στο θέατρο Αυλαία.

Υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στην ερώτηση «Τι ομάδα είσαι, ρε»; Με ποια κριτήρια επιλέγει κάποιος ομάδα;

Γιατί γίνεται κάποιος οπαδός;

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν τόσο σοβαρά την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα;

Ποιος ο ρόλος των ταυτοτήτων; Πώς στρατολογούνται οι οπαδοί; Ποιος ο ρόλος της οικογένειας; Ποιος ο ρόλος της πολιτείας;

Γιατί τόση βία στις ομάδες των ανηλίκων; Μήπως οι θύτες είναι ταυτόχρονα και θύματα; Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία από προσωπικές συνεντεύξεις με στελέχη ομάδων, μέλη συνδέσμων, δημοσιογράφους, προπονητές, κοινωνιολόγους- ανθρωπολόγους, δικηγόρους και αστυνομικούς, μελετώντας σχετικά άρθρα, ντοκιμαντέρ, ταινίες και podcasts και δουλεύοντας αυτοσχεδιαστικά πάνω στο ερευνητικό υλικό, η ομάδα υφαίνει μια πολυφωνική ιστορία που αποκαλύπτει τις διαφορετικές πτυχές του οπαδισμού, ενός παγκόσμιου φαινομένου με βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις.

Συνθέτοντας μια ασυνήθιστη θεατρική εμπειρία η παράσταση επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα μας για το ποδόσφαιρο αλλά και να μας κάνει να βγούμε ξανά στις αλάνες και να παίξουμε μπάλα.

Η παράσταση ταξιδεύει ήδη σε γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης.

Ταυτότητα Παράστασης

Δραματουργία: Χάρης Πεχλιβανίδης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θανάσης Παναγιωτόπουλος

Σκηνογραφία: Μαρίνα Κωνσταντινίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Σιώνας

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αλεξάνδρα Κασιούμη Οργάνωση παραγωγής: Νίκη Ζερβού

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αντίρρηση

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννης Καμπούρης, Βασιλεία Κλήμη, Βασίλης Μπόγδανος, Γρηγόρης Φρέσκος

Μουσικός επί σκηνής: Γρηγόρης Λιόλιος Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσινάρης, Άγγελος Χιλ

Η παράσταση επιχορηγήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «’Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Ιλιάδα του Ομήρου

Η Ιλιάδα του Ομήρου, η αγαπημένη παράσταση του κοινού, για μία μόνο παράσταση την Τρίτη 8 Απριλίου στις 21:30 στο Θέατρο Αυλαία

Η Ομηρική Μάχη στην πιο ροκ διασκευή, η παράσταση που ξεκίνησε το ταξίδι της από το Αρχαίο Θέατρο Άργους με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και έφτασε να μαγεύει το κοινό του Καΐρου ως επίσημη συμμετοχή στο Cairo International Festival for Experimental Theatre έρχεται για μία τελευταία παράσταση στα πλαίσια του 4ου U_th Festival!

Σε 90΄ όλη η Ιλιάδα του Ομήρου μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία. Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί που συγκρούονται, αφηγούνται, τραγουδούν και συγκινούν σε 30 και πλέον ρόλους σε ένα σπουδαίο αντιπολεμικό έπος με νοήματα και αφηγήσεις που απαντώνται στο σήμερα.

Όλη η Ιλιάδα είναι πλεγμένη γύρω από τον Αχιλλέα, έναν ήρωα που εντυπωσιάζει με το κάλλος του, την αδυσώπητη αγριότητά του στη μάχη, αλλά και την τρυφερότητα του στην καθημερινότητα. Ένας νέος, γοητευτικός και αλαζόνας, θυμώνει και συμπαρασύρει στον όλεθρο εκατοντάδες ζωές! Ένα έργο που μας θυμίζει την ανθρώπινη υπόσταση, την τρωτή μας φύση, τα πάθη και τα λάθη των ανθρώπων που μπορούν να οδηγήσουν ολόκληρα έθνη στον όλεθρο και την καταστροφή.

Μία διασκευή από την ομάδα του Μικρού Βορρά που θέλει να εστιάσει στην αποκάλυψη τόσο της ομορφιάς όσο και της φρίκης. Στην αγριότητα του πολέμου αλλά και την ομορφιά της γενναιότητας και της αγάπης. Μέσα από μια σύγχρονη οπτική, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία, με ποικίλα αφηγηματικά μέσα και τεχνικές θεάτρου, δίνεται μία νέα “πνοή” στο ομηρικό έπος με αναφορές που αγγίζουν το σήμερα και τις μάχες που δίνουμε στο παρόν.


Συντελεστές/ριες

Θεατρική ∆ιασκευή: Μικρός Βορράς
Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς
Φιλολογική Επιµέλεια: Αναστασία Κεφαλά
Σκηνοθεσία – φωτισμός: Τάσος Ράτζος
Σκηνικό-Κοστούµια-Κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Παπαδηµητρίου
Επιµέλεια Κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος
Μακιγιάζ-χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης
Συνεργάτης Διαδραστικού Μέρους: Αύρα Αυδή
Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου
Φωτογραφία-Βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ανδρέας Παράσχος, Δέσπω Πίρτσιου, Σωτήρης Ρουμελιώτης
Γραφιστική Επιµέλεια: Ντόρη Λούκρη
Επικοινωνία | Οργάνωση παραστάσεων: Κασιούμη Αλεξάνδρα
Ηχοληψία: Κρίτωνας Κιουρτσής

Ηθοποιοί:
Μαρία Ματσίκα, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Νεφέλη Μπένου, Αλέξανδρος Νικολαΐδης

 

*Το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά από το οποίο αντλούνται οι στίχοι που πλαισιώνουν την παράσταση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»

 

Fantasy Guild 2025

Το Fantasy Guild είναι το μοναδικό εξειδικευμένο φεστιβάλ για το φανταστικό στη Μακεδονία. Σκοπός του είναι να προάγει τα πολιτισμικά στοιχεία του φανταστικού μέσα από διάφορους τομείς όπως η λογοτεχνία, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η φωτογραφία και η μουσική. Δίνει τον απαραίτητο χώρο σε δημιουργούς, συγγραφείς, Dungeon and Game Masters και καλλιτέχνες να εκθέσουν τον προσωπικό τους κόπο στο κοινό.

 

Στους χώρους του Fantasy Guild ο επισκέπτης μπορεί να μάθει περισσότερα για τη λογοτεχνία του φανταστικού, να συμμετέχει σε εργαστήρια και να παρακολουθήσει σεμινάρια, να βρει αγαπημένα βιβλία και μοναδικά δημιουργήματα από επιλεγμένους καλλιτέχνες ή και να μπει στην αρένα των Tabletop Role Playing Games, των παιχνιδιών ρόλων.

​Τι να περιμένεις;

  • Έκθεση με βιβλία, δημιουργίες, επιτραπέζια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.
  • Σεμινάρια, παρουσιάσεις και ομιλίες από ειδικούς, συγγραφείς, επιμελητές, Game masters, χαρτογράφους, ψυχολόγους κ.α.
  • Εργαστήρια όπου θα πάρεις μια γεύση από το δημιουργικό κομμάτι του κάθε τομέα. Πώς ξεκινάς να γράψεις μια ιστορία; Τι περιλαμβάνει ένας χάρτης; Γιατί χρειαζόμαστε διαφορετικά πινέλα όταν βάφουμε μινιατούρες;

 

Φιλόλαος 1923 – 2023: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Απριλίου και ώρα 20:00 η έκθεση “Φιλόλαος 1923 – 2023”.

Mία συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι . Κατσίγρα.

Η έκθεση “Φιλόλαος 1923 – 2023”, παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, οργανώθηκε στη γενέτειρα του καλλιτέχνη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και επανασχεδιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης με βάση τις προδιαγραφές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκθεσιακού χώρου της Casa Bianca.

Η έκθεση έχει χαρακτήρα αναδρομικό και παρουσιάζει την εξελικτική πορεία του Φιλόλαου ως προς την εικαστική έκφραση και δημιουργία, με στόχο να προβάλλει το μέγεθος της προσωπικότητας του διεθνούς καλλιτέχνη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του σε Ελλάδα και Γαλλία.

Συνδέοντας το έργο και το όνομά του με τη δημόσια μνημειακή γλυπτική μεγάλης κλίμακας, επιτηδεύτηκε με βιομηχανικά υλικά, δημιουργώντας συνθέσεις και γλυπτά σε δημόσιους αστικούς, κυρίως, χώρους και περιβάλλοντα. Με την ίδια αισθητική αξία και μορφοπλαστική δεινότητα αντιμετώπισε και τα μικρότερης κλίμακας γλυπτά του από πηλό, ξύλο σίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Προσφιλή θέματά του σε πηλό και ξύλο οι “Γκογκότοι”, ζωόμορφα πλάσματα του μύθου, οι τορνευτές εύχυμες ξύλινες  “Κυρίες”,  έργα που παραπέμπουν στην αρχαία θεά των φιδιών και της γονιμότητας, αλλά και θαλασσινά τοπία και ανάγλυφα, καθώς και αφρόξυλα, που επίμονα λειαίνει η θάλασσα. Επίσης, μακέτες και έργα μικρότερου μεγέθους σε σίδηρο, αλλά και ανοξείδωτο χάλυβα, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας φιάλες, κούπες, καρέκλες, κοσμήματα.

Ο Φιλόλαος τιμήθηκε το 2005 από τη Γαλλική Κυβέρνηση για το σύνολο του έργου του, η οποία τον ανακήρυξε Αξιωματικό του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών. Μεταξύ άλλων διακρίσεων είναι και αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής με το μετάλλιο Πλαστικών Τεχνών.

Ανάμεσα στα εμβληματικά έργα του ξεχωρίζουν οι υδατοδεξαμενές της Valence στη Γαλλία (2003), τα συντριβάνια της Ορλεάνης (1993), το “μηχανικό πουλί” στη La Défense στο Παρίσι (1989), καθώς και έργα ανάπλασης και ενσωμάτωσης, όπως η  παρέμβαση στους τοίχους του Collège du Remalard (1979), η γλυπτή διαμόρφωση στον αύλειο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (1999) κ.α.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Γιαννούτσος, εικαστικός, π.  Διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας

 

Έκθεση Φωτογραφίας: “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”

Ο Δήμος Θέρμης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”, στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου Θέρμης». Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική συλλογή οπτικών αφηγήσεων που φωτίζουν τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών στις δεκατέσσερις κοινότητες του Δήμου.

Η έκθεση και το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα που την συνοδεύει, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που υλοποιήθηκε μέσα από εργαστήρια δια βίου μάθησης και συλλογικές δράσεις, στις κοινότητες του Δήμου Θέρμης. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, “ζωντάνεψαν” και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά εκφράσεις και παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μουσικές, χοροί και στιγμιότυπα της καθημερινότητας, πολύτιμα στοιχεία που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, αλλά συχνά δεν καταγράφονται. Οι αφηγήσεις των γυναικών ανέδειξαν πτυχές της ζωής τους που παραμένουν αθέατες, από τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι τους ρόλους τους σε σημαντικά τοπικά έθιμα και κοινωνικές δομές. Μέσα από την δράση αυτή, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και ενδυνάμωσης, όπου οι γυναίκες όλων των ηλικιών μοιράστηκαν βιώματα και ιστορίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αφηγήσεις τους αποτυπώθηκαν σε φωτογραφικά ντοκουμέντα, αποδίδοντας το συναίσθημα, τη ζωντάνια και την ατμόσφαιρα μιας διαχρονικής πραγματικότητας, μέσα από τον φακό της Αθηνάς Ακώνη, του Παναγιώτη Μπατατόλη και του Θανάση Ράπτη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 19:00. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο “Σαν έρθω στο φως” από τους ηθοποιούς της παράστασης «Θελεστίνα», μια πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.

Η πρωτοβουλία της συλλογικής δράσης ανήκει στη Διεύθυνση Παιδείας, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης του Δήμου Θέρμης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θέρμης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μέσα από τις φωτογραφίες, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τον συχνά αόρατο, αλλά καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και την ιστορία του τόπου.

Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδίδεται στα Τοπικά Συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα Κ.Α.Π.Η., τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και όλους τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης, σε όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, καθώς και στα μέλη του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης για τη βοήθειά τους.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος των συνεχών πρωτοβουλιών του Δήμου Θέρμης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

Συντονίστριες των Βιωματικών Εργαστηρίων: Νάγια Τσελέπη: Ανθρωπογεωγράφος και Σοφία Κυπριανίδου: Εκπαιδεύτρια, Σκηνοθέτιδα.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του λευκώματος έγινε από την Έλλη Αγιαννίδη και το Γιώργο Βέργαδο, ιδρυτές της φωτογραφικής και social media κοινότητας Greek Instagramers Events.

Γυναίκες, η δύναμη της δημιουργίας

Εγκαίνια Έκθεσης Εικαστικών Έργων στο ΙΜΜΑ

 

Το  Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να φιλοξενήσει την πολυσυλλεκτική έκθεση εικαστικών έργων πέντε σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας», και προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Πρέσβης Ελένη Βακάλη, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα.

 

Η γυναίκα ως σύμβολο και ως εικόνα, απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την τέχνη. Πέντε σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί ενώνουν την τέχνη τους μέσα από την προσωπική και συλλογική Μνήμη και αντανακλούν την ανησυχία τους για τις γυναικείες εμπειρίες ανά τους αιώνες, προβάλλοντας τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία του 21ου αιώνα μέσα στα έργα τους. Το κοινό χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η παρουσίαση «αναμνήσεων», τις οποίες κουβαλάει κάθε γυναίκα μέσα από την προσωπική της ιστορία και το οικογενειακό της παρελθόν.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη: «Είμαστε οι «αναμνήσεις» μας. Μέσα από αυτό και χάρη σε αυτό αντιλαμβανόμαστε, κινούμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε. Η ικανότητά μας να θυμόμαστε επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουμε και καθορίζει την προσωπική μας ταυτότητα». 

 

Οι δημιουργίες τους είναι ένα «όχημα» για την κατανόηση μιας εποχής, μιας έννοιας ή ενός νέου χώρου. Ιστορίες και μύθοι, θέματα ταυτότητας και καταγωγής, ακουμπούν συνειρμικά τις αισθήσεις στο πλαίσιο του «διαλόγου» με τους θεατές. Η πολυμορφία της έκφρασης και των υλικών που χρησιμοποιούνται συνδέεται και αποτυπώνεται στα έργα μέσα από το ατομικό φίλτρο της θέασης του οικογενειακού κόσμου και τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με εικαστικές δημιουργίες οι:

  • Ελένη Θεοφυλάκτου
  • Μαρία Κομπατσιάρη
  • Σπυριδούλα Πολίτη
  • Ιωάννα Τερλίδου
  • Ζέφη Τιφτικτσόγλου 

 

Βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών μπορείτε να δείτε εδώ:

Διοργάνωση: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)

Επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια ΚEMIT- ΙΜΜΑ

Συντονισμός: Αθηνά Παυλίδου,  Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια ΙΜΜΑ

Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ

 

4ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης

4ο U_th Festival: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ εφηβικών θεατρικών ομάδων της χώρας, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη!

7 – 13 Απριλίου 2025

#SEE_U_THERE

Η εταιρεία θεάτρου αντίρρηση διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά το U_th Festival, τη μεγαλύτερη γιορτή εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα. Ετοιμαστείτε να ζήσετε επτά ημέρες γεμάτες παραστάσεις και εκδηλώσεις από νέους για νέους!

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παραστάσεις από 27 εφηβικές θεατρικές ομάδες, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη σκηνή. Αποκλειστικά στα πλαίσια του φεστιβάλ, το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει τρεις ξεχωριστές βραδινές παραστάσεις, καθώς και μία βραδιά stand up comedy.

Το U_th Festival προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει σε αυτή την εβδομάδα γεμάτη τέχνη και δημιουργικότητα, όπου νέοι καλλιτέχνες και θεατές από όλη την Ελλάδα, συναντιούνται για να γιορτάσουν το εφηβικό θέατρο.

 

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

ΤΡΙΤΗ 8/4

  • 10:00 – 11:00 Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ

«AntiGONE now», της Έλενας Ζαφειριάδου, βασισμένο στο σενάριο της Melissa Cooper, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιήλ

  • 11:30 – 12:30 Εκπαιδευτήρια ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ

«Μια πόλη μαγική», συρραφή θεατρικών κειμένων κλασικών συγγραφέων σε σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια Χριστόφορου Αντωνιάδη

  • 13:00 – 14:00 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

«Τα ταξίδια του μικρού πρίγκιπα», βασισμένο στο βιβλίο «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αntoine De Saint Exypery, σε διασκευή Δημήτρη Αδάμη, Χρύσας Νίκα, Σταυρούλας Τσέλιου σε σκηνοθετική συνεργασία Ευλαμπίας Δαυίδου, Φωτεινής-Σοφίας Παπαδοπούλου και Σταυρούλας Τσέλιου

 

21:30 «Ομήρου Ιλιάδα» από την Εταιρεία Θέατρου Μικρός Βορράς

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/4

21:30 «Τι ομάδα είσαι, ρε;» μια παράσταση για την οπαδική βία από την Εταιρεία Θεάτρου Αντίqρηση

 

ΠΕΜΠΤΗ 10/4

  • 11:30-12:30 2ο Πρότυπο ΓΕΛ «Λευκός Πύργος»

«Ο φιλάργυρος», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λίλας Παντελίδου

  • 13:00-14:00 2ο Γυμνάσιο Περαίας

«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄ ένα γλάρο να πετάει», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Λ. Σεπούλβεδα, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Νικόλαου Γαλάνη

  • 17:00-18:00 4ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

«Παράξενη καταγγελία» του Ευάγγελου Βαρβαρέσου, σε σκηνοθεσία Νίκης Πούλιου

  • 21:00-22:00 Λυρικός Μικρός Πλανήτης

«Διαδρομές», βασισμένο σε κείμενα  μαθητών, προσφύγων και μεταναστών, ενηλίκων και ανηλίκων, του σχολείου ΤΑ ΠΙΣΩ ΘΡΑΝΙΑ, σε σκηνοθεσία Φεβρωνίας Μάγιου

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/4

  • 09:30-10:30 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

«Περί γυναικείων ψυχών» εμπνευσμένο από τα ομηρικά έπη, σε πρωτότυπα κείμενα και σκηνοθεσία της ομάδας

  • 11:00-12:00 3ο ΓΕΛ Ευόσμου

«Η τραπεζαρία», αποσπάσματα από το ομώνυμο έργο του Α. Γκέρνυ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αναστασίας Απατζίδου, Αικατερίνης Γκαγκανιάρη, Ευαγγελίας Μπάρτζου και Ανατολής Σεβαστιάδου

  • 13:30-14:30 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

«Το τραγούδι της μικρής Αντιγόνης» αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και την «Αντιγόνη» του Ζ. Ανουίγ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Δάφνης Αγγελοπούλου

  • 17:00-18:00 Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου/ Κατακόμβη 40

«Η ηχώ της θυσίας» performance, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Δέσποινας Αθανασοπούλου

  • 18:30-19:30 Θεατρικός Όμιλος 1ου Γυμνασίου Χαριλάου

«Το δικό μας θέατρο» σε κείμενα και σκηνοθεσία της ομάδας

  • 20:00-21:00 ΚΗΠΟΣ ΑΜΚΕ

«Ελεύθερα ύδατα» του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία Θανάση Μεγαλόπουλου

 

21:30 Stand up Comedy με τους Manal Awad, Κατερίνα Ασημακοπούλου, Νίκο Νικήτογλου και Κωνσταντίνο Ξηραδάκη

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/4

  • 11:00-12:00 Αμερικανική Γεωργική Σχολή

«Too Shakespeare to handle», διασκευή του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μάρας Μπαχά

  • 12:30-13:30 Art of Theater 86

«Όνειρο θερινής νυκτός» του Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αννέτας Κορτσαρίδου

  • 14:00-15:00 Parsifal

«SKG Teens: η πόλη μέσα από τα μάτια μας» devised theatre με στοιχεία από θέατρο ντοκουμέντο, σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Καμπαγιοβάνη

  • 15:30-16:30 Εργαστήρια MONKS/True Story

«Εθνικότητά μου, το χρώμα του ανέμου», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μ. Βίσνιεκ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου

  • 17:00-18:00 Εφηβικό τμήμα της θεατρικής ομάδας «Γεια Χαρά» του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσ/νίκης «Ο ΝΕΣΤΟΣ»

«Shakespeareno way!!», σε διασκευή και σκηνοθεσία Αναστασίας Θυμιοπούλου

  • 18:30-19:30 Svoura Art Lab

«Επάνω μένει ο κύριος Μπετόβεν» βασισμένο στο ομότιτλο έργο της Μπάρμπαρα Νίκολ, σε σκηνοθεσία Νανάς Παπαγαβριήλ

  • 20:00-21:00 Θεατρική ομάδα του Αρσακείου Λυκείου

«Ζητείται Ελπίς», απόσπασμα από την ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Α. Σαμαράκη ,σε σκηνοθεσία Αντώνη Νεονάκη και Τίνας Πλατσή

 

21:30 «Αγαποφόρες ψυχές» μια παράσταση για τον Έρωτα από την Εταιρεία Θέατρου αντίqρηση

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/4

  • 11:00-12:00 Θεατρική Συμπαιγνία

«Μίστερο Μπούφο» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθετική επιμέλεια, δραματουργική επεξεργασία και διδασκαλία Γιολάντας Καπέρδα

  • 12:30-13:30 Θεατρική ομάδα Λυκείου Πεύκων

«Αντιγόνη στον κόσμο», βασισμένο στο έργο «Αντιγόνη» της Chiori Miyagawa σε σκηνοθεσία Έλλης Ιωαννίδου

  • 14:00-15:00 Εργαστήρι θεάτρου Thespians

«Το κρυφτό» (φιλμ νουάρ) της Βαρβάρας Δουμανίδου και Μαρίας Ράπτη, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου

  • 15:30-16:30 ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Πέτα», βασισμένο στο βιβλίο του Richard Bach «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λιβινγκστον», σε δραματουργική επεξεργασία και διδασκαλία Κωνσταντίας Ζαχαροπούλου

  • 17:00-18:00 Θεατρικό εργαστήριο εφήβων «Πρόταση»

«5.000.000 με το όνομα ΙΟΥΛΙΕΤΑ» σύνθεση κειμένων από «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, «Ιστορία έρωτος» του Χ. Μύλλερ και κείμενα της ομάδας σε δραματουργική επεξεργασία Δήμητρας Μήττα, διδασκαλία λόγου και κίνησης Πάνου Αναγνωστόπουλου και σκηνοθετική επιμέλεια Στέλιου Βραχνή

  • 18:30-19:30 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί

«Ο μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκη και άλλες ιστορίες», βασισμένο στις ομώνυμες ιστορίες του Τιμ Μπάρτον σε σκηνοθεσία Καρολίνας Ρήγα και χορογραφίες Δανάης Θεολόγου

  • 20:00-21:00 Εταιρεία θεάτρου αντίqρηση

«Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας» του Μαρκ Τουαίην σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου

21:30 Τελετή λήξης

 

 

24 Ώρες για τη Λάμψη της Ζωής

 

Ένας μοναδικός 24ωρος μαραθώνιος κολύμβησης για τα παιδιά με καρκίνο

Στηρίξτε όλοι αυτή την προσπάθεια

 

Ο Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ενώνει τις δυνάμεις του με τη συγγραφέα Έλενα Θωΐδου, σε μια ξεχωριστή φιλανθρωπική δράση για τον Σύλλογο ΛΑΜΨΗ ενισχύοντας την φωνή και το πολύτιμο έργο του Συλλόγου για τα παιδιά με καρκίνο. Για 24 ώρες ασταμάτητα ο Χαράλαμπος θα κολυμπήσει, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα δύναμης, ελπίδας και αλληλεγγύης προς τα παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη.

Ο αγώνας του ενός, είναι αγώνας όλων μας!

Στο πλευρό του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη, κάθε 30 λεπτά, αθλητές και πολίτες θα μπαίνουν στην πισίνα για να κολυμπήσουν μαζί του υποστηρικτικά, δείχνοντας ουσιαστικά και συμβολικά ότι στην μάχη του ενός είμαστε όλοι, ό,τι ακριβώς πρεσβεύει και η Λάμψη: Όταν νοσεί ένα παιδί, είμαστε όλοι μαζί!

 

Ποιοι είναι οι διοργανωτές;

  • Η Έλενα Θωΐδου, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, με βαθιά ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τα παιδιά, αναζήτα συνεχώς τρόπους να συμβάλει σε δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, ειδικά για παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη.
  • Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, με το σύνθημα «Τα όνειρα δεν έχουν όρια», εμπνέει με το παράδειγμά του και αποδεικνύει ότι η δύναμη της θέλησης ξεπερνά κάθε εμπόδιο. Ένα πρότυπο για τους νέους, να κυνηγούν τα όνειρα τους.

 

Λίγα λόγια για την Λάμψη:

Η Λάμψη, είναι Σύλλογος Γονέων Παιδιών Με Νεοπλασματικές Ασθένειές στην Βόρεια Ελλάδα, που εδώ και 38 χρόνια στηρίζει τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους, προσφέροντας ιατρική, ψυχική, οικονομική και κοινωνική βοήθεια, στα δύο παιδοογκολογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Ένας ακόμα στόχος του συλλόγου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα για τον παιδικό καρκίνο. Όλα τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών, εταιρειών, φορέων και εθελοντικές δράσεις, αφού ο σύλλογος δεν λαμβάνει καμία κρατική επιδότηση.

 

Η δύναμη της συμμετοχής σου!

Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο του Χαράλαμπου. Είναι όλων μας! Γίνε μέρος αυτής της προσπάθειας και στήριξε έμπρακτα τον σκοπό.

 

Πως μπορώ να συμμετέχω:

Κολύμπησε μαζί: Είτε είσαι αθλητής είτε απλός πολίτης, μπορείς να μπεις στο νερό και να κολυμπήσεις στο πλευρό του Χαράλαμπου, έστω και για λίγα λεπτά. Ο χρόνος συμμετοχής για κάθε άτομο είναι 30 λεπτά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κομμάτι αυτής της δράσης.
Γίνε θεατής & εμψυχωτής: Έλα στο κολυμβητήριο, ενίσχυσε την προσπάθεια και γίνε η δύναμη που θα κρατήσει αυτόν τον αγώνα ζωντανό.
• Στήριξε ως χορηγός: Με παράλληλη δράση ή παρέχοντας υπηρεσίες, μπορείς να βοηθήσεις τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

 

Ας γίνουμε ένα κύμα αγάπης.
Ας δείξουμε ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη μπορούν να αλλάξουν ζωές.

 

Υποστηρικτές & Χορηγοί: Ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές μας που συμβάλλουν στην επιτυχία αυτής της δράσης : ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, KIDDOBOO.

 

Η γιορτή της ζωής

Η γιορτή της ζωής | The joy of life

Μία προσβάσιμη πολύ-αισθητηριακή παράσταση χορού σε πέντε μέρη, για κουαρτέτο, ερμηνευτές και ορχήστρα σε βίντεο

Πώς γιορτάζεις τη ζωή; Τι γιορτάζουμε με τη ζωή μας και τι είναι αυτό που μας επιτρέπει να γιορτά- σουμε τη ζωή; Τι θα έκανες αν ήταν η τελευταία μέρα του κόσμου;

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο προετοιμασίας, η ομάδα του Εν δυνάμει προσκαλεί το κοινό με χαρά στην παράσταση «Η γιορτή της ζωής», που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην Καλαμαριά στις 28 Μαρτίου, ώρα 20.00, στο πλαίσιο του έργου PASS (Promoting Accessible Shows), του έργου Ευρωπαϊκής Συνεργασίας με επικεφαλής εταίρο το Ινστιτούτο Arturo Toscanini, λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της παράστασης, στις 24 Μαρτίου στην Πάρμα της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο του έργου PASS συμμετέχουν 4 οργανισμοί από όλη την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Arturo Toscanini από την Ιταλία, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Studio Citadela από την Τσέχικη Δημοκρατία, η οργάνωση ACCAC (Accessible Arts and Culture) από τη Φινλανδία και η ομάδα Ομάδα Εν δυνάμει από την Ελλάδα.

Οι τέσσερις καλλιτεχνικές ομάδες έχουν δημιουργήσει μία προσβάσιμη παράσταση, τόσο για τους δημιουργούς, καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες με και χωρίς αναπηρία, όσο και για το κοινό, χρησιμοποιώντας υποστηρικτικές τεχνολογίες και συνδυάζοντας μουσική, θέατρο, χορό και εικαστικές τέχνες. Το έργο PASS είναι ένα κάλεσμα για δράση, ένα κάλεσμα για αλλαγή προοπτικής, μια αντι-αφήγηση για τις αναπηρίες στις παραστατικές τέχνες.

Η «γιορτή της ζωής» είναι ένα έργο συλλογικής δημιουργίας που αναπτύχθηκε τον τελευταίο χρόνο μέσω συναντήσεων διά ζώσης και μέσω μιας σειράς διαδικτυακών εργαστηρίων, με στόχο τη συνδημιουργία και την ανακάλυψη νέων τρόπων για καλλιτεχνική συνεργασία προσβάσιμη σε όλους και όλες. Στην παράσταση, οι τέχνες ενσωματώνονται η μία στην άλλη με δημιουργικό τρόπο, εμπλουτισμένες με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και υποστηρικτικών τεχνολογιών. Το συλλογικό έργο χρησιμοποιεί μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές τέχνες και τις νοηματικές γλώσσες των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν.

Η «γιορτή της ζωής» αναπτύσσεται σε πέντε σκηνές, που συρράβονται στην Πάρμα κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού επταήμερου εργαστηρίου που προηγείται της πρεμιέρας. Η ομάδα της Τσεχικής Δημοκρατίας χρησιμοποιεί την πεζογραφία και το δράμα, η ομάδα του Εν δυνάμει το χορό και θέατρο, ενώ οι Ιταλοί συνθέτουν τη μουσική (με δύο κουαρτέτα της Φιλαρμονικής Πάρμας).

Για τη σύνθεση και διασκευή της μουσικής επιλέχθηκε η Ιταλο-Γερμανίδα συνθέτρια Valentina Scheldhofen Ciardelli μέσα από ανοικτή πρόσκληση για συνθέτες κάτω των 35 ετών με αναπηρία. Η Valentina Scheldhofen Ciardelli δημιούργησε το κομμάτι Mama Herde, ένα είδος ουβερτούρας που εμπιστεύτηκε στην Φιλαρμονική Arturo Toscanini να παρουσιάσει σε βίντεο στην αρχή της παράστασης, σε σκηνοθεσία Antonio De Lorenzi. Mama Herde σημαίνει Μητέρα Γη, και όλη η παράσταση επικεντρώνεται στο θέμα της χαράς της ζωής και του εορτασμού της, με επίκεντρο τη φύση. Η συνθέτρια εργάστηκε πάνω στο θέμα του Χειμώνα του Βιβάλντι (από το The Four Seasons), προσαρμόζοντάς το για ένα κουαρτέτο που αποτελείται από κοντραμπάσο (το όργανό της), βιολί, βιόλα και κρουστά. Έγραψε επίσης τρία νέα κομμάτια, λαμβάνοντας υπόψη για τη σύνθεση, τις προτάσεις των καλλιτεχνικών ομάδων.

Μετά την πρεμιέρα στην Πάρμα, στις 24 Μαρτίου, η παράσταση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μαρτίου, στις 6 Μαΐου στην Πράγα και στις 9 Μαΐου στο Τάμπερε.

 

 

Συντελεστές

Ομάδα Ιταλού Εταίρου – Ινστιτούτο Arturo Toscanini

Φιλαρμονική Arturo Toscanini (σε video)

Συνθέτρια Valentina Scheldhofen Ciardelli

Μουσικοί:

Mihaela Costea βιολί

Sara Screpis βιόλα

Claudio Saguatti κοντραμπάσο

Gabriele Genta κρουστά

Ομάδα Φινλανδού Εταίρου – ACCAC

Ομάδα performers:

Silja Ruonala Lila Pihlajamaa

Visual artist Mordechai Braunstein

Χορογραφία:

Ομάδα εργασίας με την καθοδήγηση της Kirsi Mustalahti

Ομάδα Τσέχου Εταίρου – Studio Citadela

Ομάδα performers:

Jan Pellar, Robin Stron, Magdalena Prazakova, Vendula Burger

Χορογραφία: Vendula Burger, Ivana Hessova

Σύλληψη και Δραματουργία: Vendula Kodetova

Ομάδα Εν δυνάμει

Ομάδα performers:

Μιχάλης Ντολόπουλος, Λωξάνδρα Λούκας, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Αλέκος Χάτσιος, Πάνος Μαντζίρης, Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου

Χορογραφία: Βιτόρια Κωτσάλου

 

12ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

Τέσσερις βασικοί άξονες μουσικής πανδαισίας

ρεσιτάλ | μουσική δωματίου | παράλληλες δράσεις | πανελλήνιος διαγωνισμός

 

Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι επιφυλάσσει το 12ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (ΦΠΘ) την άνοιξη του 2025. Τρεις χώροι-ορόσημο της συμπρωτεύουσας, η Αποθήκη Δ’ του Λιμανιού, το Μέγαρο Μουσικής και το Δημαρχιακό Μέγαρο (φουαγιέ), θα φιλοξενήσουν από τις 28 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου τον μουσικό θεσμό που έχει καθιερωθεί ως κυρίαρχος «χώρος» προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι.

 

«Επιχειρούμε να παρουσιάσουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που θα αγγίξει κάθε φιλόμουσο. Αρωγοί στην προσπάθειά μας εξαιρετικοί καλλιτέχνες με «φρέσκιες» προτάσεις. Η κλασική μουσική μπορεί να είναι σημερινή, επίκαιρη και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης στοχεύει σε αυτό.», αναφέρει ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, πιανίστας και διοργανωτής Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

 

Ο κεντρικός κύκλος δράσεων του Φεστιβάλ για το 2025, το οποίο διεξάγεται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης-Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, περιλαμβάνει πέντε ρεσιτάλ, όπου αναγνωρισμένοι σολίστ με διεθνή καριέρα θα παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντιθετικά προγράμματα, που επιχειρούν να προσεγγίσουν, στο μέτρο του δυνατού, όλο το φάσμα των μουσικών στυλ και ιδιωμάτων. Η πιανιστική τέχνη των Rachmaninoff, Scriabin και Prokofieff συνδιαλέγεται αρμονικά με την τζαζ κουλτούρα και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, ενώ η μουσική των σπουδαίων ρομαντικών Chopin και Liszt συνομιλεί με τον μοναδικό Μίκη Θεοδωράκη.

Ο κύκλος μουσικής δωματίου πρωτοεμφανίζεται στο φετινό Φεστιβάλ με δύο συναυλίες εξαιρετικών ανερχόμενων καλλιτεχνών και συμπληρώνεται από μία μοναδική προβολή – συναυλία βωβού κινηματογράφου με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται masterclasses, εργαστήρια, παρουσιάσεις και ανοιχτά μαθήματα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο που αναφέρονται σε σπουδαστές και διδάσκοντες μουσικής, αλλά και δράσεις για παιδιά με ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια που απευθύνονται σε ηλικίες 3 έως 16 ετών.

Το φετινό φεστιβάλ ρίχνει αυλαία πανηγυρικά με τον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου, όπου 41 νέοι Έλληνες πιανίστες διαγωνίζονται με στόχο, εκτός των χρηματικών επάθλων, τις ευκαιρίες πραγματοποίησης συναυλιών σε έγκυρους χώρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2025

Ρεσιτάλ [28/3-6/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης & Δημαρχιακό Μέγαρο (φουαγιέ)

ΠΑ 28 ΜΑΡ / Λέανδρος Πασιάς – Όλα είναι τζαζ! Έργα Αυτοσχεδιασμοί, Green, Monk, Πασιά

ΣΑ 29 ΜΑΡ / Αλεξία Μουζά – Σύγκρουση και ρομαντισμός – Ρώσικες σονάτες Έργα Rachmaninoff, Scriabin, Prokofieff

ΠΑ 04 ΑΠΡ / Αντώνης Ανισέγκος – Random access Έργα Alkan, Adams, Scriabin, αυτοσχεδιασμοί, επιλογές κοινού

ΣΑ 05 ΑΠΡ / Βασίλης Βαρβαρέσος – Γιατί έτσι μας αρέσει Έργα Mozart, Chopin, Liszt, Schumann, Balakirev

ΚΥ 06 ΑΠΡ / Χρίστος Παπαγεωργίου – 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης μέσα από ένα πιάνο Έργα Παπαγεωργίου

 

Μουσική Δωματίου [30/3-7/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης

ΚΥ 30 ΜΑΡ / Hermes Duo – Cine concert: Charlie Chaplin – Μοντέρνοι καιροί Έργα αυτοσχεδιασμοί και μουσικές εκπλήξεις

ΔΕ 31 ΜΑΡ / Ελεονώρα Αποστολίδη – Μαρία Σκανδάλη – Δύο «κόσμοι» του ρομαντισμού Έργα Brahms, Rachmaninoff

ΔΕ 07 ΑΠΡ / Θοδωρής Ιωσηφίδης – Φαίδων Μηλιάδης – Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παρίσι Έργα Sarasate, Ysaÿe, Franck, Debussy

 

Παράλληλες δράσεις [29/3-10/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης

ΣΑ 29 ΜΑΡ & ΣΑ 05 ΑΠΡ / Πάνος Ιωαννίδης – Το πιάνο μου κι εγώ, παρουσίαση

ΚΥ 30 ΜΑΡ / Ηρώ Μενέγου – Πλήκτρα στα ανοιχτά, εργαστήριο για παιδιά (7 έως 16 ετών)

ΤΡ 01 ΑΠΡ / Κώστας Χάρδας – Για μία δημιουργική προσέγγιση στην ερμηνεία, εργαστήριο

ΤΡ 01 – ΠΕ 03 ΑΠΡ / Δημήτρης Γιάκας – Masterclass vocal coaching

ΚΥ 06 ΑΠΡ / Λίνα Τσέρνου – Μικροί πειρατές, εργαστήριο για παιδιά (3 έως 6 ετών)

ΤΡ 08 ΑΠΡ / Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης – Το όραμα και ο φόβος του ερμηνευτή, εργαστήριο

ΤΡ 08 – ΠΕ 10 ΑΠΡ / Δημήτρης Τουφεξής – Masterclass πιάνου

 

Διαγωνισμός [11-15/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης & Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΠΑ 11 – ΣΑ 12 ΑΠΡ / 1ος κύκλος διαγωνισμού

ΚΥ 13 ΑΠΡ / 2ος κύκλος διαγωνισμού

ΤΡ 15 ΑΠΡ / 3ος κύκλος διαγωνισμού (τελικός)

 

 

 

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κατασκευή στολιδιών για λαμπάδες

πασχαλινό εργαστήρι ραπτικής με την Miss Pelote

 

Την Κυριακή 6 & 13 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι στο PHOS ArtLab, όπου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν στολίδια για πασχαλινές λαμπάδες χρησιμοποιώντας υφάσματα, κλωστές, κορδέλες και πολλά άλλα!

 

Τεχνοφετιχισμός: Whip it into Shape

Εύα Παπαμαργαρίτη, ëDesire, 2016, βίντεο HD, έγχρωμο με ήχο
Παραχώρηση: η καλλιτέχνιδα

 

Ένα τραγούδι από ένα συγκρότημα της δεκαετίας του ’80 (Whip it, Devo), εμπνευσμένο από μια νουβέλα της δεκαετίας του ’70 (Gravitys Rainbow, Thomas Pynchon) βάζουν στο επίκεντρο την κατάρρευση μιας κοινωνίας που αποχαυνωμένη μέσα σε ένα παραλήρημα υπερκατανάλωσης και υπερφόρτωσης πληροφοριών, προσκυνά τις σχεδόν λατρευτικές υποταγές της τεχνολογίας, μέσω της οποίας η εξουσία εκδηλώνεται, επεκτείνεται και κανονικοποιείται. Και αν αυτά υπήρξαν για την εποχή τους απλώς παράξενα σημεία των καιρών, στις μέρες μας συζητούμε τις συνέπειες αυτής της αλληλεπίδρασης και αναζητούμε τους τρόπους συμβίωσης, αν όχι αναθεώρησης της σχέσης μας με την τεχνολογία.

 

Η έκθεση «Τεχνοφετιχισμός: Whip it into shape» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α΄, Λιμάνι) στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου 2025, συνοψίζει και διερευνά τη φετιχοποίηση της τεχνολογίας στη σύγχρονη τεχνο-καπιταλιστική κοινωνία, όπου τα τεχνολογικά αντικείμενα έχουν μετατραπεί σε πηγές ερωτικής διέγερσης, υποκατάστατα επιθυμιών και φετίχ λατρείας. Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως κριτικός στοχασμός πάνω στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία διαμεσολαβεί –και ενίοτε διαστρεβλώνει– την αντίληψή για την οικειότητα, τον ερωτισμό, την επιθυμία και την επικοινωνία, την ίδια μας την ταυτότητα, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ελευθερίας, καταναγκασμού και περιορισμού.

Έμφαση δίνεται στις σχέσεις εξουσίας και εξάρτησης που προκύπτουν ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία λειτουργούν πλέον ως προεκτάσεις του σώματος, με τις σχέσεις αυτές να είναι ευδιάκριτες και άμεσα συνδεδεμένες με την κατανάλωση και τον έλεγχο.

Η τεχνολογική έκσταση της εποχής έχει, επίσης, αναδείξει σύγχρονες πρακτικές αυτο-απεικόνισης και αναπαραστάσεις φύλου, επιβάλλοντας παραποιημένες αντιλήψεις για την ομορφιά και δημιουργώντας στρεβλά πρότυπα. Μέσα από τα έργα τους οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες θέτουν το ερώτημα: ζούμε, άραγε, την απόλυτη ικανοποίηση μιας τεχνoφετιχιστικής κοινωνίας;

 

Άννα ΒάσωφFacecase, 2023, βίντεο
Παραχώρησηη καλλιτέχνιδα

 

Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Καλλιτέχνες / Καλλιτέχνιδες: Μαρία Άντελμαν, Άννα Βάσωφ, Βασίλης Βλασταράς, Μαρία Βοζαλή, Μαρία Γλύκα, Θωμάς Διάφας, Carla Gannis, Faith Holland, Kalos&Klio, Casey Kauffmann, Echo Can Luo, Rosa Menkman, Ζήσης Μπλιάτκας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Moises Sanabria σε συνεργασία με τους Tom Galle και John Yuyi, Super G (Γιώργος Ουζούνης), Τεό Τριανταφυλλίδης, Emilio Vavarella

 

Στο παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης εντάσσεται και η συνεργασία με το Φεστιβάλ Pure Identities 2 – HERizons, μια διοργάνωση της ομάδας In contACT org, με έκθεση φωτογραφίας και σειρά ζωντανών δράσεων, 21 – 23 Μαρτίου 2025 στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

 

Moises Sanabria σε συνεργασία με τους Tom Galle και John YuyiTech Shibari II από τη σειρά Body Tech, 2017, φωτογραφία, μικτή τεχνική
Παραχώρηση: οι καλλιτέχνες. Σε συνεργασία με τον οίκο μόδας Luar

Vintage Toys Thessaloniki

Η Νοσταλγία στα καλύτερα της

 

Η μοναδική έκθεση παιχνιδιών, νοσταλγίας και αναμνήσεων γιορτάζοντας τα 10 Χρόνια παρουσίας έρχεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στις 5-6 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης“.

Μια έκθεση εντελώς διαφορετική για μικρούς και μεγάλους. Μια μοναδική έκθεση προσωπικών συλλογών από τις εποχές των 80’s – 90’s αλλά και παρουσία καταστημάτων εξειδικευμένα στο συλλεκτικό παιχνίδι

Όλα θα είναι εκεί..
Playmobil | Lego | Τσίγκινα | Επιτραπέζια | Subbuteo | Arcades | Retro Υπολογιστές | Κούκλες | Λούτρινα | Αυτοκόλλητα | Υπερατού | Ποδήλατα | Video Games | Ψιλικά Εποχής | Κόμικς | Βιντεοκασέτες | Pinballs και πολλά άλλα…

 

Επιπλέον ένας παιδότοπος για τους μικρούς φίλους από την Desyllas Games θα είναι εκεί στον χώρο με τα διαδραστικά.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.