παιδιά – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η μέρα με τα χρώματα

Ο  Ιχνηλάτης Ονείρων προσκαλεί όλες τις οικογένειες να συμμετέχουν σε μία δράση αφιερωμένη στα χρώματα, το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 12.00.

Όλοι μαζί θα παίξουν παιχνίδια γρίφων στην ανθισμένη φύση, με παπαρούνες, μαργαρίτες, χρωματιστά αγριολούλουδα και πράσινο τριφύλλι. Θα ζωγραφίσουν και θα κάνουν κολλάζ στον τοίχο σε ξύλο, σε πέτρα και σε γύψο.

Το ουράνιο τόξο σε μία άκρως messy play δραστηριότητα με τα πιο ενδιαφέροντα υλικά, κηπουρική και φύτεμα πολύχρωμων λουλουδιών, στεφάνια από πηλό και λουλουδομαγειρέματα!

Ακολουθεί όπως πάντα μία μικρή βόλτα με το αλογάκι ή το πόνι για όποιο παιδί το επιθυμεί!

Μα που πήγαν όλοι;

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου

Η Βινιέτα και οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσκαλούν το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 12.00 τους μικρούς φίλους σε μία εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Σοφίας Δάρτζαλη “Μα πού πήγαν όλοι;

 

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι συμβαίνει το βράδυ μέσα σε ένα κλειστό μουσείο;

Η συγγραφέας του βιβλίου θα δώσει στα παιδιά την απάντηση και θα τα συντροφεύσει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Τέχνη, με κολάζ, ζωγραφική, κυνήγι θησαυρού και πολύ πολύ χρώμα!

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα

Την Κυριακή 21 Απριλίου στις 13.00 η συγγραφέας Σοφία Αλεξίου και οι εκδόσεις Ψυχογιός, έρχονται στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση του δεύτερου ταξιδιωτικού οδηγού για παιδιά “Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα”.

Είστε έτοιμοι να συμμετέχετε στο πιο συναρπαστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού;

Περί ανέμων και υδάτων 

Σαββατοκύριακο στο μουσείο για όλους

 

Μικροί επιστήμονες αναλαμβάνουν δράση και μαθαίνουν για τα καιρικά φαινόμενα και την επιστήμη της μετεωρολογίας.

 

Εορταστικές Δράσεις για την Τελετή Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας

OLYMPIC FLAME WEEK

Η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων χτυπάει στο Παρίσι, ακριβώς 100 χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση που έγινε στην Πόλη του Φωτός (1924). Λίγους μήνες πριν σημάνει η έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων,
το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της “OLYMPIC FLAME WEEK”, παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα, εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας, την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας και πολλές ακόμη εκπλήξεις για τους μικρούς και μεγάλους φίλους, με στόχο τα ιδεώδη του αθλητισμού να αποτελέσουν την βάση της φιλοσοφίας ζωής της νέας γενιάς.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΠΑΡΙΣΙ 2024”- 1Ο “ΓΑΛΛΟΦΩΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ”

Αρχής γενομένης από την Παρασκευή 12/4, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, περισσότεροι από 300 μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο τον θεσμό της Λαμπαδηδρομίας και το μήνυμα “GAMES WIDE OPEN” των Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024”. Στη συνέχεια ακολούθησε το 1ο “Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Θεάτρου”, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αποσπάσματα από σπουδαία γαλλόφωνα θεατρικά έργα.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ “OLYMPIC FLAME WEEK”

Παρουσίαση των δράσεων της “Olympic Flame Week” που διοργανώνει και υλοποιεί το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

19:00 | ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΟΣΥΝΗ»

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024”, την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αθλητισμός και Αδερφοσύνη»  εμπνευσμένη από την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Ζαν-Λικ Λαβό, μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο και χαλαρή δεξίωση.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

16:00 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΥΠΟΔΟΧΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Μετράμε αντίστροφα για την Υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας και το μουσείο προσκαλεί το κοινό της πόλης να στείλει ηχηρό μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και ενότητας σε όλο τον κόσμο, μέσα από συντονισμένες δράσεις που εμπνέουν στη νέα γενιά την Ολυμπιακή Ιδέα και τις Αξίες του Ολυμπισμού. Ο Youtuber και δημιουργός περιεχομένου PanosDent (Πάνος Ευταξίας) δίνει τον παλμό και συμμετέχει στην προετοιμασία για την Υποδοχή της Φλόγας!

Αποκορύφωμα των δράσεων, η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Μουσείο την Κυριακή 21/4. Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης αποτελεί σταθμό στη διαδρομή της Ιερής Φλόγας μεταφέροντας μήνυμα συμφιλίωσης των λαών, ειρήνης και ευγενούς άμιλλας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Την άφιξη της Ιερής Φλόγας θα ακολουθήσει η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Δάδας “Παρίσι 2024”.

Υπάρχει πράσινο μέλλον για την πόλη;

Τα 35α γενέθλια της Parallaxi είναι γεμάτα από δράσεις και δημόσιες συζητήσεις που αφορούν το παρόν, αλλά και το μέλλον της πόλης.

 

Μετά τις συζητήσεις για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, για το design, αλλά και την καλλιτεχνική αιμορραγία, έρχεται μία ακόμη, που συμβαδίζει με το χρώμα της άνοιξης.

 

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στις 17.00 σε ένα εμβληματικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στους πανέμορφους Κήπους του Πασά, στο πλαίσιο των δράσεών της «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», η Parallaxi διοργανώνει μια εκδήλωση, αυτή τη φορά με θέμα το περιβάλλον, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Μια κουβέντα για την περιβαλλοντική εικόνα της Θεσσαλονίκης σήμερα και την άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για το μέλλον της. Συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεκίνησε το 2010 με μετακλήσεις στη Θεσσαλονίκη σημαντικών ανθρώπων που εργάστηκαν συστηματικά σε πόλεις του εξωτερικού πετυχαίνοντας τη μεταμόρφωση σε ζητήματα αστικής διαβίωσης, καλούνται και φέτος επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού που εργάζονται συστηματικά για ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με το βιώσιμο μέλλον των πόλεων.

 

Πικ-νικ, ξενάγηση και συναυλία

Εκτός από τη συζήτηση, ωστόσο, θα υπάρξει πικ-νικ, ξενάγηση στην ιστορία των Κήπων, αλλά και συναυλία τζαζ, τηρώντας μια παράδοση δράσεων που υλοποιούνται στο «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» και προτείνουν την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων με μεικτές χρήσεις που συμπεριλαμβάνουν ακτιβισμό, πολιτισμό και συνεύρεση.

 

Οι ομιλητές – προσκεκλημένοι και ομιλητές στη συζήτηση είναι άνθρωποι που γνωρίζουν εξαιρετικά το αντικείμενο.

 • Άρης Καλαντίδης, Πολεοδόμος και Καθηγητής Πανεπιστημίου στο Βερολίνο με θέμα ομιλίας: «Σχεδιάζοντας την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος».
 • Μαρία Βασιλάκου, Πολεοδόμος πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης, μέλος του ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων και του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ με θέμα ομιλίας: «Το παράδειγμα της Βιέννης: Αλλάζοντας μια πόλη».
 • Διονύσης Λατινόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ με θέμα ομιλίας: «Η ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμου του αστικού πρασίνου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης».
 • Χάρις Χριστοδούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ με θέμα ομιλίας: «Αστικός Σχεδιασμός Φροντίδας».
 • Περικλής Χατζηνάκος, Ιδρυτής και Διευθυντής περιβαλλοντικής οργάνωσης Mamagea και υπεύθυνος Γραφείου περιβάλλοντος του ΠΑΜΑΚ, με θέμα ομιλίας: «Κινητοποιώντας την κοινωνία των πολιτών για το κοινό καλό» Το κοινό θα συμμετάσχει ενεργά, θέτοντας ερωτήματα και κάνοντας επισημάνσεις και παρεμβάσεις.

Την παρουσίαση των ομιλητών και τη συζήτηση μαζί τους θα κάνει ο διευθυντής της Parallaxi Χάρης Δημαράς.

 

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει ξενάγηση στους Κήπους και την ιστορία τους, από τον ξεναγό Ιωάννη Κιουρτσόγλου και συναυλία τζαζ από το συγκρότημα Saxaracas του σπουδαίου μαέστρου Θεόφιλου Σωτηριάδη.

Μικροί Ντετέκτιβ της σωστής Πληροφορίας

Το Goethe-Institut Thessaloniki στο πλαίσιο του προγράμματος “Fakeless” και της σχετικής έκθεσης για την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας, σε συνεργασία με το Peace Journalism Lab του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το Digital Communication Network Global, σας προσκαλούν την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο εργαστήριο για παιδιά «Μικροί ντετέκτιβ της σωστής πληροφορίας!».

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά την πρωτοβουλία Fakeless από κοντά και να μάθουν να ξεχωρίζουν τις έννοιες “πληροφόρηση” και “παραπληροφόρηση”. Μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και παιχνίδια θα έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως το click bait, θα κληθούν να αναγνωρίζουν τα fake news κ.α.

 

 

Εμψύχωση εργαστηρίου: Νικόλαος Σ. Παναγιώτου, Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

Μαριάννα Τανάγια: Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Digital Communication Network Global

H ομάδα του Peace Journalism Lab

Περισσότερα σχετικά με τη σειρά εκδηλώσεων Fakeless δείτε ΕΔΩ.

Drops Circus House goes to the Beach

Μυρίζει καλοκαίρι και η διάθεση για δραστηριότητες και παιχνίδι κορυφώνεται. Το σώμα και το μυαλό αρχίζουν να ενεργοποιούνται, αναζητώντας ανήσυχα να καταπιαστούν με νέες περιπέτειες. Εάν ψάχνεις να ικανοποιήσεις σώμα, νου και ψυχή μέσω μιας εναλλακτικής εμπειρίας που συνδυάζει εναέρια ακροβατικά και ζογκλερικά, τότε βρίσκεσαι στην κατάλληλη εκδήλωση, στο κατάλληλο μέρος.

Το Mindloop είναι ένας υπαίθριος χώρος δραστηριοτήτων και θαλάσσιων σπορ, σε απόσταση μισής ώρας από τη Θεσσαλονίκη και φυσικά δίπλα στη θάλασσα. Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η αρμονική συνύπαρξη ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και άθλησης μέσω της εμψύχωσης των συμμετεχόντων να τολμήσουν κάτι διαφορετικό, να πειραματιστούν και να εμπνευστούν από τις πρακτικές του σύγχρονου τσίρκου με τις οποίες θα ασχοληθούν.

Το ταξίδι θα διαρκέσει 3 ώρες και θα ξεκινήσει με ένα show εναέριων ακροβατικών. Στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, εναέρια πανιά και λειτουργικά ζογκλερικά υπό την καθοδήγηση των έμπειρων ακροβατών της ομάδας DROPS CIRCUS HOUSE και της εμψυχώτριας Αλίκης, αφού προηγηθεί ένα δημιουργικό και ευχάριστο ζέσταμα για να μπουν όλοι στο κλίμα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα διαλειμμάτων καθώς ο χώρος διεξαγωγής προσφέρεται για σνακ και καφέ. Όλα τα παιχνίδια και οι κατασκευές που θα χρησιμοποιηθούν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

 

Λίγα λόγια για τα εναέρια ακροβατικά

Τα εναέρια ακροβατικά πανιά αποτελούν κομμάτι της τέχνης του σύγχρονο τσίρκο με πολλά οφέλη. Δουλεύοντας αποκλειστικά με το βάρος του σώματος μας, εκτός από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στοχεύουμε και στην ψυχική ενδυνάμωση μέσω του χορού, της έκφρασης και της δημιουργίας. Η εκτέλεση πτώσεων και ακροβατικών από ψηλά απελευθερώνει αδρεναλίνη, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και καταπολεμά τους φόβους μας.

Λίγα λόγια για τα λειτουργικά ζογκλερικά (functional juggling)

Τα ζογκλερικά αποτελούν μια μορφή έκφρασης που ωθεί τον ανθρώπινο νού να εισέλθει σε μια συνθήκη όπου συμβαίνουν αναρίθμητοι συνδυασμοί και αλληλουχίες αισθητηριακών σχέσεων. Μέσα από επαναλαμβανόμενα μοτίβα που δημιουργεί το άτομο βάζοντας σε διάφορες τροχιές τα αντικείμενα, αναπτύσσει μια αισθητηριακή σχέση με το χώρο και το χρόνο. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί θεμέλια για ανάπτυξη πνευματικής αλλά και σωματικής ροής. Tα λειτουργικά ζογκλερικά είναι ζογκλερικά που έχουν “αποδομηθεί” με τέτοιο τρόπο ώστε η πρακτική τους να γίνεται πιο φιλική προς ένα μεγαλύτερο εύρος ατόμων, ανεξαρτήτου ηλικίας, μαθησιακών ή σωματικών δυνατοτήτων.

 

Αποσυνδεόμαστε για να συνδεθούμε

Ο ξενώνας “Δημοσθένης” σε συνεργασία με τη σελίδα Παιδείας στα Μέσα “Media Owl” προσκαλούν όλες τις οικογένειες σε ένα μοναδικό διήμερο επανασύνδεσης στη Γουμένισσα, οργανώνοντας ένα εργαστήρι κατά το οποίο θα κάνουν όλοι στην άκρη τις οθόνες και θα συνδεθούν με τη φύση και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

 

 • Νιώθετε κι εσείς πως τα κινητά μας αποξενώνουν;
 • Αισθάνεστε πως στερείστε οικογενειακώς ποιοτικό χρόνο εξαιτίας των οθονών;
 • Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν μπαίνουμε στον αχανή κόσμο των Social Media;
 • Τι μπορούμε να κάνουμε για να οριοθετήσουμε οικογενειακώς τη σχέση μας με τις ψηφιακές συσκευές;

 

Στο διήμερο εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στον ξενώνα “Δημοσθένης” στη Γουμένισσα θα δοθούν απαντήσεις και λύσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Ένα εργαστήρι κατά το οποίο θα κάνουν όλοι στην άκρη τις οθόνες, θα αποσυνδεθούν από το διαδίκτυο, τον καταιγισμό των πληροφοριών και τις ειδοποιήσεις. Θα ανακαλύψουν πώς να θέσουν τα όριά τους στη χρήση της τεχνολογίας, να συνδεθούν με τη φύση και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να ακολουθήσουν αργούς ρυθμούς και να ζήσουν ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο μακριά από τους ρυθμούς της πόλης.

Στόχος είναι το μοίρασμα, η επαφή, η σύνδεση.

 

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες και οικογένειες με τα παιδιά τους ενώ περιλαμβάνει:

 1. Το εκπαιδευτικό εργαστήρι “Χακάροντας τη σκέψη” για παιδιά
 2. Εργαστήρι οριοθέτησης της χρήσης των οθονών για τους γονείς
 3. Πεζοπορία στη φύση, ξενάγηση σε οινοποιείο και πικ νικ

 

Το εργαστήρι συντονίζουν:

 • Κωστής Δημολιός,Εκπαιδευτικός, δημιουργός του Media Owl, Συν-ιδρυτής του βρεφονηπιακού σταθμού “Σπιτόδενδρο”.
 • Καλαθά Ελένη: Ειδική Παιδαγωγός, “Μή.λο”
 • Ροδοπούλου Χριστίνα: Λογοθεραπεύτρια, “Μή.λο”
 • Σαβρανίδου Καλλιόπη , Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια & Εκπαιδευτικός

Σχεδίαση προγράμματος: Κωστής Δημολιός & Μουζούρη Μαρία

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα του εργαστηρίου

Σάββατο 20/4/2024

Άφιξη στη Γουμένισσα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε περίπτωση που δεν διαμένετε στην περιοχή. Τακτοποίηση στον Ξενώνα “Δημοσθένης”.

Η Γουμένισσα είναι πολύ ζωντανή το Σάββατο, καθώς μεταξύ 08.00 – 13.00 έχει παζάρι. Στους μικρούς τόπους, το παζάρι διαφέρει από την ‘λαϊκή αγορά’ των πόλεων στο ότι ο κόσμος εκτός από τα ψώνια του φροντίζει να περάσει χρόνο κοινωνικά με τους συγχωριανούς του. Πρόκειται για τον τόπο και την ώρα της συνάντησης όλων. Στην Γουμένισσα υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ, δίπλα στην Κρήνη του 1918, κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια που βρίσκονται σε κάθε πλατεία, δίπλα στην κάθε στέρνα με τρεχούμενο νερό από τις πηγές του Πάικου.

 

17.00 – 19.00: Παιδικό Εργαστήριο “Χακάροντας τη σκέψη”  σε συνεργασία με τις Μή.λο (για παιδιά ηλικιών 8 – 15 ετών)

Θεματικές:

 1. Η οικονομία της προσοχής: γιατί τα κοινωνικά δίκτυα και οι οθόνες τραβούν και θέλουν την προσοχή μας; Πώς καταφέρνουν να την αποκτήσουν;
 2. Τα Media και η σκέψη μας: πώς οι οθόνες και τα social media μας επηρεάζουν και μας κρατούν “κολλημένους” στην οθόνη. Μέσα από τη συζήτηση με τα παιδιά, την ανάδειξη προσωπικών εμπειριών και γνώσεων
 3. Πάρε τον έλεγχο: πώς να πάρουμε τον έλεγχο της προσοχής μας. Πώς μπορούμε να οριοθετήσουμε τη σχέση μας με τις οθόνες και τα κοινωνικά δίκτυα; Τι οφέλη θα έχουμε; Πώς μπορούμε να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα;

 

Κυριακή 21/4

10.30 – 12.30: Εργαστήριο Γονέων σε συνεργασία με την Καλλιόπη Σαβρανίδου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια & Εκπαιδευτικό

Θεματικές:

Scrolling, gaming, posts, stories, likes, views…

Η ζωή πίσω από τη ζωή. Η απόσυρση, η απομόνωση, η ευκολία στη μη επαφή μέσα από τη δικαιολογία του “ανήκειν” στο παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Και γίνεται σύνδεση η αποσύνδεση. Εθισμός, εξάρτηση, ορθή χρήση και όρια. Στη συνάντηση θα δούμε πόσο χανόμαστε στο υπερσύμπαν του διαδικτύου. Πώς τα παιδιά το λαμβάνουν αυτό; Και πόσο η έλλειψη χρόνου και οι γρήγοροι ρυθμοί τούς κάνουν να υποκύπτουν με “ενοχή” στο να δίνουν οθόνη στα παιδιά ως αντάλλαγμα;

Βλέπουμε πώς είναι πίσω απ΄ τις οθόνες, τα προφίλ, τα συναισθήματα τους και πώς πραγματικά είμαστε στο “κοντά”. Πρόσωπο με πρόσωπο. Βλέμμα με βλέμμα. Με αισθήσεις. Δίχως φίλτρα και ρετούς.

 

13.00 – 17.00

 • Επίσκεψη σε οινοποιείο
 • Πεζοπορική δράση (εύκολη, διάρκεια 1 ώρα)
 • Πικ Νικ σε παραποτάμιο χώρο αναψυχής

 

Το Τείχος

Την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 12.00 η ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου θα αφηγηθεί το βιβλίο “Το Τείχος” των εκδόσεων Susaeta στο βιβλιοπωλείο/καφέ “Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες”.

Στη συνέχεια, μέσω του θεατρικού παιχνιδιού τα παιδιά θα διδάξουν στον βασιλιά ότι η αυταρχικότητα δεν έχει θέση σε μια «πολύχρωμη» πραγματικότητα.

Παιχνίδια εξερεύνησης στη φύση

Ο  Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 12.00 όλες τις οικογένειες με παιδιά από 4 έως 10 ετών σε μία ανοιξιάτικη δράση στο κτήμα Κλημεντίνη!

Δύο ομάδες. Δέκα γρίφοι. Δέκα δοκιμασίες. Ένα έπαθλο. Ατελείωτη διασκέδαση!

Μία άκρως φυσιοκεντρική δραστηριότητα κατά την οποία τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν μυαλό, ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, ομαδικό πνεύμα.

Εξερεύνηση στη φύση, ομαδικές κατασκευές και messy play είναι λίγα από αυτά που περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες!

Το κυνήγι των κρυμμένων αβγών & πασχαλιάτικες κατασκευές

Ο  Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί το Σάββατο 13 Απριλίου και ώρα 12.00 όλες τις οικογένειες με παιδιά από 2 έως 10 ετών σε μία πασχαλιάτικη δράση στο κτήμα Κλημεντίνη!

Το κυνήγι των κρυμμένων αβγών στο κτήμα το δάσος και το λιβάδι, η διακόσμηση λαμπάδας, η κατασκευή κάρτας, τα πήλινα καλαθάκια για τα αβγά, βάψιμο αβγών με διαφορετικούς τρόπους, κηπουρική και easter messy play στην αισθητηριακή κουζίνα, είναι λίγα από αυτά που περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες.

Δώρο μία βόλτα με το άλογο ή το πόνι για όποιον το επιθυμεί!

Τα χρωματιστά πιάτα

Tην Παρασκευή 12 Απριλίου τα παιδιά δοκιμάζουν τα πιο χρωματιστά πιάτα στο εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί στον παιδότοπο Kid’s Fun Factory στο Πανόραμα!

Tα πιάτα θα γίνουν καμβάδες, τα φρούτα με τα λαχανικά τα χρώματα και παρέα θα φτιάξουν τα πιο ωραία έργα τέχνης.

Γονείς και συνοδοί θα απολαύσουν το ρόφημά τους, βλέποντας τα παιδιά να ανακαλύπτουν νέες αισθήσεις και υφές!

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

ΔΕΒΘ – 20 χρόνια βιβλία και ιδέες!

16 έως 19 Μαΐου 2024,  με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος είκοσι χρόνια επιτυχημένης και δυναμικής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου. Από το 2004, κάθε Μάιο «Διαβάζουμε βιβλία, μοιραζόμαστε ιδέες!» στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου που φέτος θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO. Ακόμη πιο πλούσια σε διεθνείς συμμετοχές και σημαντικές πρωτοβουλίες για συγγραφείς αλλά και επαγγελματίες του βιβλίου, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ), η ΔΕΒΘ 2024 υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για το αναγνωστικό κοινό, τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Με συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με περισσότερους από 40 ξένους συγγραφείς από 18 χώρες και 50 προσκεκλημένους κορυφαίους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, δημιουργώντας μια μεγάλη κοινότητα που την ενώνει όχι μόνον η αγάπη για το βιβλίο, αλλά και η διάθεση διαλόγου, συνεργασίας και ανάδειξης των σύγχρονων προβληματισμών.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης: «Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμπληρώνει τα 20 χρόνια της. Μέσα σε έναν διαρκώς και ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο, η ΔΕΒΘ όχι μόνο διατηρεί σταθερή τη σχέση της με τα βιβλία και τους ανθρώπους τους, αλλά και αναπτύσσεται, εξελίσσεται, ξεκινά νέα προγράμματα και συνεργασίες και αποτελεί όχι απλά μια έκθεση βιβλίου, αλλά μια σύγχρονη πλατφόρμα ανοικτού διαλόγου. Στοχεύουμε σε μια επιτυχημένη διοργάνωση που θα ενώσει όλους τους πολιτισμούς, αναδεικνύοντας τη δυναμική και τις προοπτικές της ΔΕΒΘ».

 

ΔΕΒΘ και Διαπολιτισμικός Διάλογος

Με πολύ σημαντικές για τη χώρα μας διεθνείς συνεργασίες και προγράμματα που διαρκώς διευρύνονται, με τιμώμενη τη Σάρτζα να γεφυρώνει τον ελληνικό με τον αραβικό πολιτισμό μέσω των βιβλίων, με εκδηλώσεις και δράσεις με ανθρώπους και φορείς από τον χώρο του βιβλίου, των τεχνών, του πολιτισμού και της επιστήμης, φεστιβάλ και συναντήσεις, διάλογο και σύγχρονους προβληματισμούς, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί ουσιαστικά μια πλατφόρμα διαπολιτισμικού διαλόγου και συμπερίληψης.

 

Συγγραφείς του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικοί ξένοι συγγραφείς επισκέπτονται και αυτήν τη χρονιά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και τα μορφωτικά ινστιτούτα. Διακεκριμένοι, πολυτάλαντοι, ανήσυχα πνεύματα, από πολλές διαφορετικές χώρες και τομείς, μοιράζονται με το κοινό την οπτική τους για τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών, ο βραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Fabio Stassi (εκδ. Ίκαρος), η Ισλανδή Yrsa Sigurdardottir με τα αστυνομικά της μυθιστορήματα (εκδ. Μεταίχμιο), ο δημοφιλής για τα ψυχολογικά του θρίλερ, Sebastian Fitzek από τη Γερμανία και ο Ιταλός συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων, Carlo Lucarelli (εκδ. Διόπτρα). Ο Zulfu Livaneli, ο γνωστότερος Τούρκος μουσικοσυνθέτης και εξαιρετικά αγαπητός στην Ελλάδα, έρχεται επίσης στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα βιβλία του (εκδ. Πατάκη).

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης συναντάμε τον Gilles Legardinier με το βιβλίο του “Jai encore menti!” / Πάλι ψέματα είπα! (éditions Flammarion, εκδόσεις Πατάκη) και την Camille Laurens με το βιβλίο της “Fille” / Κορίτσι (éditions Gallimard, εκδόσεις Μεταίχμιο), ενώ στην Παιδική Γωνιά θα βρίσκεται ο Γάλλος εικονογράφος Benjamin Strickler.

Το GoetheInstitut Thessaloniki σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν από τη Γερμανία την bestseller συγγραφέα της “Ημέρας της Μητέρας”, Nele Neuhaus και επίσης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ενύπνιο, τον συγγραφέα Björn Kuhligk με τη “Γλώσσα του Γιβραλτάρ”, ενώ ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling θα συναντήσει τους μικρούς του φίλους στην παιδική γωνιά.

Θα παρευρίσκονται και τέσσερις συγγραφείς που έχουν αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), τους Martina Vidaić (Κροατία, 2023), Marentede Moor (Ολλανδία, 2014), Bianca Bellová (Τσεχία, 2017), και Giovanni Dozzini (Ιταλία, 2019). Η Ισπανίδα συγγραφέας και διευθύντρια του Θερβάντες στην Ελλάδα Pilar Tena παρουσιάζει το πρώτο βιβλίο της στα ελληνικά και σε συνεργασία με το Etxepare Basque Institute και τις εκδόσεις Βακχικόν, το κοινό θα γνωρίσει από κοντά την Βάσκα ποιήτρια Leire Bilbao.

Γνωρίζουμε «Τα Βαλκάνια από μέσα και από έξω» με τους Marija Dejanović και Denis Škofič (εκδ. Θράκα),αλλά και την ιρλανδική ποίηση με τους ποιητές Louis de Paor και Biddy Jenkinson και τον ανθολόγο και μεταφραστή Kevin Anderson σε συνεργασία των εκδόσεων Βακχικόν με το Culture Ireland.

Η Rhea Krcmárová, νέα αλλά ήδη διάσημη Αυστριακή συγγραφέας και εξαιρετική σοπράνο, θα κάνει μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της, “Monstrosa”, με συνοδεία κοντραμπάσο σε συνεργασία της Αυστριακής Πρεσβείας και του Αυστριακού Προξενείου.

Η Hila Blum, από τις δημοφιλέστερες συγγραφείς του Ισραήλ, θα είναι επίσης εκεί με το “Πώς να αγαπάς την κόρη σου”, όπως και η Cara Hoffman, που ζει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, με τους “Κράχτες” της (εκδ. Gutenberg).

Η Μαρία-Kinuko Fukami, γεννημένη στην Ιαπωνία, κάνει με τη “Συμφιλίωση” ένα ταξίδι στις θρησκείες του κόσμου (εκδ. Έαρ), ενώ ο διακεκριμένος αστροφυσικός Luciano Rezzolla (Η Ακαταμάχητη Έλξη της Βαρύτητας, εκδ. Σοφία) μας καλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της φυσικής της βαρύτητας και μοιράζεται με τους επισκέπτες την πρώτη εικόνα μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας!

 

Τιμώμενο για το 2024, το Εμιράτο της Σάρτζα

Τιμώμενη για το 2024 είναι η Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Την οργάνωση της συμμετοχής έχει αναλάβει η Sharjah Book Authority με πρωταρχικό στόχο αφενός την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στη σημερινή εποχή και αφετέρου την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών που μας ενώνουν από την αρχαιότητα. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει συναντήσεις της νεότερης γενιάς Ελλήνων και Αράβων λογοτεχνών και ποιητών, πάνελ για το «γυναικείο μυθιστόρημα» και τον κοινωνικό του ρόλο στα Εμιράτα και στην Ελλάδα, συζητήσεις για την τέχνη του διηγήματος, τους πολιτιστικούς δεσμούς του ελληνικού και αραβικού πολιτισμού, αλλά και για την επίδραση της ελληνικής φιλοσοφίας στη σύγχρονη αραβική και ελληνική λογοτεχνία.

Σε επαγγελματικό επίπεδο λαμβάνονται πρωτοβουλίες που διευκολύνουν τους εκδότες εκατέρωθεν στην αγορά δικαιωμάτων, μετάφρασης και έκδοσης βιβλίων. Ήδη έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά δέκα βιβλία σύγχρονων Αράβων συγγραφέων που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στόχος είναι η μετάφραση, αντιστοίχως, ελληνικών βιβλίων στα αραβικά.

Παράλληλα θα υλοποιηθούν εργαστήρια, προβολές, μουσικές εκδηλώσεις, συνεργασίες και εκθέσεις με εικονογράφους των δύο χωρών, αλλά και μία σημαντική συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργαστήρια για παιδιά, προβολές και μουσικές εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν αμέσως μετά την ΔΕΒΘ και στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τον Δήμο Αθηναίων.

 

 

2ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα ΔΕΒΘ

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το περσινό πρώτο διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ, του προσέδωσε μια πρωτοφανή δυναμική και εξασφάλισε φέτος 30 συμμετοχές μέσα από 20 πολύ σημαντικές χώρες και αγορές και από επιφανείς εκδοτικούς οίκους. Στο πλαίσιο του διεθνούς επαγγελματικού προγράμματος «Κέντρο Δικαιωμάτων ΔΙΑΛΟΓΟΣ / DIALOGUE Rights Centre», θα πραγματοποιηθεί το 2ο «Fellowship-Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου», με έμφαση σε εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες του εξωτερικού. Fellowship Ambassador είναι η Petra Hardt, διακεκριμένη διευθύντρια δικαιωμάτων επί εικοσιπενταετία στον μεγαλύτερο γερμανικό εκδοτικό οίκο, Suhrkamp Verlag.

 

Διεθνείς Συνεργασίες

Η ΔΕΒΘ συμμετέχει εδώ και είκοσι χρόνια στο διεθνή διάλογο του εκδοτικού κλάδου καλλιεργώντας συστηματικά σχέσεις και συνεργασίες ως μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου από το 2009 καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP. Αναπτύσσει και διευρύνει κάθε χρόνο το διεθνές της πρόγραμμα μέσα από συνεργασίες με μεγάλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) εκπροσωπείται δυναμικά στην έκθεση με βραβευμένους συγγραφείς, ενώ παρουσία και συνεργασία με την ΔΕΒΘ έχουν επίσης μεταξύ άλλων το Versepolis Poetry European Network, το διεθνές φόρουμ δικτύωσης PublisHer Women in Publishing και το Βασκικό Ινστιτούτο γλώσσας και πολιτισμού Etxepare Basque Institute. Η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει φέτος την ετήσια συνάντηση του ENLIT – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μετάφρασης. Παρούσες στη φετινή διοργάνωση θα είναι η Διευθύντρια της Ένωσης Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), Anne Bergman, η Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA), Gvantsa Jobava και η τ. πρόεδρος της IPA και πρόεδρος της Sharjah Book Authority, Α.Ε. Sheikha Bodour Al Qasimi, με τη συνεχή ενθάρρυνση και υποστήριξη της οποίας δρομολογήθηκε η συνεργασία με τη Σάρτζα.

 

Θέματα αιχμής: Τεχνητή νοημοσύνη και Γυναίκες στα βιβλία

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής ΔΕΒΘ με θέμα «Άνθρωπος και Μηχανή» θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά στην εφαρμογή της στον κλάδο των εκδόσεων που επηρεάζει και αλλάζει εξολοκλήρου τον τρόπο λειτουργίας όλων σχεδόν των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου.

Μια επίσης βασική θεματική της ΔΕΒΘ που αντανακλά σύγχρονους προβληματισμούς είναι οι Γυναίκες στα βιβλία. Μέσα από συζητήσεις, δράσεις και εκδηλώσεις θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της επαγγελματικής θέσης της γυναίκας στον χώρο του βιβλίου, αλλά και μια συνοπτική χαρτογράφηση της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής των γυναικών δημιουργών, που εν μέρει παραμένει αφανής ακόμη και σήμερα. Σημαντική είναι η συμμετοχή στην έκθεση του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer -Women in Publishing, ενώ θα γίνει επίσης παρουσίαση συλλογής δεκάδων μεταφρασμένων στα αγγλικά τίτλων απ’ όλον τον κόσμο, παρουσίαση του booklet “Κnow her words” από το PEN Greece, πάνελ με γυναίκες από τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και πολλές ακόμα δράσεις.

Οι Ιστορίες από τα Βαλκάνια θα παρουσιαστούν για δεύτερη χρονιά στην ΔΕΒΘ διευρύνοντας τον διάλογο, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση με τις γείτονες χώρες. Θα πραγματοποιηθεί Αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάσει στο κοινό το πλούσιο αρχείο του, καθώς και Επετειακά αφιερώματα για τον Φραντς Κάφκα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του και για τον σπουδαιότερο φιλόσοφο των Νεότερων Χρόνων, Ιμμάνουελ Καντ, με αφορμή την επέτειο των 300 χρόνων από τη γέννησή του.

 

Διοργανώσεις – θεσμοί της ΔΕΒΘ

Σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες εκδότες, φορείς, ινστιτούτα και ομάδες, η 20ή ΔΕΒΘ συνεχίζει και φέτος τις διοργανώσεις της που πλέον αποτελούν θεσμούς: Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων και το νέο του πρότζεκτ Black Poetry Box” με videopoems σύγχρονων Eλλήνων ποιητριών και ποιητών να διατρέχουν την έκθεση. Θα πραγματοποιηθούν επίσης το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 2ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, τη 2η Συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης απ’ όλη τη χώρα με ανοικτή εκδήλωση για την εξωστρέφεια, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις, ημερίδες, εργαστήρια, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη και στην ευρύτερη Μακεδονία.

 

Παιδική και Εφηβική Γωνιά

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα στυλό, μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο», είχε πει η Malala Yousafzai στην ιστορική της ομιλία στον ΟΗΕ το 2013. Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και η διαδραστική επαφή των παιδιών και των νέων με το ποιοτικό βιβλίο και τους ανθρώπους του, είναι μια από τις διαχρονικές προτεραιότητες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο άλλωστε, οι εκδηλώσεις, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ.

Έτσι και φέτος, γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια της, η ΔΕΒΘ δημιούργησε τον πιο ζωντανό, πολύχρωμο, πολύβουο χώρο της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, που περιμένει μικρούς και μεγάλους, πάντα με ελεύθερη είσοδο!

Γνωρίστε καλύτερα την Παιδική και Εφηβική Γωνιά της ΔΕΒΘ

Όπως κάθε χρόνο Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες δίνουν το παρών στη Γωνιά, πάντα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους εφήβους. Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις καινούργιες και τις παλιότερες εκδόσεις, συμμετέχουν σε δρώμενα για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ανταλλάσσουν απόψεις και μοιράζονται εντυπώσεις.

Εκδηλώσεις ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους

Τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. που θα οργανώσουν 37 εκδοτικοί οίκοι και 17 πολιτιστικοί φορείς. Επίσης, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να συμμετέχουν σε έναν κύκλο εκδηλώσεων, ημερίδες, εργαστήρια και συζητήσεις.

Οργανωμένες επισκέψεις ομάδων μαθητών

Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου, 09:00 – 14:00, η Έκθεση θα υποδεχτεί 50 σχολεία και συνολικά 2.500 μαθητές και μαθήτριες κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Οι μαθητές και μαθήτριες θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ή/και θα περιηγηθούν στην Έκθεση με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Κατόπιν σχετικής συνεννόησης, οργανωμένες ομάδες μαθητών μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση όλα τα απογεύματα και το Σαββατοκύριακο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις. 

Ξένοι καλεσμένοι συγγραφείς

Ο Γάλλος εικονογράφος Benjamin Strickler, προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου και ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Goethe, περιμένουν να γνωρίσουν τους μικρούς βιβλιόφιλους. 

Από το 2007, ο Benjamin Strickler εικονογραφεί για τον Τύπο και για παιδικές και νεανικές εκδόσεις. Ανήσυχο πνεύμα, δεν σταματά να ερευνά ταξιδεύοντας τον αναγνώστη μέσα από το διάστημα και ανά τους αιώνες. Στην ΔΕΒΘ θα παρουσιάσει, σε οργανωμένες ομάδες μαθητών αλλά και στο ευρύ κοινό, το βιβλίο του La véritable histoire de Timée qui rêvait de gagner aux jeux olympiques: Ο 11χρονος Τιμέ είναι σκλάβος στη Σπάρτη. Είναι ο πιο στενός φίλος του γιου του βασιλιά και ο καλύτερος παλαιστής της περιοχής. Ονειρεύεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η ιδιότητα του σκλάβου τον εμποδίζει να αγωνιστεί. Για να καταφέρει να εξαιρεθεί, θα πρέπει να αποδείξει την αξία του και να υποβληθεί στις πιο σκληρές δοκιμασίες.

Ο Will Gmehling θα παρουσιάσει το βιβλίο του Καλοκαίρι στην πισίνα (εκδ. Καστανιώτη), μια ιστορία για μια παρέα παιδιών, την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, τις συζητήσεις τους ένα καλοκαίρι, αυτό που περνούν δίπλα στην πισίνα, ένα καλοκαίρι που τα ωριμάζει, καθώς με χιούμορ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην ηλικία τους και τα προβλήματά της.

Επίσης, σε συνεργασία με την Εθνική & Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και την εθνική αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Berislav Blagojević, συγγραφέας του βιβλίου Γνωρίστε τον Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο του σύμπαντος και η Μαριάννα Μιλούνοβιτς, μεταφράστρια και συντονίστρια, θα περιμένουν παιδιά και εφήβους σε ένα συναρπαστικό εργαστήρι δραστηριοτήτων εκμάθησης κυριλλικής γραφής μαζί με τον… Γκαγκάριν.

Εκπαιδευτικές δράσεις με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Για άλλη μια χρονιά το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα συμμετέχει στην Παιδική Γωνιά με ενημερωτικό περίπτερο και εκδηλώσεις για παιδιά. Το Δίκτυο υλοποιεί πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ το βιβλίο του Δικτύου «Έχω Δικαίωμα; Έχω Δικαίωμα!» (εκδ. Μικρή Σελήνη) βραβεύτηκε πρόσφατα από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Παιδικού Βιβλίου. Φέτος στην ΔΕΒΘ το Δίκτυο θα οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τα βιβλία και τη γυναίκα, αναδεικνύοντας έτσι μια από τις βασικές θεματικές της έκθεσης.

Παραστάσεις Αφήγησης με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Ιστορίες από τις Χίλιες και μια νύχτες και παραμύθια των Βαλκανίων θα παρουσιάσει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, τόσο για οργανωμένες ομάδες μαθητών όσο και για το ευρύ κοινό, ενώ στο περίπτερό του θα ενημερώνει το κοινό για τις εκπαιδευτικές του δράσεις. Το Κέντρο είναι ένας δραστήριος οργανισμός από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που, μέσα από δράσεις και προγράμματα, στοχεύει στην ανάδειξη του παγκόσμιου λαϊκού πολιτισμού.

Έκθεση εικονογράφησης «Κοπελούδες»

Για άλλη μια χρονιά, οι Έλληνες εικονογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην πρόσκληση να ζωντανέψουν την Παιδική Γωνιά με μια νέα θεματική. Φέτος, περισσότεροι από 40 δημιουργοί θα παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους έργα τους που απεικονίζουν γυναίκες κάθε ηλικίας – κορίτσια, κοπέλες, γυναίκες, γιαγιάδες, θηλυκότητες, θηλυκά πλάσματα με ανθρώπινη ή άλλη μορφή, ο καθένας με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο. 

Γωνιά Ανάγνωσης «Χίλιες Νύχτες κι άλλες τόσες»

Μια γωνιά – τοπόσημο για την Έκθεση καθώς, πέρα από χώρος ανάγνωσης και γνωριμίας με παλιές και νέες εκδόσεις, λειτουργεί και ως χώρος ανάπαυλας ανάμεσα στις εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Φέτος, με αφορμή το τιμώμενο εμιράτο της Σάρτζα, η γωνιά είναι αφιερωμένη στους μύθους και τα αγαπημένα παραμύθια των αραβόφωνων χωρών και θα φιλοξενήσει βιβλία, προσφορά πολλών εκδοτικών οίκων. 

Δράσεις στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα

Η τιμώμενη Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που βασίζεται στο διάλογο και στις γέφυρες πολιτισμού μεταξύ των δύο λαών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Sharjah Βook Αuthority σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υλοποιεί το δημιουργικό πρόγραμμα Philosophies με Έλληνες και Άραβες εικονογράφους. Τρεις καταξιωμένοι Έλληνες εικονογράφοι, η Ντανιέλα Σταματιάδη, ο Soloύp και ο Βασίλης Γρίβας, συνεργάστηκαν στη Σάρτζα με τρεις Άραβες εικονογράφους σε έναν διάλογο εμπνευσμένο από την ελληνική και αραβική φιλοσοφία που έχουν στενούς δεσμούς από τα αρχαία χρόνια. Συγκεκριμένα, έμπνευση για τους εικονογράφους αποτέλεσαν ρήσεις των Ελλήνων φιλοσόφων Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη και των Αράβων φιλοσόφων Ibn Hazm, Ibn Khaldun και Ibn Rushd. Τα έργα που δημιουργήθηκαν θα παρουσιαστούν στην ΔΕΒΘ παράλληλα με την πραγματοποίηση εργαστηρίων.

Η ΙΒΒΥ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνουν έκθεση εικονογράφων από την Ελλάδα και τα Εμιράτα στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Πέντε Έλληνες εικονογράφοι, μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, εικονογραφούν πέντε μύθους από τα Εμιράτα και πέντε εικονογράφοι από τα Εμιράτα εικονογραφούν αντίστοιχους ελληνικούς μύθους. Οι Έλληνες εικονογράφοι είναι οι: Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Γεράσιμος Γαλιατσάτος, Βασίλης Γρίβας, Εμμανουέλα Κακαβιά και Λέλα Στρούτση.

Φέτος επίσης στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά και στην Αθήνα, αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και εργαστήρια για παιδιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων. 

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ θα ανακοινώνονται στο προσεχές διάστημα. Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.thessalonikibookfair.gr/. 

 

 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP. 

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

 

Ανοιξιάτικες Δασοπεριπέτειες

Η φύση έχει ανθίσει και οι σπόροι βγάζουν τους μίσχους τους, οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει και το περιαστικό δάσος της πόλης μας έχει φορέσει τα πιο όμορφα του χρώματα.

Την Κυριακή 7 Απριλίου η ομάδα της Αιθήρ προσκαλεί παιδιά και γονείς στην καρδιά του Σειχ Σου, να παίξουν  βιωματικά παιχνίδια, να περπατήσουν και να νιώσουν την ενέργεια της φύσης.

Παράλληλα με τα παιδιά οι συνοδοί μπορούν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διαλογισμού.

Ανοιξιάτικη δράση με πασχαλινές εκπλήξεις

Ο  Ιχνηλάτης Ονείρων  προσκαλεί όλες τις οικογένειες στο κτήμα Κληνεντίνη  την Κυριακή 7 Απριλίου και ώρα 12.00 σε μία ανοιξιάτικη δράση με πασχαλινές εκπλήξεις!

Τα παιδιά θα διακοσμήσουν λαμπάδες και θα φτιάξουν καλαθάκια για τα αβγουλάκια τους από πηλό και αλατοζύμη, θα πειραματιστούν παίζοντας με φυσικά υλικά και λουλούδια και θα μαγειρέψουν πασχαλινά κουλουράκια.

Στη συνέχεια θα λύσουν τους γρίφους που τους άφησαν τα κουνελάκια για να φτάσουν στον πασχαλινό θησαυρό ενώ για να τα ευχαριστήσουν θα φυτέψουν καροτάκια στον λαχανόκηπο.

Τέλος θα φιλοτεχνίσουν ανοιξιάτικα έργα τέχνης σε γύψο!

Όπως πάντα, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία βόλτα-δώρο με το αλογάκι ή το πόνι.

 

Αρχαίοι μύθοι την Κυριακή

Ακούμε μύθους περιτριγυρισμένοι από τα αγάλματα των θεών, ηρώων, των ανδριάντων και των ηγεμόνων, στη Μόνιμη έκθεση “Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις” του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την Κυριακή 7 Απριλίου τη δράση «Αρχαίοι Μύθοι της Κυριακής» με ανοιξιάτικη διάθεση και θεματολογία.

Πρόκειται για την πρώτη από τρεις παραστάσεις αφήγησης για τα κατορθώματα του θεού Διόνυσου, θεού της αναγέννησης της φύσης και του κρασιού, με αφορμή και την ένταξη του μουσείου στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης “Iter Vitis’’.

Στον κόσμο της μυθολογίας θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση (ιδρύτρια της Action Art/Εικαστική Δράση) και τα εκθέματα του μουσείου.

 

Η Bασιλοπούλα Mαγείρισσα

Αφήγηση παραμυθιού και εργαστήρι κατασκευής για παιδιά στον Κήπο

Ένα παραδοσιακό παραμύθι της Πελοποννήσου

 

“Ακούσατε, ακούσατε!
Ο βασιλιάς καλεί  όλους τους συμβούλους, επισήμους, ευγενείς, να παρευρεθούν στην τελετή διαδοχής του θρόνου του.
Τι θα συμβεί όμως εκεί;
Πιο είναι το πιο πολύτιμο δώρο που θα δεχθεί η αφεντιά του;
Πώς μια βασιλοπούλα έφτασε να γίνει μαγείρισσα;
Πολλά τα νέα του παλατιού. Ελάτε να τα πούμε με ψέματα και αλήθειες!”

 

Η αφήγηση πραγματοποιείται με διάδραση, μουσική και θεατρικό παιχνίδι.

Μετά την αφήγηση του παραμυθιού ακολουθεί εργαστήρι κατασκευής κούκλας.

 

Εμψυχώτρια, αφηγήτρια παραμυθιού: Σουλτάνα Ξένου, ειδική παιδαγωγός – εικαστικός, ΜιΚροί άνΘρΩποι  

Μουσική, θεατρική υποστήριξη: Ηλίας Ζαφειριάδης, ηθοποιός playback theater

 

Πες μου γιατί; Πειράματα

Σαββατοκύριακο στο Μουσείο για όλους

Ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να ξεκινήσει ο μήνας. Μέσα από την εξερεύνηση, την περιέργεια και τις αμέτρητες ερωτήσεις, που εύλογα θα προκύψουν, τα παιδιά θα ανακαλύψουν μυστικά της φυσικής και της χημείας.

 

Η ωραία Κοιμωμένη

Μια θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στο κλασικό παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης στο κινηματοθέατρο Αθήναιον.

Μια ομάδα ηθοποιών παριστάνει μπροστά στο κοινό τους ήρωες του παραμυθιού του Περώ, χρησιμοποιώντας την αφήγηση, την θεατρική κούκλα, το τραγούδι και τον χορό. Έτσι ζωντανεύουν η ωραία Κοιμωμένη, ο πρίγκιπας, η γριά νεράιδα, μα και η Δράκαινα που κάνει ότι μπορεί, για ν’ ανατρέψει το «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Τα παιδιά, μέσα από ένα πρωτότυπο ανέβασμα, θα έρθουν σε επαφή με πολλές θεατρικές τεχνικές αξιοποίησης των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού.

Συντελεστές παράστασης

Κείμενο – σκηνοθεσία: Αναστασία Αναστασούδη
Μουσική: Μελισσάνθη Ελ Ντακάκ
Χορογραφίες – κινησιολογία: Αντζελίνα Αμπατζίδου
Κατασκευή κούκλας: Ντόμινι Λυμπέρη
Σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Γκάρας
Σκηνικά: Δημήτρης Παρασκευόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μπουζούδης, Δέσποινα Κουσενίδου, Θεοδώρα Μωυσιάδου, Αναστασία Αναστασούδη