ενήλικες – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μελωδική Πανσέληνος

 

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2022 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο και συναυλία

 

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, στις 21:00, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα παρουσιάσει στο αίθριό του μουσική εκδήλωση με τίτλο «Το ταξίδι συνεχίζεται….» – “Travelling goes on” με κύριο συντελεστή και συντονιστή τον μουσικό, καθηγητή και σολίστ κιθάρας Γιάννη Ανδρόνογλου.

 

Α’ Μέρος

Ρεσιτάλ κιθάρας με έργα Ανδρόνογλου, Domeniconi, Yilmaz, Dyens

Β’ Μέρος

Έργα και διασκευές του Γιάννη Ανδρόνογλου με αναφορές στις δημώδεις μουσικές παραδόσεις της Κρήτης, της Μικρασίας και της Θράκης.

 

Συντελεστές: Γιάννης Ανδρόνογλου (κιθάρα) Γιώργος Σφακιανάκης (κρητική λύρα -φωνή) και Δημήτρης Ντάκας (παραδοσιακά κρουστά – φωνή).

 

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

 

8o Φεστιβάλ Δάσους 

Η μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Βoρείου Ελλάδος

 

To Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, για όγδοη συνεχή χρονιά  φιλοξενεί κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες στα ανοιχτά θέατρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Από 1 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές θεάτρου αλλά και αγαπημένα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.

 

Συνοπτικά το Πρόγραμμα

Ιούνιος
1 Ιουνίου: Γιάννη Κότσιρας – Γιώτα Νέγκα / Θέατρο Δάσους
6 Ιουνίου: Σωκράτης Μάλαμας / Θέατρο Γης
14 Ιουνίου: Κωστής Μαραβέγιας / Θέατρο Δάσους
16 Ιουνίου: Μίλτος Πασχαλίδης / Θέατρο Δάσους
19 & 20 Ιουνίου: «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή / Θέατρο Δάσους
20 Ιουνίου: Γιάννης Χαρούλης / Θέατρο Γης
28 Ιουνίου: LED ZEPPELIN SYMPHONIC / Θέατρο Γης
29 Ιουνίου: Βασίλης Παπακωνσταντίνου / Θέατρο ΓηςΙούλιος 
Ιούλιος

1 Ιουλίου: «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου / Θέατρο Γης
4 Ιουλίου: «Ματωμένος γάμος» – Blood Wedding / Θέατρο Γης
6 Ιουλίου: Θανάσης Παπακωνσταντίνου / Θέατρο Γης
6 & 7 Ιουλίου: «Aριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo» – Πρεμιέρα / Θέατρο Δάσους
14 & 15 Ιουλίου: «Ελένη» του Ευριπίδη – Πρεμιέρα / Θέατρο Δάσους
18 έως 20 Ιουλίου: «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη / Θέατρο Δάσους 
28 Ιουλίου: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη / Θέατρο Δάσους

 

Αύγουστος 

23 & 24 Αυγούστου: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη / Θέατρο Δάσους
27 Αυγούστου: Boléro! Κλασική μουσική κάτω από τα αστέρια / Θέατρο Δάσους
29 Αυγούστου: «Μήδεια» του Μποστ / Θέατρο Δάσους
30 Αυγούστου: «ΜΗΔΕΙΑ» του Ευριπίδη / Θέατρο Δάσους
31 Αυγούστου: «Προμηθέας Δεσμώτης» Αισχύλου

 

Σεπτέμβριος

1 Σεπτεμβρίου: Γιώργος Νταλάρας – Γιάννης Κότσιρας / Θέατρο Γης
2 & 3 Σεπτεμβρίου: «Πέρσες» / Θέατρο Δάσους
4 Σεπτεμβρίου: Emma Shapplin in Concert / Θέατρο Γης
5 & 6 Σεπτεμβρίου: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή / Θέατρο Δάσους
8 Σεπτεμβρίου: Ματούλα Ζαμάνη / Θέατρο Γης 
9 & 10 Σεπτεμβρίου: «Υπνοβάτες» Ομάδα Εν Δυνάμει / Θέατρο Δάσους
9 & 10 Σεπτεμβρίου: «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ / Θέατρο Γης
12 Σεπτεμβρίου: «Αίας» του Σοφοκλή / Θέατρο Δάσους
13 Σεπτεμβρίου: Νατάσσα Μποφίλιου / Θέατρο Γης 

Δείτε ΕΔΩ πληροφορίες για τις θεατρικές παραστάσεις.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

 

 

41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην παραλία του Λευκού Πύργου

24 Ιουνίου  – 10 Ιουλίου

 

Για 41η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί το “Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης” από 24 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Η φετινή γιορτή βιβλίου είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι εκδότες αισθάνονται το χρέος να φέρουν ξανά τις μνήμες της περιόδου εκείνης που σημάδεψαν τον ελληνισμό. Το βιβλίο θα είναι το μέσο που θα μας φέρει όλους κοντά μέσα από τις σελίδες του.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα και έως τις 11 το βράδυ, ο πιο όμορφος καλοκαιρινός περίπατος θα γίνεται στην παραλία με τα βιβλία και για 17 ημέρες θα μπορούν οι επισκέπτες να ενημερώνονται για την σύγχρονη ελληνική βιβλιοπαραγωγή.

Οι δημιουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν και να υπογράφουν τα βιβλία τους, θα έρχονται σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό καθημερινά στα εκθετήρια των εκδοτικών τους οίκων.

 

Το 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Υ.ΜΑ.Θ – Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης).

 

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2022 στο Φρούριο του Επταπυργίου

 

Μετά από μια ακόμη δύσκολη, για τον καλλιτεχνικό κόσμο, χειμερινή περίοδο, με αναβολές και δυσμενείς συνθήκες, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσκαλεί το κοινό στο Φρούριο του Επταπυργίου για το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2022, για να απολαύσει ζωντανό θέαμα μέσα σε έναν εμβληματικό χώρο.

Το πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ αποτελείται από επτά παραγωγές που φέρουν την σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Συντελεστές είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 7 παραγωγές, σε 13 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 350 καλλιτέχνες και υποστηρίζονται από 45 τεχνικούς. 

Δύο από τις παραγωγές τιμούν την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή: το νέο συμφωνικό έργο του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη «Ρέκβιεμ για την Σμύρνη» και η μουσικοθεατρική παράσταση «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922». Η τελευταία μάλιστα είναι αφιερωμένη στο Ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», που συμπλήρωσε 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του. Τα εισιτήρια όλων των παραγωγών είναι προσιτά, ενώ έχουν προβλεφθεί πολύ οικονομικά εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές και για συμπολίτες μας άνω των 65 ετών.

 

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 έχει ο Αθανάσιος  Κολαλάς.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2022

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  17.06   «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» Διονύσης Σαββόπουλος, με την ΣΟΔΘ

ΣΑΒΒΑΤΟ       18.06   «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» Διονύσης Σαββόπουλος, με την ΣΟΔΘ

ΤΡΙΤΗ             21.06   «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922» Μουσικοθεατρική παράσταση

ΤΕΤΑΡΤΗ        22.06  «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922» Μουσικοθεατρική παράσταση

ΚΥΡΙΑΚΗ        26.06   «Μεγάλες φωνές» Φαραντούρη, Πασπαλά, Μπάμπαλη, Σιαμαντά

ΔΕΥΤΕΡΑ        27.06   «Μεγάλες φωνές» Φαραντούρη, Πασπαλά, Μπάμπαλη, Σιαμαντά

ΔΕΥΤΕΡΑ        04.07   «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Γ.Ε.Λαζαρίδης με την ΚΟΘ

ΤΡΙΤΗ             05.07   «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Γ.Ε.Λαζαρίδης με την ΚΟΘ

ΚΥΡΙΑΚΗ        10.07    «Ραμόν Βάργκας» Gala Όπερας, με την ΚΟΘ

ΤΕΤΑΡΤΗ        13.07   «10 Αρπες» γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες

ΠΕΜΠΤΗ        14.07   «10 Αρπες» γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες

ΔΕΥΤΕΡΑ        18.07  «Οι καταραμένοι ποιητές»  με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

ΤΡΙΤΗ              19.07  «Οι καταραμένοι ποιητές»  με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

 

Την παραγωγή-διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Thessaloniki Buskers Festival

Πλανόδιοι καλλιτέχνες… στο πάρκο!

 

Το Thessaloniki Buskers Festival Park Edition, το νέο σημείο συνάντησης για πλανόδιους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχεται από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης, στον Κήπο των εποχών, για τρεις από τις πιο καλοκαιρινές βραδιές τέχνης στην πόλη, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού!

 

Στο πρότυπο μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων, όπως της Βαρκελώνης, του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης, street artists από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται στη Νέα παραλία για να παρασύρουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης σε μια μοναδική πολυσυλλεκτική εμπειρία, η οποία θα κορυφωθεί στις 21 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Μουσική, θέατρο, χορός αλλά και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο,  μαριονέτες, θέατρο σκιών, παντομίμα, stand up comedy, σύγχρονο τσίρκο, ταχυδακτυλουργικές επιδείξεις και επιδείξεις δεξιοτεχνίας, θα αποτελέσουν το μέσο αφήγησης των πιο όμορφων καλοκαιρινών ιστοριών, στην καρδιά της πόλης.

 

Η παραλία της Θεσσαλονίκης, εξωστρεφής όσο ποτέ, γίνεται πόλος έλξης καλλιτεχνών του δρόμου οι οποίοι μοιράζονται την αγάπη τους για τις τέχνες, μετατρέποντας το παραλιακό μέτωπο της πόλης σε έναν πολιτιστικό χάρτη μέσα στον οποίο θα στηθεί η πιο μεγάλη γιορτή των παραστατικών τεχνών. Ακολουθώντας μια “πολιτιστική διαδρομή”, οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν τα διάφορα σημεία-stages του χάρτη, στο καθένα από τα οποία θα τους περιμένει κάθε μέρα και ώρα κάτι διαφορετικό…!

 

Μια από τις παραστάσεις που ξεχωρίζουν στο πλούσιο πρόγραμμα της πρώτης χρονιάς είναι η παράσταση Green Transformations από την καλλιτεχνική ομάδα KiRKO που δομείται από ένα κράμα εναέριας έκφρασης, χορού, τέχνης του τσίρκου και μουσικής. Συνδυάζοντας την τέχνη του εναέριου χορού, του θεάτρου δρόμου και την τέχνη του τσίρκου γεννιέται ένα μοναδικό στο είδος του θέαμα που διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Η ομάδα της KiRKO, με την υποστήριξη της ActionAid, στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateofChange έρχεται να μιλήσει για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα μέσα από την τέχνη. Για τον σκοπό αυτό, μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στον κόσμο του ονείρου, σε μία περιπλάνηση στον κόσμο του φανταστικού και του απίθανου. Μια περιπλάνηση μέσα από τις μεταμορφώσεις της φύσης και των ανθρώπων. Ένα ταξίδι στις 4 εποχές, όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά και όπως τις βιώνουμε στις μέρες μας. Δύο εναέριοι ακροβάτες κι ένας ισορροπιστής σχοινοβάτης αφηγούνται μια σαγηνευτική ιστορία και μας καλούν να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που αλλάζει γύρω μας και πώς εμείς ανταποκρινόμαστε σε αυτήν την αλλαγή.

 

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή! Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα και θα περιλαμβάνει τις πιο όμορφες ιστορίες για μικρούς και μεγάλους λάτρεις των παραστατικών τεχνών στο δρόμο!

 

Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα

9ο Οικογενειακό Πικ Νικ

 

Ο Ξενώνας Δημοσθένης προσκαλεί τους φυσιολάτρες την Κυριακή 12/06 ή το Σάββατο 18/06 ή 25/06 σε:

 

 • Οικογενειακή πεζοπορία (εύκολη, διάρκεια μιας ώρας) για μικρούς & μεγάλους
 • Παρατήρηση πυγολαμπίδων με βραδινό πικ νικ στο πλατανόδασος!
 • Μάθημα τοξοβολίας

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδρομή στη Γουμένισσα και την παρατήρηση Πυγολαμπίδων ΕΔΩ.

Φανταζόμαστε ξανά τον πλανήτη μας με Τέχνη!

«Reimagining the planet: a matter of Art! / Φανταζόμαστε ξανά τον πλανήτη μας με Τέχνη!»

Εκπαιδευτική δράση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, «ΓΕΩΚΟΥΛΤΟΥΡΑ»

 

Το  διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Reimagining the planet: a matter of Art! / Φανταζόμαστε ξανά τον πλανήτη μας με Τέχνη!» που θα υλοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί μια πρώτη εισαγωγή στην έννοια της Γεωκουλτούρας, την κεντρική θεματική της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο του 2022. Το προμπιεναλικό εργαστήριο αποτελεί την εναρκτήρια δράση με την οποία εγκαινιάζεται η πολυεπίπεδη συνεργασία ανάμεσα στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.

 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί διαδοχικά και στους δύο φορείς, δημιουργώντας εννοιολογικές και χωρικές συνδέσεις αναμεσά στη σύγχρονη τέχνη και το φυσικό περιβάλλον και αξιοποιώντας την συμπεριληπτική και συμμετοχική προσέγγιση που αμφότεροι οι φορείς υιοθετούν.

 

Στην πρώτη φάση οι μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες, μέσω ενός παιχνιδιού αναζήτησης στις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα ανακαλύψουν και θα σχολιάσουν έργα τέχνης που αναδεικνύουν όψεις του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνει η τρέχουσα ανθρωπογενής δραστηριότητα των σύγχρονων κοινωνιών στον πλανήτη. Έργα που σχολιάζουν τους μηχανισμούς της τυποποίησης, κατανάλωσης και απόρριψης των μαζικά παραγόμενων αντικειμένων, γλυπτά που αξιοποιούν απόβλητα βιομηχανικά κατάλοιπα ή λειτουργούν ως δυστοπικά μελλοντικά ευρήματα, φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με το περιβάλλον και έργα παρεμβάσεις στο ίδιο το περιβάλλον, θα λειτουργήσουν ως αφετηρία προβληματισμού, αναστοχασμού  και έμπνευσης.

 

Στη δεύτερη φάση της δράσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν στο περιβάλλον της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής με την πρωτογενή ύλη του πηλού και να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε εικαστική πράξη. Τα έργα τους, φτιαγμένα από υλικά που αλλοιώνονται στο πέρασμα του χρόνου, όπως πηλό, άμμο και άχυρο, θα παραμείνουν στη Σχολή ώστε να αποτελέσουν πεδίο έρευνας και παρατήρησης για μαθητές και επισκέπτες και σταδιακά θα αποδομηθούν μέσα από τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες της φύσης.

 

Δομή προγράμματος

 • Α’ φάση: 10:00-11:30, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ∆ΕΘ-Helexpo, 2310 240002): Γνωριμία με τα έργα, συζήτηση, βιωματική δράση
 • Β΄ φάση: 12:00-14:00, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (Μαρίνου Αντύπα 54, Θέρμη Θεσσαλονίκης, 2310 492700,710): Συμμετοχή στη δημιουργική δραστηριότητα-εικαστική έκφραση

Η μετάβαση των συμμετεχόντων από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή θα γίνει με δικό τους μεταφορικό μέσο.

 

Σχεδιασμός – Υλοποίηση

Χριστίνα Μαβίνη & Βίλλυ Πολυζούλη, Επιμελήτριες Εκπαίδευσης, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Christine Willis, εικαστικός, κεραμίστρια, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Κεραμικής, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

 

 

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Ημερίδα: Κουκλοπαίζουμε 2021- 22

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα” καλεί εκπαιδευτικούς την Τετάρτη 8 Ιουνίου και ώρα έναρξης 18:00 στην Ημερίδα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προγράμματος & διαγωνισμού «Κουκλοπαίζουμε» με την χρηματοδότηση και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Στην ημερίδα θα αναδείξουν τα οφέλη του «Κουκλοπαίζουμε», θα παροτρύνουν εκπαιδευτικούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το πρόγραμμα να το εφαρμόσουν την επόμενη χρονιά και αυτούς που έχουν ήδη συμμετάσχει να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους υπόλοιπους. Επιπροσθέτως θα παρουσιάσουν τη νέα πλατφόρμα του προγράμματος https://kouklopaizoume.gr/, η οποία χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Ψηφιακού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Η διεξαγωγή της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom, καθώς επίσης θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση στο Facebook. Θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από υποστηρικτές του προγράμματος, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθήσει η απονομή των βραβείων και τέλος η συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

 

Λίγα λόγια για το “Κουκλοπαίζουμε”

 

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έτος εκκίνησης το 2019 από το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα” υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού στα πλαίσια του προγράμματος «Δράσεις για Νέους». Συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα στοχεύει σε ένα νέο σχολείο με νέες προσεγγίσεις εκμάθησης μέσω της δημιουργίας και της διάδρασης, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τις χειρωνακτικές και νοητικές ικανότητες τόσο για των μαθητών όσο και για των δασκάλων. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://kouklopaizoume.gr/ έχουν οι συμμετέχοντες τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση, ώστε να καθοδηγήσουν την ομάδα τους στην κατασκευή και εμψύχωση μιας θεατρικής κούκλας ως μια νέα επιμορφωτική μέθοδο προς την διδακτέα ύλη και να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με την παρουσίαση ενός βίντεο-παράστασης.

Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων “Θεσστιβαλάκι”

«Θεσστιβαλάκι» 1ο Φεστιβάλ παιδικών θεατρικών ομάδων από το Σάββατο 4 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 στο πάρκο της Νέας Ελβετίας

 

Το 1ο φεστιβάλ παιδικών θεατρικών ομάδων με τίτλο «Θεσστιβαλάκι»  διοργανώνει  ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Λυρικός Μικρός Πλανήτης», από  το Σάββατο 4 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, με ώρα προσέλευσης 17:30. Στο τριήμερο φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί στο ανοιχτό θέατρο του πάρκου της Νέας Ελβετίας, πρόκειται να συμμετέχουν παιδικές θεατρικές ομάδες πολιτιστικών, μορφωτικών συλλόγων και φορέων, παιδιών ηλικίας 6 – 12 ετών. Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν οκτώ θεατρικές παραστάσεις.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υλοποιηθούν, μεταξύ άλλων, μουσικό και εικαστικό εργαστήρι καθώς και ομαδικά παιχνίδια.

Η τελετή λήξης του 1ου φεστιβάλ παιδικών θεατρικών ομάδων θα γίνει τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, στις 21:00, στον ίδιο χώρο, ενώ θα ακολουθήσει πάρτι.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

Σάββατο 04/06/2022

Στο θέατρο                                                    

18.00 – 18.15  Έναρξη Φεστιβάλ

Χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης

18.15 – 19.15 Βεντέτα για γέλια και για κλάματα!!

θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λυρικός Μικρός Πλανητής.

Υπεύθυνη ομάδας: Σοφία Μελιγκοπούλου

20.15 – 20.35 Σχολειομπερδέματα

θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κρήνης: «Μπουμπουλίνα»: The Bouboulians.

Υπεύθυνη ομάδας: Νικολέτα Καράνταη

21.15 – 22.00 Ένα πανί που έλεγε ιστορίες

θεατρική παράσταση από την ομάδα του Κήπου πολυχώρου δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης.

Υπεύθυνη ομάδας: Γιαννούση Ελένη

 

Στο πάρκο                                                      

19.15 – 20.15 Παίζω μουσική με το σώμα μου

Μουσικό εργαστήρι Body Percussion από την μουσικό Ευσταθία Χατζηαγόρου συνεργάτη του Λυρικού Μικρού Πλανήτη.

20.35  – 21.15 Εργαστήρι Ζογκλερικών

Ελάτε να κάνουμε ζογκλερικά με τον Δ. Δημητριάδη. Φέρτε μαζί σας ένα μπαλάκι του τένις και ένα ζευγάρι ψηλές κάλτσες μέχρι το γόνατο που μέσα να έχουν 3 κουταλιές της σούπας ρύζι.

22.00 Παιχνίδι του δάσους

Ομαδικό παιχνίδι στρατηγικής. Πάρτε φακούς, επιστρατεύστε όλη την στρατηγική σας ικανότητα και ελάτε να ανακαλύψετε την βάση και τη σημαία της άλλης ομάδας.

«Μια κιθάρα κάτω από τ’ αστέρια»

Όση ώρα τα παιδιά παίζουν ελάτε να τραγουδήσουμε παρέα, αγαπημένα τραγούδια.

Στην κιθάρα η Ελένη Βαϊτση, εθελόντρια του Λυρικού Μικρού Πλανήτη.

Δηλώστε συμμετοχή για τις δράσεις στο πάρκο στην Κόκκινη Ομπρέλα της υποδοχής

 

Κυριακή 05/06/2022

Στο θέατρο                                                 

18.30 – 19.15 Μη με χτυπάτε άλλο

θεατρική παράσταση από την ομάδα «Crazy theater» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εν δράσει» Ωραιοκάστρου.

Υπεύθυνη ομάδας: Βίκυ Γρηγοριάδου

20.00 – 20.30 Μια κιθάρα μας ενώνει

θεατρική παράσταση της ομάδας «Καλλιτεχνίτες» από το «Πέρασμα Συλλογικό Θέατρο».

Υπεύθυνη ομάδας: Κωνσταντία Ζαχαροπούλου

21.30 – 22.00 Μάθε μου πάλι να παίζω

θεατρική παράσταση από την ομάδα του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

Υπεύθυνες ομάδας: Μαρία Κοντίου, Ιωάννα Βογδάνου, Βίκυ Γιαννακοπούλου, Χρυσοβαλάντου Ντάγκου

 

Στο πάρκο                                                     

12.00 – 14.00 Παιχνίδια με νερό!!

Οργανωμένα ομαδικά παιχνίδια με νερό.

19.30 – 20.00 Χορογραφίες πάνω σε ξυλοπόδαρα!!

Μια διαφορετική παράσταση-χορογραφία από την εφηβική ομάδα Ξυλοπόδαρων του Μονόκυκλου, ομάδα Κοινωνικού Τσίρκου και performance.

20.30 – 21.30 Έλα με τα χρώματα να ακούσουμε τους ήχους…

Εργαστήριο Θεατρικού παιχνιδιού από την Μαρία Κοντίου, εμψυχώτρια της Θεατρικής ομάδας του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.

Δηλώστε συμμετοχή για τις δράσεις στο πάρκο στην Κόκκινη Ομπρέλα της υποδοχής

 

Δευτέρα 6/6/2022

Στο θέατρο                                                  

18.45 – 19.15 Το αλογίσιο όνομα

θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέων Ρόδων

«Προσφυγική Αναγέννηση» Χαλκιδικής.

Υπεύθυνη ομάδας: Άννα Καραμανίδου

 

20.15 – 21.00 Συνέντευξη από έναν σκηνοθέτη

θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του συλλόγου Λυρικός Μικρός Πλανητής.

Υπεύθυνη ομάδας: Σοφία Μελιγκοπούλου

 

21.00 – 22.00 Τελετή λήξης του Φεστιβάλ

Με αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι IMPROV με τον Κωνσταντίνο Κιντή.

 

Στο πάρκο                                                   

18.00 – 18.45 Στον ρυθμό του Αέρα Ελβετού

Ένα θεατρικό και μουσικό παιχνίδι για παιδιά 10 ετών και πάνω.

Συντονισμός: Κωνσταντία Ζαχαροπούλου, Σπύρος Λύρας από το «Πέρασμα Συλλογικό Θέατρο».

19.15 – 20.15 Εικαστικό εργαστήρι

Από σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ Τριανδρίας τμήμα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων.

Δηλώστε συμμετοχή για τις δράσεις στο πάρκο στην Κόκκινη Ομπρέλα της υποδοχής.

 

 

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις

Βεντέτα για γέλια ή για κλάματα

Θεατρική ομάδα: Λυρικός Μικρός Πλανήτης

Φορέας: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος ΛΥΡΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διασκευή της ταινίας «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες».

Μια βεντέτα σε ένα απομακρυσμένο χωριό κρατάει χρόνια, τόσα , που ούτε και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές θυμούνται πως άρχισε. Ο Στέλιος ένας φιλήσυχος ράφτης μένει μόνιμα στην Αθήνα. Η ζωή του αλλάζει ριζικά όταν έρχεται η θεία του από το χωριό και του ανακοινώνει ότι είναι ο μοναδικός απόγονος της οικογένειας που έμεινε ζωντανός και καλείται τώρα να συνεχίσει την βεντέτα…

Διασκευή-επιμέλεια: Σοφία Μελιγκοπούλου

 

Τα σχολειομπερδέματα

Θεατρική ομάδα: THE BΟUBΟULIANS

Φορέας:Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Νέας κρήνης «Η Μπουμπουλίνα»

Έχετε κρίνει κάποιον από την εμφάνισή του; Κακώς!

Η ομάδα The Bοubοulians παρουσιάζει έναν ομαδικό αυτοσχεδιασμό που μας προτρέπει να μην κρίνουμε κανέναν και καμία από την εμφάνισή του! Η συνέχεια επί σκηνής…

Θεατροπαιδαγωγός: Νικολέττα Καράνταη

 

Ένα πανί που έλεγε ιστορίες

Θεατρική ομάδα: Θεατρικά εργαστήρια Κήπος

Φορέας: Κήπος

Ποια είναι αυτή η τέχνη που ξεκίνησε από ένα στοίχημα και μέσα σε λίγα χρόνια κατέληξε να είναι μια τεράστια παγκόσμια βιομηχανία; Μα φυσικά ο κινηματογράφος! Και τι σχέση έχει με το θέατρο; Πόσο στα αλήθεια μας επηρεάζει και μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας; Και αν οι ζωές μας ήταν ταινία, ποια θα ήταν;

Στην διάρκεια των δύο χρόνων πανδημίας τα παιδιά απομακρύνθηκαν από τη ζωντανή τέχνη του θεάτρου και εξοικειώθηκαν με τον κόσμο των ταινιών και των σειρών.

Σε αυτό το πλαίσιο -όταν πλέον η λέξη ηθοποιός ταυτίζεται αποκλειστικά με τους κινηματογραφικούς αστέρες- τα παιδιά στη διάρκεια των θεατρικών εργαστηρίων, επανα- νοημαδοτούν την τέχνη της υποκριτικής και της αφήγησης, θέτουν ερωτήματα, δοκιμάζουν απαντήσεις. Πώς λοιπόν από τον κινηματογράφο μπορούμε να φτάσουμε στο θέατρο και το αντίστροφο;

Η πλοκή της παράστασης: Μέσα από την παρούσα επινοητική παράσταση τα παιδιά θέτουν επί σκηνής τα ζητήματα που τους απασχολούν και αναζητούν τη σύγκλιση των δύο αυτών τεχνών αφηγούμενα τη γέννηση και την εξέλιξη του κινηματογράφου σαν μια ιστορία αστεία, στενάχωρη, συναρπαστική και βαθύτατα επιδραστική.

Κείμενο/διδασκαλία: Ελένη Γιαννούση και τα παιδιά

 

Μη με χτυπάτε άλλο

Θεατρική ομάδα: Crazy theater

Φορέας: Σύλλογος Ωραιοκάστρου Εν Δράσει

Μία performance που είναι ένα βασισμένη στο Devise Theater, Θέατρο της Επινοησης. Μέσα  από  μια  σειρά  παιχνιδιών- ασκήσεων θεατρικής εκφρασης τα παιδιά επικοινωνουν τι αγαπούν, τι φοβουνται, τι μισουν, τι περιμένουν. Πως είναι και πως θα ηθελαν να είναι η ζωή τους στο σχολειο, στο σπιτι, στην  πόλη. Αφήνουν ελεύθερο το σώμα τους και την ψυχή τους να δημιουργήσει μια πολύ ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία έχοντας ως feedback την απόλυτη ικανοποίηση της δημιουργίας ενός δικού τους καλλιτεχνικού προϊόντος.

Ραντεβού στη σκηνή με πολύ τρέλα λοιπόν μιας και πρόκειται για crazy theater!

 

Μια κιθάρα μας ενώνει

Θεατρική ομάδα: Καλλιτεχνίτες

Φορέας: Πέρασμα Συλλογικό Θέατρο

Τι κοινό έχουν ο κύριος Μόργκαν από την Νέα Υόρκη, ο Τζίμμυ από το Νέο Μεξικό και ο κύριος Πέτρος από την Αμοργό; Μα φυσικά όλοι τους ζούν στη γή, και οι τρείς αγαπούν την κιθάρα τους και σήμερα βρίσκονται στο τηλεσκόπιο του Μικρού Πρίγκιπα. Ναι καλά διαβάζετε!!! και καθώς οι θεατρικοί αυτοί χαρακτήρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και διλήμματα ο Μικρός Πρίγκιπας θα ζητήσει τη βοήθεια των Μαθηματικών…. Το θεατρικό δρώμενο “Μία κιθάρα μας ενώνει” αποτελεί ένα κολλάζ από τις ιστορίες που επινόησαν τα ίδια τα παιδιά στο πλαίσιο του εργαστηρίου “ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΤΕΣ” με ερεθίσματα μία κιθάρα και έναν χάρτη της γής… Οι διάλογοι κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι δικά τους λόγια από αυτοσχεδιασμούς, όπως και ο σχεδιασμός των μασκών και των ενδυμάτων τους αποτελούν δικές τους εμπνεύσεις.

Υπεύθυνη του εργαστηρίου, σύνθεση των ιστοριών, στιχομυθίες, κατασκευή μάσκας: Κωνσταντία Ζαχαροπούλου

Σύνθεση και επιμέλεια Μουσικής: Σπύρος Λύρας

 

Μάθε μου πάλι να παίζω

Θεατρική ομάδα: Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου

Φορέας: Δήμος Θεσσαλονίκης- Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Πάνε οι καιροί που οι μαμάδες και οι μπαμπάδες φώναζαν από τα μπαλκόνια στα παιδιά να γυρίσουν στο σπίτι γιατί πέρασε η ώρα. Τώρα τα φωνάζουν από το σαλόνι να βγουν έξω στο πάρκο να παίξουν. Χωρίς τάμπλετ, χωρίς κινητό. Μέσα στην παράσταση μας φωνάζουμε, εμείς τα παιδιά, ότι δεν ξέρουμε πια να παίζουμε και σας παρακαλούμε, εσάς τους μεγάλους, να μας μάθετε να παίζουμε Αληθινά Παιχνίδια.

Κείμενο/διδασκαλία: Μαρία Κοντίου, Ιωάννα Βογδάνου, Βίκυ Γιαννακοπούλου, Χρυσοβαλάντου Ντάγκου.

 

Το Αλογίσιο Όνομα

Θεατρική ομάδα: Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Ρόδων

Φορέας: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ρόδων «Προσφυγική Αναγέννηση»

«Α! Μου πονάει το δόντι!» βογκάει ο ήρωας, μα αρνείται να πάει στον οδοντίατρο. Η οικογένειά του προσπαθεί να τον βοηθήσει με διάφορα γιατροσόφια ώσπου εμφανίζεται ο γείτονας για να δώσει λύση.

Του προτείνει να στείλει τηλεγράφημα στον Ιπποκράτη, ο οποίος μπορεί να ξορκίσει τον πόνο από απόσταση. Έτοιμο το τηλεγράφημα! Μα ποιο είναι το επίθετο του Ιπποκράτη; Θα καταφέρει να το θυμηθεί ο γείτονας; Μια φαρσοκωμωδία βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Άντον Τσέχωφ.

Σκηνοθεσία – θεατρική διασκευή: Άννα Καραμανίδου

Σκηνογραφία – ενδυματολογία: Μάγδα Δήμου

Μουσική σύνθεση: Αναστασία Γιαμούζη

 

Συνέντευξη από έναν σκηνοθέτη

Θεατρική ομάδα: Λυρικός Μικρός Πλανήτης

Φορέας: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος ΛΥΡΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Η κ. Σταυρούλα Κρητικού είναι καταξιωμένη σκηνοθέτης, ο Αναστάσης είναι δημοσιογράφος, μετά από πολύ κόπο κατάφερε να της πάρει μία και μοναδική συνέντευξη. Η κ. Κρητικού ζωντανεύει απρόοπτες και ευτράπελες καταστάσεις που έζησε εξασκώντας το αγαπημένο της επάγγελμα. Παρακολουθούμε την 1η πράξη του θεατρικού έργου «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του κ. Γκολντόνι σε διάφορες εκδοχές.

Διασκευή-Επιμέλεια: Σοφία Μελιγκοπούλου

 

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Δωρεάν Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών τη Δευτέρα 06/06/2022 στον πολυχώρο WE

Στο σεμινάριο οι γονείς θα μάθουν πολλά και πάρα πολύ σημαντικά πράγματα για την ασφάλεια τόσο τη δική τους, όσο και των παιδιών τους.

Ο άνθρωπος που θα δώσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη διάσωση και τις πρώτες βοήθειες, είναι ο κύριος Χαλιώτης Δημήτριος, Εκπαιδευτής Ναυαγοσώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Υπεύθυνος Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πάτρας και Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ

Δυστυχώς οι μικροί φίλοι δε θα μπορέσουν να παρευρεθούν επειδή οι σημαντικές πληροφορίες που θα δοθούν, απαιτούν την αμέριστη προσοχή των συμμετεχόντων.

Το σεμινάριο είναι ενημερωτικό και δεν παρέχεται πιστοποίηση.

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις (2, 3, 5, 6 Ιουνίου) στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου και στον Βοτανικό Κήπο

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο Δήμος Παύλου Μελά διοργανώνει περιβαλλοντικές δράσεις στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης και στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, με σύνθημα: «Σκεφτόμαστε Παγκόσμια, δρούμε Τοπικά για ένα καλύτερο Περιβάλλον στον Δήμο Παύλου Μελά».

 

Τις ημέρες Πέμπτη 2, Παρασκευή 3, Δευτέρα 6 Ιουνίου και τις ώρες 09.00 – 13.00, μαθητές και μαθήτριες θα επισκεφτούν τον Βοτανικό Κήπο στην Άνω Ηλιούπολη και παράλληλα με τη ξενάγηση στον πανέμορφο χώρο, θα ενημερωθούν για την προστασία του περιβάλλοντος και τα οφέλη του αστικού πρασίνου.

 

Την Κυριακή 5 Ιουνίου, τις ώρες 10.00 – 14.00, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, ο Δήμος Παύλου Μελά, σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς, θα διοργανώσει περιβαλλοντικές και ενημερωτικές δράσεις, για  μικρούς και μεγάλους, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

10.00 – 14.00

 • Ανθοέκθεση και μαθήματα ανθοκομίας από την Ένωση Ποντίων Πολίχνης.
 • Μαθήματα Σκάκι στη φύση από τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης.
 • Μαθήματα ορθής χρήσης ποδηλάτου και ποδηλατοβόλτα στο φυσικό περιβάλλον του Καρατάσιου.
 • Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
 • Μαθήματα Ανακύκλωσης Αλουμινίου με τη δράση “Κάθε Κουτί Μετράει”.
 • Mαθήματα Πρώτων Βοηθειών και Πυρασφάλειας, από την ΠΡΟΤΕΚΤΑ
 • Περιβαλλοντικά παιχνίδια με το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Δήμου Παύλου Μελά.
 • Περιβαλλοντικά παιχνίδια με το 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων.
 • Δράσεις Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης από τους “Φίλους του Δάσους”.
 • Εθελοντική δράση καθαρισμού του Καρατάσιου από την Εθελοντική ομάδα “Save Your Hood Thesalloniki”.

12.00 – 13.00

Συζήτηση στον χώρο της ΠερΚα3 με τον καθηγητή Βιοχημείας Αντώνη Καράγιωργα για την προσφορά των Περιαστικών Καλλιεργειών στο Περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

 

13.00 – 14.00

Συζήτηση στον χώρο της ΠερΚα3 για το δημόσιο χαρακτήρα και το μέλλον του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, με συντονιστή τον Σωκράτη Σεϊτανίδη, υποψήφιο διδάκτορα του Α.Π.Θ., Τμήμα Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης.

 

 • Κατά τη διάρκεια των δράσεων θα λειτουργεί το Εκπαιδευτικό Κινητό Πράσινο Σημείο, που θα ενημερώνει τους πολίτες για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επιβράβευσης Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή στον Δήμο Παύλου Μελά tropaverde.org.
 • Όσοι πολίτες παραδώσουν καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά στις 5 Ιουνίου, στο Εκπαιδευτικό Κινητό Πράσινο Σημείο, θα συμμετέχουν  στην κλήρωση για δύο ποδήλατα, προσφορά της Eταιρείας Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Polyeco A.E.
 • Παράλληλα, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου θα λειτουργεί Σημείο Ανακύκλωσης των καταστημάτων οπτικών OptikonXpress. Όσοι πολίτες ανακυκλώσουν γυαλιά ηλίου ή οράσεως θα παραλάβουν μια αριθμημένη δωροεπιταγή αξίας 50,00 ευρώ για αγορά οπτικών και παράλληλα θα συμμετέχουν σε κλήρωση για δέκα ζευγάρια γυαλιών ηλίου, προσφορά των καταστημάτων της εταιρείας.

 

Διαβάστε για τη Διπλή «πράσινη» βράβευση του Δήμου Παύλου Μελά για Πάρκο Νικόπολης και ανακύκλωση παρακάτω:

https://pavlosmelas.gr/vraveia_2022_pavlosmelas/

 

 

 

Καλοκαίρι με παιχνίδια στη Φύση

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων καλεί τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών στο κτήμα Κλημεντίνη, την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 12 με 2μμ να καλωσορίσουν το καλοκαίρι με παιχνίδια στη φύση!

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν στο  δάσος, το λιβάδι και τα σιταροχώραφα! Θα μάθουν τα πάντα για το θέρισμα και το αλώνισμα του σιταριού μέσα από παιχνίδια και δράσεις κινητικές. Θα μαζέψουν το σιτάρι από το χωράφι και θα μελετήσουν το φυτό. Με βιωματικό τρόπο θα μάθουν για τον δρόμο του σιταριού από το φυτό στο αλεύρι και θα φτιάξουν πίτες με το αλεύρι χρησιμοποιώντας όλα τα υλικά από τον κήπο του κτήματος.
Θα ακολουθήσει αισθητηριακό παιχνίδι με τους καρπούς του καλοκαιριού και στίβος μάχης στις μπάλες με τα άχυρα!

Μέσω βιωματικών παιχνιδιών και της τέχνης θα μάθουν τον τρόπο που θέριζαν και αλώνιζαν από το παρελθόν μέχρι σήμερα, καθώς και τη σημασία των αλόγων σε αυτή τη διαδικασία.
Επίσης θα γίνουν μικροί καλλιτέχνες και θα φτιάξουν με φυσικά υλικά τον πίνακα  της σταχομαζώχτρας!
Τέλος ακολουθεί παιχνίδι ιπποκομίας και γνωριμίας με το αλογάκι, καθώς και μία μικρή βόλτα στη ράχη του!

 

Leivadi Trail: 2η εκδήλωση ορεινού τρεξίματος

Ο πολιτιστικός σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την νέα  εκδήλωση ορεινού τρεξίματος (για το 2022) στο ιστορικό χωριό Λιβάδι του Ν. Θεσσαλονίκης την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022. Σε υψόμετρο 850 μέτρων και άνω, αποτελεί ένα ανεξερεύνητο φυσικό παράδεισο μόλις 20χλμ από το κέντρο της πόλης. Πελώριες καστανιές, δρυς κι οξιές οι οποίες ξεφυτρώνουν σε όλο το μήκος των διαδρομών αποτελούν στοιχεία που θα θαυμάσει ο κάθε συμμετέχοντας.

 

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος συνεχίζεται δυναμικά να εκφράζεται μέσα από εκδηλώσεις η περιβαλλοντολογική ανησυχία. Μετά την αναβολή του δικαστηρίου ενόψει της απόφασης επαναλειτουργίας του λατομείου μαρμάρων στην περιοχή φτέρη, μια ανάσα μόλις από την πλατεία του χωριού, η οποία εκδικάζεται πλέον στο ΣΤΕ (συμβούλιο της επικρατείας) τον Σεπτέμβριο του 2022, κρατάει όλους τους κατοίκους στις επάλξεις, παλεύοντας να αποτρέψουν την απερίσκεπτη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον..

 

Οι διαδρομές φέτος θα είναι τρεις (3) και οι αθλητές μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω διαδρομές:

 • Panorama Race: 22,600χλμ | Υψομετρική διαφορά: 840μέτρα
 • Kalogeriko Race: 11,500χλμ | Υψομετρική διαφορά: 390μέτρα
 • Leivadi Family: 4 χλμ | Υψομετρική διαφορά: 110μέτρα

 

Με ένα νέο μονοπάτι ενισχύεται η περσινή μεγάλη διαδρομή, ώστε να ικανοποιηθούν και οι πιο απαιτητικοί. Διατηρείται το βασικό κομμάτι της μεγάλης διαδρομής για να μετατραπεί ο αγώνας των 11,5 χλμ (μεσαίας διαδρομής) για όσους επιθυμούν μία πιο σύντομη ονειρεμένη, βουνίσια διαδρομή. Συντηρείται ατόφια η οικογενειακή διαδρομή των 4χλμ με σκοπό το ξεκίνημα περισσότερων ανθρώπων γνωριμίας του χωριού.

 

Φέτος, είναι μία ιδιαίτερη συγκινησιακή χρονιά για τον τόπο, διότι ως γνωστόν χάθηκε ένας νεαρός και όμορφος νέος, αφού έπεσε θύμα της οπαδικής βίας τον περασμένο Φλεβάρη.  Ο Άλκης Καμπανός, τυγχάνει να κατάγεται από το Λιβάδι, αφού ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό αυτό. Έτσι, λοιπόν, σε συνεννόηση και με την παρουσία της οικογένειας θα τιμηθεί αφιερώνοντας τη μεγάλη διαδρομή στη μνήμη του.

Συνεπώς εκτός από αθλητική εκδήλωση αποτελεί και ένα κοινωνικό γεγονός για την περιοχή , στην προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων που προκύπτουν από την απερίσκεπτη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και για την ευαισθητοποίηση των νέων απέναντι σε αποτρόπαιες πράξεις και δράσεις βίας στον αθλητισμό και όχι μόνο.

Ο κόσμος, και ειδικά οι νεότερες γενιές, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε και να αναλάβουμε δράση, και το ζητούν έντονα. Με την παρουσία μας δηλώνουμε παρόντες  στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, αλλά και στην προστασία του φυσικού μας πλούτου.

 

Οι εγγραφές ξεκινούν από τη Δευτέρα 23/05/22 και θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 30/06/22 ή έως τη συμπλήρωση των συμμετοχών ανά διαδρομή.

Εγγραφές στη σελίδα https://leivadi.com/αίτηση-εγγραφής-στην-εκδήλωση-leivadi-trail

 

Παροχές διοργάνωσης Leivadi Trail

 • Όλοι οι συμμετέχοντες των διαδρομών 22,600χλμ και 11,500χλμ θα λάβουν με τη συμμετοχή τους αναμνηστικό δώρο – τεχνικό και ιδιαίτερο μπλουζάκι.
 • Όλοι συμμετέχοντες όλων των διαδρομών θα λάβουν κατά τον τερματισμό τους μετάλλιο συμμετοχής, το οποίο θα είναι διαφορετικό σε κάθε κατηγορία.
 • Στις κατηγορίες 22,600χλμ και 11,500χλμ θα υπάρξουν βραβεύσεις και έπαθλα για τους νικητές στις αντίστοιχες κατηγορίες.
 • Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναψυκτικό και μπανάνα.
 • Θα δοθούν πολλά δώρα και προϊόντα με κλήρωση στους συμμετέχοντες, από τους χορηγούς μας και τοπικούς παραγωγούς.
 • Μετά τον τερματισμό τους όλοι οι συμμετέχοντες θα γευτούν τοπικά εδέσματα, αλλά και μαγειρεμένα, εκείνη την ώρα, ζυμαρικά με μανιτάρια από εξειδικευμένο στο είδος chef.
 • Στους μικρούς συμμετέχοντες θα δοθεί επιπλέον χυμός, πατατάκια και θα υπάρχει δυνατότητα κατά τη διάρκεια των αγώνων παιδικών δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης.

 

Πληροφορίες – επικοινωνία:

Site: www.leivadi.com
Facebook: Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης
E-mail: trail@leivadi.com

 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί τηρώντας όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον COVID-19 που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Θεατρικοί Μαθητικοί Αγώνες: “ακτίς ονείρου”

Ας αφήσουμε μια ακτίδα ονείρου να φωτίσει τις καρδιές μας

 

Μετά από δύο χρονιές παύσης, λόγω των υγειονομικών συνθηκών τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης,  για 20η χρονιά διοργανώνουν τους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες «ακτίς ονείρου 2022» στις 28 και 29 Μαΐου 2022 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και θεατρικών παιδικών ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Οι Θεατρικοί Μαθητικοί Αγώνες «ακτίς ονείρου» είναι πλέον ένας πανελλήνιος θεσμός, μια γιορτή για το θέατρο, την ελπίδα, το όραμα, το όνειρο, τη χαρά, το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

 

Στόχοι των θεατρικών αγώνων είναι:

 • Η παρουσίαση των διδακτικών προτάσεων, των διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων, των πρωτοβουλιών αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο της θεατρικής αγωγής.
 • Η ενθάρρυνση της ευγενούς άμιλλας και η ενίσχυση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης για μια νέα γενιά με οράματα και δυναμική εξέλιξης σ’ έναν κόσμο υψηλών απαιτήσεων, αφού ο ανταγωνισμός απαιτεί ανθρώπους με πολυδιάστατες γνώσεις και ικανότητες.
 • Η επιβράβευση τέτοιων προσπαθειών που φέρνουν κοντά μαθητές από διάφορες περιοχές και βιώνουν τόσο τη χαρά της δημιουργίας, αλλά και την επικοινωνία με μορφή ανταλλαγής πολιτιστικών αξιών στο επίπεδο της φιλίας και της συνεργασίας.
 • Η στήριξη φιλανθρωπικών αξιών, αφού το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνεται, από τις προαιρετικές εισφορές στον «κουμπαρά του παιδιού», δίνεται σε φορείς και ιδρύματα που μεριμνούν για παιδιά.

 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων «ακτίς ονείρου 2022»

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

12.00: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΝ ΦΥΛΟ των ΝΑΤΑΣΑ ΑΒΟΥΡΗ, ΖΩΗ ΛΕΒΑΝΤΗ, ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΡΟΥ Διασκευή – Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Αναστασία Θυμιοπούλου – 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού

13.00: ΤΟ ΨΕΜΑ της ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ Διασκευή – Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Κυριακή Αμαραντίδου – Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας

13.30: ΓΛΩΣΣΟ…ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Αναστασία Θυμιοπούλου – «Βασιλειάδα» Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών Ευόσμου

14.00: ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ Διασκευή – Σκηνοθεσία: Αναστασία Θυμιοπούλου Διδασκαλία: Αναστασία Κουιμτζίδου – Αναστασία Θυμιοπούλου – 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού

15.30: ΤΗΝ ΕΧΑΣΑ (ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ) του ΖΑΝ ΚΟΚΤΩ Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Χριστίνα Φωτίου – ΣΥΝ- Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού

17.00: Ο ΦΕΓΓΑΡΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ του ERIC PUYBARET Διασκευή – Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Ελένη Γιουρτσίδου – Χριστίνα Φωτίου – Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης

 

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

12.00: ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ σε διασκευή ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΔΑΜΗ Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Βιργινία Χονδρογεώργη –  Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σχολαρίου

13.20: Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ του ΡΑΙΝΕΡ ΧΑΧΦΕΛΝΤ Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Ράικος Σταύρος – 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

15.00: Η ΨΕΥΤΡΑ του ΖΑΝ ΚΟΚΤΩ Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Χριστίνα Φωτίου – Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης

16.00: ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ της ΞΕΝΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Δόμνα Παντσάκη – 3ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά

17.00: Τελετή Λήξης

 

Τις θεατρικές παραστάσεις θα παρακολουθήσει ειδική επιτροπή που θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς και θεατρολόγους βραβεύοντας στην τελετή λήξης όλους τους συντελεστές και δίνοντας επαίνους και βραβεία στα συμμετέχοντα σχολικά θεατρικά σχήματα.

 

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι δωρεάν για μικρούς και μεγάλους. Το ποσό που συγκεντρώνεται από την προαιρετική εισφορά των θεατών στον κουμπαρά, δίνεται κάθε χρόνο σε κάποιο ίδρυμα/σύλλογο που μεριμνά για παιδιά. Φέτος τα χρήματα θα δοθούν στη Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου και Αυτιστικού Ατόμου με Αναπηρία «ΕΛΠΙΔΑ».

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση «ακτίς ονείρου» θα βρείτε ΕΔΩ.

 

Οι Θεατρικοί Μαθητικοί Αγώνες «ακτίς ονείρου» διοργανώνονται με την έγκριση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: Γιορτάζουμε τα 30 χρόνια του Δικτύου Natura 2000 με το 5ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού

 

Φέτος το Δίκτυο Natura 2000 συμπληρώνει τα 30 χρόνια από τη δημιουργία του και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού θα γιορτάσει την επέτειο αυτή διοργανώνοντας το 5ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού, στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, στη Χαλάστρα, την Κυριακή 22 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως αφήγηση παραμυθιών, παρουσίαση παιδικού βιβλίου, εργαστήρια και παιχνίδια με θέμα το περιβάλλον, αλλά και κουκλοθέατρο  και απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται από εκπαιδευτές αλλά και φορείς και οργανώσεις, όπως η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας και τα ΚΔΠΑΠ της περιοχής.

Η εκδήλωση θα είναι μία από τις τριάντα εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις κατά τόπους Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για τον εορτασμό των 30 χρόνων των Δικτύου Natura 2000, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000 που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου.

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

10:15 – 11:00 «#zeroplastic» βιωματικό εργαστήριο για τα θαλάσσια απορρίμματα για παιδιά ηλικίας 5 – 10 ετών, περιβαλλοντική οργάνωση iSea

11:00 – 12:00 «Η αχαριστία του κροκόδειλου» κουκλοθέατρο-παρουσίαση βιβλίου με τη συγγραφέα Κατερίνα Νιζάμη, εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα

12:00 – 13:00 «Της Γης τα παραμύθια» αφήγηση παραμυθιού μετά μουσικής με την ΠΑΡΑΜΥΘΩΝΙΑ

13:00 Απελευθέρωση πουλιών από την εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή

13:15 – 13:45 iNaturalist τα παιδιά γίνονται επιστήμονες και εξερευνούν την φύση (για παιδιά ηλικίας 10 – 15 ετών, περιβαλλοντική οργάνωση iSea

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

 • «Φτιάχνουν μάσκες με έμπνευση από τα πουλιά της περιοχής», Εργαστήριο Τέχνης Art Factory
 • «Κατασκευάζουν κιάλια», εργαστήρι του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου
 • 3D εκτύπωση – STEM: δημιουργούν αντικείμενα με τη βοήθεια της ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών, ΚΔΑΠ Αστερόκοσμος Χαλάστρας
 • Διαδραστικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, facepainting, KΔΑΠ Δεντρόσπιτο Χαλάστρας
 • Φτιάχνουν μάσκες για τα παιδιά με έμπνευση από το βιβλίο «Η αχαριστία του κροκόδειλου», Βρεφονηπιακός Σταθμός Λιλιπούτη.
 • Κατασκευές και χειροτεχνίες με θέματα από το Δέλτα Αξιού, 2ο Νηπιαγωγείο Χαλάστρας
 • Φτιάχνουν ταΐστρες για τα πουλιά, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας
 • Προβολή ταινίας για Εθνικό Πάρκο: «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: ο άγνωστος θησαυρός της Θεσσαλονίκης»

 

Οι μικροί Περιπατητές

Οικογενειακή εμπειρία στη Φύση

Όσες οικογένειες θέλουν να χαρούν τη φύση, ο Ξενώνας Δημοσθένης προτείνει τη Δευτέρα 13/06 ή την Κυριακή 19/06 και αντίστοιχα την Κυριακή 26/6 όμορφες δράσεις στην περιοχή της Γουμένισσας, όπως:

 

 • Πεζοπορία στο πυκνόφυτο παραποτάμιο μονοπάτι Πραματάρι, στο Πάικο
 • Χαλάρωση στον χώρο αναψυχής του Στραβοποτάμου
 • Ομαδικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδρομή στη Γουμένισσα ΕΔΩ.

Η Μεταμόρφωση των Γυρίνων

Οικογενειακή εμπειρία στη Φύση… γιατί στη φύση όλα αλλάζουν!

 

Ο Ξενώνας Δημοσθένης προσκαλεί τους φυσιολάτρες την Κυριακή 22/05 ή το  Σάββατο 28/05 ή 4/06 σε:

 

 • Οικογενειακή πεζοπορία (εύκολη, διάρκεια μιας ώρας) στους πρόποδες του Πάικου στο χωριό Πεντάλοφο.
 • Χαλάρωση και Πικ-νικ με παιχνίδι στην όχθη της λιμνούλας του χωριού.
 • Παρατήρηση των γυρίνων και εξοικείωση μικρών και μεγάλων με την Μεταμόρφωση!
 • Rafting για τα παιδιά στην λίμνη, σε μικρές ομάδες με συνοδεία πιστοποιημένου έμπειρου οδηγού δραστηριοτήτων νερού

 

Παζάρι Βιβλίου

στη βιβλιοθήκη του Goethe – Institut Thessaloniki

 

Την Πέμπτη 19 Μαΐου η Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki στήνει ένα ολοήμερο παζάρι βιβλίων σε γερμανική και ελληνική γλώσσα στον όμορφο κήπο του Ινστιτούτου.

Από τις 12:00 έως τις 19:00, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μυθιστορήματα, παιδικά και εφηβικά βιβλία, γλωσσικά/εκπαιδευτικά βιβλία αλλά και μουσικά CD που έχουν αποσυρθεί από το αρχείο της βιβλιοθήκης μας, στη συμβολική τιμή των 0,50€ το καθένα!

 

Μην ξεχάσετε να πάρετε πάνινες τσάντες μαζί σας – ας προστατέψουμε μαζί το περιβάλλον!

 

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Έρχεται η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, μια μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή βιβλίου στα Μικρά Βιβλιοπωλεία 23 – 28/05/2022!

Την τελευταία εβδομάδα του Μάη, στις 23 έως 28 Μαΐου 2022, 100 Μικρά Βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα ενώνονται και γιορτάζουν για πρώτη φορά την Εβδομάδα Μικρών Βιβιοπωλείων, μια μεγάλη γιορτή στα Μικρά Βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μας!

Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι τα στέκια μας. Είναι οι χώροι που μας φέρνουν κοντά. Είναι ιδέα, συνάντηση, γνώση και έμπνευση!

Γιορτάστε #miavdomadastamikra και γνωρίστε ξανά τα Μικρά Βιβλιοπωλεία μέσα από πολλές και ευφάνταστες εκδηλώσεις!

 

Τι θα γίνει εκείνη την Εβδομάδα;

Την “Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων” τα Μικρά Βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν στη γιορτή θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές εκδηλώσεις για βιβλία:

Συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, αφιερώματα, εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, παιχνίδια, μουσική, κυνήγια θησαυρού και ό,τι άλλο βάζει ο νους!

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Βιβλιοπωλείων της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν

Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο – Καφέ I Αλ. Σβώλου 28, κέντρο, τ. 2310273207, e. edw@bibliopoleio.org

23/05 • 7:00μμ • Εγκαίνια Έκθεσης Κυριάκου Συφιλτζόγλου. Ο συγγραφέας, φωτογράφος και εικαστικός Κυριάκος Συφιλτζόγλου εκθέτει εικαστικές του δημιουργίες. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28/05.

23/05 • 7:30μμ • “Σπίτι Παιδιού”. Παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Συφιλτζόγλου (εκδ. Αντίποδες). Συμμετέχουν οι Χρήστος Κολτσίδας (ποιητής), Άρης Στυλιανού (Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ), Γιώτα Τεμπρίδου (διηγηματογράφος) και ο συγγραφέας.

25/05 • 7:30μμ • “Το Πολιτικό”. Συζήτηση για το βιβλίο του Αλέξανδρου Κιουπκιολή (εκδ. Έρμα) με τη Μαριλένα Διαμαντοπούλου (Υπ. Διδακτόρισσα ΑΠΘ) και τους Γιώργο Δημητρίου (Υπ. Διδάκτορα ΑΠΘ) και Ανδρέα Τάκη (Επικ. Καθηγητή ΑΠΘ).

26/05 • 8:00μμ • Live Μουσική με τους Yako Trio & βραδιά cocktail. Διάρκεια 8:00μμ – 11:00μμ.

28/05 • 10:00πμ • Διαδραστική αφήγηση της ιστορίας “Η Λούμπνα και το βότσαλο” με την Ελένη Γιαννούση (εκδ. Καλειδοσκόπιο). Θα ακολουθήσει δημιουργικό παιχνίδι. Για παιδιά 4+

 

Κάτι Γίνεται Βιβλιοπωλείο για παιδιά I Γεωργίου Παπανδρέου 27, τ. 2310846790, e. info@katiginetai.gr

26/05 • 6:00μμ • “Το παιδί μου δεν τρώει” (εκδ. Πουά). Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου (30ης Οκτωβρίου 2). Συντονίζουν οι Φιλιώ Κατσαρού & Ζωή Τριανταφυλλίδη.

 

myBOOKSTORE.gr Ι Τάκη Οικονομίδη 58, Καλαμαριά, τ. 2313090929

28/05 • 11:00πμ • Μαθαίνω τα Ζώα και τον πλανήτη ζωγραφίζοντας με αφορμή το βιβλίο “Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα” (εκδ. Διόπτα). Συντονίζει η Κυριακή Αλεξιάδου. Για παιδιά 4+

 

Μυθιστορία Ι Βαφοπούλου, τ. 2310428846, e. mythistoria @gmail.com

26/05 • 7:00μμ • ΓΕΝΝΑΙΑ ΕΜΠΡΟΣ – Επιλεγμένα κείμενα της σερβικής πεζογραφίας του εικοστού αιώνα (εκδ. Ρώμη). Συντονίζει η Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος.

 

Νους και Γνώση Ι Πλαστήρα 9, Χαριλάου, τ. 2310907422, e. nousgnosi@gmail.com

28/05 • 11:00πμ • “Το κορίτσι και το κορίτσι” (εκδ. Πουά). Μια βιβλιοπαρουσίαση ενός ξεχωριστού θεματολογικά βιβλίου με την συγγραφέα Σοφιάννα Θεοφάνους. Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμελείται η μουσειολόγος-παιδαγωγός Δέσποινα Τσιπτσέ. Για παιριά 6+

 

Οκτάνα Ι Ισαύρων 8, κέντρο, τ. 2314039025, e. oktanabooks@gmail.com

25/05 • 6:00μμ • Οι εκδόσεις Petites-Maisons στην Οκτάνα. Παρουσίαση των εκδόσεων Petites-Maisons και αναγνώσεις. Συντονίζει η Δήμητρα Κατρανιά.

26/05 • 6:00μμ • ΜΙΝΙ Έκθεση & LIVE Appearance: Έφη Θεοδωροπούλου, δημιουργός comics και εικονογραφήσεων. Signing & chat. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28/05.

27/05 • 6:00μμ • ΟΚΤΑΝΑ STOOP SESSIONS: Η Ιωάννα Λιούτσια Διαβάζει. Ανάγνωση ποιημάτων με την ποιήτρια Ιωάννα Λιούτσια. Συντονίζει η Δήμητρα Κατρανιά.

28/05 • 6:00μμ • OKTANA STOOP SESSIONS: Ο Γιάννης Αντάμης Διαβάζει. Ανάγνωση μικροδιηγημάτων με τον συγγραφέα Γιάννη Αντάμη. Συντονίζει η Δήμητρα Κατρανιά.

 

Σαιξπηρικόν Ι Πατριάρχου Ιωακείμ 8 & Σκρα. τ. 2310454050, e. saixpirikon@hotmail.com

27/05 • 7:30μμ • “Νέα μεταφρασμένη ποίηση στο Σαιξπηρικόν”. Μια ποιητική εκδήλωση με αφορμή νέα και προσεχή βιβλία μεταφρασμένης ποίησης των εκδόσεών Σαιξπηρικών. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι μεταφραστές Γιώργος Αλισάνογλου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σωτήρης Σουλιώτης.

 

Χαρτομάνι Ι Αλεξάνδρου Υψηλάντου 49, Ωραιόκαστρο, e. luckyxartomani@gmail.com

27/05 • 6:00μμ • “Σταυροδρόμι”. Με αφορμή τα βιβλία “Οδός Νοστιμιάς” (εκδ. Φουρφούρι) και “Δώσε μου μια μπουκιά” (εκδ. Πατάκη) εξερευνούμε γεύσεις, παιχνίδια, μυρωδιές και όλα όσα μας ενώνουν.

 

Το πράσινο σύννεφο Ι Πασαλίδη 40, Καλαμαριά. τ. 2310454050

27/05 • 7:00μμ • Παρουσίαση του βιβλίου “Θεσσαλονίκη Νουάρ” (εκδ. Αρχέτυπο) με τον συγγραφέα και υπεύθυνο της σειράς Fedora των εκδόσεων Αρχέτυπο, Αλέξανδρο Μυροφορίδη,  και συγγραφείς διηγημάτων που περιλαμβάνονται στον τόμο.

25/05 • 7:00μμ • Δράση στηριγμένη στις σειρές βιβλίων “Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες” και “Μικρά αγόρια με μεγάλες ιδέες”  εκδ. Παπαδόπουλος.

23-28/05 • Θεματική βιτρίνα με θέμα τη Θεσσαλονίκη.

 

The Green Lama Ι Επταπυργίου 68, Συκιές, Θεσσαλονίκη, e. thegreenlamastores@gmail.com

27/05 • 6:00μμ • Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά. Παρουσίαση του βιβλίου της Ευλαμπίας Τσιρέλη (εκδ. Ίκαρος). Μια δημιουργική δραστηριότητα από τον κόσμο του Εδουάρδου από την εικονογράφο του βιβλίου, Τριανταφυλλιά Βάσσου. Για παιδιά 7+

28/05 • 11:00πμ • “Ο πόλεμος των κάστρων”. Μουσικοθεατρική παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα Εύα Ιεροπούλου (εκδ. Τζιαμπίρης Πυραμίδα). Θα ακολουθήσει κέρασμα για τους μικρούς φίλους και κλήρωση βιβλίων. Για παιδιά 3+

 

Το πλούσιο πρόγραμμα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων θα το δείτε ΕΔΩ!

 

Γιατί στα Μικρά Βιβλιοπωλεία;

Τα Μικρά Βιβλιοπωλεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των κοινοτήτων μας. Είναι το μέρος όπου οι συγγραφείς μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες, όπου ανακαλύπτουμε νέους, άγνωστους κόσμους, όπου τα παιδιά γνωρίζουν την ομορφιά της ανάγνωσης. Είναι το ζεστό σκηνικών των αναζητήσεων όσων ψάχνονται και όσων θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν!

Την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων δίνεται στον καθένα η ευκαιρία να επισκεφτεί ξανά τα Μικρά Βιβλιοπωλεία, είτε βρίσκονται στη γειτονιά του/της είτε όχι!

 

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων + Library4all 

Τα Μικρά Βιβλιοπωλεία κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων γίνονται ο συνδετικός κρίκος για να δημιουργηθεί ή να μεγαλώσει μια σχολική βιβλιοθήκη.

Πώς; Συγκεντρώνοντας βιβλία για το Library4all, την πρωτοβουλία που από το 2013 υποστηρίζει σχολικές βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα. Τα βιβλία χρειάζεται να είναι καινούρια ή σχεδόν καινούρια και να απευθύνονται σε παιδιά 4 -12 ετών. Μπορείτε είτε να τα αγοράσετε από τα Μικρά Βιβλιοπωλεία είτε να τα φέρετε από το σπίτι σας. Στη συνέχεια θα πάρουν το δρόμο τους προς τις σχολικές βιβλιοθήκες που τα έχουν ανάγκη.

Δείτε ΕΔΩ τα Μικρά Βιβλιοπωλεία που θα συγκεντρώνουν βιβλία κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων!

 

 

 

Διοργάνωση: LITTLE BOOKSTORES

Χορηγοί: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Υποστηρικτές: ΑΙΟΛΟΣ, ΑΙΩΡΑ, ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ, ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, GUTENBERG, ΙΚΑΡΟΣ, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΙΧΛΗ, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, ΚΡΙΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΜΙΚΡΗ ΣΕΛΗΝΗ, ΝΗΣΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, PETITES MAISONS, ΠΟΛΙΣ

Parent’s Conference 2022

Το 1ο Online Εκπαιδευτικό Συνέδριο για Γονείς εντελώς δωρεάν από το Project Parenting!

Είσαι νέος γονιός ή έχεις ήδη κάποια χρόνια προϋπηρεσίας; Περιμένετε το μωρό σας να έρθει ή είστε στην προσπάθεια να κάνετε παιδί; Είσαι εκπαιδευτικός, νηπιαγωγός ή φροντίζεις παιδιά;

Τότε πρέπει να παρακολουθήσεις το 1ο Online Εκπαιδευτικό Συνέδριο για γονείς από το Project Parenting στις 30 & 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2022! 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, εντελώς δωρεάν και υπόσχεται να προσφέρει γνώση και στήριξη σε κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει τι χρειάζεται για να είναι ο γονιός που ο ίδιος θέλει. Πώς να είναι απαλλαγμένος από προσδοκίες, πώς θα συνδεθεί ουσιαστικά με το παιδί του και φυσικά, πώς μπορεί να διαχειριστεί όλα αυτά τα μεγάλα ερωτήματα που πολλές φορές μας βασανίζουν σχετικά με την ανατροφή του παιδιού;

 

Πώς θα το παρακολουθήσεις;

Το συνέδριο θα γίνει μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και θα είναι ανοιχτό και εντελώς δωρεάν για όλους. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 30+ ομιλητές όλων των κλάδων γονεϊκότητας, 20+ ομιλίες και διαδραστικά workshops πάνω σε θέματα όπως η αυτοφροντίδα, το παιδικό τραύμα, ο θηλασμός και ο αποθηλασμός, το γονεϊκό άγχος, η ανάπτυξη, η διατροφή, η υγεία του παιδιού, το διάβασμα και ο συναισθηματικός δεσμός θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις να χτίζεις τη γονεϊκότητα που ονειρεύεσαι.

Αν και δωρεάν το συνέδριο απαιτεί προεγγραφή και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την κράτηση της θέσης!

Κλείσε την θέση σου εδώ! 

 

 

To Project Parenting: 

To Project Parenting αποτελεί την 1η online εκπαιδευτική πλατφόρμα για γονείς στην Ελλάδα, όπου σε συνεργασία με τους καλύτερους επαγγελματίες της γονεϊκότητας δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό για γονείς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του προγράμματός – ή να επικοινωνήσετε στο hello@projectparenting.gr