ενήλικες – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Fantasy Guild 2025

Το Fantasy Guild είναι το μοναδικό εξειδικευμένο φεστιβάλ για το φανταστικό στη Μακεδονία. Σκοπός του είναι να προάγει τα πολιτισμικά στοιχεία του φανταστικού μέσα από διάφορους τομείς όπως η λογοτεχνία, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η φωτογραφία και η μουσική. Δίνει τον απαραίτητο χώρο σε δημιουργούς, συγγραφείς, Dungeon and Game Masters και καλλιτέχνες να εκθέσουν τον προσωπικό τους κόπο στο κοινό.

 

Στους χώρους του Fantasy Guild ο επισκέπτης μπορεί να μάθει περισσότερα για τη λογοτεχνία του φανταστικού, να συμμετέχει σε εργαστήρια και να παρακολουθήσει σεμινάρια, να βρει αγαπημένα βιβλία και μοναδικά δημιουργήματα από επιλεγμένους καλλιτέχνες ή και να μπει στην αρένα των Tabletop Role Playing Games, των παιχνιδιών ρόλων.

​Τι να περιμένεις;

  • Έκθεση με βιβλία, δημιουργίες, επιτραπέζια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.
  • Σεμινάρια, παρουσιάσεις και ομιλίες από ειδικούς, συγγραφείς, επιμελητές, Game masters, χαρτογράφους, ψυχολόγους κ.α.
  • Εργαστήρια όπου θα πάρεις μια γεύση από το δημιουργικό κομμάτι του κάθε τομέα. Πώς ξεκινάς να γράψεις μια ιστορία; Τι περιλαμβάνει ένας χάρτης; Γιατί χρειαζόμαστε διαφορετικά πινέλα όταν βάφουμε μινιατούρες;

 

Φιλόλαος 1923 – 2023: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Απριλίου και ώρα 20:00 η έκθεση “Φιλόλαος 1923 – 2023”.

Mία συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι . Κατσίγρα.

Η έκθεση “Φιλόλαος 1923 – 2023”, παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, οργανώθηκε στη γενέτειρα του καλλιτέχνη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και επανασχεδιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης με βάση τις προδιαγραφές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκθεσιακού χώρου της Casa Bianca.

Η έκθεση έχει χαρακτήρα αναδρομικό και παρουσιάζει την εξελικτική πορεία του Φιλόλαου ως προς την εικαστική έκφραση και δημιουργία, με στόχο να προβάλλει το μέγεθος της προσωπικότητας του διεθνούς καλλιτέχνη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του σε Ελλάδα και Γαλλία.

Συνδέοντας το έργο και το όνομά του με τη δημόσια μνημειακή γλυπτική μεγάλης κλίμακας, επιτηδεύτηκε με βιομηχανικά υλικά, δημιουργώντας συνθέσεις και γλυπτά σε δημόσιους αστικούς, κυρίως, χώρους και περιβάλλοντα. Με την ίδια αισθητική αξία και μορφοπλαστική δεινότητα αντιμετώπισε και τα μικρότερης κλίμακας γλυπτά του από πηλό, ξύλο σίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Προσφιλή θέματά του σε πηλό και ξύλο οι “Γκογκότοι”, ζωόμορφα πλάσματα του μύθου, οι τορνευτές εύχυμες ξύλινες  “Κυρίες”,  έργα που παραπέμπουν στην αρχαία θεά των φιδιών και της γονιμότητας, αλλά και θαλασσινά τοπία και ανάγλυφα, καθώς και αφρόξυλα, που επίμονα λειαίνει η θάλασσα. Επίσης, μακέτες και έργα μικρότερου μεγέθους σε σίδηρο, αλλά και ανοξείδωτο χάλυβα, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας φιάλες, κούπες, καρέκλες, κοσμήματα.

Ο Φιλόλαος τιμήθηκε το 2005 από τη Γαλλική Κυβέρνηση για το σύνολο του έργου του, η οποία τον ανακήρυξε Αξιωματικό του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών. Μεταξύ άλλων διακρίσεων είναι και αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής με το μετάλλιο Πλαστικών Τεχνών.

Ανάμεσα στα εμβληματικά έργα του ξεχωρίζουν οι υδατοδεξαμενές της Valence στη Γαλλία (2003), τα συντριβάνια της Ορλεάνης (1993), το “μηχανικό πουλί” στη La Défense στο Παρίσι (1989), καθώς και έργα ανάπλασης και ενσωμάτωσης, όπως η  παρέμβαση στους τοίχους του Collège du Remalard (1979), η γλυπτή διαμόρφωση στον αύλειο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (1999) κ.α.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Γιαννούτσος, εικαστικός, π.  Διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας

 

Έκθεση Φωτογραφίας: “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”

Ο Δήμος Θέρμης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”, στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου Θέρμης». Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική συλλογή οπτικών αφηγήσεων που φωτίζουν τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών στις δεκατέσσερις κοινότητες του Δήμου.

Η έκθεση και το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα που την συνοδεύει, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που υλοποιήθηκε μέσα από εργαστήρια δια βίου μάθησης και συλλογικές δράσεις, στις κοινότητες του Δήμου Θέρμης. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, “ζωντάνεψαν” και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά εκφράσεις και παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μουσικές, χοροί και στιγμιότυπα της καθημερινότητας, πολύτιμα στοιχεία που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, αλλά συχνά δεν καταγράφονται. Οι αφηγήσεις των γυναικών ανέδειξαν πτυχές της ζωής τους που παραμένουν αθέατες, από τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι τους ρόλους τους σε σημαντικά τοπικά έθιμα και κοινωνικές δομές. Μέσα από την δράση αυτή, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και ενδυνάμωσης, όπου οι γυναίκες όλων των ηλικιών μοιράστηκαν βιώματα και ιστορίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αφηγήσεις τους αποτυπώθηκαν σε φωτογραφικά ντοκουμέντα, αποδίδοντας το συναίσθημα, τη ζωντάνια και την ατμόσφαιρα μιας διαχρονικής πραγματικότητας, μέσα από τον φακό της Αθηνάς Ακώνη, του Παναγιώτη Μπατατόλη και του Θανάση Ράπτη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 19:00. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο “Σαν έρθω στο φως” από τους ηθοποιούς της παράστασης «Θελεστίνα», μια πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.

Η πρωτοβουλία της συλλογικής δράσης ανήκει στη Διεύθυνση Παιδείας, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης του Δήμου Θέρμης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θέρμης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μέσα από τις φωτογραφίες, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τον συχνά αόρατο, αλλά καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και την ιστορία του τόπου.

Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδίδεται στα Τοπικά Συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα Κ.Α.Π.Η., τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και όλους τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης, σε όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, καθώς και στα μέλη του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης για τη βοήθειά τους.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος των συνεχών πρωτοβουλιών του Δήμου Θέρμης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

Συντονίστριες των Βιωματικών Εργαστηρίων: Νάγια Τσελέπη: Ανθρωπογεωγράφος και Σοφία Κυπριανίδου: Εκπαιδεύτρια, Σκηνοθέτιδα.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του λευκώματος έγινε από την Έλλη Αγιαννίδη και το Γιώργο Βέργαδο, ιδρυτές της φωτογραφικής και social media κοινότητας Greek Instagramers Events.

Γυναίκες, η δύναμη της δημιουργίας

Εγκαίνια Έκθεσης Εικαστικών Έργων στο ΙΜΜΑ

 

Το  Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να φιλοξενήσει την πολυσυλλεκτική έκθεση εικαστικών έργων πέντε σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας», και προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Πρέσβης Ελένη Βακάλη, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα.

 

Η γυναίκα ως σύμβολο και ως εικόνα, απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την τέχνη. Πέντε σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί ενώνουν την τέχνη τους μέσα από την προσωπική και συλλογική Μνήμη και αντανακλούν την ανησυχία τους για τις γυναικείες εμπειρίες ανά τους αιώνες, προβάλλοντας τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία του 21ου αιώνα μέσα στα έργα τους. Το κοινό χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η παρουσίαση «αναμνήσεων», τις οποίες κουβαλάει κάθε γυναίκα μέσα από την προσωπική της ιστορία και το οικογενειακό της παρελθόν.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη: «Είμαστε οι «αναμνήσεις» μας. Μέσα από αυτό και χάρη σε αυτό αντιλαμβανόμαστε, κινούμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε. Η ικανότητά μας να θυμόμαστε επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουμε και καθορίζει την προσωπική μας ταυτότητα». 

 

Οι δημιουργίες τους είναι ένα «όχημα» για την κατανόηση μιας εποχής, μιας έννοιας ή ενός νέου χώρου. Ιστορίες και μύθοι, θέματα ταυτότητας και καταγωγής, ακουμπούν συνειρμικά τις αισθήσεις στο πλαίσιο του «διαλόγου» με τους θεατές. Η πολυμορφία της έκφρασης και των υλικών που χρησιμοποιούνται συνδέεται και αποτυπώνεται στα έργα μέσα από το ατομικό φίλτρο της θέασης του οικογενειακού κόσμου και τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με εικαστικές δημιουργίες οι:

  • Ελένη Θεοφυλάκτου
  • Μαρία Κομπατσιάρη
  • Σπυριδούλα Πολίτη
  • Ιωάννα Τερλίδου
  • Ζέφη Τιφτικτσόγλου 

 

Βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών μπορείτε να δείτε εδώ:

Διοργάνωση: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)

Επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια ΚEMIT- ΙΜΜΑ

Συντονισμός: Αθηνά Παυλίδου,  Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια ΙΜΜΑ

Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ

 

Πες το ψέματα..

Πρωταπριλιά στο GoetheInstitut Thessaloniki με το EUROPE DIRECT Thessaloniki

Πρωταπριλιά είναι ευκολότερο να ξεχωρίσει το ψέμα από την αλήθεια, αλλά τι γίνεται με τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου;

Το EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης και το GoetheInstitut Thessaloniki προσκαλούν το κοινό σε μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας, με παράλληλη ξενάγηση στην έκθεση  Fakeless.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, αναγνωρίζοντας την ως σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία και την κοινωνία. Παράλληλα, συνεχώς υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ώστε να εναρμονίζονται με τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Η Εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας είναι μια καθοριστική δεξιότητα, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ανθεκτικότητα απέναντι στη χειραγώγηση της πληροφορίας.

Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να διαμοιραστούν εργαλεία, πληροφορίες και σημεία αναφοράς που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους, εκπαιδευτικούς ή μη, να χειριστούν το θέμα της παραποίησης της πραγματικότητας, όπως παρουσιάζεται στα μέσα επικοινωνίας, υπό το φως κυρίως της Τεχνητής Νοημοσύνης, όσο και άλλων νέων τεχνολογιών.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν – δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού παρακολούθησης κατόπιν σχετικού αιτήματος.

4ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης

4ο U_th Festival: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ εφηβικών θεατρικών ομάδων της χώρας, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη!

7 – 13 Απριλίου 2025

#SEE_U_THERE

Η εταιρεία θεάτρου αντίρρηση διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά το U_th Festival, τη μεγαλύτερη γιορτή εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα. Ετοιμαστείτε να ζήσετε επτά ημέρες γεμάτες παραστάσεις και εκδηλώσεις από νέους για νέους!

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παραστάσεις από 27 εφηβικές θεατρικές ομάδες, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη σκηνή. Αποκλειστικά στα πλαίσια του φεστιβάλ, το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει τρεις ξεχωριστές βραδινές παραστάσεις, καθώς και μία βραδιά stand up comedy.

Το U_th Festival προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει σε αυτή την εβδομάδα γεμάτη τέχνη και δημιουργικότητα, όπου νέοι καλλιτέχνες και θεατές από όλη την Ελλάδα, συναντιούνται για να γιορτάσουν το εφηβικό θέατρο.

 

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

ΤΡΙΤΗ 8/4

  • 10:00 – 11:00 Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ

«AntiGONE now», της Έλενας Ζαφειριάδου, βασισμένο στο σενάριο της Melissa Cooper, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιήλ

  • 11:30 – 12:30 Εκπαιδευτήρια ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ

«Μια πόλη μαγική», συρραφή θεατρικών κειμένων κλασικών συγγραφέων σε σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια Χριστόφορου Αντωνιάδη

  • 13:00 – 14:00 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

«Τα ταξίδια του μικρού πρίγκιπα», βασισμένο στο βιβλίο «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αntoine De Saint Exypery, σε διασκευή Δημήτρη Αδάμη, Χρύσας Νίκα, Σταυρούλας Τσέλιου σε σκηνοθετική συνεργασία Ευλαμπίας Δαυίδου, Φωτεινής-Σοφίας Παπαδοπούλου και Σταυρούλας Τσέλιου

 

21:30 «Ομήρου Ιλιάδα» από την Εταιρεία Θέατρου Μικρός Βορράς

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/4

21:30 «Τι ομάδα είσαι, ρε;» μια παράσταση για την οπαδική βία από την Εταιρεία Θεάτρου Αντίqρηση

 

ΠΕΜΠΤΗ 10/4

  • 11:30-12:30 2ο Πρότυπο ΓΕΛ «Λευκός Πύργος»

«Ο φιλάργυρος», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λίλας Παντελίδου

  • 13:00-14:00 2ο Γυμνάσιο Περαίας

«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄ ένα γλάρο να πετάει», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Λ. Σεπούλβεδα, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Νικόλαου Γαλάνη

  • 17:00-18:00 4ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

«Παράξενη καταγγελία» του Ευάγγελου Βαρβαρέσου, σε σκηνοθεσία Νίκης Πούλιου

  • 21:00-22:00 Λυρικός Μικρός Πλανήτης

«Διαδρομές», βασισμένο σε κείμενα  μαθητών, προσφύγων και μεταναστών, ενηλίκων και ανηλίκων, του σχολείου ΤΑ ΠΙΣΩ ΘΡΑΝΙΑ, σε σκηνοθεσία Φεβρωνίας Μάγιου

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/4

  • 09:30-10:30 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

«Περί γυναικείων ψυχών» εμπνευσμένο από τα ομηρικά έπη, σε πρωτότυπα κείμενα και σκηνοθεσία της ομάδας

  • 11:00-12:00 3ο ΓΕΛ Ευόσμου

«Η τραπεζαρία», αποσπάσματα από το ομώνυμο έργο του Α. Γκέρνυ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αναστασίας Απατζίδου, Αικατερίνης Γκαγκανιάρη, Ευαγγελίας Μπάρτζου και Ανατολής Σεβαστιάδου

  • 13:30-14:30 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

«Το τραγούδι της μικρής Αντιγόνης» αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και την «Αντιγόνη» του Ζ. Ανουίγ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Δάφνης Αγγελοπούλου

  • 17:00-18:00 Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου/ Κατακόμβη 40

«Η ηχώ της θυσίας» performance, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Δέσποινας Αθανασοπούλου

  • 18:30-19:30 Θεατρικός Όμιλος 1ου Γυμνασίου Χαριλάου

«Το δικό μας θέατρο» σε κείμενα και σκηνοθεσία της ομάδας

  • 20:00-21:00 ΚΗΠΟΣ ΑΜΚΕ

«Ελεύθερα ύδατα» του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία Θανάση Μεγαλόπουλου

 

21:30 Stand up Comedy με τους Manal Awad, Κατερίνα Ασημακοπούλου, Νίκο Νικήτογλου και Κωνσταντίνο Ξηραδάκη

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/4

  • 11:00-12:00 Αμερικανική Γεωργική Σχολή

«Too Shakespeare to handle», διασκευή του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μάρας Μπαχά

  • 12:30-13:30 Art of Theater 86

«Όνειρο θερινής νυκτός» του Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αννέτας Κορτσαρίδου

  • 14:00-15:00 Parsifal

«SKG Teens: η πόλη μέσα από τα μάτια μας» devised theatre με στοιχεία από θέατρο ντοκουμέντο, σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Καμπαγιοβάνη

  • 15:30-16:30 Εργαστήρια MONKS/True Story

«Εθνικότητά μου, το χρώμα του ανέμου», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μ. Βίσνιεκ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου

  • 17:00-18:00 Εφηβικό τμήμα της θεατρικής ομάδας «Γεια Χαρά» του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσ/νίκης «Ο ΝΕΣΤΟΣ»

«Shakespeareno way!!», σε διασκευή και σκηνοθεσία Αναστασίας Θυμιοπούλου

  • 18:30-19:30 Svoura Art Lab

«Επάνω μένει ο κύριος Μπετόβεν» βασισμένο στο ομότιτλο έργο της Μπάρμπαρα Νίκολ, σε σκηνοθεσία Νανάς Παπαγαβριήλ

  • 20:00-21:00 Θεατρική ομάδα του Αρσακείου Λυκείου

«Ζητείται Ελπίς», απόσπασμα από την ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Α. Σαμαράκη ,σε σκηνοθεσία Αντώνη Νεονάκη και Τίνας Πλατσή

 

21:30 «Αγαποφόρες ψυχές» μια παράσταση για τον Έρωτα από την Εταιρεία Θέατρου αντίqρηση

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/4

  • 11:00-12:00 Θεατρική Συμπαιγνία

«Μίστερο Μπούφο» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθετική επιμέλεια, δραματουργική επεξεργασία και διδασκαλία Γιολάντας Καπέρδα

  • 12:30-13:30 Θεατρική ομάδα Λυκείου Πεύκων

«Αντιγόνη στον κόσμο», βασισμένο στο έργο «Αντιγόνη» της Chiori Miyagawa σε σκηνοθεσία Έλλης Ιωαννίδου

  • 14:00-15:00 Εργαστήρι θεάτρου Thespians

«Το κρυφτό» (φιλμ νουάρ) της Βαρβάρας Δουμανίδου και Μαρίας Ράπτη, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου

  • 15:30-16:30 ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Πέτα», βασισμένο στο βιβλίο του Richard Bach «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λιβινγκστον», σε δραματουργική επεξεργασία και διδασκαλία Κωνσταντίας Ζαχαροπούλου

  • 17:00-18:00 Θεατρικό εργαστήριο εφήβων «Πρόταση»

«5.000.000 με το όνομα ΙΟΥΛΙΕΤΑ» σύνθεση κειμένων από «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, «Ιστορία έρωτος» του Χ. Μύλλερ και κείμενα της ομάδας σε δραματουργική επεξεργασία Δήμητρας Μήττα, διδασκαλία λόγου και κίνησης Πάνου Αναγνωστόπουλου και σκηνοθετική επιμέλεια Στέλιου Βραχνή

  • 18:30-19:30 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί

«Ο μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκη και άλλες ιστορίες», βασισμένο στις ομώνυμες ιστορίες του Τιμ Μπάρτον σε σκηνοθεσία Καρολίνας Ρήγα και χορογραφίες Δανάης Θεολόγου

  • 20:00-21:00 Εταιρεία θεάτρου αντίqρηση

«Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας» του Μαρκ Τουαίην σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου

21:30 Τελετή λήξης

 

 

24 Ώρες για τη Λάμψη της Ζωής

Ένας μοναδικός 24ωρος μαραθώνιος κολύμβησης για τα παιδιά με καρκίνο

Στηρίξτε όλοι αυτή την προσπάθεια

Ο Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ενώνει τις δυνάμεις του με τη συγγραφέα Έλενα Θωΐδου, σε μια ξεχωριστή φιλανθρωπική δράση για τον Σύλλογο ΛΑΜΨΗ ενισχύοντας την φωνή και το πολύτιμο έργο του Συλλόγου για τα παιδιά με καρκίνο. Για 24 ώρες ασταμάτητα ο Χαράλαμπος θα κολυμπήσει, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα δύναμης, ελπίδας και αλληλεγγύης προς τα παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη.

Ο αγώνας του ενός, είναι αγώνας όλων μας!

Στο πλευρό του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη, κάθε 30 λεπτά, αθλητές και πολίτες θα μπαίνουν στην πισίνα για να κολυμπήσουν μαζί του υποστηρικτικά, δείχνοντας ουσιαστικά και συμβολικά ότι στην μάχη του ενός είμαστε όλοι, ό,τι ακριβώς πρεσβεύει και η Λάμψη: Όταν νοσεί ένα παιδί, είμαστε όλοι μαζί!

 

Ποιοι είναι οι διοργανωτές;

  • Η Έλενα Θωΐδου, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, με βαθιά ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τα παιδιά, αναζήτα συνεχώς τρόπους να συμβάλει σε δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, ειδικά για παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη.
  • Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, με το σύνθημα «Τα όνειρα δεν έχουν όρια», εμπνέει με το παράδειγμά του και αποδεικνύει ότι η δύναμη της θέλησης ξεπερνά κάθε εμπόδιο. Ένα πρότυπο για τους νέους, να κυνηγούν τα όνειρα τους.

 

Λίγα λόγια για την Λάμψη:

Η Λάμψη, είναι Σύλλογος Γονέων Παιδιών Με Νεοπλασματικές Ασθένειές στην Βόρεια Ελλάδα, που εδώ και 38 χρόνια στηρίζει τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους, προσφέροντας ιατρική, ψυχική, οικονομική και κοινωνική βοήθεια, στα δύο παιδοογκολογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Ένας ακόμα στόχος του συλλόγου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα για τον παιδικό καρκίνο. Όλα τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών, εταιρειών, φορέων και εθελοντικές δράσεις, αφού ο σύλλογος δεν λαμβάνει καμία κρατική επιδότηση.

 

Η δύναμη της συμμετοχής σου!

Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο του Χαράλαμπου. Είναι όλων μας! Γίνε μέρος αυτής της προσπάθειας και στήριξε έμπρακτα τον σκοπό.

 

Πως μπορώ να συμμετέχω:

Κολύμπησε μαζί: Είτε είσαι αθλητής είτε απλός πολίτης, μπορείς να μπεις στο νερό και να κολυμπήσεις στο πλευρό του Χαράλαμπου, έστω και για λίγα λεπτά. Ο χρόνος συμμετοχής για κάθε άτομο είναι 30 λεπτά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κομμάτι αυτής της δράσης.
Γίνε θεατής & εμψυχωτής: Έλα στο κολυμβητήριο, ενίσχυσε την προσπάθεια και γίνε η δύναμη που θα κρατήσει αυτόν τον αγώνα ζωντανό.
• Στήριξε ως χορηγός: Με παράλληλη δράση ή παρέχοντας υπηρεσίες, μπορείς να βοηθήσεις τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

 

Ας γίνουμε ένα κύμα αγάπης.
Ας δείξουμε ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη μπορούν να αλλάξουν ζωές.

 

Υποστηρικτές & Χορηγοί: Ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές μας που συμβάλλουν στην επιτυχία αυτής της δράσης : ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, KIDDOBOO.

 

Η γιορτή της ζωής

Η γιορτή της ζωής | The joy of life

Μία προσβάσιμη πολύ-αισθητηριακή παράσταση χορού σε πέντε μέρη, για κουαρτέτο, ερμηνευτές και ορχήστρα σε βίντεο

Πώς γιορτάζεις τη ζωή; Τι γιορτάζουμε με τη ζωή μας και τι είναι αυτό που μας επιτρέπει να γιορτά- σουμε τη ζωή; Τι θα έκανες αν ήταν η τελευταία μέρα του κόσμου;

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο προετοιμασίας, η ομάδα του Εν δυνάμει προσκαλεί το κοινό με χαρά στην παράσταση «Η γιορτή της ζωής», που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην Καλαμαριά στις 28 Μαρτίου, ώρα 20.00, στο πλαίσιο του έργου PASS (Promoting Accessible Shows), του έργου Ευρωπαϊκής Συνεργασίας με επικεφαλής εταίρο το Ινστιτούτο Arturo Toscanini, λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της παράστασης, στις 24 Μαρτίου στην Πάρμα της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο του έργου PASS συμμετέχουν 4 οργανισμοί από όλη την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Arturo Toscanini από την Ιταλία, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Studio Citadela από την Τσέχικη Δημοκρατία, η οργάνωση ACCAC (Accessible Arts and Culture) από τη Φινλανδία και η ομάδα Ομάδα Εν δυνάμει από την Ελλάδα.

Οι τέσσερις καλλιτεχνικές ομάδες έχουν δημιουργήσει μία προσβάσιμη παράσταση, τόσο για τους δημιουργούς, καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες με και χωρίς αναπηρία, όσο και για το κοινό, χρησιμοποιώντας υποστηρικτικές τεχνολογίες και συνδυάζοντας μουσική, θέατρο, χορό και εικαστικές τέχνες. Το έργο PASS είναι ένα κάλεσμα για δράση, ένα κάλεσμα για αλλαγή προοπτικής, μια αντι-αφήγηση για τις αναπηρίες στις παραστατικές τέχνες.

Η «γιορτή της ζωής» είναι ένα έργο συλλογικής δημιουργίας που αναπτύχθηκε τον τελευταίο χρόνο μέσω συναντήσεων διά ζώσης και μέσω μιας σειράς διαδικτυακών εργαστηρίων, με στόχο τη συνδημιουργία και την ανακάλυψη νέων τρόπων για καλλιτεχνική συνεργασία προσβάσιμη σε όλους και όλες. Στην παράσταση, οι τέχνες ενσωματώνονται η μία στην άλλη με δημιουργικό τρόπο, εμπλουτισμένες με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και υποστηρικτικών τεχνολογιών. Το συλλογικό έργο χρησιμοποιεί μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές τέχνες και τις νοηματικές γλώσσες των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν.

Η «γιορτή της ζωής» αναπτύσσεται σε πέντε σκηνές, που συρράβονται στην Πάρμα κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού επταήμερου εργαστηρίου που προηγείται της πρεμιέρας. Η ομάδα της Τσεχικής Δημοκρατίας χρησιμοποιεί την πεζογραφία και το δράμα, η ομάδα του Εν δυνάμει το χορό και θέατρο, ενώ οι Ιταλοί συνθέτουν τη μουσική (με δύο κουαρτέτα της Φιλαρμονικής Πάρμας).

Για τη σύνθεση και διασκευή της μουσικής επιλέχθηκε η Ιταλο-Γερμανίδα συνθέτρια Valentina Scheldhofen Ciardelli μέσα από ανοικτή πρόσκληση για συνθέτες κάτω των 35 ετών με αναπηρία. Η Valentina Scheldhofen Ciardelli δημιούργησε το κομμάτι Mama Herde, ένα είδος ουβερτούρας που εμπιστεύτηκε στην Φιλαρμονική Arturo Toscanini να παρουσιάσει σε βίντεο στην αρχή της παράστασης, σε σκηνοθεσία Antonio De Lorenzi. Mama Herde σημαίνει Μητέρα Γη, και όλη η παράσταση επικεντρώνεται στο θέμα της χαράς της ζωής και του εορτασμού της, με επίκεντρο τη φύση. Η συνθέτρια εργάστηκε πάνω στο θέμα του Χειμώνα του Βιβάλντι (από το The Four Seasons), προσαρμόζοντάς το για ένα κουαρτέτο που αποτελείται από κοντραμπάσο (το όργανό της), βιολί, βιόλα και κρουστά. Έγραψε επίσης τρία νέα κομμάτια, λαμβάνοντας υπόψη για τη σύνθεση, τις προτάσεις των καλλιτεχνικών ομάδων.

Μετά την πρεμιέρα στην Πάρμα, στις 24 Μαρτίου, η παράσταση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μαρτίου, στις 6 Μαΐου στην Πράγα και στις 9 Μαΐου στο Τάμπερε.

 

 

Συντελεστές

Ομάδα Ιταλού Εταίρου – Ινστιτούτο Arturo Toscanini

Φιλαρμονική Arturo Toscanini (σε video)

Συνθέτρια Valentina Scheldhofen Ciardelli

Μουσικοί:

Mihaela Costea βιολί

Sara Screpis βιόλα

Claudio Saguatti κοντραμπάσο

Gabriele Genta κρουστά

Ομάδα Φινλανδού Εταίρου – ACCAC

Ομάδα performers:

Silja Ruonala Lila Pihlajamaa

Visual artist Mordechai Braunstein

Χορογραφία:

Ομάδα εργασίας με την καθοδήγηση της Kirsi Mustalahti

Ομάδα Τσέχου Εταίρου – Studio Citadela

Ομάδα performers:

Jan Pellar, Robin Stron, Magdalena Prazakova, Vendula Burger

Χορογραφία: Vendula Burger, Ivana Hessova

Σύλληψη και Δραματουργία: Vendula Kodetova

Ομάδα Εν δυνάμει

Ομάδα performers:

Μιχάλης Ντολόπουλος, Λωξάνδρα Λούκας, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Αλέκος Χάτσιος, Πάνος Μαντζίρης, Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου

Χορογραφία: Βιτόρια Κωτσάλου

 

Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ: Ρητορική του μίσους και ελευθερία της έκφρασης

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πραγματοποιεί ακόμη μία Πολύχρωμη Κυριακή, με τίτλο «Ρητορική του μίσους και ελευθερία της έκφρασης» σε χώρους του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. 

 

Μια ημέρα με εκδηλώσεις που θα προσανατολιστούν στη διερεύνηση των ορίων ανάμεσα στη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης γνώμης και στην προστασία της αξιοπρέπειας όλων των ατόμων, που συνυπάρχουν σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Τι είναι η ρητορική του μίσους, ποια ανάγκη ωθεί τους ανθρώπους να κατηγοριοποιούν και να επιτίθενται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ποιοι μηχανισμοί οδηγούν στη λεκτική βία και στην παρότρυνση στο έγκλημα και με τι εργαλεία μπορούμε να προστατεύσουμε την ελευθερία του λόγου, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για μια υγιή συμβίωση ετερόκλητων ομάδων σε μια δημοκρατία; Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη στοχοποίηση ατόμων για λόγους εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς και άλλους, σε μια εποχή που η διάχυση της πληροφορίας μέσω του διαδικτύου είναι ταχύτατη ενώ η ανωνυμία των χρηστών επιτρέπει ακραίες τοποθετήσεις και βίαια λεκτικά ξεσπάσματα, που οδηγούν στην ψυχολογική (και όχι μόνο) κακοποίηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων; Και πώς έχει φτάσει στις μέρες μας, η ρητορική του μίσους να γίνεται αποδεκτή και να κανονικοποιείται στον δημόσιο διάλογο; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, που θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε μέσα από μια σειρά δράσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

 

Προσεγγίζοντας τη Ρητορική του μίσους στη γλωσσική διδασκαλία

Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

Το εργαστήριο προσφέρει στους συμμετέχοντες διδακτικές προτάσεις σχετικά με το θέμα της ρητορικής του μίσους, στο πλαίσιο του μαθήματος «Γλώσσα και Λογοτεχνία» στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Οι προτάσεις, που προέρχονται από την ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ, περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες καλούν τους μαθητές να διερευνήσουν το φαινόμενο, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να αναστοχαστούν. Το εργαστήριο προσφέρεται και για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς παρέχει χρήσιμα εργαλεία, που μπορούν να προσαρμοστούν και στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού.

Συντονίζουν:
Άβρα Αυδή, φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός
Μαρία Ζωγραφάκη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Καβάλας και Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης Δ.Ε. Καβάλας

 

Ώρα: 12.00
Διάρκεια: 120 λεπτά
Μέχρι 20 άτομα
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

 

Λέξεις μαγεμένες και λέξεις μαγικές

Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών

Πώς μπορούμε να μαγέψουμε τις λέξεις και τι δυνάμεις θα τους δώσουμε; Μπορούν οι λέξεις να μαγεύουν τους ανθρώπους; Ποιοι τις εξουσιάζουν, πώς τις χρησιμοποιούν και τι συμβαίνει όταν οι λέξεις αποκτούν τον έλεγχο;
Οι «λέξεις» μεταφέρουν μηνύματα, δημιουργούν συναισθήματα, αναπτύσσουν ιδέες, παράγουν τέχνη, εμπνέουν, ενθαρρύνουν, όμως από την άλλη μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Μπορούν να πληγώσουν, να επιβάλλουν απόψεις, να εξουσιάσουν, να αποκλείσουν, να γίνουν βίαιες.

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ με τίτλο «Λέξεις μαγεμένες και λέξεις μαγικές» επιχειρεί μέσα από το παιχνίδι, να συζητήσει με τα παιδιά για «τη λευκή και τη μαύρη μαγεία των λέξεων»: πώς διαμορφώνουν και επηρεάζουν τη ζωή μας, την κατανόηση του κόσμου, τη σχέση μας με τους άλλους, την ίδια μας την ταυτότητα.

Εμψυχώτριες:

Ματίνα Παγουλάτου (θεατροπαιδαγωγός)
Μαίρη Χατζηαγγελίδου (θεατροπαιδαγωγός)

 

Ώρα: 12.00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Μέχρι 15 άτομα
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Πολύχρωμης Κυριακής (30/03) ΕΔΩ.

 

 

 

12ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

Τέσσερις βασικοί άξονες μουσικής πανδαισίας

ρεσιτάλ | μουσική δωματίου | παράλληλες δράσεις | πανελλήνιος διαγωνισμός

 

Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι επιφυλάσσει το 12ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (ΦΠΘ) την άνοιξη του 2025. Τρεις χώροι-ορόσημο της συμπρωτεύουσας, η Αποθήκη Δ’ του Λιμανιού, το Μέγαρο Μουσικής και το Δημαρχιακό Μέγαρο (φουαγιέ), θα φιλοξενήσουν από τις 28 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου τον μουσικό θεσμό που έχει καθιερωθεί ως κυρίαρχος «χώρος» προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι.

 

«Επιχειρούμε να παρουσιάσουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που θα αγγίξει κάθε φιλόμουσο. Αρωγοί στην προσπάθειά μας εξαιρετικοί καλλιτέχνες με «φρέσκιες» προτάσεις. Η κλασική μουσική μπορεί να είναι σημερινή, επίκαιρη και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης στοχεύει σε αυτό.», αναφέρει ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, πιανίστας και διοργανωτής Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

 

Ο κεντρικός κύκλος δράσεων του Φεστιβάλ για το 2025, το οποίο διεξάγεται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης-Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, περιλαμβάνει πέντε ρεσιτάλ, όπου αναγνωρισμένοι σολίστ με διεθνή καριέρα θα παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντιθετικά προγράμματα, που επιχειρούν να προσεγγίσουν, στο μέτρο του δυνατού, όλο το φάσμα των μουσικών στυλ και ιδιωμάτων. Η πιανιστική τέχνη των Rachmaninoff, Scriabin και Prokofieff συνδιαλέγεται αρμονικά με την τζαζ κουλτούρα και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, ενώ η μουσική των σπουδαίων ρομαντικών Chopin και Liszt συνομιλεί με τον μοναδικό Μίκη Θεοδωράκη.

Ο κύκλος μουσικής δωματίου πρωτοεμφανίζεται στο φετινό Φεστιβάλ με δύο συναυλίες εξαιρετικών ανερχόμενων καλλιτεχνών και συμπληρώνεται από μία μοναδική προβολή – συναυλία βωβού κινηματογράφου με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται masterclasses, εργαστήρια, παρουσιάσεις και ανοιχτά μαθήματα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο που αναφέρονται σε σπουδαστές και διδάσκοντες μουσικής, αλλά και δράσεις για παιδιά με ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια που απευθύνονται σε ηλικίες 3 έως 16 ετών.

Το φετινό φεστιβάλ ρίχνει αυλαία πανηγυρικά με τον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου, όπου 41 νέοι Έλληνες πιανίστες διαγωνίζονται με στόχο, εκτός των χρηματικών επάθλων, τις ευκαιρίες πραγματοποίησης συναυλιών σε έγκυρους χώρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2025

Ρεσιτάλ [28/3-6/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης & Δημαρχιακό Μέγαρο (φουαγιέ)

ΠΑ 28 ΜΑΡ / Λέανδρος Πασιάς – Όλα είναι τζαζ! Έργα Αυτοσχεδιασμοί, Green, Monk, Πασιά

ΣΑ 29 ΜΑΡ / Αλεξία Μουζά – Σύγκρουση και ρομαντισμός – Ρώσικες σονάτες Έργα Rachmaninoff, Scriabin, Prokofieff

ΠΑ 04 ΑΠΡ / Αντώνης Ανισέγκος – Random access Έργα Alkan, Adams, Scriabin, αυτοσχεδιασμοί, επιλογές κοινού

ΣΑ 05 ΑΠΡ / Βασίλης Βαρβαρέσος – Γιατί έτσι μας αρέσει Έργα Mozart, Chopin, Liszt, Schumann, Balakirev

ΚΥ 06 ΑΠΡ / Χρίστος Παπαγεωργίου – 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης μέσα από ένα πιάνο Έργα Παπαγεωργίου

 

Μουσική Δωματίου [30/3-7/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης

ΚΥ 30 ΜΑΡ / Hermes Duo – Cine concert: Charlie Chaplin – Μοντέρνοι καιροί Έργα αυτοσχεδιασμοί και μουσικές εκπλήξεις

ΔΕ 31 ΜΑΡ / Ελεονώρα Αποστολίδη – Μαρία Σκανδάλη – Δύο «κόσμοι» του ρομαντισμού Έργα Brahms, Rachmaninoff

ΔΕ 07 ΑΠΡ / Θοδωρής Ιωσηφίδης – Φαίδων Μηλιάδης – Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παρίσι Έργα Sarasate, Ysaÿe, Franck, Debussy

 

Παράλληλες δράσεις [29/3-10/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης

ΣΑ 29 ΜΑΡ & ΣΑ 05 ΑΠΡ / Πάνος Ιωαννίδης – Το πιάνο μου κι εγώ, παρουσίαση

ΚΥ 30 ΜΑΡ / Ηρώ Μενέγου – Πλήκτρα στα ανοιχτά, εργαστήριο για παιδιά (7 έως 16 ετών)

ΤΡ 01 ΑΠΡ / Κώστας Χάρδας – Για μία δημιουργική προσέγγιση στην ερμηνεία, εργαστήριο

ΤΡ 01 – ΠΕ 03 ΑΠΡ / Δημήτρης Γιάκας – Masterclass vocal coaching

ΚΥ 06 ΑΠΡ / Λίνα Τσέρνου – Μικροί πειρατές, εργαστήριο για παιδιά (3 έως 6 ετών)

ΤΡ 08 ΑΠΡ / Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης – Το όραμα και ο φόβος του ερμηνευτή, εργαστήριο

ΤΡ 08 – ΠΕ 10 ΑΠΡ / Δημήτρης Τουφεξής – Masterclass πιάνου

 

Διαγωνισμός [11-15/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης & Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΠΑ 11 – ΣΑ 12 ΑΠΡ / 1ος κύκλος διαγωνισμού

ΚΥ 13 ΑΠΡ / 2ος κύκλος διαγωνισμού

ΤΡ 15 ΑΠΡ / 3ος κύκλος διαγωνισμού (τελικός)

 

 

 

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κατασκευή στολιδιών για λαμπάδες

πασχαλινό εργαστήρι ραπτικής με την Miss Pelote

 

Την Κυριακή 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι στο PHOS ArtLab, όπου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν στολίδια για πασχαλινές λαμπάδες χρησιμοποιώντας υφάσματα, κλωστές, κορδέλες και πολλά άλλα!

 

Τεχνοφετιχισμός: Whip it into Shape

Εύα Παπαμαργαρίτη, ëDesire, 2016, βίντεο HD, έγχρωμο με ήχο
Παραχώρηση: η καλλιτέχνιδα

 

Ένα τραγούδι από ένα συγκρότημα της δεκαετίας του ’80 (Whip it, Devo), εμπνευσμένο από μια νουβέλα της δεκαετίας του ’70 (Gravitys Rainbow, Thomas Pynchon) βάζουν στο επίκεντρο την κατάρρευση μιας κοινωνίας που αποχαυνωμένη μέσα σε ένα παραλήρημα υπερκατανάλωσης και υπερφόρτωσης πληροφοριών, προσκυνά τις σχεδόν λατρευτικές υποταγές της τεχνολογίας, μέσω της οποίας η εξουσία εκδηλώνεται, επεκτείνεται και κανονικοποιείται. Και αν αυτά υπήρξαν για την εποχή τους απλώς παράξενα σημεία των καιρών, στις μέρες μας συζητούμε τις συνέπειες αυτής της αλληλεπίδρασης και αναζητούμε τους τρόπους συμβίωσης, αν όχι αναθεώρησης της σχέσης μας με την τεχνολογία.

 

Η έκθεση «Τεχνοφετιχισμός: Whip it into shape» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α΄, Λιμάνι) στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου 2025, συνοψίζει και διερευνά τη φετιχοποίηση της τεχνολογίας στη σύγχρονη τεχνο-καπιταλιστική κοινωνία, όπου τα τεχνολογικά αντικείμενα έχουν μετατραπεί σε πηγές ερωτικής διέγερσης, υποκατάστατα επιθυμιών και φετίχ λατρείας. Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως κριτικός στοχασμός πάνω στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία διαμεσολαβεί –και ενίοτε διαστρεβλώνει– την αντίληψή για την οικειότητα, τον ερωτισμό, την επιθυμία και την επικοινωνία, την ίδια μας την ταυτότητα, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ελευθερίας, καταναγκασμού και περιορισμού.

Έμφαση δίνεται στις σχέσεις εξουσίας και εξάρτησης που προκύπτουν ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία λειτουργούν πλέον ως προεκτάσεις του σώματος, με τις σχέσεις αυτές να είναι ευδιάκριτες και άμεσα συνδεδεμένες με την κατανάλωση και τον έλεγχο.

Η τεχνολογική έκσταση της εποχής έχει, επίσης, αναδείξει σύγχρονες πρακτικές αυτο-απεικόνισης και αναπαραστάσεις φύλου, επιβάλλοντας παραποιημένες αντιλήψεις για την ομορφιά και δημιουργώντας στρεβλά πρότυπα. Μέσα από τα έργα τους οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες θέτουν το ερώτημα: ζούμε, άραγε, την απόλυτη ικανοποίηση μιας τεχνoφετιχιστικής κοινωνίας;

 

Άννα ΒάσωφFacecase, 2023, βίντεο
Παραχώρησηη καλλιτέχνιδα

 

Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Καλλιτέχνες / Καλλιτέχνιδες: Μαρία Άντελμαν, Άννα Βάσωφ, Βασίλης Βλασταράς, Μαρία Βοζαλή, Μαρία Γλύκα, Θωμάς Διάφας, Carla Gannis, Faith Holland, Kalos&Klio, Casey Kauffmann, Echo Can Luo, Rosa Menkman, Ζήσης Μπλιάτκας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Moises Sanabria σε συνεργασία με τους Tom Galle και John Yuyi, Super G (Γιώργος Ουζούνης), Τεό Τριανταφυλλίδης, Emilio Vavarella

 

Στο παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης εντάσσεται και η συνεργασία με το Φεστιβάλ Pure Identities 2 – HERizons, μια διοργάνωση της ομάδας In contACT org, με έκθεση φωτογραφίας και σειρά ζωντανών δράσεων, 21 – 23 Μαρτίου 2025 στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

 

Moises Sanabria σε συνεργασία με τους Tom Galle και John YuyiTech Shibari II από τη σειρά Body Tech, 2017, φωτογραφία, μικτή τεχνική
Παραχώρηση: οι καλλιτέχνες. Σε συνεργασία με τον οίκο μόδας Luar

Vintage Toys Thessaloniki

Η Νοσταλγία στα καλύτερα της

 

Η μοναδική έκθεση παιχνιδιών, νοσταλγίας και αναμνήσεων γιορτάζοντας τα 10 Χρόνια παρουσίας έρχεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη στις 5-6 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης“.

Μια έκθεση εντελώς διαφορετική για μικρούς και μεγάλους. Μια μοναδική έκθεση προσωπικών συλλογών από τις εποχές των 80’s – 90’s αλλά και παρουσία καταστημάτων εξειδικευμένα στο συλλεκτικό παιχνίδι

Όλα θα είναι εκεί..
Playmobil | Lego | Τσίγκινα | Επιτραπέζια | Subbuteo | Arcades | Retro Υπολογιστές | Κούκλες | Λούτρινα | Αυτοκόλλητα | Υπερατού | Ποδήλατα | Video Games | Ψιλικά Εποχής | Κόμικς | Βιντεοκασέτες | Pinballs και πολλά άλλα…

 

Επιπλέον ένας παιδότοπος για τους μικρούς φίλους από την Desyllas Games θα είναι εκεί στον χώρο με τα διαδραστικά.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων 2025

Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει στις 26 – 31 Μαΐου 2025

 

Από τις 26 έως τις 31 Μαΐου, τα μικρά βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα και Κύπρο γιορτάζουν και προσκαλούν φίλους να γίνουν μέρος της ζωντανής τους κοινότητας!

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, είναι αφιερωμένη στα μικρά βιβλιοπωλεία, τους χώρους που διατηρούν ζωντανή την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση σε κάθε γειτονιά.

 

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 μικρών βιβλιοπωλείων, η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων φέρνει και πάλι κοντά συγγραφείς, εικονογράφους, δημιουργούς και αναγνώστες/αναγνώστριες κάθε ηλικίας, σε μια μεγάλη γιορτή του βιβλίου και του πολιτισμού.

 

 

Βιβλιοπωλεία χωρίς σύνορα

Η φετινή θεματική των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων αναδεικνύει το βιβλίο ως μια γέφυρα που ενώνει τους ανθρώπους πέρα από τα γεωγραφικά, πολιτισμικά και κοινωνικά σύνορα.

Σε έναν κόσμο που υψώνει διαρκώς τείχη, οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να ταξιδεύουν και να μας θυμίζουν πως όλοι και όλες συνυπάρχουμε στην ίδια αφήγηση.

 

Για παιδιά

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και αφηγήσεις παραμυθιών περιμένει τους μικρούς αναγνώστες και αναγνώστριες.

Στην Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, τα παιδιά θα ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα, με βιβλία που ενώνουν πολιτισμούς και φέρνουν κοντά τους μικρούς και τις μικρές βιβλιοφάγους όλου του κόσμου.

 

 

Σύντομα θα ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων όλων των βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα, που θα συμμετέχουν στη δράση, στην ιστοσελίδα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων και αναζητήστε τη δράση στο facebook και το instagram.

 

Ο κ. ΠοτΈτσης και η κα. ΠοτΑλλιώς

Μετά την επιτυχία των πρώτων παραστάσεων , έρχεται για μια ακόμη φορά η πρωτότυπη παράσταση για όλη την οικογένεια που συνδυάζει θέατρο, μουσική, χορό, ζογκλερικά και ακροβατικά την Κυριακή 13 Απριλίου, στις 11:30 πμ στο Θέατρο Σοφούλη.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας μουσικός και μία ακροβάτισσα. Δύο κόσμοι τόσο διαφορετικοί, που φαίνεται αδύνατο να συναντηθούν. Εκείνος ζει με τις νότες του, εκείνη με τις φιγούρες της στον αέρα. Στην αρχή, η μεταξύ τους σχέση είναι γεμάτη αντιθέσεις και συγκρούσεις—μέχρι που ανακαλύπτουν κάτι που τους συνδέει: την τέχνη.

Μέσα από τις διαφωνίες, τις πρόβες και τις στιγμές γέλιου, γεννιέται κάτι μοναδικό. Μία παράσταση όπου η μουσική και η κίνηση γίνονται ένα. Εκεί που άλλοτε έβλεπαν χάος, τώρα βλέπουν αρμονία. Η τέχνη τούς ενώνει και μαζί δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σόου που θα σας κόψει την ανάσα!

Μια θεατρική εμπειρία γεμάτη συναίσθημα, ρυθμό και ατμόσφαιρα, που αποδεικνύει πως, τελικά, η τέχνη δεν χωράει διαφορές—μόνο πάθος!

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Καπρίτσιος & Όλγα Κουλτούκη

Συγγραφέας: Παναγιώτης Καπρίτσιος & Όλγα Κουλτούκη

Μουσική: Πρωτότυπο

Σκηνικά: Θέατρο Σοφούλη

Παραγωγή: Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μακεδονίας Θράκης

Ηθοποιός, ζογκλέρ, μουσικός: Παναγιώτης Καπρίτσιος

Ηθοποιός – ακροβάτισσα: Όλγα Κουλτούκη

 

Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης στη Θεσσαλονίκη

Το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης και η Action Art γιορτάζουν και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου) σε συνεργασία με φορείς της πόλης.

Αυτή τη χρονιά, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης είναι «Βαθιά Νερά». Στη βαθιά θάλασσα, στα βαθιά νερά, η ανθρωπότητα αναζήτησε το ταξίδι, το όνειρο, την εξερεύνηση, αναμετρήθηκε με την αξία της ύπαρξης και αυτοπροσδιορίστηκε. Τα ταξίδια έγιναν αφορμή να συναντηθούν πολιτισμοί και να διαδοθούν από το στόμα στη καρδιά κι από τη καρδιά στο στόμα ιστορίες, τραγούδια, παραμύθια.

Την ημέρα αυτή, άνθρωποι από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να πουν και να ακούσουν ιστορίες.

Παραστάσεις Αφήγησης:

17 Μαρτίου,18.00 – 19.00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

“Αρμένισμα στου νερού τα παραμύθια”

Αφηγήτριες: Μαρία Κουρκουνάσιου, Μαίρη Πλαστήρα, Πολυξένη Χουρίδου.

Για γονείς και παιδιά 5 χρονών και άνω. Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή 2313 318689

 

22 Μαρτίου,18:00-19:00, στο Σπίτι του Φύλακα Της Αλυκής

“Παραμύθια και θρύλοι της θάλασσας”

Αφηγήτριες: Δημητρέση Ροδάνθη, Ναντίνα Κυριαζή, Κατερίνα Κλεάρχου.

Για ενήλικες και παιδιά από 7 χρονών και άνω.

 

23 Μαρτίου, 11:00π.μ-12:00, Διαδικτυακή παράσταση Αφήγησης. Συντονισμός Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

“Στα κύματα της θάλασσας αλαργινό ταξίδι”

3 αφηγητές από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Αρμενία, ο Jean Porcherot, η Ροδάνθη Δημητρέση, η Κristina Hakobyan, αφηγούνται για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης και τη Γιορτή Γαλλοφωνίας.

Για ενήλικες και παιδιά. Ελεύθερη συμμετοχή με προεγγραφή ΕΔΩ.

 

20 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

“Τα παραμύθια μας ενώνουν”

Την ημέρα αυτή τη γιορτάζει η Action Art με τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Θεσσαλονίκης και τους μαθητές της Α΄τάξης του 34ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

 

14 Μαρτίου στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί

Σεμινάριο: «Η παιδαγωγική αξία της αφήγησης και του παραμυθιού και η αξιοποίησή τους ως εργαλεία για τη δημιουργική μάθηση και διδασκαλία».

Εισηγήτρια: Ροδάνθη Δημητρέση, αφηγήτρια, εικαστικός, παιδαγωγός.
Διοργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης και Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης, κ. Ιωάννα Μανάφη.

 

9ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης

Το 9ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025 στις 9 το πρωί, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ – HELEXPO.

Το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 15 Μαρτίου είναι ο σημαντικότερος θεσμός για την πόλη που έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών κάθε ηλικίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Με ελεύθερη είσοδο, τη συμμετοχή 45 εκθετών, Σχολικών Μονάδων, Εταιριών και Συστημάτων Ανακύκλωσης στο τριήμερο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί ένα πολύμορφο πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

  • 12 εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και δύο Λούνα Πάρκ Ανακύκλωσης
  • θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάσεις
  • 25 σχολεία θα εκθέσουν δημιουργίες που κατασκεύασαν στο πλαίσιο του μαθήματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
  • το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί, ως επισκέπτες, περισσότερους από 3.500 μαθητές από περισσότερα από 65 σχολεία της πόλης

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα τελέσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης την Τετάρτη 12/3 στις 17.30 και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί. Την Πέμπτη 13 Μαρτίου στο stage του Περιπτέρου 8, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: “Μετά τον κάδο, πού; – Η αληθινή διαδρομή των απορριμμάτων μέχρι την ταφή ή την επανάχρηση” και την συμμετοχή Φορέων και Εταιρειών, όπου μέσα από εξειδικευμένες εισηγήσεις θα παρουσιαστεί η διαδρομή της διαχείρισης των απορριμμάτων από τον κάδο έως το κάθε στάδιο επεξεργασίας.

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Πρίνστον

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Πρίνστον, που ιδρύθηκε το 1896 είναι η κορυφαία συμφωνική ορχήστρα του Πανεπιστημίου και μια από τις διασημότερες και πλέον αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές ορχήστρες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ορχήστρα διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου από την κλασική περίοδο έως και σύγχρονα έργα. Ο Μαέστρος Μάικλ Πραττ διατελεί Μουσικός ∆ιευθυντής της από το 1977. Με τη συμμετοχή πάνω από 120 προπτυχιακών μουσικών, η ορχήστρα πραγματοποιεί οκτώ ετήσιες συναυλίες στην Αίθουσα Αλεξάντερ καθώς και διεθνείς περιοδείες κάθε δύο χρόνια. Το 2025 η ορχήστρα επέλεξε για την περιοδεία της την Ελλάδα και θα δώσει τις εξής τρεις συναυλίες.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Πρίνστον είναι η κορυφαία συμφωνική ορχήστρα του Πανεπιστημίου και μια από τις διασημότερες και πλέον αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές ορχήστρες των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ το 2025 η ορχήστρα επέλεξε για την περιοδεία της την Ελλάδα.

Πρόγραμμα
Elegy 10’ Evgeni Orkin (b. 1977)
The River 30’ Duke Ellington (1899-1974)
Symphony No. 5 in E Minor 50’ Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)

 

Λίγα λόγια για τον Μάικλ Πραττ

Ο Μάικλ Πραττ, σημαντική μορφή στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης και διεύθυνσης ορχήστρας, έχει αφιερώσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Ως μαέστρος της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου και διευθυντής του Προγράμματος Πιστοποίησης στην Ερμηνεία Μουσικής, ο Πραττ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων μουσικών ταλέντων.

Το πρόγραμμα που έχει αναπτύξει στο Πρίνστον αποτελεί σημείο αναφοράς για άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια, προσφέροντας στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση που συνδυάζει την ακαδημαϊκή γνώση με την πρακτική εξάσκηση. Η Ορχήστρα του Πρίνστον, υπό την καθοδήγησή του, έχει εξελιχθεί σε μια αναγνωρισμένη δύναμη στον χώρο της κλασικής μουσικής, ερμηνεύοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από τα κλασικά έργα μέχρι τις σύγχρονες συνθέσεις.

Ο Μάικλ Πραττ έχει επίσης αφιερωθεί στην όπερα, διευθύνοντας παραστάσεις κλασικών έργων αλλά και σπάνιων έργων του Μπαρόκ. Η συνεργασία του με το Royal College of Music του Λονδίνου προσφέρει στους φοιτητές του Πρίνστον μοναδικές ευκαιρίες για περαιτέρω σπουδές και καλλιτεχνική ανάπτυξη. Με μια πλούσια καριέρα που περιλαμβάνει διεθνείς περιοδείες, συνεργασίες σε κορυφαία, μουσικά ιδρύματα και διεύθυνση σημαντικών ορχηστρών, ο Μάικλ Πρατ αποτελεί μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα στον κόσμο της μουσικής. Το πάθος του για τη μουσική και η αφοσίωσή του στην εκπαίδευση έχουν εμπνεύσει γενιές μουσικών.

 

 

  • Αθήνα: Ωδείο Αθηνών, Αμφιθέατρο Ι. ∆εσποτότουλος Κυριακή 9 Μαρτίου, 7 μμ
  • Πάτρα: Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών Τετάρτη 12 Μαρτίου, 8 μμ
  • Θεσσαλονίκη: Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ Παρασκευή 14/3, 7 μμ

 

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος “Σύζευξις: Τέχνες & Επιστήμες”
Διοργάνωση περιοδείας: ACFEA Tour Consultants
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου – Βασίλης Τσερτσίδης

Upcycling workshop με πλήκτρα υπολογιστών

Ποια η σχέση του upcycling με την ποδηλασία; Κι αν δεν είναι το ίδιο με το recycling τότε ποια είναι η διαφορά τους;

Eιδική στο upcycling είναι η Λιζέττα Φώτογλου και θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 15 Μαρτίου στο PHOS ArtLab ένα workshop για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Παρέα θα δημιουργήσουν κοσμήματα και μπρελόκ με πλήκτρα από παλιά πληκτρολόγια ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

 

 

 

Περί ανθρώπων

Ο άνθρωπος και όλες οι πτυχές αναπαράστασής του, σε κάθε πλαίσιο -οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό, έμφυλο, μικροϊστορίας και μακροϊστορίας- μπαίνει στο… κάδρο στη νέα, φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Περί ανθρώπων» του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι), από τις 5 Μαρτίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2025.

Η έκθεση παρουσιάζει μια ανθολογία 107 φωτογραφικών έργων, Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής φωτογράφων, ιστορικών και σύγχρονων, από τις συλλογές του Μουσείου. Τα έργα σκιαγραφούν, στη διάρκεια ενός αιώνα, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, στημένα οικογενειακά και γυμνά πορτρέτα σε φωτογραφικά στούντιο, αποτυπώσεις της τρέχουσας ή ιστορικής κοινωνικής και πολιτικής συνθήκης, την απόλυτη στιγμή με την πηγαία ενέργειά της, τη σκηνοθετική επινόηση με την πλήρως ελεγχόμενη διάταξη.

Στα έργα ενσωματώνονται επίσης ιδιαίτερες αφηγήσεις, εικαστικοί πειραματισμοί, ημερολογιακά ιδιώματα, μεταφορές για κεντρικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως ο θάνατος ή το οικείο και το ξένο, αλλά και τη διερεύνηση του εαυτού στην εποχή του me culture. Η έκθεση κλείνει με μια νότα από το αύριο και την απεικόνιση του μετα-ανθρώπινου μέσα από ειδικό λογισμικό και εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

 

 

Μια ιστορική διαδρομή

Από την επίσημη ανακοίνωσή της το 1839, η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε ως «καθρέφτης με μνήμη» της ανθρώπινης ύπαρξης (Oliver Wendell Holmes, 1859), χαρίζοντας μια ψευδαίσθηση αθανασίας σε περιόδους υψηλής θνησιμότητας. Οι αρχικά συμβατικές πόζες, ατομικές ή ομαδικές, επικύρωναν την ταυτότητα και περιέγραφαν τη μορφή, και εμπλουτίστηκαν σταδιακά καθώς εξελισσόταν η ίδια η τεχνολογία του μέσου, με εικόνες πιο αυθόρμητες, ακόμη και ανύποπτες. Η πληθώρα φωτογραφιών με ανθρώπινα θέματα κατέγραφε αποσπασματικά όσο και καίρια στοιχεία για τις κοινωνικές σχέσεις, τα ήθη κάθε εποχής, τις συνθήκες εργασίας, τα σημαντικά γεγονότα, σαρώνοντας την προσωπική και τη συλλογική ζωή, τη μικροϊστορία και τη μακροϊστορία. Μέσα από αυτή την πανσπερμία εικόνων και διασχίζοντας όλες τις σαρωτικές αλλαγές, κοινωνικές και τεχνολογικές, ο άνθρωπος μοιάζει να παρέμεινε στο επίκεντρο του πεδίου ορατότητας της φωτογραφίας: από τη φωτογραφική τέχνη, τη φωτοδημοσιογραφία και το κοινωνικό ντοκουμέντο, μέχρι τη μόδα, τη διαφήμιση και πάνω απ’ όλα την αναμνηστική φωτογραφία, αυτή την κανονικοποιημένη όσο και αστάθμητη κατηγορία εικόνων που ανθεί σήμερα κυρίως μέσα από την εικονογραφική θύελλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και όταν ο άνθρωπος δεν ήταν εμφανώς παρών στο κάδρο παρέμεναν πολύ συχνά τα ίχνη αλλά και οι επιπτώσεις των πράξεών του. Με αυτόν τον τρόπο, η φωτογραφία μοιάζει να συνέργησε, έστω και ακούσια, στην περαιτέρω έκταση του ανθρωποκεντρισμού στη σύγχρονη εποχή παρά στην εξασθένισή του.

 

Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου

Συμμετέχοντες φωτογράφοι: Περικλής Αλκίδης, Καλλιόπη Βουτζαλή, Όλγα Δέικου, Νικολέττα Ζήση, Σωκράτης Ιορδανίδης, Νίκος Ι. Καλλιανιώτης, Λίζη Καλλιγά, Νατάσα Καντεμίρη, Viktor Koen, Πάνος Κοκκινιάς, Νίκος Κουκής, Ευαγγελία Κρανιώτη, Γιάννης Κωνσταντίνου, Δημήτρης Λέτσιος, Πέπη Λουλακάκη, Δημήτρης Μιχαλάκης, Katharina Mouratidi, Γιώργος Μουτάφης, Κώστας Μπαλάφας, Ηλίας Μπουργιώτης, Θόδωρος Νικολέρης, Σταύρος Ξηρός, Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος, Λεωνίδας Παπάζογλου, Λία Σμαράγδα, Σπύρος Στάβερης, Γιάννης Στυλιανού, Κατερίνα Τσακίρη, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Παύλος Φυσάκης