Φθινόπωρο στο σπίτι – μια δημιουργική προετοιμασία! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Φθινόπωρο στο σπίτι – μια δημιουργική προετοιμασία!

argyro oktoΓράφει η Αργυρώ Σκίτσα

Το φθινόπωρο των χρυσανθέμων έφτασε και όλο και περισσότερο χρόνο θα περνάμε στην οικογενειακή εστία! Το θέμα που θα μας απασχολήσει  αφορά στο δημιουργικό χρόνο που υπάρχει ή που πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε! Ας δούμε λοιπόν ιδέες για την κάθε μας μέρα.. την πολύτιμη μέρα που δεν μας επιστρέφεται για να τη διορθώσουμε ή να την αλλάξουμε!

Τα πιο πολλά που θα μοιραστώ μαζί σας μου τα έμαθαν τα παιδιά σε αγαπημένες συνομωσίες και εξομολογήσεις!

Ας πάμε λοιπόν στο πρακτικό μέρος! Φθινόπωρο.. ευκαιρία για αλλαγές! Στους χώρους του σπιτιού, σε συνήθειες, σε χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές.. Φθινόπωρο 2013.. Δύσκολο κατά γενική ομολογία αλλά οφείλουμε να μην πτοηθούμε.. Σπίτι.. ο χώρος μας, το καταφύγιο και ο «μπελάς»!

Παιδιά.. κάθε ηλικίας! Εμείς… αναζητώντας χαρά  και  ηρεμία!

Θα πρότεινα να εκμεταλλευτείτε αυτήν την περίοδο που ο καιρός είναι καλός και τα παιδιά δεν έχουν ακόμα τρομερές υποχρεώσεις για να κάνετε από κοινού (εφόσον το επιτρέπει η ηλικία) μερικές αλλαγές ή ανανεώσεις στο χώρο σας. Νομίζω το πιο σημαντικό είναι να «ανοίγουμε χώρο», να αποχαιρετάμε πράγματα και να αφήνουμε φρέσκο αεράκι να μπει στο σπίτι.

Ξεκινήστε λοιπόν με κούτες και σακούλες και χωρίστε παλιά ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, έπιπλα, «σαβουρίτσες» που όλοι μαζεύουμε!! Κάποια μπορεί να είναι χρήσιμα, κάποια είναι για την ανακύκλωση. Συζητείστε το θέμα με το παιδί, δηλαδή τι κάνουμε με όλα τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε ποια!

Και ήρθε η σειρά των επίπλων και της διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου.

Πάντα μου έκαναν εντύπωση τα σπίτια των παντρεμένων φίλων με παιδιά! Δεν υπήρχε καμιά γωνιά της μαμάς ή του μπαμπά. Αναρωτιόμουν.. Που πήγαν τα προσωπικά τους αντικείμενα;; το αγαπημένο γραφειάκι, η πολυθρόνα, το ραφάκι των αναμνήσεων…

Το παιδικό δωμάτιο ήταν ασφαλώς κυρίαρχο.. Και το ζευγάρι όπου βολευτεί!

Νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχουν οι προσωπικές γωνιές για τον καθένα στο σπίτι. Ανάλογα με τις ανάγκες και το χαρακτήρα του, τις δραστηριότητες και τις αγαπημένες του συνήθειες. Όπως βοηθά να ξέρουν όλοι που είναι τι;; και να μην ρωτούν συνέχεια «μαμά!! που είναι ….αυτό!» ή «αγάπη μου που έχεις βάλει το.. τάδε;;». Έτσι διδάσκουμε στα παιδιά και ίσως και στο σύντροφο την αυτονομία και γλυτώνουμε κι εμείς μερικά αδικοχαμένα (αλλιώς) εγκεφαλικά κύτταρα!

Στ’ αλήθεια πιστεύω στη σημασία του καθημερινού χώρου.. Η αισθητική του, η λειτουργικότητα αλλά και κάποια ακόμα που δεν τους δίνουμε σημασία.. Το φυσικό φως, οι αντανακλάσεις, η μυρωδιά του, οι ήχοι, οι κρυμμένες στα ντουλάπια γεύσεις.. Πιστεύω στη σημασία αυτών των μικρών λεπτομερειών  κι ελπίζω να τις τολμήσετε!!

Και ελπίζω ως την επόμενη φορά να μοιραστούμε σχόλια και εντυπώσεις.

Καλή δημιουργική αρχή για τη σχολική χρονιά!

*Εάν έχετε πράγματα (ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, μικροέπιπλα κλπ) και δεν ξέρετε που να τα δώσετε στείλτε μας mail στο: sxedia_artgroup@yahoo.gr.

Λίγα Λόγια για την Αργυρώ Σκίτσα

H Αργυρώ Σκίτσα είναι παιδαγωγός, μουσικός και εμψυχώτρια ομάδας. Η κύρια δουλειά της είναι να βρίσκει καινούργιες ιδέες που αφορούν τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Και προσπαθεί να βρίσκει τρόπους για να γίνονται πράξη. Tο 1999 δημιούργησε με άλλους παιδαγωγούς μια ταξιδιάρικη, ανήσυχη ομάδα την «Σχεδία στην πόλη». Της αρέσει να μαθαίνει τον κόσμο μέσα από τους άλλους. Και η καλή ζωή έφερε στο δρόμο της πολλά πολλά παιδιά και γονείς και νέους ανθρώπους. Σαν δώρο! Επειδή της αρέσει πολύ να φτιάχνει χώρους και πιστεύει στην αξία των μικρών καθημερινών λεπτομερειών μας προτείνει πρακτικές ιδέες για το δημιουργικό χρόνο της οικογένειας στο σπίτι.

photo via

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

    Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

    Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.