Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού

Moyseio ellinikou paradosiakou paixnidiou650650

Το  Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Μαμούθ & Πάρκο Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο από τον Οκτώβριο του 2010.

Η μόνιμη έκθεση του περιλαμβάνει παιχνίδια-αντικείμενα που είναι κατασκευές του παιδαγωγού Γιώργου Τσιώνα. Πρόκειται για μια συλλογή  παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Τα παιχνίδια κατασκευάστηκαν  με φυσικά υλικά (ξύλο, πηλό, πέτρες, δέρμα, ξηρούς καρπούς, χόρτο, καλάμια κ.ά.) καθώς και ανακυκλώσιμα υλικά (σύρμα, σχοινί, χαρτί, ύφασμα, μεταλλικά κουτιά κ.ά.).Η έκθεση παιχνιδιών αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες:

  • Παιχνίδια-αντικείμενα της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής εποχής
  • Παιχνίδια της νεώτερης και μεταπολεμικής Ελλάδας
  • Παιχνίδια των λαϊκών πανηγυριών
  • Παιχνίδια προετοιμασίας για την ενήλικη ζωή.

Παράλληλα  λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιών από τα ίδια τα παιδιά-επισκέπτες και ακολουθεί ομαδικό παιχνίδι με  εμψυχωτές στον προαύλειο χώρο του Μουσείου.

moyseio ellinikou paradosiakou paixnidiou 3 kataskeyi

 

Ο Γιώργος Τσιώνας γεννήθηκε στο Λιβαδερό Κοζάνης και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου κι εργάζεται ως δάσκαλος. Άρχισε την ενασχόλησή του  με τη λαογραφία πριν από 25 χρόνια ως  χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών. Οργάνωσε σχολικά χορευτικά συγκροτήματα και παρουσίασε  εκδηλώσεις με τα χωριά Δαφνερό και  Μεταμόρφωση Κοζάνης (1988-1995), το 16ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης (1995-2002) και το Σύλλογο Λιβαδεριωτών Θεσσαλονίκης, του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος  (2000-2008). Μελέτησε τα γαμήλια έθιμα και το λαικό πολιτισμό της Δυτικής Μακεδονίας και αναβίωσε τον παραδοσιακό γάμο στο Δαφνερό Κοζάνης (Ιούνιος 1987). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και την κατασκευή παραδοσιακών παιχνιδιών.

 

Η Χρυσή Τζήκα γεννήθηκε στο Ellwangen Γερμανίας και μεγάλωσε στο Δαφνερό Σιάτιστας. Σπούδασε Αρχαία Ελληνική και Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Mannheim στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου και δίδαξε Ελληνικά σε φοιτητές/τριες του Τμήματος Γλωσσικών Επιστημών (1989-1993). Αποφοίτησε από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Γλώσσας και της Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει  στη Θεσσαλονίκη κι εργάζεται σαν καθηγήτρια σε δημόσια σχολεία.

 

Το Μουσείο είναι επισκέψιμο και για σχολεία, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 917727, 6942404314.

Πληροφορίες χώρου

Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού

Οδός Θεσσαλονίκης Ωραιοκάστρου (7ο χλμ), θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 686544, 6976 432675

Email: christzika@gmail.com

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά