Σπάγκος και Τέλα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σπάγκος και Τέλα

 

Εργαστήρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας

Με την Τέλα και τον Σπάγκο

«Είμαστε για δέσιμο»

Μια μέρα ο Σπάγκος ο κεραμιδόγατος πέφτει πάνω στο Ξερόλα. Ο Ξερόλας, γάτος και αυτός αλλά μόνιμος κάτοικος της βιβλιοθήκης, βαριόταν επειδή ήταν Τρίτη. Είχε να κάνει μια αβαρία και όλο το ανέβαλε. Βρήκε λοιπόν ευκαιρία να προκαλέσει το Σπάγκο για να περάσει και λίγο η ώρα. Την άλλη φορά, που πάλι τον παρέσυρε σε ατόπημα, ο Σπάγκος πλήρωσε το ψαροκόκκαλο! Τι πλάκα θε μου χεχεχεχε!!! Σίγουρος ότι ο Σπάγκος αποκλείεται να τα καταφέρει, του δίνει ένα βαλιτσάκι με διάφορα υλικά μέσα για να δέσει ένα βιβλίο μόνος του!

Ο Σπάγκος ανοίγει ο βαλιτσάκι, του έρχεται κεραμίδα στο κεφάλι! Ξεροκαταπίνει. Κι άλλη φορά τον έμπλεξε έτσι η περηφάνια του αλλά πρώτη φορά τόσο σοβαρά. Βλέπετε, πριν καν ακούσει για τι στοίχημα πρόκειται, είχε δεχτεί. Ήταν όπως καταλαβαίνετε θέμα υπόληψης. Στο πίσω μέρος όμως του γατίσιου μυαλού του κυριαρχούσε η σκέψη ότι ο Ξερόλας ήθελε πάλι να τον παγιδέψει (ε… χμ… τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια). Και βέβαια μόνο στη σκέψη ότι θα έχανε πάλι το στοίχημα όπως την προηγούμενη φορά, του σηκωνόταν η τρίχα… Για αυτό έλαβε τα μέτρα του και έθεσε έναν όρο. Έναν όρο που θα τον μάθετε αργότερα.

Απελπισμένος άρχισε να βγάζει έξω από το βαλιτσάκι ένα-ένα τα υλικά και να τα κοιτάζει προσεκτικά. Πρώτα έβγαλε την κόλλα. Ύστερα τα χαρτόνι. Μετά το πανί βιβλιοδεσίας, κατόπιν το πινέλο, και τελευταίο βγάζει ένα υλικό απαλό σα γάτα, που γρατζουνάει σα γάτα, που μοιάζει με γάτα… Η ουρά του ανασηκώθηκε. Τα μουστάκια του κουνήθηκαν ζωηρά. Τα μάτια του μισόκλεισαν και αναφώνησε δυνατά: «Αχα! Αυτό είναι! Τώρα θα δεις Ξερόλα!!» φώναξε με ανακούφιση, γιατί θυμήθηκε τη φίλη του και πολύ γάτα, την Ντολόρες Μαρία Χουάρες ντε λα Τέλα και για τους φίλους σκέτο Τέλα! Χωρίς να χάσει χρόνο την παίρνει τηλέφωνο. « Ποιόθ είναι θτο τηλέφωνο πορφαβόρ» είπε η Ντολόρες Μαρία Χουάρες Ντε λα Τέλα και για τους φίλους σκέτο Τέλα και χωρίς να πάρει ανάσα ο Σπάγκος, άρχισε να της εξηγεί για το πώς έμπλεξε πάλι. «Μα πάλι θτοίχημα έβαλεθ φίλε μου Θπάγκο;Τι θα γίνει με θένα; Το πάθημα δε θα θου γίνει ποτέ γάτημα;;; Αθ είναι, αθ είναι, θα έρθω θτην Ελλάδα την άλλη εβδομάδα και θα θε βοηθήθω! Είναι γάτα η Ντολόρεθ θτη βιβλιοδεθία, ΟΛΕ!»

Έτσι ο Σπάγκος με τη βοήθεια της ισπανίδας φίλης του κέρδισε το στοίχημα και τριγυρίζει όλο χαρά στα κεραμίδια. Όσο για τον Ξερόλα, σαν βρεγμένη γάτα, ακόμα δένει … όλα …μα όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης μόνος του και μάλιστα κάθε Τρίτη! Αυτός ήταν ο όρος αν έχανε, αν θέλετε να ξέρετε!

(Ο Σπάγγος, ο κεραμιδόγατος, πήρε το όνομά του από τους σπάγκους που χρησιμοποιούμε στη βιβλιοδεσία. Είναι φασαριόζος, φωνακλάς και όλο σε μπελάδες μπλέκει. Η Τέλα πήρε το όνομά της από το υλικό βιβλιοδεσίας «τέλα» που σημαίνει ύφασμα. Είναι μια γάτα από την Ισπανία, όλε! Ξέρει τα πάντα γύρω από τη βιβλιοδεσία γιατί σπουδάζει στη σχολή καλών τεχνών στη Βαρκελώνη, στο τμήμα της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Είναι σοβαρή, λιγομίλητη και θέλει πολύ να βοηθάει το φίλο της το Σπάγκο όποτε βρίσκεται σε μπελάδες-συχνά δηλαδή. Μην μπερδευτείτε με την προφορά της γιατί τώρα μαθαίνει ελληνικά).

Αν θέλεις και συ να μπεις σε αυτή την περιπέτεια δεν έχεις παρά:

  • Να το δέσεις μόνος σου

-πάρε το κιτ βιβλιοδεσίας με τα υλικά

-διάβασε τις οδηγίες

-δες το συνοδευτικό βίντεο στο www.bibliodeteio.gr.

  • Να το δέσεις παρέα με την Τέλα και τον Σπάγκο

-στο βιβλιοδετείο μαζί με τους φίλους σου στα γενέθλιά σου

-στο σχολείο σου με τους συμμαθητές σου

-σε χώρους δημιουργικής έκφρασης  που θα μας προτείνεις

 

Αυτοί είναι για δέσιμο! Μήπως είσαι και ‘συ;

 

 

photocredits: Μαρία-Ιωάννα Χριστοφορίδου

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Σπάγκος και Τέλα

Καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο Ν.Π.Λειβαδιώτη

Ναυμαχίας ΄Ελλης 4, Κάτω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 531902

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά