Κι ας βρέχει έξω. Μέσα υπάρχει φαντασία! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Κι ας βρέχει έξω. Μέσα υπάρχει φαντασία!

dreams

Γράφει η Βαρβάρα Δουμανίδου

Τέλος Φλεβάρη. έξω βρέχει ασταμάτητα και η άνοιξη ακόμη κρύβεται.. Για αυτό αποφάσισα να σας ταξιδέψω.. στο θέατρο αυτή την άσκηση τη λέμε χαλάρωση αλλά είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένα μαγικό ταξίδι στο μέσα μας. Στη φαντασία και στις πιο κρυφές μας εικόνες. Με τη βοήθεια της μουσικής θα περιπλανηθούμε σε μέρη που θα τα φτιάξουμε μόνοι μας σε ξεχωριστούς τόπους γεμάτους χρώματα δάση θάλασσες λίμνες ζώα πουλιά και ότι άλλο θέλουμε..

Ξεκινάμε.. ξαπλώνουμε κάπου αναπαυτικά με άνετα ρούχα και με ζεστό περιβάλλον. Έχουμε βάλει τη μουσική να παίζει επ’αόριστον και κλείνουμε τα μάτια μας. Φανταζόμαστε πως είμαστε σε μια ακτή όπου ο ήλιος είναι ψηλά είναι ζεστός και ένα απαλό αεράκι μας δροσίζει. Με κλειστά πάντα μάτια νιώθουμε τη ζέστη σε όλο μας το σώμα. Στα δάχτυλα των ποδιών, στους στις γάμπες, στα γόνατα, στη κοιλιά, στη μέση, στο στήθος, στα χέρια, στο κεφάλι, στα μαλλιά.. όλα είναι ήρεμα και γαλήνια. Ακούμε τον ήχο που κάνουν τα ήρεμα κύμματα στην ακροθαλασσιά. Νιώθουμε το σώμα μας ελαφρύ σαν φτερό και παίρνουμε αργές αναπνοές και εκπνοές. Χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε την ηρεμία της ζεστής ημέρας.

Μόλις νιώσουμε πως έχουμε χαλαρώσει φανταζόμαστε πως το σώμα μας γίνεται τόσο ελαφρύ που μπορούμε σχεδόν να αιωρηθούμε πάνω από την αμμουδιά. Δεν φοβόμαστε καθόλου αντιθέτως είναι μια υπέροχη αίσθηση. Πάντα με τη φαντασία μας βλέπουμε το σώμα μας να αιωρείται και να ανεβαίνει ολοένα και πιο ψηλά. Πετάμε πια. Είμαστε πούπουλα στον αέρα και πετάμε με ένα ανάλαφρο σώμα. Βλέπουμε από ψηλά τη θάλασσα και την αμμουδιά, και τριγύρω μας τα σύννεφα και τα πουλιά που παίζουν μαζί μας. Στριφογυρνάμε στον αέρα, πετάμε πάνω κάτω δεξιά αριστερά χωρίς ίχνος φόβου ή ανησυχίας. Γεμίζουμε τα πνευμόνια μας με αέρα και απολαμβάνουμε την ελευθερία του αέρα.. κάτω απλώνεται απέραντη η γαλάζια θάλασσα. Θέλουμε να βουτήξουμε γιατί ο ήλιος είναι ζεστός και το νερό δροσερό. Παίρνουμε φόρα και κατεβαίνουμε πετώντας.βουτάμε στην απύθμενη θάλασσα. Βουτάμε και κολυμπάμε προς το βυθό. Όλα εκεί είναι μαγικά. Τα χρωματιστά ψάρια, τα κοράλλια, οι αστερίες, οι ανεμώνες, τα ναυάγια.. όλα. Κι εμείς κολυμπάμε στο βυθό χωρίς να έχουμε την ανάγκη για αέρα. Ανακαλύπτουμε πως μπορούμε κι εμείς να κολυμπάμε σαν τα ψάρια και τα πλάσματα της θάλασσας. Το νερό μας αγγίζει απαλά και στροβιλιζόμαστε μέσα του σαν να γεννηθήκαμε μέσα σε αυτό………………………………………………….. Μα πάνω ψηλά αχνοφαίνονται οι αχτίδες του ήλιου. Παιχνιδίζουν στην επιφάνεια του νερού.. έρχονται και τα δελφίνια. Και μας καλούν να παίξουμε μαζί τους. Να κολυμπήσουμε παρέα. Παίρνουμε φόρα και σκίζουμε την επιφάνεια του νερού. Τσαλαβουτάμε μαζί με τα δελφίνια, μπαίνουμε και βγαίνουμε από τη θάλασσα με ορμή και ελευθερία. Και παίζουμε.. παίζουμε………………………………………………………………………………………………….

Αλλά ήρθε η ώρα να αποχωριστούμε τη θάλασσα. Πρέπει να δούμε κι άλλα μέρη. να ταξιδέψουμε..

Αφήνουμε τη δροσερή θάλασσα και σκίζουμε τον αφρό της. Πετάμε πάλι ψηλά προς τον ουρανό και ανεβαίνουμε πάλι στα σύννεφα. Τα δελφίνια μας αποχαιρετούν. Πετάμε προς μια στεριά που φαίνεται κάπου μακριά.. όλη αυτήν την ώρα οι γλάροι και τα θαλασσοπούλια κάνουν ελιγμούς και παιχνιδίσματα με τα φτερά τους. Κάτω φαίνεται η στεριά. Ένα δάσος απλώνεται πράσινο και γεμάτο ζωή. Πετάμε πάνω από τα δέντρα. Τα πλατάνια τις οξιές, τα έλατα, τα λιβάδια, τα ποτάμια τις λίμνες και τα βουνά.. απέραντες εκτάσεις από πράσινες πεδιάδες και βοσκοτόπια. Τα ζώα μπαίνουν και βγαίνουν από τις φωλιές τους και ο τόπος σφύζει από ζωή. Το δάσος φαίνεται να τελειώνει και εκεί στην άκρη ενός ξέφωτου ξεπροβάλλει ένα σπίτι. Είναι ένα σπίτι όπως το έχετε φανταστεί.. πέτρινο, ξύλινο.. όπως θέλετε.. με μεγάλα παράθυρα και λουλούδια στα περβάζια και αυλή και πηγάδι και νιώθετε πως αυτό το σπίτι το γνωρίζετε πολύ καλά. Αρχίζετε και κατεβαίνετε προς το μέρος του και από ένα ανοιχτό παράθυρο μπαίνετε σε ένα δωμάτιο. Δεν είναι ένα οποιοδήποτε δωμάτιο. Είναι το δικό σας. Όπως το είχατε φανταστεί. Με τα αγαπημένα σας χρώματα και αντικείμενα. Με τους πίνακες και τις φωτογραφίες σας. Με τα παιδικά σας παιχνίδια. Εκεί είναι κι ένα κρεββάτι. Έχετε κουραστεί τόσο πολύ από το ταξίδι  που θέλετε να κουρνιάσετε και να ξεκουραστείτε για λίγο. Γλυστράτε απαλά κάτω από τα σκεπάσματα και χαλαρώνετε.. διώχνετε όλες σας τις σκέψεις και αναπνέετε απαλά.. εδώ τίποτα δεν μπορεί να σας τρομάξει και να σας ανησυχήσει. Εδώ νιώθετε ασφαλείς. αφήστε να περάσει λίγη ώρα…

Μα πρέπει πια να πάτε πίσω.. είστε πια ξεκούραστοι και ήρεμοι. Αφήνετε το ζεστό σας κρεβάτι και από το ανοιχτό παράθυρο πετάτε πάλι ψηλά. Ξέρετε πως θα ξαναγυρίσετε μόλις νιώσετε την ανάγκη. Όταν θα θέλετε να ξεφύγετε από τη καθημερινότητα και τα προβλήματα θα έχετε ένα κρυφό μυστικό δικό σας μέρος που θα νιώθετε ασφάλεια και ζεστασιά.

Πετάτε πάνω από το δάσος, τα βουνά τα ποτάμια και τις λίμνες και ξαναβγαίνετε στη γαλάζια θάλασσα. Παρέα με τα πουλιά πετάτε προς την αμμουδιά σας.. κάπου ξεπροβάλλει η ακτή σας και βλέπετε το σώμα σας να ξαπλώνει ήρεμο και γαλήνιο.. κατεβαίνετε και ξαπλώνετε μέσα του. Ανοίγετε τα μάτια και νιώθετε το σώμα σας βαρύ και νυσταγμένο. Με αργές κινήσεις τεντώνεστε τεντώνεστε μέχρι να ξυπνήσουν και οι τελευταίοι μυς σας και ανακάθεστε. Νιώθετε αναζωογονημένοι και ξεκούραστοι. Και ήρεμοι.

Η χαλάρωση αυτή γίνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Διαλέξτε τον δικό σας. Με τη φαντασία τη δική σας και των παιδιών σας ταξιδέψτε στα πιο συναρπαστικά και μαγικά μέρη. Κι ας βρέχει έξω. Μέσα υπάρχει φαντασία!

 

Λίγα λόγια για τη Βαρβάρα Δουμανίδου

Η Βαρβάρα Μπάρμπι Δουμανίδου είναι η ιδιοκτήτρια ενός μαγικού ξεχωριστού χώρου με το όνομα “Αιθερόπλοο” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Της αρέσει πολύ να πετά πάνω από τη πόλη με τα χρωματιστά φτερά της και να ψάχνει ανθρώπους που θέλουν με λαχτάρα να ανακαλύψουν τον υπέροχο κόσμο του θεάτρου. Παίζει, σκηνοθετεί, εμψυχώνει και δημιουργεί φανταστικές και συναρπαστικές ομάδες, ιστορίες και καταστάσεις με μικρά και μεγάλα παιδιά πάνω από 18 χρόνια. Tης αρέσουν πολύ οι σοκολάτες και οι γάτες. Μας μιλάει για θεατρικό παιχνίδι.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μου στο ioanna@pigolampides.gr

διαφήμιση

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.