Skip to content

Το Παραμικρό – Τα καλλιτεχνικά τμήματα | 2017 – 2018

Εργαστήριο Δημιουργίας και Μάθησης

Το παραμικρό ως χώρος δημιουργίας και μάθησης φιλοδοξεί να γίνει το αγαπημένο στέκι, μεγαλύτερων και μικρότερων που αναζητούν διέξοδο στην καθημερινότητά τους μέσα στην πόλη – ένας χώρος καλλιέργειας της δημιουργικότητας και σύνδεσής της με κάθε διάσταση της ζωής, ακόμη και με αυτήν της μάθησης και της εργασίας.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά και προσφέρει ευκαιρίες γνωριμίας και εργασίας με ποικίλα υλικά, εργαλεία και τεχνικές, και προσβλέπει στην αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών τεχνών και ανθρώπων.

Χώρος φιλόξενος το παραμικρό, στεγάζεται σε ένα ισόγειο διατηρητέο κτίσμα στις παρυφές της Άνω Πόλης (μόλις δύο στενά πάνω από την οδό Ολυμπιάδος). Χαρακτηριστική είναι η παρουσία των ξυλουργικών πάγκων για την ξυλουργική, και του αργαλειού για την υφαντική. Τον ιδιαίτερο χώρο του συμπληρώνει ένας αλλιώτικος κήπος, με μια λιμνούλα με ψάρια, και φυτά που δεν βρίσκει κανείς συχνά στην πόλη, ο οποίος προσφέρει ανάσα ζωής σε απόσταση αναπνοής από τον πυκνοδομημένο ιστό της πόλης.

Στο παραμικρό ενθαρρύνεται η έμφυτη περιέργεια για τον κόσμο γύρω μας και υποστηρίζεται η παρατήρηση και εξερεύνηση της αληθινής φύσης των πραγμάτων – πάντα με μια διάθεση παιχνιδιού.

 

ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ/ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2017-2018

 

Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί

Τα παιδιά μαθαίνουν να εργάζονται με ευρηματικούς τρόπους χρησιμοποιώντας χαρτιά και χαρτόνια, ψαλίδια και κόλλες, μπογιές, πηλό, κλωστές, ύφασμα, και άλλα υλικά. Με ποικίλες τεχνικές δημιουργούν μοναδικά έργα και κατασκευές. Μέσα από την εβδομαδιαία τους τριβή με τα υλικά και τα εργαλεία αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερο την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να εκφράζονται δημιουργικά.

Παιδιά 6-8 ετών (2 ώρες/εβδ: 34€/μήνα)

    Παιδιά 9-11 ετών (2 ώρες/εβδ: 34€/μήνα)

 

Ξυλουργική

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του ξύλου και τα βασικά εργαλεία και τις τεχνικές κατεργασίας του, και επενδύουν πολύ χρόνο σε εξάσκηση. Δημιουργούν τα πρώτα  απλά ξύλινα αντικείμενα (σπάτουλες για την κουζίνα, κουτιά, ράφια, ξύλα κοπής, σκαμνάκια κτλ), και σταδιακά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις και τη φαντασία τους για να σχεδιάσουν κάτι δικό τους.

    Παιδιά 8-11 ετών (1,5 ώρα/εβδ: 37€/μήνα)

    Έφηβοι 12+ (2 ώρες/εβδ: 42€/μήνα)

    Ενήλικες (2 ώρες/εβδ: 48€/μήνα)

 

 Λιθογλυπτική σε Στεατίτη  (Soapstone, Speckstein)

Mε ένα ασυνήθιστα μαλακό πέτρωμα, τον Στεατίτη, (μαλακό και με ιδιαίτερη υφή που υπάρχει σε πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς και πολλή μεγάλη γκάμα αποχρώσεων) τα παιδιά φτιάχνουν αυθεντικά μικρά γλυπτά. Πρόκληση για την φαντασία και τις αισθήσεις τους να ανακαλύψουν αυτό που κρύβεται σε κάθε πέτρα. Βιώνουν την χαρά της δημιουργίας, σμιλεύοντας ο καθένας την δική του Πέτρα, που με τα κατάλληλα εργαλεία, αποφασιστικές κινήσεις και καθοδήγηση θα μετατραπεί σε έργο τέχνης τρισδιάστατο!

Μπορούν να οργανωθούν και συναντήσεις περισσοτέρων ωρών  πάνω σε Σαββατοκύριακα (8ώρες Σάββατο και 8ώρες Κυριακή ως εντατικό βιωματικό εργαστήρι μόνο για ενήλικες, με μεσημεριανό διάλλειμα).

    Παιδιά από 10 ετών και Έφηβοι12+  (2 ώρες/εβδ: 34€/μήνα)

    Ενήλικες (2 ώρες/εβδ: 42€/μήνα ή σε Σαββατοκύριακο 16ώρες: 80€)

 

Stop motion

Τα παιδιά δημιουργούν μικρού μήκους ταινίες με την τεχνική κινηματογράφησης stop motion. Με βασικό εργαλείο τη φωτογραφική μηχανή, χτίζουν την κίνηση καρέ-καρέ δίνοντας ζωή σε αντικείμενα, γραμμές, χαρτιά, πλαστελίνες. Χρησιμοποιώντας το κολάζ και τη γλυπτική, το φως και τον ήχο, σκηνογραφούν δικούς τους κόσμους, ξεπερνώντας τα όρια της πραγματικότητας. Μέσα από τη διασκεδαστική αυτή διαδικασία γίνονται συνεργάτες και εφευρέτες, και ανακαλύπτουν την μαγεία του κινηματογράφου.

Έφηβοι 12+ (2 ώρες/εβδ: 38€/μήνα)

 

 Δημιουργική παρέα

Μετά την κούραση της σχολικής εβδομάδας συνδέονται ξανά με την δημιουργική παρέα τους, όπου οι ιδέες είναι άφθονες, υλικά και εργαλεία στη διάθεσή τους, σε ένα χώρο που γίνεται το δικό τους εργαστήρι και στέκι, και μετατρέπεται σε εφαλτήριο για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Κατασκευές, παιχνίδι, μαγειρική, αλλά και συζητήσεις, προβληματισμοί, αναζητήσεις, συμμερισμός, αντιπαραθέσεις. Μέσα στα πλαίσια της ομάδας εξερευνούν τις σχέσεις, με τον εαυτό και τους άλλους και απολαμβάνουν την έμπνευση και την ενδυνάμωση από την αλληλεπίδραση. Είναι εδώ ο ένας για τον άλλο. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και συνεργάζονται σε στόχους που μαζί θέτουν και με υπευθυνότητα υλοποιούν. Η ικανοποίηση της ολοκλήρωσης εξωθεί περεταίρω τα όνειρα και την κινητοποίησή τους.

Έφηβοι Γυμνασίου-Λυκείου (3 ώρες/εβδ: 48€/μήνα ή 15€/ συνάντηση)

 

Ζωγραφική για παιδιά και εφήβους

Πειραματίζονται με τα χρώματα και διάφορες τεχνικές. Καλλιεργούν την φαντασία τους και εμπλουτίζουν την αισθητική τους, μα πάνω από όλα μαθαίνουν να παρατηρούν τον κόσμο με μια άλλη ματιά. Παράλληλα ταξιδεύουν στον κόσμο των Μεγάλων Ζωγράφων αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι τους εμπνέουν στο δικό τους μαγικό ταξίδι δημιουργίας και έκφρασης.

    Παιδιά Δημοτικού (2 ώρες/εβδ: 34€/μήνα)

     Έφηβοι 12+ (2 ώρες/εβδ: 38€/μήνα)

 

Ζωγραφική για ενήλικες

Ένα τμήμα για εκείνους που επιθυμούν να καλλιεργήσουν τις δυνατότητες έκφρασής τους μέσα από τη ζωγραφική. Τα μαθήματα απευθύνονται όχι μόνο σε αρχάριους αλλά και σε προχωρημένους. Για τους αρχάριους: γνωριμία με τη ζωγραφική, το σχέδιο, το χρώμα και άλλες εικαστικές εφαρμογές. Για τους προχωρημένους: εξέλιξη των δυνατοτήτων τους και της οπτικής τους, τεχνική, υλικά, ασκήσεις παραγωγής ιδεών.

    Ενήλικες (2 ή 3 ώρες/εβδ:38 ή 55€  αντίστοιχα/μήνα )

 

Felting (Τσόχα)

Γνωρίζουμε τις βασικές τεχνικές της πανάρχαιας τεχνικής κατασκευής υφάσματος από μαλλί (τσόχα), και φτιάχνουμε μικρά έργα τέχνης σε απίθανους συνδυασμούς χρωμάτων και τεχνικών. Με φαντασία και γούστο δημιουργούμε μοναδικά χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, για εμάς ή τους φίλους μας.

Μετά την εισαγωγή επιλέγει κανείς από ένα αριθμό εργαστηρίων/projects (θήκες, τσάντα, σκουφάκι, παντοφλάκι, γάντι, μπερές ή μπολ, κόσμημα, λουλούδια, nuno felting) τα οποία ανακοινώνονται μέσα στη χρονιά ανάλογα με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το κάθε ένα. Το κόστος του κάθε project διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό ωρών (2-4ώρες) και το βάρος του μαλλιού που απαιτείται.

    Ενήλικες Εισαγωγή: βασική θεωρία και πρακτική (1 συνάντηση 3 ωρών:22€)

 

Πλέξιμο

Εξαιρετικό μέσο ταυτόχρονα συγκέντρωσης και χαλάρωσης, δημιουργικό και διασκεδαστικό, το πλέξιμο πολύ γρήγορα θα σας είναι παιχνίδι, και το ωραίο είναι ότι μπορείτε να το παίρνετε παντού μαζί σας. Εάν θέλετε να μάθετε να πλέκετε ή θέλετε να ξαναθυμηθείτε κάποιες τεχνικές, ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί.

    Ενήλικες [Έφηβοι και παιδιά ευπρόσδεκτα] (2ώρες/εβδ:25€/μήνα)

   

Ραπτική

Ξεπερνώντας γρήγορα τα βασικά (γνωριμία με τη ραπτομηχανή, βασικά γαζιά, κουμπότρυπες, φερμουάρ κτλ), στόχος μας είναι να φέρνουμε άμεσα αποτελέσματα δημιουργώντας χρηστικά αντικείμενα (μαξιλαράκια, τσαντάκια, ποδιές μαγειρέματος κτλ) ή να μεταποιούμε αγαπημένα μας ρούχα, καθώς προκύπτουν δημιουργικές προτάσεις/παρεμβάσεις μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας.

Ενήλικες  (2 ώρες/εβδ: 38€/μήνα)

 

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Δημιουργικά παιδικά πάρτι

Στον ιδιαίτερο χώρο του εργαστηρίου μας διοργανώνουμε παιδικά πάρτι σε ένα κλίμα δημιουργικό, απλό, και φιλόξενο. Με διακριτική υποστήριξη ενηλίκων τα παιδιά απολαμβάνουν ομαδικά παιχνίδια και κατασκευές, και συνεργάζονται σε ομαδικές δραστηριότητες. Αναλαμβάνοντας το φαγητό οι γονείς, έχουν στη διάθεσή τους και τη μικρή  μας κουζίνα για να περιποιηθούν τους καλεσμένους τους. Όταν είναι παρόντες και γονείς των παιδιών, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε κάποιες από τις δραστηριότητες. Το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και την διάρκεια του πάρτι.

 

 Δημιουργικό στέκι

Όλοι όσοι συμμετέχουμε σε κάποιο εργαστήρι μέσα στην εβδομάδα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον χώρο του εργαστηρίου για να συνεχίζουμε την δημιουργική μας δράση σε ώρες εκτός των προγραμματισμένων ωρών του εργαστηρίου στο οποίο συμμετέχουμε, γιατί το παραμικρό δεν είναι σχολή, αλλά στέκι δημιουργικών ανθρώπων. Όποτε ο χώρος είναι ανοικτός, παράλληλα με όποια άλλα εργαστήρια τρέχουν εκείνη την ώρα, μπορούμε κι εμείς να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στα δικά μας έργα. Παράλληλα με την δική μας δημιουργική δράση είναι ευκαιρία να γνωριστούμε και με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους που συμμετέχουν σε άλλα εργαστήρια.

    Ενήλικες , έφηβοι και παιδιά (είσοδος ελεύθερη)

 

Το παραμικρό privé

Ο χώρος μας διατίθεται για συναντήσεις, συζητήσεις, σεμινάρια και εορτασμούς  μικρής κλίμακας φίλων, ομάδων, συλλόγων κτλ, που επιθυμούν μια άλλη αίσθηση και ησυχία στη συνάντησή τους απολαμβάνοντας είτε τον εσωτερικό χώρο του εργαστηρίου ή τον ιδιαίτερο κήπο του. Η διαμόρφωση του κόστους γίνεται μετά από συνεννόηση.

 

Εποχιακά εργαστήρια

 • Κατασκευή χαρταετών
 • Ευρηματική βαφή πασχαλινών αυγών
 • Κατασκευή και διακόσμηση λαμπάδων
 • Καλοκαιρινή παρέα: συναντήσεις εφήβων, για κατασκευές, παιχνίδι, μαγείρεμα, συζήτηση

Πληροφορίες για τα εργαστήρια αυτά ανακοινώνονται μέσα στη χρονιά μέσω facebook, λιστας email, και αφίσας.

 

Γενικές πληροφορίες

 1. Τα περισσότερα εργαστήρια αρχίζουν μέσα Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Κάποια μικρότερης διάρκειας αρχίζουν αργότερα και άλλα με περιορισμένο αριθμό συναντήσεων επαναλαμβάνονται μέσα στη χρονιά. Ενίοτε ανακοινώνονται και έκτακτα εργαστήρια μέσα στη χρονιά.
 2. Δευτέρα με Παρασκευή τα περισσότερα εργαστήρια πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες. Υπάρχουν όμως αρκετά που απευθύνονται σε ενήλικες τα οποία γίνονται και τα πρωινά.
 3. Τα περισσότερα εργαστήρια είναι ανοικτά στην είσοδο νέων μελών σε όλη την διάρκεια της χρονιάς
 4. Στη φάση επιλογής εργαστηρίου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει μια φορά στο εργαστήριο που τον ενδιαφέρει χωρίς κόστος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.
 5. Σάββατο οργανώνονται κύκλοι εργαστηρίων που ανακοινώνονται μέσα στη χρονιά, και απευθύνονται άλλοτε σε ενήλικες, άλλοτε σε εφήβους και άλλοτε σε παιδιά.
 6. Για πλήρη ενημέρωση μπορείτε να επισκέπτεστε τη σελίδα μας στο www.facebook.com/toparamikro, ή να μας στείλετε το e-mail σας στο toparamikro@gmail.com για να σας ενημερώνουμε ηλεκτρονικά.

 

Για όλα τα εργαστήρια ισχύουν τα εξής:

 

 1. Παρέχεται έκπτωση15% για αδέλφια.
 2. Ειδικά για τα εργαστήρια που αφορούν στη μάθηση, παρέχεται ειδική έκπτωση σε φοιτητές.
 3. Το «κόστος/μήνα» είναι ισοδύναμο με το «κόστος/4 συναντήσεις του κάθε εργαστηρίου». Αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν πληρώνει τις απουσίες του. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται πως δεν γίνεται χρέωση για τις ημέρες που η συνάντηση του συγκεκριμένου εργαστηρίου πέφτει πάνω σε αργία ή διακοπές, ή ματαιώνεται μετά από συνεννόηση των συμμετεχόντων. Οι προσωπικές απουσίες χρεώνονται.
 4. Στο κόστος του εργαστηρίου περιλαμβάνονται η χρήση των εργαλείων του εργαστηρίου και τα υλικά που αφορούν στα project του κάθε εργαστηρίου. Όταν κάποιος επιθυμεί να υπερβεί τα υλικά που είναι διαθέσιμα, το κάνει αυτό με προσωπική του επιβάρυνση.
 5. Μαζί με την συμμετοχή σε ένα από τα εργαστήρια παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο (όταν είναι ανοικτός) για πρακτική σε ώρες και ημέρες πέρα από αυτές του προγραμματισμένου εργαστηρίου στο οποίο συμμετέχει κάποιος.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Το Παραμικρό

Εργαστήρι Δημιουργίας και Μάθησης

Θεοτοκοπούλου 10, Άνω Πόλη, 54634, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2314 314602, 6978 226890

Email: toparamikro@gmail.com

Links: Facebook

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας