Skip to content

Το Παραμικρό – Τα επιμορφωτικά τμήματα | 2017 – 2018

 Εργαστήριο Δημιουργίας και Μάθησης

Το παραμικρό ως χώρος δημιουργίας και μάθησης φιλοδοξεί να γίνει το αγαπημένο στέκι, μεγαλύτερων και μικρότερων που αναζητούν διέξοδο στην καθημερινότητά τους μέσα στην πόλη – ένας χώρος καλλιέργειας της δημιουργικότητας και σύνδεσής της με κάθε διάσταση της ζωής, ακόμη και με αυτήν της μάθησης και της εργασίας.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά και προσφέρει ευκαιρίες γνωριμίας και εργασίας με ποικίλα υλικά, εργαλεία και τεχνικές, και προσβλέπει στην αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών τεχνών και ανθρώπων.

Χώρος φιλόξενος το παραμικρό, στεγάζεται σε ένα ισόγειο διατηρητέο κτίσμα στις παρυφές της Άνω Πόλης (μόλις δύο στενά πάνω από την οδό Ολυμπιάδος). Χαρακτηριστική είναι η παρουσία των ξυλουργικών πάγκων για την ξυλουργική, και του αργαλειού για την υφαντική. Τον ιδιαίτερο χώρο του συμπληρώνει ένας αλλιώτικος κήπος, με μια λιμνούλα με ψάρια, και φυτά που δεν βρίσκει κανείς συχνά στην πόλη, ο οποίος προσφέρει ανάσα ζωής σε απόσταση αναπνοής από τον πυκνοδομημένο ιστό της πόλης.

Στο παραμικρό ενθαρρύνεται η έμφυτη περιέργεια για τον κόσμο γύρω μας και υποστηρίζεται η παρατήρηση και εξερεύνηση της αληθινής φύσης των πραγμάτων – πάντα με μια διάθεση παιχνιδιού.

 

ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2017-2018

 

Νοητική Χαρτογράφηση Ι (mind mapping):

Εισαγωγή στο ύψιστο εργαλείο οργάνωσης της σκέψης

Η Νοητική Χαρτογράφηση αποτελεί μια απεικόνιση των σκέψεών μας σε μορφή χάρτη. Όπως ένας γεωγραφικός χάρτης μας δίνει την μεγάλη εικόνα μιας γεωγραφικής περιοχής και μας βοηθάει να δούμε πώς συνδέονται μεταξύ τους βουνά, πεδιάδες, χωριά και πόλεις κτλ, έτσι και ένας νοητικός χάρτης μας δίνει την μεγάλη εικόνα ενός γνωστικού αντικειμένου και μας βοηθάει να δούμε τις συνδέσεις μεταξύ τμημάτων γνώσης.

Θέτοντας σε συνεργασία  τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου:

 • βελτιώνονται εξαιρετικά: κατανόηση, συγκέντρωση, μνήμη
 • διευκολύνονται θεαματικά: γραπτός λόγος, επαναλήψεις
 • ξεκαθαρίζουν: μεγάλη εικόνα (ενός γνωστικού αντικειμένου),  συνδέσεις (μεταξύ μεμονωμένων πληροφοριών)

 

Εξετάζονται οι βασικές αρχές του μοναδικού αυτού εργαλείου οργάνωσης της σκέψης. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές, τα πεδία χρήσης και τα βασικά οφέλη της νοητικής χαρτογράφησης και επενδύουν τον περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή των αρχών αυτών, παίρνοντας μια πρώτη γεύση από τα οφέλη της.

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε:

 • φοιτητές καθώς και μαθητές Λυκείου
 • γονείς που θέλουν να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στο σχολείο
 • κάθε ενήλικα που κατανοεί την ανάγκη της δια βίου μάθησης
 • εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ενδυναμώσουν τους μαθητές τους

Το εργαστήριο αυτό επαναλαμβάνεται μέσα στο χρόνο. Ανακοινώνεται κάθε φορά μέσω facebook, e-mail list και αφίσας, η ημέρα και ώρα μιας Εισαγωγικής Παρουσίασης στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη. Την ημέρα της Εισαγωγική Παρουσίασης διαμορφώνονται οριστικά τα τμήματα έτσι ώστε να εξυπηρετούν τους ενδιαφερόμενους (συνήθως ένα πρωινό και ένα απογευματινό/ βραδινό)

Ενήλικες (διάρκεια 10 ώρες: 2,5ώρες/εβδ για 4 εβδ: 58€)

 

Νοητική Χαρτογράφηση ΙΙ:

Εξάσκηση και εμβάθυνση στις αρχές της Νοητικής Χαρτογράφησης

Προκειμένου να  κατακτηθεί και να ενταχθεί η νοητική χαρτογράφηση ενεργά στην καθημερινότητά τους, οι συμμετέχοντες ασκούνται  εργαζόμενοι είτε σε πρακτικές εφαρμογές όπως ανάδειξη προτεραιοτήτων και διαμόρφωση στόχων, εβδομαδιαίος προγραμματισμός κτλ, είτε πάνω σε μικρά ή μεγαλύτερα άρθρα, κεφάλαια βιβλίων ή και ολόκληρα βιβλία, είτε  οργανώνοντας τις δικές τους σκέψεις με σκοπό να διδάξουν ή να γράψουν κάτι που θέλουν, είτε εμβαθύνοντας σε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας . Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν μικρές ομάδες εργασίας που εστιάζουν σε ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος, π.χ. την χαρτογράφηση κάποιου σχολικού βιβλίου για την δημιουργία Νοητικών Χαρτών που θα βοηθήσουν τα παιδιά τους στη μελέτη τους, ή την χαρτογράφηση κάποιου γνωστικού αντικειμένου χρησιμοποιώντας έναν αριθμό βιβλίων. Συγκεκριμένες προτάσεις μπορούν να προέλθουν από οποιονδήποτε έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν τη Νοητική Χαρτογράφηση Ι.

Ενήλικες (διάρκεια 8 ώρες: 2ώρες/εβδ για 4 εβδ:50€)

 

Συγκέντρωση & αποτελεσματική μελέτη

Αυτόνομοι & χαρούμενοι μαθητές

Η μάθηση είναι μια φυσική, ενεργητική και απολαυστική διαδικασία. Όλοι μας, ως μικρά παιδιά, εξερευνούμε τον κόσμο με τις αισθήσεις μας και βομβαρδίζουμε τους μεγαλύτερους με ερωτήσεις. Κι όμως στα σχολικά χρόνια, πολύ συχνά, αποσυνδεόμαστε σταδιακά από τον εσωτερικό μηχανισμό παρακίνησης, εξασθενεί η περιέργειά μας, δεν έχουμε ενδιαφέρον, και δυσκολευόμαστε να μείνουμε συγκεντρωμένοι στη μελέτη μας. Τότε αρχίζει ένας καθημερινός αγώνας των γονέων με προτροπές και πιέσεις στα παιδιά που αναλώνει πολλή ενέργεια και δημιουργεί προστριβές στις μεταξύ τους σχέσεις.

Το εργαστήρι αυτό έχει σκοπό να υποστηρίξει τους μαθητές στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια στην συγκέντρωσή τους και να αναπτύξουν συνήθειες αποτελεσματικής μελέτης. Στόχος του είναι να βρουν τα ίδια τα παιδιά τον τρόπο που τους ταιριάζει περισσότερο να μαθαίνουν.

Από μόνη της όμως η γνώση αποτελεσματικών στρατηγικών δεν αρκεί. Η μάθηση προϋποθέτει κίνητρο. Μπορεί κάποιος να μου δείξει πώς να φυτέψω και να περιποιούμαι ένα λαχανόκηπο, να στρώνω το κρεβάτι μου και να τακτοποιήσω το δωμάτιό μου κτλ. Η μόνη όμως περίπτωση να μάθω αυτό που θα μου διδάξουν είναι να θέλω, να έχω κίνητρο, κάτι δηλαδή που θα με θέσει σε κίνηση, σε δράση. Το κίνητρο θα εξασφαλίσει ότι θα ασχοληθώ με την απαιτούμενη ενέργεια και για τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι να δω αποτελέσματα. Μαζί λοιπόν με τις στρατηγικές αποτελεσματικής μελέτης, χρειάζεται να προσεγγίσουμε τον κόσμο της εσωτερικής παρακίνησης των παιδιών και να τα υποστηρίξουμε σε αυτό το επίπεδο.

 

Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (2 ώρες/εβδ: 48€/μήνα)

 

Συζητήσεις με τον εαυτό

Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε  μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Στόχος του είναι να αναγνωρίσουν οι μαθητές τις απεριόριστες δυνατότητες που έχουν και να κινητοποιηθούν αναπτύσσοντας μια νέα σχέση με τον εαυτό τους. Η ενεργοποίηση αυτού του δυναμικού θα κινητοποιήσει τη δράση τους σε νέα επίπεδα το οποία δεν είχαν ποτέ πριν φανταστεί. Μέσα από την αναζήτηση περιοριστικών πεποιθήσεων και διαχείριση εσωτερικών συγκρούσεων θα καταφέρουν να διακρίνουν τις προσωπικές τους ανάγκες από τις προσωπικές επιθυμίες και τις επιθυμίες των άλλων γύρω τους. Παράλληλα με την αναζήτηση μιας πιο αληθινής σχέσης με τον εαυτό και τους άλλους θα επιδιώξουν μια άλλη σχέση και με το διάβασμα και τη μελέτη. Βασικά εργαλεία τους η παρατήρηση και οι βιωματικές αναστοχαστικές διαδικασίες, πάντα με μια διάθεση παιχνιδιού.

Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου (2ώρες/εβδ:48€/μήνα)

 

«Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν Ἀπόλαυσις»

Δημιουργώντας νοητικούς χάρτες μέσα από τους οποίους γίνεται οπτικά φανερή η έκταση και η σύνδεση των τμημάτων μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (Γραμματική, Συντακτικό, Λεξιλόγιο), και χρησιμοποιώντας στρατηγικές μελέτης που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας των μαθητών και προάγουν μια θετική ψυχολογική διάθεση  (νοητικοί χάρτες, πίνακες, καρτελάκια, προγραμματισμένες επαναλήψεις, ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, comic, εξοικείωση και χρήση απλών καθημερινών φράσεων), σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η άρση του αρνητισμού απέναντι στη μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών και η ανάπτυξη μιας  θετικής σχέσης, επάρκειας και θαυμασμού με τον αρχαίο ελληνικό λόγο.

Κίνητρο και όφελος από την ανάπτυξη μιας τέτοιας σχέσης είναι η άσκηση του νου (συγκέντρωση, μνήμη, λογική, ταχύτητα διαχείρισης σύνθετης πληροφορίας), και η ενδυνάμωση του μαθητή (νεοελληνικό λεξιλόγιο, κατανόηση, γραπτή και προφορική έκφραση), η οποία αναμφίβολα θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλα τα άλλα γνωστικά πεδία.

Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου  (2 ώρες/εβδ: 48€/μήνα)

 

 ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Δημιουργικά παιδικά πάρτι

Στον ιδιαίτερο χώρο του εργαστηρίου μας διοργανώνουμε παιδικά πάρτι σε ένα κλίμα δημιουργικό, απλό, και φιλόξενο. Με διακριτική υποστήριξη ενηλίκων τα παιδιά απολαμβάνουν ομαδικά παιχνίδια και κατασκευές, και συνεργάζονται σε ομαδικές δραστηριότητες. Αναλαμβάνοντας το φαγητό οι γονείς, έχουν στη διάθεσή τους και τη μικρή  μας κουζίνα για να περιποιηθούν τους καλεσμένους τους. Όταν είναι παρόντες και γονείς των παιδιών, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε κάποιες από τις δραστηριότητες. Το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και την διάρκεια του πάρτι.

 

Δημιουργικό στέκι

Όλοι όσοι συμμετέχουμε σε κάποιο εργαστήρι μέσα στην εβδομάδα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον χώρο του εργαστηρίου για να συνεχίζουμε την δημιουργική μας δράση σε ώρες εκτός των προγραμματισμένων ωρών του εργαστηρίου στο οποίο συμμετέχουμε, γιατί το παραμικρό δεν είναι σχολή, αλλά στέκι δημιουργικών ανθρώπων. Όποτε ο χώρος είναι ανοικτός, παράλληλα με όποια άλλα εργαστήρια τρέχουν εκείνη την ώρα, μπορούμε κι εμείς να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στα δικά μας έργα. Παράλληλα με την δική μας δημιουργική δράση είναι ευκαιρία να γνωριστούμε και με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους που συμμετέχουν σε άλλα εργαστήρια.

Ενήλικες, έφηβοι και παιδιά (είσοδος ελεύθερη)

 

Το παραμικρό privé

Ο χώρος μας διατίθεται για συναντήσεις, συζητήσεις, σεμινάρια και εορτασμούς  μικρής κλίμακας φίλων, ομάδων, συλλόγων κτλ, που επιθυμούν μια άλλη αίσθηση και ησυχία στη συνάντησή τους απολαμβάνοντας είτε τον εσωτερικό χώρο του εργαστηρίου ή τον ιδιαίτερο κήπο του. Η διαμόρφωση του κόστους γίνεται μετά από συνεννόηση.

 

Εποχιακά εργαστήρια

 • Κατασκευή χαρταετών
 • Ευρηματική βαφή πασχαλινών αυγών
 • Κατασκευή και διακόσμηση λαμπάδων
 • Καλοκαιρινή παρέα: συναντήσεις εφήβων, για κατασκευές, παιχνίδι, μαγείρεμα, συζήτηση

Πληροφορίες για τα εργαστήρια αυτά ανακοινώνονται μέσα στη χρονιά μέσω facebookλίστας email, και αφίσας.

 

Γενικές πληροφορίες

 1. Τα περισσότερα εργαστήρια αρχίζουν μέσα Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Κάποια μικρότερης διάρκειας αρχίζουν αργότερα και άλλα με περιορισμένο αριθμό συναντήσεων επαναλαμβάνονται μέσα στη χρονιά. Ενίοτε ανακοινώνονται και έκτακτα εργαστήρια μέσα στη χρονιά.
 2. Δευτέρα με Παρασκευή τα περισσότερα εργαστήρια πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες. Υπάρχουν όμως αρκετά που απευθύνονται σε ενήλικες τα οποία γίνονται και τα πρωινά.
 3. Τα περισσότερα εργαστήρια είναι ανοικτά στην είσοδο νέων μελών σε όλη την διάρκεια της χρονιάς
 4. Στη φάση επιλογής εργαστηρίου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει μια φορά στο εργαστήριο που τον ενδιαφέρει χωρίς κόστος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.
 5. Σάββατο οργανώνονται κύκλοι εργαστηρίων που ανακοινώνονται μέσα στη χρονιά, και απευθύνονται άλλοτε σε ενήλικες, άλλοτε σε εφήβους και άλλοτε σε παιδιά.
 6. Για πλήρη ενημέρωση μπορείτε να επισκέπτεστε τη σελίδα μας στο www.facebook.com/toparamikro, ή να μας στείλετε το e-mail σας στο toparamikro@gmail.com για να σας ενημερώνουμε ηλεκτρονικά.

 

Για όλα τα εργαστήρια ισχύουν τα εξής:

 1. Παρέχεται έκπτωση15% για αδέλφια.
 2. Ειδικά για τα εργαστήρια που αφορούν στη μάθηση, παρέχεται ειδική έκπτωση σε φοιτητές.
 3. Το «κόστος/μήνα» είναι ισοδύναμο με το «κόστος/4 συναντήσεις του κάθε εργαστηρίου». Αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν πληρώνει τις απουσίες του. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται πως δεν γίνεται χρέωση για τις ημέρες που η συνάντηση του συγκεκριμένου εργαστηρίου πέφτει πάνω σε αργία ή διακοπές, ή ματαιώνεται μετά από συνεννόηση των συμμετεχόντων. Οι προσωπικές απουσίες χρεώνονται.
 4. Στο κόστος του εργαστηρίου περιλαμβάνονται η χρήση των εργαλείων του εργαστηρίου και τα υλικά που αφορούν στα project του κάθε εργαστηρίου. Όταν κάποιος επιθυμεί να υπερβεί τα υλικά που είναι διαθέσιμα, το κάνει αυτό με προσωπική του επιβάρυνση.
 5. Μαζί με την συμμετοχή σε ένα από τα εργαστήρια παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο (όταν είναι ανοικτός) για πρακτική σε ώρες και ημέρες πέρα από αυτές του προγραμματισμένου εργαστηρίου στο οποίο συμμετέχει κάποιος.

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Πληροφορίες χώρου

Το Παραμικρό

Εργαστήρι Δημιουργίας και Μάθησης

Θεοτοκοπούλου 10, Άνω Πόλη, 54634, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2314 314602, 6978 226890

Email: toparamikro@gmail.com

Links: Facebook

Τι υπάρχει κοντά

Γράψτε το σχόλιό σας