Μικροί «αρχιτέκτονες» εμπνέονται από τη Zaha Hadid – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μικροί «αρχιτέκτονες» εμπνέονται από τη Zaha Hadid

tellogleio

Ένα μικροσκοπικό μουσείο μοντέρνας τέχνης, το «Modernico», σχεδίασαν και κατασκεύασαν μικροί «αρχιτέκτονες», που συμμετέχουν στο Summer Camp, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, τιμώντας τη μνήμη της Zaha Hadid.

Τρεις μήνες μετά το θάνατο της Hadid, τα παιδιά των θερινών εργαστηρίων του Τελλογλείου, ηλικίας 8-12 ετών, σχεδιάζουν κτίρια και τα αφιερώνουν στη εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Hadid και τις αρχές της αποδόμησης, τα παιδιά σχεδίασαν μία σειρά από φανταστικά αρχιτεκτονήματα. Στη συνέχεια, τα ίδια ψήφισαν το καλύτερο ανάμεσα στις δημιουργίες τους ύστερα από «αρχιτεκτονικό διαγωνισμό». Ο βραβευθείς δεκάχρονος «αρχιτέκτονας» με την υπόλοιπη αρχιτεκτονική ομάδα “S.A.Architects”, που συγκροτήθηκε κατά την έναρξη του Summer Camp του Τελλογλείου, υλοποίησε το σχέδιο μέσα από τη δημιουργία μακέτας. Το σχέδιο σύντομα μετατράπηκε στο μουσείο μοντέρνας τέχνης «Modernico Museum // M.M.», στην αυλή του οποίου τοποθετήθηκαν αφηρημένα γλυπτά των υπόλοιπων μικρών καλλιτεχνών της ομάδας. Κίνηση, καμπύλες, προοπτική και αρμονία ζωντάνεψαν μέσα από τη μακέτα των παιδιών.

Το εργαστήριο υλοποίησαν η  Ελεάνα Στόικου (εικαστικός, ιστορικός της τέχνης) και η Κλειώ Βρανίτσα (εικαστικός).

Το Summer Camp στο Τελλόγλειο ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου 2016. Για έναν ολόκληρο μήνα, παιδιά ηλικίας 5-12 ετών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εικαστικά, μουσικά και θεατρικά εργαστήρια, εργαστήριο comics, χορού, φωτογραφίας και κινηματογράφου.