Η ΧΑΝΘ στην Ειδομένη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η ΧΑΝΘ στην Ειδομένη

volu

Δελτίο Τύπου

Δεκαέξι μέλη της ΧΑΝΘ εθελοντές των προγραμμάτων της Κοινωνικής Προσφοράς και εκπαιδευτές της Σχολής Στελεχών σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό πέρασαν το πρωινό της Κυριακής στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης. Εκεί απασχόλησαν δημιουργικά τα παιδιά όσων μεταναστών έμεναν πίσω… Δηλαδή όσων ανθρώπων προέρχονταν από χώρες εκτός του Αφγανιστάν, της Συρίας και του Ιράκ – τους οποίους οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεπαν να περάσουν τα σύνορα εφαρμόζοντας αυστηρά τη διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες-  και ανέμεναν καρτερικά να δοθεί και σε αυτούς η άδεια να περάσουν τα σύνορα που θα τους οδηγήσουν στην Ευρώπη  ή περίμεναν αγωνιωδώς τι θα απογίνουν… Είναι δε χαρακτηριστικό πως κάποιοι μην αντέχοντας άλλο εκεί πήραν το δρόμο της επιστροφής κι επιβιβάστηκαν σε δυο λεωφορεία με προορισμό την Αθήνα.

Οι εθελοντές της ΧΑΝΘ ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο… την απασχόληση των παιδιών και τη δημιουργία ενός άλλου, κάπως ανθρωπινότερου κλίματος, μέσα σε συνθήκες κάθε άλλο παρά ανθρώπινες. Ωστόσο, κι έπειτα από την αρχική αμηχανία, πλησίασαν τα παιδιά και τα έφεραν στη σκηνή που ο Ερυθρός Σταυρός παραχώρησε στη ΧΑΝΘ για τη δράση. Τα παιδιά άρχισαν να ζωγραφίζουν και να κάνουν κατασκευές από χαρτί. Τελικά όμως – και χάρη και στην παράδοση που έχουν οι εθελοντές της ΧΑΝΘ στην εμψύχωση ανθρώπων –κατάφεραν να «διασκεδάσουν» με παιχνίδια κινητικά και τραγούδια όχι μόνο τους μικρούς φίλους αλλά και όσους περίμεναν για να μπουν στο ιατρείο του Ερυθρού Σταυρού ή όσους ανέμεναν το φαγητό που θα μοιραζόταν από τις οργανώσεις οι οποίες φροντίζουν την εύρυθμη λειτουργία του καταυλισμού. Κατόπιν κι αφού είχε περάσει η ώρα οι εθελοντές της ΧΑΝΘ συμμετείχαν και στη διανομή του φαγητού μια που οι ανάγκες και ο αριθμός των μεταναστών ο οποίος έχει συγκεντρωθεί στην Ειδομένη μετρά σε χιλιάδες ανθρώπων – χτες ήταν γύρω στις 2.000. Η δε κατάσταση, είναι εγκλωβισμένοι εκεί χωρίς ένα ξεκάθαρο μέλλον- παραμένει και εύθραυστη και εκρηκτική καθώς ανά πάσα στιγμή τα νεύρα, η κούραση και η απόγνωση όλων αυτών των ανθρώπων μπορούν να αποτελέσουν κακό σύμβουλο και να οδηγήσουν σε επεισόδια. Σε όλο αυτό το σκηνικό ίσως η παρουσία και το πρόγραμμα των εθελοντών της ΧΑΝΘ να φαίνεται σε κάποιους παράταιρο…. Δεν είναι ωστόσο… Κι αυτό ήταν η γενική ομολογία όλων των εθελοντών – ημεδαπών ή αλλοδαπών- που εκπροσωπούσαν άλλες οργανώσεις. Η χαρά, το γέλιο, η έστω και περιορισμένη διασκέδαση μπορεί να μην άλλαξε την κατάσταση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ειδομένη – και προέρχονται από χώρες από το Πακιστάν μέχρι το Μαρόκο- τους έδωσε ωστόσο τη δυνατότητα να χαμογελάσουν ίσως και να ξεχαστούν.

Οι εθελοντές της ΧΑΝΘ πέρασαν στην Ειδομένη έξι τουλάχιστον ώρες. Έφυγαν γεμάτοι εμπειρίες και ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη αποστολή τους η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή.