Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου στην "Θυμωμένη Μπετονιέρα" – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου στην “Θυμωμένη Μπετονιέρα”

thimomeni-mpetoniera

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το βιβλίο των εκδόσεων Επόμενος Σταθμός «Η Θυμωμένη Μπετονιέρα» του Δημήτρη Μπασλάμ σε εικονογράφηση Κώστα Μαρκόπουλου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου. Η τιμητική αυτή διάκριση ήρθε σε συνέχεια της επιλογής του στον κατάλογο white ravens της  Internazionale Jugend Bibliotek του Μονάχου ως ένα από τα 100 καλύτερα βιβλία του κόσμου την προηγούμενη χρονιά.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Η κριτική επιτροπή, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να απονείμει το κρατικό βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου για την εκδοτική χρονιά 2013, στο βιβλίο “θυμωμένη μπετονιέρα” των εκδόσεων Επόμενος Σταθμός, σε κείμενο Δημήτρη Μπασλάμ σε   εικονογράφηση Κώστα Μαρκόπουλου.

…η “θυμωμένη μπετονιέρα”, αποτελεί μια έκδοση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Ένα βιβλίο, που κάθε στοιχείο της παραγωγής του μοιάζει εμπνευσμένο, φέρνοντας ένα φρέσκο δημιουργικό αέρα. Από το ιδανικό «πάντρεμα» κειμένου και εικόνας, μέχρι την επιλογή χαρτιού και το ιδιαίτερο δέσιμο της ράχης, το βιβλίο αυτό σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, αποτελώντας ένα ολοκληρωμένο και αισθητικά άρτιο προϊόν. Εν είδει μουσικής σύνθεσης, το κείμενο του Δημήτρη Μπασλάμ, μοιάζει με μια σουρεαλιστική παρτιτούρα, γεμάτη χιούμορ, και όμορφα δοσμένα οικολογικά μηνύματα, αποφεύγοντας τους εύκολους διδακτισμούς. Στο ρόλο της ορχήστρας, ο Κώστας Μαρκόπουλος, μετατρέπει τα λόγια-νότες της παρτιτούρας σε εικόνες-μουσικές, παραδίδοντας ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την φρεσκάδα που αποπνέει, μοιάζει λες και ο ήχος της ορχήστρας αυτής, να παράγεται από παιδιά, που παίζουν, χρησιμοποιώντας όργανα αυτοσχέδια.

Εν κατακλείδι, σε ένα, αρκετά παγιωμένης νοοτροπίας, στο σύνολο, εκδοτικό τοπίο, όσoν αφορά το εικονογραφημένο βιβλίο, όπου η εικαστική επάρκεια, η αισθητική πληρότητα, οι πρωτοπόρες και τολμηρές προτάσεις, αποτελούν εξαιρέσεις, έρχεται η ”Θυμωμένη μπετονιέρα”  να επιβεβαιώσει τον κανόνα, και να ξαφνιάσει ευχάριστα. Ένα εκδοτικό εγχείρημα άξιο προσοχής στο σύνολό του και μια αφορμή να επαναπροσδιοριστεί ο εικαστικός πήχης των ελληνικών εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων».

                                                      [Δ.Τ. Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων 1/4/2015]

                                                                           http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=60512

Εκδόσεις ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Τ. 2392025815

Τ.Θ. 2-71, 57019 Περαία Θεσσαλονίκη

info@epomenostathmos.gr

www.epomenostathmos.gr