Παρέμβαση UNARS Ένα Πρόγραμμα αντιμετώπισης της Οικογενειακής Βίας για Παιδιά και Εφήβους 11-16 Ετών – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Παρέμβαση UNARS Ένα Πρόγραμμα αντιμετώπισης της Οικογενειακής Βίας για Παιδιά και Εφήβους 11-16 Ετών

unars

Σχετικά με το UNARS

 

Το πρόγραμμα παρέμβασης UNARS αποτελεί μέρος ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος διάρκειας δύο χρόνων. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, καλούμε παιδιά και νεαρά άτομα 11-16 ετών να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης που στοχεύει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενδο-οικογενειακής βίας και καλλιεργεί την ικανότητα για ανάπτυξη ψυχικής ανθεκτικότητας.

Tα μέλη της επιστημονικής ομάδας πήραν συνεντεύξεις από περίπου 100 παιδιά με εμπειρία ενδο-οικογενειακής βίας από διάφορες χώρες της Ευρώπης (την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Βρετανία.

 

Στόχος αυτών των συνεντεύξεων ήταν η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά και τα νεαρά άτομα συνειδητοποιούν και αντιμετωπίζουν τη βία στις οικογένειές τους και μπορούν να αναπτύξουν μια θετική αίσθηση του εαυτού τους ζώντας σε τέτοιες συνθήκες.

 

Τα ευρήματα που προέκυψαν από τις συνεντεύξεις, μας βοήθησαν να καταλάβουμε με ποιους μηχανισμούς τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα ακόμη και όταν έχουν εμπειρίες ενδο-οικογενειακής βίας και  πώς είναι δυνατόν να ενδυναμωθούν, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις αυτές. Το πρόγραμμα παρέμβασης διάρκειας 10 εβδομάδων που προτείνουμε σχεδιάστηκε με βάση τα ευρήματα αυτά.

Η παρέμβαση αυτή σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από έμπειρους, ευαίσθητους και επιδέξιους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων μια Κλινική Ψυχολόγο- Ψυχοθεραπεύτρια και μια Σχολική Ψυχολόγο.

Η παρέμβαση UNARS

 

Το πρόγραμμα παρέμβασης είναι δωρεάν και θα υλοποιείται μια εργάσιμη μέρα μετά το σχολείο,  σε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον.

 

 

Πληροφορίες για Γονείς και όσους φροντίζουν τα παιδιά

 

  • Μήπως το παιδί σας,  ή το παιδί που σας έχει ανατεθεί να φροντίζετε έχει προηγούμενη εμπειρία οικογενειακής βίας;

 

  • Είναι το παιδί 11-16 ετών;

 

  • Σήμερα το παιδί έχει απομακρυνθεί από το βίαιο περιβάλλον και ζει σε ένα σπίτι χωρίς βία;

 

Η Παρέμβαση UNARS είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην ομαδική συνεργασία και περιλαμβάνει δημιουργικές τεχνικές που έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τα νεαρά άτομα και να τα βοηθήσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λεκτικούς ή μη λεκτικούς τρόπους. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί προσεκτικά,  ώστε να δώσει την ευκαιρία στα νεαρά άτομα να ανιχνεύσουν τις ίδιες τους τις εμπειρίες και να συνδεθούν με συνομηλίκους τους που είχαν παρόμοιες εμπειρίες οικογενειακής βίας.

 

 

Πληροφορίες για νεαρά άτομα 11-16 ετών

  • Έχετε βιώσει καυγάδες, διαμάχες ή βία στο σπίτι;

 

  • Θα θέλατε βοήθεια για να επεξεργαστείτε αυτές τις εμπειρίες;

 

  • Προσκαλούμε παιδιά και νέους να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμά μας διάρκειας 10 εβδομάδων.

Μέσα από τις συζήσεις μας με περίπου 100 παιδιά και νέους διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους τα παιδιά αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις στο σπίτι. Θα θέλαμε να συζητήσου με τα ευρήματα της έρευνάς μας με άλλα παιδιά, ελπίζοντας ότι θα τα εξοπλίσουμε καλύτερα για να τα βγάλουν πέρα με τέτοιου είδους προβλήματα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε έναν ασφαλή και ευχάριστο χώρο με μια μικρή ομάδα νεαρών ατόμων που είχαν όλα παρόμοιες εμπειρίες στις οικογένειές  τους.

 

 

 

Πληροφορίες για Επαγγελματίες

  • Δουλεύετε με παιδιά που έχουν βιώσει εμπειρίες οικογενειακής βίας στο παρελθόν;

 

  • Είναι ηλικίας  11-16 ετών;

 

  • Έχουν απομακρυνθεί από το βίαιο περιβάλλον και ζουν σε ασφαλές σπίτι μακριά από βίαια επεισόδια;

Καλούμε παιδιά και νεαρά άτομα 11-16 ετών να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης που στοχεύει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενδο-οικογενειακής βίας και καλλιεργεί την ικανότητα για ανάπτυξη ψυχικής ανθεκτικότητας.

Η Παρέμβαση UNARS είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει δημιουργικές τεχνικές οι οποίες έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τα νεαρά άτομα και να τα βοηθήσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λεκτικούς ή μη λεκτικούς τρόπους. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, ώστε να δώσει την ευκαιρία στα νεαρά άτομα να ανιχνεύσουν τις ίδιες τους τις εμπειρίες και να συνδεθούν με συνομηλίκους  τους που είχαν παρόμοιες εμπειρίες οικογενειακής βίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή  για να δηλώσετε συμμετοχή,  στα τηλέφωνα:

Τηλ: 2310997343, Κιν.: 6973037685 Κυρία Μ. Παπαθανασίου, Ph.d, Ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια,  Τμήμα Ψυχολογίας,  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

 

 

Με την οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος  Daphne III της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης.