Το κουδούνι του ΚΘΒΕ χτυπά για τους μαθητές του δήμου Νεάπολης-Συκεών – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Το κουδούνι του ΚΘΒΕ χτυπά για τους μαθητές του δήμου Νεάπολης-Συκεών

SONY DSC

 

«Μια καινοτόμο δράση σε μια στείρα παιδεία», όπως τη χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι μαθητές, εγκαινιάζει από αύριο, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Περίπου 11.000 παιδιά, μαθητές των 45 σχολείων του δήμου, θα κάνουν… «απόβαση» από αύριο στις θεατρικές αίθουσες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), στο πλαίσιο της πρωτοποριακής  προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου και του ΚΘΒΕ, η οποία προβλέπει τη δωρεάν παρακολούθηση παραστάσεων του θεάτρου για τους μαθητές. Το εισιτήριο πληρώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με ίδιους πόρους, στο πλαίσιο της πολιτικής του για τη -με κάθε τρόπο- ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας.

«Μετά από προσπάθειες, κόπους, δυσκολίες και προβλήματα, καταφέραμε να ξεκινήσει από αύριο ένας νέος θεσμός. Δεν μας αρέσουν οι ευκαιριακές προσπάθειες, δεν μας αρέσουν οι εντυπωσιασμοί. Θέλουμε ό,τι κάνουμε, κυρίως στον τομέα του πολιτισμού, να έχει διάρκεια, να είναι ολοκληρωμένο. Το ίδιο κάναμε με όλους τους θεσμούς πολιτισμού στο δήμο μας», είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών.

Ο δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα λόγια της Μελίνας Μερκούρη ότι πρέπει να φέρουμε τον πολιτισμό στην παιδεία και την παιδεία στον πολιτισμό. «Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώσαμε και τη μαθητική θεατρική συνάντηση εδώ και 20 χρόνια. Η πολιτιστική παιδεία γενικότερα, και ιδιαίτερα η θεατρική, που από την αρχαία Αθήνα ήταν η κορωνίδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι αυτό που επιζητούμε. Θεωρώ ότι η Μελίνα θα χαμογελά από εκεί ψηλά…», πρόσθεσε.

«Κατά 100% το κόστος καλύπτεται από το ταμείο του δήμου, χωρίς χρηματοδότηση από πουθενά, ούτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, ούτε από το κράτος, ούτε από χορηγίες. Όλα τα παιδιά θα παρακολουθούν τις θεατρικές παραστάσεις  μέχρι τον Απρίλιο και από τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσουν κι άλλες. Παράλληλα, σε κάθε σχολείο, ένας με δύο εκπαιδευτικοί θα προετοιμάζουν τα παιδιά για το έργο που πρόκειται να δουν, ενώ πριν την έναρξη της παράστασης, αλλά και μετά, συντελεστές του θεάτρου θα κάθονται στη σκηνή και θα μιλάνε με τους μαθητές για οτιδήποτε ζητήσουν. Είναι μια πλήρης και ολοκληρωμένη δράση στο χώρο της θεατρικής παιδείας. Αυτό που οραματιστήκαμε ήταν μια πολιτιστική κοσμογονία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης.

 

«Πρωτοποριακή ιδέα…»

«Τις πρώτες μέρες που ήρθα στη Θεσσαλονίκη ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ παρακολούθησα μια παράσταση εδώ σε θέατρο του δήμου. Από τότε μου μίλησε ο κ. Δανιηλίδης για το όνειρό του, για την ιδέα του και να που σήμερα ξεκινά η εφαρμογή της», επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης. «Πιστεύω», πρόσθεσε «ότι πρέπει να συνδεθεί η παιδεία με τον πολιτισμό. Η ιδέα, όμως, του δημάρχου είναι πραγματικά πρωτοποριακή και συγχαρητήρια. Όλοι οι άνθρωποι του θεάτρου και εγώ προσωπικά αγκαλιάσαμε αυτή την ιδέα και κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμοστεί». Ο ίδιος συμφώνησε το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές και να γίνει θεσμός.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα παιδείας, Μιχάλης Βουλγαρίδης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποτελούσε όνειρο του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη. «Με μεγάλες προσπάθειες και τρέξιμο, πήραμε τις απαραίτητες εγκρίσεις και έτσι άνοιξε ο δρόμος ώστε περίπου 11.000 παιδιά φέτος να παρακολουθήσουν θέατρο και να εντρυφήσουν στη θεατρική παιδεία. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και από τον Σεπτέμβριο και στόχος είναι να γίνει θεσμός και να υφίσταται και τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Βουλγαρίδης.

Στη μεγάλη εξοικείωση που δείχνουν να έχουν οι μαθητές των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών με το θέατρο αναφέρθηκε η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης,  Ξανθίππη Βασιλειάδου. «Βλέπω ένα τεράστιο ενδιαφέρον για το θέατρο από όλα τα παιδιά των 164 σχολείων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα τα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχουν παράδοση στην ενασχόληση με το θέατρο. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης το θέατρο, αλλά, δυστυχώς, δεν διδάσκεται στα σχολεία. Επομένως τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες. Κύριος στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στο πάντρεμα πολιτισμού και παιδείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

«Καινοτόμος δράση…»,  λένε οι μαθητές

«Θυμάμαι από πρόπερσι ακόμη, από τον αγιασμό, ο δήμαρχος μάς είχε αναφέρει την ιδέα του. Μας το υποσχέθηκε, δεσμεύτηκε ότι θα την κάνει πράξη και να που φέτος, ξεκινάμε. Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση σε μια στείρα εκπαίδευση», επισήμανε ο μαθητής Δημήτρης Καρασαββίδης, μέλος του 15μελούς συμβουλίου του 2ου Λυκείου Συκεών.

«Θεωρώ εξαιρετική την πρωτοβουλία του δήμου. Την επικροτούμε όλοι ως μαθητική κοινότητα. Δυστυχώς, στις μέρες μας δεν έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τις τέχνες», τόνισε η μαθήτρια Νεφέλη Γκίκογλου, γραμματέας του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Συκεών.

Πρωτοποριακή και έξυπνη ιδέα χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο μαθητής Τάσος Τσουλφαΐδης, μέλος του 15μελούς συμβουλίου του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης. «Ελπίζουμε ο δήμαρχος να συνεχίσει να έχει τέτοιες πρωτοποριακές ιδέες», πρόσθεσε.

 

«Παράθυρο στην τέχνη…»

«Το θέατρο είναι εκ ‘‘των ων ουκ άνευ’’. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία που παρέχει ο δήμος στους μαθητές μας να παρακολουθούν δωρεάν τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ, σε εποχές που ακόμη κι ένα μικρά σχετικό ποσό για το θέατρο είναι για κάποιες οικογένειες απαγορευτικό», τόνισε η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελένη Μούζουρα. Στάθηκε, άλλωστε, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι μαθητές στο σχολείο που διευθύνει δεν είναι όλοι δημότες του δήμου. «Ο δήμος έμπρακτα και με αποδείξεις αγκαλιάζει τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή του, ανεξάρτητα αν τα παιδιά είναι δημότες του ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα μεγάλο δώρο για τα παιδιά μας. Δεν αποτελεί απλά ένα παράθυρο στην τέχνη. Θεωρώ ότι ανοίγουμε την πόρτα και μπαίνουμε στον πολιτισμό», τόνισε από την πλευρά της η Πελαγία Σολάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης, ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Νεάπολης Ειρήνη Καστανίδου επισήμανε ότι «με την εφαρμογή και την υλοποίηση τέτοιων ιδεών το σχολείο γίνεται ελκυστικό για τα παιδιά μας».

 

Το πρόγραμμα

Η αυλαία ανοίγει αύριο, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στις 10.30 το πρωί με την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road», την οποία θα παρακολουθήσουν οι μαθητές του  4ου Γυμνασίου Συκεών, του 4ου δημοτικού Πεύκων και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών στη Μονή Λαζαριστών. Την ίδια ώρα, στο «Βασιλικό» θέατρο, μαθητές του 2ου Γυμνασίου Συκεών, του 8ου Δημοτικού Δχολείου Νεάπολης και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων θα παρακολουθήσουν την παράσταση του έργου «Ο Μυστικός Κήπος».

Το πρόγραμμα των παραστάσεων συνεχίζεται την Πέμπτη και την Παρασκευή με το θεατρικό έργο «Η Απολογία του Σωκράτη», το οποίο θα παρακολουθήσουν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης και του 2ου Λυκείου Συκεών.

Συνολικά 25 σχολεία και 3.937 μαθητές επέλεξαν να δουν την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road », 18 σχολεία και 3.212 μαθητές θα δουν τον «Μυστικό Κήπο» και  8 σχολεία και 1.458 μαθητές την «Απολογία του Σωκράτη».