Mud dog: πήλινα γαβγίσματα

mud dog

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes” επιστρέφει με την νέα βρεφική παράσταση ‘Mud dog: πήλινα γαυγίσματα’ για το λιλιπούτειο κοινό (10 μήνων-2,5 ετών) που είναι προσβάσιμη και για θεατές με μερική ή ολική απώλεια ακοής!
Πως ο πηλός και η περιέργεια, μπορούν να πλάσουν μία νέα όμορφη φιλία;
Μπορούν οι μικρούληδες θεατές, να πλάσουν και να δώσουν μορφή στα δικά τους όνειρα;

 

  • Η υπόθεση του βρεφικού θεάτρου
    “Mud dog: πήλινα γαβγίσματα”

 

Ο μικρός μας Clarus Puer μεγάλωσε και αποφάσισε πως θέλει να αποκτήσει ένα νέο φίλο, ένα κατοικίδιο ζώο. Σκέφτεται ένα-ένα τα ζώα που ξέρει και καταλήγει πως αυτό που του ταιριάζει καλύτερα, ώστε να γίνουν φίλοι και να μπορεί να το φροντίζει είναι ένας σκύλος. Ψάχνει τριγύρω, αλλά δεν βρίσκει κάποιον σκύλο που να χρειάζεται παρέα.

Τότε τυχαίνει να έρθει σε επαφή με το χώμα. Το αγγίζει, νιώθει την υφή, την μυρωδιά και την υγρασία του. Από ένα μικρό ατύχημα δημιουργεί λάσπη, που με λίγη δουλειά και αυτοσχεδιασμό γίνεται πηλός. Πειραματίζεται με το νέο υλικό που ανακάλυψε, το πλάθει, το μετασχηματίζει και δημιουργεί μικρές πρωτόλειες μορφές.

Αφού, λοιπόν, δεν μπορεί να βρει τον νέο φίλο που ονειρεύεται, μήπως θα μπορούσε να τον ‘φτιάξει’ ή να τον επισκευάσει; Θα είναι όπως τον ονειρεύεται;

Ποιός, όμως, θα καθαρίσει στο τέλος την ακαταστασία;

  • Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes”

 

Η βρεφική θεατρική εταιρεία“The Little Foxes, baby theater company” (www.thelittlefoxes.gr ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2013 σε θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις και προγράμματαείτε ερευνητικούενδιαφέροντος, είτε για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και την λειτουργία του φωτός σε αυτόσε μεταπτυχιακό επίπεδο, οι “The Little foxes” πραγματοποίησαν την προηγούμενη χρονιά (2015-2016)την βρεφική θεατρική παράσταση “Clarus Puer, το φωτεινό αγόρι”για το κοινό της Θεσσαλονίκης, η οποία αγκαλιάστηκε από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκεεπιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας“The Little foxes”σεΙταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία(Μάρτιος -Αύγουστος 2016), με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

Οι Little Foxes την τρέχουσα χρονιά δημιούργησαν 3 θεατρικές παραγωγές: την βρεφική θεατρική παράσταση ‘Mud dog: πήλινα γαβγίσματα» (10μηνών-2,5 ετών), την κινητή αφήγηση βρεφικού παραμυθιού ‘Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα’ (1-3ετών) και την κινητή νηπιακή θεατρική παράσταση  ‘Tiny me: επιστήμονες τσέπης» (2-6 ετών).

 

  • Το βρεφικό θέατρο και οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/νηπιακού παραμυθιού

 

Το βρεφικό́ θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια 5 μηνών έως 6 ετών. Ορισμένες φορές η ομαδοποίηση γίνεται λεπτομερέστερα σε έργα που απευθύνονται για παράδειγμα σε βρέφη 5 μηνών – 1έτους (βρεφικό́ στάδιο), είτε σε βρέφη/νήπια 8 μηνών-3 ετών (βρεφικό́ & πρώιμο νηπιακό́ στάδιο), είτε σε νήπια 2-6 ετών (νηπιακό́ στάδιο).

Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί́ καταλυτικά́ στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις πάρά μονό να συμμετέχουν στην διαδικασία παιγνιδιού, είναι απόλυτα λανθασμένη. Αυτό αποδεικνύεται από την πιστή μίμηση κάποιας πράξης που παρακολουθούν από την ηλικία των 6 μηνών, γεγονός που φανερώνει πως τα βρέφη αντιλαμβάνονται, αποκωδικοποιούν και αναπαράγουν τις πράξεις που βλέπουν.

Στο βρεφικό θέατρο, οι λιλιπούτιοι θεατές απαλλαγμένοι από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένοι από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, δημιουργούν έναν αυθεντικό μικρόκοσμο μέσα στον οποίο ηθοποιοί και θεατές συνδιαλέγονται με ειλικρίνεια. Για αυτό, το βρεφικό θέατρο έχει ελάχιστες ομοιότητες με το παιδικό θέατρο και ακόμη λιγότερες με το θέατρο ενηλίκων. Η πλοκή και ο σκηνικός χώρος διαφοροποιείται εντελώς από τα θεατρικά κείμενα για μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ το φως παίζει βασικό ρόλο.

Στόχος των βρεφικών/ νηπιακών παραστάσεων είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό́, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό́ αλλά́ επιμορφωτικό́ χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος/ νήπιο χωριστά́ ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

διάρκεια:
30’-35’

ηλικίες:

10 μηνών-2,5 ετών

ημερομηνίες:

από 1 Απριλίου στις 7.00μμ

και κάθε Σάββατο του Απριλίου και Μαΐου

πρωτότυπο κείμενο/ σκηνοθεσία:

Έμιλυ Καμαρινοπούλου

ερμηνεία:

Βασίλης Κανελλόπουλος

 

τηλ. κρατήσεων 2310911941

τιμές εισιτηρίων:

  • γενική είσοδος: 8ευρώ/ανά άτομο
  • ανεργίας, biscotto members: 6 ευρώ/ανά άτομο
  • πακέτο: 2 παιδιά+1μαμά= 20ευρώ
    *ο μπαμπάς μαζί τους στην ίδια τιμή

Πληροφορίες χώρου

hehe-logo-new-2016

Hehe-Art

Διαδρομές στην τέχνη και το παιχνίδι

Βάρναλη 54, Κωνσταντινοπολίτικα, 54352, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 911941, 6932 411271
Email: eleni@hehe-art.com
Web: http://www.hehe-art.com/, https://www.facebook.com/hehe.art

Προσθήκη στο ημερολόγιο μου

ical google calendar

διαφήμιση

europaiko kollegio

Γράψτε το σχόλιο σας