Σκέψεις για το βιβλίο και άλλα στιγμιότυπα από τη ΔΕΒΘ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σκέψεις για το βιβλίο και άλλα στιγμιότυπα από τη ΔΕΒΘ

pigolampides_ekthesi vivliou

Το βιβλίο! αυτό το μαγικό μέσο. Πτήση με αερόστατο, εκτόξευση με διαστημόπλοιο, βαρκάδα στο φεγγαρόφωτο.

Αν κάτι θυμάμαι έντονα από την παιδική μου ηλικία, αυτό είναι οι βόλτες μου στην παραλία, στην ‘Εκθεση Βιβλίου θεσσαλονίκης. Με μπουρίνια ή με λιακάδα, δεν είχε σημασία. Σημασία είχαν οι ασπρόμαυρες σελίδες, οι γεμάτες ανυπομονησία και ένταση στιγμές, τα δώρα στις σακούλες και οι μοναχικές στιγμές στο σπίτι, παρέα με τους κρυφούς νέους φίλους.

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί τι να σημαίνει άραγε ένα βιβλίο. Γιατί όλοι οι δάσκαλοι να μιλούν για αυτό, γιατί να γίνονται ημερίδες για τη φιλαναγνωσία, εκπομπές για το βιβλίο. Γιατί οι λόγιοι μιλούν καμιά φορά ακαταλαβίστικα, οι γονείς και οι δάσκαλοι διδακτικά.

Αυτό το τετραήμερο λοιπόν, στην έκθεση βιβλίου, συνειδητοποίησα πολλά.

Βιβλίο για μένα τελικά, είναι ο συγγραφέας και η ζωή του πίσω από το χαρτί, η αγαπημένη του μαρμελάδα φράουλα, ο καφές που ψήνει το πρωί, οι μέρες που περνά χωρίς έμπνευση, οι φίλοι που παραμέλησε, οι εμπειρίες που έζησε.

Βιβλίο για μένα είναι η περιπέτεια του εικονογράφου, να ντύσει με χρώματα και καμπύλες τα λόγια του συγγραφέα, να τα ανεβάσει σε βάθρο και να καλλιεργήσει τη φαντασία του μικρού αναγνώστη, να τον ταξιδέψει εκεί που δεν τον έχει πάει ούτε η μουσική.

Βιβλίο για μένα είναι η αγωνία του εκδότη, να επιλέξει το εξώφυλλο, να μεταφράσει σωστά το βιβλίο, να κλείσει τη συμφωνία με το βιβλιοπωλείο, να αποδεχτεί το γεγονός πως ίσως ποτέ πια δε θα μπορέσει να απολαύσει το ίδιο ένα αγαπημένο βιβλίο.

Βιβλίο για μένα είναι η δική μας στιγμή, αυτή που καταφέραμε να ανταλλάξουμε με μια ώρα chating στο facebook, αυτή που στερήσαμε από τον σύντροφό μας, αυτή που αφιερώσαμε όχι στον εαυτό μας αλλά σε κάποιον άλλο άνθρωπο που θέλησε να μας πει κάτι. Βιβλίο είναι η κατανόηση, η αγάπη για τον άνθρωπο, η κοινωνία με τη ζωή, οι σκέψεις σου για τα σημαντικά. Ανοίγει το πνεύμα, καλλιεργεί, αλλά δε διδάσκεται. Βιώνεται.

Ζωγράφισε τα βιβλία, μάθε για τον συγγραφέα, ψάξε στο διαδίκτυο και άλλες ζωγραφιές του σκιτσογράφου, περίμενε στην ουρά για ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο, πήγαινε σε μια λέσχη ανάγνωσης έστω και για μια βαρετή φορά, αγόρασε και «κακά» βιβλία, γράψε πάνω τις δικές σου λέξεις. Δανείσου, δάνεισε, σκίσε, ζωγράφισε, παίξε, χάρισε, ζήσε.

Άσε τα παιδιά ελεύθερα να το ανακαλύψουν.

Βιβλίο είναι οι σκέψεις που κάνει ο καθένας μονάχος του και εγώ δε θα σου πω τελικά τι είναι αυτό. Μα και κανένας άλλος.

Τι είναι τελικά για εσένα το βιβλίο;

Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7-10/05/2015)

Γνωρίσαμε συγγραφείς αλλά και εκδότες. Σκιτσογράφους και εκπαιδευτικούς. 

thepaperboat_xanthi-3

Ο Δημήτρης Μπασλάμ

thepaperboat_xanthi-4

Ο Γιώργος και η Noemi, Εκδόσεις Κόκκινο

thepaperboat_xanthi-20

Ο Βασίλης και ο Βλάσης, Εκδόσεις Key Books

thepaperboat_xanthi-26

Η  εικονογράφος Cléa  Dieudonné

thepaperboat_xanthi-28

Ο Άγγελος Αγγέλου, συγγραφές και μέλος της ομάδας Κοπέρνικος

thepaperboat_xanthi-30

Η Μαρία  Βλαχάκη, από το «Σπίτι των Παραμυθιών»

Είδαμε παραστάσεις και συμμετείχαμε σε δράσεις

thepaperboat_xanthi-2

Η Στέλλα Μιχαηλίδου

thepaperboat_xanthi-27

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου

thepaperboat_xanthi-31

thepaperboat_xanthi-33

thepaperboat_xanthi-36

Η θυμωμένη Μπετονιέρα

Τα παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήρια

thepaperboat_xanthi-5

thepaperboat_xanthi-16

thepaperboat_xanthi-21

thepaperboat_xanthi-25

thepaperboat_xanthi-32

αλλά και οι μεγάλοι επίσης!

thepaperboat_xanthi-9

thepaperboat_xanthi-10

thepaperboat_xanthi-13

και άλλα στιγμιότυπα

thepaperboat_xanthi-6

thepaperboat_xanthi-19

thepaperboat_xanthi-23

thepaperboat_xanthi-34

Οι Πυγολαμπίδες στο Κλουβί είχαν το δικό τους περίπτερο και ευχαριστούν τόσο τους διοργανωτές που τις εμπιστεύτηκαν για χορηγούς επικοινωνίας της Παιδικής Γωνιάς όσο και τον κόσμο που πέρασε από τη μικρή φωλιά τους για να τις αγκαλιάσουν!

thepaperboat_xanthi thepaperboat_xanthi-15

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ –ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ της 12ης ΔΕΒΘ

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

  • Μαρια Βλαχακη

    Σε ευχαριστουμε Ιωαννα! Οι φωτογραφιες σου ειναι εκπληκτικες.

  • ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

    ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΗΡΕΜΟΙ ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΦΕΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ.

  • κα

    καλησπέρα σας αγαπητές πυγολαμπίδες. Ποσο χαιρομαι να λαμβανω τα νεα σας και να αισιοδοξω μαζι σας οταν ενημερωνομαι εγω και η οικογενεια
    μου για τα δρωμενα στην ομορφη πολη μας. Θα ηθελα να σας συναντησω απο κοντα , η καθημερινοτητα και οι υποχρεωσεις δεν το επιτρεπουν ακομα αλλα ιδεες μας δινετε πολλες και σας ευχαριστουμε για την αξιοσεβαστη ιστοσελιδα σας.Μπραβο για την ωραια ιδεα να μας ενημερωνετε εμας τους γονεις για εκδηλωσεις κλπ. ειναι πολλες οι φορες που ψαχνω για το μειλ σας για να δω τι υπαρχει για παραστασεις και δρασεις. Ευχομαι με το καλο να ληξει και η φετινη σχολικη χρονια. Αν υπαρχει καποιος χωρος η στεκι οπου μπορουμε να σας συναντησουμε το καλοκαιρι εμεις οι διαφορες μαμαδες αφηστε μας να το γνωρισουμε! Συγχαρητηρια για το ηλεκτρονικο σας εργο.

    • Ιωάννα Σεραφειμίδου

      πόσο χαίρομαι με το όμορφο αυτό σχόλιο! ευχαριστούμε τόσο πολύ και να είσαι σίγουρη πως θα σας ενημερώνω για οτιδήποτε προκύπτει 🙂 Ιωάννα

  • Γιώτα Α.

    βιβλίο είναι ανάσα…

  • Νούση Κατερίνα

    βιβλίο = όταν ταπεινά φύλλα από χαρτί,
    περίτεχνα ραμμένα μεταξύ τους,
    γίνονται μαγικό χαλί…

    Καλή συνέχεια, Ιωάννα μου, σε ό,τι κάνεις!

  • sevina

    Βιβλιο ειναι το μαγικο ταξιδι μυαλου που καταφερνεις να το δεις στα ματια ακομα και ενος διχρονου παιδιου…τι να λεμε τωρα…μιλαμε για ταξιδι,οτι καλυτερο!!

  • Ευαγγελία Βασιλειάδου

    Καλησπέρα! Βιβλίο είναι όλα όσα περιγράφεις τόσο εύστοχα Ιωάννα. Να προσθέσω πως είναι και κατάθεση ψυχής. Μιας ψυχής που θέλει να εκφραστεί και να μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο.

    Καλή συνέχεια!

  • ΛΙΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

    Τι είναι βιβλίο???
    “…βιβλίο για μένα είναι η δική μας στιγμή, αυτή που καταφέραμε να ανταλλάξουμε με μια ώρα chating στο facebook…”
    ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ΙΩΑΝΝΑ 🙂

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.