Skip to content

Summer time… απλό και απολαυστικό!

froutosalata

Το καλοκαίρι είναι η πιο απολαυστική και ανάλαφρη εποχή του χρόνου. Και αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τους γονείς και για τα παιδιά!

Οπότε απορίες του τύπου:

  • Τι να πάρω μαζί μου στο πάρκο;
  • Τι να έχω στη παραλία, που να αντέχει στη ζέστη και να μην αλλοιώνεται στην τσάντα της θάλασσας;
  • Το παιδί μου τι να έχει μαζί του στη φύλαξη; (είναι και πολλές ώρες!)

είναι καλό να μας απασχολούν όσο το δυνατόν λιγότερο! 

Σας προτείνουμε λοιπόν κάποιες ιδέες και tips σε αυτό το πνεύμα ώστε να γίνει η καλοκαιρινή βόλτα απόλαυση:

1. Προμηθευτείτε ένα μικρό ψυγείο παραλίας και βάλτε μέσα ένα 1,5lt μπουκάλι παγωμένο νερό (που το έχουμε βάλει στην κατάψυξη από την προηγούμενη μέρα), για να διατηρούνται για περισσότερη ώρα κρύα τα φαγητά μας, αλλά και μόλις αυτό αρχίσει και ξεπαγώνει να το καταναλώσουμε.

2. Να έχετε μαζί σας, όλα εκείνα τα αξεσουάρ που χρειάζονται για να γίνει εύκολη η παραμονή σας στη παραλία –χωρίς δυσκολίες, π.χ. μαχαιράκι αν χρειαστεί, πιρούνια, χαρτοπετσέτες, ποτήρια, κ.λπ. Καλό βέβαια θα ήταν να ξέρετε πως καταναλώνεται το γεύμα που θα έχετε μαζί σας και τι χρειάζεται να πάρετε, έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως θα το καταναλώσετε.

3. Ακόμα και μετά από ένα ελαφρύ σνακ δεν βουτάμε αμέσως στη θάλασσα. Ακόμα και με μπρατσάκια ή σωσίβιο. Το πόση ώρα μετά το γεύμα θα βουτήξουμε, εξαρτάται από αυτό που φάγαμε… καλό είναι λοιπόν, να έχουν περάσει τουλάχιστον 1-2 ώρες μετά το γεύμα. Εάν πάλι αυτό που φάγαμε είναι κάτι βαρύ… περισσότερες

Ιδέες για σνακ στη παραλία, για πρωινές ή απογευματινές ώρες

Φρούτα: Είτε πλυμένα σε ένα σακουλάκι ολόκληρα (ροδάκινα-μπανάνες-κεράσια-βερίκοκα, κ.λπ.) είτε σε κομμάτια, μέσα σε ένα τάπερ (πεπόνι-καρπούζι-και όλα τα φρούτα). Αν πάλι θέλουμε γλυκό, μπορούμε να πάρουμε μαζί μας μικρά ταπεράκια με κομπόστα.

Λαχανικά: Nαι λαχανικά. Όπως καρότα ή αγγούρια κομμένα σε στίκς (ραβδάκια), ή μαρουλόφυλλα, ή ακόμα και ντοματίνια καλά πλυμένα.

Ρυζογκοφρέτες-φρυγανιές-καλαμπογκοφρέτες-αλμυρά κράκερ

Απλά μπισκότα, τύπου μιράντα, digestive, κριτσινάκια κλπ.

Κάποια πιτούλα που ετοιμάσαμε εμείς

Σάντουιτς που μέσα έχει μόνο μέλι

Σάντουιτς με ταχίνι– ταχινίμελο-ταχίνι κακαό-αμυγδαλοβούτυρο ή ακόμα και φυστικοβούτυρο

Σάντουιτς με λαχανικά και φέτα

Σάντουιτς με κασέρι και ντομάτα

Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, σταφιδόψωμο, τσουρεκάκι κλπ

Μπάρες ενέργειας ή μπάρες δημητριακών

Για μεγαλύτερα παιδιά: Ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα (πολύ θρεπτικό και οικονομικό το στραγάλι-σταφίδα!)

Βραστό αβγουλάκι με ψωμάκι

pig

photo via 
 

Και οι δικές μας – δικές σας δημιουργίες

ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΏΝ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

ΥΛΙΚΑ

200γρ ταχίνι

80 γρ. μαύρη ζάχαρη

180 γρ. μέλι

40 γρ. ελαιόλαδο

250γρ δημητριακά της αρεσκείας σας (όπως ολικής άλεσης ή ρυζιού

150γρ βρώμη (quaker)

1 φλ ανάλατους ξηρούς καρπούς (όπως φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια κ.α.)

½ φλ ξερά φρούτα (όπως σταφίδες ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα, goji berries,cranberries)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το λάδι. Ανακατεύουμε το ταχίνι με τα δημητριακά, τα φρούτα, τη βρώμη και προσθέτουμε το μίγμα του μελιού. Μόλις γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Πιέζουμε από πάνω με μία ακόμα λαδόκολλα για να μην υπάρχουν κενά. Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε σε μπάρες. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγη λιωμένη κουβερτούρα.

«ΤΕΜΠΕΛΟΠΙΤΑ»

ΥΛΙΚΑ

2 αυγά

1 ½ φλ γάλα

1 φλ γιαούρτι

1 φλ φέτα ή άλλο τυρί (τριμμένο)

1 φλ λαχανικά (πχ πιπεριές, κολοκυθάκια, καρότα)

1 κουταλάκι μπέηκιν

1 κουταλάκι σόδα

½ φλ λάδι

2 ½ – 3 φλ αλεύρι ή καλαμποκάλευρο

Λίγο αλάτι

Βούτυρο και τριμμένη φρυγανιά για το ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά, αφήνουμε το αλεύρι τελευταίο, γιατί μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος των αυγών. Θέλουμε το μίγμα να μην είναι πολύ παχύρευστο άλλα ούτε και υδαρές. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μου στο ioanna@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας