Σούπες: τόσοι λόγοι για να τις προτιμήσουμε! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σούπες: τόσοι λόγοι για να τις προτιμήσουμε!

soupes

Αν και ο καιρός δεν μας το θυμίζει η εποχή είναι κατάλληλη για σούπες!

Και οι σούπες είναι μία κατάλληλη τροφή για τους μικρούς ήρωες της ζωής μας.

Όπως είναι και μία εξαιρετική επιλογή για πολλούς λόγους : είναι μία υγιεινή, πρακτική και οικονομική λύση, είναι ο τρόπος γνωριμίας με διάφορες τροφές, μα πάνω από όλα είναι πολύ δελεαστικό παιχνίδι – γνωριμία μαγειρέματος με μικρούς chef.

Οι σούπες αποτελούν τον εύκολο τρόπο να :

  • Χρησιμοποιηθεί ότι έχουμε στο ψυγείο, είτε ότι είναι προς τη λήξη του είτε ότι διαλέξει ο sous chef  που του φάνηκε ελκυστικό : διάφορα λαχανικά και ζυμαρικά, μπαχαρικά που του δίνουμε να μυρίσει και να γευτεί.
  • Δοκιμάσει το παιδί μας και καταναλώσει τροφές που κανονικά τις αποφεύγει : λαχανικά σε ωμή μορφή, κρέας που δεν το θέλεισε καμία μορφή!
  • Δοκιμάσουν τα παιδιά να μαγειρέψουν χωρίς πίεση. Οι σούπες επιτρέπουν λάθη, καθυστέρηση στην προσθήκη υλικών και ελευθερία στη σειρά που προσθέτουμε κάποια συστατικά.
  • Τέλος οι σούπες μπορούν να προετοιμαστούν κάποια μέρα που έχουμε διαθέσιμο χρόνο (και υπομονή!) για συνεργασία με τα μικρά μας και να αποθηκευτούν (και στην κατάψυξη σε μερίδες).

Οι τρόποι συμμετοχής του βοηθού μας πολλοί και ασφαλείς :

  • Επιλογή μπαχαρικών και ζυμαρικών
  • Δημιουργία από νωρίτερα ζωμού που θα χρησιμοποιήσουμε (ακόμα και με έτοιμους κύβους, το βράσιμο του νερού και το πώς διαλύεται ο ζωμός είναι ένα μικρό πείραμα)
  • Παρασκευή κάποιων έξτρα, που θα νοστιμίσουν και θα κάνουν ελκυστικότερο το πιάτο μας : κρουτόν, τηγανίζοντας παλιό ψωμί με μπαχαρικά της επιλογής μας, παρμεζάνα ή άλλο τυρί που το κόβουμε σε μιξεράκι (για ασφάλεια) κ.α.
  • Το ζύγισμα των υλικών
  • Πλύσιμο και κοπή λαχανικών
  • Ανακάτεμα των υλικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα (με κάποιο ρολογάκι κουζίνας), ώστε να αντιλαμβάνεται και τη πορεία του μαγειρέματος.
  • Πολτοποίηση των βρασμένων λαχανικών σε μιξεράκι ή με μπίπερ για να αλλάξει υφή και να μεταμορφωθεί σε βελουτέ.

Προτιμότερο είναι να ξεκινήσουμε με κάποιες σούπες που περιέχουν υλικά της αρεσκείας τους και στη συνέχεια να περάσουμε σε περίπλοκες γεύσεις.

Οι δικές μας ιδέες :

 

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ (ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

1 κρεμμύδι

1 καρότο

1 σέλινο

1 φύλλο δάφνης

50 γρ ελαιόλαδο

30γρ βούτυρο

250γρ τραχανάς γλυκός

100γρ φέτα

Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό αρκετό ώστε αν καλύπτει τα υλικά, βάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά, και το φύλλο δάφνης. Ξαφρίζουμε την σούπα όταν αρχίσει να βράζει και χαμηλώνουμε την φωτιά, αφήνοντας να σιγοβράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και προσθέτουμε το λάδι, το βούτυρο και τον τραχανά. Συμπληρώνουμε λίγο νερό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και σερβίρουμε τη σούπα με κομμάτια κοτόπουλου και τριμμένη φέτα.

 ntomatakia

ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ (ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

50 γρ ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 πατάτες σε κυβάκια

2 καρότα σε ροδέλες

1 πράσο σε ροδέλες

450γρ ντοματάκια κονκασέ

200γρ παιδικά ζυμαρικά (σε σχήματα)

3 φλ ζωμός κοτόπουλου

2 φύλλα δάφνης

Θυμάρι, αλάτι και πιπέρι

Τριμμένη παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, το πράσο, και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το ζωμό και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αφαιρούμε τη δάφνη, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

 kolokithosoupa

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΟΥΤΟΝ (ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

50γρ ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια

1 πατάτα

2 καρότα

1 πράσο

750μλ ζωμός λαχανικών

Κρουτόν

Μαϊντανός

Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε μαζί με την κολοκύθα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι και δυναμώνουμε την φωτιά. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Πολτοποιούμε το μίγμα με μπίμερ ή σε ένα μπλέντερ και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Αν θέλουμε το περνάμε από ένα λεπτό σουρωτήρι για να έχει πιο λεία υφή. Σερβίρουμε τη σούπα γαρνιρισμένη με κρουτόν, που μπορούμε να φτιάξουμε τηγανίζοντας τετράγωνα κομματάκια ψωμιού σε λίγο βούτυρο.

Καλή διασκέδαση!

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • Natassa

    Ωραίες οι συνταγές σας αλλά επιτρέψτε μου μια διορθωσούλα: είναι sous chef που σημαίνει στα γαλλικά “κάτω από τον σεφ”

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.