Το χειμώνα χρειαζόμαστε γευστική ενίσχυση! Ώρα για smoothies – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Το χειμώνα χρειαζόμαστε γευστική ενίσχυση! Ώρα για smoothies

smoothie

photo via

Μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση για να πείσει κάποιος τα παιδιά να φάνε τα φρούτα και τα λαχανικά τους, αλλά τα smoothies παρέχουν μια ιδανική στρατηγική για να τα καταφέρετε. Για τα smoothies, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο φρούτα ή μόνο λαχανικά ή ένα συνδυασμό φρούτων και λαχανικών. Για να κάνετε τα smoothies λαχανικών νοστιμότερα, χρησιμοποιείτε κυρίως τα λαχανικά μαζί με μια μικρή ποσότητα φρούτων, όπως μερικά μούρα ή φέτες μήλου.

Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με τα παιδιά σας, δοκιμάζοντας οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό τους αρέσει. Ακόμα κι αν τα παιδιά δεν έχουν κάποιο αγαπημένο φρούτο ή λαχανικών, διαλέξτε με κριτήριο την θρεπτικότητα, την εποχή ή ακόμα και το χρώμα.

Πιθανές επιλογές στα φρούτα περιλαμβάνουν νωπά ή κατεψυγμένα που είναι κατά προτίμηση βιολογικά. Για παράδειγμα, δοκιμάστε φρέσκες ​​μπανάνες για να προσθέσετε μια παχύτερη υφή σε ένα smoothie ή μήλα, αχλάδια, στην εποχή τους φράουλες, βατόμουρα, κεράσια, ροδάκινα ή και πιο εξωτικά : ανανά, μάνγκο και cranberries που υπάρχουν όλο το χρόνο.

Τα smoothie με λαχανικά μπορεί να περιλαμβάνουν το καρότο, τα αγγούρια, το μαϊντανό και ντομάτες.

Τα smoothies, αν και απλά στην παρασκευή τους, περιέχουν μεγάλα φορτία θρεπτικών ουσιών. Για παράδειγμα, 1/2 φλιτζάνι φρέσκες φράουλες περιέχει 44,7 mg βιταμίνης C και 116 χιλιοστόγραμμα καλίου, και 1/2 φλιτζάνι βατόμουρα περιέχει 40 διεθνείς μονάδες της βιταμίνης Α και 57 χιλιοστόγραμμα καλίου. Επίσης, 1/2 φλιτζάνι φέτες μπανάνας περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 20 mg μαγνησίου. Όσο για τα λαχανικά, 1/2 φλιτζάνι ωμό σπανάκι περιέχει 1.407 διεθνείς μονάδες της βιταμίνης Α και 15 mg ασβεστίου, και 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρότα περιέχει 22 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου και 21 mg ασβεστίου.

Μόλις έχετε αποφασίσει ποια συστατικά θα συμπεριλάβετε, ήρθε η ώρα να ζητήσετε τη βοήθεια του μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων. Απλά προσθέστε τα συστατικά, ένα προς ένα, και ανακατέψτε τα. Είναι ευχάριστο για τα παιδιά να βοηθήσουν στην προετοιμασία των τροφίμων τους, και είναι συχνά πιο πιθανό να δοκιμάσουν τρόφιμα που έδωσαν ένα χέρι βοηθείας στην προετοιμασία. Ζητήστε τους να βοηθήσουν στην επιλογή των φρούτων και λαχανικών, δοκιμάστε μαζί, παίξτε με τα χρώματα και κόψτε τα σε διασκεδαστικά κομματάκια πριν τα βάλετε στο μπλέντερ.

Smoothie Σοκολάτα Μπανάνα

Με 8 γρ. πρωτεΐνης, 5 γρ. φυτικών ινών και 29 % της συνιστώμενης ημερήσιας απαίτηση για ασβέστιο, αυτό το smoothie μπανάνα σοκολάτα κάνει ένα καταπληκτικά υγιεινό σνακ .

2 μερίδες

Συνολικός χρόνος: 5’

Συστατικά :

μια ή δύο χούφτες πάγου

2 μεγάλες μπανάνες

1-1/2 φλ άπαχο γάλα

1/4 φλ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γιαούρτι

1 κ. σ.  κρέμα φουντουκιού σοκολάτα (όπως Nutella)

Προετοιμασία :

Τοποθετήστε πάγο στο κάτω μέρος του μπλέντερ. Χρησιμοποιήστε λιγότερο αν θέλετε το smoothie σας να είναι περισσότερο σαν ένα ποτό, περισσότερο αν θέλετε να είναι σαν ένα milkshake. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Ας το χτυπήσουμε λοιπόν! Σερβίρετε αμέσως με φαρδιά χρωματιστά καλαμάκια.

Smoothie φράουλα

2 φλ. φράουλες

1/2 φλ. χυμό βατόμουρο

1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού

1/2 φλ. γιαούρτι

2 φράουλες για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Τοποθετήστε τις φράουλες στο κάτω μέρος του ένα μπλέντερ, προσθέστε τους χυμούς. Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.

Σταφύλι Smoothie

1/2 φλ. χυμό σταφυλιών

1/4 φλ. σταφύλια χωρίς κουκούτσι

1/4 φλ. χυμό ανανά

1/2 φλ. γάλα

1/2 φλ. παγάκια

Τοποθετήστε πάγο στο κάτω μέρος του μπλέντερ. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρετε αμέσως.

Smoothie Μπανάνα Γιαούρτι

1 φλ. πάγο

1/2 φλ. συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού

1 φλ. γάλα

1 μπανάνα, ξεφλουδισμένη και κομμένη

1/2 φλ. γιαούρτι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

Τοποθετήστε πάγο στο κάτω μέρος του μπλέντερ. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρετε αμέσως.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.