Τα σχολικά sandwiches – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Τα σχολικά sandwiches

Σεπτέμβριος, ξεκινάμε ξανά. Τσάντες, βιβλία, παλιές ή νέες διαδικασίες. Ανάμεσα σε αυτές και το καθημερινό snack του σχολείου. Και επειδή σαν το sandwich δεν έχει ! έναρξη της χρονιάς και για μας με κλασικές και λίγο διαφοροποιημένες ιδέες που θα δώσουν λύση στο «τι να του βάλω πάλι σήμερα?».

Έχουμε, λοιπόν, προετοιμαστεί για διάφορες επιλογές και διαλέγουμε ένα ωραίο απόγευμα για να κάνουμε με το πιτσιρίκι μας μία ωραία πιατέλα με πολλά snacks και να τα δοκιμάζουμε μαζί ή με τους φίλους του, για να έχουμε κάνει τη γευστική μας δοκιμή πριν το σχολείο.

ham-and-cheese-sandwich-web

Σχολικά sandwiches

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα υλικά, προετοιμάζοντας το τραπέζι μας, τα παραθέτουμε ανά είδος και κάνουμε τις επιλογές με το παιδί μας. Ένα πλαστικό ξύλο κοπής και ένα παιδικό μαχαιράκι θα βοηθήσει να συμμετέχει στη διαμόρφωση σχημάτων.

Είδη ψωμιού που βρίσκουμε στα περισσότερα Supermarkets:

ψωμί τοστ: άσπρο, ολικής άλεσης, brioche, πολύσπορο και ακόμα τζιαπάτα, ψωμάκι φωλιές για σάντουιτς, μπαγκέτα, σουσαμένιο ή και δύο φέτες από μια χωριάτικη φρατζόλα.

Για λίγο πιο πρωτότυπα σάντουιτς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τορτίγιες (βλ. συνταγή), κρέπες ή αράβικες πίτες.

Μπορούμε ακόμα να το κόψουμε με διάφορα κουπ-πατ σε σχήματα (πχ πεταλούδα, λουλούδι, ζωάκια) για να γίνει πιο παιχνιδιάρικο.

Γεμίσεις:

Κλασικό: μια φέτα ενός αλλαντικού (γαλόπουλα, μπριζόλα, ζαμπόν, σαλάμι), μια φέτα τυριού (γκούντα, έμενταλ, ένταμ, τσένταρ), μια φέτα ντομάτα ή αγγούρι και λίγο μαρούλι.

Πάντα υπάρχει το αγαπημένο hot dog, και για πιο προχωρημένα παιδιά το sandwich με ομελέτα. Σε μικρό τηγανάκι μπορούν να την κάνουν και τα ίδια με τη βοήθειά σας, με 2 αυγά και λίγο βουτυράκι, ίσως και με κάποια λαχανικά κομμένα σε κυβάκια.

Λίγη γεύση δίνει κάποια σος: πάστα ελιάς, τυρί κρέμα, κέτσαπ, ή ένα λαχανικό, όπως ντομάτα και αγγούρι σε φέτες. Στο τυρί κρέμα μπορούμε να ψιλοκόψουμε αγγουράκι, καρότο, πιπεριές, ελιές και να το χτυπήσουμε με το παιδί μας στο multi για να γίνει ομοιόμορφο. Μικρά κουταλάκια δίπλα στο κάθε είδος και μία δοκιμαστική κουταλίτσα … θα το οδηγήσουν στην επιλογή!

Και φυσικά η πιο επιθυμητή γεύση: με βούτυρο (απλό ή ανάλατο) ή φυστικοβούτυρο (μόνο για παιδάκια, όσο νόστιμο, τόσο θερμιδοφόρο!) και όποια μαρμελάδα έχουμε ή σπιτική κρέμα πραλίνας (βλ. συνταγή) ή μέλι. Μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με λίγες φέτες μπανάνας, που κόβονται χωρίς κίνδυνο από μικρά χεράκια.

Για τα «δεκτικά» παιδιά σε ιδιαίτερες γεύσεις υπάρχει και η επιλογή κάποιας σαλάτας: αυγοσαλάτα, τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα (βλ. συνταγή) και τέλος το πολύ δυναμωτικό και υγιεινό άλειμμα: ταχίνι με μέλι. Κάποια στιγμή προσπαθήστε το. Θα βγει πολύ κερδισμένο το πιτσιρίκι σας!

Σερβίρισμα :

Μπορούμε να σερβίρουμε το sandwich κρύο ή ψημένο ή απλά με φρυγανισμένο το ψωμί.

Τα προτεινόμενα σάντουιτς παρέχουν σε ισορροπία πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και είναι ιδανικά για ένα δεκατιανό γεύμα.

Όλα τα σάντουιτς είναι προτιμότερο να ετοιμάζονται το πρωί για είναι τα υλικά, όσο το δυνατόν, πιο φρέσκα και να μη νοτίσει το ψωμί. Διατηρούνται καλύτερα σε πλαστική ή χάρτινη σακούλα που κλείνει αεροστεγώς, ή τυλιγμένα με πλαστική μεμβράνη.

tortillies

 Συνταγές

Τορτίγια με ελληνική σαλάτα

Υλικά

2 μικρές τορτίγιες

1 κουταλάκι πάστα ελιάς

1 κουταλάκι τυρί κρέμα

1/3 αγγουριού

1/3 ντομάτας

50γρ φέτας

Αλάτι, ρίγανη

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε το τυρί κρέμα με την πάστα ελιάς και αλείφουμε το εσωτερικό από τις τορτίγιες. Κόβουμε το αγγούρι, την ντομάτα και τη φέτα σε πολύ μικρά κυβάκια και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Τα απλώνουμε στο κέντρο περίπου τις τορτίγιες και  διπλώνουμε πρώτα το κάτω μέρος της τορτίγιας προς τα πάνω και μετά σε ρολό.

Αυγοσαλάτα, τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα

Υλικά

1 αυγό βραστό, ή 50 γρ τόνο, στραγγισμένο, ή 50γρ κοτόπουλο βραστό

½ Ψιλοκομμένο αγγουράκι

½ τριμμένο καρότο

2 κουταλιές μαγιονέζα ή τυρί κρέμα

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και γεμίζουμε το σάντουιτς ομοιόμορφα. Είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε το πρωί για να μη νοτίσει, αλλά τη σαλάτα μπορούμε να την ετοιμάσουμε και από την προηγουμένη.

Σπιτική κρέμα πραλίνας

Υλικά

20 γρ φουντούκια τριμμένα

100γρ κουβερτούρα

150γρ μαργαρίνη

200γρ ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει), προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε ένα βάζο και όταν κρυώσει, την φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.