Πως να φτιάξετε μια μικρή αποθήκη στο σπίτι σας – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πως να φτιάξετε μια μικρή αποθήκη στο σπίτι σας

Όλα τα σπίτια έχουν μια ή και παραπάνω ντουλάπες για τα ρούχα, τα λευκά είδη και όλα τα σχετικά. Τι γίνεται όμως με όλα τα υπόλοιπα πράγματα που μαζεύουμε και κρατάμε στην άκρη επειδή είναι είτε εποχιακά είτε επειδή δεν είναι καθημερινής χρήσης; Εσείς έχετε αποθήκη στο σπίτι; Αν ναι τότε έχω να σας προτείνω κάποιες λύσεις για καλύτερη οργάνωση. Αν όχι, ευκαιρία να φτιάξετε μια ακριβώς όπως τη θέλετε.

closet07

Τα παλιά σπίτια όπως το δικό μου, είχαν σε διάφορα σημεία, εσοχές στον τοίχο με πρόθεση να γίνουν μικροί αποθηκευτικοί χώροι. Άλλες φορές υπήρχε κάποια υποδομή όπως πόρτα και ράφια ενώ άλλες φορές ήταν απλά εσοχές. Εγώ έχω 3 τέτοιες και τις αγαπάω πολύ αλλά έχουν ένα μικρό πρόβλημα. Ένας από τους τοίχους της κάθε ντουλάπας είναι εξωτερικός, με αποτέλεσμα να έχουν έντονο πρόβλημα υγρασίας. Για αυτό το λόγο αποφεύγω να βάζω πράγματα που δε θα ήθελα να πιάσουν υγρασία και λαμβάνω τα μέτρα μου.

closet01

Η παραπάνω ντουλάπα, όταν το συγκεκριμένο δωμάτιο ήταν το παιδικό μου δωμάτιο, φιλοξενούσε τα ρούχα μου και τα παπούτσια μου. Όταν άλλαξα δωμάτιο έγινε μια ντουλαπίτσα όπου πετούσαμε μέσα ότι δεν θέλαμε να έχουμε στο πόδια μας με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος που ήταν έτοιμο να ξεπεταχτεί από εκεί μέσα κάθε φορά που την ανοίγαμε (φωτογραφία αριστερά). Εξαιτίας της ανύπαρκτης οργάνωσης χωρούσε ελάχιστα πράγματα και όποιος ήθελε να βρει κάτι εκεί μέσα έπρεπε να τα βγάλει όλα για να το βρει. Όταν αποφάσισα πως είχε έρθει η ώρα να τη σουλουπώσω πήγα σε έναν επιπλοποιό της γειτονιάς ένα ράφι που βρήκα μέσα της και του ζήτησα να μου φτιάξει άλλα 3. Το κόστος ήταν πολύ μικρό ενώ η αλλαγή τεράστια. Αγόρασα χαρτόκουτες αποθήκευσης από το IKEA και από το Leroy Merlin, τακτοποίησα τα πράγματα όπως ήθελα σε αυτές και κόλλησα αυτοκόλλητες ετικέτες με τα περιεχόμενα κάθε κουτιού εξωτερικά για να τα βρίσκω εύκολα.

closet02

Το ίδιο, περίπου, έκανα και στην εντοιχισμένη ντουλάπα του σαλονιού που ήταν χωρισμένη σε δύο τμήματα. Το επάνω που είχε τζάμι και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως βιτρίνα και το κάτω που είχε πορτάκια. Στο επάνω μέρος έχω τοποθετήσει ένα μεγάλο κάδρο που λειτουργεί λίγο σαν πόρτα στην βιτρίνα ενώ από κάτω αποθηκεύω ότι δεν χρειάζομαι άμεσα.

closet03

Στην τρίτη ντουλαπίτσα μου, που είχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα υγρασίας αλλά και ήταν και η πιο μεγάλη από όλες, αποθήκευα τα εκτός εποχής παπούτσια μου, τις τσάντες μου και άλλα τέτοια. Αποφάσισα να καταργήσω την πόρτα για να αερίζεται σωστά αλλά να την κάνω όσο πιο εμφανίσιμη και όμορφη μπορούσα.

closet10

Έτσι έβαψα με σπρέι όλα τα κουτιά των παπουτσιών σε αποχρώσεις που ήθελα. Φωτογράφισα τα παπούτσια μου και εκτύπωσα τις φωτογραφίες σε απλό χαρτάκι έτσι ώστε να τις κολλήσω έξω από τα κουτιά και να ξέρω τι έχει κάθε κουτί χωρίς να πρέπει να το βγάζω.

closet04

Για να εκμεταλλευτώ όλο το βάθος της χρησιμοποίησα μια ελαφριά και οικονομική ραφιέρα για να έχω πίσω τα κουτιά με τα παπούτσια και μπροστά όλα τα σχετικά με την ραπτική, τακτοποιημένα σε κουτάκια (κυρίως από σοκολατάκια) βαμμένα σε ανάλογες αποχρώσεις και φυσικά τα κουμπιά μου. Χρησιμοποίησα βάζα από τρόφιμα, που αφού τα έπλυνα καλά, κόλλησα στο καπάκι τους ένα πλαστικό ζωάκι και το ψέκασα όλο μαζί. Απαραίτητες και πάλι οι ετικέτες με τα περιεχόμενα.

closet05

Σε όλες τις ντουλάπες έχω βάλει σε διάφορα σημεία σακουλάκια με λεβάντα που έφτιαξα μόνη μου ή σε πουγκάκια οργάντζας. Επίσης έχω τοποθετήσει σε όλες τις ντουλάπες συλλέκτες υγρασίας τους οποίους και παρακολουθώ τακτικά και τους αντικαθιστώ όποτε πρέπει.

closet06

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα εφαρμόσετε και σε μια απλή ντουλάπα ή σε ένα παταράκι ή σε μια αποθηκούλα εκτός σπιτιού αν υπάρχει. Αν δεν υπάρχουν ράφια προτιμήστε είτε μια επιδαπέδια ραφιέρα είτε ράφια τοίχου για να μεγιστοποιήσετε τον αποθηκευτικό χώρο.

closet09

Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορείτε να προμηθευτείτε μια μεταλλική ντουλάπα για το μπαλκόνι την οποία και θα διαλέξετε τόσο ώστε να χωράει στο μπαλκονάκι σας όσο και να σας καλύπτει από χώρο. Επειδή θα είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικές συνθήκες, καλό είναι τα πράγματα  που αποθηκεύονται εκεί να μην είναι ευαίσθητα κυρίως στην υγρασία. Εγώ έχω μια τέτοια που την έχω γεμίσει με όλα τα χημικά του σπιτιού όπως καθαριστικά, χρώματα, εργαλεία και άλλα τέτοια που πιάνουν αρκετό χώρο και φυσικά είναι ιδανική και για παπούτσια.

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.