Παιδαγωγική στο Αγρόκτημα; – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Παιδαγωγική στο Αγρόκτημα;

DSCN4819

Για το Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας  στη Θέρμη έχω γράψει αρκετές φορές γιατί πιστεύω πως είναι ένας από τους πιο  αληθινούς και φυσικούς χώρους που υπάρχουν στην πόλη μας και που αξίζει να γνωρίσει κάθε άνθρωπος. Τολμώ να πω πως αγαπώ και θαυμάζω τη Βεατρίκη και τον Δημήτρη για τη σπουδαία αφοσίωσή τους στη γη και τον άνθρωπο και έτσι είναι ένας τόπος που πάντα προτείνω σε μια οικογένεια να επισκεφτεί.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τις λέξεις και τις εικόνες μου στο The Paper Boat, την ιστοσελίδα μας για τα ταξίδια και τις αποδράσεις με την οικογένεια. 

Χρόνια τώρα με ταλανίζει το θέμα της παιδαγωγικής στην Ελλάδα, η συμβολή της οικογένειας στην παιδεία και ανάπτυξη των παιδιών μας, η θέση που θέλω να πάρω μέσα στο σύστημα και στην μικρή μου γειτονιά – κοινωνία. Δε θα υποστηρίξω πως έχω πάρει ξεκάθαρες θέσεις. Όμως κάθε φορά που επισκέπτομαι το Αγρόκτημα νιώθω πως είμαι πολύ κοντά σε αυτό που θα ήθελα να ζω.

Το Σάββατο που μας πέρασε (27/09/2014) έγινε μια συνάντηση στο Αγρόκτημα.

Διάβασα στην πρόσκληση που έλαβα μέσω Facebook: 

“Τα πάντα ζουν και κινούνται σε ένα ρυθμό. Η καρδιά ενός πλάσματος που ζει ακόμη στην κοιλιά της μητέρας του και ο ρυθμικός ήχος της είναι αυτό που φανερώνει την έναρξη της ζωής. Η ανάσα είναι ένας ρυθμός, μια συνεχόμενη ανταλλαγή του μέσα με το έξω. Αν παρατηρήσει κανείς όλα γύρω μας ζουν σε ρυθμούς, από τα μικρά μέχρι και τα μεγάλα. Ο ρυθμός είναι ζωή, είναι δύναμη και ένα πάρε δώσε με ολόκληρο το σύμπαν.
Στις μέρες μας χάσαμε την επαφή με την φύση και τον ρυθμό της, με όλα όσα μας διδάσκει με σοφία καθημερινά. Ζούμε έκρυθμα, χαοτικά, χωρίς υγεία και σεβασμό.

Έτσι προέκυψε η ανάγκη σε εμάς γονείς και παιδαγωγούς να αξιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το περιβάλλον του Αγροκτήματος Οικολογικής Γεωργίας για να δημιουργήσουμε τις παιδαγωγικές προϋποθέσεις ώστε να δώσουμε ευκαιρία στα παιδιά μας να αφουγκρασθούν την ίδια τους την ύπαρξη και να έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν ολιστικά. Θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά χώρο και χρόνο που χρειάζονται για να αποκτήσουν τις πρώτες τους εμπειρίες με τις αισθήσεις τους και να τις εδραιώσουν. Έτσι μπορούν να χτίσουν ένα γερό σώμα και μία ισχυρή προσωπικότητά που είναι απαραίτητα για κάθε επόμενη ανάπτυξη και μόρφωση.

Μ΄αυτό το σκοπό οργανώνουμε μια συνάντηση στο Αγρόκτημα το ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ “

Η Λαμπρινή και ο Ιωνάθαν ξεκίνησαν αυτή την πρωτοβουλία παρέα με τον Δημήτρη και την Βεατρίκη. Μας μίλησε η Λαμπρινή (παιδαγωγός) για τη σχέση της με τη φύση και συγκινήθηκα. Γιατί ανέσυρα τις δικές μου αναμνήσεις από ένα χωριό , στο οποίο θα ήθελα να μεγαλώσει και το δικό μου παιδί, ως ντόπιος και όχι μονάχα ως επισκέπτης.

Αν σε ενδιαφέρει να συμμετέχεις σε αυτή τη συζήτηση, στην πρόθεση για παιχνίδι, στο αντάμωμα με γονείς και παιδιά μέσα στη φύση, στο μοίρασμα του ελεύθερού σου χρόνου με άλλους ανθρώπους, τότε μπορείς να έρθεις στις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν την Πέμπτη 02/10 στις 17:00 και το Σάββατο 04/10 στις 15:00. Σκοπός είναι να μοιραστούμε το χρόνο μας και τις ιδέες μας. Να δημιουργήσουμε έναν μικρό πυρήνα δράσεων και επαφής με τη φύση, να φτιάξουμε ένα στέκι.

Εγώ θα είμαι εκεί την Πέμπτη και θα χαρώ να γνωριστούμε!

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη συνάντησή μας το Σάββατο. Ευχαριστώ τη φίλη μου Στέλλα για την παραχώρηση των φωτογραφιών!

Το πρόγραμμα της ημέρας ήταν:

1 μ.μ.
Γευστικές μπουκιές για το καλωσόρισμα

2 μ.μ.
Παρουσίαση και ανάλυση της πρωτοβουλίας – Εμπειρίες από παρόμοιες δράσεις – Διαβούλευση – Σύνθεση

από 2 μ.μ. μέχρι 3.30 μ.μ Παράλληλες συνοδευόμενες δραστηριότητες των παιδιών

3.30 μ.μ.
Εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους
4.30 μ.μ. Γιορτή και διασκέδαση

DSCN4754

DSCN4767

DSCN4787

DSCN4793

DSCN4798

DSCN4837

DSCN4845

DSCN4861

Η Λαμπρινή. Και αν δεν ήσασταν εκεί, θα την γνωρίσετε καλύτερα από το προσωπικό της blog, bolibombi!

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.