Η Οικογένεια στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η Οικογένεια στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Η Οικογένεια στο Μουσείο» είναι μια δράση που εμπνεύστηκαν και πραγματοποιούν οι Πυγολαμπίδες στο Κλουβί και το Fons Peritiae σε συνεργασία με Μουσεία της πόλης μας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να επισκεφτεί η οικογένεια το Μουσείο και να περάσει μερικές ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές ενώ παράλληλα θέλει να αποδείξει πως τα Μουσεία είναι ένας χώρος ζωντανός και ανοιχτός για τους κατοίκους της πόλης και η τέχνη ένα υπέροχο μέσο μάθησης και διασκέδασης για τα παιδιά.

Νομίζω πως το Παιδικό Μουσείο είναι το μουσείο που πρέπει να επισκεφτεί κάθε μεγάλος – ενήλικας. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και να αρχίσουμε και πάλι να αγαπάμε την τέχνη, τη συλλογή, το παρελθόν, το μοίρασμα. Είναι σημαντικό να μάθουμε και πάλι να βλέπουμε απλά, με φαντασία και με γνώμονα το παιχνίδι, δηλαδή την ελευθερία.

Τα Μουσεία είναι μια αφορμή να δούμε και πάλι με άλλα μάτια, να φανταστούμε κάπως αλλιώς, να αφήσουμε κάτι κλειδωμένο μέσα μας να βγει προς τα έξω. Έχουν μια δυναμική και είναι ωραία να την συναντάς. Σε εμένα συνέβη αυτό στο Παιδικό Μουσείο, ύστερα από αρκετό καιρό, βλέποντας τα κουκλόσπιτα. Ίσως με καταλάβετε όταν τα δείτε από κοντά. Τόση φαντασία, τόσα υλικά, τόση δημιουργικότητα. Ανοίχτηκε ένας νέος κόσμος μέσα μου.

Στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, περάσαμε ένα υπέροχο κυριακάτικο πρωινό, γίναμε δύο ολοζώντανες ομάδες, ήρθαν πολλοί εθελοντές και γέμισαν το χώρο, ακούσαμε μουσική, παίξαμε, ζωγραφίσαμε και το κυριότερο: γνωριστήκαμε. Σας ευχαριστούμε πολύ που γεμίσατε τόσο όμορφα τη μέρα μας!

Οι πυγολαμπίδες στο κλουβί θα στηρίζουν με κάθε τρόπο τις εκθέσεις και τις δράσεις του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και θα σας ενημερώνουν για αυτές μέσα από τη σελίδα και το newsletter τους.

*** Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και το πολύ όμορφο κείμενο που έγραψε η Νατάσα Σκαφίδα για τη μέρα που πέρασε μαζί μας βγάζοντάς μας φωτογραφίες!

IMG_6292

Στην είσοδο του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να δει μια τάξη παλιά, σαν αυτές που είχαμε εμείς. Είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπεις και σίγουρα ανακινεί περισσότερα συναισθήματα στους μεγάλους παρά στα παιδιά μας.

gnorimia paidiko mouseio

γνωριζόμαστε παίζοντας_ εύκολο να το κάνεις, πετώντας μια μπάλα και δίνοντας τον λόγο στον απέναντί σου

IMG_6338

Τα παιδιά κουβάλησαν μαζί τους το αγαπημένο τους παιχνίδι. Η Ολυμπία διάλεξε ένα βιβλίο. Χαίρομαι που το βλέπει σαν παιχνίδι!

IMG_6345

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο Μουσείο ψάχνοντας να βρούμε παιχνίδια παρόμοια με τα δικά μας, από κάποια άλλη εποχή.

IMG_6273

Εξαιρετικά κουκλόσπιτα θα βρείτε στη συλλογή του Μουσείου. Αξίζει να τα προσέξετε ένα προς ένα, τα μικροαντικείμενα και τα  έπιπλα είναι μοναδικά! τροφή για δημιουργική σκέψη!

IMG_6267

Από τη συλλογή των τσίγκινων παιχνιδιών, δωρεά του K. Γιάννη Μπουτάρη. Αν έχετε και εσείς παλιά παιχνίδια μπορείτε να τα δωρίσετε στο Μουσείο.

IMG_6404

Πετάει ο γάιδαρος; Η Ολυμπία πάντως υποστηρίζει ότι πετάνε τα παπούτσια. Και τα πετάει με κάθε ευκαιρία.

paixnidia

Απ΄όλα είχε το πρόγραμμα: πετάει πετάει, περνά περνά η μέλισσα, γύρω γύρω όλοι.

IMG_6398

 κερδίσαμε!

collage

Στη συνέχεια τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους, έκαναν ένα κολάζ. Αφού πήραν ένα χαρτί στα μέτρα τους, η μαμά ή ο μπαμπάς σχεδίασε το περίγραμμά τους και μετά το στόλισαν με δεκάδες χρώματα και χαρτιά και το έκαναν καρναβάλι!

IMG_6454

 Στιγμές μοναδικές. Η χαρά μου είναι μεγάλη όταν βλέπω γονείς να παίζουν μαζί με τα παιδιά τους. Νιώθω πως όλη η ανατροφή των μικρών παιδιών κρύβεται εκεί: στα απλά και τα σημαντικά, στο παιχνίδι και την αληθινή παρουσία.

kids

Ευχαριστούμε θερμά:

το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για την θερμή του υποδοχή και φιλοξενία

τη Δέποινα Τσιπτσέ >fons peritiae, Μουσειολόγο και σχεδιάστρια των δράσεων στα  Μουσεία

τον Μιχάλη Σαχπάζη >elixirion, για το σχεδιασμό της αφίσας της δράσης «Η οικογένεια στο Μουσείο»

τα Ζαχαροπλαστεία Ξάιδος για τα υπέροχα εδέσματα και χυμούς που προσέφερε στους μικρούς και μεγάλους

τη Νατάσσα Σκαφίδα για τις μοναδικές φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα για τη Δράση «Η Οικογένεια στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  εδώ

Διαβάστε εδώ τα δικαιώματα του μικρού επισκέπτη ενός Μουσείου. Τις ιδέες τους μοιράζονται 20 συγγραφείς που ασχολούνται με την Εκπαίδευση. Εκδόσεις Σαΐτα

** όλες οι παραπάνω φωτογραφίες έχουν δημοσιευτεί με την συγκατάθεση των γονέων

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

  • ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τι χαρούμενες φατσούλες (μικρών και μεγάλων). Τι όμορφες φωτογραφίες …
    Κρίμα που ήμασταν άρρωστοι και δεν ήρθαμε…! Την επίσκεψη στο Μουσείο θα την κάνουμε οπωσδήποτε, έστω και μόνοι μας!
    Περιμένουμε την επόμενη δράση! 🙂

  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ , ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ . ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΡΩΤΟΥΣΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΜΕ , ΠΑΙΞΑΜΕ ΠΕΡΝΑ -ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ, ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΑΖ Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ , ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙ’ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ !!!!!

  • σταυρούλα

    Περάσαμε 2 πανεμορφες ώρες (δεν καταλαβαμε ποτε ηρθε η ωρα να φυγουμε). Χαρήκαμε πολυ που γνωρισαμε νεα άτομα κα ι φυσικα το Μουσείο!! περιμενουμε ανυπόμονα επόμενη συνάντηση..
    ευχαριστούμε

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.