Η οικογένεια στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η οικογένεια στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης

PicMonkey Collage2

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, το Σάββατο που μας πέρασε, 14/02 (του Αγίου Βαλεντίνου), μας έδειξε την αγάπη του και μας άνοιξε τις πόρτες του.

Με αφορμή τις απόκριες και τις Κωδωνοφορίες, η δική μας Δέσποινα Τσιπτσέ και σε συνεργασία με τον Γιώργο Αδαμίδη, Υπεύθυνο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, έστησαν ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους.

Ξεκινήσαμε από το ισόγειο όπου κοιτώντας γύρω μας αναρωτηθήκαμε για ποιόν λόγο είμαστε σε μια αίθουσα για την γεωργία ενώ σκοπός μας είναι να μιλήσουμε για την αποκριά. Έτσι αναπτύξαμε με τα παιδιά το θέμα του εποχιακού αυτού εθίμου, που έρχεται από τα πολύ μακρινά χρόνια, και που σκοπό είχε μέσω της μεταμφίεσης να προστατεύσουν οι γεωργοί την παραγωγή τους κατά την κρίσιμη εναλλαγή της εποχής ξορκίζοντας τα δαιμόνια.

022Β

Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι περιηγήθηκαν στο χώρο και έδωσαν απάντηση σε μερικές ερωτήσεις μέσα από την παρατήρηση και τη συζήτηση με τους γονείς τους.

037Β

041Β

053Β

Αμέσως μετά ανεβήκαμε στον επάνω όροφο, όπου ακούγονταν περίεργοι ήχοι κουδουνιών για να ανακαλύψουμε περισσότερα για τις κουδούνες και να συζητήσουμε το θέμα του ήχου στην παραδοσιακή αποκριά με τις κουδούνες και τα φλουριά στο στήθος. Τα παιδιά και οι μεγάλοι έμαθαν για το έθιμο της μίμησης του αλόγου στον Σοχό και έπιασαν στα χέρια τους την κουδούνα για να κάνουν και τα ίδια τον θόρυβο

074Β

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στις αίθουσες όπου γνωρίσαμε τους Γιαννίτσαρους και τις Μπούλες.  Εντυπωσιακές οι φορεσιές τους, αλλά και όλος ο επάνω όροφος.

084Β

089Β

095Β

Οι συναντήσεις μας κλείνουν πάντα με πολύ χρώμα και δημιουργία! Τα παιδιά και οι γονείς τους πήραν χρώματα και υλικά και με τη φαντασία τους αλλά και όσα είδαν μέσα στις βιτρίνες του Μουσείου σχεδίασαν τις δικές τους Μπούλες και Γιαννίτσαρους!

116Β

150Β

157Β

PicMonkey Collage

Ευχαριστούμε το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, και ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Μουσείου κ. Σκαμπάλη, για την μεγάλη αγκαλιά και υποστήριξη!

Φυσικά χωρίς εσάς, τα μικρά και μεγάλα παιδιά, τίποτα από όλα αυτά δε θα ήταν πραγματικότητα. Είναι υπέροχο να σας βλέπουμε ξανά και ξανά γιατί αυτό δείχνει ότι και εσείς και τα παιδιά σας περνάτε πολύ ωραία στα Μουσεία! Εις το επανιδείν!

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.