ΒΙΒΛΙΟ: Ο Πιλότος και ο Μικρός Πρίγκηπας, Πίτερ Σις – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΒΙΒΛΙΟ: Ο Πιλότος και ο Μικρός Πρίγκηπας, Πίτερ Σις

PILOTOS KAI PRIGKIPAS

Ποιος από εμάς δεν έχει διαβάσει τον Μικρό Πρίγκηπα; Το παραμύθι για το μικρό αυτό αγόρι που εμφανίστηκε ξαφνικά, στην έρημο, στη ζωή ενός πιλότου και τον έκανε να δει τη ζωή με άλλα μάτια. Την ιστορία ενός ξανθού πρίγκηπα, που ταξίδεψε σε άλλους πλανήτες για να ανακαλύψει τη ζωή και να συνειδητοποιήσει πως η ουσία είναι αόρατη στα μάτια και πως δε βλέπεις καθαρά πάρα μόνο με την καρδιά”. 

Πίσω από τον Μικρό Πρίγκηπα, κρύβεται ένας άλλος ήρωας, ο συγγραφέας Αντουάν ντε Σεντ – Εξιπερί, η ζωή του οποίου ήταν το ίδιο περιπετειώδης: έχασε σε πολύ μικρή ηλικία τον πατέρα του, έγινε από μικρός αεροπόρος, πάλεψε με ανέμους και καταιγίδες για να καταρρίψει διάφορα ρεκόρ της αεροπλοΐας, ενώ ποτέ δε σταμάτησε να αφουγκράζεται τη ζωή και να προσπαθεί να ανακαλύψει την ουσία της.

Για τον Αντουάν ντε Σεντ – Εξιπερί κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες το βιβλίο “Ο Πιλότος και ο Μικρός Πρίγκηπας” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τη βιογραφία του δημιουργού του Μικρού Πρίγκηπα. Συγγραφέας και εικονογράφος είναι ο Πίτερ Σις. 

Ταξιδεύω κάθε βράδυ, παρά την κούρασή μου, στις σελίδες του, παρατηρώ την εικονογράφηση, χάνομαι στο παραμύθι του. Το ανοίγω και διαβάζω μέσα για την αεροπλοΐα, για τα άστρα, για τον πόλεμο, για τη ζωή ενός περιπετειώδους ανθρώπου και την ανάγκη του να ονειρεύεται και να μην το βάζει κάτω. Το κλείνω και αφουγκράζομαι τη δική μου ζωή, ονειροβατώ και συγκινούμαι από την ευαισθησία κάποιων ανθρώπων απέναντι στη ζωή.

Χρόνια δύσκολα πέρασε ο Αντουάν ντε Σεντ – Εξιπερί, μα μέσα σε όλα αυτά είχε την αισιοδοξία να πετάξει, να μάθει καινούρια πράγματα, να ονειρευτεί έναν καλύτερο κόσμο και, παρά τις αντιξοότητες, να μην το βάλει κάτω. Γράφει μέσα στο βιβλίο: Ο Αντουάν ονειρευόταν ασταμάτητα καινούριες περιπέτειες _ τα μόνα υπάρχοντά του στο Καπ Ζουμπί ήταν μια κούπα, μια λεκάνη, ένα γραμμόφωνο και πολλά βιβλία _ ο Αντουάν εξημέρωσε πολλά ζώα για παρέα_  ήταν η πρώτη φορά που γράμματα ταξίδευαν με αεροπλάνο, και ο Αντουάν ήθελε να πάρει μέρος στην καταπληκτική εξέλιξη _ αγόρασε ένα μικρό κουτί με νερομπογιές και ξεκίνησε να δουλεύει ένα εικονογραφημένο βιβλίο για ένα μικρό αγόρι με χρυσαφένια μαλλιά.

mikros prigkipas

Το βιβλίο “Ο Πιλότος και ο Μικρός Πρίγκηπας” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, έχει υπέροχη εικονογράφηση, μικρές αράδες που συνδυάζονται τόσο μοναδικά με τις εικόνες, και αν και απευθύνεται σε παιδιά (από 8 ετών) είναι ένα υπέροχο ανάγνωσμα για κάθε ευαίσθητο ενήλικα. Μέσα από τις σελίδες του μαθαίνεις χρήσιμες πληροφορίες τόσο για την ιστορία, την αεροπλοΐα και τις επιστήμες όσο και για την ίδια τη ζωή!

Την ίδια στιγμή που εκδόθηκε το βιβλίο του Πίτερ Σις “Ο Πιλότος και ο Μικρός Πρίγκηπας” βρέθηκε στα ράφια και μια νέα έκδοση του Μικρού Πρίγκηπα σε μετάφραση Άλκης Ζέη και σε εικονογράφηση Αλέξη Κυριτσόπουλου. Είχα την χαρά να το ξεφυλλίσω στο βιβλιοπωλείο και μου φάνηκε εξαιρετικό!

MIKROSPRIGKIPAS METAIXMIO

Αυτό όμως που μου άρεσε πιο πολύ είναι τα λόγια της Άλκης Ζέη:

«Ήταν απίστευτο αυτό που έκανε ο Σεντ-Εξιπερί! Μέσα στον πόλεμο και τη μαύρη κατοχή, τον θάνατο και την πείνα, εκείνος μίλησε για τ’ άστρα και την ελπίδα, την αγάπη. “Μην είσαι κρεμασμένος από τα χρήματα” είπε “βάζε στόχους, δείξε έγνοια στον διπλανό σου και, κυρίως, αφοσιώσου σ’ αυτό που αγαπάς!”».

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Μπορείτε να κερδίσετε και εσείς από ένα αντίτυπο. Πατήστε εδώ

Τον Μικρό Πρίγκηπα μπορείτε να δείτε φέτος σε θεατρική παράσταση στο Θέατρο Αριστοτέλειο, στη Θεσσαλονίκη

Τον Μικρό Πρίγκηπα μπορείτε να δείτε φέτος σε ταινία από την Animation Studios

Διαβάστε εδώ και την πολύ ωραία κριτική της Ελένης Γεωργοστάθη για το βιβλίο.

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.