Μαθηματικά στην αυλή. Γίνεται; – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μαθηματικά στην αυλή. Γίνεται;

paixnidi mathimatikwn

Γράφει η Αθηνά Κάκου, δασκάλα και ιδρύτρια του www.sofikoukoubagia.com

Και βέβαια γίνεται!!

Πολλά παιδιά στο άκουσμα της λέξης «Μαθηματικά» παθαίνουν έναν μικρό πανικό. Ίσως γιατί δεν τα καταφέρνουν; Ίσως γιατί τους φαίνονται δύσκολα; Ή μήπως γιατί τα έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους με προβλήματα και ασκήσεις;

Κι εδώ έρχεται η μεγάλη πρόκληση. Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τα μαθηματικά και να κατακτήσουν μαθηματικές δεξιότητες με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό; Μα φυσικά μέσα από το παιχνίδι! Μόνο έτσι θα καταλάβουν ότι τα Μαθηματικά δεν είναι κάτι το άγνωστο και άπιαστο, αλλά είναι κομμάτι της ίδιας μας της ζωής. Παίζοντας παιχνίδια που εμπεριέχουν τα μαθηματικά, ουσιαστικά κάνουν εξάσκηση και εφαρμόζουν τη θεωρία που διδάχτηκαν στο μάθημα, χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Έτσι, λοιπόν, η σημερινή μου πρόταση έχει να κάνει με ένα παιχνίδι εξάσκησης στις δεκάδες ή και τις εκατοντάδες (ανάλογα με την ηλικία των παιδιών). Είναι ένα παιχνίδι που προορίζεται για εξωτερικό χώρο, μπορεί όμως με κάποιες προσαρμογές να παιχτεί και μέσα στην τάξη.

Προετοιμάστε το μαζί με τα παιδιά. Θα το διασκεδάσουν πολύ περισσότερο! Κόψτε πολύχρωμα χαρτόνια σε διάφορα σχήματα και ζητήστε από κάθε παιδί να γράψει επάνω τους αριθμούς, στη δική μας περίπτωση τις δεκάδες.

10, 20, 30, 40, 50, 60 κ.ο.κ.

Θα προκύψουν αρκετά χαρτονάκια, φυσικά κάποιοι αριθμοί θα είναι γραμμένοι δυο, τρεις και πέντε φορές, ανάλογα με το πόσα χαρτονάκια θα έχετε μοιράσει στα παιδιά.

Συγκεντρώστε τα χαρτονάκια σε μια σακούλα και βγείτε στην αυλή. Ορίστε ένα συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο θα περιοριστεί το παιχνίδι σας (πχ. το γήπεδο του μπάσκετ) και στο χώρο αυτό σκορπίστε τα χαρτονάκια στο έδαφος. Τα παιδιά θα χωριστούν σε ομάδες. Στόχος της κάθε ομάδας είναι να συλλέξει όσα περισσότερα χαρτονάκια μπορεί μέσα στο χρόνο που θα τους δώσετε. Με τη λήξη του χρόνου η κάθε ομάδα θα πρέπει να μετρήσει τους πόντους που μάζεψε, κάνοντας ουσιαστικά πρόσθεση. Να η εξάσκηση που λέγαμε!

Κερδίζει η ομάδα που θα μαζέψει τους περισσότερους πόντους!

Καλή διασκέδαση!

Λίγα λόγια για την Αθηνά Κάκου

Η Αθηνά Κάκου είναι πτυχιούχος δασκάλα. Αγαπά πολύ τα παιδιά και το όνειρό της ήταν να δουλέψει στην εκπαίδευση. Όνειρο που στην Ελλάδα του 2013 μοιάζει απατηλό. Γι’ αυτό και βρήκε άλλο τρόπο να ασχολείται μαζί τους, ανοίγοντας την επιχείρηση Craftaholic. Εκεί φτιάχνει χειροποίητα παιχνίδια και διακοσμητικά με βασικά υλικά το ύφασμα και την τσόχα. Παράλληλα, είναι το πρόσωπο που… κρύβεται πίσω από τη «Σοφή Κουκουβάγια», το εκπαιδευτικό της ιστολόγιο, όπου γράφει για εκπαιδευτικούς και γονείς, μοιράζεται μαζί τους δωρεάν υλικό και απαντά στις ερωτήσεις των μικρών παιδιών μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι υιοθεσίας. Μας μιλάει για εκπαίδευση και κατασκευές.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • ΙΟΡΔΑΝΑ

    Με πιον τρόπο να αγαπήσει η κορή μου 8 ετών το διάβαμα και τα μαθηματικά

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.