Όταν το σύμπαν συνωμοτεί και λίγο πριν τα Χριστούγεννα γνωρίζω τη Λίνα Σωτηροπούλου – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Όταν το σύμπαν συνωμοτεί και λίγο πριν τα Χριστούγεννα γνωρίζω τη Λίνα Σωτηροπούλου

linasotiropoulou

Τη Λίνα Σωτηροπούλου την είχα γνωρίσει μέσα από τα βιβλία της, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, και όταν έμαθα ότι έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μια ολόκληρη εβδομάδα, για να γνωρίσει από κοντά τους μικρούς αναγνώστες της, χάρηκα πολύ που θα είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί της από κοντά.

Η Λίνα Σωτηροπούλου είναι ένας άνθρωπος οικείος, άνετος, με πολύ χιούμορ και διατηρεί τη φήμη της αποτελεσματικής και άμεσης συνεργάτιδας. Μπορώ να το επιβεβαιώσω. Προλαβαίνει να πηγαίνει στη δουλειά, να μεγαλώνει τα δύο της παιδιά, να γράφει βιβλία στον ελεύθερό της χρόνο, να κατεβάζει ιδέες στη στιγμή και να απαντάει στις ερωτήσεις μου, παρά τις αμέτρητες παρεμβολές. Δεν ξέρω από που αντλεί όλα αυτά τα φανταστικά σενάρια που έχει μέσα στο μυαλό της και πως καταφέρνει να μη χάνει τον αυθορμητισμό και την παιδικότητά της, αλλά σίγουρα η αστερόσκονή της με άγγιξε.

Μπορείτε να τη γνωρίσετε από κοντά σε μία από τις εκδηλώσεις της στη Θεσσαλονίκη (21-27/11/2016)

Συνέντευξη: Ιωάννα Σεραφειμίδου

  • Διαβάζω στο σύντομο βιογραφικό σου πως σπούδασες Λογιστική και εργάστηκες με αριθμούς. Πως νιώθει ένα κορίτσι που από λογίστρια γίνεται συγγραφέας; Πως ένιωσες όταν εκδόθηκε το πρώτο σου βιβλίο; Ήταν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα ή μια ανατροπή της ζωής;

Σίγουρα η συγγραφή παιδικών βιβλίων έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την βαρετή λογιστική. Είναι καλύτερα να χάνεσαι στο χρόνο και ανάμεσα σε ήρωες φανταστικούς παρά σε αριθμούς και ισοζύγια. Όταν μου είπαν ότι το πρώτο μου βιβλίο θα εκδοθεί, ήμουν στη δουλειά και χόρευα στο γραφείο μου από τη χαρά μου. Όταν πια το είδα τυπωμένο το μόνο που φοβόμουν ήταν να μην βάλω τα κλάματα από τη χαρά μου μπροστά σε κόσμο αλλά ευτυχώς κρατήθηκα . Η συγγραφή δεν ήταν παιδικό μου όνειρο, ήταν μια ιδέα που ήρθε αναζητώντας ακόμα μια ανατροπή στη ζωή μου .

  • Τι είναι για εσένα η συγγραφή βιβλίων; Μπορούμε όλοι να γράψουμε ένα;

Κάθε φορά που γράφω, διασκεδάζω με τους ήρωές μου και καταφέρνω να ξεφεύγω και εγώ μαζί τους. Μου αρέσει να γράφω ιστορίες που διασκεδάζουν και προβληματίζουν τα παιδιά. Δεν ξέρω αν μπορούν να γίνουν όλοι συγγραφείς αλλά αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανένας αν δεν προσπαθήσει.

  • Ποιους συγγραφείς παιδικών βιβλίων αγαπάς να διαβάζεις;

Μου αρέσει πολύ ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Σοφία Μαντουβάλου, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος,ο οποίος μου έμαθε και τα πρώτα μου βήματα στη συγγραφή, και αν συνεχίσω νομίζω δεν θα τελειώσω ποτέ.

  • Το βιβλίο σου «Όταν το σύμπαν συνωμοτεί» είναι από τα αγαπημένα μου! Σου έχει συμβεί στην πραγματική ζωή να νιώσεις πως μια αόρατη δύναμη με κάποιον τρόπο σε οδηγεί στις πραγματικές σου αξίες ή είναι απλώς μια φανταστική ιστορία;

Αυτό το βιβλίο δεν είναι μια προσωπική εμπειρία, αλλά πιστεύω ότι όλοι και ειδικά τα παιδιά έχουν μέσα τους δύναμη τόση όση χρειάζεται για να καταφέρουν οτιδήποτε θελήσουν. Το θέμα είναι να μην σταματήσουμε να πιστεύουμε σε αυτή μας τη δύναμη και να μην την αφήσουμε να εξασθενίσει μεγαλώνοντας .

  • Λατρεύω τα ταξίδια και ο Οδυσσέας είναι από τους αγαπημένους μου ήρωες. Πρόσφατα διασκεύασες την Οδύσσεια του Ομήρου για μικρά παιδιά (από 4 ετών) για τη νέα σειρά των Εκδόσεων Μεταίχμιο «Η πρώτη μου λογοτεχνία». Πως ήταν η εμπειρία αυτή, ανακάλυψες κάτι καινούργιο μέσα από τη διαδικασία αυτή; Είδες τον Οδυσσέα με άλλη ματιά;

Η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου δεν ήταν εύκολη υπόθεση γιατί έπρεπε να χωρέσουν όλες οι περιπέτειες του Οδυσσέα σε 1500 λέξεις και να αποδοθεί έμμετρα. Για άλλη μια φορά ανακαλύπτεις ότι όταν θέλεις κάτι πολύ τελικά το καταφέρνεις.

linasotiropoulouekdoseismetaixmio

  • Εσένα σου αρέσουν τα ταξίδια; Ποιες είναι μερικές από τις πιο αγαπημένες σου εικόνες από τη Θεσσαλονίκη;

Τα ταξίδια μου αρέσουν πάρα πολύ . Στη Θεσσαλονίκη είχα βρεθεί και παλιότερα για δουλειά και είχα μείνει για περίπου έξι μήνες. Η Θεσσαλονίκη έχει μια μαγεία που δεν έχω ξαναβρεί σε άλλη πόλη. Το μόνο που μπορώ να θυμηθώ είναι ωραίες εικόνες .

  • Έρχονται τα Χριστούγεννα και προσπαθώ να βρω λίγη από τη χαμένη μαγεία. Η ηρωίδα του νέου σου βιβλίου (που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο Ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο) βρίσκει έναν τρόπο να φανεί γενναιόδωρη και να βιώσει τις γιορτές διαφορετικά. Έχεις να μας δώσεις μερικές ιδέες για να καταφέρουμε και εμείς οι μεγάλοι να νιώσουμε για λίγο μικρά παιδιά;

Αρκεί νομίζω να παρατηρήσουμε τα παιδιά και τον πολύ απλό τρόπο σκέψης τους. Τότε θα καταλάβουμε πόσο πολύπλοκη έχουμε κάνει τη ζωή μας. Ας αφήσουμε τουλάχιστον τη μαγεία των Χριστουγέννων να μας καταβάλει.

  • Πυγολαμπίδες στο κλουβί: ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σου ακούγοντας αυτή την ονομασία για έναν οδηγό ελεύθερου χρόνου για την οικογένεια και αν έδινες φωνή στον Λάμπη, την πυγολαμπίδα, τι θα έλεγε στους αναγνώστες μας ;

Στο κλουβί; Τουλάχιστον θα είναι ένα φωτεινό κλουβί. Νομίζω πως τον Λάμπη την πυγολαμπίδα τον άκουσα μια φορά να μου ψιθυρίζει: ακολούθησε με, βγες από το κλουβί σου και μη φοβάσαι, θα είμαι μαζί σου!

Διαβάστε επίσης::

Η Λίνα Σωτηροπούλου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντήσει τους αναγνώστες της σε βιβλιοπωλεία και σχολεία.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: 3 τυχεροί θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου «Ο πρώτος μου Όμηρος: Οδύσσεια», από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο | Δηλώσεις συμμετοχής έως 24 Νοεμβρίου 2017

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.