Καινούρια μολύβια από παλιά περιοδικά – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Καινούρια μολύβια από παλιά περιοδικά

Αγαπώ πολύ τα μολύβια. Τα αγαπώ όλο το χρόνο και τα χρησιμοποιώ συνέχεια αλλά το Σεπτέμβριο νιώθω την ανάγκη να ανανεώσω τη συλλογή μου και ας έχω αρκετά ως πολλά. Νιώθω πως είναι απωθημένο από τα σχολικά μου χρόνια που περίμενα πως και πως να έρθει η ώρα να πάμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα της καινούριας χρονιάς. Πολύ αγαπημένη στιγμή για μένα, μεγάλος πονοκέφαλος για τη μαμά μου, που προσπαθούσε να με περιορίσει και να μου υπενθυμίσει πως πέρσι δεν τα χρειάστηκα και τα 20 μολύβια που αγόρασα αλλά μόνο τα 3 και έχουμε πολλά στο σπίτι.

pencils_09

Κακά τα ψέματα. Η ωραία και καινούρια γραφική ύλη ή αλλιώς τα σχολικά, δημιουργούν μια ευχάριστη ανυπομονησία σε κάθε μαθητούδι και ας μην έχει την καλύτερη σχέση με το σχολείο. Όμως το καινούριο δεν σημαίνει απαραίτητα αυτό που μόλις έχω αγοράσει. Είναι και αυτό που έχω φτιάξει. Το παλιό δεν σταματάει να είναι όμορφο, απλά το βαρεθήκαμε και το ξεπεράσαμε. Με λίγη καλή προσπάθεια και όρεξη όλα μπορούν να γίνουν καινούρια ή σαν καινούρια.

pencils_06

Τι θα χρειαστείτε:

  • Περιοδικά, κόλλες περιτυλίγματος από παλιά δωράκια.  Ότι σχέδιο θέλετε.
  • Μύτες μολυβιών. Θα τις βρείτε στα είδη χόμπι όπως στο [link http://arttime.gr/->Art Time] με 4,5 ευρώ οι 12. Προτιμήστε τις HB και όχι τις Β ή 2Β ή 4Β γιατί τα Β είναι μαλακά μολύβια και σπάνε εύκολα. Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο που τα συνοδεύει τόσο πιο ευαίσθητα είναι.
  • Κόλλα ντεκουπάζ ή/και ξυλόκολλα γνωστή και ως ατλακόλ. Αυτήν την κόλλα θα την χρησιμοποιήσουμε σε πολλές κατασκευές όλο το χειμώνα αλλά ένα βαζάκι μικρό (150ml) μπορεί να σας βγάλει πάρα πολλές κατασκευές. Προτιμήστε την πιο οικονομική.

Εργαλεία:

  • Πινέλο φαρδύ και μαλακό
  • Ψαλίδι
  • Αλουμινόχαρτο
  • Πλαστική ή ξύλινη επιφάνεια κοπής
  • Κοπίδι ή/και ξύστρα (μεταλλική οπωσδήποτε)
  • Βετεξάκι
  • Μαρκαδόρους

pencils_04

Προεργασία:

Αυτή η κατασκευή επειδή χρειάζεται μεγάλη ποσότητα κόλλας, μπορεί να λερώσει επιφάνειες και ρούχα σε μεγάλο βαθμό. Καλύψτε το τραπέζι που θα χρησιμοποιήσετε με 2-3 στρώσεις από πλαστικές σακούλες από ψώνια (όχι τις μαλακές του supermarket αλλά τις άλλες με το πιο σκληρό πλαστικό) για να το προστατεύσετε. Αν δεν έχετε πολλές τότε κόψτε τις σακούλες στο πλάι για να διπλασιάσετε την επιφάνεια που θα καλύψουν. Στο ίδιο τραπέζι τοποθετήστε και ένα γυάλινο βάζο (από κάποιο τρόφιμο που καταναλώσατε) με 2-3 δάχτυλα νεράκι. Εκεί θα βουτάτε το πινέλο σας όταν θέλετε να κάνετε διάλειμα ή όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Για να το ξαναχρησιμοποιήσετε να το σφουγγίξετε πρώτα στο βετεξάκι για να μην νερώσετε υπερβολικά την κόλλα.

pencils_01

Αν προτιμήσετε την ατλακόλ μεταφέρετε μια μικρή ποσότητα (2κ.σ. περίπου) σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι, προσθέστε νερό και ανακατέψτε καλά. Τόσο ώστε να γίνει αρκετά ρευστή και να απλώνεται με άνεση με το πινέλο.

pencils_02

 

Διαδικασία:

  • Διαλέγουμε το χαρτί μας και το κόβουμε στο ίδιο μήκος με τη μύτη μας. Αυτή που αγοράσαμε.
  • Περνάμε αρκετή κόλλα με το πινέλο στην μια πλευρά και τοποθετούμε την μύτη.
  • Τυλίγουμε πολύ προσεκτικά και σφιχτά μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχει ακινητοποιηθεί η μύτη μέσα.
  • Προσθέτουμε με το πινέλο, κόλλα στο χαρτί και τυλίγουμε.
  • Όταν έχει τυλιχτεί όλο το χαρτί γύρω από τη μύτη απλώνουμε λίγη κόλλα και σε όλο το εξωτερικό χαρτί για να μην ξεφλουδίσει στην άκρη.
  • Αφήνουμε να στεγνώσει (πάνω από 2 μέρες).
  • Κόβουμε ίσια την μια άκρη.
  • Ξύνουμε με ξύστρα ή με κοπίδι την άλλη άκρη.
  • Με ένα μαρκαδοράκι βάψτε την πλευρά που κόψατε ίσια για να φαίνεται πιο όμορφο.

pencils_13

Και έτοιμο το μολύβι! Από εδώ και πέρα θα είναι όπως κάθε άλλο μολύβι αλλά στο σχέδιο που εσείς διαλέξατε. Θα μπορείτε να το ξύσετε κανονικά και να γράψετε με αυτό ότι θέλετε.

pencils_05

Τι να προσέξετε:

  • Στεγνώστε τα μολύβια σε ένα πλαστικό ποτηράκι ή πάνω σε αλουμινόχαρτο. Όχι δίπλα-δίπλα και όχι πάνω σε ύφασμα ή χαρτί. Κολλάνε πολλές ώρες μετά το τύλιγμα.Γύρω στα 2-3cm χαρτιού φαίνεται μόνο στο τελικό μολύβι (γύρω-γύρω). Οπότε διαλέξτε το καλό σχέδιο του χαρτιού για το τέλος ή προσθέστε έξτρα κομμάτι στο τέλος με κάποιο ιδιαίτερο σχεδιάκι.
  • Μην αφήνετε κενά αέρα. Σφιχτό ρολάρισμα γύρω-γύρω ακόμα και αν έτσι σας στραβώνει. Θα το διορθώσετε με το κόψιμο. Αν το μολύβι δεν είναι σφιχτό δεν θα μπορεί να ξυθεί.
  • Για το ξύσιμο χρησιμοποιήστε το κοπίδι μόνο εσείς αν ξέρετε να το κάνετε και όχι τα παιδιά . Θέλει φάλτσα γωνία και είναι λίγο δύσκολο. Υπάρχει πάντα και η ξύστρα που είναι ο πιο εύκολος και μη επικίνδυνος τρόπος.

pencils_16

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:

  • Αν έχετε πιστόλι σιλικόνης μπορείτε να το «κλείσετε» (την πλευρά που κόψατε ίσια) με μια σταγόνα σιλικόνης. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύχρωμες σιλικόνες και αν θέλετε μπορείτε να έχετε διάφορα χρώματα στα μολύβια σας. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που έχει όταν λειτουργεί το πιστόλι σιλικόνης καλό είναι να το κάνετε εσείς αυτό το βήμα και όχι τα παιδιά.
  • Αν δεν μπορείτε να βρείτε μύτη μολυβιού χρησιμοποιήστε το ανταλλακτικό από στυλό ή απλά το εσωτερικό του. Είμαι σίγουρη ότι έχετε σε κάποιο συρτάρι πολλούς διαφημιστικούς στυλό που δε χρησιμοποιείτε. Απλά προσέξτε στο στυλό να βγαίνει η μύτη εξ’ αρχής εκτός χαρτιού γιατί δεν θα μπορεί να ξυθεί μετά με ξύστρα!
  • Αν έχετε παλιά μολύβια στο σπίτι, εφαρμόστε αυτή τη διαδικασία όχι όμως με πολύ χαρτί. Ίσα – ίσα να καλυφθεί το παλιό σχέδιο με ένα νέο και έτσι θα είναι σα καινούρια.
  • Να κάνετε πολλά μολύβια και με μια όμορφη κορδελίτσα να τα κάνετε δωράκια.

pencils_17

Όμως γραφική ύλη δεν είναι μόνο τα μολύβια. Είναι και άλλα πολλά. Η συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι μην πετάτε τίποτα. Οι σβύστρες γίνονται ωραίες σφραγίδες, τα τετράδια πολύ όμορφα δωράκια και άλλα πολλά.

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.