Ελίζα: στηρίζει και εκπαιδεύει νέους γονείς – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ελίζα: στηρίζει και εκπαιδεύει νέους γονείς

eliza

Γράφει η Ιωάννα Μπλέκα, Ψυχολόγος και Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Το ΕΛΙΖΑ  είναι το Σωματείο Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού που ιδρύθηκε το 2008 στην Αθήνα, στην μνήμη της 6χρονης Eliza, που βρήκε τραγικό θάνατο έπειτα από κακοποίηση. Οι ιδρυτές του Σωματείου θέλοντας να προστατεύσουν κάθε παιδί από την παραμέληση και την κακοποίηση που μπορεί να βιώσει στα πλαίσια της οικογένειάς του, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις που βασίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στόχοι του σωματείου είναι η πρόληψη της παραμέλησης και της κακοποίησης παιδιών, η στήριξη των γονιών που συχνά γίνονται βίαιοι χωρίς να το θέλουν, καθώς και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών στην Ελλάδα.

Το 2009 σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS αρχίζει τη λειτουργία του ο Ξενώνας SOS-ΕΛΙΖΑ στο Μαρούσι, που φιλοξενεί βρέφη και νήπια έως 5 ετών, που έχουν υποστεί παραμέληση ή κακοποίηση στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Μέσα από την βραχύχρονη παραμονή τους στον Ξενώνα προσφέρεται στα παιδιά άμεση προστασία από περαιτέρω κακοποίηση ή/και παραμέληση μέσω της διασφάλισης σταθερού πλαισίου διαμονής κατά την περίοδο της κρίσης. Η φιλοξενία στον Ξενώνα είναι σχεδιασμένη ώστε να καλύπτει τις ψυχοσυναισθηματικές, μαθησιακές και κοινωνικές ανάγκες των βρεφών και των νηπίων. Τα παιδιά αναπτύσσουν επανορθωτικές σχέσεις με μία ομάδα επαγγελματιών που επιτελούν γονεϊκές λειτουργίες σε ένα σταθερό θεραπευτικό πλαίσιο και επιπλέον δέχονται εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση. Παράλληλα, προσφέρονται εξειδικευμένες ψυχοκοινωνικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες προς την οικογένεια των παιδιών, με προτεραιότητα την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στο φυσικό οικογενειακό τους περιβάλλον. Αν από την ενδελεχή εκτίμηση και αξιολόγηση της οικογένειας αυτό δεν κριθεί συμφέρον για το παιδί, γίνεται αναζήτηση εναλλακτικών σταθερών πλαισίων διαμονής και φροντίδας για τα παιδιά.

Ένας βασικός στόχος του ΕΛΙΖΑ είναι η στήριξη και η εκπαίδευση των νέων γονιών, ώστε να αποφευχθούν συμπεριφορές που μπορεί να θέσουν τα παιδιά σε κίνδυνο. Στα πλαίσια της ενημέρωσης και της πρόληψης το Σωματείο έχει εκδώσει το έντυπο «Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι»  που βοηθάει τους γονείς να ξεπεράσουν με ψυχραιμία και σύνεση κάποιες δύσκολες και αμήχανες στιγμές που ζει κάθε γονιός και να προλάβουν, όσο γίνεται, καταστάσεις έντασης που μπορεί να οδηγήσουν σε απόγνωση ή σε λεκτική ή σωματική βία προς το παιδί. Μια πολύ συχνή και επικίνδυνη για την ακεραιότητα του παιδιού αντίδραση μπορεί να είναι το Σύνδρομο Ταρακουνήματος του παιδιού , για αυτό κι παρέχουν ενημέρωση και για τις  σοβαρές συνέπειες του απότομου “δυνατού τραντάγματος”.

Κατεβάστε δωρεάν αυτά τα πολύτιμα συμβουλευτικά εργαλεία και διαδώστε τη δουλειά που γίνεται στο ΕΛΙΖΑ ώστε να βοηθήσουμε να αλλάξει η ζωή πολλών παιδιών που είναι θύματα βίας, και να συμβάλλουμε στην πρόληψη του φαινομένου της κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα.

Κλικ εδώ «Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι»

Κλικ εδώ > Σύνδρομο Ταρακουνήματος του παιδιού

 

Λίγα Λόγια για την Ιωάννα Μπλέκα

Η Ιωάννα Μπλέκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι έκανε μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία Παιδιών, Εφήβων και Οικογένειας στο London Metropolitan University. Στη συνέχεια παρακολούθησε τετραετή μετεκπαίδευσή στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει όπως πάντα ονειρευόταν, με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην πόλη μας. Μας μιλάει για ελεύθερο χρόνο και ψυχολογία. 

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.