Χειροποίητη θήκη-display για κοσμήματα – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Χειροποίητη θήκη-display για κοσμήματα

Με τα κοσμήματα έχω μια σχέση περίεργη. Τα αγαπάω πολύ αλλά δύσκολα “ψήνομαι” να τα φορέσω. Ειδικά αν θέλω μισή ώρα να τα βρω και να τα “ξεμπλέξω” από άλλα βαριέμαι. Για αυτό αποφάσισα να φτιάξω μια κατασκευή για το υπνοδωμάτιο μου και λειτουργική και διακοσμητική.

inmyc_mirror_08

Τι χρειάστηκα:

  • Φελλό σε φύλλο 90Χ60cm, πάχους 4mm τουλάχιστον.
  • Παλιά καδράκια με άκυρα θέματα που δεν ήθελα να τα κρεμάσω.
  • Λαδομπογιά. Όχι σωληνάριο που κοστίζει και θέλει πολύ δουλειά. Ένα μικρό τενεκεδάκι από σιδηρικά. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ακρυλικά.
  • Ένα μικρό πινελάκι.
  • Χαρτοταινία
  • Βελόνα και κλωστή.
  • Διάφορα μικρά κουμπάκια, κατά προτίμηση τύπου μανιτάρι.
  • Χάρακα, τριγωνάκι, μολύβι, μαρκαδοράκι.
  • Κόλλα απλή αλλά ρευστή.
  • 1m στρατσόχαρτο.

Τα παλιά καδράκια «ανοίγουν» πολύ εύκολα. Στην πίσω πλευρά τους έχουν καλυφθεί από απλό χαρτί που βγαίνει εύκολα. Μπορούμε να το ξεκολλήσουμε ή και να το σκίσουμε προσεκτικά. Μόλις αφαιρεθεί, βλέπουμε μικρά καρφάκια, «χτυπημένα» στο εσωτερικό της κορνίζας , που συγκρατούν το θέμα στη θέση του. Μπορούμε να τα βγάλουμε και αργότερα να τα ξαναβάλουμε με το χέρι. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια.

inmyc_mirror_03

Χρησιμοποιούμε το θέμα που βγάλαμε ως οδηγό για να κόψουμε το φελλό σε ίδιο μέγεθος. Βάφουμε την μια όψη του φελλού στο χρώμα της αρεσκείας μας. Μπορούμε να τον ζωγραφίσουμε άμα έχουμε όρεξη.

inmyc_mirror_04

Αφού στεγνώσει, τον ξαπλώνουμε ανάποδα (να βλέπουμε την άβαφη όψη) κάπου και τοποθετούμε επάνω του όλα τα κοσμήματα που θα θέλαμε να κρεμάσουμε εκεί. Τα τακτοποιούμε σαν να κρέμονται για να δούμε πόσο χώρο πραγματικά θα πιάσουν. Σημειώνουμε με ένα μαρκαδοράκι το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχει κρεμαστράκι πάνω στον φελλό αν θα θέλαμε να κρέμεται εκεί το αντίστοιχο κόσμημα. Κάποια κοσμήματα όπως μακριά μενταγιόν ή κολιέ μπορεί να είναι μεγαλύτερα από το καδράκι μας. Δεν μας πειράζει αυτό. Θα γίνει ένα χαρούμενο και ασύμμετρο καδράκι-θήκη.

inmyc_mirror_07

Κολλάμε τουλάχιστον δύο στρώσεις χαρτοταινίας μήκους 2cm σε σχήμα σταυρού ή Χ πάνω από τα σημεία που θέλουμε να μπει κρεμαστράκι. Ο φελλός είναι ένα ανθεκτικό υλικό αλλά θα περάσει βελόνα και κλωστή και αργότερα ίσως να κρέμεται βαρύ κόσμημα οπότε ας ενισχύσουμε το σημείο.

Διαλέγουμε τα κουμπάκια μας προσεκτικά και αρχίζουμε να τα ράβουμε πάνω στο φελλό και στα σημεία που έχουμε μαρκάρει. Όπως θα ράβαμε ένα οποιοδήποτε κουμπάκι αλλά πιο σφιχτά. Αν δεν ξέρετε δείτε εδώ->]. Όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ραπτική μας, τοποθετούμε το φελλό στο καδράκι μας (έτσι ώστε να βλέπουμε τα κουμπάκια) και βάζουμε τα καρφάκια όπως ήταν πριν. Περνάμε με κόλλα την κορνίζα στην πίσω όψη και ακουμπάμε όλη την κορνίζα πάνω σε ένα στρατζόχαρτο. Πιέζουμε για να κολλήσει καλά και αφήνουμε.

inmyc_mirror_05

Όταν με το καλό κολλήσει το χαρτί, κόβουμε προσεκτικά ότι περισσεύει από το καδράκι και είναι έτοιμο να κρεμαστεί. Και πάνω του να περαστούν όλα τα κοσμήματά μας. Το βάζουμε κάπου κοντά σε καθρέπτη. Για να μπορούμε να δοκιμάζουμε άμεσα τι θέλουμε να φορέσουμε. Αν δε θέλουμε να σκονίζονται τα βάζουμε σε ένα κουτάκι με το καδράκι. Στο καρφάκι κρεμάμε κάτι άλλο! Εγώ έκανα 4 τέτοια. Πολλά άχρηστα καδράκια και πολλά χειροποίητα κοσμήματα. Κρέμασα στον καθρέπτη στον τοίχο με ειδικά γαντζάκια και τα έβαλα γύρω-γύρω.

inmyc_mirror_06

Tips:

  • Αν δεν ξέρετε τι χρώμα θέλετε να βάψετε τα καδράκια βάψτε κάτι ουδέτερο. Ή κάτι έντονο όπως μαύρο ή κόκκινο. Μην αφήσετε το φελλό άβαφο. Θα αρχίσει να ξεφτάει εύκολα ειδικά αν έχετε πολλά σκουλαρίκια να καρφιτσώσετε.
  • Αν θέλετε να τα βάλετε κοντά σε καθρέπτη, δείτε τι χρώματα καθρεπτίζονται στον καθρέπτη και βάψτε τα ανάλογα. Δεν παίζει τόσο ρόλο τι χρώματα έχει ο καθρέπτης γύρω του όσο τι μας δείχνει.
  • Εγώ προτίμησα να κάνω διάφορα σχέδια όταν έβαζα τα κουμπάκια. Άλλα χαμόγελα, άλλα αστέρια, άλλα τρίγωνα.
  • Ο φελλός και τα κοσμήματα αν μένουν διαρκώς εκτεθειμένα, θα σκονίζονται! Διαλέξτε μια όμορφη και ταιριαστή οργάντζα και κρεμάστε την από το καρφάκι και λίγο πίσω από το καδράκι.
  • Πολύ βαριά κοσμήματα κρεμάστε τα σε δυο κουμπάκια για να μη σας χαλάσει.
  • Άμα το βαρεθείτε, χαλάστε το όπως πριν και κάντε το πάλι καδράκι ή κάτι άλλο. Η κορνίζα δε χαλάει εκτός και αν αποφασίσετε να τη βάψετε 😉

inmyc_mirror_09

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.