Σαν να πάτησε κάποιος τον διακόπτη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σαν να πάτησε κάποιος τον διακόπτη

CHRISTMAS

photo via

Γράφει η Βαρβάρα Δουμανίδου

Άντε να έρθουν τα Χριστούγεννα να περάσουν, να έρθει το Πάσχα να περάσει να έρθει μετά το καλοκαίρι και να μείνει.

Αυτό έλεγα από μικρή γιατί είμαι παιδί του καλοκαιριού και ας γεννήθηκα φθινόπωρο.

Όμως φέτος σαν κάτι να άλλαξε. Σαν να πάτησε κάποιος τον διακόπτη και άναψαν μέσα μου χιλιάδες χριστουγεννιάτικα φωτάκια και λαμπυρίζω σαν δέντρο. Έχω μια χαρά φέτος. Ένα ξύπνημα σαν από τη φύση μου! Γιατί ξέρετε το έθιμο με το πράσινο έλατο τα Χριστούγεννα είναι για να ξορκίσουμε τον χειμώνα και να προετοιμαστούμε για τον ερχομό της άνοιξης..

Θα γεμίσουμε πάλι δώρα και πάλι θα ετοιμάσουμε νόστιμα γιορτινά τραπέζια. Και θα μαζευτούμε φίλοι και οικογένειες και θα γελάσουμε, θα εκνευριστούμε, θα μαλώσουμε, θα κουραστούμε, θα ξενυχτήσουμε, θα διασκεδάσουμε. Αλλά πάντα κάτι θα μας λείπει. Και αυτό το κάτι πάντα μας ξεγελά και πέφτουμε στο κρεβάτι με μια αδιόρατη θλίψη. Αλλά φέτος αυτό το κάτι ας μη το αφήσουμε να μας λείψει. Ας το αλλάξουμε.

Ας αποκτήσουμε την επαφή. Επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Με τους γονείς μας, τα παιδιά μας, τους παππούδες μας, τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας!

Και τι καλύτερο από το παιχνίδι για να έρθουμε κοντά; Παιχνίδι ασταμάτητο και ανεξάντλητο κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Ένα υπέροχο παιχνίδι επαφής είναι το μπέρδεμα με τα χέρια μας. Πιαστείτε χέρι χέρι σε κύκλο και μπερδευτείτε ανελέητα.. και μετά προσπαθήστε να ξεμπερδευτείτε χωρίς να αφήσετε τα χέρια!

Παίξτε με τα μάτια κλειστά.. βάλτε τα μικρά παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους και να ανακαλύψουν και να μαντέψουν τα πρόσωπα των γονιών, των παππούδων, των θείων, ξανά από την αρχή. Όχι με τα μάτια αλλά με την αφή και τη μυρωδιά. Πιστέψτε με είναι τόσο απορροφημένα τα παιδιά από την τεχνολογία που θα είναι ένας ολοκαίνουργιος κόσμος για αυτά!

Τραγουδήστε! Μαζευτείτε γύρω από το τζάκι, τη σόμπα, το καλοριφέρ και τραγουδήστε τα αγαπημένα σας τραγούδια όλοι μαζί! Μετά αλλάξτε τους τα φώτα βάζοντας σε κάθε φωνήεν ένα διαφορετικό.. π.χ. τραγουδήστε τα κάλαντα μόνο με ι.. τρίγινι κίλιντι μις τι γιτινι, ίρθιν τι χριστίγιννι κι ι πριτιχρινιοί, ι!!! (πολύ γέλιο)

Οργανώστε διαγωνισμούς χορού! Διαλέξτε ζευγάρια, διαλέξτε τραγούδια και μουσικές και χορέψτε μέχρι τελικής πτώσεως!

Καθήστε τριγύρω και διηγηθείτε τρομαχτικές ιστορίες.. όλοι έχουν από μια! Γεμίστε με κεριά το δωμάτιο ψήστε κάστανα και ζεστό κρασάκι και φοβηθείτε ελεύθερα!

χριστουγενννα

photo via

Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν μόνοι. Και μερικές φορές νιώθουμε κι εμείς μόνοι. Κι ας περιστοιχιζόμαστε από δεκάδες φίλους γονείς και συνεργάτες! Φέτος ας μη φοβηθούμε την επαφή. Ας νιώσουμε, ας αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, ας μαγειρέψουμε, ας φάμε, ας πιούμε, ας ακούσουμε, ας κλάψουμε, ας γελάσουμε, ας τραγουδήσουμε, ας αγαπήσουμε, ας ερωτευθούμε, ας καταλάβουμε, ας ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που μας λέει πως θα ζήσουμε για πάντα. Γιατί εδώ είναι η ζωή και είναι τώρα. Και αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι μια φορά!  Και το βράδυ που θα πέσουμε στα κρεβάτια μας ας κοιμηθούμε χαμογελαστοί. Ήρεμοι και γεμάτοι. Και πλήρεις.

 

Λίγα λόγια για τη Βαρβάρα Δουμανίδου

Η Βαρβάρα Μπάρμπι Δουμανίδου είναι η ιδιοκτήτρια ενός μαγικού ξεχωριστού χώρου με το όνομα “Αιθερόπλοο” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Της αρέσει πολύ να πετά πάνω από τη πόλη με τα χρωματιστά φτερά της και να ψάχνει ανθρώπους που θέλουν με λαχτάρα να ανακαλύψουν τον υπέροχο κόσμο του θεάτρου. Παίζει, σκηνοθετεί, εμψυχώνει και δημιουργεί φανταστικές και συναρπαστικές ομάδες, ιστορίες και καταστάσεις με μικρά και μεγάλα παιδιά πάνω από 18 χρόνια. Tης αρέσουν πολύ οι σοκολάτες και οι γάτες. Μας μιλάει για θεατρικό παιχνίδι.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.