ΕΚΔΡΟΜΗ: Φεστιβάλ Βωβούσας, Ζαγόρι, Ιωάννινα, Ήπειρος. – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΕΚΔΡΟΜΗ: Φεστιβάλ Βωβούσας, Ζαγόρι, Ιωάννινα, Ήπειρος.

Vovousa project. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis. 05/2013.

Ανοιχτή πρόσκληση προς τολμηρούς ή οδηγός επιβίωσης (!) για επίδοξους φεστιβαλιστές

Του Καμίλο Νόλλα*

Θέλετε να αποφύγετε τις αυγουστιάτικες πολύβουες παραλίες; Θέλετε να κάνετε μεσημεριανή σιέστα στον παχύ ίσκιο των καρυδιών; Θέλετε να δροσίζετε το κορμί σας στα κρυστάλλινα νερά ενός θρυλικού ποταμού; Και τέλος, θέλετε όλα τα παραπάνω να συνδυάζονται με ποιοτικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους;

Ε, τότε σας περιμένουμε στο φεστιβάλ Βωβούσας 28 Ιουλίου-5 Αυγούστου, 2018: 14/07 – 21/07 (η εκδήλωση εδώ) το μοναδικό ορεινό φεστιβάλ της Ελλάδος. Εκείνη την εποχή θα δείτε και πυγολαμπίδες ή κωλοφωτιές όπως τις λέμε εδώ!

Είστε οικογένεια, ζευγάρι ή… σολίστ; τότε αυτός είναι ο καλοκαιρινός σας προορισμός, έχουμε για όλους! Μόνο πολλά δωμάτια δεν έχουμε, όποτε φέρτε σκηνούλα -όχι από το πράκτικερ, ας είναι λίγο ενισχυμένη- και στήστε την στο Καταφύγιο Βάλια Κάλντα (2χλμ) με μηδαμινό κόστος και δικαίωμα χρήσης ντους και wc. Κι αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε κάμπινγκ, υπολογίστε μερικά σκεπάσματα παραπάνω, κάλτσες, πιτζάμες. Είμαστε στα 1000 μέτρα υψόμετρο και τη μέρα κάνει ζέστη αλλά το βράδυ…πέφτει η θερμοκρασία στους 12°-16°! Και φακό φέρτε, και γκαζάκι, και τίποτα αναλώσιμα, όπως γάλα ή φρυγανιές μιας και ούτε μίνι μάρκετ υπάρχει. Υπόψη πως στη Βωβούσα ανεβαίνετε απαραιτήτως με τα εξής τρία πράγματα: βενζίνη (κοντινότερο βενζινάδικο 45 χλμ), τσιγάρα, μετρητά (ΑΤΜ γιόκ). Εντάξει δυο ταβέρνες έχουμε εντός χωριού και μια στο Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, όπου μπορείτε να φάτε ακόμα και πρωινό… οι οποίες σημειώστε διαθέτουν και POS.

Για την ημέρα μπορείτε να κάνετε γυμναστική με τη Τζίνα Αποστολοπούλου, να παρακολουθήσετε κάποιο εργαστήριο ή να πάτε περίπατο σε ένα από τα πολλά μονοπάτια της περιοχής. Υπάρχουν για απαιτητικούς κορφάκηδες αλλά και για αρχάριους, από μια ώρα έως και δέκα ώρες… Αρβιλάκι μέχρι τον αστράγαλο, παγούρι και καπέλο να έχετε και…φύγατε!

vovousa festival yorgos detsis-10

vovousa festival yorgos detsis-12

vovousa festival yorgos detsis-7

vovousa festival yorgos detsis-13

vovousa festival yorgos detsis-9

Αν δεν είστε του περπατήματος και προτιμάτε χαλάρωση στη πλατεία με καφέ ή τσίπουρο, τουλάχιστον κάντε μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Αώου, ενός από τους τελευταίους ανέγγιχτους ποταμούς των Βαλκανίων. Και θα παραμείνει ως τέτοιος γιατί αν δε το γνωρίζατε, ξεκινήσαμε το φεστιβάλ το 2013 θέλοντας να κάνουμε γνωστή την αντίθεσή μας σε ένα παράλογο σχέδιο κατασκευής φράγματος. Αυτή τη στιγμή που σας γράφω, αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την οριστική ακύρωση αυτής τη προοπτικής. Δε ξέρω αν κάναμε καλά τη δουλειά μας, πάντως όσοι έχουν έρθει και ζήσει μερικές μέρες εδώ, έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πως σε μια περιοχή εντός Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στις παρυφές περιοχών Natura 2000, με τριαντάμετρα πεύκα, ρυάκια, ρεματιές, αρκούδες, λύκους, αγριογούρουνα, αγριόγατες, βύδρες, πέστροφες, ρε φίλε δε φτιάχνεις φράγμα, έλεος!

Πίσω στα δικά μας. Λοιπόν μπάνιο στο ποτάμι, αν δε θέλετε να κρυώσετε θα κάνετε 14:00-19:00, όταν έχει πυρώσει η γης από τον κάθετο ήλιο και μαζί ζεσταθεί και το ποτάμι. Οι ντόπιοι λένε πως όσα μπάνια κανείς στον Αώο τόσα λιγότερα κρυώματα θα περάσεις τον χειμώνα.

vovousa festival yorgos detsis-16

vovousa festival yorgos detsis

Στη πλατεία αφήνετε ελεύθερα τα αγγελούδια σας να παίζουν, δεν έχει αυτοκίνητα και γενικώς εκείνες τις μέρες γίνεται το σώσε. Μπάλες, ποδήλατα, πιγκ πονγκ, και παιδικές φωνές κατακλύζουν το χωριό, στο οποίο με αφορμή το φεστιβάλ οι κάτοικοι καλλωπίζουν τους κήπους τους και φροντίζουν τα καλντερίμια.

Και φυσικά για το βράδυ το πρόγραμμα του φεστιβάλ σας προτείνει εκθέσεις φωτογραφίας, συναυλίες, προβολές, συζητήσεις και πολλά άλλα που θα εκτιμήσετε δέοντος και που δε πρέπει να χάσετε.

Θέλω να σας καθησυχάσω και να σας πω πως και αν τίποτα από όλα τα παραπάνω δε φροντίσετε, όλο και κάποιος από εμάς ή άλλος επισκέπτης θα βρεθεί να σας εξυπηρετήσει δανείζοντας μια ζακέτα ή δίνοντας ένα πακέτο μακαρόνια.

Εδώ πάνω στο βουνό συμβαίνει κάτι μαγικό, η συναναστροφή και η συνάθροιση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επικοινωνία και αλληλεγγύη, δύο βαθιές έννοιες που αναφέρονται μόνο σε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις!

vovousa festival yorgos detsis-17

Λίγα ακόμα:

Σε περίπτωση που χτυπήσετε ή ανεβάσετε πυρετό, μην ανησυχείτε, η έμπειρη γιατρός μας Αγλαΐα Μανουσάκη θα σας φροντίσει στο πρόχειρο ιατρείο που έχουμε στήσει.

Οι Θεσσαλονικείς θα κάνουν δυόμιση με τρεις ώρες μέσω Εγνατίας οδού με έξοδο στους Μαυραναίους και πορεία προς Ζιάκα, Περιβόλι, Βωβούσα. Οι Αθηναίοι θα οδηγήσουν για έξι ώρες, μέσω Ιόνιας Οδού ή Οδού Κεντρικής Ελλάδος. Όλες οι πληροφορίες για πιθανές διαδρομές βρίσκονται στο σάιτ μας vovousafestival.gr ενώ το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Avgo, Valia Kalda national park. Vovousa project. Ipiros. Greece. Europe. George Detsis. 06/2013.

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά

vovousafestival.gr

*Ο Καμίλο Νόλλας, είναι φωτογράφος και διοργανωτής του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.