ΒΙΒΛΙΟ: Ο Αλέξης πάει.. σχολείο! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΒΙΒΛΙΟ: Ο Αλέξης πάει.. σχολείο!

alexis metaixmio

Ο Αλέξης είναι από τους αγαπημένους μας ήρωες. Έχει χιούμορ, φαντασία, παιδικό πείσμα και αποφασιστικότητα. Με όχημα τη φαντασία του συμπαρασύρει και εμάς τους μεγάλους να δούμε τον κόσμο διαφορετικά και να χωθούμε έστω και για λίγο στους μαγικούς κόσμους που πλάθει με αυτή. Πρόκειται για μια σειρά παιδικών βιβλίων που θέλει να συμπαρασταθεί με φαντασία και κέφι στα παιδιά και στους γονείς, για ν’αντιμετωπίσουν συνηθισμένα προβλήματα με ασυνήθιστους τρόπους.

Η συγγραφέας Άλισον Φαλκονάκη είναι Βρετανίδα και ζει με τον άντρα της και τα δυο τους παιδιά στην Αρκαδία. Η εικονογράφος Κλαίρη Γεωργέλη είναι Ελληνίδα με σπουδές στην Αγγλία και μεγάλη αγάπη για την παιδική εικονογράφηση και τη φωτογραφία. Με το βιβλίο τους “Αλέξη φάε κάτι” κατάφεραν να μπουν ανάμεσα στα 200 καλύτερα βιβλία του κόσμου, σύμφωνα με τη Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου και την ετήσια έκθεση The White Ravens.

Στη σελίδα των Εκδόσεων Μεταίχμιο ανακάλυψα υπέροχες εκπαιδευτικές δράσεις, με αφορμή τη σειρά βιβλίων για τον Αλέξη, και με την άδειά τους τις μοιράζομαι μαζί σας.

Για το βιβλίο Αλέξη, φάε κάτι!

Alexi fae kati 01 640x330

Δραστηριότητα: Τρώμε υγιεινά

Εξηγήστε στα παιδιά ότι οι τροφές μας δίνουν ενέργεια για να μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε στη διάρκεια της ημέρας. Φτιάξτε στεφάνια από χαρτόνι στο μέγεθος των κεφαλιών των παιδιών, στερεώστε πάνω τους εικόνες από τα αγαπημένα τους υγιεινά σνακ και παίξτε το ακόλουθο παιχνίδι: όταν τα παιδιά φορούν τα στεφάνια τους μπορούν να τρέχουν και να χοροπηδούν ελεύθερα. Μόλις φωνάξετε «Δεν έχει κολατσιό!», πρέπει να βγάλουν τα καπέλα και να κινούνται πολύ πολύ αργά, σαν χελώνες. Μόλις φωνάξετε «Ώρα για κολατσιό!», φορούν τα καπέλα τους και ξαναρχίζουν να τρέχουν. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γρήγορη και αργή μουσική αντίστοιχα.


 

Για το βιβλίο Αλέξη, ώρα για μπάνιο!

Alexi ora gia mpanio 01 640x330

Δραστηριότητα: Σαπουνόφουσκες

 

Σταθείτε όρθιοι στη μέση του σαλονιού και κάντε σαπουνόφουσκες προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα παιδιά πρέπει να τρέχουν να τις αποφύγουν, πριν αυτές τα αγγίξουν και τα καθαρίσουν. Στη συνέχεια φωνάζετε «Ώρα για μπάνιο!». Αυτή τη φορά, τα παιδιά πρέπει να τρέξουν προς τις σαπουνόφουσκες και να προσπαθήσουν να τις πιάσουν.


Για το βιβλίο Αλέξη, μάζεψε τη ζούγκλα!

Alexi zougla 01 640x330

Δραστηριότητα: Τα ζώα της ζούγκλας

Βάλτε σ’ ένα καπέλο ή κουτί εικόνες ζώων, δύο από κάθε είδος (φίδι, λιοντάρι, ελέφαντα, κροκόδειλο, παπαγάλο, κουνούπι), και ζητήστε από κάθε παιδί να τραβήξει μία εικόνα χωρίς να βλέπει. Με το παράγγελμά σας, τα παιδιά μιμούνται τη φωνή του ζώου που τους έτυχε και ψάχνουν να βρουν το ταίρι τους.


Για το βιβλίο Αλέξη, μη φοβάσαι!

Alexi mi fobasai 01 640x330

 

Δραστηριότητα: Τολμήστε!

Βάλτε μέσα σε ένα κουτί ή μια χαρτοσακούλα διάφορα αντικείμενα με παράξενη υφή, όπως ένα κάστανο με το αγκαθωτό περίβλημά του, ένα κουκουνάρι, ένα φτερό, πλαστικά έντομα, ένα κομμάτι από φλοιό δέντρου κ.ά. Τα παιδιά, με δεμένα μάτια, πλησιάζουν με τη σειρά και πρέπει να τολμήσουν να βάλουν το χέρι τους μέσα στο κουτί ή τη χαρτοσακούλα και να τραβήξουν ένα αντικείμενο. Έπειτα προσπαθούν να μαντέψουν τι είναι. Μην τους πείτε όμως αν μάντεψαν σωστά, παρά μόνο στο τέλος, όταν όλα τα παιδιά έχουν συμμετάσχει.

 

Βρείτε στη σελίδα των Εκδόσεων Μεταίχμιο και άλλες δραστηριότητες και κατασκευές για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

Επίσης τα παιδιά μπορούν στην Παιδική Γωνιά των Εκδόσεων Μεταίχμιο να κατεβάσουν αφίσες από αγαπημένους τους ήρωες, να γίνουν μέλος της βιβλιοπαρέας,  να διαβάσουν την εφημερίδα “Παιδιά Διάλειμμα” και πολλά ακόμα!

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.