Οι δικές μας ντομάτες είναι οι πιο νόστιμες – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Οι δικές μας ντομάτες είναι οι πιο νόστιμες

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γράφει η Αιμιλία Ροδοπούλου | www.kipologio.gr

Ήδη έχουν βγει παγανιά στα φυτώρια και τα γεωπονικά καταστήματα τα φυτάκια καλοκαιρινών λαχανικών. Και εμείς εδώ στις Πυγολαμπίδες στο κλουβί, σε ενημερώνουμε έγκαιρα μάνα και πατέρα, για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή.

Τώρα θα βρεις φρέσκα φυτά, έτοιμα να τα μεταφυτέψεις στον λαχανόκηπο ή τις γλάστρες σου. Και μάλλον έχεις αυτό το φόβο ότι δε θα πάρεις ποτέ σοδειά και ότι αποκλείεται να μπορέσεις να καλλιεργήσεις έστω κολυμπηθρόξυλο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να διώξουμε αυτούς τους φόβους σου και να σου πούμε χτυπώντας σε απαλά στην πλάτη “ντοντ γουόρι, όλα θα πάνε καλά, αρκεί να έχεις μαζί σου τον πολύτιμο βοηθό σου”. Ξέρουμε όλοι ότι ο πολύτιμος βοηθός είναι το παιδάκι / παιδάκια της οικογένειας που θα είναι ο και ο φροντιστής – ποτιστής των λαχανικών. Γι’ αυτό και όλα θα πάνε καλά.

Θα σου προτείνω να φυτέψεις το πιο εύκολο φυτό, από το οποίο θα πάρεις σίγουρα σοδειά σε γλάστρα στο μπαλκόνι, εκτός αν κάνεις κάτι υπερβολικά λάθος (όπως το να πας διακοπές στις Μπαχάμες και μείνουν τα φυτά απότιστα 2 βδομάδες). Θα φυτέψεις ντοματιές που δίνουν ντοματάκι μικρό, σε τσαμπάκι. Ξέρεις, εκείνα που τα καταβροχθίζουν τα παιδιά σα καραμέλες, χλαπ χλαπ. Μπορείς να διαλέξεις να φυτέψεις χρωματιστά ντοματάκια και τα παιδιά θα δείξουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ntomates martios kipologio2

Πάρε έτοιμα φυτά ντοματιάς και μία γλάστρα με φρέσκο χώμα. Δε χρειάζεσαι κάποιο ιδιαίτερο χώμα, ούτε είναι απαραίτητο να καταπιαστείς φτιάχνοντας μίγματα με χώμα – κομποστ – κοπριές κτλ. Κοπριά μη βάλεις έτσι κι αλλιώς στη γλάστρα, για πολλούς λόγους, όπως επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα καούν τα φυτά εξαιτίας της.

Πες στον πολύτιμο βοηθό να φορέσει το ειδικό σετ  μπλουζάκι – παντελόνι που έχει για να κυλιέται στα χώματα. Και βγείτε στο μπαλκόνι παρέα με ένα τρανζιστοράκι και ένα μπολ φράουλες (εντάξει, η φύτευση θα πετύχει και με ένα μπολ ποπ κορν ή μία πιατέλα τυροπιτάκια). Φορέστε και οι δύο (ή παραπάνω) γάντια ελαστικά μιας χρήσεως, καθώς δεν είναι καλό να γεμίσουν τα νύχια σας με χώμα (και να το φάτε μετά μαζί με τα τυροπιτάκια). Για τον πολύτιμο βοηθό υπάρχουν γάντια μεγέθους XS και μπορείτε να τα βρείτε στα φαρμακεία.

Φυτέψτε τη ντοματιά σας σε μία όχι πολύ μεγάλη γλάστρα, ανοίγοντας μία λακουβίτσα στο χώμα και τοποθετώντας εκεί μέσα στο φυτό σας. Ποτίστε άμεσα. Μετά από λίγο καιρό που θα έχει μεγαλώσει η ντοματιά, θα την μεταφυτέψετε σε μία μεγαλύτερη γλάστρα. Αυτό το κάνεις, επειδή στις ντοματιές αρέσει η μετακόμιση από γλάστρα σε γλάστρα. Μη το κάνεις όμως παραπάνω από 1-2 φορές,δε χρειάζεται.

ntomates martios kipologio3

Το καλοκαίρι θα την ποτίζεις μέρα παρά μέρα, αλλιώς το φυτό σου θα κορακιάσει. Τώρα την άνοιξη θα την ποτίζεις  2-3 φορές την εβδομάδα. Είναι εντυπωσιακό να δείτε παρεάκι με τον πολύτιμο βοηθό την ντοματιά να ανθίζει και να φτιάχνει κίτρινα λούλούδια και μετά να τα μετατρέπει σε ντομάτες. Θα του φανεί πολύ διαστημικό!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ntomates martios kipologio7

Άλλο ένα φυτό που μπορείς να δοκιμάσεις να καλλιεργήσεις σε γλάστρα είναι η πιπεριά κέρατο ή πιπεριά για τηγάνι που λέμε. Αν πάλι έχεις λαχανόκηπο, δώσε του να καταλάβει: βάλε μελιτζάνες, φασολάκια, αγγουριές, πιπεριές χρωματιστές. Και άσε τον πολύτιμο βοηθό να τα κάνει όλα λίμπα παίζοντας με τα χώματα και καταβροχθίζοντας πολύχρωμα ντοματάκια!

ntomates martios kipologio8

 

Λίγα Λόγια για την Αιμιλία Ροδοπούλου

Η Αιμιλία Ροδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην εξωτική Τούμπα. Δεν ήξερε τι την περιμένει στο μέλλον. Δε την περίμενε και τίποτε συνταρακτικό, εδώ που τα λέμε. Έμαθε για τα φυτά και τα δέντρα στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος, έμαθε μερικές ξένες γλώσσες για να συνεννοείται στα ταξίδια, πήγε μερικά ταξίδια σε διάφορες ηπείρους.Όταν δε φυτεύει, γράφει για κηπουρική στο Κηπολόγιο και απαντάει σε ερωτήσεις ανήσυχων κηπουρών στο Ρώτα το Κηπολόγιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ταΐζει τις πάπιες, κοιτάζει τα αεροπλάνα που απογειώνονται και αναλογίζεται πώς πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να φάει νουτέλα. Μας μιλάει για κηπουρική.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.