Μουσική στη βρεφική ηλικία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μουσική στη βρεφική ηλικία

xaramoysikiblog

Γράφει η Έρρικα Θωμαΐδου,  Βρεφονηπιοκόμος Προσχολικής αγωγή, εμψυχώτρια  και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ της IAIM |  www.xarakaimousiki,gr

πρώτοι μήνες ζωής είναι σημαντικοί και συχνά σημαδιακοί, όπως είναι κάθε πρώτη εμπειρία. Τα μικρά βρέφη κοιμούνται πολλές ώρες, αλλά ακόμα κι έτσι έχουν αρκετές ώρες που μένουν ξύπνια, κατά τις οποίες απολαμβάνουν την παρέα των γονιών τους και επιθυμούν να τα απασχολούν με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Άλλωστε αυτό που στους ενήλικες φαίνεται προφανές και απλοϊκό, για εκείνα είναι περίπλοκο και αξιοπερίεργο.

Ένα περιβάλλον πλούσιο σε μουσικά ακούσματα, επιδρά στην ανάπτυξη της μουσικής ικανότητας του παιδιού. Όλα τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν και να παράγουν μουσική.  Όσο περισσότερες ευκαιρίες δίνονται στα παιδιά για να εξερευνήσουν και να αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα έχουν στο να τις χρησιμοποιούν σε διάφορες καταστάσεις.

Τα οφέλη της μουσικής είναι εξαιρετικά θετικά καθώς η μουσική συντελεί στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, προάγει την χαρά και την δημιουργικότητα, ενισχύει το συναισθηματικό δεσμό γονέα και παιδιού και επιδρά θετικά στην κοινωνική ωρίμανσή του.

Τα βρέφη έχουν καλά ανεπτυγμένη αίσθηση του ήχου από την γέννηση τους.  Ως έμβρυα ακόμα έχουν ακούσει πολλούς ήχους στην μήτρα, συμπεριλαμβανομένου του χτύπου της καρδιάς της μητέρας και του γουργουρίσματος του στομαχιού της. Απο την αρχή της ζωής τους αντιλαμβάνονται και ξεχωρίζουν την φωνή της μαμάς τους. Τα νανουρίσματα,- τα πρώτα τραγούδια αγάπης- και τα ταχταρίσματα, -τα πρώτα παιχνίδια του βρέφους- είναι καταπληκτικοί τρόποι επικοινωνίας μεταξύ του γονιού και του μωρού.

Από τον τέταρτο μήνα  της ζωής τους τα βρέφη αρχίζουν να πειραματίζονται με νέους ήχους που τα ευχαριστούν. Καθώς αναπτύσσεται η ικανότητά τους στον χειρισμό αντικειμένων, αρχίζουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για μερικά από αυτά με τα οποία τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργούν ήχους. Δίνοντας στα βρέφη μουσικά όργανα κατάλληλα για την ηλικία τους αλλά και διάφορα άλλα υλικά που παράγουν ήχους, προσφέρονται ευκαιρίες για άσκηση της ακουστικής ικανότητας. Οι ενήλικες μπορούν να ενισχύσουν αυτή τη δραστηριότητα ενθαρρύνοντάς τα να συμμετέχουν όταν εκείνοι τραγουδούν.  Η διαφοροποίηση στον ήχο της φωνής τους κινητοποιεί το ενδιαφέρον, ενώ αντίθετα η μονοτονία τα κάνει να βαριούνται. Ο πειραματισμός με παύσεις στο τραγούδι, η φαντασία στους στίχους ή τις χειρονομίες, η χρήση γαντόκουκλων καθώς και αισθητηριακού υλικού προσδίδουν επιπλέον ενδιαφέρον στο παιχνίδι και προκαλούν την συμμετοχή και των υπόλοιπων αισθήσεων.  Οι γονείς ανταποκρινόμενοι στα βαβίσματα του μωρού, την πρώτη του ομιλία, δημιουργούν ένα κανάλι επικοινωνίας, έναν μοναδικό διάλογο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως στα βρέφη αρέσει ένα ευρύ φάσμα μουσικής και τραγουδιών, όχι μόνο αυτά που έχουν γραφτεί απαραίτητα για παιδιά. Τα βρέφη, όπως και τα μικρά παιδιά αγαπούν την αίσθηση της ρουτίνας. Χαίρονται όταν η καινοτομία η οικειότητα συνδυάζονται αρμονικά. Απολαμβάνουν νέες εμπειρίες αλλά μαθαίνουν και όταν αναγνωρίζουν μια παλαιότερη δραστηριότητα. Τους αρέσει να παίζουν παιχνίδια σε επανάληψη. Ο ενθουσιασμός για τις δραστηριότητες και το γνήσιο ενδιαφέρον γι αυτές δίνουν στο βρέφος έναυσμα για την συνέχεια τους.

Η μουσική συμβάλλει θετικά στην ποιότητα ζωής παιδιών και ενηλίκων. Όταν η μύηση του βρέφους στη μουσική γίνει ακολουθώντας τους δικούς του ρυθμούς, με σεβασμό στην προσωπικότητά του και συντονισμό στα ενδιαφέροντά του, ανοίγεται μπροστά του ένας πανέμορφος, μελωδικός κόσμος.

Λίγα Λόγια για την Έρρικα Θωμαΐδου

Η Θωμαίδου Έρρικα είναι απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, της σχολής Υγείας και Πρόνοιας, του τμήματος Βρεφονηπιοκομίας (Προσχολικής αγωγής) και Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασαζ της IAIM (International Association of Infant Massage). Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με την  μοντεσσοριανή αγωγή και εκπαίδευση, τα προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο και την αξιοποίηση του παιχνιδιού για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού καθώς και μαθήματα πιάνο και μεταλλόφωνου. Έχει εργαστεί ως βρεφονηπιοκόμος  και ως εμψυχώτρια σε ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και παιδότοπους. Εργάζεται ως παιδαγωγός στο εργαστήρι μουσικής δημιουργικής απασχόλησης Χαρά και Μουσική, στο βρεφικό τμήμα Ανακαλύπτω τον κόσμο με μουσική , στις ομάδες παιχνιδιού με γονείς και παιδιά Ας παίξουμε μαζί και στο πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής Η ορχήστρα των συναισθημάτων.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.