ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Δημήτρης Μπασλάμ μας ταξιδεύει ψηλά με ένα κόκκινο μπαλόνι – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Δημήτρης Μπασλάμ μας ταξιδεύει ψηλά με ένα κόκκινο μπαλόνι

baslam2

Το BOOKPOINTS, το νέο φεστιβάλ για το παιδικό βιβλίο και τους αναγνώστες του, ξεκίνησε και ετοιμάζεται κιόλας για το δεύτερο ταξίδι του. Το βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙ έβγαλε από τα ράφια τα αγαπημένα του βιβλία και μαζί τους θα μας ταξιδέψει το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στα σύννεφα

Ένα από αυτά είναι και το βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ, «Λέω να πετάξω…» (εκδόσεις ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ), που μιλά για το ταξίδι ενός μπαλονιού. 

Η Ντέμη Κουτσοσταμάτη μίλησε με τον συγγραφέα και μουσικό Δημήτρη Μπασλάμ για το βιβλίο.

«Πάντα αναρωτιόμουν που φτάνουν τα μπαλόνια όταν τα αφήνω να ανέβουν ψηλά», γράφει ο Δημήτρης Μπασλάμ στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του με τίτλο «Λέω να πετάξω…»  που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός.

Κι έτσι ξεκινάει το ταξίδι του μπαλονιού της Ζωής. Το μπαλόνι άλλοτε πετάει ενθουσιασμένο μαζί με τις πάπιες και τους χαρταετούς και άλλοτε βρίσκεται αντιμέτωπο με κινδύνους και βροχές. Πάντα όμως ξαναβγαίνει ο ήλιος. Στο τέλος της πτήσης του πλησιάζει το γρασίδι και πέφτει να ξεκουραστεί.

Ήταν  για εσάς το βιβλίο ένας τρόπος να μιλήσετε στα παιδιά για το ταξίδι της ίδιας της ζωής με απλά λόγια;

«Ακριβώς αυτό. Τα παιδιά όταν τους το διαβάζω στο τέλος, που το μπαλόνι και πέφτει στο γρασίδι, μοιράζονται ανάμεσα στο πέθανε ή στο κοιμήθηκε.»

Η Ζωή της ιστορίας λοιπόν είναι ένα μικρό κορίτσι που αφήνει το μπαλόνι της να πετάξει ψηλά στα σύννεφα. Τι από όλα όσα είδε το μπαλόνι καθώς πετούσε του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

«Σε όλα τα στάδια που περνά η ζωή μας έχει κάτι που μας κάνει εντύπωση. Κάτι που τελικά λειτουργεί και σαν ένας μοχλός που μας ανυψώνει. Συνειδητά ή όχι.»

Πριν από λίγα χρόνια σας είδα σε μια από τις εκδηλώσεις σας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι μικρούς και μεγάλους στριμωγμένους στην παιδική γωνιά της Έκθεσης να τραγουδούν και να χορεύουν. Είναι για εσάς οι εκδηλώσεις μια μικρή συναυλία; Τι συναισθήματα σας γεννούν;

«Μου προκαλούν καθαρή ευχαρίστηση χωρίς το παραμικρό άγχος που έχουν άλλες παραστάσεις. Και ο κόσμος νομίζω αισθάνεται το ίδιο. Οι εκδηλώσεις είναι σαν ένα μουσικό και ευχάριστο  στιγμιότυπο της βόλτας του σ’ έναν χώρο με βιβλία.»

Να πούμε πως ασχολείστε επαγγελματικά με τη μουσική από το 1986 και σας έχουμε δει στο πλάι αγαπημένων μας ερμηνευτών, στιχουργών και συνθετών.

Τι έρχεται πρώτο στο μυαλό σας όταν ξεκινάτε  να γράφετε ένα παιδικό βιβλίο, μια νότα ή μια λέξη, μια μελωδία ή η συνέχεια της ιστορίας;

«Όταν ξεκινώ να γράφω μια ιστορία μου έρχεται ξεκάθαρα στο νου μια εικόνα που πρέπει να περιγράψω και να εμψυχώσω με λέξεις. Η μουσική ακολουθεί.»

Υπάρχει κι ένα ακόμη διάσημο κόκκινο μπαλόνι σαν αυτό της Ζωής, αυτήν τη φορά στον κινηματογράφο: το κόκκινο μπαλόνι που ακολουθεί ένα μικρό αγόρι στους δρόμους του Παρισιού στην ταινία μικρού μήκους του Αλμπέρ Λαμορίς «Le Ballon Rouge».  Για κάποιον λόγο τα μπαλόνια ενεργοποιούν τη φαντασία μικρών και μεγάλων. Εσείς για  ποιον λόγο θελήσατε να γράψετε για ένα μπαλόνι; Τι συμβολίζει το μπαλόνι για εσάς;

«Συμβολίζει θα έλεγα ολόκληρη την πορεία της ζωής. Την αρχή και το τέλος.

Την ζωή και τον θάνατο. Την καλημέρα και την καληνύχτα.»

leo na petaxo

Ο Γαργαληστής θεωρούσε ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο το παιδικό γέλιο γι’ αυτό και το ΄κλεβε και ο Αγησίλαγος το φαγητό και την παρέα. Ποιο είναι το τέταρτο που θα προσθέτατε;

«Την σκέψη.»

Όλη σας η πορεία στο χώρο του βιβλίου χαρακτηρίζεται από πολύ ωραίες συνεργασίες με άλλους μουσικούς, με εικονογράφους, με ηθοποιούς.  Είναι πολύ ευχάριστο όταν  διαφορετικοί  καλλιτεχνικοί χώροι συναντιούνται και μάλιστα με αφορμή ένα παιδικό παραμύθι. Πείτε μας για το επόμενό σας σχέδιο.

«Πρώτα πρώτα σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείχνετε για τις ιστορίες μου. Τα επόμενα βήματά μου πηγαίνουν κάπως παράλληλα, βιβλία, CD, παραστάσεις.

Το πρώτο είναι μάλλον η ιστορία της Κοντέσα Ουαα.»

Το περιμένουμε με ανυπομονησία.

Το βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙ στα πλαίσια του φεστιβάλ BOOKPOINTS που ξεκίνησε τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη επέλεξε το βιβλίο σας για να μας ταξιδέψει στα σύννεφα. Το «Ταξίδι» είναι η φετινή θεματική του φεστιβάλ και κάθε βιβλιοπωλείο BOOKPOINT έχει επιλέξει ένα διαφορετικό προορισμό. Που αλλού μας ταξιδεύει το βιβλίο;

«Όπου και να μας ταξιδεύει, καταλήγει σε μια συνομιλία με τον εαυτό μας.

 Το περιβάλλον που δημιουργεί κάθε βιβλίο, υπαρκτό  ή όχι είναι αδιάφορο.»

Από τις 28 Νοεμβρίου στο θέατρο Blackbox (Φλέμινγκ 2 και Βασ. Όλγας, Θεσσαλονίκη) μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μουσικοχορευτική παράσταση ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΥΤΟΝΟΥ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπασλάμ  και Δημήτρη Σωτηρίου. Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός.

Δημήτρης Μπασλάμ

Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1967 στη Γερμανία. Μεγάλωσε στην Έδεσσα ενώ από τα 16 του ζει στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε ως μαθητής σε Ωδείο και μετά, σιγά σιγά, έγινε μέλος της μουσικής βιομηχανίας της χώρας. Εμφανίστηκε σε μουσικές σκηνές κάθε είδους, συμμετείχε σε συναυλίες με καλλιτέχνες κάθε είδους, είχε συμμετοχή ως μουσικός στην εγχώρια δισκογραφία, έκανε ενορχηστρώσεις, δισκογραφικές παραγωγές, παραγωγές συναυλιών, έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο, και δίδαξε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα είναι μερικά από αυτά κάνει ακόμα και σήμερα. Παράλληλα γράφει. Παραμύθια για παιδιά. Γράφει μουσική και στίχους με αφετηρία τα παιδιά και τους εφήβους. Ο Γαργαληστής, ο Αγησίλαγος, τα Μουστοκούλουρα, το Λέω να πετάξω, η Θυμωμένη Μπετονιέρα, και Τα παπούτσια του Βαρύτονου, Η Σοφία μια μέλισσα που της άρεσε να διαβάζει είναι τα έργα του που έχουν εκδοθεί ήδη και ελπίζει πως βρίσκεται μόνο στην αρχή.

Λέω να πετάξω…
Δημήτρης Μπασλάμ
Eικονογράφηση: Γιώργος Κόφτης
Επόμενος Σταθμός, 2011

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.