Θέλω κι από τούτο, θέλω κι από κείνο, θέλω κι από τ’ άλλο! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Θέλω κι από τούτο, θέλω κι από κείνο, θέλω κι από τ’ άλλο!

mikros filosofos

Γράφει η Αντιγόνη Χαρατσίδου 

Όποιος έχει μπει σε σούπερ μάρκετ με παιδί ξέρει τι θέλω να πω. Παντού πειρασμοί, στρατηγικά τοποθετημένοι. Μπαίνεις και πρώτα στη σειρά είναι οι σοκολάτες, μπισκότα και κρουασάν. Στη γωνία σε περιμένουν κάτι παιχνιδάκια στο  1,10 cm ακριβώς, όσο δηλαδή και  το πεντάχρονο που συνοδεύεις. Προχωράς και  πέφτεις στα «επιδόρπια γιαουρτιού», τα πολυδιαφημισμένα, εκείνα ντε με τα μπιλάκια. Μετά τα πατατογαριδάκια και τα αναψυκτικά, αφού στο μεταξύ έχεις γεμίσει το καλάθι με τα απαραίτητα, πέφτεις στην παγίδα του ταμείου. H12-321 Τσίχλες και καραμέλες σου κλείνουν το μάτι. Κι εκεί αγαπητέ γονιέ, κι ενώ έχει μαλλιάσει η γλώσσα σου στη διαπραγμάτευση (όχι σήμερα δεν έχω λεφτά για αυτό, όχι δεν μπορούμε να πάρουμε πάλι σοκολάτες), εκεί ακριβώς αγαπητέ γονιέ, υποκύπτεις. Γιατί τι ψυχή έχει μια τσίχλα; Και στο κάτω κάτω έχεις εξαντληθεί σε σημείο που λες δεν θα ξαναπάω με παρέα σούπερ μάρκετ. Ποτέ όμως.
400-251 vce
400-351 vce
Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου  το βιβλίο «Θέλω την κόκκινη μοτοσικλέτα» από τη σειρά των βιβλίων «Ο  μικρός φιλόσοφος». Μεταφρασμένο από τα γαλλικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.  Διαπραγματεύεται ακριβώς αυτό. Ένα αγοράκι μπαίνει στο σούπερ μάρκετ με τη μαμά του και κάνουν όλους τους διαλόγους που έχω κάνει επί σειρά ετών με τον μικρό «πελάτη».

Σε κάποιο σημείο η μαμά του Πίκολο του λέει: «Θέλω να ευχαριστιέσαι με διάφορα πράγματα, κι όχι μόνο μ’ αυτά που αγοράζεις, και να νιώθεις ευτυχισμένος και χωρίς να είσαι πάμπλουτος!». Όπως η καλή διάθεση, ο ήλιος, ο ύπνος, μια βουτιά στη θάλασσα.

Πολύ χρήσιμες και οι τελευταίες σελίδες, με το φιλοσοφικό εργαστήρι του Πίκολο. Η επιθυμία, η κτήση, το χρήμα, ο πειρασμός, η απογοήτευση, η ευτυχία, τι σημαίνει «είμαι» και τι σημαίνει «έχω»  είναι οι έννοιες που μπορούμε να συζητήσουμε με απλά λόγια μέσω αυτής της ιστορίας. Α! Και ο λιτός βίος!

Το βιβλίο κλείνει με το εργαστήρι για να μάθεις τις παγίδες στα πολυκαταστήματα, χρήσιμο και για σένα γονιέ. 700-039 Για να είσαι συνειδητοποιημένος καταναλωτής και έτσι πρότυπο 300-209 vce
300-320 vceγια τον μικρό άνθρωπο που σε μιμείται.

Το πλεονέκτημα όμως είναι ότι το διαβάζεις στην ησυχία του σπιτιού σου χωρίς τον πειρασμό να σε κοιτάει κατάματα. Κι έτσι μένει κάτι, ελπίζω για την επόμενη φορά που θα μπεις στο ναό της κατανάλωσης.  Κι ας δώσεις άλλη μια κερδισμένη μάχη, όπως η μαμά του Πίκολο.

 

Λίγα Λόγια για την Αντιγόνη Χαρατσίδου

Η Αντιγόνη Χαρατσίδου είναι δικηγόρος, ζει στη Θεσσαλονίκη και από μικρή καταβροχθίζει βιβλία. Για να ικανοποιήσει το πάθος της έπεισε την οικογένειά της να ανοίξει βιβλιοπωλείο. Εκεί θα τη βρείτε να κυνηγάει το μικρό της γιο, που κληρονόμησε την ίδια αγάπη για τις τυπωμένες σελίδες. Μας μιλάει για βιβλία.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.