Παιδιά και στοματική υγιεινή: ενημέρωση μέσα από το παιχνίδι – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Παιδιά και στοματική υγιεινή: ενημέρωση μέσα από το παιχνίδι

DIMAKOS KOPERTI7

Εκδρομή σε οδοντιατρείο; Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, μια τάξη μικρών παιδιών μπορεί να τολμήσει μια τέτοια εκδρομή και να περάσει και καλά! Ενθουσιάστηκα όταν άκουσα, λοιπόν, ότι η τάξη των Μικρών Προνηπίων του Κοπερτί πραγματοποίησε μια διαφορετική εξόρμηση από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Επισκέφθηκε το οδοντιατρείο του κ. Κώστα Δημάκου, που είναι και μπαμπάς της μικρής μαθήτριας του τμήματος, Αριάδνης (και αγαπημένης μας φίλης!)

Οι φωτογραφίες που είδα στο facebook ήταν γεμάτες από χαρούμενες φατσούλες απασχολημένες με τα πρωτότυπα σουπλά-καμβάδες και τους μικρούς μαρκαδόρους που τους μοιράστηκαν.

DIMAKOS KOPERTI5

Η ιδέα γεννήθηκε πολύ φυσικά, μέσα από μια κουβέντα που είχε ο γονιός-οδοντίατρος με το σχολείο. Στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής προσέγγισης που στοχεύει σε ένα ανοιχτό σχολείο, το Κοπερτί συνηθίζει να καλεί γονείς των μαθητών του για να παρουσιάσουν το επάγγελμά τους μέσα από μικρές δράσεις και παιχνίδια. Γιατί –σκέφτηκαν- να μην μεταφέρουμε τον τόπο αυτής της ‘γνωριμίας’ εκτός σχολείου; Στο φυσικό, δηλαδή, περιβάλλον ενός οδοντιατρείου;

Σε αυτή την ηλικία –μιλάμε για παιδιά 3 και 4 ετών- η βιωματική προσέγγιση ενός αντικειμένου είναι το πιο δυνατό παιδαγωγικό εργαλείο. Και η καρέκλα ενός οδοντιατρείου αποκτά διαστάσεις…μυθικές στα μάτια τους. Είναι στο χέρι του παιδαγωγού να την παρουσιάσει είτε ως μυθικό τέρας είτε ως μυθικό ήρωα.

Επισκέφθηκαν, λοιπόν, τα παιδιά τον χώρο, παρακολούθησαν από κοντά έναν καθαρισμό, άγγιξαν τα εργαλεία, ανέβηκαν στην καρέκλα, έμαθαν πώς πρέπει να πλένουν τα δόντια τους για να μην χαλάσουν, αλλά, επίσης, είδαν πως ακόμα και αν χαλάσουν, η επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να είναι διασκεδαστική και ανώδυνη. Ε, και τα σουπλά, οι μαρκαδόροι και οι μικρές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες που τους μοιράστηκαν ήταν μία μικρή…δωροδοκία για να δουν τον οδοντίατρο με άλλο μάτι!

Να, λοιπόν, που μια σχολική τάξη μπορεί να διδαχθεί και έξω από τα στενά όρια μιας αίθουσας, ένας επαγγελματίας να ανοίξει τις πόρτες του στο λιλιπούτειο κοινό, και το αποτέλεσμα να είναι συναρπαστικό και ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές.

 DIMAKOS

DIMAKOS KOPERTI

DIMAKOS KOPERT2

Αν δεν έχεις μιλήσει ακόμα για τη στοματική υγιεινή στο παιδί σου και δεν ξέρεις πώς να το κάνεις, σίγουρα θα σε βοηθήσουν τα παρακάτω βιβλία. Πάντα ένα βιβλίο γεννά χιλιάδες συζητήσεις, μας το έχει ξαναπεί η δική μας Αντιγόνη Χαρατσίδου εδώ.

  1. Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη, Russelmann Anna
  2. Ο Τοποτίπ δεν πλένει τα δόντια του, Casalis Anna
  3. Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας, Ευγένιος Τριβιζάς
  4. Δεν φοβάμαι τον οδοντίατρο, Κατερίνα Γιαννιού
  5. Η Νεραϊδοντούλα και τα δόντια μου, Spathelf Barbel
  6. Πέππα το γουρουνάκι: Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Ο Κώστας Δημάκος απέκτησε τον τίτλο του χειρουργού οδοντιάτρου (DMD, Dentariae Medicinae Doctor) το 1999 και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Αισθητική Οδοντιατρική στο NYUCD (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ). Το ιατρείο του βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά 29. Τηλ. 2310460890. www.dimacos.gr

Τον ευχαριστώ θερμά για την παραχώρηση του φωτογραφικού και γραφιστικού υλικού του.DIMAKOS KOPERTI3

Οι "πυγολαμπίδες" είναι ένας χώρος μαγικός για όλους εκείνους τους μεγάλους που νιώθουν ακόμα μικροί και που πιστεύουν ότι θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.