Βρεφικό μασάζ. Μια δραστηριότητα που ξεκινά από τη γέννηση! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Βρεφικό μασάζ. Μια δραστηριότητα που ξεκινά από τη γέννηση!

baby massage 2

Γράφει η Πένη Χατζηβαλσαμά,  Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια και πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ | www.ladybug.gr

 

Γνωριμία και αισθήσεις

Υπάρχει μια δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις με το μωρό σου από τη γέννησή του, συνδυάζοντας τις 5 αισθήσεις και δεν είναι άλλη από το βρεφικό μασάζ. Κατά τη διάρκεια του συμμετέχουν όραση, ακοή, αφή, όσφρηση, γεύση.

Τα νεογέννητα μωρά μπορούν να δουν σε μικρή απόσταση 20-30 εκ, έτσι κατά τη διάρκεια του μασάζ γονείς και μωρό επικοινωνούν και γνωρίζονται. Το μωρό αναγνωρίζει τους γονείς από τη φωνή τους, και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας χρησιμοποιούνται ήχοι όπως ρίμες, τραγουδάκια, ιστορίες, γέλιο που κάνουν τη διαδικασία ακόμη πιο διασκεδαστική. Το άγγιγμα είναι από τους πρώτους τρόπους επικοινωνίας που έχει μητέρα και μωρό από την μήτρα και ένας πολύ δυνατός τρόπος επικοινωνίας από τη γέννηση. Η αφή είναι και η βασική αίσθηση που χρησιμοποιείται στη διάρκεια του μασάζ. Η φυσική εγγύτητα κατά τη διάρκεια του μασάζ επιτρέπει να μυρίσει ο ένας τον άλλο, και καθώς ο καθένας μας έχει τη δική του μοναδική μυρωδιά, γονιός και μωρό να γνωριστούν μέσω της όσφρησης. Τέλος συμμετέχει η αίσθηση της γεύσης ανάλογα με αυτή της όσφρησης. Αν μπορούμε να μυρίσουμε ο ένας τον άλλον μπορούμε και να τον γευτούμε.

Έτσι μέσω όλων των αισθήσεων μωρό και γονιός ‘παίζουν’ και μαθαίνουν ο ένας τον άλλον.

Παιχνίδι, επικοινωνία, μάθηση, χαλάρωση.

Το μασάζ μπορεί να αποτελέσει μια όμορφη δραστηριότητα για το γονιό και το μωρό, διασκεδαστική αλλά και πολλαπλά ωφέλιμη.

To βρεφικό μασάζ είναι ακόμη ένας τρόπος για να παίξεις με το μωρό σου ενισχύοντας την ανάπτυξη του και το δεσμό σας. Ταυτόχρονα είναι ένας όμορφος τρόπος να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε παρέα. Ακόμη και ως νεογέννητο το μωρό θα ανταποκριθεί στο «παιχνίδι» μαζί σου. Έτσι δεν είναι ποτέ νωρίς για να ξεκινήσεις! Το βρεφικό μασάζ μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα ζωής τόσο στα τελειόμηνα όσο και στα πρόωρα μωρά.

 baby massage

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ξεκινά από την μήτρα και αλλά η μεγαλύτερη ανάπτυξη συνεχίζεται μετά τη γέννηση κυρίως στις περιοχές που ελέγχουν τα συναισθήματα, τη γλώσσα και την αφηρημένη σκέψη. Τα ερεθίσματα που θα δεχτεί το παιδί θα ενισχύσουν αντίστοιχα και την ανάπτυξη στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτά τα ερεθίσματα θα αποτελέσουν και τη βάση της μάθησης. Επίσης ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι το μασάζ ενισχύει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης. Η σεροτονίνη ενισχύει τη μνήμη και τη μάθηση. Ενώ ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, της προσοχής και της μάθησης. Το μασάζ λοιπόν είναι ένα παιχνίδι μάθησης.

Τέλος το βρεφικό μασάζ δεν είναι μόνο μια δημιουργική και διασκεδαστική δραστηριότητα. Αλλά και ένας τρόπος να χαλαρώσεις.

Μέσα στη σημερινή πραγματικότητα με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, βρες καθημερινά μια στιγμή μέσα στην μέρα σου για να επικοινωνήσεις, να γελάσεις και να χαλαρώσεις με το μωρό σου. Το μασαζάκι μπορεί να κρατήσει 10-20 λεπτά. Έτσι μπορεί να γίνει και από το γονιό που λείπει πολλές ώρες από την ρουτίνα του μωρού. Αν ο πατέρας είναι αυτός που λείπει από το σπίτι, το βρεφικό μασάζ είναι μια ωραία ευκαιρία για χαλάρωση και επικοινωνία. Το βρεφικό μασάζ ενισχύει μια ουσιαστική σχέση ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας και έχει αμέτρητες θετικές επιδράσεις στην υγεία και για τους δυο σας.

Και να θυμάσαι ότι το μασάζ δεν είναι κάτι που κάνεις στο μωρό σου, αλλά κάτι που κάνεις με το μωρό σου!

 

peny photocΛίγα λόγια για την Πένη Χατζηβαλσαμά

Η Πένη Χατζηβαλσαμά είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ. Η επιστήμη της ψυχολογίας και η θεραπευτική δύναμη του λόγου και της επικοινωνίας είναι αυτά που μονοπωλούσαν το επαγγελματικό της ενδιαφέρον μέχρι πριν 2 χρόνια. Τότε γνώρισε τη τέχνη του βρεφικού μασάζ και πως η δύναμη του αγγίγματος ενισχύει τη σωματική αλλά και τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και υγεία. Κάπως έτσι ξεκίνησε το www.ladybug.gr και τα μαθήματα βρεφικού μασάζ σε γονείς και μωράκια.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση των Πυγολαμπίδων στο Κλουβί

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

    Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

    Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.